Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 23 24 25 ... 30 31 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | IDEALNY MODEL GRY LOSOWEJ |
2010-03-12 (17:36) ~aligator Data rejestracji: 2009-12-16 00:00:00 Ilość postów: 127 | wpis nr 298 053 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witam ja również liczę na partnerską (gromadną) dyskusję a skoro napisałeś że zdarzeń pewnych jest kilkadziesiąt to zapewne zaraz zostaniesz zasypany gradem propozycji tych \"zdarzeń pewnych\" ze wszystkich stron a prawie pewno ze strony tych którzy chcą się czegoś dowiedzieć o grach losowych ja ze swej strony, na początek, obracając między palcami dłoni kostkę do gry powiem że widzę na tej kostce następujące zdarzenia pewne (jako zdarzenia losowe które muszą się wydarzyć): na pewno kiedyś padnie ścianka z 1 oczkiem na pewno kiedyś padnie ścianka z 2 oczkami na pewno kiedyś padnie ścianka z 3 oczkami na pewno kiedyś padnie ścianka z 4 oczkami na pewno kiedyś padnie ścianka z 5 oczkami na pewno kiedyś padnie ścianka z 6 oczkami widzę sześć zdarzeń pewnych (skrótowo {1, 2, 3, 4, 5, 6}) to tak na wstępie żeby nie zawężać dyskusji i podawanych przykładów i jestem ciekaw pomysłów innych pozdrawiam |
2010-03-12 (17:52) starak Data rejestracji: 2005-09-29 00:00:00 Ilość postów: 141 | wpis nr 298 057 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witaj,pewne jest wtedy gdy pieć zdarzeń się wypełniło a czekamy na szóste,Na pewno będzie Mijają losowania,gdy zostanie ostatnia newylosowana trójka to wtedy jest zdarzeniem pewnym. Ale nie tylko.Przy zapisie 27....gdy padnie 26sztuk(niektóre kilka razy)pewne jest wypadniecie tej 27 niekoniecznie z tym numerem. Jezeli zostanie jeden z 243 podanych wyzej przeze mnie skarbców to też staje się zdarzeniem pewnym.Pozdrawiam |
2010-03-12 (18:10) Jasze Data rejestracji: 2003-09-04 00:00:00 Ilość postów: 4426 | wpis nr 298 061 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aż do pąździernika ub.r. o ile dobrze to pamietam , za zdarzenie pewne uważałem ja i chyba wszyscy rownież, że z 80 kul wylosowanych zostanie 20. 20 kul i kropka . Jakie to beda wylosowane kule to juz miliardy zdarzen pewnych. lecz to zdarzenie pewne przestało juz byc zdarzeniem pewnym gdyz wtedy wlasnie wylosowano 21 kul. I nie sadze ze kody csn czy jak je zwać brały to pod uwagę. Krokodyl w pełni zasługuje na swój nick. Ma zęby i kąsa. Uwazam że krokodyl nie chce posiąść niczyjej wiedzy ,jesli pyta to nie dlatego ze nie wie czy tez chce jakąś wiedzę opanowac. On pyta kąśliwie ,oczekuje od karamby ,M2 czy TPD odpowiedzi w stylu...wiem że nic nie wiem. Bo nawet program wypełniony nie wiem jakimi kodami i ściankami kostek...rownież musi dokonać wyboru . Tak jak i my, niestety co słusznie krokodyl zauważyl i ładnie ujął. Pozostaje pytaniem kto , jak i z czego musi dokonać wyboru ,trafienie np.0 w 40 oznacza zły wybór z dwóch czterdziestek ,w tej odrzuconej było jednak 20 wylosowanych. Czas jako kryterium ..nie pasuje mi zupelnie ,nie spełni mnie wylosowanie czegoś w nieokreslonym czasie. Pozdr. |
2010-03-12 (18:11) Jasze Data rejestracji: 2003-09-04 00:00:00 Ilość postów: 4426 | wpis nr 298 062 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przepraszam za tego krokodyla ,miałem na mysli oczywiscie Aligatora ,pomyłk w druku ,ot co. |
2010-03-12 (18:17) Marriusz2 Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2410 | wpis nr 298 065 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aligator To już sukces . No a teraz trochę zaawansowanych funkcji kostki. Zaczęliśmy rzuty . Wypadła liczba 5 . Tutaj dopiero zaczyna się prawdziwa przygoda ,gdy odwrócisz kota ogonem . Ty opisałeś tylko zdarzenia ,które wypadła. naucz się opisywać zdarzenia ,które nie wypadły . Bo przecież to o takie nam chodzi . Co pozostało na planszy ? Co spowoduje następny rzut . Jaką sytuację wywoła ? Jak może się potoczyć historia dalej ? Do tego potrzebna jest kartka papieru a nie komputer . Oczywiście Ci ,którzy zajmują się liczbami żywymi nie mają takich szans . |
2010-03-12 (18:30) Amadeus Data rejestracji: 2009-04-30 00:00:00 Ilość postów: 820 | wpis nr 298 070 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam, Nigdy nie podchodziłem do tematu analizy wyników czy tworzenia modeli losowań od strony \"modeli analogicznych\" - dlatego też nigdy pomoce naukowe takie jak hipotetyczne kostki do gier nie pojawiały się w moich rozważaniach. Toteż moje odpowiedzi są podparte założeniem, że mówię o grze 6/49 i jej wynikach. aligator pisze: \"według jakiego kryterium dokonać wyboru prognozy?\" Czy rozumiesz przez to wybór METODY prognozy, czy wybór WYNIKU prognozy? Jeśli szukasz metod prognozy, to jest ich, co oczywiste, nieskończenie wiele. Zacznę może od tego, jak rozumiem sens alternatywnych reprezentacji. Jeśli wezmę jakiś sensowny tekst po przypisaniu każdej literze jakiegoś dźwięku \"zagram\" ten tekst, powstanie \"melodia\" ustrukturyzowana, ale niekoniecznie \"ładna\". Surowe liczby w kombinacjach są i \"nieuporządkowane\" i \"brzydkie\", dlatego warto część swoich wysiłków poświęcić na to, by uzyskać reprezentację wyników \"trafiającą do naszego gustu\". Jeśli jesteś \"wzrokowcem\", staraj się prognozować na podstawie wielobarwnych map, histogramów, wykresów, wizualizacji. Tutaj wielce pomocne są takie pakiety jak Statistica, posiadająca bardzo bogate możliwości wizualizacyjne. Jeśli cenisz sobie sieci neuronowe, znajdź jakiś sposób na wprowadzanie wyników do sieci - na innym forum proponowałem pracę z wynikami posortowanymi, odczytywanymi pionowymi kolumnami i budowanie predykcji dla każdej kolumny osobno. Program prognostyczny bazujący na sieciach neuronowych, jakiego ja używam to Zaitun. Pomagam też sobie czasami programem VRA (Visual Recurrence Analysis) oraz bardziej wymagającym programem Pythia. Zaitun jest szybciej gotowy do pracy, Pythia jest bardziej wymagająca od operatora. VRA pracuje u mnie jako program rozpoznawczy. Ale ogólnie narzędzia wykorzystujące sieci neuronowe, lub analizy szeregów czasowych występują w moim warsztacie rzadziej niż te własnej produkcji, generujące reprezentacje altenatywne kombinacji. Jeśli masz duszę jazzmana, zamień wyniki na dźwięki i baw się w \"dokończ tę melodię\". Różne osoby mają różne preferencje, jeśli chodzi o najbardziej efektywny \"input\" danych do ich umysłów. Dlatego ja poświęcam dużo czasu na znajdowanie takich form wyrażania danych, jakie mój umysł może łatwiej przetwarzać. aligator pisze: \"a może trzeba stworzyć odpowiedni obraz takiej gry żeby coś zobaczyć tylko jak taki równoległy obraz stworzyć?\" Moje podejście do tego zagadnienia opiera się, co już precyzowałem na tym forum, na znajdowaniu wielu alternatywnych reprezentacji wyników. Takie reprezentacje bardzo często ukazują wzorce i podpowierzchniowe procesy znacznie wyraźniej niż same \"surowe\" kombinacje. Część metod opisałem tutaj, znacznie więcej na forum Iona Saliu jako Nanhajir. Chyba nie ma większego sensu przeklejać tamtych tekstów tutaj, zatem zapraszam po prostu do analizy tego, co proponuję jako Nanhajir. W tym momencie chciałbym bardzo pozytywnie ocenić twórcze i bezproblemowe podejście dylonga z multiforum. Pod tym adresem http://tinyurl.com/y8lx2el dał przykład, jak błyskawicznie przejść od opisu teoretycznego do konkretnego kodu. Zamiast moją propozycję z forum Iona Saliu roztrząsać teoretycznie, on po prostu metodę zaimplementował i zaczął ją badać. Gdyby więcej osób potrafiących programować miało taki styl, to znacznie więcej pięknych pomysłów mogłoby już od dawna pracować dla graczy. Przyznam, że nie rozumiem krytyki Mariusza pod adresem programów i programistycznego podejścia do tematyki gier i analiz. Programista to po prostu ktoś, kto opracowuje algorytmy (czyli instrukcje wykonania pewnych zadań) i je implementuje. Algorytmika jest naturalnym przedłużeniem wszelkich dociekań biorących za swój przedmiot jakieś działania. Praktycznie prawie każda instrukcja, metoda, przepis to algorytm. Kiedy wskazuję komuś drogę do jakiegoś miejsca, to podaję mu \"algorytm dojścia\", kiedy wykonuję przepis kuchenny, to jest to realizacja \"algorytmu gastronomicznego\", a kiedy chcę dowiedzieć się czegoś o przyszłych wynikach losowań na podstawie wyników losowań przeszłych, to jest to poszukiwanie algorytmu predykcyjnego: chcę \"przedłużyć przeszłość\" w stronę przyszłości, uchwyciwszy matematyczne sedno generującego wyniki fizycznego procesu. Dlatego zgadzam się z tym, co wyraził zwięźle aligator: \"żeby cokolwiek sprawdzić, dowolne założenie, jakikolwiek najprostszy pomysł musisz go zrealizować a bez znajomości narzędzi daleko nie zajedziesz \" Pozdrawiam! Amadeus |
2010-03-12 (18:44) Amadeus Data rejestracji: 2009-04-30 00:00:00 Ilość postów: 820 | wpis nr 298 076 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zauważyłem, że kilka osób skupia się na kwestii wyboru spośród dostępnych danych czy prognoz. Odpowiedzi na pytanie \"jak wybierać\" nie można udzielić inaczej niż subiektywnie. Nie ma uniwersalnej metody wyboru - gdyby taka istniała, byłaby wyrażalna jako algorytm, a to jest równoznaczne z sytuacją, kiedy mamy program generujące przyszłe wyniki lotto. Ponieważ jednak proces fizyczny stojący za wynikami llosowań jest \"zatarty\", analiza przypomina bardziej tropienie niż strzelanie do celu. Czasem nasza liczbowa zwierzyna jest głębiej skryta w gąszczu innych parametrów i wartości, a czasem wychyla się spośród nich i widać ją lepiej. Jej chimeryczność to oczywiście złudzenie, płynące z niedostatku danych. Ale za mało odbyło się losowań, by poznać wszystkie \"zwyczaje\" generującego procesu. Opierać można się na danych takich, jakie są dostępne. Ja stawiam na to, by z tych danych \"wycisnąć\" jak najwięcej, dzięki różnym ich reprezentacjom. Ujmę to tak: \"Zawartośc informacyjna zbioru obserwacji jest równa mocy kombinatorycznej zbioru odniesienia\". Aligator napisał: \"a może trzeba stworzyć odpowiedni obraz takiej gry żeby coś zobaczyć tylko jak taki równoległy obraz stworzyć?\" Odpowiadam: DOWOLNIE. To nie od metody, ale od nas zależy jedynie, jaka reprezentacja odkryje przed nami inaczej niewidoczne dla nas zależności. Nie ma uniwersalnej metody. Opracowujmy dane \"pod gust\" naszego umysłu. Pozdrawiam! Amadeus |
2010-03-12 (18:58) Marriusz2 Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2410 | wpis nr 298 090 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Amadeus Nie za bardzo wiadomo o co Ci chodzi w tej wypowiedzi? Nigdy nie podchodziłem do tematu analizy wyników czy tworzenia modeli losowań od strony \"modeli analogicznych\" - dlatego też nigdy pomoce naukowe takie jak hipotetyczne kostki do gier nie pojawiały się w moich rozważaniach. Toteż moje odpowiedzi są podparte założeniem, że mówię o grze 6/49 i jej wynikach. ================================================ A my to o jakiej grze mówimy Twoim zdaniem ????? Chyba nie przemyslałes wypowiedzi . My cały czas piszemy o 6/49 A nie o żadnej innej . My po porostu w prosty sposób przekodowujemy tę grę na zapis kostki Bo zywe liczby nie nadają sie do tego gdyz mają wilomianowy rozkad i nie nadaą sie do przetwarzania przez komputer . jeżeli możesz to napisz o jaka kwestie Ci chodziło ??? Bo nie za bardzo rozumiem Jak Kali przekodowuje zapis zywy 6/49 na zapis dójkowy --to jest aaa A jak inni przekodowują na zapis kostki --to jest beee No to jak to jest? O co chodzi w tej wypowiedzi ? |
2010-03-12 (19:36) Amadeus Data rejestracji: 2009-04-30 00:00:00 Ilość postów: 820 | wpis nr 298 111 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz pisze: \"A my to o jakiej grze mówimy Twoim zdaniem ????? Chyba nie przemyslałes wypowiedzi . My cały czas piszemy o 6/49 A nie o żadnej innej . \" Odpowiadam: To, co mam na myśli wyraża jednoznacznie zdanie: \"Nigdy nie podchodziłem do tematu analizy wyników czy tworzenia modeli losowań od strony \"modeli analogicznych\" - dlatego też nigdy pomoce naukowe takie jak hipotetyczne kostki do gier nie pojawiały się w moich rozważaniach.\" Powtórzę: nie stosuję modeli analogicznych (a obiekt \"kostka\" jest takim modelem, posiadającym ograniczenia wynikające z jej własnych cech). Staram się unikać takich modeli, które narzucają własne cechy opisywanym procesom. To nie jest zarzut, tylko stwierdzenie, że ilość skojarzeń związanych z kostką i jej własnościami może poważnie rzutować na to, jak odbierzemy taki model, stosowany do procesu o innych cechach. Pozwolę sobie zacytować takie dwa alternatywne opisy losowań, użyte przez twardogłowego sceptyka, gorliwego wyznawcę frekwentystycznej interpretacji prawdopodobieństwa. Opisy są owszem, ciekawe, ale też bardzo ograniczające. Podaję je po to, by pokazać, jak sam dobór analogii może wpływać na to, co będziemy w stanie poprzez tę analogię dostrzec. Cytat: --------------- 6/49 no bonus 1. 13,983,816 marbles in a container each marked from (1 2 3 4 5 6) to (44 45 46 47 48 49), mixed, then 1 ball extracted. 2. Consider 49 sets of different colored and slightly different sized marbles; each color has a number from 1 to 49 associated with it. So, we put say 1000 or 10,000 if you\'re fussy, of each color in a big pot, stir it nicely, then use a special 6 funnel, v-shaped scoop (each funnel holds only one marble; 1 of 8 different colored marbles can enter and be trapped in the first, second, third, forth and fifth scoops - the sixth one allows 1 of 9 colors to enter and be trapped - all this to prevent duplicate colors) to make our draw and then convert the colors to numbers. --------------- Źródło cytatu: http://www.lottoposter.com/forum_posts.asp?TID=83 Pozdrawiam! Amadeus |
2010-03-12 (19:43) ~aligator Data rejestracji: 2009-12-16 00:00:00 Ilość postów: 127 | wpis nr 298 120 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witam Amadeus przeczytałem wątek na multiforum do którego zamieściłeś link faktycznie dylong to jest spec od excela i jest tam kilku fachowców, szkoda że tutaj nie piszą ale po lekturze 4 stron tamtego wątku odniosłem takie niemiłe wrażenie jakbym był nielegalnie obserwowany i podsłuchiwany wiecie o co chodzi? pisze na ogólnodostępnym forum więc zdaję sobie sprawę, akceptuję, wyrażam zgodę by czytali to wszyscy ale oczekuję reakcji, zaangażowania, odpowiedzi, pociągnięcia tematu to wymaga i zaangażowani i wysiłku i czasu ze strony piszących a tu są osoby które nie tylko że czytają i nie wypowiadają się ale czytają a dyskusje, wnioski, mechanizmy omawiają sobie we własnym gronie szybo tworząc programiki i makra do sprawdzania podanych tutaj teorii oj nieładnie panowie, nie ładnie takie odniosłem wrażenie zapewne mylne pozdrawiam ps i zachęcam do wpisów również tych czytających z multiforum przypomnę że tematem aktualnym jest: jak stworzyć równoległy obraz gry kostką o 6 ścianach??????????? i drugi temat konkurs - kto wymieni najwięcej \"zdarzeń pewnych\"????????????? panowie z multiforum zapraszamy do podzielenia się swoimi przemyśleniami |
2010-03-12 (19:48) mrowa Data rejestracji: 2009-06-13 00:00:00 Ilość postów: 213 | wpis nr 298 131 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mnie z kolei bardziej przekonuje pomysl Karamby z doswiadczeniem losowym kul bialych i czerwonych niz kostka do gry. Maly, prosty model i wydaje sie byc znacznie mniej skomplikowany niz model kostki X sciennej. Dlatego pierwsze z moich pytan w tym temacie bylo. Czy zawsze budujac model gry losowej nalezy dozyc do modelu kostki? Chcialbym poznac co nieco wady i zalety \"model kostki vs model dos. losowego biale/czerwone\" pozdro |
2010-03-12 (19:52) Marriusz2 Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2410 | wpis nr 298 138 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Powtórzę: nie stosuję modeli analogicznych (a obiekt \"kostka\" jest takim modelem, posiadającym ograniczenia wynikające z jej własnych cech). Staram się unikać takich modeli, które narzucają własne cechy opisywanym procesom. To nie jest zarzut, tylko stwierdzenie, że ilość skojarzeń związanych z kostką i jej własnościami może poważnie rzutować na to, jak odbierzemy taki model, stosowany do procesu o innych cechach. Amadeus Co Ty wypisujesz ? Jak ty rzucasz monetą bo stosujesz model zero-jedynkowy --to jes aaa Ja my stosujemy rozkład jednostajny 1 z kilkunastu ---to jest beee jaki obiekt???? Co Ty masz na myśli ??? Przecież to kod na przykład 1 z 21 Kostka to tylko obrazowy symbol . Nie znasz matematyki symbolicznej? Ja w swoich rozważaniach nigdy nie brałem pod uwagę modelu rzutu monetą jaki Ty stosujesz . Przecież kostka i moneta --to przenośnia . ================================================= Amadeus Po co my się tuataj wszyscy męczymy????? Latami pracowaliśmy nad takim zapisem aby mozna go było uzyć do niesubiektywnego systemu --automatycznego . Takiego ab komputer dokonał obliczeń . Lata poświęciliśmy po to aby utworzyć taki model zapisu aby mozna było te liczby obrabiać ,prztwarzać i wyciągać wnioski . Ja przeczytałem opis Twojego modelu zapisu . Jakie operacje możesz przeprowadzić na takim zapisie . Na naszym zapisie mozna prowadzić nastepujące operacje . Dodawać liczby losowe w lotku 6/49 Odejmować liczby losowe w lotku 6/49 Obliczać średnia w lotku 6/49 Modulować liczby losowe 6/49 dla nas wygodnie Budować systemy automatyczne w lotku 6/49 A na Twioim modelu 6/49???? |
2010-03-12 (20:02) Marriusz2 Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2410 | wpis nr 298 145 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Nigdy nie podchodziłem do tematu analizy wyników czy tworzenia modeli losowań od strony \"modeli analogicznych\" - dlatego też nigdy pomoce naukowe takie jak hipotetyczne kostki do gier nie pojawiały się w moich rozważaniach.\" Amadeus Co oznacza te wpis ?????????????? Jakie modele analogiczne ????????? Nie za bardzo wiem o co Ci chodziło?? Jakie modele analogiczne ???? To szok ??? Wyjasnię Ci tedy --bo chyba nie za bardzo zrozumiałeś o czym piszemy w tym poście . My przekodowujemy zapisy dużego lotka 6 z 49 na zapis taki jak w kostce Tylko ,że nasze kostki mają inną ilość ścianek Wyniki !!!!!!!!!!!!!!!!! A nie jakieś modele analogiczne Coś mniemam pomyliłeś !!!!!! Co to sa analogiczne ?????? Amadeus Faktyczne Faktyczne Faktyczne wyniki A nie analogiczne Mys=slę ,że źle przeczytałeś wypowiedzi Faktyczne wyniki Faktyczne wyniki A nie analogiczne ================================= Skąd Ty do takiego dziwnego wniosku doszedłeś ????????????????? Co ty myślisz ,że jedyny masz model zapisu FAKTYCZNYCH wyników DL . ====================================== My piszemy o faktycznych wynikach losowań Dużego Lotka ! My piszemy o faktycznych wynikach losowań Dużego Lotka ! My piszemy o faktycznych wynikach losowań Dużego Lotka ! My piszemy o faktycznych wynikach losowań Dużego Lotka ! My piszemy o faktycznych wynikach losowań Dużego Lotka ! My piszemy o faktycznych wynikach losowań Dużego Lotka ! My piszemy o faktycznych wynikach losowań Dużego Lotka ! Czy wyraźnie napisałem ????? |
2010-03-12 (20:36) Amadeus Data rejestracji: 2009-04-30 00:00:00 Ilość postów: 820 | wpis nr 298 174 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz, Po pierwsze, mniej emocji, mniej wykrzykników i znaków zapytania, mniej całego tego \"niemego kina\". To naprawdę ujemnie wpływa na czytelność Twoich wypowiedzi. A przecież potrafisz wypowiadać się rzeczowo. Wypowiadaj się ad rem, bez barokowych ozdobników, ja naprawdę rozumiem to co piszesz nawet bez wzmacniania tego zbędnymi znakami. Powtórzę raz jeszcze, po raz ostatni, w zwolnionym tempie: Wyrażenie wyników w formie stanów OBIEKTU (symbolu, analogii, kodu) jakim jest kostka zagraża odbiorowi tego modelu skojarzeniami jakie narzuca FIZYCZNY OBIEKT \"KOSTKA\" i jego cechy matematyczne. Mogę wybrać sobie 49 gatunków owoców egzotycznych i wyniki wyrażać w formie \"soków wieloowocowych\" z tych owoców. Można i tak. Ale wtedy w myśleniu i analizie będzie przeszkadzać nam zmysł smaku. Albo wybierzmy sobie 49 portretów znanych postaci historycznych. Dla wielu byłoby problemem zetknięcie się z kombinacją, na której Adolf Hitler figuruje po sąsiedzku obok Matki Teresy z Kalkuty. A przecież w poście wyżej napisałem o tym, że wyniki zamieniać można choćby i na muzykę, jeśli ktoś życzy sobie \"dosłuchać się\" jakichś prawidłowości. Można też korzystać z modelu opartego na kostce. Ale dźwięki to po prostu dźwięki i z ich strony nie przychodzi wiele skojarzeń rzutujących na odbiór takiej akustycznej reprezentacji. A kostka, niestety, wytarta przez tysiące przykładów z zakresu rachunku prawdopodobieństwa, wnosi ze sobą skojarzenia, które niekonieczne muszą być zgodne z tym, co ta kostka ma wyrażać. Mariusz pisze: \"Nie znasz matematyki symbolicznej?\" Znam. posługuję się nią często. I na pewno nie ma ona nic wspólnego z symbolem takim, jak jest tu rozumianym. Matematyka symboliczna to w praktyce domena przynależna do czegoś, co określa się mianem \"computer algebra\" i daleko stamtąd do kostek. Pozdrawiam ciepło! Amadeus |
2010-03-12 (20:38) Marriusz2 Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2410 | wpis nr 298 175 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Amadeus Ja żadnych emocji nie mam najwyżej zaciekawienie . Po prostu źle odczytałeś nasze wypowiedzi . I tyle ( bez ozdobników) |
2010-03-12 (20:44) Marriusz2 Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2410 | wpis nr 298 181 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A przecież w poście wyżej napisałem o tym, że wyniki zamieniać można choćby i na muzykę, jeśli ktoś życzy sobie \"dosłuchać się\" jakichś prawidłowości. Można też korzystać z modelu opartego na kostce. Ale dźwięki to po prostu dźwięki i z ich strony nie przychodzi wiele skojarzeń rzutujących na odbiór takiej akustycznej reprezentacji. Amadeus Widzę ,że nie rozumiesz podstaw matematyki. 49 liczb nie można na nic przekaształcać --bo nie są zmiennymi liczbowymi ..ale zmeinnymi nominalnymi . Kula o numerze 33 to nie liczba 33 Nie mozna jej sumowac dzielić i mnozyć. To jest zmienna nominalna Jaki sens miałoby matematycznie dodanie Kazika do Danki ============================= A w związku z tym nie mozna obrabiac liczb żywych fizycznie w komputerze --bo to nie są liczby ale numery -czyli zmienne nominalne jak krowa ,szafka numer 33 , i Danka My jednak znaleźliśmy sposób zapisu numerycznego gier losowych . Taki ,który pozwala na przetwarzanie . Oczywiscie faktycznych wyników Nadal nie odpisałes co oznacza \" model analogiczny \" Nadal proszę Cię o odpowiedź |
2010-03-12 (21:00) Amadeus Data rejestracji: 2009-04-30 00:00:00 Ilość postów: 820 | wpis nr 298 189 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz pisze: \"Nadal nie odpisałes co oznacza \"model analogiczny\" \" Model posługujący się analogią. Np. wyrażanie kombinacji wynikami rzutów specjalnej kostki do gry. Patrz hasło \"Analogia\" w Wikipedii: \"orzekanie o pewnych cechach omawianego przedmiotu (rzeczy, osoby, pojęcia itp.) na zasadzie jego podobieństwa do innego przedmiotu (dla którego odpowiednie cechy są określone i znane) lub równoległości występujących pomiędzy nimi innych cech.\" Mariusz pisze: \"nie mozna obrabiac liczb żywych fizycznie w komputerze --bo to nie są liczby ale numery\" Nie tylko można, ale i należy. Co wiesz dobrze sam, skoro wielokrotnie postulowałeś pracę na kodach CSN, które to kody skąd bierzemy? Otóż OBLICZAMY je z \"numerów\" składających się na zapis kombinacji danego wyniku losowania. Czyli, Twoim zdaniem, robimy źle? Zatem jak pracujesz na kodach CSN, skoro kod CSN jest wynikiem \"herezji\" wykonania obliczeń na zmiennych nominalnych? \"My jednak znaleźliśmy sposób zapisu numerycznego gier losowych\" Czyli doszło do \"herezji\", skoro macie liczby, które jakoś powstały w wyniku pracy z \"numerami\". Przyjmijmy teraz Twoje stanowisko zupełnie na poważnie. NIE WOLNO wykonywać obliczeń na zmiennych nominalnych. Są to tylko \"etykietami\". Zatem moja metoda szyfrowania postawieniowego kombinacji była niesłusznie przez Ciebie krytykowana, skoro nie jest ona z tego punktu widzenia niczym innym niż zamianą etykiet. Skoro zmienne nominalne są tylko arbitralnie przypisanymi znacznikami, to MOŻNA DOWOLNIE JE ZAMIENIAĆ między sobą miejscami. Ale jeśli wykorzystamy moją metodę kodowania, to powstałe kombinacje będą miały zupełnie różne kody CSN. Czyli jednak istnieje relacja między tym, co robimy z \"numerami\" a tym, co wyniknie nam w postaci \"zapisu numerycznego\". Przytoczę swoją wcześniejszą wypowiedź: \"Porządki występują wszędzie. Liczby są tylko \"nalepkami\" na rozróżnialne przez nas elementy i atrybuty rzeczywistości, dzięki którym to nalepkom łatwiej nam dostrzegać i analizować pewne rzeczy. Zmienne nominalne. Nie wolno wykonywać obliczeń na zmiennych nominalnych? Nie wolno zajmować się liczbami \"żywymi\"? A w jaki sposób przypisać kod CSN do danej kombinacji, jeśli nie grzecznie spisując liczby z kulek i wyliczając z nich konkretną wartość CSN? Ten krok to już jest szaleństwo i herezja z punktu widzenia klasycznych ujęć matematyki, więc już dawno wszyscy na tym forum są na bakier ze \"zdrowym rozsądkiem\" z tego punktu widzenia, po co więc ewangelizować innych, jeśli samemu jest się na forum dedykowanym temu, co sam określasz jako niemożliwe? \"Nie ma w ogóle żadnego porządku w zbiorze obiektów losowych\", \"\"Porządki występują w zbiorach liczbowych.\" ALE ŻEBY PRZEJŚĆ OD OBIEKTÓW DO ZBIORÓW LICZB TRZEBA POPEŁNIĆ HEREZJĘ DZIAŁAŃ NA ZMIENNYCH NOMINALNYCH. Nie ma innego wejścia do głębszej matematyki gier losowych niż poprzez tę herezję. Wszystko inne będzie dreptaniem w kółko u wejścia. Ale przypisanie obiektom/bytom/stanom/zjawiskom/procesom zmiennych nominalnych to akt wręcz święty - łapiemy badany system w sieć matematyki właśnie poprzez liczby - i od tego momentu zaczyna się prawdziwa analiza. Każda z osób na tym forum jest heretykiem. Nad zakazem działań na zmiennych nominalnych przeszliśmy wszyscy do porządku dziennego. Pojawiały się rozsądne głosy, by zamiast liczb nadawać kulom cechy takie jak np. nazwy lub kolory. I słusznie, dzięki temu zobaczymy pewne nowe zależności, nie rozpraszani przez kuszące do obliczeń liczby. Ale i tak prędzej czy później wracamy do etapu \"średniej odległości między kolejnymi wypadnięciami kulki zielonej w różowe kropki\" - od liczb nie ma ucieczki, bo matematyka jest językiem rzeczywistości.\" Pozdrawiam! Amadeus |
2010-03-12 (21:09) Marriusz2 Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2410 | wpis nr 298 192 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Amadeus No dzieki za odpowiedź . Tak myślałem ,ze pomyliłeś sprawę . My nie posługujemy się analogicznym modelem . Ta Kostka \" to nazwa symboliczna pewnego kodu do Dużego Lotka .n Chodziło obrazowe pokazanie . Zaraz umieszcze zapis losowania Duzego Lotka przy pomocy takiego kodu |
2010-03-12 (21:12) mrowa Data rejestracji: 2009-06-13 00:00:00 Ilość postów: 213 | wpis nr 298 194 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz \"Na naszym zapisie mozna prowadzić nastepujące operacje . Dodawać liczby losowe w lotku 6/49 Odejmować liczby losowe w lotku 6/49 Obliczać średnia w lotku 6/49 Modulować liczby losowe 6/49 dla nas wygodnie Budować systemy automatyczne w lotku 6/49 \" No super, Dzieki za podanie mozliwosci kostki. |
2010-03-12 (21:13) Marriusz2 Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2410 | wpis nr 298 196 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Amadeus zauważyłem przy okazji zapis o kodach csn My nie posługujemy się kodami csn . Pisałem o jednym ze sposobów . |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 23 24 25 ... 30 31 Wyślij wiadomość do admina |