Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 637 638 639 ... 701 702 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Poważne i niepoważne rozmowy o wszystkim (moderator tematu: pięknaja) |
2014-04-10 (10:24)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 784 632 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A nie Morfeusza? edi8 ------------------------------- Nie edi8 ,właśnie Orfeusza który jest mi duchem bliższy jako że brał udział w wyprawie po złote runo i pięknie przygrywał Syrenom. Tu na zielonej prerii większość bierze udział w takiej wyprawie po "złote runo" lecz mało już interesuje ich muzyka która potrafi ukoić nawet wzburzone morze. A myśli nasze niczym morze...raz się burzą raz falują ,lecz w ich głębi perły ujrzeć można a kto je wyłowi...tajemnice pozna.Postów o falach ,morzu oraz ich niezbadanych głębinach które są niczym dusza ludzka jest tu aż nadto. P.S Edi8 ,jeśli chciałeś mi "wytknąć ' pomyłkę to pamiętaj że gdybym był zgryźliwy i pamiętliwy to bym teraz wspomniał jak to w wątku Filmy dokumentalne niedawno opisałeś Polaka przemierzającego z ładunkami Stany wzdłuż i wrzesz . Przecież nie będę teraz Ci wytykał że piszemy wszerz gdyż nie jestem ani pamiętliwy ani zgryźliwy hi hi. |
2014-04-10 (11:14)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 784 650 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Jasze >> kilka lat temu tłumaczyłem już tu na chacie multipasko.pl ewidentny błąd popełniany przez poniektórych, a dotyczący tego co ewidentnie i Tobie się obecnie przydarzyło - przecież nie w samym podaniu imienia Orfeusz a poprzez nieprawidłową frazę: "w ramiona Orfeusza" i stąd mój wczorajszy wpis... Aby się więc nie powtarzać - bo dotyczy to w 100% identycznej sytuacji - podaję link do tamtej mojej odpowiedzi: http://www.multipasko.pl/chat51419.htm P.s: sprawdziłem ten swój wpis w wątku Filmy dokumentalne - i owszem jest tam ta wychwycona przez Ciebie nieprawidłowość , ale polegająca na moim błędzie pisarskim w postaci konwersji w obrębie wyrazu , poprzez zamianę miejscami liter "s" z "r", co dał efekt "wrzesz" zamiast "wszerz". A zatem kuda tam mojemu błędowi w postaci literowej konwersji "s" z "r" - do Twojego WIELbłąda - o czym niniejszym Cię powiadamiam , także jak i Ty nie będąc przecież ani pamiętliwy ani zgryżliwy... ![]() Pozdrawiam |
2014-04-10 (11:17)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 784 651 [ CZCIONKA MONOSPACE ] EDIT: @Jasze >> kilka lat temu tłumaczyłem już tu na chacie multipasko.pl błąd popełniany przez poniektórych, a dotyczący tego co ewidentnie i Tobie się obecnie przydarzyło - przecież nie w samym podaniu imienia Orfeusz a poprzez nieprawidłową frazę: "w ramiona Orfeusza" i stąd mój wczorajszy wpis... Aby się więc nie powtarzać - bo dotyczy to w 100% identycznej sytuacji - podaję link do tamtej mojej odpowiedzi: http://www.multipasko.pl/chat51419.htm P.s: sprawdziłem ten swój wpis w wątku Filmy dokumentalne - i owszem jest tam ta wychwycona przez Ciebie nieprawidłowość , ale polegająca na moim błędzie pisarskim w postaci konwersji w obrębie wyrazu , poprzez zamianę miejscami liter "s" z "r", co dało efekt "wrzesz" zamiast "wszerz". A zatem kuda tam mojemu błędowi w postaci literowej konwersji "s" z "r" - do Twojego WIELbłąda - o czym niniejszym Cię powiadamiam , także jak i Ty nie będąc przecież ani pamiętliwy ani zgryźliwy... Pozdrawiam |
2014-04-10 (11:44)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 784 669 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Edi8...przeczytałem Twój post pokornie ,nawet dwa razy by bardziej do mnie dotarł. Nawet wkleiłem link jaki mi podałeś i tu miałem już opory gdyż zostałem zmuszony do czytania tej wypowiedzi na czacie do którego jedynie raz się wpisałem kilka lat temu i czat ten przestał dla mnie istnieć. ---------------------------------------------------- 51 419. edi8 2009-06-10 (06:35) Warszawa jest "udawanie sie w objecia Morfeusza" gdy mowa o udawaniu sie na spoczynek - ale absolutnie nie funkcjonuje na gruncie jezyka polskiego "udawanie sie w objecie Orfeusza" dla sluchania muzyki!!! - jak to pokretnie usilujesz mi wcisnac aby swoj ewidentny w/w blad zamaskowac. Zatem nieco wiecej pokory... Pozdrawiam edi8 -------------------------------------------------- Teraz dopiero widzę mój błąd ,powinienem śledzić czat od początku do końca czytać wszystkie wpisy a wówczas natrafiłbym także i na ten wpis . Na pewno bym zapamiętał. Chyba nie pogniewasz się jeśli dziś wieczorem udam się w ramiona Bachusa... tak by nieco poprawić sobie humor po mojej gafie. |
2014-04-10 (11:53)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 784 671 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kiedyś interesowałem się mitologią grecką i miałem nawet sporą wiedzę. Tego mitu jednak nie znałem ,odnalazłem go kiedyś na stronie MP i zapamiętałem. Warto go przeczytać jeszcze raz. -------------------------------------------- -Imieniem Jagody bede zawsze Ciebie zwal a dzien z roku bedzie Ci przeznaczony i swietowany. Greckie mity sa tak piekne, ze nie poszly w zapomnienie, choc ludzie dawno przestali wierzyc w istnienie hellenskich bogów. Z wielu historii wpamieci ludzi zachowalo sie kilka najpiekniejszych, które nawet we wspólczesnym swiecie nie stracily nic ze swojej aktualnosci. Opowiadaja one o mestwie, odwadze i potedze milosci. Ten mit opowiada nam jak Dzeus dal swiatu owoc czarnej jagody. Razu pewnego Dzeus wraz z Posejdonem ,bogiem mórz i oceanów plywali beztrosko na grzbietach delfinów po falach Morza Egejskiego. Dzeus nakazal delfinowi zanurzyc sie w glebiny by zobaczyc na wlasne oczy podwodny swiat Posejdona kiedy nagle ujrzal przepiekna perle czarna i oczu swych nie mogl juz od niej oderwac Zachwycil go jej urok i wiedzial juz ze powinna nalezec tylko do niego. Udal sie tam potem ponownie by znowu zobaczyc te perle czarna i zabral ja ze soba na szczyt Olimpu. A wtedy tchnal w nia zycie by kobieta sie mu stala. I ujrzal Dzeus zwiewna postac Cud Dziewicy, czarne,kruczo-czarne wlosy miala i tak piekne oczy, ponad zielen traw,ponad lasów zielen, takie piekne oczy miala ona. A kiedy Dzeus ucalowal jej niewinne usta poznal tajemnicza moc strzal z luku Erosa. -Imieniem Jagody bede zawsze Ciebie zwal a dzien z roku bedzie Ci przeznaczony i swietowany. I swiat ich nagle zatonal od pocalunków i tylko swym istnieniem zywili dusze swoje. Czym, czym sploszyla sie ta Jagoda ze nagle zmienila sie ponownie w perle czarna,wysunela z jego reki i na Ziemie z Niebios spadla. I w drobinki malenkie sie rozprysla a drobiny te uniosly wiatry i ponad lasami,ponad puszczami i kniejami go rozwialy. I wyrosly z pylu tego czarnego owoce czarnych jagód ,kolor oczu Jej w zielonych listkach krzewów ich zaczarowany jest a zapach swierzosci Jej, to zapach lasów, pieknych , zielonych , nieodkrytych jeszcze lasów. Czy to prawda czy nieprawda, tego nie wie nikt, tego nie wie nikt. Lecz dzis w Dniu Jagody z roku Jej oddanym , ten mit odnalazlem i Jej dedykuje. |
2014-04-10 (12:08)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 784 674 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Jasze >> jasne że masz rację , gdyż udając się dziś w ramiona Bachusa możesz nazjutrz być pewnym tylko ew. bólu głowy - w przeciwieństwie do możliwego bólu innych części ciała , gdybyś np. udał się w ramiona swojego interlokutora z tego wątku , w osobie niejakiego/niejakiej ĆMY Raz jeszcze serdecznie pozdrawiam Cię i zapewniam, iż czytanie chatu multipasko.pl nie stanowi jedynego źródła informacji oraz wiedzy - a zatem ten argument jest mocno chybiony ( być może wystrzelony z wierzchowca w pełnym biegu , w dodatku z dawno nieczyszczonego bądź rozkalibrowanego Winchestera? ) ![]() |
2014-04-10 (12:30)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 784 685 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Był kiedyś taki film...Tysiąc oczu doktora Mabuse. Tak sobie myślę że nic już nie odczytam ani z oczu ani z twarzy doktora ĆMA gdyż już mnie pożegnał a ma chyba nieco tych oczu (twarzy) Tak więc nic już mi nie grozi z jego strony. Szkoda mi jedynie tej jego babcinej nalewki co to lata ma i swą wartość. Nawet nie dał spróbować na pożegnanie. Mam jeszcze nadzieję że ma także nalewkę po swym dziadku Sat-Okh. |
2014-04-10 (12:41)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 784 687 [ CZCIONKA MONOSPACE ] http://www.huuskaluta.com.pl/sat_okh/ |
2014-04-10 (13:42)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 784 708 [ CZCIONKA MONOSPACE ] EDIT W nawiązaniu do wpisu edi8 EDIT w wątku Filmy dokumentalne również w moim wpisie z dnia 2014-04-09 (22:40) w tym wątku - zamiast wskazanej mi przez @edi8 mojego WIELbłąda "oddać się w ramiona Orfeusza" poprawiam na...ukoić się muzą Orfeusza |
2014-04-10 (20:59)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 784 872 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kiedyś docierał do Polski miesięcznik Ameryka ,wydawany był przez rząd amerykański i oczywiście w języku polskim. Piękny kredowy papier ,piękne kolorowe zdjęcia wysokiej jakości. Zawsze go czytałem w MPiK-u. Natrafiłem w nim kiedyś na tekst songu Pete Seegera "If I had a hammer". Niełatwo było wówczas zdobyć tekst słów po angielsku ,niełatwo. Dlatego wypożyczyłem do przejrzenia w bibliotece wszystkie roczniki wsteczne tego miesięcznika w nadziei ze zdobędę jakiś ciekawy tekst po angielsku. Poświęciłem temu chyba ze dwa dni. W tymże MPik-u przeglądałem także francuskie pismo Cinemonde. Francuskiego nie znam lecz oglądałem zdjęcia gwiazd filmowych , Jamesa Stewarta ,Ray Millanda , Rocka Hudsona ,Humphrey Bogarta a nawet trafiłem kiedyś na całą biografię Gary Coopera oraz był tam wykaz tytułów po angielsku wszystkich filmów w jakich on zagrał. Przepisałem na kartce długopisem całą filmografię Coopera . Mam tę kartke do dziś ,było to dokładnie 96 filmów. I w tym właśnie była już siła ideału oraz siła wielkiego charakteru. Dziś jest o wiele łatwiej ...trzask ,prask ,klick i gotowe. http://www.oldielyrics.com/lyrics/pete_seeger/if_i_had_a_hammer.html https://www.google.pl/search? q=gary+cooper+obrazy&tbm=isch&tbo=u&source= univ&sa=X&ei=EuFGU9WyBeiAywOOvIHADg&ved=0CCgQsAQ&biw=1280&bih=865 |
2014-04-10 (21:41)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 784 911 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Jasze>> może to Cię zainteresuje: https://sprzedajemy.pl/ameryka-miesiecznik-wydawany-przez-rzad-u-s-a,14062 a ten także kiedyś przeze mnie czytany miesięcznik był dostępny w sieci "Ruch" i wychodził w latach 1959-1992 ( z przerwą 1982-1988 ) ale mam jednak w pamięci podawaną tam informację , że jest wydawany nie przez Rząd USA a przez Ambasadę USA w Warszawie. To tak gwoli uściślenia - choć to drobiazg i niczego w tym co napisałeś nie zmienia - bo oczywistym jest, że ambasada to placówka dyplomatyczna obcego rządu. |
2014-04-10 (21:44)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 784 912 [ CZCIONKA MONOSPACE ] cd. Tak więc pomimo tego co Ty napisałeś a także autor w/w anaonsu o sprzedaży - to raczej jestem skłonny zawierzyć swojej fotograficznej pamięci ( aczkolwiek stare analogowe fotki bledną z czasem ![]() |
2014-04-10 (21:56)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 784 921 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dzięki edi8 za informację ,wystarczy mi ta kartka na której spisałem słowa If I had a Hammer oraz filmografię Coopera. Ale dobrze jest myślec...że ktoś pomyślał. Pozdr. |
2014-04-23 (12:41)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 790 186 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Całkiem niedawno ,przeglądając przepastne archiwum MP i poszukując jakichś "myśli o nieprzemijającej wartości" natknąłem się na taki "niepoważny" post -------------------------------------------------- Stara mądra zasada mówi... I Herkules d..a jesli ludzi kupa. W naszym przypadku oznacza to... I z wygranej d... jesli trafnych kupa. To moja mala dygresja a propos D.L i Totalizatora piłkarskiego. Temat odrabiania słupków w Multi juz raz podalem ale widze ze nawet wiekszosc nie kupila sobie na te okazje dlugopisow. A odrabianie slupkow w multi wyglada tak... Moj wspólnik moze to byc np.Halabarda.Gwiazdor czy hi,hi Gwiazdeczka a nawet moje lustrzane odbicie opracowuje 40 liczb i tworzy n kombinacji po x skreśleń. Inwestuje w to 8-12 zl. Ja robie to samo z pozostalymi 40 liczbami i inwestuje 8-12 zl. Moj wspolnik wygrywa na czysto 2-4 zl a ja przegrywam powiedzmy ok 6-8 zl. W sumie obaj przegralismy co najwyzej wspolnik kupi sobie nowy dlugopis. Stosujac trick Jasze czyli inwestujac 4-5 razy wieksza sume o dziwo w sumie RAZEM mamy do podzialu zysk na czysto ok.100 zl.Cuda,nieprawda ?. Jesli obaj dobrze opracujemy i wygramy na nowe dlugopisy po np.4 zl. to inwestujac 4-5 razy wiecej mamy do podzialu ok.100zl.Znowu cud... Jesli jednak mamy pecha i obaj przegramy po nędzne 6 zl. to i tak po inwestycji 4-5 razy wiekszej nasza przegrana bedzie tylko 2 razy wieksza . Warto więc ryzykować. I takie wlasnie pomysly tuczą moją foczkę i moja foczka obrasta w sadełko. Tu wszystko mozna wyliczyc nie to co D.L i T.pilkarski. Pozdrawiam 2003-06-05 ------------------------------------------------------ Hm ,ten temat to poważne i niepoważne rozmowy o wszystkim wiec uznałem że mogę tutaj wkleić ten "niepoważny " post. Szkopuł w tym że...ten post napisałem ja sam i pisałem go całkiem poważnie. Niestety jak wiadomo zawsze rebusiłem moje posty a w tym akurat przeszedłem samego siebie hi hi i to do tego stopnia ze nie mogę go teraz rozszyfrować. A wiem ze wszystkie wyliczenia były odrobione poprawnie. Czy jest na tej stronie jakiś spec od szyfrów? Byłbym wdzięczny za podanie mi na tacy i w ludzkiej ,zrozumiałej formie rozszyfrowanego tekstu tego postu. Podpowiem jedynie że na pewno należy uwzględnić opłaty za zakład jakie wtedy obowiązywały w ML. Po uwzględnieniu wypłacanych wygranych z pewnością spec od szyfrów poda mi wartości n oraz x. Resztę na pewno sobie przypomnę. |
2014-04-23 (13:17)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 790 197 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Jasze >> w czasie gdy to pisałeś w 2003 roku, obowiązywała stawka 1.50zł za zakład , gdyż dopiero 27 października 2006 nastąpiło podwyższenie stawki podstawowej z 1,25zł na 2,50zł (2,00 + 25% dopłaty na sport i kulturę). źródło: http://www.multipasko.pl/gry-liczbowe/multi-lotek/ A zatem przyjmując ten górny próg opłat w wysokości 12zł - pozwałało to na nadanie 12/1.5=8 zakładów Tu masz tabelę wygranych z tamtego okresu: http://www.zasadygry.pl/multilotek_zasady_gry_6_1.htm Pozdrawiam |
2014-04-23 (14:01)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 790 212 [ CZCIONKA MONOSPACE ] EDIT: Podany przez Ciebie jako minimalny ew. koszt gry 8 zł ( bo najniższy z tego przedziału 8-12zł ) nie jest żadną pełną wielokrotnością ceny nadania 1 zakładu wynoszącej wtedy 1.5zł bo 8/1.5=5.33 a zatem w tamtym okresie czyli w 2003 roku, nie było takiej możliwości aby nadać zakłady za 8zł. Być może miałeś na myśli albo cenę 9zł za 6 zakładów ( 6*1.5=9) lub też koszt 7.5zł - wynikający z nadania 5 zakładów*1.5=7.5zł |
2014-04-23 (16:29)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 790 265 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Edi...chyba się starzeje hi hi bo w ogóle nie pamiętam stawki 1,50 za jeden zakład w Multi. Pamiętam natomiast doskonale kiedy kosztował w początkach TYLKO 1 zł.Potem dopłata 20 5 czyli 1,20 zl a potem sieknęli jeszcze 5 gr i zrobiono 1,25 zl. A POTEM z grubej rury jak za starych dobrych czasów w PRL...podrożało 100% ,tyle ze i wypłaty zwiększono dwukrotnie.Czyli zmuszono graczy by grali stawka podstawowa x 2 ,oczywiście "dopłata" także razy dwa. Mnie chodzi o rozszyfrowanie n oraz x. Za chiny ludowe nie mogę tego rozszyfrować choć jestem bliski. P.S Natomiast te 8-12 zl proszę potraktować jako suma orientacyjna ,nigdy nie liczyłem "końcówek" choć postów merytorycznych o końcówkach nieco napisałem. A nawet kiedyś (pewnie już Ś.P ) pewien Karol vel Pajmon ,vel ,vel vel zapytał...ciekawe jaka Jasze ma końcówkę hi hi. Niestety nie rozwinął swej myśli i nadal nie wiem co wtedy poeta miał na myśli ,czyli ten Karol z Torunia. |
2014-04-23 (18:49)![]() Data rejestracji: 2009-04-01 Ilość postów: 6520 ![]() | wpis nr 790 294 [ CZCIONKA MONOSPACE ] statuskathy Data rejestracji: 2010-05-14 Ilość postów: 2901 ====================== Kliknij do mnie....na pocztę ; 30061958@wp.pl |
2014-04-23 (20:05)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 790 332 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Jasze >>> to jednak ja pobłądziłem z tą ceną 1.5zł za zakład - gdyż cena 1.25 obejmowała już dopłatę , zaś ja doliczyłem 20% dopłatę , biorąc ją od podstawy 1.25 i stąd 1.25*20%=0.25 a 1.25+0.25=1.50zł Tak więc ceny 1.50 nie masz prawa pamiętać - bo jej nigdy nie było... |
2014-04-23 (20:08)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 790 334 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ufff...czyli nie starzeje się .Dobrze zapamiętałem hi hi. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 637 638 639 ... 701 702 Wyślij wiadomość do admina |