Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 10 11 12 ... 23 24
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

charakterystyka maszynki

2010-06-04 (07:42)

status SirMavins
Data rejestracji: 2009-05-29 00:00:00
Ilość postów: 3951

4654
wpis nr 330 664
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

\"mieszkam w gdyni pozdro\"

...chyba nie ma takiej Gdyni...

Z 162 na 10 będzie trudnym wyczynem, ale miejmy nadzieje, że wreszcie te pozycje wyskoczą.
2010-06-04 (08:10)

status michalec13
Data rejestracji: 2010-05-28 00:00:00
Ilość postów: 175

12525
wpis nr 330 669
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam serdecznie i pozdrawiam .

Potrzebuję pomocy.

Zrobiłem tak:

1 Pobrałem wszystkie wyniki mm , zostawiłem tylko te od powrotu maszyny .txt

2 Wkleiłem do worlda i przekonwertowałem na tabelę ,

pozbywając się średników , zostawiają daty.

3 Wsadziłem do excela , po prawej stworzyłem 80 kolumn.

Pierwsza z nich \"ile liczb=1\" ..... ostatnia \"ile liczb=80\"

Uzyskałem macierz 0-1 z wierszem nagłówka 1-80

4 Pozbyłem się części z liczbami , zostały daty i macierz z wierszem

nagłówka.

Chciałbym zbudować algorytm który będzie działał tak:

1 Idź do pierwszego wiersza macierzy.

2 Wykonaj obliczenia na wszystkich poprzednich wierszach ,(ale nie na wierszu nagłówka i kolumnie z datami)

a ich wynik umieść w wierszu 500.

3 Kolumny całej macierzy (nagłowki z numerami kul również) sortuj według wartości

wyników obliczeń od największej do najmniejszej .

4 Drugi wiersz macierzy przenieś do arkusza 2 , robiąc z niego kolumnę .( u góry najwyższe wartości ,

na dole najniższe )

5 Rysuj wykres sum jedynek w wierszach w arkuszu 2 . Oś pionowa to sumy , pozioma 80 pozycji.

6 Aproksymuj wykres wielomianem stopnia 6. Wyświetlaj tylko dwa ostatnie wykresy w różnych kolorach ,

ale wszystkie poprzednie linie trendów.

7 Wracaj do punktu 1 i zajmij się kolejnym wierszem dodając wszędzie 1 (wiadomo o co chodzi)

8 PO zakończeniu pracy ustaw kolumny macierzy według wiersza nagłowka

(ułatwi to wklepanie kolejnych wyników)

BONUS: Pobierz wyniki z sieci , zamień je na wiersz zero-jeden i wykonaj działania , bąź czytelny ,

zapisuj swoje kopie itd. ale nie przesadzajmy .

Na pewno gdzieś się pomyliłem , ale idea chyba jest łatwa do wychwycenia.

Ja to wszystko robię palcologicznie w poziomie i ciągle mam kłopot IV , koniec excela.

Jakiś on krótki wertykalnie.

Jeśli kilka osób pobawi się takim narzędziem podstawiając rózne wzory to efekt może być ciekawy , może komuś uda się to trochę zogniskować.

A piwa nie będzie bo nie będę pierwszy.

2010-06-04 (08:34)

status Amadeus
Data rejestracji: 2009-04-30 00:00:00
Ilość postów: 820

4541
wpis nr 330 673
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

michalec13, zacznę od tego, że popieram kawał dobrej roboty, jaką

są Twoje analizy. Podoba mi się, że podpierasz się solidnym aparatem

matematycznym w swoich dociekaniach. To dobry przykład dla innych.

Z góry określę swoje stanowisko w tej sprawie: TS na pewno reaguje

na wyniki losowań, modyfikując parametry układu losującego.

Przykładowy cytat z artykułu o Totalizatorze:

\"– Nasi matematycy nie sprawdzają czy poszczególne zestawy są losowe,

tylko czy losowe są losowania – przekonuje Grzegorz Chachaj, dyrektor

ds. gier z warszawskiej centrali Totalizatora Sportowego. – Sprawdzamy

losowość, bo wolimy chuchać na zimne, jakbyśmy tego nie robili,

nie mógłbym Panu powiedzieć, że od początku istnienia Dużego Lotka

nie doszło do zaburzenia losowości, a tak powiedzieć to mogę – wyjaśnia.\"

Na czym polega dokładnie to \"chuchanie na zimne\"?

michalec13 pisze:

\"Zdenerwowały mnie systemy i zacząłem uważnie się przyglądać wynikom wygranych.

Przecież w multi powinno padać ich więcej , na to są wzory i to nie empiryczne tylko analityczne.\"

Jeśli występuje konflikt między teorią, a doświadczeniem, i jest on mały, to jest to jeszcze

do zaakceptowania, bo taki jest przywilej \"losowości\".

Jeśli jednak konflikt jest duży i utrzymuje się, mamy do czynienia z manipulacją,

lub też nie bierzemy pod uwagę jakiegoś stałego czynnika \"odchylającego\".

Przypominam \"aferę farbową\" w Totalizatorze, kiedy to zaburzona była wypadalność

niektórych liczb w Multi Lotku. W takich sytuacjach teoria i wzory są bezsilne,

jeśli z góry nie znamy \"biasu\" występującego w fizycznym przecież układzie.

\"Zjawiska losowe poddają się prawom matematycznym. W multi powinno padać znacznie więcej wygranych.\"

Losowość rozumiana tradycyjnie nie ma pamięci. Jeśli Totalizator reaguje na wygrane grzebiąc

w kulkach i maszynach, to mamy sprzężenie zwrotne i od klasycznej probabilistyki bardziej

przydatnymi narzędziami mogą okazać się szeregi czasowe i sieci neuronowe, \"łase\" na takie zależności.

Dokonałem identycznych spostrzeżeń jak Ty, tylko, że dla Dużego Lotka i stosując

nieco bardziej egzotyczne metody - ale owszem, występuje w wynikach \"reakcja na wygrane\"

w postaci nagłego załamania się wielu trendów (rozumianych tu ogólnie). Osobiście uznaję

za pewnik, że wyniki są monitorowane przez analityków Totalizatora i kiedy dostrzegą

jakieś stabilniejsze zależności, przerywają ten okres \"dobroczynności\", modyfikując

parametry fizyczne układu losującego. Powoduje to załamanie się zależności, wyklucza

z góry użycie wielu metod analiz (w tym wielu metod poczciwej probabilistyki, gdzie

przyjmuje się milczące założenie, że w układzie \"losowym\" pamięci ani sprzężeń zwrotnych

nie ma) ale też otwiera nowe pola do ataku.

Postaram się napisać o tym więcej.

Pozdrawiam ciepło!

Amadeus
2010-06-04 (08:43)

status SirMavins
Data rejestracji: 2009-05-29 00:00:00
Ilość postów: 3951

4654
wpis nr 330 675
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

No to zadam jedno zasadnicze pytanie:

A w jaki sposób badają losowość?

Jeśli używają formuł matematycznych, to używając tych samych można przewidzieć wyniki.

Piszę o programie, który liczy im czy jest ta losowość czy nie.

A nie o ingerencji w sprzęt.
2010-06-04 (08:53)

status michalec13

12525
wpis nr 330 678
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mam wrażenie że w bardzo prosty sposób , za pomocą portfela.

Jeśli jest chudziutki to znaczy że poprzednie losowanie było mało \"losowe\".

Dostałem od Pasko plik z danymi dotyczącymi wypłat . Powalczę z tym i porobię wykresy. Każdy będzie mógł porównać je ze swoimi doświadczeniami.

2010-06-04 (12:02)

status Marriusz2
Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00
Ilość postów: 2410

4670
wpis nr 330 723
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Amadeus

Losowość rozumiana tradycyjnie nie ma pamięci.

Amadeus

Oczywiście ,że ma

I to pokazuje kazdy przyzwoity program .

Oczywiste jest to ,iż zapis musi być dokonany w rozkładzie każdym innym niż jednostajny dyskretny jakim są zapisywane kulki .

Sprawa jest bardzo prosta .

Wyznawcy \"kulek \" czyli pewnej formy zapisu stosowanej przez totalizator nie mają szans na zobaczenie wielu właściwości gier losowych .

Innymi słowami są skazani na prognozowanie z rozkładów jednostajnych dyskretnych ( dyskretnych bo nie ciągłych gdyż zmienne są liczbami całkowitymi ).

Zupełnie inaczej jest ,jeżeli wyszliby z \" kulek\".

Ale to inna opowieść .

Mamy generalnuie dwa typy rozkładów .

Jednostajne i niejednostajne ( przykład rozkładu Gaussa czy Bernulliego)

Każdy z nas widział w szkole deskę Galtona.

I każdy kto tę deskę widział zna pamięć losową .

Pamięć losowa powstaje wtedy gdy rozkład ma wektor rozkładu .

Nie ma takiego wektora w rozkładzie jednostajnym .

Dlatego pisałem post o sieciach neuronowych aby właśnie wskazać podstawy pamięci losowej .

W kazdej najgłupszej książce do sieci neuronowych jest napisane na pierwszej stronie czym różni się inteligencja sztuczna oparta na funkcji aktywacji liniowej ---( rozkład jednostajny ) od

właściwej inteligencji opartej na funkcji aktywacji nieliniowej .

Każdy kto przeczytałby nawet najgłupszą książkę o sieciach neuronowych rychło dowiedziałby się o układach separowalnych ----w grach losowych odpowiednikiej tej sytuacji jest \" pamięć losowa \"

od układów nieseparowalnych ---w grach losowych jest to brak pamięci losowej

jak w zapisie \" kulkowym \"

Doradzam zapoznanie się z działaniem najprostszej sieci neuronowej o funkcjach aktywacji nieliniowych .

I jak wygląda pamięć losowa

Pozdrawiam
2010-06-04 (12:16)

status Marriusz2

4670
wpis nr 330 725
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

A do michalec

Napisałeś

==================

6 Aproksymuj wykres wielomianem stopnia 6. Wyświetlaj tylko dwa ostatnie wykresy w różnych kolorach ,

ale wszystkie poprzednie linie trendów.

==================

Każdy kto chce czegokolwiek dokonać w grach losowych musi opierać sie na wiedzy naukowej .

Jezeli w pewnym momencie działania odejdzie od tej wiedzy robi sam sobie szkodę .

Innymi słowami dokonuje najbardziej wrednego oszustwa z możliwych gdyż oszukuje sam siebie .

Otóż nie ma takiego czegoś jak aproksymacja funkcją wielomianową .

Ta metoda powstała w \" paranauce \" jaką jest ekonometria .

Ekonometria nie jest nauką a \" paranauką \" i postała na zlecenie innej paranauki jaką jest \" ekonomia \"

Aproksymacja funkcjami wielomianowymi to zwykła szarlataneria i to wie każdy kto studiował nauki ścisłe .

Nawet w Excelu jest taka aproksymacja wstawiona jako narzędzie .

Całość tej szarlatanerii opisana jest w każdej nawet najgłupszej książce poświęconej sieciom neuronowym .

Nie ma sensu opisywanie na czym polega to oszustwo .

Trzeba by zaznajomić się z podstawami używania sieci neuronowych .

W każdej takiej książce opisana jest metodologia aproksymacji na zbiorach i zasadach dopasowania pomiędzy zbiorami uczącymi i testowymi .

Każdy kto używał taką sieć neuronową w sekundę wykaże wadliwość aproksymacji wielomianowej ---bo tam to widać jak na dłoni .

No niestety tak jak w średniowieczu była alchemia tak współcześnie są takie paranauki jak ekonometria i ekonomia .

Szarlataneria to nie jest domena średniowiecza a czasów współczesnych .

2010-06-04 (12:25)

status Tajemniczy Don Pedro
Data rejestracji: 2009-04-18 00:00:00
Ilość postów: 722

4474
wpis nr 330 730
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariuszu, a robiłeś kiedyś eksperyment z \"deską Galtona\" używając wanny?

Mnie zawsze niesłychanie zdumiewa, że lejek odpływowy jest niezmiennie prawoskrętny. A wiele takich maszyn losujących /czyli wanien/ testowałem.

No i trzeba przyznać, nieźle teraz namieszałeś..

2010-06-04 (12:31)

status edi8
Data rejestracji: 2007-04-03 00:00:00
Ilość postów: 41774

2623
wpis nr 330 731
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

\"Mnie zawsze niesłychanie zdumiewa, że lejek odpływowy jest niezmiennie prawoskrętny.\"

To wynik ruchu wirowego Ziemi - dowiedziałem się o tym w VII klasie podstawówki z podręcznika do fizyki.
2010-06-04 (12:41)

status michalec13

12525
wpis nr 330 738
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Hej

nie sądze żebyś w podstawówce liczył Coriolisa .

Ta krzywa po prostu dynamicznie reaguje na zmiany reaguje na zmiany i ładnie widać jak coś się dzieje , możemy użyć innej , ale wtedy włażą na siebie kolejne wykresy. Pamiętam z uczelni że wielomianów używaliśmy

do opisu doświadczeń w mechanice płynów , więc nie do końca masz rację.

To nie ekonomia , Paskale zabijają dość skutecznie .
2010-06-04 (12:42)

status FreeMeNGen
Data rejestracji: 2006-10-06 00:00:00
Ilość postów: 100

2304
wpis nr 330 739
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam Cie Michalec13:-) ... resztę też ale już nie tak entuzjastycznie....

!. BARDZO POPROSZĘ CIĘ adres email!!!! mój to mapo46@wp.pl

napisz PROSZĘ

2. Wielkie dzięki za proste dane które (Mi:-)) podałeś. Tj co ile losowań występują anomalie i zmiany trendów, KTO kontstruował tę maszynę (kurcze w 10% podejrzewałem że mogli tam być polacy:-))

3. Bardzo sie cieszę w końcu będę mógł porozmawiać z kimś kto ma w d... krytykę i pier.... że to niemożliwe itd, itp... (tak dla ciekawośći zauważyłeś, że pod niektóymi nickami pisza ludzie którzy nie tylko zniechęcaja Ciebie do typowań ale także starają się podważyć możliwość rozszyfrowania tej maszynki (ek) losującej) Chcąc w ten sposób abyś pokazał CZARNO NA BIAŁYM JAK !!!!! bo sami nie wiedzą a jak żerować na czyichś osiagnięciach z chęcią....

4.będzie trochę pesymistycznie.... PROSZĘ CIE CHŁOPIE!!!!!!

NIE POKAZUJ WSZYSTKIEGO CO UMIESZ I CO WIESZ!!!!!

INNI TYLKO SKORZYSTAJĄ A TY NIC NIE DOSTANIESZ W ZAMIAN....

Pokażą Ci linki adresy, wyniki, a potem poproszą o system i... podziękują!!!

(i nie ma w tym nic złego, absolutnie.)

MASZYNY POZMIENIAJĄ I ZNÓW ZABAWA SIĘ ZACZNIE OD POCZĄTKU Jesteś bystry, a że swój pozna swego, to rozejrzyj sie po forum i po wpisach jak tylko zacząłeś wątek!!!! ile pesymizmu aż chcieli abyś powiedział JAK!!!!!!

JA wiem że wiesz i chcesz BARDZO POKAZAĆ że jesteś genialny i bystry, ze potrafisz, Ja to jak najbardziej rozumiem i inni którzy maja parę groszy z mm również. DLATEGO JESZCZE RAZ PROSZĘ pisz tak jak polityk!!!!

Czyli DAM WAM DO ZROZUMIENIA ŻE WIEM .... ale nie znaczy to że powiem JAK hehehe

Posiadasz duża i tak wiedzę, i co prawda Uważam że i tak nie wiele mógłbym Tobie pomóc.

Mogę jedynie podsunąć Tobie parę Ciekawych wniosków.

Mimo wszystko prosze o twój adres email:-)

Z poważaniem i jak Najbardziej Zasłużonym Szacunkiem

FreeMeNGen
2010-06-04 (12:50)

status michalec13

12525
wpis nr 330 741
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

A może ktoś mi jednak pomoże , zasypaliście mnie gradem haseł , zrozumiałem niewiele , ale się dokształcę. Zycie nauczyło mnie konsekwencji i nie będę psuł narzędzia które jakoś działa i daje mi w zabawie pewną przewagę. A może jakieś pozycje do lektury ?

No i ten algorytm , jakieś wskazówki choć , marnuję swój czas , udostępniam wyniki .
2010-06-04 (12:55)

status michalec13

12525
wpis nr 330 744
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

emil w typowaniach

dziękuję za wsparcie

w sumie nic tak nie dopinguje jak krytyka:-)

zwróć uwagę na to ile osób podzieliło się ze mną wiedzą na tych stronach

a jestem tu miesiąc
2010-06-04 (12:58)

status Tajemniczy Don Pedro
Data rejestracji: 2009-04-18 00:00:00
Ilość postów: 722

4474
wpis nr 330 748
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Brawo Edi,

Ale jak to wpływa na kulki?

W maszynach bębnowych nie wpływa, ale w takich czułych /dmuchawach/, jakie są po reformach?

Wpływa, czy nie? Bo, jak miałeś uprzejmość kiedyś zauważyć nawet farba w bębnach wpływa, to chyba przyspieszenie ziemskie tym bardziej?

No i na koniec, może należałoby według Ciebie orientować się w tej sytuacji według faz księżyca? /też gimnazjum - astronomia/...

I jak wpływa na deskę Galtona ? Bo jakoś wpływa. /gimnazjum- fizyka/..

A teraz poważnie mówiąc, to zapowiada się kolejna runda starcie w wadze suprciężkiej pomiędzy kol.kol. Mariuszem i Amadeusem.

Spór dotyczy w istocie tego samego, co zawsze: czy zmienne nominalne /zbiory obiektów/ można pozycjonować, czy nie. Słowem, czy można je \"na surowo\" traktować jako liczby, czy jedynie jako numery.

Wbrew pozorom, w literaturze spotykamy obie tendencje.

Trwają zażarte dyskusje.

Bo faktycznie, pozycjonowanie obiektów losowych /pisałem już o tym wielokrotnie/ wygląda na pozbawione sensu.

Numer oznaczony jako \"1\" wcale nie jest mniejszy od numeru oznaczonego \"80\" o 79. Co więcej w zbiorze obiektów żaden z nich nie jest uprzywilejowany w jakikolwiek sposób względem dowolnie innego obiektu. Żaden nie jest umiejscowiony na lewo, ani na prawo.

W wyniku mieszania i ogromnej ilości zderzeń można uznać, iż mamy do czynienia ze zjawiskiem losowym.

W tej sytuacji właściwie nie ma powodu, aby w jakikolwiek sposób ustawiać obiekty losowe.

Zwolennicy analizy map uważają jednak, iż tego typu sposoby dają im większe szanse sukcesu. Często jest to związane z trendami, które niekiedy na takich mapach wyraźnie występują.

Wszystkiego Dobrego Wszystkim i wiele Szczęścia, które w grze losowej zawsze się jednak przydaje
2010-06-04 (13:03)

status fajniusi
Data rejestracji: 2010-05-17 00:00:00
Ilość postów: 79

12515
wpis nr 330 751
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

FreeMeNGen wiesz jest takie stre powiedzenie \"każdy sądzi po sobie\"!

Michalec 13 ja Cię chętnie na mój Yacht zaproszę do St Tropez na szampana i kawior czy co tam lubisz
2010-06-04 (13:03)

status michalec13

12525
wpis nr 330 752
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

I jeszcze jedno: jako elektronik , mechanik i historyk techniki szczerze powątpiewam w skuteczność sieci neuronowych na obecnym , raczkującym poziomie rozwoju i dostępności w rozwiązywaniu śmiesznych problemów którymi się tu zajmujemy. Dla szarego użyszkodnika komputerów to pieśń przyszłości .
2010-06-04 (13:04)

status Marriusz2

4670
wpis nr 330 753
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TDP

Nauka jaka zajmuje się tą wanną nazywa się topologią .

Poczytaj i wszystko tam w tej nauce jest napisane
2010-06-04 (13:11)

status Marriusz2

4670
wpis nr 330 756
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

michalec

To zalezy od indywidualnego podejścia .

Ja zajmuje sie grami losowymi poważnie a nie śnmiesznie .

Inaczej szkoda by mi było czasu.

To jest moje hobby

A każde hobby to śmiertelnie poważna sprawa.

To psychika .

Dla ciebie jak widać nie jest to hobby - bo jak by było hobby to byłaby smiertelnie powazna sprawa .

tacy są hobbyści
2010-06-04 (13:12)

status michalec13

12525
wpis nr 330 760
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TDP:

w moich analizach wszystko jest zero-jedynkowe , takie zboczenie zawodowe , o numerach kul dowiaduję się na końcu , pisałem o tym . A może ktoś mi pomoże ? Choćby po to aby udowodnić zielonemu że jest zielony ?:-)
2010-06-04 (13:17)

status Marriusz2

4670
wpis nr 330 766
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

I jeszcze jedno: jako elektronik , mechanik i historyk techniki szczerze powątpiewam w skuteczność sieci neuronowych na obecnym , raczkującym poziomie rozwoju i dostępności w rozwiązywaniu śmiesznych problemów którymi się tu zajmujemy. Dla szarego użyszkodnika komputerów to pieśń przyszłości .

Michalec

A ja myslałem ,że tam gdzie chodzi o pieniądze -to jest śmiertelnie powazny problem.

No mamy inne podejście
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 10 11 12 ... 23 24
Wyślij wiadomość do admina