Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Kostka losowa

2010-03-25 (03:51)

status Ksings
Data rejestracji: 2008-02-02
Ilość postów: 867

3166
wpis nr 303 525
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

a moje prośby do twórcy \"Viltomierza\"aby można było wkleić przy pomocy tego programu zamiast cyfr np. zwykłe emotikony,lub co kto chce,nie spotkały się ze zrozumieniem(patrz posty na temat percepcji mózgu człowieka).

bez poważania -Ksings
2010-03-25 (06:40)

status Amadeus
Data rejestracji: 2009-04-30
Ilość postów: 820

4541
wpis nr 303 528
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

KURKA pisze:

\"ten jak i inne wzorki wynikające z nauki - prawdopodobieństwo- zakładają równy rozkład w długim okresie obserwacji i to jest prawda.

W odpowiedni długim okresie można powiedzieć że rozkład jest jednostajny a odchylenie nie wielkie.\"

\"równy rozkład w długim okresie obserwacji\" to ujęcie frekwentystyczne. Warto jednak wiedzieć, że ten \"długi okres\", by ziścić założenie a priori o równym rozkładzie musi mieć wartość nieskończoną. Z doświadczenia wiem, że znacznie więcej można zobaczyć, kiedy na chwilę przestanie się wierzyć, że \"losowość dąży\" do równomiernego rozkładu.

Od kiedy to losowość jest jakąś osobną siłą, wpływającą na zjawiska fizyczne tak, by \"wyrównywać rozkłady\"?

Detale: http://philrsss.anu.edu.au/people-defaults/alanh/papers/fifteen.pdf

(Alan Hájek, Fifteen Arguments Against Hypothetical Frequentism)

Zacytuję jeden z moich poprzednich postów:

\"Założmy, że rzucam kostką sześcienną wewnątrz naczynia w którym panuje próżnia (by wyeliminować wpływ powietrza), rozkład masy w kostce jest doskonale znany uprzednio, podobnie jak parametry jej wyrzucenia. W takich warunkach można przewidywać, co nam wypadnie (i robiono takie eksperymenty). Mamy zatem pewien układ FIZYCZNY oraz jego przewidywalne na gruncie \"newtonowskim\" zachowanie. I nikt nie kłóci się, że jest to taki układ. Widzimy prawa fizyki w działaniu i warto zauważyć, że pojęcie \"losowości\" nie jest tu nam wcale potrzebne!

Wystarczy jednak, że zasłonię przed sobą jakiś parametr (np położenie kostki w chwili wyrzucania) zachowując kontrolę nad pozostałymi i nagle magicznie pojawia się nam \"losowość\". Jedyne, co uległo zmianie, to moja WIEDZA o układzie. Z \"punktu widzenia kostki\" zabawa przebiega identycznie jak poprzednio. A jeśli jest dwóch obserwatorów tego eksperymentu i jeden zna WSZYSTKIE parametry początkowe i uwarunkowania, a drugi ŻADNEGO, to dla jednego wynik takiego rzutu będzie nudnie PRZEWIDYWALNY, a dla drugiego LOSOWY - a mówimy O TYM SAMYM ZDARZENIU.

Zauważmy, że kiedy mówimy komuś, by WYLOSOWAŁ np. kulkę z naczynia, to zamyka on oczy albo się odwraca - innymi słowy, odsuwa swoją świadomość od stanu układu, tak by proces przebiegł poza jego świadomą wiedzą. Maszyny dmuchające, kręcące, trzęsące kulkami to po prostu \"zacieracze wiedzy o układzie\", wypychające go poza zasięg świadomej oceny i przewidywania.

Zgadzam się ze stanowiskiem Stanisława Lema zacytowanym w poście \"Kompas informacyjnego kalectwa\". To prawa fizyki determinują wynik, bo przecież nie \"losowość\" jako tajemnicza siła stojąca PONAD mechaniką ruchów ciał, dbająca o odpowiednie rozkłady statystyczne? Bo przecież niezależnie od tego, czy znamy uprzednio wszystkie parametry początkowe, czy nie, te rozkłady i inne cechy statystyczne WYSTĄPIĄ.\"

KURKA pisze:

\"Aligator i Amadeusz piszą tak :

dobrze by było znaleźć złotą rybkę , która spełnia życzenia i

nie obraża się tak jak rybka mariusza czy karamby czy TDP. \"

Nieco inaczej.

Amadeusz pisze tak: \"Istnieje nieskończenie wiele rybek spełniających życzenia, ale rybki te nie robią tego cały czas, ale okresowo. Należy znaleźć takie rybki, które akurat w danym okresie czasu są na etapie spełniania życzeń. Warto też zbadać, co wspólnego mają ze sobą rybki bardziej życzliwe, co je łączy i jak je rozpoznawać pośród innych rybek\".

Pozdrawiam ciepło!

Amadeus

2010-03-25 (08:39)

status Marriusz2
Data rejestracji: 2009-06-02
Ilość postów: 2460

4670
wpis nr 303 547
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Karamba

ps. Mam nadzieje ze Aligator juz sie dowiedzial od \"znajomego\" jak sie \"robi wzgledna\".

Teraz to napewno Wszystkim tu napisze na Forum i bedzie konkret, ze az z wrazenia spadne z krzeselka.

No i nie jest wesolo ?

=====================================================

Karamba

Oczywiście ,że się dowiedział i nie musi pisać bo to już było sto razy tutaj napisane .

I dokładnie każdy to zna oprócz Ciebie .

To proste

Dla dwóch liczb 7 i 3 mod 11

Róznica bezwzględna--to -4

A bezwzględna to 7

Ja myślałem Karamaba ,że takie elementarzowe sprawy znasz . Ale nie znasz .

My tutaj Karamba piszemy o kostce .

I dokładnie trzymamy się tematu .

Podstawą jest loteria czyli taka duża kostka ,która ma ok 14 mil ścianek .

Takze Aligator abyś nie miał stresu

=========================================

ps. Mam nadzieje ze Aligator juz sie dowiedzial od \"znajomego\" jak sie \"robi wzgledna\".

Dowiedział się , dowiedział .

Już możesz spokojnie spać .

Skoro to takie ważne .

2010-03-25 (08:59)

status Marriusz2

4670
wpis nr 303 550
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Errata

...powinno być

Takze Karamba abyś nie miał stresu

Dowiedział się , dowiedział .

Już możesz spokojnie spać .

Skoro to takie ważne .
2010-03-25 (09:40)

status Marriusz2

4670
wpis nr 303 565
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Teraz do Amadeusa

====================================================

cytuje wypowiedź

Konwersję rozumiem, za chęć wyjaśnień dziękuję.

To, czego nadal NIE ROZUMIEM, to sprzeczności w Twoich wypowiedziach.

Pisałeś o wykorzystaniu kodów CSN. Kody CSN są wyliczane z liczb żywych, z liczb NA KULKACH. Obliczeń na liczbach żywych nie wolno - co postulujesz - wykonywać, bo jest to \"badanie Pisma\", \"numerologia\", itp.

Nie tylko mnie, ale innym forumowiczom uciekasz z odpowiedzią na te proste pytania dotyczące tej sprzeczności. Masz teraz okazję wyprostować tę kwestię, podając po prostu zobowiązującą odpowiedź, taką, jaka precyzyjnie ilustruje Twoje stanowisko. Bez tego sprecyzowania wszystkie Twoje wypowiedzi skażone będą piętnem tej sprzeczności.

koniec wypowedzi

Amadeus

dziękuję Ci bardzo ,za wysoką ocenę mojej osoby ---ale mnie przeceniasz .

ja tego nie wymyśliłem .

za głupi jestem na takie rzeczy .

Ja tylko zastosowałem algorytm , o którym jest napisane w każdej porządnej książce o sieciach neuronowych .

Wyjaśnię Ci tedy co jest :

...w każdej porządnej książce o sieciach neuronowych jest pierwszy i to najważniejszy Rozdział :

Nosi on tytuł ( przytoczę kilka)

na przykład :

\" Przygotowanie danych wejściowych \"

\" Przetwarzanie danych wejściowych \"

... i podobne

I co mazna tam przeczytać ?

A no ,że wyniki Lotto to szczyt na skali hierarchii zmiennych .

są to tak zwane \"zmienne nominalne \".

Aby liczby naisane na kulkach nie zaciemniały nam rozumowania załużmy co następuje .

Na kulce na której napisano Nr 1 --napiszmy Andrzej

Na kulce oznaczonej Nr 2 napiszmy Anna

Na kulce oznaczonej Nr 3 napiszmy Barbara

...

Na kulce oznaczonej Nr 49 napiszmy Robert

Zmienne nominalne to szczyt na skali hierarchii rodzajów zmiennych ......

....cały czas oczywiście cytuję co napisano w mądrych książkach - zębyś nie używał niepotrzebnych odniesień osobistych --- bo de facto obrażasz sie na nielogiczność na naukowców ,którzy to wymyślili ---Francuzi obrazili się na maszyny na których pracowali i wrzucali w nie saboty --czyli drewniane buty ---i stąd \" SABOTAŻ \" w polskim języku )

....

Zmienne nominalne to takie mercedesy na tej skali .

Zmienna nominalną jest : krowa i pies .

I Wiśniewski i Kowalski .

Od razu tutaj trzeba zaznaczyć ,że ten rodzaj zmiennych jest niestety zupełnie nie czytelny ...

...dla komputerów

Sa za głupie

Są to przeważnie dane alfanumeryczne ---niezrozumiałe dla komputerów .

Bo komputery to urządzenia a nie mózgi .Kiedys onego czasu używano określenia \" MÓZG ELEKTRONOWY\"

...To naduzycie....

To żaden mózg ale zwykly kalkulator --tylko troche lepsiejszej jakości ---czyli urządzenie .

...cdn

2010-03-25 (10:06)

status Marriusz2

4670
wpis nr 303 570
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

ciąg dalszy

I co możemy dalej przeczytać ...???

Czy zmienna nominalna może być liczbą .

W znaczeniu etymologicznym --tak .

Polska język to dziwna język . Przykładem jest słowo liczba .

Liczba to ...i znak np 8 i 1233

I wartość matematyczna numeryczna .

Czy zmienna nominalna może być liczbą ?

Może

Koń Nr 9 na wyścigach .

Tramwaj Nr 9 ( W Łodzi na Zdrowie dziewiatką do końca ).

I kulka Nr 9 .

Ale nasze kulki mają teraz nazwy Andrzej,Anna , Barbara , i tak dalej ...

===================================================

Ale to wszystko nie są liczby --czyli zminne liczbowe .

Teraz o zmiennych liczbowych .

Abyś nie miał odwołań osobistych a obrażał się na naukowców ,z których ja tylko zrzynam ( bo sam za głupi jestem na to aby takie rzeczy wymyśleć )

....zacytuję akapit z książki .....

..... Następne po zmiennych nominalnych w hierarchii \" ilości informacji \" są zmienne porządkowe .Zmienne mierzone mają relację porządku na skali porządkowej . Wartości , jakie mogą przyjmować zmienne porządkowe , mogą być umieszczone w jednoznacznej kolejności . Znaczenie mają określenia \" większe niż \" i mniejsze niż .............................. i tak dalej

W konsekwencji jeżeli ułożymy kulki Andrzej , Anna , Barbara w kolejności --czyli w porządku alfabetycznym ......otrzymujemy zmienne porządkowe .......

...... które są czystymi liczbami matematycznymi .

Mozna to ułożyć ( te kulki Andrzej ......do Roman ) na miliony sposobów jak kod csn , kod Graya -Mariusza i miliony innych .

Jak zwał tak zwał

Ze zminnnych nominalnych --które nie są liczbami

otrzymaliśmy zmienne porządkowe ---które są liczbami

i są danymi numerycznymi przyswajalnymi przez urządzenia jak komputery .

===============================================

Teraz Amadeus możesz się do woli obrazac na naukowców ,którzy to wymyślili .

Ja tutaj jestem Twoim fanem i gorąco się na nich obrażam :

za nielogiczność

za sprzeczność .

....

i sto inwektyw innych

Ale korzystam z tego co mądrzejsi ode mnie wymyślili .

Pamiętaj Amadeus

zawsze ucz się od mądrzejszych

ps

Następnymi w hierarchii są :

zmienne interwałowe

i na końcu zmienne stosunkowe

najpodlejsze z podłych

Amadeus

Skoro o rodzajach zmiennych nie miałeś pojęcia czego przykładem są frazy zamieszczone powyżej --to cieszę się ,że mogłem Cie oświecić .

Dziękować nie musisz.

Po prostu zacznij czytać porządne książki .

Pozdrawiam

2010-03-25 (11:40)

status Marriusz2

4670
wpis nr 303 592
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Do Kurki

Pieprzycie non stop i nie chce mi się już tego czytać.

Masz zupełną racje .

I nie czytaj .

Tylko jak na razie nawet przecinki czytasz i to z fascynacją .

To dobrze .

Ale dziękuję za komplementy .

Na inne nie liczyłem
2010-03-25 (11:57)

status sindbad
Data rejestracji: 2008-10-13
Ilość postów: 20531

3794
wpis nr 303 604
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Hej!

Dlaczego pisze się o zmiennych, jeśli mamy wystarczającą ilość obiektów 13 983 816 i każdy z obiektów jest stały?

Np. 1 = ”1,2,3,4,5,6” a 13 983 816 = ”44,45,46,47,48,49\"

Powodzenia

2010-03-25 (12:47)

status Marriusz2

4670
wpis nr 303 624
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie co losowanie te wyniki się zmieniają .Czyli jak się zmieniają -to zmienna .

Masz zupełnie rację w baza wyników to stała.

Ale ja się bazą nie zajmuję bo tam nie dowiem się jak wygrać .

2010-03-25 (12:47)

status Amadeus

4541
wpis nr 303 625
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz pisze:

\"Skoro o rodzajach zmiennych nie miałeś pojęcia czego przykładem są frazy zamieszczone powyżej --to cieszę się ,że mogłem Cie oświecić. Po prostu zacznij czytać porządne książki . \"

Reagujesz znów emocjonalnie. Ja pytam się Ciebie o Twoje wypowiedzi, o ich sens, na braki bibliograficzne nie narzekam.

Nie powiedziałeś ani nic nowego, ani nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

Nie pytałem Cię o rodzaje zmiennych. Nie pytałem Cię jak zmieniać zmienne nominalne na porządkowe (a przecież podawałem już pojęcie \"combinadic\").

Pytanie, na jakie wciąż mi nie odpowiedziałeś i którego wciąż unikasz, brzmiało \"dlaczego występuje sprzeczność pomiędzy hasłem, jakie głosisz - czyli nieużywania liczb \"żywych\", a praktykami, jakie opisywałeś i polecałeś: czyli prace nad wartościami WYLICZONYMI z liczb \"żywych\", z \"numerków na kulach\"?

Odnoszę wrażenie, że jasnej, jednoznacznej odpowiedzi nie otrzymam, sądząc po wszystkich tych unikach. Dlatego dziękuję Ci za poświęcony czas.

Do tematu nie będę już wracał, widząc, jak emocjonalnie potrafisz reagować na pozbawione nieprzyjaznych intencji pytania.

Pozdrawiam ciepło!

Amadeus
2010-03-25 (12:53)

status Marriusz2

4670
wpis nr 303 626
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

E tam Amadeus

Ja jestem spokojny jak baranek .

Nie używam liczb żywych bo jak przeczytałem w mądrych książkach nie sa to liczby .

To znaczy ,ze są beee

A po konwersji na zmienne porządkowe są .

tak wyczytałem

I na tej podstawie odpowiadam precyzyjnie i jednoznacznie .

A swoje emocje i stresy odnoś do naukowców w tych ksiązkach .

proste?

czy odpowiedź jest rzetelna .

przeczytałem o tym w ksiązkach .

Jest to moja trzecia dokładnie taka sama odpowiedź .

To nie ja Mariusz tak uważam --ale przeczytałem i cytuje tutaj .

czy jeszcze poza tymi trzema takimi samymi wpisami mam podać ?

???
2010-03-25 (13:09)

status Amadeus

4541
wpis nr 303 635
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz pisze:

\"A swoje emocje i stresy odnoś do naukowców w tych ksiązkach\"

Moje zastrzeżenia do wszelkich sformułowań i tez mają charakter wyłącznie intelektualny, nie interesuje mnie KTO coś mówi, interesuje mnie TREŚĆ tego, co zostało powiedziane.

Z merytorycznego punktu widzenia rachunek prawdopodobieństwa i pojęcie losowości w tradycyjnych ujęciach są pełne paradoksów i sprzeczności.

To kiepska podstawa epistemologiczna do głębszych badań.

Ja naprawdę nie wnikam, kto głosi dane twierdzenia, ja badam same twierdzenia i relacje między nimi.

Zresztą, sam dobrze to wiesz, pisałeś przecież 2006-07-11 (14:56):

http://forum.multipasko.pl/n_viewtopic.php?id=1282&page=2

\"Rachunek prawdopodobienstwa np w grze jaka jest multilotek prowadzi do absurdów . Zeszta ja juz wielokrotnie o tym pisalem . Malo , ze do absurdów. To jeszcze do kompletnego uniemozliwienia zrozumienia gry i stworzenia jakichkolwiek systemów. Zajmowanie sie rachunkiem prawdopodobienstwa w stosunku do gier losowych jest czystym idiotyzmem co latwo udowodnic na prostych i wyliczalnych przykladach .\"

Zgadzam się z każdym słowem zacytowanej powyżej wypowiedzi.

Podsumowując, nie mam \"emocji i stresów\" związanych z nieadekwatnością popularnych ujęć tematyki losowości i prawdopodobieństwa. Po prostu stwierdzam, że są to ujęcia nienadające się do poważnych badań.

Pozdrawiam serdecznie!

Amadeus
2010-03-25 (13:13)

status Marriusz2

4670
wpis nr 303 636
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

I ja dlatego nie zajmuję sie rachunkiem prawdopodobieństwa --bo to zupełnie inna dziedzina .

rachunek zajmuje się opisem stanu - a nie co jest po czym .

To tak jak by iść do szewca i zamówić garnitur .

Nie znam się na tym .

Nie korzystam z rachunku prawdopodobieństwa a z zasad względności czasu opisanych przez Einsteina
2010-03-25 (13:25)

status Amadeus

4541
wpis nr 303 644
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz pisze:

\"Nie używam liczb żywych Niczego z nich nie wyliczam .

Bo nie stosuje żadnych podstawowych działań na tych liczbach -więc nie obliczam. Nadaję kulkom porządek na skali liczbowej ... \"

Nauka mówi:

\"A calculation is a deliberate process for transforming one or more inputs into one or more results, with variable change.\"

lub

\"Computation is a general term for any type of information processing. Computation is a process following a well-defined model that is understood and can be expressed in an algorithm\"

Nadawanie porządku, SKORO ZALEŻNE JEST\" OD WARTOŚCI \"numerow na kulkach\" JEST OBLICZANIEM.

\"A co Tobie jest dokładnie nieznane -tak samo jak nie znałeś podziału zmiennych i cieszę się ,że mogłem pomóc Ci poznać . \"

Zapewniam Cię, znam podane przez Ciebie i wiele innych podziałów zmiennych. Pomocny byłeś, owszem, o tyle, że określiłeś jasno, że stosujesz metody, jakie uznajesz na mocy autorytetu naukowców je proponujących.

Taka odpowiedź mnie zadowala całkowicie - bo wyjaśnia wszelkie sprzeczności.

\"W ramach wzajemności napisz i oświeć mnie jak to jest ,że z liczb żywych generujesz kod --który opisałeś na podanych stronach . Po co ten kod ? \"

Ja nie mam i nigdy nie miałem żadnych zastrzeżeń do tego, by samemu stosować DOWOLNE operacje na DOWOLNIE wyrażonych zmiennych.

Dlatego to po prostu robię.

\"Po co ten kod?\"

To już tłumaczyłem wielokrotnie na tym forum, zacytuję:

\"Tym się zajmuję, i to nie tylko w kontekście gier losowych (tak naprawdę jestem tu \"przelotem\"), ale w kontekście podchodzenia do dowolnego zbioru pomiarów/obserwacji/wyników które nazywamy \"losowymi\". Stosując setki metod alternatywnego ich wyrażania, jestem w stanie odnaleźć STABILNE prawidłowości w takich zbiorach. A że przy okazji można wygrać w lotto, to może być najwyżej dodatek do prawdziwego bogactwa, jakim jest widzenie już spoza zasłony złudzenia \"losowości\".\"

oraz

\"Moje podejście do tego zagadnienia opiera się, co już precyzowałem na tym forum, na znajdowaniu wielu alternatywnych reprezentacji wyników.

Takie reprezentacje bardzo często ukazują wzorce i podpowierzchniowe procesy znacznie wyraźniej niż same \"surowe\" kombinacje.\"

Pozdrawiam!

Amadeus

2010-03-25 (13:28)

status sindbad

3794
wpis nr 303 646
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz możesz mi dodać przykład losowania i zmienną, która je reprezentuje, bo wydaje mi się, że losowanie to adres (wskaźnik, indeks) do bazy, w której mogą być różne rzeczy, które reprezentują dane losowanie.
2010-03-25 (13:32)

status Marriusz2

4670
wpis nr 303 648
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ciesze się z precyzyjnej odpowiedzi .

ja uzyskałem dokąłdnie to samo .

Alternatywne zapisy .

Tylko w prostszy sposób .

jedno polecenie arkuszowe daje nam ile chcemy oserwabli czyli alternatywnych zapisów tej samej postaci .

No to teraz jak uzgodnilismy podstawy możemy przejśc do stosowanych mechanizmów prognozowania .

To przeciez jest sednem .

A nie sama technika sposobów zapisu liczb .

Ty masz swoją a my swoją .

Nasz sposób jest oczywiście odwracalny w locie .

W każdym programie mamy natychmiastowy podgląd jedna formuła arkuszowa na wyniki żywe --bo przecież takie idziemy do kolektury skreślić .

Pozdrawiam

2010-03-25 (13:36)

status Marriusz2

4670
wpis nr 303 652
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Sindbad

nie uzywam żadnych baz .

Nie wiem . Musisz się kogoś spytać kto używa bazy .

Mnie formuła arkuszowa przetwarza dane losowanie na odpowiedni kod

A po wszystkim odwrotnie podaje wynik wyjściowy w postaci 6 liczb .

bazy nie używam i nigdy nie robiłem .

ta metoda nazywa sie \" przetwarzanie w locie \"

2010-03-25 (13:41)

status sindbad

3794
wpis nr 303 657
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Rozumiem Mariusz i dziękuję za wyjaśnienia.

Pozdrawiam

2010-03-25 (13:50)

status Marriusz2

4670
wpis nr 303 659
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ok

To jest dokładnie to samo co opisywał TDP w temacie niedoczasu w grach losowych .

Ja nie mogłem zrozumieć po co komu baza ?

On miał stres w postaci niedoczasu a ja już kilkanascie lat temu zrozumiałem ,iż

zamiast stosowania baz , odwołań względnych do tych baz --co jest niewygodne i czasochłonne lepiej jest stosować kodowanie i odpowiednie dekodowanie .

Byle było odwracalne .

A takich są tysiące .

Przetwarzanie w locie jest i wygodniejsze i setki razy szybsze .

Tutaj onego czasu jeden z kolegów z Przemyśla opracował całą gamę kodów źródłowych a algorytmami kodowania i dekodowania .

Z pożytkiem używamy te kody źródłowe do dzisiaj .

Za co jestem niezmiernie wdzięczny
2010-03-25 (16:00)

status Tajemniczy Don Pedro
Data rejestracji: 2009-04-18
Ilość postów: 722

4474
wpis nr 303 701
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Też poproszę te kody. Byle były to te: \"odpowiednie\".

Za co też będę niezmiernie wdzięczny.

Od samego początku chodziło mi właśnie o to i tylko o to.
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Wyślij wiadomość do admina