Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 5 6 ... 30 31 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | IDEALNY MODEL GRY LOSOWEJ |
2010-02-08 (13:49) 777ch Data rejestracji: 2005-11-07 00:00:00 Ilość postów: 21728 | wpis nr 284 409 [ CZCIONKA MONOSPACE ] KURKA > co racja to racja .....ale przyznaj, że taka odległość jaką ma act. liczba 1[39] w DL to już jest .....że tak powiem jedna mniej {niebawem} , wiem jakie były maxima HIST.......ale te wypadało by .....odrzucić. problem jest ......głęboki ....jak rów mariański.....nie powiem, żebym był bliżej jak.......dalej , może kolega Mariusz jest bliżej i coś ....podpowie. A czuję pismo.....że i Kurka i Aligator .....to dwa bystre umysły ,tylko trzeba kogoś kto ma plan i logiczne tezy, których nie da się .....obalić. Ja opieram się głównie na tym ......co zauważył Aligator ,a to nie jest żaden ......model. |
2010-02-08 (16:02) ~aligator Data rejestracji: 2009-12-16 00:00:00 Ilość postów: 127 | wpis nr 284 462 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witam Marriusz2 no to jestem w kropce bo nie wiem co odpowiedzieć na twoje pytanie mam kostkę, zapisane tysiące wyników rzutów i ciebie który zadaje mi pytanie „czy wszystkie zdarzenia są jednakowo prawdopodobne?” i wymagasz odpowiedzi tak albo nie jeśli odpowiem że TAK, że są jednakowo prawdopodobne to pozostanę w zgodzie z tym co dotychczas, w zgodzie z praktyką, w zgodzie z autorytetami i w spokoju ducha, i że nic się nie da zrobić bo wszystkie zdarzenia są jednakowo prawdopodobne i nie zależą od zdarzeń przeszłych, czyli klops ale ja chcę osiągnąć stan w którym w pewnym momencie, na jakiejś podstawie dokonam prognozy co to znaczy to znaczy że dokonam wyboru i stwierdzę: TO ZDARZENIE JEST PROGNOZĄ to znaczy że stwierdzam iż właśnie to zdarzenie ma większe prawdopodobieństwo zajścia niż inne mało tego skreślając ŚWIADOMIE zdarzenie na kuponie (jedno zdarzenie z sześciu = mówimy o kostce) stwierdzam: skreślone zdarzenie ma prawdopodobieństwo 100% a pięć pozostałych ma po 0% skreślając ŚWIADOMIE na kuponie 2 zdarzenia podpisuję się pod stwierdzeniem: skreślone zdarzenia mają prawdopodobieństwo po 50% a reszta zdarzeń po 0% tak mówi dokonany przeze mnie wybór i tak mówi moje skreślenia na kuponie i dla mnie nie ma znaczenia jakim sposobem dojdziemy do prognozy czy zastosujesz formułę zapisu która różnicuje zdarzenia czy zastosujesz inne mechanizmy, algorytmy, cuda wianki, numerologię, siły nadprzyrodzone efektem będzie PROGNOZA czyli stwierdzenie że jedno zdarzenie jest bardziej prawdopodobne od drugiego więc nie migając się od odpowiedzi pozwolę sobie stwierdzić ZDARZENIA NIE SĄ JEDNAKOWO PRAWDOPODOBNE i potwierdza to swoimi czynami każdy kto skreśla dowolny kupon w oparciu o dowolny algorytm i własne przemyślenia (nawet jeśli mówi co innego) lub ten który nie skreśla kuponu a czeka do momentu aż taki algorytm wymyśli pozdrawiam ps osobiście mam nadzieję że kiedyś będę mógł pojąć zasady rządzące w tym świecie losowości dane mi będzie poznać taki algorytm a stwierdzenie że wszystkie zdarzenia są jednakowo prawdopodobne jest dobrym bezpiecznym wstępem do dalszych rozważań |
2010-02-08 (16:15) KURKA Data rejestracji: 2009-01-23 00:00:00 Ilość postów: 2551 | wpis nr 284 471 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Panowie \"\"\"\"\"tylko trzeba kogoś kto ma plan i logiczne tezy, których nie da się .....obalić. \"\"\"\"\"\"\" Nie wiem czy na gruncie klasycznej wersji rachunku prawdopodobieństwa można stworzyć takie \"logiczne tezy\" których nie da się obalić. Dlaczego napisałam : \"\"\"\"\"\"może się nadawać do prognozy zdarzeń o prawdopodobieństwie większym niż 1 do 2 , większym niż 1 do 49 , 1 do 57 ? (trójeczka w Lotto), raczej gdzieś koło czwóreczki - 1 do 1000. \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" i mówię o klasycznym rach.prawd. Widzicie tutaj analogię do fizyki klasycznej i relatywistycznej? Na co dzień otaczają nas zjawiska których prawdopodobieństwo jest rzędu 1 do kilku, kilkuset to już góra i one leżały u podstaw tworzenia rach. prawd. A że model pasuje również do zjawisk o p rzędu 1 do miliona i większych to zostało to przyjęte jako model prawdziwy i nawet jedyny. Nie wiem jak przedstawia się np statystyka osób porażonych piorunem. Ale słyszałam , że są osoby które zostały więcej niż raz już trafione . Zjawisko niezmiernie rzadkie a kilkukrotne doświadczenie tego zjawiska przez jedną i tą samą osobę to już naprawdę wydaje się nieprawdopodobne, a jednak. \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"Marriusz2 no to jestem w kropce bo nie wiem co odpowiedzieć na twoje pytanie \"\"\"\"\"\"\" Być może jest jakaś zależność (podobnie jak gdy poruszamy się z V bliskimi Vc) która uwidocznia się przy odpowiednim prawdopodobieństwie ? np: 1 do >1000 , a im >>1000 tym bardziej je widać ? |
2010-02-08 (17:04) karamba Data rejestracji: 2006-06-07 00:00:00 Ilość postów: 237 | wpis nr 284 489 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam, \"777ch\" - masz racje \"KURKA\" i \"Aligator to bystre umysly. Dla tego juz raz sie zwrocilem do jednej z tych osob tz. \"KURKA\" o kontak. Ale nie widze zainteresowania na razie. Moze sie jeszcze zastanawia. Moze \"aligator\" ma ochote dolaczyc ? \"777ch\" - plan jest, i to juz bardzo dawno i model tez. A problemu jak nie bylo tak nie ma. Tak sobie czytam te wpisy i zastanawiam sie. Czasem spadam ze smiechu. Bo ten temat juz traktuje jako rozrywke i czemu nie jako radosne uniesienia. Najbardziej mi sie podobaja wpisy wlasnie \"KURKA\" i \"aligator\" Fajny sposob myslenia. Dobrze to swiadczy o poziomie. \"777ch\" - wiadomo bardzo konserwtywnie i konsekwentnie swoje. Ale ostatnio jakby sie zaczal czesciej zerkac na pola ktore sa daleko od jego dzialki. Slowem bardzo intersujaco i rozrywkowo. W ostatnich wpisach sa dwa ktore szczeolnie mnie zainteresowaly, bo sa to bardzo konkretne sprawy. Jeden to wpis \"aligator\" , a drugi to \"Marriusz2\". Pierwszy wpis: \"aligator\" - Pyta czy jest sen budowac cos co sprawdza sie tylko w przeszlosci. Aligatorze - nie ma sensu budowac takiego \"cos\". To o co tu walczy z sensem tylko pare osob to jest przyszlosc. (Nie napisze nic nowego , to juz kiedys napisalem wyraznie) Prosta logika podpowiada ze \"cos\" musi funkcjonowac \"idealnie\" w przyszlosci, a za tym bedzie tez funkconowalo w przeszlosci. Wniosk z tego ze \"cos\" musi dzialac w przszlosci i w przeszlosci. Wiec gdzie jest problem ? W glowie. Jesli bym napisal ze \"cos\" musi dzialac w przeszlosci i przyszlosci to bedzie to poprawny model ? Jak ktos ma ochote to niech napisze odpowiedz. Ja taki model nazywam po prostu \"Clon\". Zadaniem \"Clonu\" jest nic innego jak rownolegle funkcjonowanie z realnym (real-time) losem. Ogolny schemat blokowy jest bardzo prosty: 1. Mathematik modelig -1 2. Physical modeling 3. Mathematik modelig -2 To jest model Hybrydowy. To jest moj Nie Idealny Model gry losowej. Matematyczna forme jego zapisu zademontrowalem pod nazwa \" Zagadka Swiateczna\". To jest jeden z najprostrzych modeli matematycznych spelniajacych wszystkie warunki potrzebne do egzystowania losu. Dzialo on na 100% w przyszlosc i przeszlosc. Zostal on specjalnie stworzony na potrzeby i sposoby myslenia ludzi piszacych miedzy innymi na tym Forum. (Chodzilo o jak najprostrze i najlatwiejsze zrozumienie sprawy) Zapisalem go w tej formie po to zeby zostal rozwiazany przez wiele osob. I tego sie spodziewalem. Ten model zostal wystawiony na posmiewisko, pogarde ludzka, oraz do blyskawicznego rozwiazania. Zalozenie bylo takie ze chetnie poznam osoby ktore to rozwiaza i wraz z nimi bede mogl zajac sie o wiele ciekawszym zajeciem pod nazwa \"Tylko dla Orlow\". \"Tylko dla Orlow\" to nic innego jak \"Time Machine\". Jak wielu z Was wie, bo probowalo rozwiazac \"ZS\" nie jest to takie proste. Ja o tym nie wiedzialem wystawiajac to na posmiewisko ludzkie. Dlatego przepraszam Wszytskich tych ktorzy poswiecili mnustwo czasu i nie udalo im sie rozwiazac tej zagadki. Nie bede juz nikogo ta zagadka maltretowal, bo to nie ma sensu. Prawie 6 lat wystarczy. Dziekuje im za wysilek i czesto bardzo mile kontakty privat. Drugi wpis: \"Marriusz2\" - Mariusz piszesz do aligatora \"albo rybki, albo akwarium\". Moim zdaniem to nie jest tak do konca. W pewnych sprawach zalozeniach byc moze tak. Nie moga nawet w tej chwili takiego przykladu wyszukac. Ale nie w \"losie\" tu przez Nas rozpatrywanym. A juz napewno nie w rzucie kostka, ktora jest zupelnie innym rodzajem losu niz np. DL 6/49. W tym co piszesz jest pewna niezgodnosc. Bo piszesz ze jesli zdarzenia sa jednakowo prawdopodobne to nalezy znalesc taki zapis ktory je roznicuje. Wszytsko OK. Zgadzam sie z Toba. Tylko po \"odkodowaniu\" tego zapisu zauwaz ze wtedy widzimy czarno na bialym na zywych liczbach, ze nie jest tak ze kazde zdarzenie jest tak samo prawdopodobne. Efekt mamy ze widzimy ze zywe liczby nie maja jednakowo prawdopodobienstwa wypadniecia. I wiemy dlaczego np. liczba \"1\" nie moze wypajsc w np. nastepnym rzucie , losowaniu, itd. To jest efekt finalny (odkodowany), ale taki jest. Wiadomo ze to nie ma nic wspolnego z numerologia i wrozeniem bez jakich kolwiek solidnych 100% podstaw. Wiec sytuacje mozna po prostu odwrocic \"znajac przyszlosc\", mozna smialo powiedziec przed losowaniem ze na 100% np. liczba \"1\" nie bedzie wylosowana. A tym samym nie jest tak ze w rzucie kostka kazde zdarzenie jest tak samo prawdopodobne. Po prostu tak w realu nie jest. Ale matemytyka twierdzi ze tak, bo nie potrafi inaczej. Przynajmniej ta oficjalna. Udowodnic to jest bardzo latwo. Nawet samemu mozna to zrobic, bez zadnych \"dodatkow\". Np. kiedy dokladnie nastapi takie zdarzenie ? Rzucajac kostka w ciagu 12 m-c, zawsze przez godzine, rozpoczynajac o godzinie 12:00, wykonujac 60 rzutow ( 1 bpm), rzucisz w kolejnosci 30 razy \"oczko 1\". Jak dojdzie do takiego zdarzenia to ja Ci powiem na 100%, ze w rzucie 41 rzucisz kostka \"oczko ...\", lub \"oczko ...\". I nie bedzie to na 100% \"oczko 1\", ani tez \"oczko 6\". Poprostu nie mozliwe fizycznie. Ale numer jest taki ze matematycznie tak !!!!! Podsumowujac w tym dniu podczas tych zdarzen kostka nie ma jednakowego prawdopodobienstwa wypadniecia wszytskich \"oczek\". W tym dniu podczas rzutu 41-wszego, \"oczko 1 i 6 \" ma 0 szansy wypadniecia i 0 prawdopodobienstwa wypadniecia. Dlatego tez jest tak (to szczegolnie do \"777ch\") ze zadna srednia losowa, zaden rachunek prawdopodobienstwa, dzwony, dwonki Gausa, losowa zmienna, wariancja, statystyka Bosego-Einsteina, itd. nie ma zastosowania w losie. Bynajmniej nie w takiej procedurze i w taki sposob. ( Tu klania sie metodologia). To nie jest informacja ktora daje nam poglad na sprawe. Karamba ps. TDP - napisalem mam nadzieje ze sie cieszysz. Co prawda nic nowego, ale jakos tak podsumowalem sprawy moze dzieki temu , przynajmniej troche bedzie jasniej ze zrozumieniem co mi po glowie chodzi. A teraz oczywiscie czekam na Twoje. Na Twoj model. Bo zaraz tu 30 modeli bedzie , a Twojego dalej nie ma !!!! |
2010-02-08 (18:14) KURKA Data rejestracji: 2009-01-23 00:00:00 Ilość postów: 2551 | wpis nr 284 501 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Karamba , nie wiem czy jestem w stanie za Tobą nadążyć. Powoli dojrzewam do tego , że klasyczny sposób podejścia nigdzie nas nie zaprowadzi, więc należało by spróbować udowodnić że istnieje inne logiczne podejście. \"\"\"\"\"\"\"Nie wiem czy na gruncie klasycznej wersji rachunku prawdopodobieństwa można stworzyć takie \"logiczne tezy\" których nie da się obalić. \"\"\"\"\"\"\"\"\"\" Ale może to logiczne podejście przy pomocy \"klasyki\" potrafi udowodnić że ta \"klasyka\" sama siebie obala. Karamba , niekiedy zastanawiałam się czy Pietrus nie pisze czasem z psychiatryka, szczególnie na samym początku jego wątku , potem jak usiłowałam mu powiedzieć że jego problem nie istnieje dając mu przecież banalne porównanie , on jednak jak zaślepiony brnął dalej . Co do osób, w tym również twojej , piszących dość tajemniczo , mam uczucie , że nadajemy na nieco różnych falach i nie wiem czy potrafię się dostroić. Aligator , czy 777 prezentują podobne stanowisko do mojego , chociaż wydaje się mi że oni są bardziej konserwatywni , ja natomiast nie mogę się uwolnić od \"klasyki\" ale staram się niekonwencjonalnie spojrzeć. Być może włączy mi się inne myślenie mniej klasyczne i łatwiej będzie mi się z tobą komunikować. Pierwszy krok to próba obalenia klasyki. Może połączone siły pomogą mi . Nie wiem czy dobrze zakładam ale : makro stworzone przez 777 : \"\"\"\"\"\"ale coś innego jest ciekawe.....[max oczekiwania ]na wyrzucenie wszystkich 6 ścian .....przynajmniej w tym makrze,to 44 rzuty. [?] \"\"\"\"\"\"\"\" Przy N->oo (nie wiem jak to szybko zapisać więc tzn N dąży do nieskończoności) [max oczekiwania] też dąży do nieskończoności. Makro 777 wykonało N losowań i podało wynik = 44 rzuty. Nie wiemy ile razy losowało ale nawet przy N->oo , makro777 nie pokaże więcej niż pewna wielkość , co wynik z natury pseudolosowej użytej funkcji. Funkcja po pewnym czasie (N losowań) zacznie generować to samo w kółko. Znając budowę funkcji można wyliczyć N dla jakiego funkcja przestanie być losowa i zacznie być pseudolosowa. Czy w ogóle można przyjąć , że w zakresie od 0 do N (wyliczonego) można mówić że jest losowa ? Jeśli tak to należało by obliczyć dla znanego (wyliczonego wcześniej dla tej funkcji N) jaka będzie wartość [max oczekiwania] a jaką pokaże makro777. Jeśli nie można przyjąć że funkcja w zakresie 0 do N (wyliczonego) jest losowa , to trzeba by skorzystać z generatora co do którego możemy powiedzieć ,że jest losowy ( i tu jest problem). Zbadać dla N bardzo dużego jaka jest wartość [max oczekiwania] a jaka jest wyliczona wartość [max oczekiwania] dla tego N , bardzo dużego. Teoretycznie jak pisałam na początku : przy N->oo , wartość [max oczekiwania]->oo a sądzę , że może być jakaś wartość inna . Analogia : z klasyki wynika, że ciało na które działa siła rozpędzi się do V->oo (w układzie odosobnionym), a nie do V->Vc |
2010-02-08 (18:15) karamba Data rejestracji: 2006-06-07 00:00:00 Ilość postów: 237 | wpis nr 284 503 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"aligator \" i \"KURKA\" wysylajas ostatni post nie czytalem wpisow od 2010-02-08-(16:02) Zrobilo to na mnie wrazenie co przeczytalem. Dawno tu nie bylo tak konkretnych osob. Jesli chodzi o model Mariusza to dodam ze wiele nieporozumien i brak zrozumienia moim zdaniem bierze sie z tad, ze nie kazdy widzi punkt wyjscia od ktorego Mariusz zaczyna. Mariusz bierze teoretyczne zalozenie i je \"modeluje matematycznie\". Prosto mowiac: teoretyczne zalozenie jest takie ze nie wiadomo w ktorym z 6 jajek jest kurka. Wiec wszytskie sa prawdopodobne ze w jednym (mozna i tak ze wiecej niz w jednym) moze byc kurka. I to jest jako punkt wyjscia bardzo sluszne zalozenie. Prawdziwe. Co innego jest efekt finalny. Wiemy ze po rozbiciu jaj, bylo w dniu x tak ze byla 1 kurka. Wiemy z historii ze w ostatnich np. 2000 dniach bylo tak i tak. Znamy historie (histogram). Wiec zagladamy w przeszlosc. Mamy model w przeszlosc. Mozna zbudowac model ktory zagladnie w przyszlosc ? Ano mozna. Np. zmieniajac strefe czasowa. Bedziemy w przyszlosci ? Tak Wiec mozemy sie pobawic jajami. Mozemy. Mozemy zbudowac model fizyczny i potem model matematyczny na przyszlosc ? Mozemy. A wiec mozemy powiedziec ze trzecie jajko na 100% to nie kurka. Mozemy. A wiec z 6 jajek nie wszystkie maja takie same prawdopodobienstwo bycia kurka. Na 100% mozemy wykluczyc co najmniej jedno jajko. No tak. A tak wogole to nam to do niczego nie potrzebne to prawdopodobienstwo. Ale od czegos trzeba zaczac. Cos zalozyc. Wiec u Mariusza jest tak ze na poczatku jest wszytsko mozliwe , ale na koncu juz nie. Mozna przeciez i tak ze na poczatku nie wszytsko jest mozliwe i na koncu sie potwierdzi ze to prawda, lub tez nie. Tak na prawde obie drogi sa poprawne i daja ten sam efekt. ps. Sorry \"KURKA\" tak mi sie jakos odrazu przypasowalo z tymi jajami i kurkami, mam nadzieje ze sie nie gniewasz. karamba |
2010-02-08 (18:32) KURKA Data rejestracji: 2009-01-23 00:00:00 Ilość postów: 2551 | wpis nr 284 516 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Karamba nie ma sprawy . Gdybyście czasem odnieśli wrażenie , że porównuje kogoś do wariata, to nie było mą intencją, a po przeczytaniu swego postu widzę że można tak czasem interpretować . Chodzi mi o to że na początku nie bardzo rozumiałam Pietrusa, i chyba nie tylko ja. Karamba jednak myślenie trudno zmienić i nie wiem czy My idziemy podobnym tropem , a nawet chyba innymi tropami. |
2010-02-08 (19:02) ralfek Data rejestracji: 2009-07-08 00:00:00 Ilość postów: 3863 | wpis nr 284 525 [ CZCIONKA MONOSPACE ] karamba, nie podalbys linka do tej zagadki? nie moge znalezc.. \"Zjawisko niezmiernie rzadkie a kilkukrotne doświadczenie tego zjawiska przez jedną i tą samą osobę to już naprawdę wydaje się nieprawdopodobne, a jednak.\" ja mam pytanie formalnie.. jak gleboko bedziemy siegac probujac budowac modele? co z mechanika kwantowa i mozliwoscia istnienia wielu wszechswiatow tzn co zrobimy z tym, ze w naszym wszechswiecie w losowaniu lotto padaja kule 1,2,3,4,5,6 a w 13983815 innych wszechswiatach wlasnie padly wszystkie inne kombinacje? hm.. a moze nowo powstajacych wszechswiatow jest znacznie wiecej bo np 49x48x47x46x45x44 ?? 10068347520?? ps. mam prosbe jesli ktos z was potrafi: jak ulozyc 49 figur geometrycznych na sferze, w idelanei symetryczny sposob (kazda figura tych samych wymiarow, kazda sie styka z kazda taka sama iloscia innych figur (np 7?)) pozdr i przemyslcie czy jest sens budowac model jezeli czlowiek nie potrafi zrozumiec co kieruje od podstaw zjawiskami fizycznymi, byc moze nawet brakuje nam odpowiedniego aparatu matematycznego. |
2010-02-08 (20:05) karamba Data rejestracji: 2006-06-07 00:00:00 Ilość postów: 237 | wpis nr 284 543 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"KURKA\" - ja tez nie wiem czy jestes w stanie nadazyc. Dlatego chcialem z Toba kontakt nawiazac. I dac Tobie to w czym jestes najlepsza. Jesli sie nie myle. A to wcale nie jest trudno sie mylic w kontaktach miedzy ludzkich. Nie wiem co dokladnie masz na mysli mowiac o klasyce. Ale bez niej nie bylo by Techno. Udowodnic tu na forum logiczne podejscie ? Eee Ty proponujesz Hard Rock. Chcesz zeby glowy lataly i krew sie lala ? Ach te kobiety...... One lubia zawsze super emocje. \"KURKA\" - ja nie wiem skad pisze Pietrus w kazdym badz razie na moim oddziale go nie widzialem, mimo ze tu tyle osob i przepelnienie. Ja tam od samego poczatku wiedzialem ze pisze o chorej wersji \"Zagadki Swiatecznej\" i w dodatku nie moglem zrozumiec czym sie kierowal ubierajac to wszytsko w prymitywne ubranko i to bez powodu. Z tego co napisal wyniklo ze zalozyl sobie ze znajdzie przewage matematyczna (czyt. pieniadze z wygrqanych) i bedzie super. Do tego potrzebowal kogos zeby mu pomogl to wszytsko obliczyc. Twoj strzal (porownanie) mi sie tak podobal ze zdrowy usmiech wystapil. Ale on moim zdaniem nie mial jeszcze policzone ze nici z przewagi matematycznej. Dlatego brnal dalej. A ja mu tez napisalem, to o czym on pisze to nie zaden problem i to juz dawno ludzie przerobili. Wiec mogl konkretnie napisac co jest problemem i dostalby rozwiazanie. A tak to wyszlo w pewnym momencie ze to wlasnie Ty, zamiast niego piszesz przyszlosc i kolega sie juz na koncu calkiem pogubil. Ale bylo milo. Notabene nie ma problemu wiedziec skad pisze. Przy obecnej technice co to za problem. Mnie to np. kompletnie nie interesuje na takim poziomie na forum. Bo niby co ? Jak on jest na psychiatrii, a ja na neurologi to odrazu musimy miec wspolny jezyk ? Najwazniesze zeby bylo wesolo. \"KURKA\" - ja wiem ze ja potrafie na roznych czestotliwosciach. I nie mam najmniejszego zamiaru sie dostrajac tak zebys lepiej odbierala. Jeszcze w resonas czlowiek wpadnie i co wtedy ? Ale jak bardzo Ci zalezy (a mi troche na Tobie zalezy inaczej bym nie proponowal kontaktu) to moge klasycznie, warunek ze znasz zapis nutowy. Jak znasz histogram tego Forum, i jestes przed nutka to powinas wiedziec ze z wyjatkiem Mariusza ktory w poprawny sposob matematycznie sie wyraza ja bylem pierwsza osoba ktora zezwierzecila to forum. A byly to nietoperki , clony i zapladniania. Inaczej mowiac biofizyka. Teraz masz strzelby , spotkania przy ognisku, bizony, kury, itd. Slowem \"Folwark zwierzecy\" \"KURKA\" - widze ze masz obawy i rozumiem to. Ale ja zauwazylem ze Ty masz sluch. I po \"czarnych\" jak poleca to slyszysz blyskawicznie. A to jest juz cos cennego. Jakos mi sie nie chce wierzyc ze nie potrafisz zrobic z akordu molowego, septymowy. Ale OK przeczytalem kolejny Twoj wpis. Rozumiem. Ze swej strony moge jedynie powiedziec ze ja nie chodze juz zadnymi tropami od dawna. Mozna powiedziec ze specjalnie wchodzie w zielony las (zielone Forum ) zeby sie na chwile zgubic. karamba |
2010-02-08 (20:35) Jasze Data rejestracji: 2003-09-04 00:00:00 Ilość postów: 4426 | wpis nr 284 544 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ja bylem pierwsza osoba ktora zezwierzecila to forum. Teraz masz strzelby , spotkania przy ognisku, bizony, itd. Slowem \"Folwark zwierzecy\" Karamba ------------------------------------------------------------------------------------- A nie ładniej brzmiałoby... strzelby , spotkania przy ognisku, bizony, itd Słowem ,powrót do Natury. ------------------------------------------------------------------------------------------- Mnie osobiscie Wasze madre matematyczne wywody i zapewniania ze mozliwe jest na 100% zaprognozowanie 5/5 z dokładna data wypadniecia czy nawet okreslenia na 100% w którym jajku jest kurka...zupełnie nie przeszkadza. Lecz brak mi wiary w te mądrosci gdyż na swych mądrosciach zaczynacie i kończycie. najmadrzejsi z tego forum sa jednak rzeczywiscie madrzy...ani nie graja ani nigdy nic nie podali i nie podadza. Niepotrzebne mi te typy ,lecz nie mam zamiaru pochłaniac wiedzy...równiez nieprzydatnej. Innej mam wystarczajaco wiele ,wystarcza mi. Pozd. |
2010-02-08 (20:35) karamba Data rejestracji: 2006-06-07 00:00:00 Ilość postów: 237 | wpis nr 284 545 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"ralfek\" - ostatnio zostalo skasowane cale forum na ktorym byla. Przykro mi ale juz wiecej nie bede pisal jej, nie mam sumienia wiecej meczyc tegich i mniej tegich glow , oraz calej tej nowoczesnej aparatury obliczeniowo komputerowej. Trzeba miec litosc. W koncu 6 lat to wystarczy. Malo tego nie wyrazam zgody zeby ktokolwiek inny znajacy ja, (a sa osoby ktore znaja ja od samego poczatku) na tym Forum ja umiescil. _______ Ale mam propozycje zebys sam napisal zagadke matematyczna. Model matematyczny, idealny model losowy. Zeby sie do tego zabrac musze wiedziec jaki masz sprzet komputerowy i odsluchy. Chodzi mi o to w jaki sposob mozesz z komputera odsluchac pliki audio. np. masz sluchawki kiepskie , dobre jakiej firmy, lub np. HIFI sprzet wzmacniacz np. Pioneer 100W , itd. Poprostu zeby zaczac potrzebna jest ta mala specyfikacja Twojego sprzetu. karamba |
2010-02-08 (20:46) ralfek Data rejestracji: 2009-07-08 00:00:00 Ilość postów: 3863 | wpis nr 284 548 [ CZCIONKA MONOSPACE ] sprzet muzyczny mam dobry bo interesuje sie muzyka nie tylko w sposob bierny; aha, i nawet najlepsze glosniki zagraniczne, wzmacniacze sa gorsze od starych polskich tomsili i innych (tak sie nazywaly?) nie rozumiem tylko co to ma do rzeczy a podalbys chociaz na jakim forum byla ta zagadka? u Pasko nie? btw kto mi sprobuje odpowiedziec na moje pytanie z kula |
2010-02-08 (21:08) karamba Data rejestracji: 2006-06-07 00:00:00 Ilość postów: 237 | wpis nr 284 569 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Jasze\" - no fajnie brzmi. Mi sie podoba. Ciesze sie ze Tobie tez. \"Jasze\" - to ze prawie kazdy tu na tym Forum chce \"oszukac\" TS i wygrac najwyzsza nagrode, to moze nie do konca moralnie jest. Bo wkoncu niektorzy z Was juz do miski przez to granie nie maja co wlozyc , a co dopiero postarac sie o siano dla konia. A to nic w porownaniu z oszukiwaniem samego siebie. \"Jasze \" to juz skandal , Jasze nie zal Ci siebie samego ? Jaka mi to madrosc ? Miales przez 6 lat ZS. Konkret, zadnego wymadrzania sie, jasno sprecyzowane i postawione zadanie. Zadnych watpliwosci , itd. Chodzilo o to zebyc je rozwiazal i napisac \"2+2= ... \" OK nie mam pretensji ze nie udalo sie Tobie rozwiazac. Ale to ze piszesz ze sie tylko wymadrzamy ze na tym sie zaczyna i konczy, to bym nazwal to wlasciwym slowem .......... , Chlopie delikatnie mowiac to zeby cos takiego napisac to nie wystarczy z konia spajsc. To trzeba tego konia nie miec. Bo by sie kon tez obrazil. Chcesz zeby bylo milo, bizony, ognisko , a poprostu obrazasz i to mocno Nature, oraz mnie. Ja Ciebie rozumiem bo masz ogromne ambicje i czujesz sie rozczarowany soba. Ale to nie znaczy ze mozesz pisac nieprawde i np. mnie obrazac sie sie wymadrzam. karamba |
2010-02-09 (00:23) KURKA Data rejestracji: 2009-01-23 00:00:00 Ilość postów: 2551 | wpis nr 284 669 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Karamba , z muzyką nasunęły mi się (już dawno) skojarzenia , ale nie tyle z zapisem nutowym , co z wykresem dźwięku. W temacie Pietrusa nadmieniłam, że otrzymałam dość ciekawe wyniki a po zrobieniu wykresu, przypominają wyglądem wykres dźwięku instrumentu. Jeszcze nie miałam czasu tego postudiować , ale mam wrażenie , że widmo może mieć nieogromną ilość składowych - przynajmniej tych o dużej amplitudzie, reszta to szum - los Ralfek , może elipsy (na powierzchni dwuwymiarowej sfery chyba można nazwać elipsami). Ale jak tu będziemy o muzyce i innych sprawach pisali , to nie wiem na czym skończymy. |
2010-02-09 (07:59) Marriusz2 Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2410 | wpis nr 284 698 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do aligatora No to teraz ja jestem w konfuzji . Nawet nie wiem co odpowiedzieć . Przeczytałem kilka razy post i nie mogę się nadziwić pewnym nielogicznosciom To ,że zdarzenia w kostce są jednakowo prawdopodobne wcale nie wyklucza tego ,że zdarzenia ostatnie zależą od poprzednich . Skąd taki wniosek ??? Bo nie za bardzo rozumiem . Zasada budowy jakiejkolweik prognozy opiera się na prostej zasadzie : Musi być zgodna z kanonami wiedzy . Każda prognoza oparta o jakikolwiek wyłom w tej zasadzie jest czystą ułudą i numerologia . Czyli oszustwem oszustwem tym boleśniejszym ,że sam siebie oszukujesz . No jestem ciekawy jakiego gigantycznego miałbym kaca moralnego -gdybym sam siebie oszukał ??? Nawet tego sobie nie wyobrażam . Tedy po kolei . No to wynika ,że jesteśmy ludźmi z zupełnie innych planet . Co bym nie robił i co bym nie projektował nigdy nie odchodzę od podstawowej zasady zasad : Zdarzenia w kostce są jednakowo prawdopodobne . I każdy kto przekroczy te zasadę automatycznie stawia się w innym Świecie niż mój . A co ma do tego to czy wyniki zależą od siebie ??? Oczywiście ,że zależą i tego nie potrzeba udowadniać . Ale to ,że zależą wcale nie zmienia faktu ,że każde zdarzenie w postaci rzutu kostką jest jednakowo prawdopodobne . Do głowy by mi nie przyszło z jednego wnioskować o drugim . Co ma piernik do wiatraka . Ale to nie wszystko . Nie dość ,że zdarzenia są jednakowo prawdopodobne to jeszcze nie są rozkładem jednostajnym . 100 % programów bazujących na rachunku i bujanej statystyce bazuje na niepodważalnym dogmacie ,że rozkład tych zdarzeń jest jednostajny . Stąd pojecia zimne i gorące . Szybkie i wolne Wyobraź sobie ,że odkładasz rzuty na histogramie i napadało niewiarygodnie duzo trójek . No to może być logiczny wniosek ,że w następnych rzutach tych trójek będzie mniej no bo założono dogmat o jednostajności rozkładu rzutów . Nic bardziej błędnego . Wystarczy zrobić rozkład 1000 rzutów a następnie 2000 rzutów aby sie o tym dowiedzieć . Jeżeli ktokolwiek by chciał prognozować na postawie takich danych to sam się oszukuje . Jakie zjawisko jest odpowiedzialne za to ? Zjawisko owo nazywa sie zjawiskiem \" błądzenia losowego \" I wielkie dokonania badań nad tym zjawiskiem podjęli skandynawowie . Aligator To wszystko wcale nie oznacza ,że nie ma wyjścia . Właśnie tylko przyjęcie zasady zasad \" ża zdarzenia są jednakowo prawdopodobne daje taką szansę . Każde inne postawienie innej tezy uniemożliwia jakiekolwiek działania . Można sto lat badać i budować prognozy . Dopiero po przyjęciu fundamentalnego założenia ,że zdarzenia są tak samo prawdopodobne można cokolwiek zrobić . A co zrobić ? Po pierwsze zapis zdarzenia na przykład ,że wypadnie liczba 5 zamienić na inne zdarzenie takie ,które nie będzie jednakowo prawdopodobne . A po drugie pozbyć się błądzenia losowego --czyli trendu . To było już wałkowane wielokrotnie . Trzeba po prostu wymyslić takie zdarzenie które nie będzie jednakowo prawdopodbne ale zarazem będzie takim zdarzeniem iż po zwrotnym przekształceniu pozwoli nam jednoznacznie określić pierwotne zdarzenie . Takich sposobów są tysiące . A tych niewymyślonych są pewnie setki tysięcy . Totek to gra \" ułudy\" Tego nie potrzeba udowadniać . Wystarczy poczytać na tym forum o \" kulkach \" i maszynach \" . I na to się ludzie łapią . To Forum to nie miejsce na rozmowę o metodach prognozowania kostki -bo to za poważna sprawa . I nikt poważny nie podzieli się ani jednym osiągnięciem w tej dziedzinie . Ale ciekawy jest fakt ,że na tym Forum jest kilkoro ludzi ,którzy wiedzą dużo . I śledzą Forum . A nawet znam ich nicki . Ale to nie może być na zasadzie \" Kalego \" . I tyle |
2010-02-09 (09:12) 777ch Data rejestracji: 2005-11-07 00:00:00 Ilość postów: 21728 | wpis nr 284 714 [ CZCIONKA MONOSPACE ] aligator > kostka.....tylko nie tak jak w moim makro .......tu się sumuje http://www.math.csusb.edu/faculty/stanton/m262/intro_prob_models/intro_prob_models.html a tu masz ciekawe formuły i zagadnienia http://www.math.csusb.edu/faculty/stanton/m262/intro_prob_models/intro_prob_models.html |
2010-02-09 (09:14) 777ch Data rejestracji: 2005-11-07 00:00:00 Ilość postów: 21728 | wpis nr 284 715 [ CZCIONKA MONOSPACE ] http://www.stattrek.com/Lesson1/Formulas.aspx?Tutorial=Stat wkleiłem dwa x to samo..... |
2010-02-09 (14:29) 777ch Data rejestracji: 2005-11-07 00:00:00 Ilość postów: 21728 | wpis nr 284 818 [ CZCIONKA MONOSPACE ] KURKA ,aligator > może się wam przyda , nie zwracałem uwagi na szczegóły.....można to przerobić TAK aby nie było żadnego wypisu do arkusza,tylko jeśli uzbiera się odpowiednia ilość.....np. 10 kombinacji, to wypis do txt. z parametrami lub bez...... ale ponieważ boję się że to może być ZA TRUDNE......więc jest wypis do arkusza ,jak znajdzie jedną DYCHĘ.....ważne aby makro uruchomić Z POZIOMU innej zakładki niż baza losowań,która musi być WPISANA DO ARKUSZA 2..... też może być inaczej....dane losowań w pliku txt. ale zrobiłem tak ,żeby było ....łatwo uruchomić tyle mogę odnośnie pomysłu Kurki..... bez głośników przerobienie na DL ze WSKAŹNIKAMI >=57 ont dla 3/6 ORAZ ont>=1000 dla 4/6 to już .....łatwizna. ----------------------------------------------------------------------------------- Sub random10WARUNKILEO() \'dane dla wylosowanych liczb Dim LICZB_LOSOWANYCH As Integer Dim LICZB_GRY As Integer Dim vlos As Integer Dim los As Integer Dim liczba As Integer Dim tabwyn() As Variant Dim tabtr20() As Byte Dim tabdat() As Long Dim tabgps() As Long Dim TAB3() As Byte Dim tab20() As Variant Dim próba As Long \'makro uruchamiamy z innej zakładki niz baza losowań Range(\"U1:AD1\") = \"\" Range(\"p12:iv63\") = \"\" Range(\"v3:iv63\") = \"\" Range(\"a:iv\").Font.ColorIndex = 1 \'==================================================================== \'KONIECZNOŚĆ wpisanych LOSOWAŃ w Arkuszu2. LICZBY WYLOSOWANE [C:V] \'nr.los.[A]data \'==================================================================== LICZB_LOSOWANYCH = Application.WorksheetFunction.CountA(Arkusz2.Range(\"C1:V1\")) LICZB_GRY = Application.WorksheetFunction.MAX(Arkusz2.Range(\"C1:V5000\")) vlos = Application.WorksheetFunction.CountA(Arkusz2.Range(\"A1:A65536\")) tabwyn = Range(Arkusz2.Cells(1, 3), Arkusz2.Cells(vlos, 100)).Value tab20 = Range(Cells(1, 21), Cells(1, 40)).Value ReDim tabgps(vlos, LICZB_GRY) For los = vlos To 1 Step -1 For liczba = 1 To LICZB_GRY tabgps(los, tabwyn(los, liczba)) = tabwyn(los, liczba) If tabgps(los, tabwyn(los, liczba)) >= 1 Then tabgps(los, tabwyn(los, liczba)) = 1 Next liczba Next los próba = 0 100 \'GENERUJMY ReDim TAB3(LICZB_GRY, 1) ReDim tab20(1, LICZB_GRY) For w = 1 To 10 1 Randomize a = Int(Rnd * LICZB_GRY) + 1 If TAB3(a, 1) = a Then GoTo 1 TAB3(a, 1) = a tab20(1, w) = a Next w \'jedziemy z koksem kol = 0 TR0 = 0 TR1 = 0 TR2 = 0 TR3 = 0 tr4 = 0 tr5 = 0 tr6 = 0 tr7 = 0 tr8 = 0 tr9 = 0 tr10 = 0 ONT4 = 0 ONT5 = 0 ONT6 = 0 ONT7 = 0 ont8 = 0 ont9 = 0 ont10 = 0 ont11 = 0 n = 0 ReDim tabtr20(1, 120) ReDim tabdat(1, 120) For spr = vlos To 1 Step -1 kol = kol + 1 \'kolejne losowania tr = 0 tr = tabgps(spr, tab20(1, 1)) + tabgps(spr, tab20(1, 2)) + tabgps(spr, tab20(1, 3)) _ + tabgps(spr, tab20(1, 4)) + tabgps(spr, tab20(1, 5)) + tabgps(spr, tab20(1, 6)) _ + tabgps(spr, tab20(1, 7)) + tabgps(spr, tab20(1, ) + tabgps(spr, tab20(1, 9)) _ + tabgps(spr, tab20(1, 10)) If tr >= 8 Then GoTo 100 \' odrzut tych co zanotowały wiecej jak 8/10 n = n + 1 If n <= 120 Then tabtr20(1, n) = tr If n <= 120 Then tabdat(1, n) = spr If tr = 0 Then TR0 = TR0 + 1 If tr = 1 Then TR1 = TR1 + 1 If tr = 2 Then TR2 = TR2 + 1 If tr = 3 Then TR3 = TR3 + 1 If tr = 4 Then tr4 = tr4 + 1 If tr = 5 Then tr5 = tr5 + 1 If tr = 6 Then tr6 = tr6 + 1 If tr = 7 Then tr7 = tr7 + 1 If tr = 8 Then tr8 = tr8 + 1 If tr = 9 Then tr9 = tr9 + 1 If tr = 10 Then tr10 = tr10 + 1 If tr = 4 And ONT4 = 0 Then ONT4 = kol - 1 If tr = 5 And ONT5 = 0 Then ONT5 = kol - 1 If tr = 6 And ONT6 = 0 Then ONT6 = kol - 1 If tr = 7 And ONT7 = 0 Then ONT7 = kol - 1 If tr = 8 And ont8 = 0 Then ont8 = kol - 1 Else: ont8 = vlos If tr = 9 And ont9 = 0 Then ont9 = kol - 1 Else: ont9 = vlos If tr = 10 And ont10 = 0 Then ont10 = kol - 1 Else: ont10 = vlos Next spr \'+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ \'moje warunki If ONT4 >= 1 And tr4 >= 1 And ONT4 < vlos / tr4 * 1.5 Then GoTo 100 \' podnosimy poprzez mnożnik warunek.... czas oczek na traf. If ONT5 >= 1 And tr5 >= 1 And ONT5 < vlos / tr5 * 2 Then GoTo 100 If ONT6 >= 1 And tr6 >= 1 And ONT6 < vlos / tr6 * 2.5 Then GoTo 100 If ONT7 >= 1 And tr7 >= 1 And ONT7 < vlos / tr7 Then GoTo 100 \'====================================================================== For w = 1 To 20 Cells(1, w + 20) = tab20(1, w) Cells(32, w + 21) = tabtr20(1, w) Cells(33, w + 21) = tabdat(1, w) Cells(36, w + 21) = tabtr20(1, w + 20) Cells(37, w + 21) = tabdat(1, w + 20) Cells(40, w + 21) = tabtr20(1, w + 40) Cells(41, w + 21) = tabdat(1, w + 40) Cells(44, w + 21) = tabtr20(1, w + 60) Cells(45, w + 21) = tabdat(1, w + 60) Cells(48, w + 21) = tabtr20(1, w + 80) Cells(49, w + 21) = tabdat(1, w + 80) Cells(52, w + 21) = tabtr20(1, w + 100) Cells(53, w + 21) = tabdat(1, w + 100) Next w Cells(3, 26) = \"tr 0\\20 = \" & TR0 Cells(4, 26) = \"tr 1\\20 = \" & TR1 Cells(5, 26) = \"tr 2\\20 = \" & TR2 Cells(6, 26) = \"tr 3\\20 = \" & TR3 Cells(7, 26) = \"tr 4\\20 = \" & tr4 Cells(8, 26) = \"tr 5\\20 = \" & tr5 Cells(9, 26) = \"tr 6\\20 = \" & tr6 Cells(10, 26) = \"tr 7\\20 = \" & tr7 Cells(11, 26) = \"tr 8\\20 = \" & tr8 Cells(12, 26) = \"tr 9\\20 = \" & tr9 Cells(13, 22) = \" sprawdzany zakres losowań \" & 1 & \" - \" & vlos Cells(14, 26) = \"tr 10\\20 = \" & tr10 Cells(24, 22) = \"act. oczek na 4\\10 = \" & ONT4 & \" wyst. śr. co \" & vlos / tr4 Cells(25, 22) = \"act. oczek na 5\\10 = \" & ONT5 & \" wyst. śr. co \" & vlos / tr5 Cells(26, 22) = \"act. oczek na 6\\10 = \" & ONT6 & \" wyst. śr. co \" & vlos / tr6 If tr7 >= 1 Then Cells(27, 22) = \"act. oczek na 7\\10 = \" & ONT7 & \" wyst. śr. co \" & vlos / tr7 If tr7 = 0 Then Cells(27, 22) = \"act. oczek na 7\\10 = \" & vlos & \" nie wystąpiło do \" & vlos If tr8 >= 1 Then Cells(28, 22) = \"act. oczek na 8\\10 = \" & ont8 & \" wyst. śr. co \" & vlos / tr8 If tr8 = 0 Then Cells(28, 22) = \"act. oczek na 8\\10 = \" & vlos & \" nie wystąpiło do \" & vlos If tr9 >= 1 Then Cells(29, 22) = \"act. oczek na 9\\10 = \" & ont9 & \" wyst. śr. co \" & vlos / tr9 If tr9 = 0 Then Cells(29, 22) = \"act. oczek na 9\\10 = \" & vlos & \" nie wystąpiło do \" & vlos If tr10 >= 1 Then Cells(30, 22) = \"act. oczek na 10\\10 = \" & ont10 & \" wyst. śr. co \" & vlos / tr10 If tr10 = 0 Then Cells(30, 22) = \"act. oczek na 10\\10 = \" & vlos & \" nie wystąpiło do \" & vlos If ONT4 > vlos / tr4 Then Cells(24, 22).Font.ColorIndex = 3 If ONT5 > vlos / tr5 Then Cells(25, 22).Font.ColorIndex = 3 If ONT6 > vlos / tr6 Then Cells(26, 22).Font.ColorIndex = 3 If ONT7 > vlos / tr7 Then Cells(27, 22).Font.ColorIndex = 3 If ont8 >= vlos Then Cells(28, 22).Font.ColorIndex = 3 If ont9 >= vlos Then Cells(29, 22).Font.ColorIndex = 3 If ont10 >= vlos Then Cells(30, 22).Font.ColorIndex = 3 Cells(24, 22).Select End Sub |
2010-02-09 (15:27) ~aligator Data rejestracji: 2009-12-16 00:00:00 Ilość postów: 127 | wpis nr 284 829 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witam Marriusz2 no to żeśmy się wzajemnie skonfundowali Marriusz2 poruszyłeś w swoim wątku tak wiele ważnych kwestii, że nie starczyłoby kilku dni (a i tygodni) żeby się do wszystkich odnieść wszystko co tu udostępniasz to owoc wieloletnich prac i twoich przemyśleń, poszukiwań, rezultatów to zasługuje na uznanie i szacunek zacznijmy i pozostańmy przy pierwszym akapicie piszesz: ” jednakowo prawdopodobne wcale nie wyklucza tego ,że zdarzenia ostatnie zależą od poprzednich” przeprowadźmy następując ciąg prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia = szansa zajścia zdarzenia jednakowo prawdopodobne = jednakowe szanse zajścia zdarzenia mamy {1, 2, 3, 4, 5, 6} , wszystkie elementy => jednakowe szanse zajścia zdarzenia mamy dokonać prognozy próbuję, prubuję, prubuję ze wszystkich sił….. i nie mogę boooooo, wszystkie elementy => jednakowe szanse zajścia zdarzenia a teraz jeśli założę, że zdarzenia ostatnie zależą od poprzednich zależą – znaczy są powiązane, istnieje między nimi związek, jedne wynikają z drugich jeśli tak to można ustalić prawo, regułę według której zależą od siebie daje to możliwość określenia na podstawie znajomości wartości poprzednich wartości następnych (z jakąś dokładnością) jeśli masz prawo i regułę to masz konkretną odpowiedź, lub odpowiedź o zróżnicowanym prawdopodobieństwie dla poszczególnych wartości {1, 2, 3, 4, 5, 6} a jak masz konkretną odpowiedź ( prognozę) to NIE masz …. jednakowych szans zajścia zdarzenia proszę zatrzymajmy się jedynie na tym etapie nie brnijmy dalej nie zastanawiajmy się nad konsekwencjami nad jednostajnością, stacjonarnością, kumulowaniem czy będzie się czego uczepić czy nie czy z jednakowego prawdopodobieństwa wynika brak zależności od przeszłości czy jeśli jest zależność od przeszłości to musi być brak jednakowego prawdopodobieństwa, jednostajności czy to ma ze sobą związek jestem ciekaw co sądzą o tym inni czytający ten wątek chętnie też poznałbym zdanie pietrusa – że po starej znajomości pozwolę go sobie imiennie wywołać do tablicy i innych wiem że to na razie to czyste teoretyzowanie, takie bez produktywne, nie ma konkretów ale…. 777ch – dzięki za linki do stron, bardzo ciekawe jesteś niesamowity w tym co robisz i co potrafisz i co czytasz i gdzie zaglądasz i czego szukasz twoje siły połączone z ….. to byłaby mieszanka wybuchowa (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) pozdrawiam ps trochę odchodzimy od wątku głównego ja dalej czekam z utęsknieniem na ciąg dalszy wpisów TPD i obiecanego modelu rzutu kostką do gry i ogólnie Marriusz2 napisał że każdą grę można sprowadzić do rzutów kostką do gry no to stworzenie modelu kostki powinno każdemu leżeć na sercu a tu znów zaczyna się teoretyzowanie a modelu jak nie widać tak nie widać pierwszy model ML powstał dzięki 777ch on jedyny przelał teorię na papier i stworzył model według założeń ale w ML założenia były a w rzucie kostką????? jakie w tym modelu przyjąć założenia pozdrawiam jeszcze raz |
2010-02-09 (17:42) karamba Data rejestracji: 2006-06-07 00:00:00 Ilość postów: 237 | wpis nr 284 866 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"KURKA\" - no widzisz, a \"wciskasz\" mi ze chodzimy roznymi drogami. Ja mysle ze Twoje drogi ktorymi chodzisz znam i malo tego mysle ze wiem jakimi bedziesz chodzila. No to teraz wiem co sobie myslisz. Trudno. Ja Tobie chcialem z pewnych powodow , droge skrocic. Mam nadzieje ze mnie teraz lepiej rozumiesz. Niewazne. Nie bede juz Cie wiecej nagabywal i namawial. Kiedys lecialem ptakiem i strasznie dlugo to trwalo, przy wejsciu niestety nie rozdawali spadachronow, wiec spontanicznie nie mozna bylo sie rozmyslec i poprostu przerwac lot ptakiem. Wiec z nudow, zaczelem myslec. I doszedlem do wniosku ze mozna pewne sprawy zapisac w nutach, jak by nie bylo to nic innego jak matematyka i czasem wcale nie ta z tych prostych. Szczegolnie ze chce sie zapisac cos \"odwrotnie\". Bylem bardzo zadowolony ze mi sie udalo. Pomyslalem sobie, co bylo oczywiste, ze to musi grac. Tylko jakim instrumentem, instrumentami to zagrac. Tu niestety musialem eksperymentowac. No i w koncu zagralo tak jak trzeba. No i wszytskie mozliwe parametry mozna poprostu kontrolowac, bez problemu. Od nut poczawszy, MIDI, do audio plikow. A co najciekawsze to mozna audio obrobic dowolnie. Najlepszy numer to jest jak sie wlaczy w kanal Transient Compresor. Lub cala game innych Comprsorow. I np. potem mozna audio poddac kolejnej obrobce, rozkladajac audio na poszczegolne nuty, itd, itd.... Niezly numer wychodzi z tego. Hit-u z tego nie bedzie. Ale co innego wyszlo. Jestem prawie pewien ze bys szybko wpadla na to co z tego wyszlo. Jak bys miala na to wpajsc , to mam prosbe zastanow sie czy warto w tym miejscu o tym pisac. Chcialem \"ralfek\" \"nastroic\" tak zebys nieswiadomie zbudowal calkiem ciekawy model losowy. Wiem ze jest muzykiem. Wiec mu to zaproponowalem i prosilem go mala specyfikacje sprzetu odsluchowego. Ale on niestety nie napisal., co dokladnie ma. Jedynie co to napisal ze ma dobry. A to za malo, prosilem wyraznie o specyfikacje, bo to bardzo istotne. Ja ma tez dobry kran w lazience , leci woda i sie nie zacina. Wiadomo ze tego nie moge zaproponowac np. kierowcy autobusu, bo nie umiem tego zamienic np. na samochody, rowery , itd. No i kierowca nic z tym nie umial zrobic. Ale \"ralfek\" powinien dac sobie rade. No trudno, przepadlo. I jeszcze do \"ralfek\" - pytasz co z mechanika kwantowa, pradem, chmurami i wiatrakami. Powiem Tobie ze wszytsko mozna jezeli ma to uzasadnienie i wynika z tego jakas logika. Jedno powinno byc jasne. Los to zjawisko fizyczne, ktore mozna \"zamknac\" w ramach matematycznych poniewaz jest to zjawisko ograniczone.W nutach tez, bo to tez matematyka. W kartoflach nie wiem, byc moze, ale ja sie na tym nie znam. Juz kiedys pisalem nie wyskoczy kula 50 w grze 6/49. Bo by TS musial zmienic siedzibe. Wiec wszystko to jest w stosunkowo malej przestrzeni i na 100% ograniczonej. Mozesz to \"zamknac\" w kostkach, Partiturze, kulach, cieczy, gazie, itd... Jest tych mozliwosci sporo. Do Mariusza - no wlasnie co ma piernik do wiatraka ? Widzisz , tak juz jest ze niektorym osobom jest trudno zrozumiec, ze niektorym wydaje sie ze wiatrak to piernik i odwrotnie. Jestes na tym Forum duzo dluzej niz ja , i zobacz ile czasu minelo i brak postepu w sposobie myslenia (to Twoj temat) i widze ze Ci nieraz rece opadaja.. No nie ma sily zeby to niektorzy zrozumieli. Ja znam takich co wydaje ze rozumieja , a za tydzien dalej swoje. Dla nich inaczej mowiac samochod potracil kobitke i dlatego zbudowano szpital. Ale nie sa w stanie zrozumiec ze spital zbudowano po to zeby samochod potracil kobitke. Nie ma na to sily. Ludzie mysla odwrotnie i tyle. Moze i dobrze ? Do - aligatora : Moze pomoze Tobie takie sformulowanie: Logiczna kolejnosc, podzial, itd.... . Ale juz na pewno pomoze Tobie jak sobie poprostu zbudujesz z papieru taka kostke i do tego jeszcze ....... itd..... Mozesz sobie tez wziasc odpowiednia partiture, wazne jest to, i to moze byc problem zeby byla ona \"odpowiednia\". Ciekawe jest to ze jest tego cala masa w bibliotekach i w necie. Ale chyba najprosciej to naprawde jest z kostka...... Albo, po co sie tu masz meczyc , skontaktuj sie z Mariuszem. Znam go \"virtualnie\" juz chyba 6 lat. Moim zdaniem to bardzo uczciwy , konkretny czlowiek. Mozna na nim polegac. To niesamowicie inteligenty i skromy czlowiek, nie dosc ze jest super kreatywny to moim zdaniem jako jedyny dokladnie wiedzial co za bajki zmyslam i potrafi z nich odpowiednio zkorzystac. karamba ps. cos wam powiem moim zdaniem \"KURKA\" to \"rozwali\" na 100%. Ma talent i do tego wiedze, conajmniej studia z matematyki , lub fizyki, ewentualnie cos kolo tego. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 5 6 ... 30 31 Wyślij wiadomość do admina |