Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 13 14 15 ... 23 24
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

charakterystyka maszynki

2010-06-04 (18:12)

status Tajemniczy Don Pedro
Data rejestracji: 2009-04-18
Ilość postów: 722

4474
wpis nr 330 905
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariuszu, skoro zabraniasz osobistego ataku, którego tak naprawdę nikt wobec Ciebie tutaj tymczasem nie stosuje /a gdzież by śmiał/, to nie wypomnę Ci już tego, co miało miejsce... Było to błędne podejście, ale bardzo cenne i inspirujące - nie masz się czego wstydzić.

Ponadto nie bądź taki skromny, jak na człowieka, który przez prawie dekadę pisał i myślał głównie o multilotku, to jesteś stanowczo zbyt skromny.

Jak chodzi o Twój atak skierowany do mnie, to wiesz, jednak licz się nieco ze słowami wobec osób w zaawansowanym wieku. Po prostu nie pasuje traktować starszych poważnych osób jak szkolników.

W kwestii poruszanej przez kol. Michalca.

Nie wiem, czy forumowicze wiedzą o tym, że gry losowe takie jak multi, DL, Express maja pewną cechę wspólną z grami logicznymi czy logiczno-losowymi takimi jak: szachy, GO, brydż, itp.

Tą wspólną cechą jest brak ogólnego jednolitego algorytmu, którym można opisać te poszczególne gry.

To jest jeden z powodów, dla którego sieć neuronowa nie potrafi rozwiązać problemów które stwarzają wymienione gry.

Literatura sieci neuronowych podaje też drugą trudność, o której w zawoalowany sposób pisze w tym wątku kol. Mariusz.

Trudność ta polega na tym, że niepodobna wprowadzić do sieci danych w postaci \"surowych\" numerów.

Dla komputera liczba to liczba. Gdy widzi liczbę, to zaczyna liczyć.

A w grach losowych musimy jakoś powiedzieć sieci, że to nie jest liczba, tylko nazwa.

Ale nawet gdy się to już uda /podaje się papkę złożoną z wartości rozmytych/, to fakt, ze nie istnieje ogólny algorytm gry, jest właśnie tą jedną z głównych przeszkód.

Ci, co grają w jakieś gry logiczne i mają styczność z programami komputerowymi do tych gier, domyślają się w czym rzecz.

Np. w brydżu, czy w szachach, nie sposób stworzyć programu do gry opartego na ogólnym algorytmie.

To jest niewykonalne.

Za chwilę zakończenie
2010-06-04 (18:19)

4474
wpis nr 330 908
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Problem musi być rozbity na mniejsze części.

Powstają wówczas algorytmy szczątkowe.

I dopiero taki szkielet w połączeniu z bazami danych i z pokaźnymi hash tables /plus wydajny sprzęt/ daje możliwość zbudowania sprawnego wyczynowego programu.

Osobiście nazywam tego typu silnik do gry silnikiem hybrydowym.

Ponieważ musi być wielostopniowy i wielowątkowy.

Co więcej, jest jeszcze dodatkowa trudność polegająca na tym, że prawa obowiązujące w jednej części programu w innej części mogą nie obowiązywać albo wręcz mogą być błędne.

W mozolnym trudzie trwającym kilkadziesiąt lat udało się zbudować w końcu zbudować silne wyczynowe programy do gry w szachy.

Również powstają coraz lepsze programy do gry w brydża.

Póki co, najsilniejsi gracze ciągle jeszcze mają przewagę w tych elementach, w których decyduje „daleka ocena sytuacji” oraz „niejednorodność materiału”.

Ale niektóre elementy, szczególnie taktyczne, są już opanowane przez programy na wyższym poziomie niż poziom najsilniejszych arcymistrzów w poszczególnych grach.

Jedynie w „GO” programy póki co, ustępują silnym graczom i to bardzo wyraźnie.

Wydaje się to jednak kwestią czasu, po znane już jest podejście do rozwiązania problemu…

Dlaczego o tym piszę w wątku o grach losowych.

Dlatego, bo w grach losowych również nie ma algorytmu.

Trzeba złożony problem rozbić na proste czynniki.

Proste czynniki, ale problemów ogrom do rozwiązania.

I wtedy dopiero można z powodzeniem próbować zrobić program hybrydowy - wyczynowy system do gry.

Powodzenia w grze dla Wszystkich Szanownych Czytelników

2010-06-04 (18:25)

status sindbad
Data rejestracji: 2008-10-13
Ilość postów: 20531

3794
wpis nr 330 910
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Michalec

To bez znaczenia co masz w kieszeniach.

Pamiętam co napisałeś i to mi mówi wiele.

2010-06-04 (18:35)

status michalec13
Data rejestracji: 2010-05-28
Ilość postów: 175

12525
wpis nr 330 914
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Sindbadzie:

Tak się ucieszyłem z zabawki że zacząłem się wstrętnie chełpić.

Wybacz mi te pary.

W ogólnym rankingu 154 pkt w górę , jestem na 873 miejscu z 2000.

Uważam to za sukces w tak szacownym gronie , mały ale jest . Dziś znowu spadnę , puściłem 2 razy to samo , takie życie .

Pomoże mi ktoś z tym excelem ? , nie chcę żeby mi to ktoś napisał tylko udzielił wskazówek .
2010-06-04 (18:37)

4474
wpis nr 330 915
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

A przy okazji, korzystając z obecności kol. Mariusza.

Mariuszu, przypomniałeś, że całkiem poważnie inwestujesz w grę.

Kiedyś pisałeś - jakieś chyba kilka lat temu, że współpracujesz z grupą osób z którą zbudowaliście program do gry. Z grubsza wiem, jaki system inwestycji preferujesz..

Ciekaw jestem wyników, jeśli to nie jest jakaś tajemnica.

Nie chodzi mi o drobne szczegóły, tylko BARDZO POWAŻNE pytanie.

Jak oceniasz sprawność systemu opartego o wyniki uzyskane z odkodowanych kostek?

Na ile udaje się unikać strat, tzn. czy udaje się grać na koszt firmy?

No i jeśli można, trafił ktoś z Was jackpointa, czy jeszcze Wszystko przed Wami ?!

Bardzo Serdecznie Cię pozdrawiam
2010-06-04 (18:37)

status Marriusz2
Data rejestracji: 2009-06-02
Ilość postów: 2478

4670
wpis nr 330 916
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TDP

Zrozumiałem Twój wpis .

Ja nie gram w multilotka i nawet nie zamierzam .

Owszem pisałem o wielu rzeczach . To co wiedziałem to podzieliłem się.

Każdy światły człowiek powinien na coś postawić i trzymać się tego jako celu.

Na stronie multipasko wielokrotnie pytam się : w jaką gre grasz człowieku .

Ale dostaję zwykle wymijającą odpowiedź .

Nie wypowiadam się o czymś o czym nie mam zielonego pojęcia .

Nie znam parek trójek ani 4/7

Po prostu prze te kilka lat ugruntowałem sobie pojęcia i zagadnienia .

Nie zależy to tylko ode mnie ale od innych pracujących w grupie ,z którymi wspólnie pracujemy i mamy wspólne przekonania i wiedzę .

To są zresztą ludzie ,których poznałem dzięki stronie mulipasko i jestem wdzięczny .

Po to pisałem posty .

Każdy kto miał ze mną wspólne fale już dawno się skontaktował i współpracuje .

Mamy swoją prężną grupę i krok po kroku realizujemy metodologię .

Co jakiś czas zaglądam i obserwuję jeden post --bo więcej ciekawych nie ma .

Bardzo mi się podoba ten post ale ciężko mi cokolwiek napisać --bo my nie zajmujemy się kulkami i nie znamy kulek .

Pracujemy na innym zapisie prostym i przyjaznym dla komputera .

W naszym zapisie nie ma trójek czwórek i patek jest tyko 6/6 i to wszystko .

Onego czasu próbowałem zastosować to do multilotka i nie było problemu .

problem jest z tym ,że nie można nic w tą grę wygrać -bo wygrane są mikroskopijne i nieopłacalne do wkładu pracy .
2010-06-04 (18:46)

status SirMavins
Data rejestracji: 2009-05-29
Ilość postów: 3951

4654
wpis nr 330 918
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

No ja cię pierniczę, co to jest???

Czytam te wywody i analizy i widzę, że nadal zero konkretów.

A przecież michalec13 tylko o to prosi.

Sam, przepraszam Cię, ale nie umiem Ci tego napisać, lecz rozumiem o co kaman.

O \"0\" i \"1\" - tylko to się liczy.

Te zawiłe historie o pseudo naturze mają jakiś sens?

Koleś zbudował, nazwijmy to \"twór\"

On coś robi, a ma robić więcej.

I ja tu sobie czytam, bo arkusz dostałem i zastanawiam się co i jak, a tu analizy na poziomie profesury.

A to wszystko jest niepotrzebne.

Ponownie się przyznaję, ze na magii Excela się nie znam, bo używam OpenOffica, ale w bardzo skromnej formie.

I z czym się spotykam, gdy miała/natrafiłem na problem?

Z pseudo-radami - tu oczywiście wielkie dzięki osobom, które bez mrugnięcia oka napisały co mi było potrzebne i mi to pokazały lub wysłały.

Reszta wykazała się ponadprzeciętną znajomością wymądrzania się.

Przejdźmy zatem do sedna.

Jest arkusz układający liczby od ostatniego losowania i na tym arkuszu mamy liczby, które z określonych pozycji lubią wyskakiwać częściej.

No to gdzie problem, magicy, że tak dobrze znacie teorię, a nie widzę jakiegoś konkretnego i sensownego rozwiązania?

Kilka formuł, może jakieś marko i po sprawie.

michalec13 - wspomniana przez Ciebie asekuracja, za która Ci dziękuję, wynika właśnie z banału. Mianowicie, jak gra się na najczęstsze liczby, to nie zawsze te najczęstsze padają - stąd asekuruje się człowiek tymi mniej \"chodliwymi\".

I tak jest w pozostałych badanych układach - te najczęstsze, czy to pozycje, czy to coś innego ma swoje opóźnienia i bez asekuracji nie pada żadna z nich.

I teraz tak być może błędnie interpretuję, stworzyć przedziały, z których program odczytuje te piki.

Masz jakiś max na p39, ale masz tez kilka innych, mniejszych?

Banalne pytanie, ale czy one przypadkiem nie są co losowanie o podobnej wysokości?

I ile ich jest?

Jeżeli dobrze interpretuję, to masz podpowiedź - skupić się tylko na kilku liczbach: 2-5, może 6?

No bo jeśli te skoki to anomalie, a po nich następują jakieś prawidła, to tylko na nich się skupić i po sprawie...

No a na koniec zupełnie nie serio: po co wypowiadają się osoby, które w kulki nie grają?

Pozdrawiam

2010-06-04 (18:50)

status Marriusz2

4670
wpis nr 330 922
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TDP

Jest tylko jedna jedyna nagroda .

nagroda imienia Totalizatora sportowego .

I koniec .

Ale nasza praca nie polega na waleniu w komputer .

Komputery służą nam tylko do połączenia z Skype gdzie ustalamy zadania .

System ,który stworzyliśmy można równie dobrze zrobić na kartce papieru w kratkę .

Nie potrzebny jest do tego komputer .

Praca polega na zgłębianiu tajemniczych mechanizmów jakie istnieją w grach losowych i znajdowaniu algorytmów do rozwiązywania problemów .

Dam przykład .

Opisałem kiedyś ONT .

I ONT jest jasnym i precyzyjnym mechanizmem wyboru liczby .

Ale każdy ,kto chociaż raz zastosował ONT w praktyce wie co to ogon i ,że ogon to rzecz nieoznaczona i nieprzewidywalna kompletnie .

Otóż wcale nieprawda .

Po prostu nie opisałem jak zapisać liczby aby ONT nie był ogonem .

W tym problem .

W zapisie i wyborze liczby .

Każdy wynalazca - a ja pracuję w tym zawodzie wie ,iż genialne pomysły i rozwiązania nie przychodzą na zawołanie.

I nie codziennie .

Ba mało tego .Trzeba to robić bez komputera a to nie łatwe .trzeba mieć zapis w głowie i dużą pamięć .

2010-06-04 (19:12)

status michalec13

12525
wpis nr 330 938
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

dygresja

Mierzymy dwie kule muszkietowe suwmiarką o dokładności 0,1 mm , dczytujemy pomiary i faktycznie obie mają tyle samo np. 20.0 mm , w rzeczywistości pierwsza ma 19,96 mm a druga 20,04. Jaka różnica pędu , energii kinetycznej itd.będzie jeśli wystrzelimy je z tą samą prędkością ?

2010-06-04 (19:17)

status michalec13

12525
wpis nr 330 943
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

No ale po co , umiem używać suwaka , liczydeł i rozpalać ognisko za pomocą sznurówki , ale po co...
2010-06-04 (19:46)

status Marriusz2

4670
wpis nr 330 953
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Gdyby komputer umiał myśleć -to bym zainwestował i kupił tak ze dwadzieścia i oczywiście doinstalowałbym ze 30 gniazdek na prąd .

Niestety

Nie umie

Nie umie wybrać liczby .

Niestety są tacy ,którzy myślą ,że umie.

Obliczenia są proste i do wykonania w pamięci .

Są oczywiście tacy co myślą ,że jak więcej w arkuszu przycisków zrobią to lepiej.

Ja bym doradzał z tysiąc przycisków .a jeden do włączenia własnego mózgu .
2010-06-04 (20:28)

status michalec13

12525
wpis nr 330 969
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz ja mu nie karzę wybierać liczb , ja go ładnie proszę żeby mi wykonał szybko kilka operacji. Oczywiście mógłbym mieć 80 kartek i na każdej liczyć 10 minut , aby póżniej radośnie je tasować , ale wolę pobawić się w tym czasie z

córcią. 800 minut zabawy bez tasowania , jak tosię nazywało...

wiem sortowanie bąbelkowe atari65xe ; basic , autor pudełka Józef Trzmiel vel Tramiel , robiliśmy na tym czary , w sumie to oprogramowanie przerosło konstruktorów.
2010-06-04 (20:36)

status Marriusz2

4670
wpis nr 330 970
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

No widzisz jesteś już druga osobą ,która wie jak wybrać liczbę .

Ja niestety dopiero jestem w połowie drogi .

Mam poręczny kalkulator Casio programowalny i przygotowany i w pięć minut mi dokona wszystkich niezbędnych operacji .

Ale ten kalkulator będzie potrzebny na pięc minut przed wysłaniem kuponu w kolekturze .

Ale niestety algorytm wyboru liczby nie jest o tyle skomplikowany jak cwany .

I tutaj mi komputer nie pomoże w żaden sposób .

Zazdroszczę Ci .

Przede mną daleka droga .

Powodzenia .

Gdybym ja tak mógł użyć komputer do skomplkowanych obliczeń i to na liczbach podwójnej precyzji to bym to w sekundę zrobił .

Niestety .

Bo nie w tym rzecz

rzecz w sposobie wyboru jednej jedynej liczby spośród kilku .

I to jednakowo prawdopodobnych .

2010-06-04 (20:54)

4474
wpis nr 330 973
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jedna spośród kilku?

Mnie na ogół wystarczają 3. Nie powiem, że za każdym razem trafiam. tak wesoło, to nie ma. Ale, że tak powiem, ugrzęzłem w zupełnie innym miejscu. Tam gdzie powinna być logicznie biorąc zupełna precyzja - nie ma jej w stopniu doskonałym. A wydawało mi się po 40 z hakiem latach aktywnej gry turniejowej w szachy /nie mówiąc o innych grach/, że w grach zawsze jednak można dokonać wyboru najlepszego posunięcia.

Ale po co wybierać jedną z kilku. Wybierz kilka x. Chyba, że to jest kilka x do n-tej potęgi. To kłopot.
2010-06-04 (21:05)

status Marriusz2

4670
wpis nr 330 978
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jak to kilka

W kostce jest 6 ścianek

A tylko jedna wygrywa

2010-06-04 (21:25)

status SirMavins

4654
wpis nr 330 983
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Nie, wystarczy JEDNA.

Ostatnio edi8 uświadomił co poniektórym, którzy koniecznie muszą mieć parki, że przy wyborze jednej liczby i graniu na 79 par, ma się zysk mniejszy niż zagranie jedna liczbą i postawienie identycznej kwoty.

Akurat ja to opisywałem, ale fakt jest faktem.

Tak więc metoda, w której używa się kalkulatora...a w Excelu jak rozumiem tych funkcji nie ma...bez przesady.

I tak więc, skoro można zrobić te obliczenia za pomocą Casio, to i można w komputerze. Tylko, że znowuż, zabrakło precyzji co do sposobu.

I zapewne zaraz ktoś napisze jak z piasku bat ukręcił, a konkretów nie będzie. No chyba, że się mylę michalec13 i już dostałeś formuły do wpisania.
2010-06-04 (21:28)

status Marriusz2

4670
wpis nr 330 985
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

SirMavins

ja nie gram w multilotka.

Napisałem kilka razy
2010-06-04 (21:31)

status ralfek
Data rejestracji: 2009-07-08
Ilość postów: 3863

4876
wpis nr 330 990
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Sirmavins, tak to ju jest na tym forum

pytasz o pare szczegolow,a ci co potrafiliby odpowiedziec nie odpowiadaja tylko sie madrza, ja na miejscu michalca takich bym wyprosil
2010-06-04 (21:41)

status SirMavins

4654
wpis nr 330 994
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Marriusz2 - no to po co piszesz w temacie, w którym kol. michalec13 prosi o pomoc właśnie w MM?

Wiem, ze pisałeś, ale z drugiej strony podajesz coś, co jak można sądzić ma pomóc w rozwiązaniu tego problemu, ale jakoś rozwiązania nie daje.

michalec13 - aczkolwiek Twój opis i sam arkusz są w miarę dokładne, to jednak w prośbie, którą opisałeś kilka stron wcześniej widzę jakiś mały chaos.

Bierzesz losowania i wywalasz, to po co je bierzesz?

No bo jeśli w wierszu 500 ma być wynik tego obliczenia to wystarczy w tej komórce umieścić odpowiednią formułę. Piszesz o jakichś obliczeniach - co ma liczyć???

Dobra, a skoro masz ograniczenia w jednym arkuszu to nie możesz mieć wyników w kolejnym?

A w nim zrobić odwołanie do tego wcześniejszego arkusza?

Powiedzmy, że masz milion obliczeń i milion tabel, których umieszczenie w arkuszu nr 1 jest Ci tylko i wyłącznie potrzebna jako wynik.

Jak Ty lub ktoś otwiera Excel, to jemu jest potrzebny tylko wynik, więc wszystkie obliczenia przeprowadza się gdzieś tam.

Czy rozumiesz?

I czy to może tak być?
2010-06-04 (21:45)

status michalec13

12525
wpis nr 330 998
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Nie będę nikogo wypraszał , ale trochę się ogarnijcie albowiem bicie piany to specjalność Polaczków a nie Polaków
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 13 14 15 ... 23 24
Wyślij wiadomość do admina