Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Kostka losowa

2010-03-25 (16:03)

status mrowa
Data rejestracji: 2009-06-13
Ilość postów: 213

4718
wpis nr 303 703
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jestesmy w stanie wyliczyc dokladny, precyzyjny czas przyszlego wypadniecia zdarzenia losowego w grze 6/49 czy nie?

Nie wazne do jakiego modelu doswiadczenie losowe gry 6/49 zostalo sprowadzone, kostki, kul, imion, kolorowo, rzeczy, zwierzat itp. Poprostu czy jestesmy w stanie wyliczyc precyzyjnie kolejny ruch nastepujacego po sobie kolejnego zdarzenia?

Pytanie moze nie najwyzszych lotow, ale odpowiedz na nie od razu sugeruje strategie gry czy prognozy.

Pozdro
2010-03-25 (17:41)

status karamba
Data rejestracji: 2006-06-07
Ilość postów: 237

2075
wpis nr 303 742
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurka - chyba troche przesadzasz.

Zaprosilem Cie, zebysmy porozmawiali.

Nie mialas ochoty,. Wiec nie miej do mnie pretesji.

Jesli juz to zacznij od siebie.

Masz jeszcze swierze spojzenie na \"losowosc\" za rok , dwa po czytaniu tego wszystkiego nie bedzie o czym z Taba rozmawiac. Bedziesz juz \"skarzona\" tym wszystkim.

Mariusz , bardzo dziekuje za odpowiedz i troske o moje sny.

Ja tam sypiam spokojnie i teraz bede jeszcze spokojniej , bo w koncu Aligator

dostal konkret od Ciebie i juz nie bedzie pisal ze tylko mielimy jezo....

Amadeus - trudno sie z tym nie zgodzic ze to prawa fizyki determinuja wyniki.

Dlatego zawsze pisalem tak : \"losowosc\".

\"losowosc\" - to nic innego jak zbior praw i zjawisk fizycznych. To jest po prostu zjawisko fizyczne. I pisalem o tym wiele razy.

I jakos tak sie dziwnie porobilo ze czesc ludzi uwaza ze 1 zdarzenie losowe - to cala kombinacja 6/49 i sa ludzie ktorzy uwazaja ze w jednej kombinacji jest 6 zdarzen losowych.

To bardzo ciekawe ze tak to mozna widzec. I tez staram sie to tak widzec od czasu do czasu.

Ja na dzien dzisiejszy i na mozliwosci techniki pomiarowej uwazam ze jedno zdarzenie to jest zbior kombinacji.

Im mniejszy zbior i poprawna ilosc trafien np. na wybranym odcinku 30 losowan, tym wieksza \"dobroc \" ukladu.

Ja uwazam ze to dosc zuchwala byla propozycja stworzenia Idealnego Modelu Gry Losowej.

Zgadzam sie ze zalozenia moga byc idealistyczne , itd.

Ale na dzien dzisiejszy to jest zbyt przesadzone i nie wydaje mi sie zeby nawet przy tworzeniu modelu udalo sie komus zrobic idealny model.

Oparty na czym ?

Na matematycznym \"widzi mi sie\" - OK bedzie idealny, ale tylko matematycznie.

Efekty na pewno nie.

Oparty na zjawiskach fizycznych zinterpretowanych matematycznie ?

Za slaba technike mamy, jak narazie.

A czy to model, czy realny soft , czy co kolwiek , to nie moze byc na dzien dzisiejszy idealny system.

Trudno jest pozbyc sie tej otoczki optyczno-matematycznej.

Szczegolnie matematykom, ktorzy zamiast w sposob matematyczny zrobic interpretacje zjawiska fizycznego, tworza model matematyczny oparty, bardzo czesto oparty na \"widzi mi sie ze tak bedzie dobrze\".

Uzasadnienie znajdziesz tylko matematyczne i tam sie wszystko bedzie zgadzalo i bedzie OK. Oprocz oczywiscie koncowego wyniku, ktorym nikt chyba by nie pogardzil gdyby byl z bardzo wysoko skutecznoscia, \"dobrocia\".

I jak do muru przystawisz to argumenty wylatuja z reki.

Amadeus - mnie to bardzo cieszy ze widzisz te sprawy podobnie. Dla mnie jestes pierwsza osoba z calego tego \"zielonego forum\" ktora wyraznie to dostrzega.

Jesli chodzi o rozklady i cechy statyczne to oczywiscie ze takie sa , ale one nie sa specjalnie istotne. To jest tylko fotka zrobiona z pedzacego pociagu.

Inaczej sprawy sie maja jak bedziesz mial np. serie fotek z pedzacego pociagu.

A jeszcze bardziej interesujaco jak bedziesz mogl robic serie fotek i rozna czestotliwoscia na roznych odcinkach drogi.

Bo czy np. udalo sie komus pedzic pociagiem caly czas z ta sama predkoscia i zawsze o tej samej porze ?

pozdrawiam

Karamba

ps. teraz przeczytalem wpis \"mrowy\" - no w sumie zanim napisales to juz odpowiedzialem na Twoje pytanie.

Konkretnie ?

Nie, nie jestesmy w stanie konkretnie wyliczyc czasu wypadniecia 1 kombinacji ktora wylosusje TS .

Jestesmy w stanie wyliczyc zbior kombinacji w ktorym bedzie ta sama kombinacja ktora wylosuje TS, lub tez jestesmy w stanie wyliczyc czas oczekiwania (np. 5 miesiecy , tysiac godzin , itd.) na konkretne zdarzenie i to moze byc tez jedna kombinacja, lub zbior kombinacji.

Ale to nie jest az takie wazne . Najwazniejszy parametr to \"dobroc \" naszych systemow .
2010-03-25 (17:50)

status Amadeus
Data rejestracji: 2009-04-30
Ilość postów: 820

4541
wpis nr 303 745
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz pisze:

\"jedno polecenie arkuszowe daje nam ile chcemy oserwabli czyli alternatywnych zapisów tej samej postaci\"

Co prawda nie korzystam z Excela, ale pisząc swoje programy do analiz dążę do tego samego: tworzenia maksymalnej ilości alternatywnych zapisów (reprezentacji) zdarzeń (kombinacji). Przykładowo, moja metoda podstawień prostych daje nam 49! unikatowych wyrażeń zbioru wyników historycznych, a to tylko jedna metoda.

sindbad pisze:

\"wydaje mi się, że losowanie to adres (wskaźnik, indeks) do bazy, w której mogą być różne rzeczy, które reprezentują dane losowanie.\"

Pięknie ujęte! Dokładnie takie spostrzeżenie jest podstawą sporej części moich metod. Kiedy każdy element kombinacji determinuje jednoznacznie postać reprezentacji alternatywnej i reprezentacja ta jest odwracalna (przykładowo, kod CSN) to mówimy o bijekcji - funkcji wzajemnie jednoznacznej.

Ale przecież wielu analityków znajduje takie reprezentacje, które nie są wzajemnie jednoznaczne - reprezentują one atrybuty, które posiadać może więcej niż jednak kombinacja - przykładowo suma liczb. Mamy wtedy do czynienia z suriekcją - i pozwala nam ona na próbę wytypowania zbioru (klastru) do którego należeć będzie przyszła kombinacja.

Stosując obie metody bez faworyzowania żadnej z nich uzyskać można ciekawe rezultaty. Na przykład w pierwszej fazie \"filtrowania\" staramy się ustalić klaster lub nawet zbiór klastrów do jakiego należeć będzie przyszła kombinacja. Po wstępnym zredukowaniu zbioru roboczego przechodzimy do bardziej precyzyjnej analizy zorientowanej na unikalne reprezentacje kombinacji.

Wracając jeszcze na chwilę do tematu klastrów, przypomina mi się interesujący post użytkownika \"zen\" (2008-03-29 (22:18))

[ http://forum.multipasko.pl/n_viewtopic.php?id=1769&page=3 ]

w który nawiązuje on do zasady Pareto. W myśl tego skojarzenia 80% wypadających kombinacji należeć będzie do 20-procentowego podzbioru wszystkich kombinacji. Zadaniem jest ustalić możliwie precyzyjne cechy przynależności do tego zbioru.

Poczynione przeze mnie analizy wskazują, że trop, jaki brał pod uwagę \"zen\" jest słuszny - istnieje pewien klaster, do którego należy WIĘKSZOŚĆ wypadających kombinacji. To dobra wiadomość. Mniej wesołe jest to, że klaster ten zmienia swoje położenie w przestrzeni wszystkich kombinacji - dość powoli, ale zarazem bardzo \"losowo\". Patrząc z innej strony, zmienia się jakby \"kryterium przynależności\" do tego podzbioru.

Tu właśnie znajduje się jedna z moich linii ataku: staram się mieścić z propozycjami kombinacji w klastrze, a zarazem nadążać za jego zmianami.

Właśnie na tym etapie przydatne mogą się okazać mapy Kohonena.

Mogę podać ciekawą wskazówkę: jeśli jakieś kombinacje wytypujemy

z użyciem sieci neuronowej, warto wygenerować dla nich ich kombinacje echowe (opisywałem tę metodę jako Nanhajir). Zdarza się bowiem, że zwycięskie kombinacje są zbliżone do kombinacji echowych uzyskanych z liczb podanych przez sieć neuronową.

Pozdrawiam!

Amadeus

2010-03-25 (19:31)

status mrowa

4718
wpis nr 303 785
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Karamba – bardzo konkretnie, dzieki.

Czuje, ze swiadomosc zjawiska rosnie. Jeszcze zapytam tak … zalozmy, ze znajdujemy sie w parametrze „dobroc” ale jak tu teraz wziasc to co trzeba?

pozdro

2010-03-26 (14:20)

status karamba

2075
wpis nr 304 083
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

aligator - Tobie wszystko trzeba jak widac łopatologicznie ?

Jesli tak to jestem pewien ze masz bardzo male szanse cokolwiek w tej dziedzinie zdzialac.

Moja propozycja zebys sobie jakies inne zajecie znalazl.

Moim zdaniem pisze sie tu same banialuki i bardzo proste sprawy.

A Ty masz ze zrozumieniem ich wielkie klopoty.

Dla mnie szczerze mowiac to strata czasu Tobie to wszytsko wyjasniac i tlumaczyc.

Mam nadzieje ze sie nie gniewasz , ale dla mnie nie jestes w tej dziedzinie partnerem do dyskusji. Bo to nie rowna \"walka\". Ty odrazu w 1 sec. zaliczasz KO.

Jestem pewien ze napewno znajdzie sie jakis inny temat i dziedzina gdzie mozna z Toba podyskutowac.

\"los\" moim zdaniem nie jest Twoja mocna strona.

Zainwestuj swoja energie w cos co Tobie lepiej idzie.

Mam nadzieje ze nie odbierzesz tego jako pouczanie , wytykanie Tobie tego i tamtego.

Ot tak po prostu zaobserwowalem logiczny tok wydarzen.

Jest niby jeszcze jedna mozliwosc o ktorej wspomnial Mariusz , ze niby masz spora wiedze , itd. tylko tu prowokujesz , itd.

Jesli tak jest to bardzo Ci wspolczuje, nawet jesli masz ta wiedze, to nie spotkasz nikogo na swej drodze, kto by zechcial sie z Toba podzielic osignieciami i wiedza ktorej nie posiadasz, ktorej Ci brakuje.

Jak ktos ma wiedze to powinien sie jej nie wstydzic, ukrawac , itd. wrecz odwrotnie.

W zyciu najlepiej jest Tym co mowia wprost .

Jestem madry w tym i w tym, mam wiedze i wyksztalcenie.

Szukam dalszych informacji i dalej chce poglebiac swoja wiedze na taki i taki temat.

W ten sposob ludzie sie poznaja w realu , na Forach , Uczelniach , wymianach naukowych, potem rozmawiaja , spotykaja sie, i bardzo czesto nastepuje szybki rozwoj. Bo wiadomo co dwie glowy to nie jedna.

A Ci co cos tam kombinuja , kreca , klamia, dostaja zawsze okruchy ze stolu.

Powiedz Aligator ze takj nie jest.

Pod warunkiem ze zrozumiales co pisze. (to z mojej strony czysta zlosliwosc i usmiechem na twarzy)

Tak jak juz wczesniej pisalem i temat IMGL i teraz temat \"Kostka losowa \" sa po prostu nudne i sa to odgrzewane kotlety w ktorych zamiast miecha, napchano

bulki tartej na maksa.

Dla mnie jedyna osoba ktora ma inne i podobne spojzenie na sprawe \"losu\" jest tylko i wylacznie Amadeus, oraz Kurka ktora ma za ogromny potecjal swierzego podejscia i moim zdaniem spore umiejetnosci logicznego myslenia, no i zna sie na matematyce.

Mnie te wszytskie modele czysto \"matematyczne\" (oparte na zalozeniach matematycznych) poprostu juz nudza, To troche jak sredniowiecze.

A i wtedy byli ludzie ktorzy sie wylamywali z regol.

A tutaj na forum PL mam wrazenie ze wazniejsze jest ego , niz sprawa.

Jesli kogos tym co napisalem urazilem - to bardzo przepraszam .

Prosze sobie tego nie brac do serca.

Od czasu do czasu lubie po prostu napisac cos krytycznego, oceniajacego dana chwile i stan rzeczy.

Czasem warto wziasc zimny prysznic.

Chociazby po to zeby sie przekonac ze jest tez cos co nazywamy \" cieplo\"

pozdrawiam serdecznie

karamba

ps.1. Aligator, w tym co napisalem jest wszytsko OK.

Zednej korekty nie musze robic.

Przykro mi ze tego nie rozumiesz.

Ja uwazam ze jest to bardzo dobrze ujete.

I przedstawiam stan faktyczny wielu wzmagan , wielu ludzi.

Aligator - ja wiecej konkretow nie bede pisal , bo to nie ma sensu.

Jesli juz na poczatku masz problemy , to co bedzie dalej ?

Przeciez to tortury z Toba dyskutowac.

Ja mam + - okolo 200 postow, ktorych nie wyslalem, bo stwierdzilem ze nie ma sensu.

Kiedys myslalem ze byc moze Mariusz chociaz czesc z tego zrozumie.

Nawet nie liczylem na to zeby odrazu rozumial, mi tak naprawde chodzilo najpierw o to zeby chociaz sie zastanowic, rozwazyc, itd.

Tak sie nie stalo. I nie mam do nikogo pretensji.

Ot tak po prostu naturalona selekcja.

Ale swiat jest dosc duzy i nie konczy sie na PL i Forach o grach losowych.

Na szczescie.

Dlatego, nie mam powodow mimo ze powyzej troche narzekam , na narzekanie.

Widocznie ta czastka , jest tak istotna, ze trudno sie jej pozbyc w sposob \" ja che inaczej \"

(zreszta ten proces jest bardzo prosty i banalny)

ps.2

Aligator - ja moge sie mylic co do Twojej osoby, jesli tak to bardzo Cie prosze napisz mi lopatologicznie, jak ostatniemu debilowi.

Jaka jest roznica pomiedzy kompresorem , a limiterem ?

Sytuacja:

Mamy lektora, ktory czyta ksiazke w ktorej sa opisy dramatyczne i szybkie zmiany akcji.

Kiedy i jaki efekt zastosujemy , oraz jakie otrzymany efekty z zastosowania kompresora i limitera. ?

Prosze napisz mi jak to wyglada. Masz do dyspozycji caly net, mase ksiazek.

_______

Kompresor i limiter to sa matematyczne modele fizycznych zjawisk ktore non stop zachodza w \"kosmosie \". Stworzono urzadzenia ktore nic inego nie robia tylko to nasladuja, na \"materialach\" ktorych w danej chwili nie mozemy poddac takiemu procesowi w naturalny sposob.

Byc moze wydaje sie Tobie ze to dalekie jest od \"losu\" i gry 6/49.

Ja uwazam ze nie. Te zjawiska fizyczne rowniez zachodza w \"losie \".

To tylko maly ulamek, prawie nieznaczacy i nieistotny, ale jest.

Bardzo latwo to udowodnic. Nawet w modelu hiperkostki w przestrzeni zamknietej, bez \"satelitow\" sztucznych i naturalnych.

Karamba
2010-03-26 (18:36)

status talizman4
Data rejestracji: 2009-06-21
Ilość postów: 441

4782
wpis nr 304 177
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Wiram

No widzę że kulki chcecie zastąpić kostkami. Na ten chwyt by trz było zebrać z 10 mil podpisów aby mafię z cyrku iluzji ustawianych kulek zmusić do losowania kościami. Mamy wiosnę a nie dlugo pryma aprylis.

Jak do mojej mieściny zarzadzanej przez Z.G.P. twerdzącą że pierwsze miliony należy ukraść / burmistrz z swoimi kolesiami zadłużył miasto na 100 mil zeta/ przyjedzie obiazdowy cyrk to udam się naa audięcie do iluzionistów może za ich pomocą bedzie można dopiero wygrać kolejną kumulacię. Dziś byłem u kolktorki po drukowaną informacię gdzie turysta zawarł zakład. Miała intuicię że bedzie mała suma liczb.

Zawarła 100 zakładów i trafiła tylko 6 po 3 trafienia.

Do tej pory broniła firmy , a dziś powiedziała że te uje pod siebie ustawili wyniki losowania.

Mnie by interesował tylko topograficzny szczegół gdzie jest usytuowana ta kolektóra w Tarnowskich Górach nr 3/1654 nazwa ulicy i gdzie umieszczona.
2010-03-26 (18:41)

status aklim
Data rejestracji: 2009-06-06
Ilość postów: 1825

4691
wpis nr 304 180
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

talizman4>>>

zajrzyj tutaj:

http://www.katowice.lotto.pl/183-41e5087609162.htm

pzdr
2010-03-26 (19:41)

status mrowa

4718
wpis nr 304 208
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Aligator – kazdy wybiera swoje podejscie, metody, interpretacje. W pierwszym wpisie w temacie Mariusza napisalem, ze mnie interesuje model kul, ale chetnie poczytam co piszecie o kostkach poszukam cech wspolnych i roznych. Mariusz odpisal, ze zyczy sukcesow i straconych lat. Cenie sobie posty Mariusza bez watpienia ma najwieksza wiedze tu na forum i lubie czytac jego wypowiedzi.

Ja swojego wyboru już dokonalem padlo na kule, nie ujmujac nic Mariuszowi mam nadzieje, ze temat doslownie kul nie jest stracony i kostka to nie jest jedynie sluszna droga. Oby slowa Karamby o bardzo konserwatywnym podejsciu Mariusza się sprawdzily

Teraz ten konkret od Karamby tak dlamnie jest to konkret bo siedze w modelu kul. Być może dla kogos kto takimi modelami się nie zajmuje zdanie Karamby może być dziwne i ktos może odniesc wrazenie, ze najpierw zaprzecza o mozliwosciach przewidzenia, wyliczenia czasu oczekiwania a po chwili potwierdza taka mozliwosc. Dlamnie ten przekaz jest czytelny i oczywisty bo widze model kul. Do pelnego konkretu zadalem drugie pytanie na ktore pewnie już nie dostane odpowiedzi no, ale nic trudno.

Aligator nie jestes specem w tych sprawach, ale to może być ta bariera miedzy metodami i nie rozumienia się w pewnych sprawach nawzajem. Cos co dlamnie jest okej dla Ciebie może być az trudne do skomentowania i na odwrot.

Chetnie będę czytal dalej wasz temat, ale już nie będę smiecil swoimi wypowiedziami.

Pozdro
2010-03-26 (23:45)

status ~aligator
Data rejestracji: 2009-12-16
Ilość postów: 127

12303
wpis nr 304 333
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

witam

mrowa

skoro mówisz, że tak jest, to nie mam powodu by ci nie wierzyć

widocznie model kul tak robi

co prawda nie rozumiem jak model - taki czy inny - ma wpływ

na stwierdzenie zdanie po zdaniu

o niemożności wyliczenia czasu wystąpienia kombinacji

a następnie

o możliwości wyliczenia czasu wystąpienia kombinacji

ale widocznie wszystko przede mną

mrowa

widzę, że jesteś zwolennikiem modelu kul

(myślę że od karamby otrzymasz odpowiedź na którą czekasz

bo byłoby śmieszne i niepoważne ze strony karamby

gdyby w tym miał przeszkodzić mój wpis)

napisałeś:

\"\"\"mnie interesuje model kul, ale chetnie poczytam co piszecie o kostkach poszukam cech wspolnych i roznych...

Ja swojego wyboru już dokonalem padlo na kule...

Dlamnie ten przekaz jest czytelny i oczywisty bo widze model kul....

Aligator nie jestes specem w tych sprawach, ale to może być ta bariera miedzy metodami i nie rozumienia się w pewnych sprawach nawzajem\"\"\"

i może tutaj jest pies pogrzebany

mówisz że poczytasz o kostkach, żeby porównać metody

o kostkach, ty i my wszyscy, w postach Mariusza przeczytaliśmy

na tyle wiele by wiedzieć o co chodzi z tymi kostkami

ale

o metodzie kul to gdzie zostało coś napisane?

a jak nie ma opisu to trudno się dyskutuje

co ty na to?

jak model kul ma się do kombinacji i rzeczywistego losowania?

pozdrawiam

ps.

nie wiem czy ten watek jest odpowiednim miejscem do zamieszczenia

odpowiedniego opisu metody kul

ale myślę że Marriusz2 się nie pogniewa

(jeśli jest to niezgodne z jego wizją wątku to napisze o tym zapewne wprost)

a taki opis wielu osobom pomógłby zrozumieć o co chodzi w tych kulach

i pomógł zrozumieć jak to jest że jednocześnie

nie można i można wyznaczyć czasu wypadnięcia kombinacji

tylko błagam nie odsyłaj do innych linków i do internetu

jeśli możesz to opisz swoimi słowami

co ty na to?
2010-03-27 (00:20)

status karamba

2075
wpis nr 304 341
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Aligator - ja sobie nie zycze i to juz napisalem,

zeby moj model kul W&R i ZS byly tu na tym forum przedstawiane.

Zapomnij ze cos takiego bylo i po sprawie.

Tu jest dyskusja o kostce.

To dziwne ze czlowiek z wieksza wiedza (tak napisal Mariusz ), nie rozumie co napisalem i teraz jeszcze w innym kontekscie przedstawia to co napisalem.

Mi wystarczy ze np. Mrowa i inni wiedza co napisalem.

Aligator, jestem smieszny i nie powazny.

I to co pisze tez jest smieszne i nie powazne.

Wiec zajmij sie kostka.

KOSTKA !!!

A ja polecam Tobie hiperkostke.

I zapomnij ze sa inne sprawy OK ?

Mi szkoda czasu na dyskusje z osobami ktore przekrecaja to co napisalem.

To takie prymitywne prowokacje moim zdaniem.

Znajdz sobie inne osoba ktore sa na Twoim poziomie.

Karamba
2010-03-27 (10:57)

status Amadeus

4541
wpis nr 304 412
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

karamba pisze:

\"A ja polecam Tobie hiperkostke\"

W jednym ze swoich postów opisałem sześciowymiarową macierz,

array[1..44,2..45,3..46,4..47,5..48,6..49]. Kanoniczny zapis każdej

wylosowanej kombinacji stanowi wskaźnik do komórki w takiej macierzy.

Macierz tę wyobrażać można też sobie jako bryłę wielowymiarową, a kolejne losowania wyznaczać mogę w tej bryle pewną trajektorię. Metoda ta może być przydatna do wykrywania klastrów, w jakie łączą się losowane kombinacje względem jakiejś cechy.

Przykładowa analiza wykonana z użyciem kostki wielowymiarowej i badania trajektorii (abstrakt):

Are there patterns in lottery numbers?

Tests of uniformity in multidimensional datasets

Adam Petrie

Assistant Professor

Department of Statistics, Operations & Management Science

University of Tennessee

ABSTRACT

An important yet not often studied problem in high-dimensional data

analysis is determining whether data points are uniformly distributed over

some compact domain, or instead possess some underlying structure (e.g.,

clumps, clusters, or other non-homogeneities). We use the total length of the minimum spanning tree to test for uniformity in the unit hypercube. We also consider the number of runs and maximum run length in the sequence of segment lengths of a Hamiltonian path (or “snake”) constructed through the data to confirm or reject uniformity of more arbitrarily shaped compact

domains. We compare the power of these new statistics for testing

uniformity with three others from the literature, both inside the unit

hypercube and on other possibly non-convex domains, against a variety of

non-uniform alternatives. The snake has superior power when the support of the data is unknown. Further, we discuss how the snake can estimate the number and locations of clustering when uniform noise is prevalent in the

dataset. We conclude by examining several real-world datasets for the

presence of underlying structure or patterns, including the Minnesota Hot

Lotto and Powerball winning numbers over the years.

---------------

Jak widać, jest więcej osób będących zorientowanych na metody geometryczne i wielowymiarowość.

Pozdrawiam!

Amadeus

2010-03-27 (13:57)

status Marriusz2
Data rejestracji: 2009-06-02
Ilość postów: 2460

4670
wpis nr 304 492
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Amadeus pisze

=========================================

W jednym ze swoich postów opisałem sześciowymiarową macierz,

array[1..44,2..45,3..46,4..47,5..48,6..49]. Kanoniczny zapis każdej

wylosowanej kombinacji stanowi wskaźnik do komórki w takiej macierzy.

==========================================

Amadeus

nie da się i jest to błędne podejście i sposob .

Nie z liczb zywych .

Zrób raz w życiu histogram zwykły z pierwszego wyrażenia tej macierzy a zrozumiesz błąd .

Nie przemyślałeś sprawy i nie rozumiesz do dzisiaj dlaczego liczby żywe są beeee.

W gruncie rzeczy jesteś fanem liczb żywych -które nie nadają się do żadnej analizy a sposób opisany jest naiwny .

O danych odstających poczytaj sobie w pierwszej lepszej książce do analizy danych .
2010-03-27 (14:04)

status Marriusz2

4670
wpis nr 304 495
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Gdybyś miał wątpliwości ,chociaż błędność tego modelu jest poza dyskusją --napisz .

Łopatologicznie wytłumaczę Ci te podstawy matematyki .

Szkoda ,że poza swoim niezmiennym sposobem rozumowania -zresztą tak samo jak Karamba nie zrozumiałeś podstaw tego właśnie postu --kostki losowej .

Taką prawidłową analizę wielowymiarową i to dowolnego wymiaru znając podział na kostki losowe przestrzeni kombinacji --wykonałbyś lewą ręka w Excelu --co ja i inni robią na co dzień .

Ja Ci chętnie wyjaśnię w którym dokładnie zapisie tkwi byk .

2010-03-27 (14:47)

status Amadeus

4541
wpis nr 304 520
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz pisze:

\"Jeżeli opisałeś tak zwana hioerskostkę to opisany mechanizm przez ciebie jest błędny . Moja rada --usuń te wpis i Abstract --bo ośmieszają one matematykę.\"

Nie, Mariuszu, nie ośmieszają. Pokazują jedynie, że na rozkładzie jednostajnym i macierzach zrównoważonych świat się nie kończy.

Opisałem sześciowymiarową macierz. Można ją interpretować jako bryłę sześciowymiarową i analizować położenia kolejnych losowań w jej obszarze.

\"zrób histogram z liczby zawatej w wymiarze 1-44\"

Mariuszu, po co mi histogram? Pisałem to wiele razy i dla Ciebie powtórzę raz jeszcze: nie interesuje mnie dogmat frekwentystyczny rachunku prawdopodobieństwa. By być bardziej obrazowym, mogę przykładowo podać Ci histogram wystąpień liter w jakiejś książek, oraz histogramy par i trójek znaków z tej książki. Nie dowiesz się przez to niczego o treści książki ani o fabule.

Podkreślę raz jeszcze, nie obchodzą mnie histogramy, są mi zbędne.

Mnie interesują struktury widoczne nie w prostej statystyce wystąpień liczb, ale w ciągach kolejnych losowań.

Zresztą sam napisałeś na tym forum:

\"Chocbysmy sto lat wpatrywali sie w histogram z liczb na przyklad 49 to nic tam nie wyczytamy

NIe ulozymy zadnych regul

Nie mamy szans .\"

Zgadzam się. Histogram zawiera za mało informacji o STRUKTURACH.

\"Zawiera ona dane \" odstające \" --czyli obszar nieoznaczoności --i nie pozwala na dokonanie żadnej analizy \"

To, co piszesz, nie określa obiektywnie cech tego, co zawiera ten obszar macierzy. Opisujesz jedynie bezradność statystyki i rachunku prawdopodobieństwa. Ja nawet nie potrzebuję takich pojęć jak \"dane odstające\", bo dla mnie nic nie \"odstaje\" - każdy wynik ma swoje logiczne miejsce i względem dobranego zbioru odniesień będzie tak doskonale uporządkowany jak tylko zechcę. I pozwoli na wykonanie dowolnej ilości analiz.

I jeszcze jedno, czy aby nie mylisz wartości odstających ze zjawiskiem wariancji?

Ale ostatecznie wartość współrzędnych dla pierwszego wymiaru macierzy

nie ma krytycznego wpływu na \"ruchy brownowskie\" w macierzy, skoro

na ostateczne położenie kombinacji w komórce ma jeszcze pięć parametrów.

\"gdybyś potrzebował odwołań do opisu zjawiska danych odstających --bo nigdy takiej analizy nie wykonałeś ---bo byś nie stworzył tego błędnego modelu\"

Nie potrzebowałbym opisu zjawiska \"danych odstających\" bo dla mnie coś takiego po prostu nie istnieje. Nie muszę zatem też analizować czegoś, czego nie ma. Jeśli coś mi \"odstaje\", to najwyżej element modelu od obserwacji, modyfikuję więc ten element aż przestaje mi \"odstawać\". Mimikra. Ta macierz NIE JEST MODELEM, jest sposobem zapisu wyników w celu analizy \"ruchów brownowskich\" losowań w sześciowymiarowej przestrzeni.

Dlaczego skazie epistemologicznej, czyli wadzie metody, nadaje się cechę obiektywnego bytu? Z tymi \"wartościami odstającymi\" jest dokładnie tak samo jak z \"losowością\".

Czy zapomniałeś już, co sam pisaleś na tym forum?

\"Pomysl powstal niedawno i opiera sie na bardzo prostej zasadzie . Skoro wszyscy szukaja tej zaleznoci miedzy liczbami losowymi i nie moga jej znalezc ( bo byc moze jej nie ma ) to nalezy samemu taka zaleznoc stworzyc czyli te liczby uzaleznic .

Prawdopodobnie pomysl jest znany i drazliwy ( co widze po listach ) . \"

Nie podoba Ci się opisana przeze mnie prosta sześciowymiarowa macierz? A przecież to tylko \"tabelka\", tylko że ma więcej wymiarów. I tak, jak w tablicy dwuwymiarowej określa się i analizuje \"mapy\", ja w tablicy wielowymiarowej (którą mogę widzieć jako bryłę) analizuję trajektorie. I w niczym nie przeszkadzają mi urojone \"dane odstające\". Potrzebuję tej struktury do TWORZENIA zależności poprzed odpowiedni dobór wzorców odniesienia.

\"Można to zrobić jedynie zakładając rozkład na kostki jednostajne\"

Nie. Można wykonać dowolne analizy zakładając dowolne rozkłady w dowolnych strukturach. Przykłady podawałem jako Nanhajir, opisując bazującą na zapisie kombinacji w macierzy binarnej 7x7 metodę klastrów niezrównoważonych.

\"Sposób jest kompletnie błędny\"

Nie. Twoje spojrzenie jest kompletnie sztywne. Wróć, proszę, do moich poprzednich postów i doczytaj, o co mi chodzi. Ja nie staram się szukać porządku w ramach powszechnych systemów analizy i zapisu. Ja sobie porządek tworzę na życzenie szukając odpowiednich metod wyrażania danych. Zatem sposób nie jest \"kompletnie błędny\". Jest doskonale

dopasowany do przyjętej przeze mnie metodyki.

Nie oceniaj podawanych przeze mnie propozycji przez pryzmat własnych ograniczeń. Jak sam przyznałeś, sam zwykle nie tworzysz, tylko polegasz na metodach tych, jakich uznajesz za mądrzejszych od siebie. Warto może poszerzyć zbiór tych autorytetów, bo przez ostatnie lata sporo się wydarzyło na gruncie matematyki i trochę nie wypada aż tak bardzo ciągnąć się w ogonie.

Zaś podany przeze mnie abstrakt pokazuje, że są ludzie nauki, którzy nie zacięli się na jednym zbiorze metod i szukają i pokazują WIĘCEJ.

Ta analiza nie ośmiesza matematyki. Ona ją wzbogaca. Oby takich prac było jak najwięcej.

Pozdrawiam ciepło,

Amadeus

2010-03-27 (14:59)

status Marriusz2

4670
wpis nr 304 531
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

No to nie rób .

Dziwnie traktujesz sprawy .

Model jest błędny .

A co mi do tego czy ty uważasz czy nie .

jeszcze raz piszę .

Zawiera dane odstające --nie do przyjęcia bo to obszar nieoznaczoności .

Rozwiązanie jest błędne

Koniec

Jest to rozwiązanie naiwne ,którego nie zrobił by nawet początkujący analityk

Tedy dziwne jest to ,iż Ty to opisałeś .

Przecierz to naiwne .

Zawsze odkrecasz kota ogonem .

JA NIE BAZUJĘ NA RZKŁADACH JEDNOSTAJNYCH A NA NIE-JEDNOSTAJNYCH

Wyjaśniłem łopatologicznie .

Model jest błędny i koniec dyskusji .

A ja nie mam żadnego interesu aby tłumaczyć Ci dlaczego .

To Twój interes .
2010-03-27 (15:00)

status Amadeus

4541
wpis nr 304 532
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz pisze:

\"Nie przemyślałeś sprawy i nie rozumiesz do dzisiaj dlaczego liczby żywe są beeee. W gruncie rzeczy jesteś fanem liczb żywych\"

Jestem fanem wszelkich liczb, bo każda forma zapisu niesie ze sobą jakieś informacje. Zarówno zapis kanoniczny jak i kody CSN, ale także zapisy nieodwracalne, jak sumy, itp. Żadna forma zapisu nie jest \"beeee\". Każda z nich ma swoje zastosowanie w jakimś sposobie analizy.

Zauważ, że algorytm obliczający kod CSN z kombinacji i vice versa jest w praktyce taką \"wirtualną macierzą\". W związku z tym zamiast tworzyć sześciowymiarową macierz, mogę stworzyć jednowymiarową listę, indeksowną kodami CSN. Różnicę zrobi to tylko w obrębie danej klasy metod.

Pozdrawiam,

Amadeus

2010-03-27 (15:03)

status Marriusz2

4670
wpis nr 304 533
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Po raz trzeci piszę .

Wzór macierzy podany przez Ciebie jest błędny .

Widzę ,że abyś cokolwiek zrozumiał trzeba powtarzać po 5 razy .

Jest to błąd .

Przyjmiesz ,że błąd --to ok

Nie przyjmiesz --mnie nic do tego --dalej nie będe prowadził dyskusji .

Nie mój cyrk -nie moje małpy .
2010-03-27 (15:08)

status Amadeus

4541
wpis nr 304 535
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz pisze:

\"Model jest błędny . A co mi do tego czy ty uważasz czy nie .

jeszcze raz piszę . Zawiera dane odstające\"

Życzliwie powtórzę, nawet jeszcze prościej: nie przykładaj, proszę, do mojego opisu miary ograniczonych metod, w których występują takie pojęcia jak \"dane odstające\".

Opisuję sposób zapisu, nie żaden model, więc nie ma miejsce na błędy, bo to tylko macierz czekająca na dane. Modelem może stać się to, co zrobię z opisem trajektorii kolejnych losowań w tej macierzy. Tam nie będzie żadnych \"danych odstających\" czy \"obszaru nieoznaczoności\", bo trajektoria jest determinowana KAŻDĄ liczbą zapisu i żadnej nie muszę traktować jako \"wartości odstającej\".

Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka skażają umysł, prowadząc do czegoś, co porównałbym z przesądami, aż wreszcie niektórzy przestają widzieć, że stosowany przez nich szablon nie pasuje do rzeczywistości, i zaczynają te rozbieżności sztywnego modelu z dynamiczną rzeczywistością nazywać \"danymi odstającymi\" i \"obszarem nieoznaczonosci\". Smutne.

Pozdrawiam!

Amadeus

2010-03-27 (15:18)

status Marriusz2

4670
wpis nr 304 539
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Amadeus

Nie wykonałeś podstawowej analizy do tej macierzy .

Są dokładne dane odstające .

A Ty możesz uważać ,że nie ma .

Żyjemy w socjaliśźmie demokratycznym i każdy ma mieć prawo do swojego zdania .

2010-03-27 (15:20)

status Marriusz2

4670
wpis nr 304 540
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Tedy życzliwie doradzam

Ten zapis jest błędem .
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Wyślij wiadomość do admina