Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Kostka losowa

2010-03-19 (18:31)

status ~aligator
Data rejestracji: 2009-12-16
Ilość postów: 127

12303
wpis nr 301 430
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

witam

sindbad napisałeś:\"\"\"U mnie zdarzeniem jest losowanie. \"\"\"\"

czy my dalej rozmawiamy o \"zakresie plusa\"?

a jak byś zapisał językiem matematyki (matematycznie)

lub innych znaczków, literek, cyferek

zajście takiego zdarzenia jakim u ciebie jest \"LOSOWANIE\"?

pozdrawiam
2010-03-19 (18:55)

status Amadeus
Data rejestracji: 2009-04-30
Ilość postów: 820

4541
wpis nr 301 435
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz pisze:

\"Powypisywałeś różne określenia z różnych książek od Sasa do lasa .\"

Nie. \"Powypisywałem\" z głowy różne rodzaje zmiennych, jakie mogą pasować do kontekstu gier \"losowych\". Ostatni rodzaj zmiennej to rodzaj subtelnej autoironii, aluzja do mojej metodologii.

\"jeżeli nie rozumiesz konwersji zmiennych nominalnych na zmienne porządkowe napisz\"

Konwersję rozumiem, za chęć wyjaśnień dziękuję.

To, czego nadal NIE ROZUMIEM, to sprzeczności w Twoich wypowiedziach.

Pisałeś o wykorzystaniu kodów CSN. Kody CSN są wyliczane z liczb żywych, z liczb NA KULKACH. Obliczeń na liczbach żywych nie wolno - co postulujesz - wykonywać, bo jest to \"badanie Pisma\", \"numerologia\", itp.

Nie tylko mnie, ale innym forumowiczom uciekasz z odpowiedzią na te proste pytania dotyczące tej sprzeczności. Masz teraz okazję wyprostować tę kwestię, podając po prostu zobowiązującą odpowiedź, taką, jaka precyzyjnie ilustruje Twoje stanowisko. Bez tego sprecyzowania wszystkie Twoje wypowiedzi skażone będą piętnem tej sprzeczności.

aligator pisze:

\"niestety moja znajomość angielskiego jest na tyle słaba, że nie doszukałem się tam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania: \"jak mam przewidywać zdarzenia losowe?\" pewnie nie doczytałem lub nie zrozumiałem

nawet nie znalazłem odpowiedzi potwierdzającej twoją metodologię

\'\'\'\'\"Wymuszać porządek na pozornej losowości poprzez konfrontowanie jej z arbitralnie budowanymi wzorcami/zbiorami odniesienia.\"\'\'\'\'\"

Potwierdzenie mojej metodologii znajdziesz w moich postach pisanych jako Nanhajir pod następującymi adresami:

1. http://tinyurl.com/ygy9bhk - Analiza w oparciu o wzorce \"klastrowe\", budowane na zakresach wartości.

2. http://tinyurl.com/yk37rtk - Odmiana analizy klastrowej, z zastosowaniem metod z zakresu elementarnej geometrii. Tę metodę implementował i zgłębiał dylong, opis tutaj: http://tinyurl.com/y8lx2el

3. http://tinyurl.com/yf9mrhg - Analiza w oparciu o zapis trójkowy parametru Delta liczonego na całej szerokości kanonicznego zapisu kombinacji.

4. http://tinyurl.com/yf5zw4x - Metoda naśladowania podstawowych cech historycznych kombinacji, podałem pseudokod.

5. http://tinyurl.com/y8hqskv - ogólne przedstawienie filozofii stojącej za moją metodologią, wraz z pomocną bibliografią. Coś, co dla jednego z moich rozmówców stanowiło zarzut (arbitralność stosowanych wzorców odniesienia) ja wyjaśniłem jako sedno mojej metodologii.

\"Wymuszanie\" w tym kontekście oznacza znalezienie takiej reprezentacji kombinacji, w której komninacje ujawniają więcej obserwowalnych prawidłowości niż \"na surowo\". \"Wymuszanie\" także dlatego, że sporą

część takich testów czy generowania reprezentacji wykonują pisane przeze mnie programy metodą siłową - poprzez testowanie wszystkich możliwych kombinacji danej \"nastawy\". Kiedy przestrzeń możliwych wartości jest zbyt wielka, stosuję algorytmy randomizowane.

Po podaniu namiarów na ilustrujące moje podejście metody, postaram się odpowiedzieć na pytanie \"jak przewidywać wydarzenia losowe\".

Swoje metody na alternatywne reprezentacje kombinacji mnożę po to, by ciąg surowych wyników zamienić na ciąg wystąpień definiowanych arbitralnie cech. Podawałem przykłady na cechach możliwych do określenia boolowsko (Czy kombinacja N posiada cechę X: TAK/NIE).

Można zdefiniować nieskończenie wiele takich atrybutów kombinacji. Powszechnie stosowane to na przykład suma liczb kombinacji.

Jak próbować predykcji w opariu o sumy wiadomo. W skrócie powiem tylko, że każdy ciąg wystąpienia danej cechy ma swoje maksymalne spotykane długości. Pewne cechy posiadają bardzo długie cykle wystąpień, inne cechy występują wyłącfznie w małych cyklach.

Skoro wszyscy mają jakieś wyobrażenie na temat tego, jak prognozować dzięki sumom kombinacji, to liczby pochodzące z innych atrybutów po prostu traktujmy tak samo.

Jeśli mamy taką ochotę, badajmy je sieciami neuronowymi, albo DOWOLNĄ metodą jaka przyjdzie nam do głowy. Jako Nanhajir podałem wprost kilka KONKRETNYCH metod traktowania tych liczb. Wygląda na to, że swoje anglojęzyczne posty będę musiał przekładać tu na język polski.

Albo jeszcze prościej: to wszystko, co w ramach prób predykcji robiłbyś z sumami liczb kombinacji, możesz śmiało stosować do liczb pochodzących z proponowanych przeze mnie systemów reprezentacji. W swoich badaniach znacznie więcej uwagi poświęcam na wynajdowanie nowych metod alternatywnych reprezentacji kombinacji niż na nowe metody analiz.

Żeby nie szukać daleko: DieHard, kanoniczny system testowania losowości.

Przeczytaj opis wszystkich zawartych w tym pakiecie testów. Co zauważysz?

Wiele z nich poprzedza analizę specyficznymi konwersjami badanych danych, poprzez różne sposoby ich WYRAŻANIA i INTERPRETOWANIA.

Pozdrawiam ciepło!

Amadeus

PS. W temacie \"sieci neuronowe i gry losowe\" podałem metodę w wykorzystaniem map Kohonena, wraz z przykładem konkretnego zastosowania tej techniki do analizy lotto.

2010-03-19 (19:55)

status sindbad
Data rejestracji: 2008-10-13
Ilość postów: 20531

3794
wpis nr 301 447
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

>sindbad napisałeś:\"\"\"U mnie zdarzeniem jest losowanie. \"\"\"\"

>czy my dalej rozmawiamy o \"zakresie plusa\"?

To zależy od ciebie.

>a jak byś zapisał językiem matematyki (matematycznie)

>lub innych znaczków, literek, cyferek

>zajście takiego zdarzenia jakim u ciebie jest \"LOSOWANIE\"?

Ja jestem analfabetą matematycznym i nie tylko matematycznym i jeśli ciągniesz mnie za słowo „LOSOWANIE” to nie dobrze o tobie świadczy, bo wiesz, że chodzi o zdarzenia losowe, ale ja się nie gniewam, bo wiem, że nie jesteś złośliwy.

2010-03-19 (20:30)

status ~aligator

12303
wpis nr 301 462
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

witam

sindbad

albo piszemy na poważnie albo żartujemy

co wybierasz?

pozdrawiam
2010-03-19 (20:49)

status janio
Data rejestracji: 2008-06-22
Ilość postów: 165

3566
wpis nr 301 469
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Karamba

Przepraszam za zaśmiecanie tego tematu.

Starak

Dokończenie rozmowy na temat ZS przeniosłem do tematu \" Zagadki Karamby - nowa propozycja. Część 1\".

Pozdrawiam.
2010-03-19 (20:58)

status sindbad
Data rejestracji: 2008-10-13
Ilość postów: 20531

3794
wpis nr 301 477
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Oczywiście, że żartujemy, ale nie z mojego wykształcenia to nieładnie.
2010-03-19 (20:59)

status ~aligator

12303
wpis nr 301 481
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

witam

Amadeusz

bardzo dziękuję za dokładne namiary na wątki opisujące twoje metody

zapoznałem się z nimi z przyjemnością

jest jeszcze jedna rzecz którą chciałbym wyjaśnić, napisałeś:

\"\"\"Jak próbować predykcji w opariu o sumy wiadomo....\"\"\"

\"\"\" W skrócie powiem tylko, że każdy ciąg wystąpienia danej cechy ma swoje maksymalne spotykane długości. Pewne cechy posiadają bardzo długie cykle wystąpień, inne cechy występują wyłącfznie w małych cyklach.\"\"\"

\"\"\"Skoro wszyscy mają jakieś wyobrażenie na temat tego, jak prognozować dzięki sumom kombinacji,...\"\"\"

ale już nie mam sumienia męczyć Adamusa

i prośbę będę miał do innych czytających a nawet do samego rozbawionego i ucieszonego karamby

czy możecie dokładniej opisać metodę \"predykcji w oparciu o sumy kombinacji\"

ale tak

łopadologicznie

tak jak dla analfabetów matematycznych i nie tylko matematycznych

opis krótki i treściwy

żeby chociaż raz było coś wyjaśnione od początku do końca

czy ktoś poza Adamusem jest na tyle dobry i czuje się na siłach żeby to zrobić?

pozdrawiam
2010-03-19 (21:40)

status mrowa
Data rejestracji: 2009-06-13
Ilość postów: 213

4718
wpis nr 301 502
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Amadeus \"Zauważę, że kryteria podziału elementów dowolnego zbioru mogą być

całkowicie arbitralne. Co prowadzi nas wprost do metodologii

analizy klastrowej: http://en.wikipedia.org/wiki/Cluster_analysis

Amadeus metoda bardzo podobna do budowy i dzialania Algorytmu Genetycznego.

pozdrawiam
2010-03-19 (22:15)

status Amadeus
Data rejestracji: 2009-04-30
Ilość postów: 820

4541
wpis nr 301 522
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

mrowa pisze:

\"Amadeus metoda bardzo podobna do budowy i dzialania Algorytmu Genetycznego.\"

Zwykle jest tak, że rozmaite \"pseudointeligentne\" algorytmy (czy to oparte na sieciach neuronowych czy właśnie na algorytmach genetycznych) używane są do analizy klastrowej w ramach głębokiej analizy danych (data & pattern mining).

Przykład: http://www.waset.org/journals/ijcs/v4/v4-4-37.pdf

Pozdrawiam!

Amadeus
2010-03-20 (23:39)

status ~aligator

12303
wpis nr 301 930
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

witam

sindbad

nigdy bym sobie nie pozwolił na żarty z czyjegoś wykształcenia

nie znam twojej osoby, nie wiem kim jesteś

więc nie mam najmniejszych przesłanek do żartów na ten temat

co prawda, tłumaczą się winni ale pozwól że wyjaśnię

powiedziałeś że:

\"\"\">typując opierasz się na czymś, na jakichś założeniach

Opieram się na serii zdarzeń i ich częstotliwości. \"\"\"

więc zapytałem co uważasz za zdarzenia

a ty powiedziałeś że: u ciebie zdarzenia to losowania

reszta to konsekwencja tych wpisów (próba dopytania szczegółowego)

a potraktowałem odpowiedź: losowania - jako żart

jeśli jakimś wpisem poczułeś się urażony to bardzo przepraszam

nie było to zamierzone

pozdrawiam
2010-03-21 (00:24)

status Ksings
Data rejestracji: 2008-02-02
Ilość postów: 867

3166
wpis nr 301 948
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

aligator

z całym szacunkiem do ciebie,piszesz,że nikt nie napisał jeszcze nic mądrego na temat.zacznij czytać.Mariusz2 i pozostali napisali naprawdę sporo mądrych rzeczy.starczyło by tego na niejedną pracę magisterską.rzecz w tym,że nie wszystkie pomysły ktoś składa do kupy.

zauważ posty o konieczności kodowania cyfr,o widzeniu ich przez mózg człowieka(a właściwie o ich niewidzeniu),moje posty o tym,że najlepszą siecią neuronową dysponuje mózg człowieka(delfiny wykluczamy)tylko jak mu podać wiadomość do analizy i tutaj też miałem pomysł,jeszcze kilka podobnych rad od Mariusza2-jak najmniej komputera.komp Ci tego nie wyliczy.nie miej złudzeń.pozbieraj to do kupy,i pomyśl.

ja osobiście wymyśliłem,żeby nie liczyć na wygraną w totka.praca przede wszystkim,ale pasja też fajna żecz.

pozdrawiam
2010-03-21 (14:58)

status ~aligator

12303
wpis nr 302 098
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

witam

Ksings

mówisz że mam zacząć czytać

te sporo mądrych rzeczy które które podali tu na forum (Marriusz2 i pozostali)

mam pozbierać to do \"kupy\" i pomyśleć

a doprowadzi mnie to do wniosku do którego ty doszedłeś:

NIE LICZYĆ NA WYGRANĄ W TOTKA

zacne wnioski po tych wszystkich mądrościach

do wniosku do jakiego doprowadziły cię te wszystkie mądre wpisy

to ja doszedłem przed przyjściem na to forum

myślałem że pójdziemy o krok do przodu

pozdrawiam
2010-03-21 (17:37)

status Ksings

3166
wpis nr 302 155
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

aligator

jak chcesz pokąsać,to naostrz zęby.widzę,że masz kłopot z interpretacją treści.
2010-03-21 (18:58)

status ~aligator

12303
wpis nr 302 173
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

witam

Ksings napisał:

\"\"\"jak chcesz pokąsać,to naostrz zęby...\"\"\"

ja nikogo nie kąsam, piszę to co wyczytałem z twoich wpisów

napisałeś:\"\"\"...widzę,że masz kłopot z interpretacją treści.\"\"\"

a możesz wykazać gdzie popełniłem błąd w interpretacji twoich wpisów?

i wcale się nie zarzekam, że tych błędów nie popełniam

pozdrawiam
2010-03-21 (23:31)

status Ksings

3166
wpis nr 302 297
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

aligator,przepraszam,mam ciężki dzień.

o moim sposobie na życie tylko nadmieniłem,olej to i znajdź swój.jak chcesz grać i znaleźć dobry sposób na typowanie,to znalazłeś multum dobrych rad na tym forum,a w tym temacie zwłaszcza.znam kilka osób,którzy nauczyli się porządnie obsługiwać kompa tylko z powodu chęci wygrania kasy.efekt-dostali świetną pracę.moje zarobki również z tego powodu skoczyły.i to jest ważne.ważniejsze niż wygrana.(zależy jak duża oczywiście)

pozdrawiam
2010-03-24 (21:15)

status karamba
Data rejestracji: 2006-06-07
Ilość postów: 237

2075
wpis nr 303 446
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam,

Nudy tu takie, ze szkoda pisac.

Dobrze ze chodzi Mariusz cos napisal.

Mariusz to bardzo ciekawe ze na chwyt \"socjoligiczny\" w przypadku TS nie dajesz sie nabrac ,

a na najprostrzy, podstawowy model kul W&R cala para sie nabierasz.

To milo ze ktos pisze o kulach W&R, ale moze autor ma cos innego w swoim modelu niz ja. Z tego co piszesz to raczej jestem pewien.

Po za tym myslalem ze juz 6 lat temu, te sprawy uzgodnilismy.

W naszej pierwszej rozmowie mielismy to same zdanie na ten temat.

A Ty piszesz po raz setny to samo, co wszyscy sadze dobrze znaja i o czym ja tez wiele razy pisalem np. w temacie IMGL.

Myslalem ze chociaz wiesz dlaczego kulki sa \"W&R\".

To dziwne , bo sadzilem ze wiesz.

Ale OK.

Tu jest temat o kostce. Wiec dajmy spokoj kulkom \"W&R\" i \"ZS\".

Bo tak jak juz pisalem, wiecej na ten temat nie mam zamiaru sie wypowiadac i dyskutowac. To co mialo byc w 5 min zrobione , nie zostalo przez nikogo zrobione w ciagu + - 6 lat.

Prosciej nie potrafie.

Wiec nikogo nie bede meczyl wiecej , o czym juz ostatnio pare razy wspominalem.

Jak Tobie moje modele nie odpowiadaja to napisz o swoim konkretnie.

W koncu to temat o kostce.

Wiec pisz, mozesz nawet o hiper kostce napisac.

To mnie napewno zainteresuje.

pozdrawiam

Karamba

ps. Mam nadzieje ze Aligator juz sie dowiedzial od \"znajomego\" jak sie \"robi wzgledna\".

Teraz to napewno Wszystkim tu napisze na Forum i bedzie konkret, ze az z wrazenia spadne z krzeselka.

No i nie jest wesolo ?
2010-03-25 (00:59)

status KURKA
Data rejestracji: 2009-01-23
Ilość postów: 2551

4098
wpis nr 303 520
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

W temacie idealny model gry losowej podałam wzorek , a okazuje się że ten jak i inne wzorki wynikające z nauki - prawdopodobieństwo- zakładają równy rozkład w długim okresie obserwacji i to jest prawda.

W odpowiedni długim okresie można powiedzieć że rozkład jest jednostajny a odchylenie nie wielkie.

Natomiast w krótkich okresach odchylenie jest duże , a rozkład jest niejednostajny.

To jest jak zdeformowane koło.

Toczy się jak normalne koło tzn. po jednym obrocie jesteśmy 1m dalej i tak co obrót , ale w ciągu tego obrotu są dziwne rzeczy typu : koło się kręci a jednak praktycznie stoimy.

Karamba i Mariusz

niestety nie macie pojęcia , tak jak i ja nie mam , jak i Amadeusz , Aligator i inni dlaczego to koło nie jest kołem , i co ważniejsze > jakie ma defekty i gdzie one są albo jak je przewidzieć .

Pieprzycie non stop i nie chce mi się już tego czytać.

Jedynie aligatora i amadeusza można poczytać .

Mariusz, Karamba i Tajeniczy Don Pedro (nie ograniczam się do tego wątku) piszą mniej więcej tak :

jest złota rybka , którą znam,

ta rybka spełnia życzenia, ale trzeba ją ładnie poprosić by się nie zraziła,

tylko nie wiem jak ją zapytać by nie urazić,

Aligator i Amadeusz piszą tak :

dobrze by było znaleźć złotą rybkę , która spełnia życzenia i

nie obraża się tak jak rybka mariusza czy karamby czy TDP.

A ja mówię , że nie ma takich rybek, są zarezerwowane dla ...(dzieci- baśnie).

A już całkiem absurdalne jest dla mnie stwierdzenie mariusza odnośnie historii gier , ale to jest jego zdanie i moje może być inne.

Niemniej to zdanie przyczyniło się do pewnego rozłamu , bo miałam pewne wątpliwości jak traktować wyniki , ale teraz mam swe zdanie, a to dzięki postom innych.

Więc nie neguje przekonań innych ,ale mam swe własne poglądy , które nie koniecznie muszą mieć umotywowanie które będzie zrozumiałe dla tych innych, dzięki którym (również) powstały.

2010-03-25 (03:25)

status Ksings

3166
wpis nr 303 522
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

ale jaja.

fachowcy i sami fachowcy.

państwowy monopol loteryjny wymyślił ten,który napisał:\"czułe słówka zdobyć mogą i zamożną i ubogą\"

i było to kilka wieków temu.barany zasrane

2010-03-25 (03:27)

status Ksings

3166
wpis nr 303 523
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

i zasrane fachowcy od excela
2010-03-25 (03:35)

status Ksings

3166
wpis nr 303 524
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

gdybym był zwolennikiem spiskowej teorii dziejów,to pomyślał bym,że celowo rozmydlacie temat.

| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Wyślij wiadomość do admina