Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 641 642 643 ... 701 702
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Poważne i niepoważne rozmowy o wszystkim (moderator tematu: pięknaja)

2014-05-09 (22:22)

status edi8
Data rejestracji: 2007-04-03
Ilość postów: 41774

2623
wpis nr 797 059
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

@Jasze , skoro to rzeczownik własny to nie ma wcale problemu i konieczności szukania znaczenia , gdyż takich się po prostu nie tłumaczy.

Nie wiem w jakim kontekście i okolicznościach z nim się zetknąłeś i czy jest to zapis fonetyczny, czy też ew. wierne przytocznie z jakiegoś tekstu , a jeśli tak to czy z tekstu w polskim czy obcym języku...

Równie dobrze może to także być np. pseudonim, nie mający żadnego realnego odniesienia , gdzie przykładem służy ksywka Kazimierza Deyny w Legii - "Kaka".
2014-05-11 (13:13)

status Jasze
Data rejestracji: 2003-09-04
Ilość postów: 4426

25
wpis nr 797 648
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ponad miesiąc temu wpadła mi w moje ręce pożółkła już kartka papieru na której to kartce kilkakrotnie występowało słowo Szejpli.

Oczywiście że wiedziałem o jaką osobę chodzi i jak się naprawdę nazywała lecz intrygowało mnie ...dlaczego pisało Szejpli.

Po charakterze pisma czyli po tych bazgrołach od razu poznałem że to ja sam pisałem hi hi i to jako już 14-latek.

Usiłowałem więc sobie przypomnieć skąd pochodzi to słowo niestety nadaremnie .

Nawet zadałem poważne pytanie w tym poważnym (i niepoważnym ) wątku czy ktokolwiek zetknął się z tym słowem.

I znowu nadaremnie .

Moim błędem było że chciałem sobie to przypomnieć i zawierzyłem bardzo dobrej zresztą mej pamięci.

Nawet powstały tutaj posty o fotograficznej wręcz pamięci edi8 lecz on choć napisał że pamięta kilkaset tysięcy wpisów w formie wypowiedzi na różnorakich forach nigdy nie czytał takiego słowa.

A przecież to słowo padło przecież na tym forum dzień wcześniej.

Drogi edi8...sam pstrykałem kiedyś fotki od czasu do czasu i czasem mijał nawet miesiąc zanim taki film wywołałem i UTRWALIŁEM.

Nie dziwię się więc że nie utrwaliłeś jeszcze tego słowa na drugi dzień po wpisie.

Ja z kolei napisałem post o mojej pamięci skojarzeniowej.

I to było Bingo !!!!

Jak już pisałem błędem moim było przypomnieć sobie

gdzie i kiedy zetknąłem się z tym słowem.

Sięgnąłem więc do mej pamięci skojarzeniowej i udowodnię teraz jak ona działa.

Otóż w wieku 13 lat kupiłem sobie słownik angielsko-polski i

polsko- angielski.

W tymże wieku 13 lat zerkałem już ochoczo na dziewuszki ,

zresztą moje rówieśnice

a tę wybraną określałem jako "ona" po angielsku "she"

(czytamy "szi"

Jednocześnie zacząłem kojarzyć że Szejpli nie widnieje w żadnej z przeczytanych przeze mnie książek

a już na pewno nie w "Lalka" bo nie czytałem hi hi ...a więc może z filmu ?

No tak ,przecież słownik kupiłem tylko i wyłącznie po to by tłumaczyć

słowo po słowie piosenkę z filmu Rio Bravo "My Rifle, My Pony, and Me"

Chcąc tej piosenki oraz tej drugiej wysłuchać byłem na tym filmie

jako 13- latek kilkakrotnie.

Nawet Mackenna jak sam przyznał kiedyś na MP chodził pod kino

i wsłuchiwał się w piosenkę z filmu "Złoto Mac Kenny"

Byłem oczywiście i na tym filmie ,film na taśmie 70mm i w stereo.

Mackenna też pod kinem słuchał w stereo...po lewej leciała z głośników piękna piosenka w wykonaniu Jose Feliciano a po prawej

odgłos ulicy i warczących samochodów hi hi.

Ale wróćmy do Rio Bravo.

Druga z piosenek to "Cindy" i pamiętam nawet pierwsze słowa jakie wtedy nam na filmie przetłumaczono.

-Jabłuszkiem na drzewie

chciałbym być dojrzałym.

Nadeszłaby dziewuszka

ugryzłaby kawałek.

Jabło po angielsku piszemy "apple" a wymawiamy "ejpl" a nawet "elply"

Ponieważ ta moja upatrzona dziewuszka to "she" a chciałem wtedy by mnie pocałowała

czyli "ugryzła" to dodałem słowko "apple"

Fonetyczne szi-ejply przerobiłem na Szejpli i tak oto zagadka drugiej połowy XX wieku

z pożółkłej już kartki papieru została przeze mnie rozwiązana.

Może bym tego tu nie napisał lecz po pierwsze uznałem że jestem winien wyjaśnienia skoro się pytałem a po drugie

chciałem pokazać że pamięć skojarzeniowa musi wspomagać pamięć jako taką w sobie.

link do Cindy

http://www.youtube.com/watch?v=aPYCJlFfhW8

2014-05-11 (14:11)

status edi8

2623
wpis nr 797 672
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

2014-05-11 (13:13)

Jasze

Ilość postów: 4318

wpis nr 797 648

Moim błędem było że chciałem sobie to przypomnieć i zawierzyłem bardzo dobrej zresztą mej pamięci.

Nawet powstały tutaj posty o fotograficznej wręcz pamięci edi8 lecz on choć napisał że pamięta kilkaset tysięcy wpisów w formie wypowiedzi na różnorakich forach nigdy nie czytał takiego słowa.

A przecież to słowo padło przecież na tym forum dzień wcześniej.

Drogi edi8...sam pstrykałem kiedyś fotki od czasu do czasu i czasem mijał nawet miesiąc zanim taki film wywołałem i UTRWALIŁEM.

Nie dziwię się więc że nie utrwaliłeś jeszcze tego słowa na drugi dzień po wpisie.

.............

@Jasze >> ponownie informuję Cię , że nie czytając wszystkich wpisów w tym wątku - nie mogłem wcześniej zapoznać się z tą Twoją prośbą dotycząca terminu "Szejpli" i dla mnie pierwszym z nim kontaktem był dopiero jednak Twój wpis z godziny 13.48 w dniu w którym się do tego 9.05 odniosłem, podając Ci link do artykułu autorstwa J.Szejpli ( z zakresu chemii ) .

Gdybym tylko czytał Twój wpis z dnia poprzedniego - to na 100% zostałby przeze mnie automatycznie zapamiętany także fragment dotyczący Szejpli , bo tak jak pisałem: moim przekleństwem jest niemożność zgubienia/wymazania z pamięci żadnego przeczytanego ( a raczej skanowanego oczami ) tekstu , a chętnie pozbyłbym się tak ok. ~90% tego zbędnego bagażu...

P.s: myśląc wcześniej o tym, gdzie Szejpli mogła się w Twoim życiu pojawić - byłem pewien, że ma to odniesienie do Twoich zainteresowań westernami i jest to wytwór dziecięco-młodzieńczych wprawek z zakresu translacji tam zasłyszanych tekstów , bo oczywiście pamiętam co kiedyś pisałeś mi tu o tej odnalezionej kartce i lekturach pisma "Ameryka".

Tak więc dzisiejszym wpisem potwierdziłeś ten właśnie obszar, jako tegoż źródłosłowie.

Pozdrawiam

2014-05-11 (15:54)

status Jasze

25
wpis nr 797 709
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

bo oczywiście pamiętam co kiedyś pisałeś mi tu o tej odnalezionej kartce i lekturach pisma "Ameryka".

edi8

--------------------------------

Z całym szacunkiem edi8 ale pomyliłeś kartki ,na tamtej kartce miałem spisane słowa "If I had a Hammer" oraz filmy z Gary Cooperem i wiadomo że pisałem to nie jako 14 -latek lecz byłem znacznie już starszy.

Pozdr.
2014-05-11 (16:26)

status edi8

2623
wpis nr 797 715
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ale przecież to co napisałem o kartce i "Ameryce", jedynie naprowadzało mnie na trop możliwych Twoich WCZEŚNIEJSZYCH w czasie, niegdyś podejmowanych prób tłumaczeń - skutkujących zrodzeniem się Szejpli...

A będąc przy takich historiach z tłumaczeniem , to gdy byłem chyba w tym samym wieku co i Ty ( 13-14 lat ) szkolna koleżanka wiedząc że zacząłem uczyć się angielskiego, poprosiła mnie o przetłumaczenie kilkukrotnie powtarzanego SŁOWA z refrenu piosenki , które to zapisała mi na kartce jako "ifjugołej" a ja za cholerę nie mogłem wtedy z tym nic zrobić , bo oczywiście mój słownik nie wykazywał takiego słowa - ku memu i jej zawodowi.

Dopiero w kilka lat poźniej, gdy usłyszałem w radio tę piosenkę z fragmentem refrenu: "if you go away" - skojarzyłem to, co ona zapisała mi na kartce jako "ifjugołej".

Pozdrawiam

2014-05-11 (17:00)

status Jasze

25
wpis nr 797 725
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

ifjugołej hi hi ,nawet moja słaba przecież znajomość angielskiego pozwoliła mi na przetłumaczenie tego fonetycznego potworka

(tylko proszę nie czepiać się Szejpli hi hi)

Ale z młodymi dziewuszkami tak już jest .

Czytalem kiedyś jak pewnej dziewuszce najbardziej podobała się piosenka o...Jerzym Gondolu znad Wisły he he.

P.S

Jestem zaniepokojony że ĆMA gdzieś zniknął.

Czyżby się obraził że uznałem go za kobietę ???
2014-05-12 (13:48)

status Jasze

25
wpis nr 798 082
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

We wczorajszym moim wpisie o szczęśliwej dla mnie godzinie jako że urodziłem się trzynastego ( godz.13:13) zastawiłem mysią pułapkę dla ĆMY.

Ale to chytry lis i nie dał się sprowokować.

Natomiast jestem wdzięczny ediemu8 że nie zareagował natychmiast odpowiednim wpisem gdyż nikt by nie uwierzył teraz moim tłumaczeniom że to była pułapka ,każdy co najwyżej stwierdziłby że Jasze tylko chwali się swoją pamięcią i już się zestarzał hi hi.

Otóż napisałem wczoraj...

Nawet Mackenna jak sam przyznał kiedyś na MP chodził pod kino

i wsłuchiwał się w piosenkę z filmu "Złoto Mac Kenny"

Przyznam teraz że bałem się reakcji ediego8 mając w pamięci Jego wpis ...

-----------------------------------------------------

@ĆMA>> jestem dotknięty prawdziwym przekleństwem , w postaci posiadania tzw. "fotograficznej pamięci" , co skutkuje niemożnością wymazania z niej nie tylko treści kilku tysięcy przeczytanych książek - ale także nawet kilkudziesięciu tysięcy artykułów z pism i gazet oraz kilkuset tysięcy wpisów w formie wypowiedzi na różnorakich forach , łącznie z tym kto był autorem...

------------------------------------------------------

Otóż celowo napisałem że to Mackenna podsłuchiwał pod kinem piosenkę z filmu "Złoto Mac Kenny" lecz autorem tego wpisu był ktoś inny choć mu bliski hi hi.

-------------------------------------------------------------------

2007-10-18 (22:48)

Jasze

Ktos prosil o ten song,znalazlem.

Spiewa Jose Feliciano.

http://www.youtube.com/watch?v=4FHdMnJHdDc

2007-10-21 (15:03)

status

arax

wpis nr 110 013

Witaj - Jasze , nie Wiesz jaką zrobiłeś mi przyjemność , poczułem się jak 16 latek , kiedy w nowym warszawskim kinie Relax oglądałem ten film, po zakończeniu każdego seansu , stawałem pod drzwiami wyjścia , by posłuchaś tego songu. Pół wieku na moim karku nic nie zatarło z tego uczucia - niedawno w 10 napisałem , że nie za wiele zabrałeś naboi - teraz jestem Twoim składem amunicji , a i na podkowy możesz zawsze liczyć . Dzięki idę polatać...

-------------------------------------------------------------

To że edi8 nie zareagował składam na karb tego że nie czytał tamtego postu araxa chociaż już działał na stronie MP od pół roku lub okazał się gentlemanem i nie chciał robić mi przykrości.

Kiedyś zarzucano mi na tej stronie tzw. "u***liwość" gdyż nie wszyscy wiedzieli że jestem Koziorożcem czyli człowiekiem dokładnym .

Dlatego nawet po latach usiłowałem rozwiązać zagadkę słowa Szejpli.

Muszę szczerze przyznać że najwięcej pomógł mi edi8 gdyby nie Jego wpis o pamięci fotograficznej nie byłoby mego wpisu o pamięci skojarzeniowej i nadal bym się głowił nad tą zagadką.

Kiedyś kiedy jeszcze czynnie tu działałem ,otwierałem stronę i patrzyłem jakie wątki są u góry.

Otwierałem interesujący mnie wątek ,przewijałem myszką do góry do ostatniego wpisu jaki już czytałem i zaczynałem czytać następne aż do ostatniego wpisu u dołu.

Wydawało mi się to normalne.

Teraz intryguje mnie inna zagadka.

Wpis...2014-05-07 (17:13)

ĆMA... a na to Wokulski rzekłby__Trzy słowa , a cztery głupstwa.

następny wpis ...2014-05-08 (12:05)

Jasze

Czy jest ktoś tutaj kto wie co oznacza słowo Szejpli ,byłbym wdzięczny.

i kolejno trzeci wpis...2014-05-08 (12:40)

edi8

@ĆMA >> gwoli ścisłości, to Wokulski powiedział do doktora Szumana:

"Trzy wyrazy, a cztery głupstwa."

---------------------------------------------------------

Trzeci wpis nastąpił w 35 minut po moim wpisie kiedy to ten wątek podskoczył do góry i był aktualnie ostatnim wpisem w tym wątku lecz z niezrozumiałych dla mnie względów nawet nie został przeczytany

( a padło tam po raz pierwszy słowo Szejpli)

lecz myszka poszła do góry i została udzielona odpowiedź na wpis ĆMY z poprzedniego dnia.

Mam nadzieję edi8 że ten post o tej zagadce dla mnie złożysz jedynie na karb mojej dociekliwości.

Pozdr.

P.S

Ja też nie czytałem wielu wpisów a te kilka już dzisiejszych wpisów jakie teraz wklejam też nie są przeze mnie czytane.

To chyba jakiś szyfr czy co ani jednego komentarza ani przed ani potem.

Ja ,Czak i Mackenna też podawaliśmy liczby lecz jakże przystrojone a te moje bizony pozostały w tamtym wątku do dziś.

wpis nr 1

80

wpis nr 2

14

wpis nr 3

47

wpis nr 4

--8-14-18-27-29-33--

wpis nr 5

3,5,10,11,12,13,15,17,18,19,20,23,26,32,36,39,40

2014-05-12 (15:01)

status edi8

2623
wpis nr 798 108
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

@Jasze >> do tego co pisałem że nie czytam wszystkich wątków a w czytanych wątkach wszystkich wpisów , dodam także że nie będąc stroną Twoich z ĆMĄ polemik , nie czytam ich szczegółowo i zapewniam, że to samo co w sprawie Szejpli napisałem później - zrobiłbym natychmiast, gdybym wcześniej tę Twoją prośbę odczytał niż odczytałem ją dopiero z wpisu z godziny 13.48 w dniu 9.05.

Wybacz, ale także nie czytałem wielu - w tym Twoich - wątków, gdy tylko zacząłem się tu udzielać, a zatem posługiwanie się kryterium daty mojej rejestracji na forum, może prowadzić jedynie na manowce...

P.s: mój chrzestny też urodził się 13.01 , więc tego samego dnia co i Ty

Pozdrawiam
2014-05-12 (16:13)

status ĆMA
Data rejestracji: 2011-07-02
Ilość postów: 689

13103
wpis nr 798 141
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Był taki film "Cztery wesela i pogrzeb '' to wspaniała komedia, niestety, mnie teraz przyszło zagrać w " Zero wesel i dwa pogrzeby " ( 82 i 54 ).

Choć to dalekie mi osoby, to trochę jestem przytruta myślami , ale we środę opuszczę już dolinę zmartwień i dalej pognam starym szlakiem w rubinowej sukience.

Jak mawiała moja babcia _ Smutek tonie w czasie_

A tak swoją drogą miło popatrzeć jak te Twoje myszołapki rdzewieją , ja 13 mam imieniny.

2014-05-12 (16:55)

status lotoman
Data rejestracji: 2008-05-11
Ilość postów: 3000

3483
wpis nr 798 162
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

ĆMA@

a to był piątek?

ale życzę ci szczęścia i dużych wygranych.

pozdr
2014-05-12 (20:08)

status Jasze

25
wpis nr 798 228
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

edi8 to miło mi że Twój chrzestny chla na zdrowie w tym samym dniu co i ja

ale to na pewno nie ja jestem Twoim chrzestnym.

Raz tylko w życiu zgodziłem się zostać chrzestnym kiedy poprosił mnie o to mój starszy brat a żenił się 10 lat wcześniej niż ja choć jest starszy nieco.

Zapewniał mnie że...tylko potrzymam tego oseska do chrztu i na tym moja rola się skończy.

O naiwności...drugi raz trzymałem się za kieszeń kiedy chrześniak zaprosił mnie na wesele hi hi.

Potem dmuchałem już na zimne.
2014-05-12 (20:48)

status Jasze

25
wpis nr 798 260
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Szkoda że to był dla Twoich krewnych już ostatni zachód słońca

(The last sunset )

Ja bym radził na środę założyć żółtą sukienkę ..kieckę (Yellow dress)

Kirk Douglas o tym śpiewał.

https://www.youtube.com/watch?v=NxSZ9E5QWh8
2014-05-13 (20:22)

status ĆMA

13103
wpis nr 798 683
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Lotomanie - dziękuję, 13 nigdy mnie nie przerażał , a wręcz przeciwnie.

Jasze - gdybym założyła żółtą sukienkę , karzesz mi zpuścić brodę , a jeżeli bym ją zapuściła , karzesz mi śpiewać , kiedy już zaśpiewam , powiesz że to wyborcza kiełbasa.

Pozostanę przy rubinowej kiecce i babcinej nalewce.
2014-05-16 (16:19)

status ĆMA

13103
wpis nr 799 874
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jutro odwożę nestorkę rodu do Ciechocinka na kurację.

Pomyślałam sobie , że to okazja by uatrakcyjnić nasze typowania i zrobić to na żywo.

Jest kamera - grzybek Ciechocinek . Jeżeli wszystko się uda zatypuję między 13:00_15:00.

2014-05-16 (20:39)

status Jasze

25
wpis nr 799 978
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Że też ta nestorka rodu nie boi się by samochód prowadziła kobieta.

Z warszawy do Ciechocinka.

Widocznie ufa tylko mężczyznom ,nawet jak ubiorą się w kieckę.

Gorzej z tą maczetą w jednym ręku i piwkiem w drugim.
2014-05-16 (20:54)

status ĆMA

13103
wpis nr 799 988
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Właśnie , że boi się i to panicznie. Dla osłabienia złego wrażenia , zakładam męskie ubranie , nawet przyklejam sobie wąsy. To ją bardzo uspokaja , a zwłaszcza gdy zanucę Dymszę .

W nagłych wypadkach na podorędziu mam nalewkę.

2014-05-16 (22:18)

status Jasze

25
wpis nr 800 038
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

A nie lepiej...Nie masz cwaniaka nad warszawiaka Grzesiuka.

A po kilku łykach nalewki...komu dzwonią temu dzwonią.

Obawiam się że to ją już dobije...psychicznie oczywiście.
2014-05-16 (22:39)

status edi8

2623
wpis nr 800 048
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Stanisław Grzesiuk

"Boso ale w ostrogach" - audiobook

https://www.youtube.com/watch?v=XBUhq5dKXeE
2014-05-16 (22:50)

status ĆMA

13103
wpis nr 800 056
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

A propos nalewki , to drugim ważnym celem naszej podróży jest napełnienie bukłaków wodą z fontanny, z 414 metrów ją ciągną.

To jedyna tajemnica nalewki , którą poznałam, a są jeszcze trzy.

Jestem ciekawa kto odczyta moje typy , wcale nie będę tego ułatwiała , dam tylko 13 sek. o - 13:00 ili 14:00 ili 15:00 ili będzie pogoda.

2014-05-17 (18:44)

status ĆMA

13103
wpis nr 800 331
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Szkoda , że nikt nie odczytał tych liczb.
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 641 642 643 ... 701 702
Wyślij wiadomość do admina