Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 5 6 7 ... 30 31 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | IDEALNY MODEL GRY LOSOWEJ |
2010-02-09 (18:34)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 284 884 [ CZCIONKA MONOSPACE ] to co piszesz o nutach jest ciekawe ale fakt, ze specyfikacja sprzetowa jest az tak potrzebna uwazam za przesadzony.. moze sie myle ale nie wiem. miedzy wierszami napisalem, ze mam stare glosniki z dobrym starym wzmacniaczem unitra, i to gra lepiej niz najnowsze odkrycia zachodnich koncernow ![]() chyba sobie jaj robisz twierdzac, ze specyfikacja jest tak wazna w tym \"czyms\" no ale nic bedziesz chcial to sie podzielisz o co chodzi, ja jestem ciekaw. |
2010-02-09 (20:30)![]() Data rejestracji: 2009-12-16 Ilość postów: 127 ![]() | wpis nr 284 946 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witam karamba napisałeś mnóstwo linijek tekstu a nijak twojego zdania w nich nie widzę to jak w końcu jest i jakie jest konkretnie twoje zdanie, bo mam sprzeczne sygnały mamy kostkę do gry czy w rzucie kostką każde zdarzenie jest tak samo prawdopodobne, czy nie jakie jest twoje zdanie, konkretnie pozdrawiam ps bardzo zależy mi na twoim zdaniu, dlatego zaczynam tak krok po kroku odpowiedz jeśli możesz |
2010-02-09 (22:10)![]() Data rejestracji: 2009-12-16 Ilość postów: 127 ![]() | wpis nr 284 986 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witam Marriusz2 jeśli pozwolisz i dalej będziesz znosił pytania ignoranta to pozwolę sobie kontynuować dalsze wątpliwości bo wiele co napisałeś nie pozwoli mi zapewne zasnąć piszesz tak: „Nie dość ,że zdarzenia są jednakowo prawdopodobne to jeszcze nie są rozkładem jednostajnym” 1. rozkład prawdopodobieństwa określamy przypisując każdemu zdarzeniu elementarnemu prawdopodobieństwo zdarzenia elementarnego 2. rozkład jednostajny to taki w którym jednakowe prawdopodobieństwo przypisane jest do wszystkich zdarzeń elementarnych z tych dwóch definicji wynika, że: 3. jednakowe prawdopodobieństwo =>> rozkład jednostajny ale pewnie znów coś nie tak pojmuję jeśli można prosić o wyjaśnienie pozdrawiam ps a nad piernikiem i wiatrakiem będę się zastanawiał kostka do gry jest na tyle fascynującym zjawiskiem że warta jest tego by narazić się najtęższym umysłom tego forum |
2010-02-09 (22:44)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22656 ![]() | wpis nr 284 997 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Każde zdarzenie jest tak samo prawdopodobne w pierwszym rzucie ..... w kolejnych rzutach .....i tu już się domyśl, co mam na myśli... taki jest mój pogląd, ciekawe jaki pogląd mają ....koledzy. ali > nie można dzielić przez zero,a w makro jeśli nie wystąpi 7/10 , to wyskoczy błąd......ale nie poprawiam formuły ,przy okazji może. |
2010-02-09 (22:46)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 284 998 [ CZCIONKA MONOSPACE ] aligator - moje zdanie wczesniej juz napisalem w tym temacie i nie sadze zebym cos sprzecznego napisal, lub sie pomylil. A to sie zdarza i nie jest wcale trudno o to. Gdybym to zrobil to wiem ze co najmniej 1 osoba (zdecydowanie Mariusz) zwrocila by mi uwage ze glupoty pisze. Ale konkretnie i esencja: Jestem DK - Mam zamiar rzucic kostka - jestem w punkcie KD W rzucie kostka kazde zdarzenie jest tak samo prawdopodobne. This is the beginning. _______ Jestem DK - ide do punktu KP. Jestem DK - Rzucilem kostka 1 raz - jestem w punkcie KP1 Jestem DK- Rzucilem kostka 2 raz - jestem w punkcie KP2 Jestem DK - Wracam do punktu KD BG - rzuca kostka - jest w punkcie KD Rzut kostka przez BG powoduje, ze nie kazde zdarzenie jest tak samo prawdopodobne. This is the end. __________ Zadanie ktore mam wykonac, zeby uwolnic BG: Rzucic kostka w punkcie KP, tak zeby oczko bylo takie same, ktore BG rzuci w punkcie KD. __________ DK - moze nawet 1 mln razy \"rzucic\". Nie potrzebuje rzucac jak wezmie 13 983 816. BG - ma przerabane. moze tylko jeden raz. (na serio ma przerabane) Postacie ktore wystepuja - legenda: DK - Doktor Koyot BG - Baltazar Gabka KD - Kraina Dzeszczowcow KP - Kraina Psioglowcow TDP - Tajemniczy Don Pedro B - Bartolini i inni ........... nie wspomne o nich bo to nie moralne. ___________ karamba |
2010-02-09 (23:46)![]() Data rejestracji: 2009-12-16 Ilość postów: 127 ![]() | wpis nr 285 025 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witam 777ch dzięki za zabranie głosu i konkretną odpowiedź makro uruchomiłem i u mnie chodziło dobrze (zlikwidowałem buźkę –która była w kodzie - i było w porządku) widocznie nie natrafiłem na dziesiątki które nie dawały 7/10 ale taki błąd to nie błąd – to po prostu minimalna niedogodność w końcu to co robimy nie idzie na wystawę, to są pliki sprawdzające jakąś teorię karamba chyba mamy różne pojmowanie konkretów i esencji migasz się od odpowiedzi jak piskorz zadanie jest proste: wykonałem 4807 rzutów kostką do gry mam określić czy przed rzutem 4808 (który nastąpi po rzucie 4807) zdarzenia w kostce są jednakowo prawdopodobne? koniec odpowiedzi możliwe to: tak , nie ot cała filozofia udzielenia odpowiedzi, czy jest jakiś problem w jej udzieleniu nawet gdybyś miał się powtórzyć, to tylko proste: tak , nie pozdrawiam |
2010-02-10 (04:10)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 285 050 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Np. kiedy dokladnie nastapi takie zdarzenie ? Rzucajac kostka w ciagu 12 m-c, zawsze przez godzine, rozpoczynajac o godzinie 12:00, wykonujac 60 rzutow ( 1 bpm), rzucisz w kolejnosci 30 razy \"oczko 1\". Jak dojdzie do takiego zdarzenia to ja Ci powiem na 100%, ze w rzucie 41 rzucisz kostka \"oczko ...\", lub \"oczko ...\". I nie bedzie to na 100% \"oczko 1\", ani tez \"oczko 6\". karamba - w rzucie 41 tak ma byc? Czy mialo byc w rzucie 31? No i co sie stalo, ze na 100% nie bedzie to tez \"oczko 6\"? Co zes zrobil z ta kostka? pozdro |
2010-02-10 (07:36)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22656 ![]() | wpis nr 285 063 [ CZCIONKA MONOSPACE ] aligator > wiedziałem , że sobie dasz radę ,oczywiście wiesz że do kodu mozna dołożyć dodatkową zmieną , która będzie jak COUNTER....ILE SPRAWDZIŁ..... a ta zmienna.....może przy np. xxl znalezionych w czasie x zwiększać WSKAŹNIKI , i ponownie startować od zera......... cod można przerabiać na różne sposoby ......nawet wymuszając kombinację o wskazanych trafieniach poprzedzających...... pozdrawiam |
2010-02-10 (07:59)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2460 ![]() | wpis nr 285 072 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aligator Uff... Przecież aby tobie odpowiedzieć ,musiałbym założyć post taki jak \" sposoby myślenia w grach losowych . Toż to postawa podstaw i wiedza od której zaczyna każdy kto chce stworzyć system . Otóż ja mam niestety pewną wadę i nie za bardzo mogę pisać na Forum . Opowiem Ci dlaczego . Jak zaczynałem swoją karierę zawodową po kilku miesiącach zauwazyłem dziwne zachowanie wielu ludzi w stosunku do mnie . Dziwiło mnie ,że kiedy coś dowodzę albo omawiam na naradach ---słuchacze tracą do mnie cierpliwość i miałem wrażenie ,iż mnie ignorują . Ale kiedyś starszy i bardziej doświadczony kolega wytłumaczył mi to zjawisko . Zjawisko nazywa się \"przeskokiem myślowym \". Otóż ktoś kto ma gruntowną wiedzę popełnia tak zwane \" skróty myślowe \" Po prostu przeskakuje pewne etapy dowodzenia ............. ........no bo dla niego to prościzna więc omija etapy pośrednie . Słuchacz ,który śledzi wypowiedź nie wie o tym ... i... w pewnym momencie traci \"wątek \" . W efekcie po jakimś czasie traci zainteresowanie wywodem mówcy i wyłącza się . Takie zachowanie nie ma nic wspólnego z grzecznością czy dobrym wychowaniem . Jest to po prostu normalna reakcja mózgu . Na to zjawisko jest także mało znana formuła \" przetłoczenie \". =============================== Dlatego jak czytam Twoje pytania sam mam kłopot bo mi się w głowie nie mieści .... ....jak tego można nie wiedzieć . Więc posłużę się takim zestawieniem Bierzemy następujące pojęcia : 1, Prawdopodobieństwo zdarzenia 2. Prognoza 3. Statystyka zdarzeń 4. Rozkłady zdarzeń 5. Modele zdarzeń 6. Trend 7. System 8. Determinizm Otóż Twój problem polega na tym ,że każde z tych pojęć pochodzi z zupełnie innej nauki i nie można przeskakiwać z jednego na drugie pojęcie gdyż................ ..........................każde z nich pochodzi z innej nauki z innej dziedziny wiedzy . I dlatego nie może być wniosku takiego jaki postawiłeś . .... jeżeli zdarzenia są jednakowo prawdopodobne to..... .....nie są zależne od siebie . Teraz podam kardynalny przykład ,który dawałem na tym Forum już ze sto razy dlaczego nie można mieszać pojęć pochodzących z róznych dziedzin wiedzy . Wyobraż sobie klasycznego astronoma . Siedzi w obserwatorium i patrzy w okular wielkiego teleskopu Widzi gwiazdę no to jest ---obiekt astronomiczny Nie widzi nic to ----- Pusta przstrzeń ------------------------czyli w skrócie pustka . Obok siedzi radioastronom i na ekranie śledzi sygnały radiowe zbierane radioteleskopem . ON w tej pustej przestrzeni widzi sygnał czyli obiekt . A tam gdzie astronom klasyczny widział gwiazdę nic nie widzi . No to pustka . No to co ? No przecież to sprzeczność !!!! Jak to możliwe . To samo niebo Ta sama wiedza . Jeden widzi coś innego i drugi widzi coś innego . Identyczna sytuacja zachodzi w tych wymienionych ośmiu pojęciach . Rachunek prawdopodobieństwa zajmuje się opisem prawdopodobieństwa zajścia zdarzeń . I tylko tyle tylko tyle tylko tyle Wbij sobie do głowy i powtarzaj całymi dniami . Rachunek prawdopodobieństwa nie zajmuje się ani jakie zdarzenie zaszlo po jakim ani trendami ani modelami wypadalnośći Zajmuje się tylko opisem ilościowym dzisiaj i tylko dzisiaj Nie zajmuje się opisem jak to zdarzenie w ciągu miesiąca przebiegało . W tej nauce nie ma nawet słowa o czasie . Nie ma w tej nauce ani słowa o czasie dyskretnym jakim jest losowanie gry losowej ..... ....i ciągłym jakim jest nasze życie . Nie ma tam nic z tych rzeczy . Każde zdarzenie w kostce jest jednakowo prawdopodobne . I koniec I ta nauka i ta dziedzina wiedzy nic nam więcej nie poda . I jakiekolwiek opowiadanie i mylenie rachunku prawdopodobieństwa z inną nauką --dynamiką zdarzeń i determinizmem to ................nieporozumienie Teraz inna nauka ---statystyka No nie jest to per saldo nauka ale pseudonauka . Całe życie uważam iż ta pseudonauka korzysta z mocno podejrzanych metod . W Warszawie powiedzieli by \" szemranych \" I mieliby rację . Uważam statystyków za największych \" oszołomów \" jakich widział Świat . Nie muszę dowodzić wiele . Wystarczy powiedzieć iz statystycy korzystają z takiego pojęcia jak \" średnia \" I to wystarcza za wszystko . jezeli ktoś korzysta ............................. .......ba a nawet wypowiada słowo ...................średnia Jest zwykłym oszołomem . Średnia to oszustwo To takie samo oszustwo jak : kamień filozoficzny i inne pojęcia oszołomskie . Dlaczego średnia to oszustwo ? Bo średnia z 7 i 2 to 4,5 Ale to inaczej 9/2 To po cholerę dzielić przez dwa Przeciez to suma I co przez podzielenie przez tajemną liczbę 2 znależliśmy kamień filozoficzny ??????????? Oszukaliśmy samych siebie . No bo jezeli na chwilę zapomnimy o liczbach 2 i 7 A statystyk powie średnia wynosi 4,5 ................. ..........................no to z jakich liczb ????? Kowalkski wie że ma liczby 2 i 7 A Wiśniewski wie że średnia wynosi 4,5 Który z nich ma większą wiedzę ????????????? Proste jak drut I to sobie trzeba wbić do głowy . I najlepiej powtarzać sto razy dziennie . Każdy kto choć raz uwierzył w jakąkolwiek średnią to....................oszołom . Gdyby oszołomiaści statystycy szkodzili tylko sobie Nie miałbym nic do tego Ale oni szkodzą nam . Jak ???? Bo piorą nasze mózgi bezkarnie i manipulują wszystkim czym się da . Przykład Wyniki OBOPU poparcia dla partii politycznych . Jeżeli podaje się wyniki : PO ---43 % PIS --25 % SLD ---12 % PSL ---4 % To każdy prokurator w tym Kraju powinien z urzędu ścigać takich oszołomów --bo to oszustwo wobec narodu . Bo wystarczy zapytać statystycznego Polaka w inny sposób a odpowiedzi poparcia dla partii politycznych byłyby takie 1. Wszystkich polityków odizolować od społeczeństwa ----33 % 2. Wszystkich polityków wysłać na Księżyc --29 % 3. Wszystkich polityków wysłać na Madagaskar ---19 % 4. Nie popieram w ogóle partii politycznych --17 % 5. g.... mnie to obchodzi ------15 % 6. Podoba mi się ---0,16 % 7. Podoba mi się ---0,12 % 8. Podoba mi się --0,09 % 9.Podoba mi się PSL--0,02 % Tak właśnie robia wodę z mózgu statystycy zatrudnieni w OBOPIE i innych idiotyzmach . Pozostały nam jeszcze inne pojęcia i kilku innych dziedzin . Niebawem |
2010-02-10 (08:05)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2460 ![]() | wpis nr 285 074 [ CZCIONKA MONOSPACE ] I jeszcze drobna errata do mojej wypowiedzi 6. Podoba mi się PO ---0,16 % 7. Podoba mi się PIS---0,12 % 8. Podoba mi się SLD--0,09 % 9.Podoba mi się PSL--0,02 % |
2010-02-10 (09:18)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22656 ![]() | wpis nr 285 083 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ali> Był na tym forum wcześniej ......bystry gość......[comrade].....pytał...... http://forum.multipasko.pl/n_viewtopic.php?id=1296&page |
2010-02-10 (09:54)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22656 ![]() | wpis nr 285 090 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ali > ....szukaj jakbyś coś znalazł...to napiszemy algorytm ![]() może zacznij od samej kostki , na luzie ![]() zajrzyj tu: index : http://www.mathematische-basteleien.de/index.htm ciekawe : http://www.mathematische-basteleien.de/cubenumber.htm http://www.mathematische-basteleien.de/dice.htm http://www.mathematische-basteleien.de/formula.htm#Simple%20Formulas |
2010-02-10 (11:04)![]() Data rejestracji: 2009-12-16 Ilość postów: 127 ![]() | wpis nr 285 123 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witam Marriusz2 przede wszystkim dziękuję za cierpliwość nigdy nie pozwoliłbym sobie na znudzenie, utratę zainteresowania czy ignorancję wręcz przeciwnie wnikliwie staram się przyswoić sobie twoje podejście i zrozumieć twój tok rozumowania i jestem wdzięczny za każde słowo które tutaj prezentujesz z podanymi przez ciebie pojęciami zapoznam się po raz kolejny wnikliwie jeśli chodzi o „jednakowe prawdopodobieństwo” oraz „zależności zdarzeń od siebie” a właściwie pytanie CZY ZDARZENIA W KOSTCE SĄ JEDNAKOWO PRAWDOPODOBNE? i czy wynika z tego zależność zdarzeń? , to rozumiem co do mnie piszecie ja wyszedłem z innego punktu, może to nie dostatecznie wyartykułowałem lub jest nielogiczne ale pomyślałem tak: - jestem już na końcowym etapie analiz i przemyśleń - dokonuję prognozy ( w następnym rzucie będzie 5 ) - czyli przyjąłem (na podstawie jakichś przesłanek, może być z innych dziedzin nauki) że 5 ma większe szanse wypadnięcia od innych ścianek - większa szansa to znaczy większe prawdopodobieństwo - dokonując prognozy automatycznie przypisałem ściance 5 większe prawdopodobieństwo - faktem dokonania prognozy przyznaję, że uważam że ścianka 5 jest bardziej prawdopodobna tylko tyle, reszta to już konsekwencja ty uważasz że ścianki są jednakowo prawdopodobne ty dokonujesz wyboru na podstawie innej przesłanki, z innej dziedziny nauki i pomimo że ta przesłanka mówi ci, że padnie 5 to ty ją wybierasz na podstawie tej przesłanki, dalej pozostając przy zdaniu, że prawdopodobieństwo wypadnięcia jest takie samo ale pozostańmy przy swoim, bo to muszę sobie przemyśleć i będę myślał intensywnie czy dokonanie wyboru jest równoznaczne ze stwierdzeniem zmiany szans na wypadnięcie ty Marriusz2 uważasz że prawdopodobieństwa SĄ JEDNAKOWE karamba uważa że prawdopodobieństwa NIE SĄ JEDNAKOWE a każdy z was tworzy systemy i wasze mechanizmy chodzą i działają i dają wyniki czyli widocznie ten warunek nie jest znaczący bardziej ważne jest czy z przyjęcia lub nie jednakowego prawdopodobieństwa zdarzeń na kostce wynika zależność kolejnych zdarzeń od siebie bo gdyby jej nie było to nie mielibyśmy się czego uczepić (chyba żebyśmy ją stworzyli) dlatego ona musi być i to też jest ważne pytanie, kto wie czy nie ważniejsze jak Marriusz2 i karamba i TDP i KURKA i 777ch i Inni uważacie CZY NASTĘPUJĄCE PO SOBIE ZDARZENIA W KOSTCE SĄ OD SIEBIE ZALEŻNE? czy zdarzenia ostatnie zależą od poprzednich? pozostawmy te rozważania na chwilę osobiście proszę o czas na zastanowienie się ale wracając do konkretów to co z takim ciągiem myślowym z jednakowego prawdopodobieństwa wynika => rozkład jednostajny bo napisałeś że: „Nie dość ,że zdarzenia są jednakowo prawdopodobne to jeszcze nie są rozkładem jednostajnym” i tego nie rozumiem czyli reasumując czy możemy mieć jednakowe prawdopodobieństwa i jednocześnie wynikający z nich rozkład niejednostajny pozdrawiam ps widzę, że często prezentowane przez Panów opowieści i porównania biegną w różne nieokiełznane strony i dotykają jednocześnie wielu tematów dlatego pozwalam sobie na sprecyzowanie moich pytań i sprowadzenie do najprostszej postaci aby dowiedzieć się co faktycznie Panowie myślicie, jakie macie podstawowe założenia zadaję konkretne pytania sprowadzając (czasami niegrzecznie) odpowiedzi do prostego tak lub nie i nie chodzi tutaj o wyszukiwanie niekonsekwencji wręcz przeciwnie chodzi o poznanie a od kogo się dowiem jeśli nie od was choć jednak głownie to cały czas mam przed oczami IDEALNY MODEL GRY LOSOWEJ - W POSTACI KOSTKI DO GRY od którego to modelu, każdym wpisem odbiegam coraz dalej i dalej i dalej… |
2010-02-10 (12:18)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2460 ![]() | wpis nr 285 149 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ja wyszedłem z innego punktu, może to nie dostatecznie wyartykułowałem lub jest nielogiczne ale pomyślałem tak: - jestem już na końcowym etapie analiz i przemyśleń - dokonuję prognozy ( w następnym rzucie będzie 5 ) - czyli przyjąłem (na podstawie jakichś przesłanek, może być z innych dziedzin nauki) że 5 ma większe szanse wypadnięcia od innych ścianek - większa szansa to znaczy większe prawdopodobieństwo - dokonując prognozy automatycznie przypisałem ściance 5 większe prawdopodobieństwo - faktem dokonania prognozy przyznaję, że uważam że ścianka 5 jest bardziej prawdopodobna tylko tyle, reszta to już konsekwencja =========================================== Przekopiowałem Kawałek Twojej wypowiedzi . Zupełne pomieszanie pojęć moim zdaniem .!!!!!!!!!!!!!!!!! Szansa i prawdopodobieństwo to pojęcia zupełnie inne i nie tożsame . A to uważasz ,że to to samo . Dowód jest banalny i prosty . Kostka jest przedmiotem a gracz jest osobą . Ale na chwileczkę wyobraź sobie ,iż kostka do gry to osoba . Czyli po jednej stronie jest kostka do gry Po drugiej stronie ------------------gracz Prawdopodobieństwo ----------------charakteryzuje kostkę I w duzym lotku jest jeden do 14 milionów A szansa charakteryzuje gracza Zrozumiełeś Gracza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To nie kostka ma większą szansę na wypadnięcie ----bo ty zupełnie nie masz wpływu na to ... gdybyś zakradł sie do siedziby totalizatora i obciążył niektóre kostki to byś zmienił prawdopodobieństwo Ale tego nie zrobisz . To gracz czyli ty zwiększyłeś szansę poprzez rozsądny system czy sposób Nie zmieniając w żaden sposób prawdopodobieństwa tej kostki . Kowalski włada szesnastoma językami . A Wiśniewski włada jednym językiem A na Świecie załóżmy jest uzywanych 100 języków To kowalski ma prawdopodbieństwo dogadania się w jakimś języku szesnaście setnych . Ale teraz Wiśniewski nauczył się drugiego języka więc podwoił swoją szansę dogadania się w jakimkolwiek języku I spotakli się . Kowalski nadal ma prawdopodoboeństwo dogadania się --------------!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!także z Wiśniewskim --bo prawdopodobieństwo nie ma miana szesnaście setnych A Wiśniewski podwoił swoją szansę . Po prostu rośnie nam w Polsce nowa populacja ludzi . Ludzi ,u których zatarło się rozumienie znaczenia słów . |
2010-02-10 (13:47)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22656 ![]() | wpis nr 285 201 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Prawdopodobieństwo ----------------charakteryzuje kostkę\" Aligator > to kluczowe stwierdzenie wreszcie zostało napisane, tyle że się tego po Mariuszu nie spodziewałem, ale w pełni się z nim zgadzam. ----------------------------------------------------------------------------------------- kostek jest tyle co >> Combin(liczb w grze , liczb losowanych) ale jeśli weźmiesz pod uwagę że : 1.....gra to 6/49 2....[warunek przykładowy ,\"naginający\" prawdopodobieństwo na ....stronę gracza] max liczba możliwych kostek do utworzenia , bez powtórki 5 liczb [kostka do kostki] to : (4) RAPORT: stan na los- 6686 49 / 6 6686- zestawów 6 liczb 0x 111586 [pozostałe nie pokryte czwórki] 1x 100290 [pokrycie czwórek rozpisu 6686 ] ] 211876 [wszystkie możliwe czwórki] innymi słowy każda kostka[sekwencja] z 6686 zawiera 15 niepowtarzających się czwórek ........ jak myślisz ,jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia 5/6 .....jeśli potraktujesz wcześniej tą matrycę 6686 tak by uzyskać właściwe 6686 zestawów zawierające 100290 czwórek.....o wyższym prawdopodobieństwie wystąpienia. oczywiście samo to stwierdzenie jest miarodajne,bez żadnych przykładów jak powyżej, chodzi przede wszystkim.......\"o nominały\" ......na kościach ![]() \"Prawdopodobieństwo ----------------charakteryzuje kostkę\" według mnie .....genialne sformułowanie. przepraszam ......Mariusz ,ale mnie zamurowało, ja to przeczytałem. czy Ty aby ......zdrowy dziś ? |
2010-02-10 (14:50)![]() Data rejestracji: 2009-12-16 Ilość postów: 127 ![]() | wpis nr 285 205 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witam Marriusz2 faktycznie dla mnie stwierdzenia: prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia i szansa zajścia zdarzenia oznaczają to samo i tak samo je rozumiałem >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> kilka pierwszych z brzegu znalezionych cytatów z internetu: prawdopodobieństwo – ogólne określenie wielu pojęć matematycznych, służących do - mówiąc w uproszczeniu - mierzenia szansy zajścia zdarzenia … jedną szansę na trzy, że przeżyję (prawdopodobieństwo przeżycia równe 1/3) Określa stopień, w jakim wynik testu zmienia szansę (prawdopodobieństwo) obecności… Jaką szansę (prawdopodobieństwo) mamy, że rzucając monetę…. W swojej pracy \"Single Law of Chance\" twierdził on, iż jeżeli szansa wystąpienia danego zdarzenia wynosi 1/1015 wówczas jest to bez znaczenia na skalę ziemską. Natomiast jeżeli prawdopodobieństwo jest mniejsze niż 1/1050 wówczas nie istnieje jakakolwiek szansa wydarzenia się tego…. Możemy tylko przewidzieć szansę, prawdopodobieństwo tego, że zachowa się w pewien szczególny sposób… Określa stopień, w jakim wynik testu zmienia szansę (prawdopodobieństwo) obecności danej… …populacji miał taką samą szansę (prawdopodobieństwo) znalezienia się w próbie… gęstość prawdopodobieństwa to szansa przyjęcia konkretnej wartości przez zmienną… …w jednym z możliwych stanów a prawdopodobieństwo (szansa) zdarzenia pewnego wynosi 1 … to jakie jest prawdopodobieństwo ( szansa ) popełnienia przez nas tego błędu? szansa (prawdopodobieństwo) trafienia 4 “białych” liczb i 1 “czerwonej” liczby jest równa: (C(5,4)*C(40,1)*1)/(C(45,5)*45)=… >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> ty wprowadzasz rozróżnienie prawdopodobieństwo stojące po stronie kostki szansa stojąca po stronie gracza zmiana szansy nie musi wtedy być powodowana przez zmianę prawdopodobieństwa szansę możesz zmieniać np. przez dobór odpowiedniej metody, algorytmu a prawdopodobieństwo pozostaje stałe i niezmienne jeśli chodzi o Wiśniewskiego to podwoił on swoją szansę dogadania się dwukrotnie zwiększając prawdopodobieństwo dogadania się dwukrotnie (nauczył się dodatkowego języka) ale zostawmy to natomiast to co mówisz zdecydowanie trafia do przekonania i dziękuję za kolejną lekcję a co jeśli chodzi o temat: jednakowe prawdopodobieństwo => rozkład jednostajny? pozdrawiam |
2010-02-10 (15:08)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 285 211 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mysle, ze powinnismy zdefiniowac nowy parametr do naszych rozwazan mamy: prawdopodobienstwo szansa (ułuda, że prawdopodobienstwo teraz zalezy od wtedy, lub zaleznosc ze statystyki na dana chwile \"teraz musi wpasc kula nr 6) i.. ? moim zdaniem trzeci parametr bedzie czyms co bedzie wplywac na zdarzenie losowe w chwili teraz, w taki sposob, ze to zdarzenie wykona sie wbrew rachunku prawdopodobienstwa lub zgodnie z nim i parametr ten (funkcja?), rzeczywiscie bedzie bral pod uwage zdarzenia historyczne czyli CZAS nastepne zdarzenie losowe = prawdopodobienstwo zadarzenia * tajemniczy trzeci parametr * szansa (statystyczne obliczenie, ze cos ma sie stac) |
2010-02-10 (16:09)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 285 231 [ CZCIONKA MONOSPACE ] mrowa - nie zrobilem bledu\" w rzucie 41\". Dlaczego w 31 ? Przeciez wiadomo ze w rzucie 31 \"jest oczko1\" Ja z kostka nic nie zrobilem. To \"los\" tak robi. ___________________________________________________________________ aligator - ja udzielilem Tobie konkretnej odpowiedzi, tak zebys nie mial watpliwosci 2 razy. Mariusz tez Ci udzielil odpowiedzi. Ja mam takie samo zdanie jak Mariusz. Czyli : W rzucie kostka kazde zdarzenie jest tak samo prawdopodobne. Odp: TAK !!!!! Nie wiem skad wzielo Ci sie ze ja uwazam ze prawdopodobienstwa NIE SA JEDNAKOWE W RZUCIE KOSTKA. Jestem pewien ze nie zrozumiales tego co napisalem. (nie wyciagaj slow z kontekstu, bo to zguba) Prosiles mnie zeby napisal , napisalem: Teraz ja mam pytanie i prosze o odpowiedz: Jak dlugo walkujesz temat np. DL 6/49 ? Moja rada: Ja po raz kolejny zgadzam sie z Mariuszem i mysle ze on ma racje pewne rzecz nalezy wbic sobie do glowy, jak same nie wchodza. Moim zdaniem powinienes sie troche z tym oswoic, pomyslec pocwiczyc to na przykladach , itd. Bez pospiechu. Wiesz jaki czesto jest efekt w zadanich logicznych ? Studenci podczas zajec wszystko rozumieja , daja przyklady , itd. wszytsko jest super. Za tydzien przychodza na zajecia i z powrotem wszytsko odwrotnie , nic nie nie rozorumieli. Czy naprawde nic nie zrozumieli ? Przeciez juz raz to rozumieli i po tygodniu juz nie ? To jest schemat myslenia. (temat Mariusza: sposoby myslenia ....) Jak go masz wyuczony to jestes jak automat. Czasem nie ma na to lekarstwa. Czasem pomaga wbicie do glowy , a innym razem poprostu trenig. Zawalcz. Moim zdaniem warto. To o czym tu piszemy to sa absolutne podstawy. To poczatek. Jak sie poddasz to zostaniesz dawca, lub moze bedziesz mial zloty strzal. Jak jestes ambitny i sie poddasz to zostaniesz frustratem. Cytat: „Nie dość ,że zdarzenia są jednakowo prawdopodobne to jeszcze nie są rozkładem jednostajnym” i tego nie rozumiem Koniec cytatu. Odpowiedz masz w bajce z BG. Jak chcesz to w kontakcie privat moge Ci podac inne o wiele bardziej zaawansowane bajki. Pewnie Cie to zdziwi....... Nie ma innego wyjscia , takie rzeczy musisz w mig chwytac. Ta sa podstawy i to jest tylko poczatek. Sa o wiele bardziej skomplikowane rzeczy. I na koniec: Ja uwazam ze rachunek prawdopodobienstwa nie jest nikomu do niczego przydatny. To to teraz zamieszalem. Przeciez o wiele wygadniej jest poprostu powiedziec slowo \"nie wiem\", \"nie znam\". Wtedy jest wszytsko latwiejsze. karamba |
2010-02-10 (17:12)![]() Data rejestracji: 2009-12-16 Ilość postów: 127 ![]() | wpis nr 285 250 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witam karamba miałeś odpowiedzieć i odpowiedziałeś każdy może sobie przeczytać: 1. „Rzut kostka przez BG powoduje, ze nie kazde zdarzenie jest tak samo prawdopodobne.” 2. „W tym co piszesz jest pewna niezgodnosc. Bo piszesz ze jesli zdarzenia sa jednakowo prawdopodobne to nalezy znalesc taki zapis ktory je roznicuje. Wszytsko OK. Zgadzam sie z Toba. Tylko po \"odkodowaniu\" tego zapisu zauwaz ze wtedy widzimy czarno na bialym na zywych liczbach, ze nie jest tak ze kazde zdarzenie jest tak samo prawdopodobne. Efekt mamy ze widzimy ze zywe liczby nie maja jednakowo prawdopodobienstwa wypadniecia. I wiemy dlaczego np. liczba \"1\" nie moze wypajsc w np. nastepnym rzucie , losowaniu, itd. To jest efekt finalny (odkodowany), ale taki jest.” i dalsze twoje słowa: „A tym samym nie jest tak ze w rzucie kostka kazde zdarzenie jest tak samo prawdopodobne. Po prostu tak w realu nie jest. Ale matemytyka twierdzi ze tak, bo nie potrafi inaczej. Przynajmniej ta oficjalna.” no teraz z postu powyżej 3. „Ja mam takie samo zdanie jak Mariusz. Czyli : W rzucie kostka kazde zdarzenie jest tak samo prawdopodobne. Odp: TAK !!!!!” no to jak jest? piszesz konkretnie czy opowiadasz „wiele bardziej zaawansowane” bajki? pozdrawiam ps odpowiadam na twoje pytanie: „Jak dlugo walkujesz temat np. DL 6/49 ?” ja nie wałkuję tematu DL 6/49, tutaj interesuje mnie jedynie kostka do gry odpowiedź podobna do tej w stylu: „rozwiązanie masz w BG” i co posuwa to dyskusję do przodu? (że o innym wymądrzaniu się lub dobrych radach nie wspomnę) |
2010-02-10 (17:46)![]() Data rejestracji: 2006-10-06 Ilość postów: 100 ![]() | wpis nr 285 258 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Wszystkich:-) Na wstępie zauważyłem iż macie niestandardowe podejście do sprawy gier losowych a tym samym ogólnie mówiąc zdarzeń losowych. i to Mi się spodobało:-) bo sam tak mam, ale... Ciągle widzę jak postrzegacie (większość, nie wszyscy!) losowania i cyfry jako coś co należy ze sobą mieszać. Dlaczego? Dlaczego mało kto zastanawia się nad !chwilowej! analizie, danego zdarzenia losowego jako odrębnego przypadku??? (ten przykład z nutami i ponownym ich przetworzeniu bardzo Mi się spodobał:-) i jestem za!) Gdy czytam wasze przemyślenia to tak jak bym widział algorytm: - 80 liczb - losujemy - wynik 20 z 80 - analiza 20 (mieszamy 80, przetwarzamy itp) Moje podejście jest takie: - 80 liczb - losowanie - 20 z 80 - badam wystąpienie każdej liczby (80 nie 20) z osobna ponownie, wyciągam wnioski i szukam sposobu na regularność losowań (a jest, nie wiele się zmieniło w MM) Widzicie różnice??? WY mieszacie, mieszacie i jeszcze raz mieszacie to co macie. Patrzycie na to jak na rzecz, coś co po prostu jest, stałe ale jakieś takie zmienne? Więc mieszam i porównuję... a Ja patrzę na dane zdarzenie losowe jak na człowieka, a każdy z nas jest inny ale podobny też do innych i nie raz postąpi tak jak kolega, przyjaciel. Rozumiecie? Ciągle szukacie czegoś w matematyce co wam to ułatwi (i szanuje to!) ale dlaczego nie podejdziecie do sprawy nie matematycznie? dlaczego mało kto wychodzi spoza twardych i ślepych ram? dlaczego ciągle zmieniacie kolejność, odwracacie, sumujecie, odejmujecie itp? JAK chcecie napisać taki IDEALNY ALGORYTM skoro operujecie w twardych ramach które sami sobie wytyczyliście??? Przecież to są zdarzenia losowe, JEŻELI ich siła (rzut kostka) będzie ciągle taka sama to prawdopodobieństwo będzie większe i tu taki algorytm może się sprawdzić Ale jak zmienimy siłę to taki algorytm możecie sobie w d.... wsadzić (przepraszam za słownictwo;-)) Algorytm postrzegam jako coś stałego, liniowego. Zaś Ja osobiście uważam że trzeba do tego podejść tak pól na pół. Tj pól algorytmem a drugie pół własnymi spostrzeżeniami. dlatego tez widzę że wasz projekt ma szanse powodzenia w 50% ![]() Ale jezeli w grach losowych będą jakieś... STAŁE... zmiany... ![]() ![]() Pozdrawiam Wszystkich i Doceniam Wasze bardzo mądre podejście do tej sprawy. Z całym szacunkiem ale jest to Uważam jeden z niewielu pomysłów godnych uwagi. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 5 6 7 ... 30 31 Wyślij wiadomość do admina |