Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 21 22 23 ... 30 31
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

IDEALNY MODEL GRY LOSOWEJ

2010-03-07 (12:57)

status karamba
Data rejestracji: 2006-06-07
Ilość postów: 237

2075
wpis nr 295 628
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TDP - ja sie z Toba nie zgadzam.

Tutaj na tym forum ludzie sie spotykaja, kazdy cos pisze, mniej lub bardziej z sensem.

Swoj, swojego rozpozna. (ludzie sie dobieraja pod wzgledem roznych spraw, charakteru , wiedzy, zainteresowania, itd)

Ta wymiana, wspolpraca w wiekszasci odbywa sie po za Forum.

W wiekszych , mniejszych grupach , lub tez solo.

Tak , wygladaja rowniez praca nad wieloma innymi projektami w roznych dziedzinach na swiecie.

Nie zawsze jest tak , i nie powinno tak byc, ze, w necie jest non stop sprawozdanie z ich dzialalnosci i osiagniec.

Takie rzeczy sie robi po zakonczeniu prac.

A wiec moim zdaniem wspolpraca jest , pomoc tez.

Nie widze powodow zeby narzekac.

W sprawie RP - nie mam nic wiecej do dodania niz to co juz wiele razy napisalem.

RP moim zdaniem nie ma zastosowania w \"losie\".

Nawet nie wiem do czego go mozna zastosowac.

Moim zdaniem zbyt kurczowo sie trzymasz roznych idei, ktore w praktyce po wielu latach badan , itd okazuje sie nie przynosza spodziewanych rezultatow i to w roznych dziedzinach.

Amadeus slusznie zwrocil uwage ze nauka poszla o wiele dalej niz to sie wielu wydaje i niz to mozna w necie wyczytac.

TDP- napisales ze Amadeus sie wyglupia i ze to jest ignoranctwo.

Ja sie z tym nie zgadzam. Musisz sprobowac zaakceptowac to ze nauka sie rozwija, czesto lamiac stare utarte kanony.

Takich przykladow jest wiele, ze dokonuje sie rzeczy niemozliwach, tylko dzieki temu ze sie podrodze zlamalo prawie wszystko co na niej stanelo.

Ja biore i bralem udzail w takich projektach gdzie wrecz sie wysmiewano publicznie , pisano laboraty i artykuly w roznych czasopismach naukowych i popularno naukowych, ze pewne rzeczy sa nie do wykonania i to jest poprostu wariactwo i brak wiedzy z naszej strony.

Minelo prawie 10 lat. Dzis to mozesz kupic w postaci softu za nie cale 500 Euronow.

To co bylo nie mozliwe i sie nawet nie snilo najwiekszym marzycielom , jest jako gotowy produkt , dziala wysmienicie i bardzo duzo ludzi z tego korzysta i teraz sobie nie wyobraza pracy bez tego.

Na tej podstawie rodzi sie teraz coraz wiecej roznego rodzaju softow wykorzystujacych ten patent ktory zlamal rozne utarte schematy wiedzy.

A moim zdanie to dopiero poczatek. Mimo ze wielu twierdzi ze juz wiecej nie potrzebuja, ze to im wystarcza.

Teraz Ci co tak krzyczeli , klaniaja sie w pas i popieraja nas, robia wszystko zeby zglosic to na rozne \"konkursy\", coroczne nagrody, itd.

TDP - ja sie nie boje krytyki. Wiec bardzo lubie krytyke konstruktywna i logiczna.

Ja sie tylko obawiam o konsekwencje z niej wyplywajace dla krytykujacych. Czesto wspolczuje takim osobom. Za krotkotrwale zaistnienie w mediach placa oni teraz wysoka cene. Sa czesto odsuwani na margines.

TDP - piszesz ze RP trzeba umiec zastosowac. To prawda, bo wszystko co zle mozna przerobic na dobre. Tylko czesto jest to niepotrzebne, jest to dluga droga. Dla samej idei to strata czasu.

Z Amadeusem sie zgadzam w wielu sprawach. Jego podejscie jest mi bardzo bliskie.

Z czym sie nie zgadzam to to ze nie wszytsko mozna tu na Forum napisac.

I nie bede pisal dlaczego , bo to chyba oczywiste.

W swiecie jest tak ze ludzie dzieki internetowi sie poznaja, rozmawiaja, spotykaja sie , wspolpracuja , lub tez nie, itd.

Kazdy jakas tam forme preferuje.

I to szanuje . Sa osoby ktore , chca zawsze zachowac swoja prywatnosc , sa osoba ktore na pewnym etapie poznaja sie.

Ja sobie np. nie wyobrazam pracy nad jakim projektem wszytsko jedno w jakiej dziedzinie zeby nie poznac swoich kolegow z ktorymi wspolpracuje. A powodow tekiego postepowania jest wiele.

Z drogiej strony jest wlasnie taka mozliwosc zeby zachowujac swoja prywatnosc w niestety bardzo ograniczony sposob , np. tu na Forum sobie podyskutowac.

Kazdy wybiera to co mu odpowiada.

Wszytsko jest OK.

Nie widze powodow zeby nazekac.

Karamba
2010-03-07 (13:10)

status 777ch
Data rejestracji: 2005-11-07
Ilość postów: 22679

1386
wpis nr 295 631
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

starak > też się nie dziwię ,

że szóstka wypadnie, to że zostanie ,

to będzie ewenement....ale miły.

Chodzi o to by trafień 5,4,3 ....zostało dostatecznie sporo,aby

ostatni algorytm ,tworzący cover z pliku ostatecznego

.....miał w pliku kombinacje zawierające trafienia......jak..naj..wyższe .

2010-03-07 (13:25)

status starak
Data rejestracji: 2005-09-29
Ilość postów: 141

1269
wpis nr 295 644
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Leszku, albo szóstka albo te miłe dodatki o które trudno.Użyj poprawionego makra i pytanie ile naprawdę zostaje.Chcę pojedyńcze bo to błąd ale mniej niż 1000-3000?Wtedy masz dowolną? liczbę łańcuchów prowadzących do znalezienia szatańskich perełek;

Pytanie jaki koszt.ile komb.?

Pozdrawiam
2010-03-07 (14:17)

status starak

1269
wpis nr 295 682
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Leszku

czy lepiej 15 dwójek?

czy lepiej 20 trójek?

czy lepiej 6 piątek

jedna szóstka właśnie tyle zawiera!!!!!

I takiej grupy trójek w jednym worku Tobie życzę
2010-03-07 (14:21)

status 777ch
Data rejestracji: 2005-11-07
Ilość postów: 22679

1386
wpis nr 295 685
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

...........

\" tak na szybko

choć ciśnie się na usta twoje ulubione powiedzenie:

\'\'\'\'\'Wszystko co Ci wystarczy zostało już napisane. A nawet trochę za dużo.

Na tym forum jeszcze więcej nie można dla dobra ogółu.\'\'\'\'\'

odpowiem na apel

\'\'\'\'\'Kto z Was podał gdzieś tu w jaki sposób szybko zbudować tablicę csn dla DL???\'\'\'\'\'

w E3..J3 wpisujesz liczby DL

w L3 wpisujesz formułę:

=ZAOKR.DO.CAŁK(KOMBINACJE(49;6)-(JEŻELI(E3=44;0;KOMBINACJE(49-E3;6))+JEŻELI(F3=45;0;KOMBINACJE(49-F3;5))+JEŻELI(G3=46;0;KOMBINACJE(49-G3;4))+JEŻELI(H3=47;0;KOMBINACJE(49-H3;3))+JEŻELI(I3=48;0;KOMBINACJE(49-I3;2))+JEŻELI(J3=49;0;KOMBINACJE(49-J3;1))))

// formuła Marriusza2 z 19... roku

przeciągasz w dół

i masz kody csn

przez analogię można budować formułę dla innych gier \"

....................

wyjdzmy z tych

............mrocznych czeluści

==============================================

starak > napisze Ci to ,nie wywiązałem się jeszcze z kilku,

różnych zleceń......brakuje mi czasu, czasem ochoty i sił.

Czasem trzeba po prostu wyluzować ,odejść od ALGORYTMÓW,

poczytać,w sieci,czy książkę.

======================

aligator

jak będziesz się \"BAWIŁ w formułki\" ........to już ....\"nie żyjesz\".

to tak jakbyś dywan nie maszyną ani nawet na krośnie

robił.........tylko na ...

........strata czasu.

wrzuć NATYCHMIAST DO KOSZA EXCELA 2007 ......

Kombinuj 2003 .

Inaczej .......nic ci nie pomogę.

Magazynem dla kombinacji jest pamięć [RAM],

albo np. pliki txt.

daj spokój sobie z jakimikolwiek obliczeniami w arkuszu,

po to są tablice........by z nich korzystać ,naucz się tego .

zapomnij ........raz na zawsze o formułkach.......

masz tu przykład ,ale

jeśli jesteś na odpowiednim poziomie wiedzy w Excelu......

to przerobisz cod do wszystkiego,BEZ PROBLEMU

jeśli nie ......to potrzebujesz pomocy.

########################################################################

Sub csnumb()

Dim C(49)

Dim Num(49)

v = 49 \' liczb

k = 6 \' skreśleń

\'To tylko jedna przykładowa kombinacja Aligator

\'tablica nie musi być STOSOWANA

\'możesz zastosować licznik kolejnych KOMBINACJI

\'możesz obliczać CSN dla kombinacji w wskazanym pliku txt.

ReDim TABKOMB(1, 6)

TABKOMB(1, 1) = 44 \'liczba pierwsza

TABKOMB(1, 2) = 45 \'liczba druga

TABKOMB(1, 3) = 46 \'liczba trzecia

TABKOMB(1, 4) = 47 \'liczba czwarta

TABKOMB(1, 5) = 48 \'liczba piąta

TABKOMB(1, 6) = 49 \'liczba szósta

For i = 1 To k

Num(i) = TABKOMB(1, i)

Next i

LI = 0

csn = 0

P1 = k - 1

For i = 1 To P1

C(i) = 0

If i <> 1 Then C(i) = C(i - 1)

777: C(i) = C(i) + 1

r = Combine(v - C(i), k - i)

LI = LI + r

If C(i) < Num(i) Then GoTo 777

LI = LI - r

Next i

csn = LI + Num(k) - Num(P1)

\'wynik pokaże ci msgbox,ale moze po prostu zostać w tablicy

MsgBox \" Csn kombinacji dla kombinacji [\" & TABKOMB(1, 1) & \",\" & TABKOMB(1, 2) & \",\" & TABKOMB(1, 3) & \",\" & _

TABKOMB(1, 4) & \",\" & TABKOMB(1, 5) & \",\" & TABKOMB(1, 6) & \" ]\" & Chr(13) & _

\" masz tu > \" & csn & Chr(13)

End Sub

Function Combine(N, m)

FA = 1

For i = 1 To m: FA = FA * i: Next i

va = 1

For j = (N - m + 1) To N: va = va * j: Next j

Combine = va / FA

End Function

######################################################################################

2010-03-07 (15:05)

status Tajemniczy Don Pedro
Data rejestracji: 2009-04-18
Ilość postów: 722

4474
wpis nr 295 709
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Trochę Was chciałem podburzyc i sprowokować, bo mam takie zadanie tutaj..

Dokładniej z Waszymi odpowiedziami zapoznam się później /pewno jak wszyscy pójda spać i nikt nie będzie zawracał głowy co chwilę/.

Ten wątek powstał rzez chwilowy brak roztropności.

Straciłem na moment mohją rewolucyjną czujność.

Zagaiłem beznamietnie nowy temat w cudzym wątku, co jest wyjątkowo niegrzeczne.

Musiałem przenieść do nowego wątku.

Mam nadzieję, że większość jednak się nie nudzi - jak np. kol. Kurka / nad czym bardzo boleję/..

Sam chciałeś Maćku Dyndało to masz.

Żeby się tylko Ktoś z Was nie obraził, bo Wszystkich jednakowo szanuję !!

Sztorcowanie naukowe jest jednak taką powszechnie uznaną normą i nie ma nic wspólnego z brakiem uprzejmości wobec kogokolwiek.

Uprzejmość to grunt!!

Dzięki Aligator za świetną formułkę. Później ją wypróbuję. I ewentualnie napiszę z czym mam kłopot - jeśli jakiś wyniknie.

Ale oczekiwałbym otwarcia takiego wątku z kopalnią różnych formuł, ułożonych funkcji, itp. jako tematu - bo jest szalenie potrzebny.

Sa różne helpy, książki, itp. ale w tym natłoku zupełnie nie wiadomo za co się łapać a co pomijac.

Podajcie jakąś literaturę, która ma sens, żeby nie ugrzęznąć na wieki w sprawach trzeciorzędnych.

Tu na tym forum, to sami widzicie - historyczne wpisy Mariusza, ten wątek, a reszta - to wiadomo.

Jak nie Wy - którzyście są w tym po prostu dobrzy - to kto?

Jak nie teraz - to kiedy?

Amadeus,

Z tymi paradoksami to racja - całkowita racja.

Bardzo słusznie.

Sam tu coś o tym planuję napisać.

Ale to jest tak, że mamy z nimi do czynienia od zawsze. To nie jest nowość, tylko zapomniana staroć.

Nie jestem też jeszcze takim strupiałym starcem do tego stopnia, abym nie rozumiał zmianu paradygmatu.

Jednak jak idzie o RP, to w grach losowych sprawa jest po prostu jeszcze dobrze oficjalnie niezbadana.

Dlatego nie jest tak, że RP nie nadaje się do gier losowych. Z tym się zupełnie nie zgodzę. Gdyby tak było, nie zagaiłbym tego watku i nie zbudowałbym działającego modelu. A model działa i to bardzo dobrze działa. Matematycznie bez zarzutu /ze sprawnością razy sto z wielkim hakiem tego \"Modelu Karamby\" w Twojej Karamba Słynnej \"Zagadce\" i raczej nie powinno Cię to dziwić.. Tyle, że nie mam jeszcze wszystkich narzędzi niezbednych do przeprowadzenia czasochłonnych eksperymentów.

Narzędzia też wymyśliłem już w liczbie kilkunastu. Niektóre ponad ćwierć wieku temu. A np. jedno z nich pewien programista buduje w C od jakiegoś czasu.

Z tym, że Amadeus - litości. Ja Cię pochwalę za co tam chcesz /szczególnie za te \"telekomunikacyjne b. interesujące zastosowania\", ale Ty się wycofaj z tych źle policzonych silni, bo jak na nie patrzę to czuję się bykiem przed czerwoną płachtą.

Co Ci to szkodzi się z tego wycofać. Jak na to patrzę, to robi mi się bardzo niedobrze...

Wszystko ma swoje granice.

Nie jest też prawdą, że nikt z Was się tak zupełnie niczym nie dzieli.

Raczej przeciwnie.

Ale wyciągać trzeba czasem jak przysłowiowemu psu z gardła..

A jeszcze na marginesie:

Na każdym kroku na ulicy leżą pieniądze.

Obecnie zajmuję się ogromnie intensywnie opracowywaniem różnych tekstów /multidyscyplinarnych/ naukowych.

I mam szalony kłopot. Coś dla programistów. Zysk niebywały.

Jeden sobie nie poradzi, ale taka silna grupa, jak na tym forum, to mogłaby na tyym zrobić PEWNE MILIONY w krótkim czasie.

Trzeba oto stworzyć program do notowania dyktand /przerabiania dyktowanego tekstu na pliki tekstowe w dowolnym formacie/.

W języku angielskim programy takie są /a co najmniej jeden, ale chyba jest więcej/, czyli rzecz jest wykonalna.

A w jezyku polskim nie ma.

??!

Nie chodzi o czytanie tekstów. Czytać, to ja samodzielnie czytam z przyjemnościa.

Przednie miody też sam czy z przyjaciółmi obsługuję - tu komputer jest niepotrzebny.

Chodzi o to, żeby dyktować komputerowi teksty. Wklepywanie do komputera, jest rzeczą straszną. Nie dość, że kosztuje mnóstwo czasu, to zatrzymuje myślenie. Trzeba myśleć bardzo powoli, co jest niezwykle uciążliwe dla umysłu człowieka.

Wówczas nie tylko, że praca idzie powoli, to jeszcze zawiera mnóstwo literówek.

Ja np. w ogóle nie robię błędów ortograficznych, ale za to ciągle mylę się w nazwiskach, interpunkcji i w typowych literówkach.

I te polskie literki - dlaczego niedostepna jest klawiatura z polskim literami bez kombinacji, klawiatura nie wirtualna, ale taka zwykła - plastikowa?

Jakiś czas temu posłałem nawet pismo do sądu a tam błąd w moim własnym nazwisku. Tzn. tym wydrukowanym - bo ręczny, to mam bezbłędny.

To jest straszne.

Nie macie chyba pojęcia jak programu zapisującego dyktowane teksty brakuje i jaką kasę na tym można zrobić w Polsce.

Miliony dosłownie leżą na ulicy.

Tysiące osób by to kupiło od ręki. Naukowcy, dziennikarze, publicyści, studenci i uczniowie, nauczyciele, prawnicy, wszyscy. Razy 100 zł za program i miliony w kilka dni. A można policzyć razy 1000 zł za sztukę..

Oczywiście zrobienie takiego programu dobrze i od razu jest bardzo trudne.

Ale można zobaczyć, jak zrobili to anglosasi.

No i nikt nie wymaga doskonałości od razu.

Zrobic program w grupie, potem załozyć firmę i sprzedawać a potem -->> na Bahamy!!

Pierwsze programy analityczne czy grające do szachów były wyjątkowo słabe.

Ale były.

A tu:

Geniuszy programistycznych do wyboru.

A programu nie ma.
2010-03-07 (15:14)

status ralfek
Data rejestracji: 2009-07-08
Ilość postów: 3863

4876
wpis nr 295 713
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

program o ktorym pisze dziala tak wolno, ze szybciej sie pisze i \"mysli\" na klawiaturze
2010-03-07 (15:59)

4474
wpis nr 295 729
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ralfek, a skąd wiesz. skoro takiego programu do przerabiania tekstów dyktowanych na pliki nie ma?

A ponadto, jeśli wymaga większej wydajności, to można się zaopatrzyć w lepszy sprzęt.

Moce sprzętowe rosną z wielkim przyspieszeniem.

A wklepywania póki co niestety nic nie zastępuje.

No więc jak ktoś stworzy taki program, to nie zdoła wydać pieniedzy w jednym życiu.

Ale polscy programiści chcą zapwnić zatrudnienie przepisywaczom tekstów do końca żywota.

Nic na to nie można poradzić.

Dobrego Dnia
2010-03-07 (17:12)

status starak

1269
wpis nr 295 759
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Karamba,uderz w stół.......nożyce się już odezwały.

a swoją drogą czas na Klatkę dla Orłów,niezłe stado lata.

i nie sądzę żeby to były sępy.

Pozdrawiam również Ptaki Domowe i Nieloty.
2010-03-07 (17:32)

status karamba
Data rejestracji: 2006-06-07
Ilość postów: 237

2075
wpis nr 295 768
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TDP - nudzi sie Kurka, nudze sie ja. I pewnie niedlugo Amadeus.

Mnie malo co dziwi.

W zamian za to nauczylem sie cieszyc tak samo z malych rzeczy jak i z duzych.

Jak widzisz staram sie na wszytskie Twoje prowokacje reagowac, co bys dla siebie, lub dla / tej osoby / lub osob /, ktore Tobie takie zadanie zlecily zdobyl jak najwiecej informacji i wiedzy.

Bardzo sie ciesze ze moge Tobie w tym pomoc i dzieki Nam tu zgromadzonym i

mnie nawet pokusiles sie i zbudowales dzialajacy model, mimo ze jak juz wiele

razy zaznaczales, ze nie znasz sie na excel, nie umiesz Formulek pisac , itd.

Naprawde moj najwyzszy szacunek i uznanie.

Karamba

ps. A za to zdanie

TDP napisal:

\"Ale wyciągać trzeba czasem jak przysłowiowemu psu z gardła.. \"

przepros mnie tu na forum.

Bo jestem bardzo wrazliwy, latwo mnie zdenerwowac , sprowokowac i nie znam sie na zartach.

Wiec Ty tez mozesz sie nie znac jak ugryze.

A ja jestem niezwyklym psem.

Wrecz diabelskim, jak sam to zauwazyles.
2010-03-07 (18:15)

4474
wpis nr 295 779
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Karamba,

Model to jeszcze nie program. Powstał ponad 20 lat temu.

Jak byłem bardzo młody, to moi koledzy chodzili na wagary, robili pokątnie różne głupstwa, itp., a ja zamiast chodzić spać ćwiczyłem równania dniami i nocami oraz gry - szczególnie szachy - przygotowując się do turniejów. Dzieki temu zamiast w szkole połowę czasu spędzałem na turniejach i jeszcze wracałem z nagrodami.

Po takiej zaprawie pewne sprawy stały się łatwe a inne szczęśliwie mnie omijały.

A obecnie w ogóle straciłem kontakt z tamtym życiem, nie licząc tego forum i zajmuję się z konieczności czymś zupełnie innym.

Natomiast programu do gier losowych nie mam po prostu.

Programy to posiada Mariusz, Amadeusz, Leszek, może Aligator, no i być może Ty i jeszcze może kilkanaście osób w tym kraju..

Nikt mi też niczego nie zleca, nikt mi nie rozkazuje, nic nikomu w zasadzie nie zawdzięczam - nie licząc wspaniałej rodziny.

Toteż wszelkie takie aluzje są warte funta kłaków.

Jestem kompletnie niezależny.

Chyba gdzieś i tu napisałem o smaku wolności, która mi smakuje wybornie.

To forum, to tylko takie hobby.

Odpoczynek od przepotwornego stresu, który wypala każdego do cna.

Jakbyś miał sprawę, w której najpierw sędzia sądu rejonowego, a potem jeszcze w II instancji trzech sędziów sądu okręgowego i na koniec wynajety przez przeciwną stronę w charakterze pełnomocnika jeszcze jeden sędzia tegoż sądu okręgowego - sfabrykowali fałszywy dokument i na nim oparli werdykt, zrozumiałbyś o co chodzi... Tego się nie da opisać, to trzeba samemu przeżyć...

Zatem Karamba nie masz mi czego gratulować,

przeciwnie.

Miłego Wieczoru Wszystkim
2010-03-07 (18:24)

status ralfek

4876
wpis nr 295 786
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TDP wiem, poniewaz takie programy wyszly w jezyku angielskim, jak zreszta wspomniales

i ich glowna wada jest to, ze trzeba mowic WOLNO

wiec Ci sie nei przydadza

ps. lepszy sprzet nic nie da, sa takie sprawy w programowaniu, ktorych nie przebijesz, albo lepszy sprzet da niewspolmiernie niewiele, po prostyu nie mamy jeszcze takiej mysli i technologi zeby zrobic to czego oczekujesz
2010-03-07 (18:28)

4474
wpis nr 295 790
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

A jeszcze, byłbym zapomniał,

Karamba, nie obrażaj się o przysłowia, bo sa mądrością narodu.

Zaś to przysłowie raczej kierowałem do tych forumowiczów, którzy tu się dają poznać jako mistrzowie programowania: Leszka, Mariusza, Ralfka, Aligatora i wszystkich niewymienionych - a wielu z Nich po prostu tylko czyta i milczą.

Ciebie nie brałem za programistę - a tylko wyłącznie za twórcę modelu.

No ale skoro poczuwasz się być programistą - to owszem to przysłowie dotyczy również Ciebie.

Ja na razie nie mam czasu na programowanie - ostatnio programowałem wieki temu na komputerze Spectrum +3, we wbudowanym tam języku interpretera Basic chyba tak się to nazywa - bo nie zagladałem tam od wieków/.

Wielu z obecnych forumowiczów nie było jeszcze wtedy na świecie.

Moim ulubionym rozkazem było \"Go To\" - skok bezwarunkowy. Świetne rzeczy na tym robiłem a cała ówczesna literatura potępiała ten sposób programowania w czambuł.

To jak z Borgiem w tenisie - nie umiał poprawnie trzymać rakiety w dłoni.
2010-03-07 (18:31)

4474
wpis nr 295 791
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ralfek,

Ty mnie załamujesz.

Ale napiszę Ci coś - niechby nawet toto działało wolno.

Ale tu nie ma wcale.

/jest zatem interes do zrobienia/

No i co Ty na to?
2010-03-07 (18:40)

status ralfek

4876
wpis nr 295 805
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

ty mnie zalamujesz bardziej

powiedzialem rzecz prawdziwa

a ty odwracasz kota ogonem

do widzenia
2010-03-08 (00:27)

status piotrek11
Data rejestracji: 2009-09-09
Ilość postów: 102

5181
wpis nr 295 961
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Model gry losowej (taki jak model konia trojańskiego). Chyba ktoś się z tym koniem na mózgi pozamieniał.
2010-03-08 (01:38)

status Marriusz2
Data rejestracji: 2009-06-02
Ilość postów: 2512

4670
wpis nr 295 969
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Do TDP

Na pocieszenie napiszę trochę w sprawie programowania i porgramistów .

TDP

Ja kompletnie nie znam się na programowaniu -bo to akurat w grach losowych jest kompletnie niepotrzebne .

Hierarchia wartości dojścia do systemu jest taka :

1. Znajomość rozkładów jednostajnych typu kostki losowej .Dlaczego kostki a nie rozkładów liczb w dużym lotku --to opiszę )

2.Umiejętność niestandardowego myślenia ----na tym opiera się wynalazczość .

3. Wiedza w zakresie liczb losowych

..................

i na 146 miejscu umiejętność automatyzacji obliczeń ----------------------

w tym ostatnim przypadku zupełnie nieistotne jest czy to bedzie ----programowanie czy też znajomość Excela albo kalkulatora Casio 9750 z prostym Basicem .

Nie ma to najmniejszego zupełnie znaczenia gdyz czas obliczeń moze wynosić nawet 2 dni .

Kupon i tak zdążysz wysłać ( oczywiście mówimy o DL bo o innych grach nie ma co rozmawiać -nimi mogą się zajmować bardziej naiwni )

-----------------------------------------------

Teraz na koniec dlaczego rozkład kostki a nie lotka .

Bo wielomianowego rozkładu lotka nie ma szans ani przetwarzać ani nawet pojąć --nie ma takich komputerów na Świecie .

W jakiejkolwiek książce poświęconej \" danym numerycznym \" --jest napisane o tym jak wół.

Tak ,że w twoim poście nie powinno padać w ogóle słowo \" program \" i \" programista \"

...bo ludzie skażeni programowaniem mają \" podprogowo \" zablokowaną ścieżkę \" niekonwencjonalnego myślenia \"

To po prostu ludzki brak kompromisu .

Albo rybki -albo akwarium

Nie można zjeść jabłka i go nie zjęść

Myślenie kategorią programów prowadzi do zjawiska \" programizacji \" czyli myślenia schematami .

Jeżeli chcesz cokolwiek zrobić w dziedzinie gier losowych --to nawmet nie myśl o programowaniu .

Bo szkoda Twojego czasu .

2010-03-08 (01:56)

status Marriusz2
Data rejestracji: 2009-06-02
Ilość postów: 2512

4670
wpis nr 295 970
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TDP

Założyłeś doskonały temat .

Jest wiele tysięcy zjawisk bardziej paskudnych od totka , które nie dają się opisać algorytmicznie -albo ze wzgledu na złożonośc zjawiska -albo na tak zwany \" koszt zwrotu \".

Takie zjawiska opisuje się poprzez modelowanie .

Model to takie bydle , które ogólnie a nie szczególnie pokazuje w sposób m\" do pojecia \" dane zjawisko .

Model nie musi dokładnie i sciśle opisywać oryginału .

Dam przykład :

Wyobraź sobie ,że zapisujesz DL za pomocą kilku kostek .

Niech jedna z nich ma 16 ścianek .

Zapisujemy to mod 16 albo modulo .

Załóżmy ,że masz 100 wyników tej kostki w setnym wypadła liczba 4 .

Zadaniem twoim jest zrobic taki model aby on sam -ten model a nie ty powiedział ,że nastepną liczbą będzie liczba 9 .

Musisz mieć pewne kryterium

czyli algorytm .

Skąd mozemy wiedzieć skoro prawdopodobieństwo każdej z 16 ścianek jest jednakowe .

I tutaj jest pies pogrzebany .

Prawdopodobieństwo dotyczy wskaźnika dla kostki i jest niezmienne .

Ale to wcale nie znaczy ,że każdy człowiek prognozujący ma taką samą szansę .

Kiedyś opisałem tak zwane \"zjawisko pewne \"

Opisałem trochę złośliwie jedno ze zjawisk akurat najmniej odpowiednie jak czekanie na oststni autobus .

Liczyłem ,że ktoś połapie się ,że jest wiele innych zjawisk pewnych i to różnych w czasie .

No niestety

Opisałem ,tez metodę kryteriowania co wcześniej wypadnie a co późnie za pomocą flar .

Dzieki metodzie zastosowania zjawiska względności możemy wiele zdziałać w grach losowych .

cdn...

;
2010-03-08 (03:34)

status mrowa
Data rejestracji: 2009-06-13
Ilość postów: 213

4718
wpis nr 295 971
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TDP - swoja droga dziwie sie, ze tyle lat masz problem ze znalezieniem programisty, ktory Ci ulatwi zycie. Dziwnym bylo by sie znac na wszystkim i wszystko umiec, zeby samodzielnie wszystko robic.

To tak jak bym mial wszystkie prace domowe samodzielnie wykonywac lacznie z naprawa samochodu. Opanowac wszystkie zawody na poziomie takim, zeby nie odwalic fuszerki to faktycznie zycia nie starczy.

Znasz ludzi znasz prawo mozesz sie zabezpieczyc przed ewentualnym przeciekiem. Naprawde dziwi mnie to strasznie, ze ta kwestia moze Cie tak brutalnie blokowac przez 20-30 lat.

pozdrawiam
2010-03-08 (05:23)

status Ksings
Data rejestracji: 2008-02-02
Ilość postów: 867

3166
wpis nr 295 973
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TPD

ruszyłeś ciekawy problem.ostatnio podpowiadałem koledze z podwórka jak rozwiązać problem szybkości takiego programu w sposób zastępczy,a pomysł nasunął mi się,gdy wygrzebałem na strychu moją starą maszynę szachową prod.DDR,która miała tę wadę,że wolno analizowała(nawet 12 godz.na jedno posunięcie)ale do rzeczy pomysł polega na tym,że dyktujesz,a komp nagrywa.następnie wciskasz opcję konvert i zostawiasz kompa na jakiś czas.rano drukujesz tekst.

prace rozpoczęte.ciekawe co z tego wyjdzie.
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 21 22 23 ... 30 31
Wyślij wiadomość do admina