Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 25 26 27 28 29 30 31 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | IDEALNY MODEL GRY LOSOWEJ |
2010-03-13 (23:02) ralfek Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 | wpis nr 298 761 [ CZCIONKA MONOSPACE ] bo np podane przez was zalozenia ze 1/4 w multi multi musi powtarzac sie co losowanie jest mrzonka tego jak losowosc widzi czlowiek cos co nazwalem \"idealna losowoscia\" czyli taka jak chcialby ja widziec czlowiek, zauwazcie, ze bedzie to idealna losowosc (wedlug czlowieka), a nie idealny model losowosci (rzeczywistej) w takim razie ok - robcie sobie modele - sztuka dla sztuki bo i tak nie zadzialaja w \"rzeczywistej losowosci\" dla mnie temat jest skonczony wlasciwie, bo taki model mnie nie interesuje, kropka. |
2010-03-13 (23:08) 777ch Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 21728 | wpis nr 298 763 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Amadeus mam do Ciebie pytanie , chciałbym zaszyfrować..... zamienić 4-KI z 80-LICZB ALE !!! poprzez użycie funkcji: różnica,suma,iloczyn, pierwiastek,silnia......i innych dowolnie ,dowolna ilość działań......ale zawsze z uzyciem 4-zmiennych[ l1,l2,l3,l4] tak by w efekcje działania na kolejnych kombinacjach , od [1,2,3,4] .......do [77,78,79,80] uzyskać LICZBĘ DODATNIĄ ......<= 10000000 , ale żadna uzyskana [wartość] nie może się powtórzyć...... masz może jakiś pomysł na to? *oprócz csn |
2010-03-13 (23:39) Tajemniczy Don Pedro Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 | wpis nr 298 774 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do Mariusza: Wysłałem wiadomość z datą 13 marca 20010 21:59. Mam nadzieję, że dotarła. |
2010-03-13 (23:46) Tajemniczy Don Pedro Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 | wpis nr 298 780 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aligator, Formuła zapewne działa, ale jak - tego nie wiem, kilka dni temu obłożnie zachorowałem i prace podejmę, jak stanę na nogach. Aligator, W swoich uwagach z 12 marca zauważyłeś, że: „wszyscy dochodzą do momentu, gdy trzeba dokonać wyboru”. I dalej absurdalnie kontynuujesz, ze ów wybór to „wybór na czuja”. Bardzo zabawne i nic poza tym. Ale mnie chodzi o to pierwsze zdanie powyżej, które ująłem w cudzysłów. Zobacz Ty i Inni przykład, jak się robi użytek z cudzej wiedzy. Oto kol. Angierski, wyczytał na początku tego wątku jeden z warunków, które wstępnie i przykładowo podałem, napisał do niego program /niezbyt dobry – bo oparty tylko na jednym warunku - ale zawsze/ i nie koniec na tym. Program zaoferował za darmo, zareklamował się był, nawet napisał, że mam rację. Ale to nie wszystko, bo w wątku „A TAK na 8-ki” – na stronie nr 777 kol. Angierski umieścił link do tego programu, który zawiera plik tekstowy z informacją copyright. Wszelkie prawa zastrzeżone. Oto w taki to sposób kol. Angierski nabył wszelkie prawa autorskie do cudzego pomysłu. Polska ma niebywale niskie standardy prawne, prawo praktycznie nie funkcjonuje. To dla wiadomości kol. Mrowy.. Ale już np. w Stanach kol. Angierski pozbawiłby mnie w taki sposób możliwości pisania o tym, czego się był ode mnie dowiedział. Zaś gdybym zrobił program, to byłyby w nim nielegalne elementy obecne w programie kol. Angierskiego i byłoby to naruszenie cudzych praw autorskich… Zatem Aligator, Amadeusz i wszyscy inni pragnący otwartego ujawniania wszelkich pomysłów. Nic z tego. Bo kiedykolwiek ktoś coś napisze, za chwilę powstają programy, ktoś robi sobie reklamę, zarabia pieniądze i jeszcze zastrzega sobie copyright. Trzeba pozostawić ludziom całkowitą wolność wyboru ile kto chce czego ujawnić. Jedni mogą i chcą napisać więcej, inni mniej, powody są rozmaite a nikogo nie należy z tego tytułu lżyć. A teraz Aligator, mała uwaga techniczna. Odważyłeś się zażądać, aby ten, kto nie ujawnia wszystkiego co wie, milczał. Zażądałeś również wpisów wyłącznie na tematy Ciebie interesujące. Wyraźnie nakreśliłeś nowe wątki dyskusji w postaci „jak stworzyć równoległy obraz gry kostka o 6 ścianach” oraz konkurs kto przedstawi większą ilość zdarzeń pewnych. Kolego Aligatorze !! Nikt Tobie nie broni założyć nowego wątku na tym forum, pod interesującym Ciebie tytułem, jeśli administrator portalu wyrazi zgodę. Natomiast nie masz uprawnień do tego, aby zmieniać tytuł wątku który założyłem. Tytuł niniejszego wątku jest umieszczony w górnej części strony. Po drugie, kolego Aligatorze, nie życzę sobie pouczania przez Ciebie innych dyskutantów, o czym im wolno pisać a o czym nie i czy w ogóle im wolno pisać, czy nie i kiedy. Nie posiadasz uprawnień do tego typu moderowania. Należy za wszelką cenę unikać daleko idących wycieczek personalnych. Oczywiście w ferworze dyskusji, jeśli się pisze szczerze, to niekiedy dyskusja jest emocjonująca, ale to jest co innego. Możesz oczywiście jak najbardziej proponować różne rozwiązania. Ale nie powinieneś o tym decydować. Nie zarządzać w tym wątku. Jeśli nie będziemy utrzymywali elementarnego porządku w dyskusji, to będzie bałagan. Przepraszam za uwagi techniczne, ale gdyby nie było naruszeń, to nie byłoby tych uwag. Tytuł wątku pozwala tymczasem na bardzo szerokie ujmowanie tematu. Niech się nikt nie czuje wyrzucony poza nawias. Przykładowo kol. Spoke – który lubi typować, przedstawił bardzo ciekawy pomysł. Ten pomysł jest dobrze zakamuflowany, ale w multilotku bardzo ciekawy. Jak się kol. Angierski dowie, to bardzo wzmocni sobie program. Każdy wpis może być dla kogoś cenny cenny a nikt nie jest i nie powinien się czuć personalnie poniżany. Chcę też przypomnieć, o czym niektórzy zapominają, że to jest dyskusja a nie wykład. Nie ma ogranieczenia długości wypowiedzi. Ale nich nikt nie dyktuje innym, ze maja robić wykłady. Jeżeli ktoś zechce, to coś napisze. A jeśli z jakiegoś powodu nie napisze, to musimy się z tym pogodzić i uszanować jego wolę. W dyskusji zawsze dobrze jest poczekać na pytania od „wątpiących”. Wreszcie jesteśmy tylko ludźmi i nikt nie jest wszechwiedzący. Jeden potrafi grać w brydża lepiej a inny gorzej ale bezbłędnie nikt jeszcze nie potrafił i nikt tego nie dokona. I za chwilę jeszcze reszta tego wpisu.. |
2010-03-13 (23:50) sindbad Data rejestracji: 2008-10-13 Ilość postów: 20519 | wpis nr 298 783 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witaj Leo, Możesz napisać funkcję, która zwróci numer konkretnej czwórki, który będzie niepowtarzalnym indeksem. Pozdrawiam |
2010-03-13 (23:52) Tajemniczy Don Pedro Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 | wpis nr 298 785 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do kol. Amadeusa: Nie wiem w którym miejscu, ale wydaje mi się, że napisałeś gdzieś rzecz niebywale cenną, o której zapewne wielu nie wie. Ciekawe jest też, że chociaż to napisałeś, nie wyciągnąłeś z tego niektórych wniosków. Otóż napisałeś coś takiego, że każdy może /czy powinien/ w grach losowych mieć swoje metody czy swoje rozwiązania problemu. Jest to kapitalna myśl, która jest osnową wszelkiego typu gier, w których toczy się rywalizacja, jak szachy, brydż, GO, itd. W tych grach ograniczenie się do kiepskiego kopiowania cudzych pomysłów rodzi graczy zwanych w świecie tych gier „suwakami”. W domyśle bezmyślnymi. Chodzi o to, że bardzo trudno jest osiągnąć wysoki poziom wyłącznie na bazie kopiowania cudzych idei. TRZEBA WNOSIĆ COŚ SWOJEGO. COŚ TWÓRCZEGO. Wówczas dopiero można liczyć na sukces. Wydaje się, że podobnie jest w grach losowych, tak jak w innych grach. Gry wymagają przejawienia jakiejś strategii a strategia wymaga idei. Przy modelowaniu gier wyraźnie widać, jak indywidualne podejście rzutuje na wygląd modelu. Dlatego tak bezcenna jest własna kreatywność. Niektórzy zdają się w ogóle o tym nie wiedzieć i czekają wyłącznie na cudze pomysły. Jest bardzo cenna uwaga Amadeusa. I jeszcze do kol. Leszka: Myślę, że zbudowałeś dobre narzędzie badawcze. Jedno z najlepszych jakie Istnieją. Na początku tego wątku wszyscy zobaczyli jak dobre i ile czasu można zaoszczędzić dzięki takiemu narzędziu na badaniach. Ale posiadanie narzędzia, to jedna rzecz a poważna gra na pieniądze, to druga sprawa. No i trzeba wiedzieć, jak budować modele gier. Budową modeli gier zajmuje się m.in. teoria gier. W Twoim narzędziu jest kilka miejsc, w których błyszczą diamenty. Można by to wykorzystać, pomyśl jak.. Natomiast mam wrażenie, że Ty masz dziwne podejście do kombinatoryki w multilotku. Piszesz np. wielokrotnie „3/5”. AIe nie wiadomo, co masz na myśli, piątki, czy trójki. Bo napisałeś o milionach kombinacji a trójek w multilotku aż tyle nie ma. Z kolei jak obliczasz piątki, to co to jest 3 z 5? Niepełna piątka? Dla mnie takie podejście jest zbyt obszerne i wadliwe /jesli można tak powiedzieć/. Skoro analizuję trójki, to po co zawężać się do 3 z 5 a te z 80, wszakże niełatwo jest wybierać 3 z 5, łatwiej 3 z 80. To nieco przypomina znany problem pozbawiania się szans na główną wygraną w DL przez grających państwowymi systemami, gdzie prawdopodobieństwo małych wygranych jest zwiększone kosztem prawdopodobieństwa szóstki. Ale widocznie czegoś nie zrozumiałem. Wszystkiego Dobrego dla Wszystkich |
2010-03-14 (00:07) Tajemniczy Don Pedro Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 | wpis nr 298 791 [ CZCIONKA MONOSPACE ] I jeszcze tradycyjnie PRZEPRASZAM ZA LITERÓWKI Niekiedy śmieszne, ale dzisiaj prawie na oczy nie widzę, czym się próbuję usprawiedliwić. Jeszcze raz Kreatywnych Pomysłów Wszystkim |
2010-03-14 (00:19) 777ch Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 21728 | wpis nr 298 797 [ CZCIONKA MONOSPACE ] sindbad > csn......nie nadaje się do tego \"co mi chodzi po głowie\". |
2010-03-14 (13:06) Amadeus Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 | wpis nr 298 931 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam! ralfek pisze: \"przestrzen stanow i atraktorow wyobrazamy sobie jako gorzysty teren podczas trzesienia ziemi wrzucamy kulke.. do ktorej rozpadliny skalnej, dziury w skale, doliny wpadnie nasz uklad?? ktory atraktor sposrod wielu przyciagnie stan do swojego?\" Dla osób, które oprzeć chcą swoje analizy na szukaniu atraktorów sytuacja nie wygląda wcale źle. Losowania widzieć można jako układ dynamiczny z dyskretną przestrzenią stanów. Tutaj od razu nasunąć może się skojarzenie z automatami komórkowymi - i rzeczywiście, kolejne losowania traktować można jako kolejne stany specyficznego automatu komórkowego opisane kombinacją K różnych elementów spośród N różnych elementów. Pomysł nie jest nowy, praktycznie każda operacja obliczeniowa opisująca przejście z jednego stanu do drugiego możliwa jest do wyrażenia krokiem automatu komórkowego - dowodzi tego program Mathematica, którego \"silnik\" opiera się właśnie na automatach komórkowych. Nieco bardziej egzotyczne jest ujmowanie przemian w automacie komórkowym językiem nieliniowej dynamiki, ale część badań idzie w tym kierunku, zarówno od strony teorii chaosu ku automatom komórkowym jak i odwrotnie. A co do wyboru właściwego atraktora, podobne pytania pojawiają się przy badaniu różnych zjawisk, nie zostawiono tematu samemu sobie i obecnie rozważa się \"atraktory atraktorów\", lub \"atraktory zagnieżdżone\" które to koncepcje pozwala jeszcze głębiej sięgnąć w głąb nieliniowego porządku. Tak więc podstawy matodologiczne już są. ralfek pisze: \"bo np podane przez was zalozenia ze 1/4 w multi multi musi powtarzac sie co losowanie jest mrzonka tego jak losowosc widzi czlowiek cos co nazwalem \"idealna losowoscia\" czyli taka jak chcialby ja widziec czlowiek, zauwazcie, ze bedzie to idealna losowosc (wedlug czlowieka), a nie idealny model losowosci (rzeczywistej)\" Zgadzam się z tym, co napisałeś. Większości ludzi bardzo ciąży frekwentystyczne ujęcie prawdopodobieństwa, przez nietórych znane jako jedyne słuszne, mimo jawnie widocznego niedopasowania do obserwowalnych faktów. Wychodząc najpierw od pewnych dogmatów i dopiero na ich podstawie interpretując dane obserwacyjne daleko się nie zajdzie. To rzeczywiście jest taki mało widoczny konflikt między \"dealną losowością wedlug czlowieka\" a \"idealnym modelem losowości rzeczywistej\". Niestety, dogmatyczne ujęcie zwycięża z empirycznym. Wydaje mi się, że niemożliwe jest stworzenie \"modelu absolutnego\" losowań, wynika to z niemożliwej do ogarnięcia liczby ciągle zmieniających się czynników fizycznych determinujących wynik losowania. Takie mam \"nieudokumentowane\" wrażenie, ale za to pewność mam co do tego, że bez problemu tworzyć można \"modele wycinkowe\" pozwalające na skuteczną predykcję na kilka kroków naprzód. Tu znowu nasuwa się ciekawa analogia do automatów komórkowych, w których występują zarówno takie stany, które mają tylko jeden stan poprzedzający, jak i takie, które mogą mieć wiele różnych stanów poprzedzających. Przypomina to trochę jazdę nocą przez las po drodze o wielu ostrych zakrętach: nigdy nie widzimy dłuższego odcinka niż ten między dwoma zakrętami, bo dalej światła samochodu trafiają na ścianę drzew. Ale na tym krótkim odcinku widzimy jego całość. Patrząc na temat z punktu widzenia gracza, zadowalający jest model pozwalający na takie ograniczenie ilości przewidywanych przyszłych kombinacji, by było w jego finansowym zasięgu skreślenie ich wszystkich. 777ch pisze: \"chciałbym zaszyfrować..... zamienić 4-KI z 80-LICZB poprzez użycie funkcji: różnica,suma,iloczyn, pierwiastek,silnia\" Każde kodowanie czy szyfrowanie to w ostateczności zawsze substytucja. C(80,4) = 1,581,580, tyle \"znaków\" liczy sobie zatem nasz \"alfabet\". Podany przez Ciebie limit to 10,000,000, czyli jest pewność, że odpowiednio dobrany zestaw operacji da unikatową wartość. Najprościej jest po prostu wszystkie te kombinacje wypisać, POTASOWAĆ JE i kiedy są potasowane, nadać im numery porządkowe i dla każdej uzyskanej kombinacji zwracać z tablicy jej numer porządkowy. Jest to szyfrowanie podstawieniowe zwracające kod pseudoCSN, zacierający zależności między porządkiem leksykograficznym a wartościami kodu. Ta metoda bardzo mi swojego czasu pomogła w uwolnieniu się od nie zawsze pomocnych zależności między kodem CSN a kombinacją macierzystą. Wartości porządkowe nie muszą być nadawane po kolei, mogą być dowolnie wybrane, byle były niepowtarzalne i mieściły się w wybranym przez Ciebie zakresie. Przypominam, że tasowanie należy wykonywać wielokrotnie, najlepiej z wykorzystaniem sprzętowego źródła nieprzewidywalnych wartości indeksujących. TDP pisze: \"Otóż napisałeś coś takiego, że każdy może /czy powinien/ w grach losowych mieć swoje metody czy swoje rozwiązania problemu. Jest to kapitalna myśl, która jest osnową wszelkiego typu gier, w których toczy się rywalizacja, jak szachy, brydż, GO, itd.\" Pisząc to nie miałem na myśli tego, że rywalizujące ze sobą osoby powinny wypracowywać włąsne strategie i taktyki przeciwko innym, ale raczej to, że skoro mamy tu i teraz do dyspozycji NIESKOŃCZONOŚĆ metod analizy i predykcji, warto jak najwięcej z tej nieskończoności technik zrealizować. Możliwości jest tyle, że każdy może mieć zupełnie unikatowy warsztat metod, dający tak samo dobre rezultaty jak metody warsztatowe innych. To dla mnie nie rywalizacja, ale bardziej \"kolonizacja\", zdobywanie indywidualnie lub w grupach pewnego nieznanego lądu. Nie ma potrzeby walki między sobą. Ważne jest, by posuwać się do przodu. Za to w pełni się zgadzam, że bierne naśladownictwo cudzych metod niewiele daje, ja wymianę idei tutaj rozumiem bardziej jako wymianę bodźców i inspiracji, niż kramik z gotowymi pomysłami. Widzę, że wielu jest nastawionych na otrzymywanie \"darmowych rozwiązań\", wręcz domagają się takich, ale tutaj barierą jest nieumiejętność programowania czy nieznajomość języka matematyki. Sens upubliczniania swojej wiedzy widzę w tym, że na 100 osób, 90 \"darmozjadów\" nie da od siebie nic, ale wierzę, że wśród pozostałych 10 będą takie, które na inspirację odpowiedzą przedstawieniem własnych metod. Bo chyba do tego powinno służyć takie forum, a nie tylko do zabawy \"wiem, ale nie powiem\". Przykro mi to stwierdzić, ale na zachodnich forach poświęconych tematyce otwartość na wymianę i współpracę jest znacznie większa. Niewiele jest jest tam \"Wiewiórów\", znacznie łatwiej nawiązać otwartą dyskusję i wymianę wiedzy. Tak jakoś ludzie mniej boją się, że wiedza to coś, co może zostać im \"zabrane\". I tak ostatecznym czynnikiem jest nasz umysł. W praktyce arkusz kalkulacyjny lub program typu Mathematica już jest wszystkim, co potrzeba, by walczyć o wygraną. Chyba nie będziemy domagać się ich utajnienia? Jeśli ktoś w oparciu o propagowane przez mnie pomysły stworzy program, to dobrze! Idea stanie się powszechniejsza, może inni rozwiną ją i ulepszą? Twórca programu może nawet go zacznie sprzedawać. Nieco zarobi. A ci, którzy wezmą metodę do własnego warsztatu mogą \"zarobić\" główną wygraną. Czy warto przejmować się takimi pobocznymi drobiazgami? TDP, jeśli masz jakiś pomysł, chcesz go opisać publicznie, ale zarazem \"opatentować\", nie ponosząc kosztów procedur patentowych, napisz do mnie, a ja podam Ci sposób, jak ZA DARMO, z wykorzystaniem prostych metod kryptografii klucza publicznego mieć sposób na dowiedzenie autorstwa i pierwszeństwa danego pomysłu. Co więcej, możesz opisać danym pomysł publicznie w formie zakodowanej, nie ujawniając go, a kiedy ktoś inny po Tobie go opisze, możesz dopiero wtedy odkodować go publicznie, dowodząc swojego pierwszeństwa. Ale do czasu ujawnienia się \"konkurencji\" Twój pomysł jest i tajny i \"opatentowany\". Podam Ci proste instrukcje, jak w opisany sposób \"patentować\" dowolne informacje. Sam tę metodę stosuję do ochrony pomysłów z zakresu kryptografii przed prawdziwym opatentowaniem. Pozdrawiam! Amadeus |
2010-03-14 (13:35) ralfek Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 | wpis nr 298 947 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Amadeus podoba mi sie twoj tok myslenia, w twoich wpisach widac rownowage, tzn pobudzasz wiedze innych ludzi, jednoczesnie nie wystawiajac swoich patentow i taki sposob rozmawiania jest ok a nie jak inni, \"wiem ale nie powiem, co wiecej, troche im namieszam w glowach\" (mimo, ze wiedza powszechna, ale po prostu trudna do znalezienia, ze wzgledu na nowosc lub brak akceptacji innych) |
2010-03-14 (14:09) ~aligator Data rejestracji: 2009-12-16 Ilość postów: 127 | wpis nr 298 955 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witam TDP jak sobie chcesz niech ci się wątek układa wedle woli twojej życzę wszystkim powodzenia pozdrawiam |
2010-03-14 (14:41) 777ch Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 21728 | wpis nr 298 973 [ CZCIONKA MONOSPACE ] TDP Wiem ......ile mamy kombinacji dla ilu liczb z ilu......... Wiem jak je uporządkować ,jak je obliczyć,dowolnie zapisać ,sprawdzić ICH WŁAŚCIWOŚCI,odległości trafień.....czasy pomiędzy trafieniami i inne. Ty się niestety na tym nie znasz kompletnie..... jedynie pobieżnie,co niestety nie pozwoli na dyskusję na wyższym poziomie. To sposób prostego \"adresowania danych obliczeniowych\" ,pozwala mieć do nich ...\"SZYBKI DOSTĘP.\" Normalne standardowe rozwiązania w programach komercyjnych, uniemożliwiają operacje[CZAS] .......ze względu na sposób \"adresowania i komunikowania się \" pomiędzy danymi ........... i dlatego zapytałem o to AMADEUSZA, jeśli zajmuje się kodami i szyfrowaniem, w sieci jest wszystko.......setki sposobów kodowania itd itp, ja potrzebuję ........ coś......bardzo prostego...... typu kod=a*b*c*d/4/3/2 +a+b+c [bzdurny przykład ] [tylko 4 zmienne ...........oraz proste funkcje] TEGO NIE MA W SIECI |
2010-03-14 (14:46) 777ch Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 21728 | wpis nr 298 975 [ CZCIONKA MONOSPACE ] AMADEUSZ > NIESTETY nie rozumiesz . ...chodzi o czas obliczeń, i prosty dostęp do danych w tablicach....... to co opisałeś.....to wiedza powszechnie znana. |
2010-03-14 (14:56) Amadeus Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 | wpis nr 298 978 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 777ch pize: \" sposób prostego \"adresowania danych obliczeniowych\" ,pozwala mieć do nich ...\"SZYBKI DOSTĘP.\" \" Jeśli funkcja, jaką obliczasz na kombinacji, ma służyć do jej szybkiego odnalezienia w większym zbiorze, to służą do tego funkcje hashujące, dzięki którym buduje się specjalne tablice pozwalające na szybkie odnalezienie wybranego elementu w większej struktirze danych: http://en.wikipedia.org/wiki/Hash_table Jeżeli kombinacje składujesz i analizujesz w jakimś systemie bazodanowym, możliwe, że już posiada on obsługę funkcji hashujących i tablic. Inna opcja, to tablica czterowymiarowa: type tablica = Array [1..77, 2...78, 3..79, 4...80] of cokolwiek; Traktując naszą czteroelementową kombinację jako zestaw indeksów do tablicy od razu trafiamy na przypisany do niej obiekt. Pozdrawiam! Amadeus |
2010-03-14 (15:45) sindbad Data rejestracji: 2008-10-13 Ilość postów: 20519 | wpis nr 299 001 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witaj Leo, Szybkość kosztem pamięci lub pamięć kosztem szybkości. Jeśli komputer miał mało pamięci to korzystałem z adresu kombinacji niejaki kod csn a było to w tamtym stuleciu no! Pomyśl nad tym kodem może coś wymyślisz. Powodzenia |
2010-03-14 (16:31) Tajemniczy Don Pedro Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 | wpis nr 299 023 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Leszku, zdziwisz się pewnie, ale akurat na tym się trochę znam. Trochę, bo miałem z tym do czynienia codziennie od kilkunastu lat i nawet kiedyś się zdziwiłem, gdy próbując przerzucić się na polskie programy, zorientowałem się, że wszystkie korzystają wyłacznie z kodowania CSN, które idealne jako nośnik są kiepskim shufflerem. Widzisz, ja na co dzień mam do czynienia z tego typu programami, które mają dokładnie to czego Ty Leszku szukasz. Nawet półprofesjonalnie bawiłem się takimi szybkimi bazami danych operującymi na terabajtach danych.. Kiedyś, jeszcze klika lat temu, dużo z tym pracowałem - teraz już nie mam na to czasu zupełnie. Rzecz jasna nie jako programista, jako użytkownik.. Dziwne, że Ci Sindbad o tym nie napisał, bo też o tym wie. I Mariusz też. Niestety rzeczy te są objęte licencjami i zabezpieczone copyrightami, ale przecież dla osobistych niekomercyjnych celów są /jakoś tam/ dostępne. Można nawiązać kontakt z programistami /niestety raczej w ocym języku/, którzy swoje programy opierają na tych wyczynowych \"sztuczkach\". Co śmieszniejsze, nie wiem czy wiesz, ale aurat w tej dziedzinie nie tajne laboratoria wojskowe, czy uczelniane, nie jakieś ukryte grupy, nie w NASA ani w Pentagonie, ale otwarcie, wręcz nieomal na forum publicznym, możesz podejrzeć najlepsze na świecie rozwiązania. Także Leszku, ja się nie znam na programaniu, zaś znajomość matematyki jest tu oględnie mówiąc mało przydatna, bo niestety zderzasz się głównie z problemami programistycznymi. Ale wiem doskonale, że poszukujesz po prostu wyczynowych algorytmów, gdzie ułamki sekund straty czasu na obliczeniach kumulują się w miesiące i lata.. I wiem gdzie je znaleźć i wiem nawet które są najszybsze. Nawet nieco wiem, jak to działa i dlaczego tak. A Ty tego jeszcze nie wiesz. Trochę to zabawne, bo to Ty powinieneś takie rzeczy wiedzieć. No ale nikt nie wie wszystkiego, więc udzielam Ci rozgrzenia... Istnieją programy komputerowe zawierajace niebywale skomplikowwane obliczenia cząstkowych algorytmów matematycznych i przeliczające gigabajty czy więcej danych w czasie rzeczywistym, w ułamkach sekund. Pisałem nawet o tym pobieżnie kilka razy na tym forym. Jeśli nadal jeszcze nie wiesz, o czym piszę, to mogę Ci podać więcej informacji, ale już chyba się domyśliłeś.. Tylko nie bardzo wiadomo, do czego Ci jest potrzebna taka moc obliczeniowa. Taka zwykła ciekawość, ale nie masz obowiązku odpisywać. Ponadto samymi \"prostymi\" algorytmami daleko nie zajedziesz w sytuacji, gdy chcesz obliczać wielomiany zespolone. Trzeba by zająć się bardzo poważnie /naukowo/ analizą funkcjonalną a sprzęt to co najmniej od Craya w górę /a tak naprawdę, to do tego są potrzebne raczej transputery /modnie zwane teraz klastrami/. Z drugiej strony, sprzęt tanieje a moce rosną w ogromnym tempie. Być może jako pionier odkryjesz coś wielkiego, jeśli Ci czasu starczy. Chociaż sceptycyzm budzi Twój Wielki Hurra Optymizm w kwestii znalezienia algorytmu w grze złożonej. Ale co kto lubi. Przecież nie można nikomu zabronić takiego podejścia. Nawet ciekaw jestem rezultatów /tak z grubsza mówiąc/.. Kłaniam się uprzejmie i dzięki za uznanie! |
2010-03-14 (17:02) Tajemniczy Don Pedro Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 | wpis nr 299 050 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aligator, Wszystko już było, jeszcze tylko brakuje, żebyś się obraził.. Przecież możesz aktywnie dyskutować w temacie wątku ile dusza zapragnie, jak chcesz o kostkach - to o kostkach. Jaki problem. Tylko nie zmieniaj tytułu wątku i nie wprowadaj tu talmudycznych zasad. Ale to chyba z samej góry idzie, jak jakaś zaraza, bo to jest chory kraj. Tutaj w Polsce, gdy jakiś jegomość idzie ulicą a jakiś oprych przyłoży mu kilka szybkich w szczękę, to gdy sprawa trafia do sądu, to sąd chętnie i obficie zasądza odszkodowanie na cele społeczne, na jakieś przytułki, szpitale itp. A przecież to ten jegomość oberwał po gębie a nie przytułek. Ale co to kogo obchodzi. Wszyscy uważają, że to jest normalne. Ofiara pobicia ma małe szanse na odszkodowanie a jeśli już, to liche. Co innego przytułek - tutejsi sędziowie są bezlitośni. Na przytułek zasądzają po maksymalnych stawkach. Dziwny kraj. W Stanach, które pragną zostać krajem komunistycznym jest w tych sprawach na razie jeszcze odwrotnie. I te dziwne cechy wchodzą ludziom w nawyk w naszym kraju od dzieciństwa. Potem taki /jeden z drugim/ narozrabia, a jak mu ktoś elegancko zwróci uwagę, to się jeszcze potężnie obraża. No więc bądź tu człowieku mądry. ?! |
2010-03-14 (20:59) 777ch Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 21728 | wpis nr 299 145 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Amadeus > kiedy indziej Ci wytłumaczę , to wszystko co wskazałeś, ......za wolne jest . ----------------------------------------------------------------- zobacz mamy 4 liczby o wartościach od 1 do 8 POTRZEBUJEMY > obliczyć , i zapisać DO TABLIC ......ich czas oczekiwania, po to aby badając większe łańcuchy ,sprawdzić CZAS OCZEKIWANIA NP. DLA 4/10 W ........BŁYSKAWICZNYM CZASIE bez pętli .......bez szukania > wskazując tylko 210 adresów ,ale poukładanych ,jak adres nr 1 . zostanie porównany z pierwszą czwórką 10-tki.........i czas jej wystąpienia zapisany w tablicy jest zbyt mały......wtedy licznik dziesiątek przeskakuje o...........wiele dalej ,nie dokonując już sprawdzania pozostałych adresów ...........bo po co ,skoro potrzebujemy czas dla 4/10 ..........to wystarczy ze jedna 4-ka nie spełnia [pod warunkiem segregacji adresów 210 czwórek] ......więc lecimy dalej tu spójrz które adresy są od razu dostępne a które nie od razu....... 1, 2, 3, 4, …… tab4(1,1) …… tableo(1234,1) 1, 2, 3, 5, …… tab4(2,1) …… tableo(1235,1) 1, 2, 4, 5, …… tab4(4,1) …… tableo(1245,1) 1, 3, 4, 5, …… tab4(7,1) …… tableo(1345,1) 2, 3, 4, 5, …… tab4(11,1) …… tableo(2345,1) 1, 2, 3, 6, …… tab4(3,1) …… tableo(1236,1) 1, 2, 4, 6, …… tab4(5,1) …… tableo(1246,1) 1, 2, 5, 6, …… tab4(6,1) …… tableo(1256,1) 1, 3, 4, 6, …… tab4(8,1) …… tableo(1346,1) 1, 3, 5, 6, …… tab4(9,1) …… tableo(1356,1) 1, 4, 5, 6, …… tab4(10,1) …… tableo(1456,1) 2, 3, 4, 6, …… tab4(12,1) …… tableo(2346,1) 2, 3, 5, 6, …… tab4(13,1) …… tableo(2356,1) 2, 4, 5, 6, …… tab4(14,1) …… tableo(2456,1) 3, 4, 5, 6, …… tab4(15,1) …… tableo(3456,1) po to potrzebuję system szyfr-kod ,aby uzyskać NUMER .....KTÓRY PRZYJMIE TABLICA.........i musi być UNIKALNY,ale uzyskany w odniesieniu do liczb [L1,L2,L3,L4] |
2010-03-14 (21:00) 777ch Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 21728 | wpis nr 299 146 [ CZCIONKA MONOSPACE ] zobacz mamy 4 liczby o wartościach od 1 do 10......miało być, ALE TO SZCZEGÓŁ |
2010-03-14 (21:07) 777ch Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 21728 | wpis nr 299 150 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Amadeusz > ja myślałem ,że masz nietypowe podejście, ale chyba jednak się myliłem .......masz typowe, więc mi nie pomożesz ........ |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 25 26 27 28 29 30 31 Wyślij wiadomość do admina |