Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Czy tylko dzięki wygranej można spełnić marzenia?

2010-05-18 (12:39)

status fajniusi
Data rejestracji: 2010-05-17
Ilość postów: 79

12515
wpis nr 325 365
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jeszcze nie ale w sierpniu zaczynam złożyłem wniosek i zostało mi przyznane.

W wielu firmach w których orientowałem się o szkolenie które mnie interesuje uczestniczyli ludzie którzy zdobyli na to kasę właśnie z urzędu pracy.

Poza tym mam kilku znajomych którzy wzięli kasę na działalność z UP i nie muszą pracować na etacie:)
2010-05-18 (13:01)

status Robal_36
Data rejestracji: 2010-02-28
Ilość postów: 4889

12415
wpis nr 325 374
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

fajnusi>>

Ta na działalność, to jest bezzwrotna kasa ? Jeśli tak, to dożyliśmy cudów, bo przecież nie ma nic za darmo...

Ktoś się musiał złożyć na te pieniądze, być może konkurencja...Człowiek, który prowadzi podobną działalność i płaci podatki, jakie płaci (wysokie)

Unia - a ona skąd ma ?

A jeśli tak, to zastanówmy się, czy to normalne, żeby ktoś sponsorował konkurenta.Nie to, żebym był za zakazem otwierania nowych firm.

Ale gdyby sukces miał zależeć od urzędola dysponującego kasą, mającego wgląd w biznesplany itd itp - to nie byłoby urzędoli... Prowadziliby firmy

Sam zresztą zobaczysz, czy mam rację, jak \"okres ochronny\" się skończy

2010-05-18 (13:25)

status fajniusi

12515
wpis nr 325 392
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Robal_36

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej to wejdź na stronę urzędu...

Ja ze swojej strony mogę powiedzieć tylko tyle że \"twój sukces zależy od Ciebie\"

Każdy robi to co uważa za stosowne Ja postanowiłem wykorzystywać każdą nadarzającą się okazje.Wszystko zależy od determinacji i nastawienia,niektórych odstraszają już same poglądy na temat pieniędzy a innych druki które trzeba wypełnić no i oczywiście liczy się pomysł. Poza tym \"w tym szaleństwie jest metoda\" bo nie wiem jakie są koszty roczne opłacenia składek zdrowotnych i zus.Tak dostajesz 18,5tys musisz mieć 2ch żyrantów i rok utrzymywać działalność.Jak ci się uda to mają Cię z głowy a może zatrudnisz kolejnego bezrobotnego a jak Ci się nie uda to oddajesz kasę.
2010-05-18 (13:52)

status SirMavins
Data rejestracji: 2009-05-29
Ilość postów: 3951

4654
wpis nr 325 411
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

No i właśnie tu jest sedno: pomysł i nie każdy się do tego nadaje.

A jak nie to kasę trzeba zwrócić.

Samo życie, nic za darmo jak pierwotnie sugerowano.
2010-05-18 (14:35)

status Robal_36

12415
wpis nr 325 424
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

fajniusi>>

oby Ci się udało, naprawdę - bez żadnego sarkazmu i szczerze,

bo warunki do prowadzenia businessu jakoś ( nie wiedzieć czemu ) nie są

\" ten teges \", a przynajmniej obyś przeciągnął taki czas, żebyś nie musiał IM zwracać i żebyś nie wpadł w koszty...
2010-05-18 (16:29)

status fajniusi

12515
wpis nr 325 446
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Dzięki Robal_36

Oczywiście że nie każdy nadaje się do prowadzenie biznesu nie każdy też ma doświadczenie,pomysł i nie każdy czuje się na siłach.

Ja pracowałem w wielu firmach i odkryłem w sobie predyspozycje do tego co naprawdę chciałbym robić.Ale problem był w zdobyciu odpowiednich kwalifikacji i papierków potrzebnych do wykonywania zawodu który sobie wybrałem bo dobre szkolenie w tym kierunku kosztuje minimum 10 tys.I jedyna okazją do zdobycia takiej kwoty była wygrana.Zacząłem pisać do firm organizujących szkolenia aż przypadkiem dowiedziałem się że UP daje kasę na szkolenia,złożyłem wniosek i zostało mi przyznane!

Ogólnie chodzi mi o to że trzeba wiedzieć na co chce się kasę a ona sama przyjdzie!(do tego najlepiej służy mapa marzeń):)
2010-05-18 (19:09)

status danteV
Data rejestracji: 2009-03-22
Ilość postów: 2034

4344
wpis nr 325 487
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

fajniusi > Witaj. Oglądałem film The Secret i dał mi dużego powera. Ci którzy wyśmiewają ten film, to albo go nie oglądali, albo po obejrzeniu szybko polecieli do lodówki i myśleli, że znajdą tam pliki pieniędzy lub sztabki złota. Film nie wystarczy obejrzeć, trzeba zrozumieć przesłanie jego autorów.

Czytając niektóre wpisy dochodzę jednak do wniosku, że dla wielu najlepszym biznesem jest narzekanie, szukanie braku pieniędzy wśród oszustw totalizatora lub codzienne wizyty w OeSie. Tacy ludzie, taki naród.

Pozdrawiam
2010-05-18 (19:23)

status pięknaja
Data rejestracji: 2010-03-05
Ilość postów: 2429

12423
wpis nr 325 492
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Brawo danteV.

Masz rację, to film dla tych co potrafią wyciągnąć wnioski , i którym

chce się chcieć.
2010-05-18 (21:05)

status madzia77
Data rejestracji:
Ilość postów:

wpis nr 325 555
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

A ja się cieszę,że wśród rodaków panuje jeszcze taki optymizm i idealizm

Robal_36 >>> nie serwuj nam tutaj \"zimnego prysznica\" - wystarczy,że za oknem zimno i mokro

pozd
2010-05-18 (22:05)

status SirMavins

4654
wpis nr 325 605
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

A może to jest tak, ze wiedza i doświadczenie życiowe skłania do takiego a nie innego myślenia.

Nie zgodzę się z tym, ze wystarczy chcieć, trzeba robić ten biznes, to przedsięwzięcie z głową.

Może dla nie których podejmowania wyzwań to adrenalina, ale dla wielu osób to być albo nie być.

Nie da się rozpoczynać czegoś tam i mówić rodzinie, że za jakiś czas będzie dobrze, skoro do garnka nie ma co włożyć.

I tu pojawia się sprawa \"nadawania się\" - wielu osobo proponuje się zmianę sposobu myślenia, ale to nie dla nich. I wcale nie wynika to z jakiegoś ich złego przeświadczenia. Oni po prostu się do tego nie nadają.

A to czy potem narzekają, czy nie, to już inna sprawa.

No i nie piszę o nierobach, pijaczka itp.

O zwykłych, przeciętnych ludziach, którzy chcą pracować, a jedyne co państwo im daje, to propozycja założenia własnej firmy - kto kiedykolwiek zakładała, to wie ile to kosztuje, a m.in. kasa z nieba nie płynie.

Nie wiem skąd wzięło się te 18500, ale ostatnio słyszałem o 40000 - nie będę teraz tego sprawdzał, jutro to zrobię.

Natomiast co dotyczy żyrantów...ile osób podżyrowałoby, tu, z tego forum, komukolwiek oprócz rodziny?

Tak sobie myślę, połowa do spłacenia w przypadku niewypału..., to jednak dużo.

Tak więc pozytywne myślenie i nastawienie w konfrontacji z rzeczywistością nie ma już takiego samego wydźwięku.
2010-05-18 (22:42)

status fajniusi

12515
wpis nr 325 624
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

SirMavins

Nie będę tu opowiadał historii mojego życia.Ale powiem tyle że pozytywne myślenie,afirmacje i wizualizacje nic nie kosztują!Nie namawiam nikogo do rzucania wszystkiego zwolnienia się z pracy po to by dzięki w/w czynnością osiągnąć sukces.To co kto robi ze swoim życiem to jego osobista sprawa.

Jednego tylko nie rozumie dlaczego w naszym kraju każdy mówi że nie ma nic za darmo a mimo tego liczy że Państwo zadba o jego dobrobyt i szczęście! Przecież jedno drugiemu zaprzecza!Dla Państwa istniejemy tylko jako numer NIP i pesel jak samemu się nie zadba o siebie i rodzinę to nikt nie zadba.

Jak będziesz wiedział gdzie dają te 40 to napisz
2010-05-18 (22:47)

status Robal_36

12415
wpis nr 325 628
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

danteV>>

co to jest \"OeS\"?

madzia77>>

przepraszam, to nie miał być prysznic

SiMavins>>

też się zastanawiałem nad tymi żyrantami...Zakładając, że po rodzinie to mogą być dramaty

wszystkim>>

sam kiedyś już tu (na chacie) pisałem, że trzeba zdać sobie sprawę, co w życiu jest ważne, i wiedzieć co nas uszczęśliwi...
2010-05-18 (22:57)

status fajniusi

12515
wpis nr 325 632
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ja proponuje każdemu zadać sobie dwa podstawowe pytania:

1 Co bym chciał(a) jak bym mógł(mogła)?

2 Dlaczego nie mogę?

SirMavins napisał że pieniądze nie płyną z nieba a napisał to na forum o grach losowych!
2010-05-18 (22:57)

status madzia77
Data rejestracji:
Ilość postów:

wpis nr 325 633
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

SirMavins >>> dokładnie zgadzam się z Tobą.

Nie każdy się nadaje i winą nie jest tu lenistwo itp. tylko cechy indywidualne każdego z nas.

A tak odnośnie zrobienia z niczego coś w naszym kraju to graniczy z cudem.

Polskie prawo jest tak obwarowane \"przykazaniami\" że nawet głupią budkę z goframi otworzyć to jest wyczyn.

I wydaje mi się,że właśnie przykazy,nakazy w wielu przypadkach zniechęcają ludzi do jakiejkolwiek szerszej perspektywy swojego bytu.

2010-05-18 (23:11)

status SirMavins

4654
wpis nr 325 648
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

\"Jak będziesz wiedział gdzie dają te 40 to napisz \" - sam się zgłoszę

\"SirMavins napisał że pieniądze nie płyną z nieba a napisał to na forum o grach losowych!\"

Bo to podobnie jak z tą lodówką. Wyłączasz ją i od razu kasa za prąd mniejsza...a więc można...

Tu pieniądze biorą się z maszyny losującej, a to nie jest niebo.

Odpowiadam na pyt. 2: może nie do końca mi, ale ludzki organizm nie jest nieskończony i osiąga pewne granice, których nie przekroczy.

Piszę bez filozofowania, ale trudno żeby debil został wybitnym naukowcem.

\"I wydaje mi się,że właśnie przykazy,nakazy w wielu przypadkach zniechęcają ludzi do jakiejkolwiek szerszej perspektywy swojego bytu. \" - ujęłaś sedno. Gdyby państwo mniej się wtrącało, to byłoby już o wiele lepiej.

2010-05-18 (23:21)

status pięknaja
Data rejestracji: 2010-03-05
Ilość postów: 2429

12423
wpis nr 325 649
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

SirMavins - piszesz cyt.

\"O zwykłych, przeciętnych ludziach, którzy chcą pracować, a jedyne co państwo im daje, to propozycja założenia własnej firmy - kto kiedykolwiek zakładała, to wie ile to kosztuje\"

mam inne doświadczenia.......

Mało jest takich co chcą pracować, co wiedzą CO chcą robić, CO chcą osiągnąć.

Ci co wiedzą - mają pracę.

Natomiast założenie firmy....... trzeba mieć przede wszystkim dobry pomysł,

biznesplan i chęci. Mając to - dostanie się i pieniądze na start.

Ale.... pieniądze na rozwinięcie działalności , a nie na tzw. przejedzenie.

Zgadzam się, że jest duża grupa ludzi \" nieprzystosowanych\", nie radzących sobie w tej brutalnej rzeczywistości - ale to już inny temat.
2010-05-18 (23:54)

status Tajemniczy Don Pedro
Data rejestracji: 2009-04-18
Ilość postów: 722

4474
wpis nr 325 659
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

A jednak mamy w tym kraju całą armię kompletnych nieudaczników, przeważnie /przepraszam za wyrażenia/ głupów piramidalnych, totalnych nieuków, nie potrafiących założyć żadnego prywatnego interesu i w ogóle spełniających wszelkie negatywne kryteria, jakie tylko sobie ktoś wymyśli.

Wystarczy rzut oka na ich fizjonomie, i każdy wie o co chodzi. To widać w oczach.

Dekalog mają w..... /wiadomo gdzie/.

Przy tym posługują się kłamstwem i nikczemnością na każdym kroku.

Są zwykłymi choć kolosalnymi PASOŻYTAMI SPOŁECZNYMI.

Są kompletnie nieodpowiedzialni i zupełnie bezkarni.

Mają przedziwną zdolność grupowania się w większe gangi i organizacje mafijne zwane partiami.

Niektórzy zajmują się sprytnymi operacjami finansowymi polegającymi na niezauważalnym dla ogółu wyciąganiu pieniędzy z kieszeni pospólstwa. Tych nazywamy BANKsterami.

Osiągają swoje wysokie stanowiska dzięki obietnicy składanej swoim poplecznikom, że będą jeszcze intensywniej niż dotąd okradali ogół ludzi z mienia w formie ruchomej i nieruchomej i że małą część tego łupu oddadzą tym, którzy ich wesprą a resztę przeznaczą na swoją radosną działalność.

W ogóle mają usta pełne wspaniałych obietnic - w przyszłości, w przyszłości.

Niektórzy zdobywają poparcie dzięki obietnicy, że będą popierali zabijanie słabych, nienarodzonych, chorych, etc.

Ogromnie chcą naszego Dobra /którego my tak mało mamy/. Tak chcą tego Dobra, że musimy potajemnie je ukrywać, żeby jakoś przeżyć.

Słowem są gotowi wszystko uczynić dla naszego Dobra.

I stale znajdują popleczników dzięki tym obietnicom.

Nazywamy ich politykami.

??
2010-05-19 (00:28)

status Ksings
Data rejestracji: 2008-02-02
Ilość postów: 867

3166
wpis nr 325 662
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

witam pięknie

aż miło.wielu z was myśli o KASIE.

ale w pozytywnym sensie,czyli biznes.

fajnie wygrać w totka,ale wtedy praktycznie nie mamy szans na \"sprawdzenie się\"

a jeśli nie sprawdzimy się,to dupa

czytałem wszystkie posty i korci mnie skomentować każdy.Wasze obawy i troski,ba,nawet komornika sam przeżyłem.pomimo dobrego pomysłu,precyzyjnie pomyślanego biznesplanu,dostarczonego autobusu żyrantów i ciężkiej pracy.

klapa i finito.

siła charakteru to jest to.

nowy biznes,nowe kontakty.ale nie każdy ma na to czas i ochotę.a rodzina...nie wspomnę.mam nową.

obiecałem o koledze,o.k.

wyjechał do Austrii.pasł świnie.to przesada,aczkolwiek tak miał przez 2,lub 3 lata.liznął języka i poszukał nowej pracy.

jako doświadczony murarz zatrudnił się w firmie baseniarskiej.

po powrocie do kraju(nie od razu)zrobił pierwszy basen do spółki ze swoim bratem.

tak poszło...

ja wykonuję dachy nad tymi basenami.po ostatniej zimie padło wiele dachów aluminiowych,ale nie moje.moje są stalowe.pokrycie z poliwęglanu jeśli ktoś wie o co biega.

aczkolwiek nie o to chodzi.miałem kilka firm.korzystałem z beznadziejnych propozycji rozwoju biura pracy i dostałem wsparcie,które czkawką mi się odbiło.pracowałem za granicą i to ja uczyłem innych technologii.

wróciłem.

postanowiłem raz jeszcze.na razie się kręci.mam co jeść.

praca i tylko praca.determinacja i samozaparcie.

pozdrawiam
2010-05-19 (00:34)

status Ksings
Data rejestracji: 2008-02-02
Ilość postów: 867

3166
wpis nr 325 664
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TPD

do ciebie osobno.dobre to było.

każdy prawie kto nie jest w tej mafii będzie miał pod górkę.
2010-05-19 (07:18)

status SirMavins

4654
wpis nr 325 686
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Odniosę się tylko do fragmentu.

To że ktoś chce pracować a nie zakładać własna firmę z różnych przyczyn, nie czyni go gorszym.

O takich napisałem: iść do pracy, zrobić swoje i dostać za to kasę.

Co w tym złego?

Nie każdy musi być przedsiębiorczy, mieć jakiś szalony pomysł.

Wiele osób się do takiego działania nie nadaje.

A jak czytam, to \"chcieć to móc\" - nie do końca.

Odnoszę wrażenia że jak NIE, to śmieć - no ja nie dzielę ludzi wg takich kryteriów i się z tym nie zgadzam.

A jeśli już ustalimy, ze te ww wiele osób nie wie czego chce, to może im podać rękę i pomóc, co? A nie wyszydzać, ze nie mają za grosz inicjatywy.

Wszak nie każdy rodzi się taki jak inni...
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3
Wyślij wiadomość do admina