Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 14 15 16 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Suma i różnica |
2010-01-08 (16:53)![]() Data rejestracji: 2009-03-14 Ilość postów: 565 ![]() | wpis nr 271 082 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurko - kawał solidnej roboty> Brawo i dzięki - czytając wpisy można odnieść wrażenie że są same trafienia.Ja osobiście jestem mocno zainteresowany jak długie są przerwy między trafieniami- po prostu gram progresją i to jest b. istotne.Pozdrawiam. |
2010-01-08 (18:40)![]() Data rejestracji: 2009-05-29 Ilość postów: 3951 ![]() | wpis nr 271 112 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"czytając wpisy można odnieść wrażenie że są same trafienia\" - no chyba niedokładnie czytasz, bo w tabeli widać wszystko: i kumulacje i przerwy. Mało tego, nie tylko ale tez żaden z twórców swojej metody nie napisał czegoś takiego, co ty powyżej. Nie wiem zatem skąd te wnioski? |
2010-01-08 (20:31)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 271 147 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nawiązując do zjawiska przyciągania , należałoby zastanowić się czy (podam może przykład starego poczciwego Dużego Lotka) wylosowana szóstka która w sumie składa się z 6 kul, to to samo co jedna kula z blisko 14mln kul. Losowanie DL (obecnie Lotto) składa się z sześciu ciągnięć (nie pisze losowań, bo będzie masło maślane) . Czy to to samo co jedno ciągnięcie tylko nie z 49 a z 14mln ? Od strony klasycznego prawdopodobieństwa to to samo, od strony fizycznej już nie. Podobnie w MM np 6z6 . Jeśli by traktować takie zdarzenia jako zdarzenia o małym prawdopodobieństwie to bardziej należało by się skupić na wyszukiwaniu nie pojedynczych liczb a czwórek, piątek czy szóstek. Ale zasadnicze pytanie czy zdarzenie \"wynik losowania\" które składa się z kilku (kilkunastu) zdarzeń elementarnych \"wylosowanych kul\" można traktować jako jedno ? (tak jest traktowane) Prawdopodobieństwo tego zdarzenia natomiast wynika z prawdopodobieństwa zdarzeń elementarnych - a te są zbyt wysokie. I czy pominąć ten fakt? Traktować złożone zdarzenie jakim jest wynik losowania jako jedno. Sama nie wiem jak to traktować bo w sumie w DL wylosowana jest jedna szóstka , sześć piątek , no i w cholerę czwórek, trójek itd. Z punktu widzenia kogoś kogo interesuje piątka , to losowane jest aż sześć piątek na raz. Nie wspominając o MM. ??? |
2010-01-08 (21:08)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 271 167 [ CZCIONKA MONOSPACE ] kazda liczbe traktowac jako osobne zdarzenie ale jesli typujemy np trojke w mm to analizujemy 3 liczby pojedynczo 3 parki mozliwe w tej trojce 1 trojke czyli 7 zdarzen musi zajsc jednoczesnie aby trafic 3ke ![]() |
2010-01-09 (11:52)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 271 312 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ralfek martwi mnie to , że jeśli przyjąć że tylko zdarzenia o niskim prawdopodobieństwie przyciągają się to w MM czy innych grach losowych (podobnych do MM, Lotto itd) nie będzie to zjawisko występować. Z treści artykułu o tym zjawisku : \"\"\"\"Istotą naszego twierdzenia jest przede wszystkim wskazanie naturalnego mechanizmu prowadzącego do „przewagi” przyciągania nad odpychaniem w procesach stochastycznych, przez co stawia ono prawo serii w zupełnie nowym świetle. Zapewne jest to dopiero początek badań. Dalsze uściślenia i uogólnienia mogą stanowić ciekawy kierunek przyszłych dociekań..........Przede wszystkim, dotyczy ono wyłącznie zbiorów małych, a więc zdarzeń rzadkich. Nie obejmuje to zdarzeń takich jak pojawianie się konkretnych pojedynczych liczb w ruletce, bardziej adekwatne jest tu zdarzenie polegające na rozbiciu banku w ruletce. \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" Jeśli ma występować zjawisko przyciągania zdarzeń rzadkich np piątki w Lotto , to automatycznie musi to zjawisko wystąpić w zdarzeniach \"mniej rzadkich\" takich jak czwórki, bo pojawienie się określonej piątki skutkuje pojawieniem się określonych czwórek (wchodzących w skład owej piątki). Dalej idąc pojawią się trójki, dwójki i pojedyncze liczby. A to zaprzecza warunkowi o zdarzeniach rzadkich do których nie można zaliczyć dwójek , pojedynczych liczb a nawet można trójek (prawdopodobieństwo 1 do 57 jest za wysokie). A dzieje się tak dlatego , że piątka w Lotto czy inaczej \"wynik losowania\" to złożenie \"wyników elementarnych\" które mają zbyt wysokie prawdopodobieństwo. |
2010-01-09 (14:21)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 271 406 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ciezko powiedziec kurko.. mysle ze pedro moglby na ten temat wniesc co nieco |
2010-01-11 (17:52)![]() Data rejestracji: 2009-03-02 Ilość postów: 908 ![]() | wpis nr 272 417 [ CZCIONKA MONOSPACE ] hej chłopaki ![]() |
2010-01-11 (18:33)![]() Data rejestracji: 2009-05-29 Ilość postów: 3951 ![]() | wpis nr 272 435 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie, raporcik ma być po tym weekendzie co był, to będzie. :D ![]() |
2010-01-11 (18:59)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 272 452 [ CZCIONKA MONOSPACE ] SirMavins dobrze byłoby , byś zaznaczył kolorem tła okres od kiedy typ danej metody traktujemy jako typ zgrany. Ma to ogromne znaczenie w perspektywie czasu. Jeśli ktoś poda nową metodę to niech poda czy już od następnego los. chce by ją stosować (pewnie tak). Po dłuższym okresie czasu , obserwując większą ilość metod, można będzie stwierdzić przez jaki minimalny okres czasu metoda nadal funkcjonuje, oraz wiele innych ciekawych właściwości. Niestety jest to zajęcie żmudne , długotrwałe a wyniki sensowne (w sensie miarodajne) pojawią się wówczas gdy metod będzie jak najwięcej oraz czas obserwacji będzie jak najdłuższy. |
2010-01-11 (19:14)![]() Data rejestracji: 2009-03-14 Ilość postów: 565 ![]() | wpis nr 272 458 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Sir Mavins - tak oczywiście żle czytam tabele i w ogóle nie ma przerw w wypadaniu trafień w poszczególnych metodach. |
2010-01-11 (19:21)![]() Data rejestracji: 2009-05-29 Ilość postów: 3951 ![]() | wpis nr 272 466 [ CZCIONKA MONOSPACE ] KURKO - to w sumie należy do podających metodę, bo ja tylko wypełniam pola. Poza tym metoda musi być w miarę prosta, a wszelkie poprawki zajmują czas. Najlepiej gdyby każdy podawał gotowy arkusz, który by się skleiło w całość. wielisłwie04 - \"w ogóle nie ma przerw w wypadaniu trafień w poszczególnych metodach.\" NIGDY niczego takiego nie twierdziłem, więc sarkazm niepotrzebny. A zresztą, miej pretensje do ich twórców, że nie spełniają Twoich oczekiwań, nie do mnie, chyba że Twoja uwaga dotyczy mojej metody. No body is perfect. Jeśli te sposoby typowania Ci nie odpowiadają, podaj swój. |
2010-01-11 (19:38)![]() Data rejestracji: 2009-03-14 Ilość postów: 565 ![]() | wpis nr 272 478 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Sir Mavins - moje typowania są w\"zakres plus oraz single\"typuję również na stronie mysi pisi 8 liczb i nie mogę napisać że są to osiągnięcia (chodzi o 8 liczb)Jeżeli chodzi o single to jest trochę lepiej,niestety nie umiem zrobić tak pięknych tabel jak Ty,podziwiam pracę jaką wkładasz ,co do przerw w wypadaniu to dla mnie jest to sprawa o ogromnym znaczeniu.W swojej uwadze nie napisałem że dotyczy metod innych prezentowanych na forum. |
2010-01-11 (19:42)![]() Data rejestracji: 2009-05-29 Ilość postów: 3951 ![]() | wpis nr 272 481 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zakres plusa...no to ja trzymam się metody perkuna. A w typowaniu nie chodzi o podanie liczb, tylko o \"dlaczego tę/te a nie inna inne\" Na czuja, intuicję...w grze losowej...ja tam nie liczę. Ok, dobranoc. |
2010-01-11 (22:29)![]() Data rejestracji: 2009-03-14 Ilość postów: 565 ![]() | wpis nr 272 572 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Chcę wyrażnie powiedzieć że typuję nie na nosa,(chodzi mi o single),wniosek co do sposobu jest Twój ,ale przyczepiłeś się do mnie na innej stronce i o dziwo ciągniesz to dalej,moją metodę mogę Ci przedstawić,chcę Ci zwrócić uwagę że żadnej z metod nie krytykuję i cieszy mnie że masz wzór który jest dla Ciebie korzystny,życzę wygranych! |
2010-01-12 (12:01)![]() Data rejestracji: 2009-05-29 Ilość postów: 3951 ![]() | wpis nr 272 698 [ CZCIONKA MONOSPACE ] wielisławie!!! Zakopmy więc topory i przystąpmy do wyrywania złotych piór z kur od TS. ::dlon:: |
2010-01-12 (12:10)![]() Data rejestracji: 2009-05-29 Ilość postów: 3951 ![]() | wpis nr 272 701 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dobra, małe zestawienie metod na 21 losowań stycznia 2010. NIE MA wszystkich, za co przepraszam tych co podali, nie dałem rady. A, przypominam o kolejności wykonywania działań, jak na razie tylko edi8 napisał poprawnie bez problemu. Ewentualne błędy poprawię. ![]() |
2010-01-12 (13:03)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 272 733 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wiem , że to trochę pracy , ale najważniejsze jest by określać jak długo dana metoda musi \"wzrastać\" by ja można zauważyć i traktować jaką dobrą i wówczas podjąć decyzję o jej wykorzystaniu, i od momentu tej decyzji jak długo metoda taka nadal działa, oraz jak głęboko opada po swym apogeum, w jakim tempie. Przykład pierwszej metody w tym temacie 201: -mamy o niej dane od losowania nr 4688 z dnia 25.10.2009, ale nie wiemy kiedy została zauważona przez Ediego -sądzę że decyzja o grze to 2.12.2009 od losowania nr 4764 ,przynajmniej od tego dnia jest temat i metoda podana publicznie (chyba , że Edi 8 podał ją już wcześniej a następnie został założony temat). - możemy przyjąć że do losowania 4823 działała wyśmienicie . - od losowania 4823 działa źle , w 24 los. sprawdza się 3 razy. - ciekawe kiedy zdecydowalibyśmy o tym że jej czas minął , bo na pewno nie w 4824 , czy w 4825 losowaniu a znacznie później a to jest chyba najważniejsze!!!! - |
2010-01-12 (13:16)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 272 742 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tak na szybkiego gołym okiem : jeśli przyjąć że cały grudzień (około 60 losowań) działała bardzo dobrze, następnie że po 10 losowaniach bez trafienia stopujemy z nią , to i tak za okres około 70 losowań skuteczność była by bobra. Tylko chodzi o to by podjąć właściwą decyzję o przerwaniu danej metody. jeśli skuteczność opada stromo w dół to decyzja jest i łatwa i szybka , gorzej jak skuteczność opada powoli i gramy dalej sądząc że będzie lepiej . To co w grudniu nam metoda \"dała\" w styczniu może \"zabrać\" i dlatego te obserwacje mogą mieć sens dla wiekszej liczby medot a na tej podstawie można spróbować wyciągnąć wnioski, o ile będzie sie dało wyciągnąć jednoznaczne wnioski. Przeważnie trudno jest wyciągnąć zdecydowane wnioski a zarazem rozstrzygnąć czy coś jest dobre czy złe, niestety krążymy (w większej perspektywie czasu i metod) wokół 25%. |
2010-01-12 (16:37)![]() Data rejestracji: 2009-07-22 Ilość postów: 529 ![]() | wpis nr 272 838 [ CZCIONKA MONOSPACE ] SirMavins>>> Witam Dziękuję za umieszczenie mojej metody do listy metod o „dobrej skuteczności” typowania pewniaka. Muszę jednak skorygować Twoje dane, gdyż nadal źle wyliczasz liczby do typowania. Przypomnę, że w tej metodzie liczymy sumę pięciu ostatnich liczb (baza niesortowana) w piętnastej kolumnie. Następnie liczymy modulo tej sumy i do niej dodajemy liczbę jeden. Aby nie było już niedomówień posłużyłem się bardziej szczegółową tabelą: ![]() Pozdrawiam |
2010-01-12 (17:38)![]() Data rejestracji: 2009-05-29 Ilość postów: 3951 ![]() | wpis nr 272 861 [ CZCIONKA MONOSPACE ] sollos - w sumie to każdy swoja metodę zna najlepiej. nic w tym dziwnego, skoro ja wymyślił...oczywiście + 1. Widzę, że szybko ci to poszło, to może wkleisz za grudzień i listopad? Tym samym więcej osób widziałoby efekty. Bo teraz to jeśli myślisz, że wpiszę to się grubo mylisz, jeszcze raz to sprawdzę, niestety to potrwa, gdyż nie siedzę w \"jednym temacie\", no i mam tez swoje obowiązki, a gra jest potem. Wolniejszy styczeń nie zmieni tego, a jego koniec zbliża się dość szybko i potem aktualizacja pewnie się opóźni. No nic, pozdrawiam. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 14 15 16 Wyślij wiadomość do admina |