Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 11 12 13 ... 30 31 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | IDEALNY MODEL GRY LOSOWEJ |
2010-02-18 (01:55)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 288 262 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Sindbad, Przecież kilka wpisów powyżej Mariusz dokładnie pisze wszystko. A u Ciebie w Twoim przykładzie w ogóle nie ma drugiej liczby. Mrowa, a niech losują, to ma jedną z dwóch lub trzech przyczyn. 1) robią to z przyczyn psychologicznych; 2) robią to z niewiedzy; W praktyce pracownicy robią to, co im każą przełożeni. Możliwe jest, że szefostwo kalkuluje w ten sposób, że jak się pojawiają trendy /struktury uporządkowane/, to wówczas wielu graczy na to gra. No i jak nie trafią, to ok. Ale jak przypadkowo trafią, to firma wypłaca gwarantowane trójki. Zatem te próbne losowania, to takie zaklinanie losu, to wydłużone potrząsanie kubkiem w którym jest kostka, w nadziei, że się \"lepiej pomiesza\". To jest właściwie bardzo śmieszna rzecz. To samo jak nieustanna wymiana maszyn, która może też mieć inne podteksty /okoliczne interesy/. Ale my tu w tym wątku w ogóle nie ropatrujemy zjawisk fizycznych i strategii gry, tylko zastanawiamy się nad modelami, parametrami, odległościami i warunkami. To jest podstawa. Jesli ONI tam w centrali pomogą nam rozprawić się z trendami - to wspaniała wiadomość. Bo dla wielu graczy trendy są bardzo miłym i oczekiwanym zjawiskiem. Ale dla np. sieci neuronowych jest to przekleństwo. Taka sieć jak zobaczy trend, to się jej tak uczepi, że właściwie jest zniszczona i trzeba ją budować od początku. Bo \"myśli\", że właśnie złapała Pana Boga za nogi. Można spotkać opisy tego zjawiska w internecie. Mariusz to przećwiczył i pewnie wielu innych specjalistów również, - może coś napiszą o tym. Zatem niech ONI tam w centrali walczą z trendami. To bardzo dobrze. |
2010-02-18 (01:57)![]() Data rejestracji: 2005-09-29 Ilość postów: 141 ![]() | wpis nr 288 263 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witaj,gorzej wtym czasie w Chinach jest Swięto Najjasniejszej Kostki i miliard chińczyków rzuca kostką.I co z tym zrobić? |
2010-02-18 (08:16)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22655 ![]() | wpis nr 288 282 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ..........\"Póżniej sprawa się komplikuje -ale może ktoś odważy się i poda jakie są następne wydarzenia na histogramie oczywiście z szacunkowym czasem średnim .....\" Do Mariusza> nie mam zamiaru angażować się w [żaden] projekt, ale......jeśli potrzeba pomóc wykonać JAKIEŚ TRUDNE .....OBLICZENIA, to mogę pomóc .....ew. jeśli by obliczenia wymagały zbyt dużego czasu.....to napiszę algorytm..... a wyliczycie sobie sami. Pod warunkiem ,że .......otrzymam wystarczająco precyzyjne informacje-co ma być OBLICZONE. |
2010-02-18 (08:46)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22655 ![]() | wpis nr 288 288 [ CZCIONKA MONOSPACE ] .....co do monety to wiadomo mi ,że szansa na wypadnięcie 6 ścian z prawie...14ml. kostek 6-ściennych to tak jak by 24 x z rzędu wypadła jedna strona ....czyli np. 24x reszka co do histogramu kostki 6-ściennej ......to chodzi ci o to by przedstawić CZASY OCZEKIWANIA dla wypadnięcia 1-ej,2-ch,3-ch .....aż do 6-ciu ścianek ? np. na bazie 10 000000 rzutów ? doprecyzuj ....... |
2010-02-18 (09:35)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22655 ![]() | wpis nr 288 295 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz> tu możesz porzucać monetą ![]() http://www.active-maths.co.uk/whiteboard/2data/prob_coins.html inne .może ..warte uwagi http://gwydir.demon.co.uk/jo/probability/coins.htm http://gwydir.demon.co.uk/jo/numbers/binary/kids.htm http://gwydir.demon.co.uk/jo/probability/dice.htm |
2010-02-18 (09:36)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22655 ![]() | wpis nr 288 296 [ CZCIONKA MONOSPACE ] http://www.active-maths.co.uk/whiteboard/2data/prob_coins.html |
2010-02-18 (10:49)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2454 ![]() | wpis nr 288 311 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Leo Może tego nie wiesz . Moneta to taki krążek z metalu . Mieszanina miedzi i niklu . Onego czasu robiono ją z kruszców jak złoto i srebro . Moneta ma dwie strony -rewers i awers . Jest system układu rewersu i awersu polski ( trzeba monetę obrócić wzdłuż osi pionowej aby zobaczyć drugą stronę normalnie . I system amerykański -trzeba obrócić monetę wzdłuż osi poziomej aby zobaczyć drugą stronę normalnie . Monety polskie z błędnym odwrotnym rewersem są rarytasem kolekcjonerskim i jest ich niezmiernie mało ( mniej więcej jedna na 2 miliony ). Gdybyś miał takie szczęście i znalazł taką monetę nie musiałbyś grać w totka. Ja mam kilka monet ,którymi mogę rzucać . Do tego mi komputer nie jest potrzebny . Wyłącz komputer i zacznij myśleć -to coś się dowiesz . ps Ja nie pisałem o żadnym projekcie . Skąd ci taki pomysł przyszedł ? ps2 Na twoim miejscu poprosiłbym administratora o wycięcie wpisu o uczestnictwie w jakimkolwiek projekcie -bo nikt cię do takowego nie weźmmie -a sam żadnego nie zrobisz |
2010-02-18 (11:59)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2454 ![]() | wpis nr 288 349 [ CZCIONKA MONOSPACE ] CZASY OCZEKIWANIA dla wypadnięcia 1-ej,2-ch,3-ch .....aż do 6-ciu ścianek ? np. na bazie 10 000000 rzutów ? doprecyzuj ....... Leo O jakie rzuty Tobie chodzi ????? Bo nie za bardzo rozumiem . PRZECIEŻ MY SIĘ ZAJMUJEMY TOTKIEM . Mamy masę poprzednich losowań to po kiego mamy rzucać kostką ??? Co my z tych rzutów możemy zaprognozować ? Po co prowadzić symulację na sztucznych wynikach jak są prawdziwe . My piszemy o kilku kostkach utworzonych tak aby mieć do dyspozycji wszystkie kombinacje w grze . No bo nie ma lepszych kombinacji ani gorszych . |
2010-02-18 (12:30)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22655 ![]() | wpis nr 288 367 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz> Skoro nie chcesz wsparcia, to moja oferta pomocy jest nieaktualna..... Ty jesteś po prostu .....samowystarczalny, ale to dobrze. powodzenia |
2010-02-18 (12:36)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22655 ![]() | wpis nr 288 372 [ CZCIONKA MONOSPACE ] >>> nie mam zamiaru angażować się w [żaden] projekt, ------------------------------------------------------------------- co niby mam usuwać..... ---------NAPISAŁEM Ci WYRAŹNIE-------- że mnie żaden projekt ......nie interesuje ....tylko pomoc ....ofiarowałem, jak sobie nie dasz rady ![]() ale .......już nie ważne. |
2010-02-18 (13:55)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2454 ![]() | wpis nr 288 409 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ja przecież w ogóle nie pisałem o żadnym projekcie. Chyba posty ci się pomyliły . J napisałem post o chronologii wydarzeń w kostce . Myślałem ,że ktoś po prostu zaobserwował jak te zdarzenia przebiegają . Mniemam , że wielu nie rzucało kostką . |
2010-02-18 (19:58)![]() Data rejestracji: 2008-10-13 Ilość postów: 20531 ![]() | wpis nr 288 561 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witaj TDP, Ja tam widzę dwie liczby. Powodzenia |
2010-02-19 (02:12)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 288 664 [ CZCIONKA MONOSPACE ] mrowa, losowania probne nie przeszkadzaja gdyz mamy wyniki losowan z dana gestoscia 1, a potem 2 losowania dziennie (a jak bylo w dalszej przeszlosci nie wiem) mozna by powiedziec, ze warunki dla tych losowan sa za kazdym razem takie same wiec na co nam losowania probne? niedawno zbudowalem generator do lotto, ktory bazuje na najprostszej na swiecie zasadzie, w ktorym uzylem znanej stalej, ktora w dodatku pojawila sie nie wiadomo skad, mozna bylo uzyskac zwiekszenie prawdopodobienstwa 3ki do ok 1/40 1/38 maksymalnie jesli dobrze pamietam a co sie stanie jezeli pomiedzy wyniki z bazy losowan powrzucam jakies pseudolosowe wyniki losowan? i potem uzyje generatora? tu odpowiedz dla ciebie sprawdz jesli masz mozliwosci |
2010-02-19 (02:16)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 288 665 [ CZCIONKA MONOSPACE ] moim zdaniem kule \"losuja sie\" caly czas, nawet jak leza grzecznie w skrzynce, jesli znajdziesz cudowny sposob na wybranie odpowiednich momentow do przeprowadzenia losowania moim zdaniem moglbys wylosowac co chcesz, po prostu w odpowiednim momencie; trzeba znalezc fale a kazdy stan, w ktorym aktualnie sie znajduje prawdziwie wylosowane zdarzenie moze prowadzic do kazdego innego stanu w nastepnym losowaniu i tym sposobem mamy postulat do naszego modelu ^ |
2010-02-19 (06:00)![]() Data rejestracji: 2008-02-02 Ilość postów: 867 ![]() | wpis nr 288 667 [ CZCIONKA MONOSPACE ] bardzo ciekawe Ralfek,zaraz będzie pewnie o entropii |
2010-02-19 (16:23)![]() Data rejestracji: 2008-11-01 Ilość postów: 5 ![]() | wpis nr 288 855 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Mariusz mam pytanie załóżmy że mamy kostkę 11 to ścienną i potrafimy przewidzieć że np:do pięciu losowań wystąpi w niej jakieś zdarzenie,załóżmy że mamy 6 kostek, w pozostałych kostkach też możemy oszacować ten czas,ale jak skleić te kostki żeby trafić ,skoro zdarzenia w kostkach wystąpią w różnych czasach ? |
2010-02-19 (23:04)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2454 ![]() | wpis nr 289 023 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witaj heme29 Sprawa poważna i chyba sie rozumiemy . Oczywiście z góry zakładam ,że chodzi Ci o dużego lotka -bo pozostałe gry to zawracanie głowy . Oczywiście przy kostce 14 milinowej nie ma sklejania . A przy pozostałych przypadkach jest . Sprawa jest najważniejsza . I ma sie tak .( tutaj nie o wszystkim można pisać ) Trzeba wybrać taki model i takie zdarzenie na kostce aby zakres czasowy był jak najmniejszy . Nastepnie rzeba zrobić wszystko aby ten czas ujednolicić i maksymalnie skrócić . Zabawa ma sens jeżeli moduły do sklejania nie przekraczają 3 losowań . Wtedy jak nie wolniej to szybciej z normalnego rachunku prawdodpodbieństwa zajdzie przypadek współzbiezności . Są świetne metody skracania tego czasu . Jedną niopatrznie opisałem .To flary . Druga wynika z obszernych opowieści Karamby o lustrzanych odbiciach . Pozdrawiam i widzę ,że sukces blisko |
2010-02-20 (17:03)![]() Data rejestracji: 2008-02-02 Ilość postów: 867 ![]() | wpis nr 289 272 [ CZCIONKA MONOSPACE ] interesujące.ja na razie doszedłem do ok.60 losowań (moduły czasowe)na dodatek w MM z niezłym skutkiem jak dla mnie.na razie 5/6 trzykrotnie.pamiętając Twoje posty Mariusz2 to oczywiście porażka,ale dla mnie to sukces.niestety praca przede wszystkim,a hobby później,zatem albo moja niewiedza i ignorancja,lub po prostu brak czasu na lepszy rezultat.niemniej taki efekt osiągnąłem dopiero po analizie kostki w 3D(jednej) pozdrawiam i na razie uciekam do następnej maszyny gdyż klient czeka |
2010-02-21 (04:44)![]() Data rejestracji: 2008-02-02 Ilość postów: 867 ![]() | wpis nr 289 495 [ CZCIONKA MONOSPACE ] jeszcze bardziej prawdopodobne jest to,że był to tylko uśmiech losu,jak ktoś napisał w innym temacie.przekonam się za jakiś czas. pozdrawiam |
2010-02-26 (23:42)![]() Data rejestracji: 2009-12-16 Ilość postów: 127 ![]() | wpis nr 291 784 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witam TDP zapomniałeś już o swoim wątku? zadane konkretne pytania pozostają dalej bez odpowiedzi ktoś mógłby pomyśleć że autorytety wypowiadające się w tym wątku może i mają osiągnięcia ale jedynie na poziomie teoretycznym (hipotetycznie są rewelacyjni) gdy zaś rozpoczynamy mowę o konkretach (np. prośba o podanie wzoru do obliczeń (wzorów podstawowych a nie tajemnych) (np. pytanie jak zastosowanie zauważonego zjawiska wpłynęło na prognozy - ogólnie (bez szczegółów)) to następuje krępująca cisza dlaczego? pozdrawiam |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 11 12 13 ... 30 31 Wyślij wiadomość do admina |