Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 7 8 9 ... 15 16 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Program analizujący przedziały - ciekawe spostrzeżenia!! |
2009-11-17 (19:28)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 253 248 [ CZCIONKA MONOSPACE ] nie zmienia to faktu ze i tak 50 wypadaly losowo, tylko mialy inne parametry \"ukladu\" |
2009-11-18 (04:17)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 253 397 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurko, 17 XI 2009 o 00:21 napisałaś m.in. \" I mamy zakresy jakich czasem (u innych) nie widać. NP : zakres 72 -1, czy 79-8. JA cały czas biorę pod uwagę KULE a nie liczby , a że dla prostszego wyrażania się nie piszę o kulach oznaczonych znakiem, tylko wyrażam się wprost mówiąc \"liczby\" to nie znaczy , że mam przywiązanie do liczb (jako takich) . \" KONTYNUACJA /II część odpowiedzi na problem kol. Kurki/... Powyżej zacytowałem tekst kol. Kurki, który jest logicznie wewnętrznie sprzeczny. Trzeba się na coś zdecydować. Jeśli multilotek, Duży Lotek, Express, czy Numerek byłyby grami \"liczbowymi\", to mówimy o liczbach i zakresach /przedziałach/ liczb. Ale Multilotek, Duży Lotek, Express i Numerek nie są tak naprawdę grami liczbowymi. Są GRAMI LOSOWYMI. To, że są GRAMI daje nam szansę traktowania ich jak gry a nie jak loterie - to jest kolosalna różnica, bo w grach możemy sobie stosować strategie a w loteriach nie możemy. To, że są LOSOWE powoduje, że mamy do czynienia z obiektami losowymi a nie z liczbami. Możemy te obiekty losowe sobie dowolnie oznaczać. Np. imionami i nazwiskami słynnych piłkarzy. Można na nich namalować liczby. Ale to nie są liczby. Jest niesłychaną iluzją wmówienie komuś, że np. obiekt oznaczony liczbą 1 oznacza 80 razy mniej niż obiekt oznaczony liczbą 80. Inaczej, żeby każdy zrozumiał: ile jest 1+2? odp. jest 2 a ile jest 7+23+56+78+45? odp. jest 5 ile jest 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10 ? odp. Jest dokładnie 10 Ile jest 50+51+52+53+54+55+56+57+58+58+59 ? odp. Tyle samo 10 A czym się różni np. 50+51+52+53+54+55+56+57+58+59 od np. 5+13+47+68+8+18+22+77+65+49 ? Ano niczym, bo tu czy tu mamy po 10 obiektów losowych. To nie są rzecz oczywista te same obiekty. Ale to nie są obiekty przyporządkowane do jakichkolwiek PRZEDZIAŁÓW. Przedziały liczbowe są iluzją. Do czego prowadzi iluzja map liczbowych tworzonych na odcinku z szeregu liniowego liczb od 1 do 49, to już pokazałem w jednym z poprzednich wpisów... A to był pokazany tylko może promil iluzji z jaką tu mamy do czynienia! Nie ma W RZECZYWISTOŚCI żadnych przedziałów. To jest złudzenie spowodowane tym, że oznaczono obiekty losowe liczbami porządkowymi i te liczby stały się asumptem zupełnie niebywałych rzeczy. Firmy na wyścigi piszą jakieś programy analizujące zależności na mapach liczbowych, zależności \"parek\", \"trójek\", \"czwórek\", odstępów liczb między sobą... Przecież ja nie śnię, to się dzieje autentycznie, LUDZIE OBLICZAJĄ SUMY TYCH LICZB, LICZĄ JAKIEŚ ZALEŻNOŚCI MIEDZY LICZBAMI, et cetera. Przecież każdy widzi, że tak jest. Wystarczy wejść na to forum... A tu nie ma żadnych liczb. A skoro tu nie ma żadnych liczb, to nie ma tam również żadnych przedziałów!! Powiedzmy to tak prosto, jak można, żeby każdy zrozumiał. Zamiast piłeczek do wielkiego bębna wkładamy powiedzmy coś większego, np. kopyta szewskie, które ważą po 10 kg. Oznaczamy je znakami chińskimi. Znaków chińskich jest ponad 55 tysięcy, więc z zapasem starczy na wszystkie gry. Każdy taki znak to jakieś pojęcie. Powiedzmy, że bierzemy chińskie znaki oznaczające zwierzęta, nazwy przedmiotów itd., ale nie liczby. No i teraz losowanie tych szewskich kopyt. Wyskakuje w Dużym lotku: \"niebo\", \"skała\", \"lew\", \"woda\", \"dom\", \"dorożka\". I teraz gdzie tu są jakieś przedziały liczbowe?? Nie ma. A czy w takim razie sposób oznaczenia losowanych obiektów może wpływać na to że gra losowa staje się gra liczbową? Nie może. W takim razie niniejsze rozumowanie udowadnia, że w tych grach nie mamy do czynienia z liczbami. Skoro nie ma liczb, to nie ma i przedziałów liczbowych. Przedział liczbowy 50-59 jest zwykłą iluzją. Nie ma takiego przedziału. Ciąg dalszy wkrótce nastąpi i będzie to ostatni odcinek. Wszelkiej pomyślności dla Wszystkich, przede wszystkim Zdrowia oraz Szczęścia w grach |
2009-11-18 (04:20)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 253 398 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mała errata: z roztargnienia dodałem dwa razy ten sam obiekt losowy 58. Przepraszam. Cierpię na syndrom \"roztargnionego matematyka\" i stale popełniam takie błędy. |
2009-11-18 (19:59)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 253 640 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tajemniczy Don Pedro Fajna teoria i ciezko sie z nia nie zgodzic zarowno dla przykladu laczonego odcinka w okrag jak i teraz dla ilosci obiektow losowych. Do rozpoznawania obiektow losowych nie chce brac liczb. Niema liczb niema i przedzialow liczbowych. No dobrze. Proponujesz w Swojej teorii, aby kazdy obiekt sie roznil jak np. \"niebo\", \"skała\", \"lew\", \"woda\", \"dom\", \"dorożka\". A jesli ja sobie wybiore pierwsze 10 obiektow jako \"ryby\" kazda bedzie innego gatunku : \"szczupak\",\"okon\",\"karp\",\"rekin\" ... itd. Kolejne 10 obiektow losowych niech to beda \"psy\" - \"spaniel\",\"jamnik\",\"owczarek\",\"amstaf\"... itd. Chociaz kazdy z obiektow ma inna nazwe sa rozpoznawalne jako rodzina np. lawice ryb, stada, itd itp. Czy w ten sposob nie wymuszam na losie - przedzialow losowych? I mimo tego, ze mam doczynienia z gra losowa nie liczbowa nie zmuszam losu do ustalenia stalych zasad? Pozdro |
2009-11-18 (22:21)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 253 709 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mrowa, Bardzo dobrze! Możesz robić z tymi losowymi obiektami, co tylko chcesz. Możesz oczywiście nadawać im różne nazwy. To jest tylko jakaś forma zapisu.. Ty to możesz zrobić, bo one same jako bezimienne nie mogą. Nie są na pewno przypisane z góry do jakichkolwiek nazw ani na pewno do jakichkolwiek liczb.. Każdy może je sobie nazwać po swojemu. Możesz je dowolnie przestawiać, kodować i obserwować jak się zachowują. Wreszcie możesz obmyślać strategie skuteczne. Rzeczywiste strategie gry na wygraną. Natomiast Twoje działanie nie manipuluje losem. To już byłaby czarna magia. Bądźmy logiczni. Sam napisałeś o dziwnej harmonii rozkładów losowych podczas swoich eksperymentów. Rzecz polega na znalezieniu prawdy a nie uleganiu iluzji. Tu jeszcze z naciskiem napiszę, że to nie jest moja teoria. Poruszam jedynie tak zwane zagadnienia wstępne. O tym wszystkim wie wielu użytkowników tego forum i czytelników tego wątku. Wielu z nich ma gigantyczną wiedzę i w ogóle tu nie zabiera głosu. Kol. Kurka niepotrzebnie się martwiła... Wkrótce napiszę dlaczego. No to zdrowia Wszystkim |
2009-11-19 (04:11)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 253 737 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czyli prkatycznie niema ograniczen. Poczekam z niecierpliwoscia na trzecia czesc ![]() Pozdro |
2009-11-19 (21:20)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 254 010 [ CZCIONKA MONOSPACE ] TDP przedziały 10 liczbowe jakie tutaj na początku tematu zaprezentował ralfek, to pogrupowanie kul oznaczonych liczbami według pewnym kryteriów. Jest wiele sposobów dla ludzi bardziej lub mniej przyjaznych by grupować obiekty oznaczone liczbami. Można pogrupować obiekty oznaczone taką samą cyfrą jedności , co jest mniej \"przyjazne\" niż grupowanie obiektów oznaczonych taką samą cyfrą dziesiątek. Jeszcze mniej przyjazne będzie pogrupowanie co 8-smą liczbę . Można 1 646 492 110 120 dziesiątek tworzyć w dowolny sposób i każdy będzie miał taką samą wartość. A dlaczego ludzie grupują obiekty w przyjazne sposoby częściej ? Pewnie to jest bardziej naturalne dla człowieka no i napisanie programu który zlicza , porównuje itd gdy przedziały łatwo zdefiniować (od 1 do 10) . Po za tym program który ma podział na dziesiątki wewnątrz których są obiekty w żaden sensowny sposób nie związane ze sobą pewnie większości wydałby się dziwny, a może \"głupi\". RALFEK - i co tam słychać z tym generatorem. Sprawdziłeś te dane które Ci przesłałam ??? |
2009-11-22 (15:21)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 254 997 [ CZCIONKA MONOSPACE ] sprawdzilem, ostatnie losowania ponizej teoretycznych oczekiwan pozdrawiam |
2009-11-24 (23:03)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 255 907 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tak z ciekawości , to jaka jest odpowiedź na twoje pytanie : \"\"\"\"\" ciekawa jest zaleznosc ktorej uzylem do generowania, czesto spotykana w przyrodzie.. kto zgadnie? \"\"\"\"\"\"\" czy masz na myśli ciąg fibonacciego ??? I czy błąd w programie , czy to tylko \"chwilowa\" hossa była , skoro miałeś bardzo dobre wyniki w krótkim przedziale losowań ??? |
2009-11-24 (23:40)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 255 918 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"hossa\" co do zagadki, to konkretniej to granica tego ciagu ![]() pozdr |
2009-11-25 (00:16)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 255 923 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Myślę, że żatrujesz. Nie wiem czemu w delphi wychodzą mi dziwne wyniki podczas przeszukiwania tablicy [x,y] gdzie x - to liczba losowań, y-to 20 losowanych, prawidłowo robi \"część\" (losowo chyba ![]() Przeszukuje tablice wyników pod kątem \"kiedy ostatnio wystąpiła LICZBA-KULA\". |
2009-11-25 (00:38)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 255 927 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Niekiedy wstawiam jakieś \"CÓŚ\" jak złota proporcja , czy inne , ale nigdy nie wstawiało mi zer (przecież plik txt ma tylko liczby <wyniki> z których pobierane są dane do obróbki) . \"Ważność\" inaczej \"MOC\" zbioru była szacowana w zależności od wystąpienia wstecz danej kuli . wszystko dobrze działa do pewnego momentu, a potem (dla liczb średniooczekujących dziwne wyniki, zamiast tych liczb , \"0\", i później liczby najdłużej oczekiwane .) A co najciekawsze, to te zera nie są zarezerwowane tylko dla środka , ale czasem pojawiają się z tyłu (i prawie tylko z tyłu, a czasem na środku zestawu 80 liczb. Na pewno błąd w programowaniu, ale myślę jak z niego coś wyłuskać . |
2009-11-25 (00:39)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 255 928 [ CZCIONKA MONOSPACE ] nie zartuje, proporcja ta otacza nas wszedzie, a nikt nie zwraca na nia uwagi i na to czym byc moze ona steruje ![]() jesli chodzi o twoj problem to uzywasz skrotow myslowych i nie skumalem o co chodzi ![]() |
2009-11-25 (00:54)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 255 931 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jeśli chodzi o programik , to musiałabym napisać kod z komentarzem . jeśli chodzi o ciąg to ja właśnie takich \"złotych proporcji\" ciąg fibonnaciego itp. próbowałam i dochodzę do wniosku ,że MY Ludzie zauważamy \"CÓŚ\" co jest jakoś tam powtarzalne >>ciąg<<, a nie umiemy zauważyć rzeczy (może nie całkiem ale w pewnym sensie) niepowtarzalnych. |
2009-11-25 (01:33)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 255 937 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A co myslicie o kodowaniu liczb? Po co wlasciwie kodowac liczby,kule,znaki itp? Probuje cos na ten temat znalezdz, nauczyc sie czegos, ale za duzo info to niema na ten temat. pozdro |
2009-11-25 (23:46)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 256 288 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mrówa jaśniej o tym kodowaniu, co masz na myśli . Ja np : w pewnym sensie koduje je od liczby która pierwsza wystąpiła do ostatniej. |
2009-11-26 (09:53)![]() Data rejestracji: 2009-10-21 Ilość postów: 18 ![]() | wpis nr 256 324 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mam propozycje dla piszących programy aby opracowali program oparty na losowaniach poszczególnych faz księżyca.Wiele osób zauważyło,że data urodzin ma ogromny wpływ na wydarzenia życiowe.W moim przypadku urodziłem się w nowiu i w tym okresie miałem najwięcej wygranych,program musiałby zawierać wszystkie losowania w danej fazie i w dowolnym okresie,czekam na odpowiedz,pozd. |
2009-11-26 (13:37)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 256 400 [ CZCIONKA MONOSPACE ] pomysl zupelnie bezsensowny jesli trafiasz w jakies konkretne dni zwiazane z ksiezycem to znaczy ze twoja podswiadomosc jest do tego dostrojona jak mam w programie zawrzec twoja podswiadomosc?? nie znajac sposobu dzialania twojej podswiadomosci nie da sie zmniejszyc przestrzeni probabilistycznej lotto na dany dzien |
2010-01-03 (17:38)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 269 173 [ CZCIONKA MONOSPACE ] przypomnialo mi sie, ze kiedys napisalem pewne narzedzie do typowania, wiec udostepniam http://www.wynikilotto.net.pl/program5.php polega ono na tym, ze analizuje jakie liczby wypadaly po jakich, i tak: pierwsza kolumna to wynik ostatniego losowania, lub jak wpisze sie w opcjach inna liczbe niz 1 to bedzie wstecz losowanie w wierszu dla kazdej liczby ostaniego losowania mamy statystyke ile razy wpadla dana liczba (0 - 80) po tej konkretnej liczbie w nastepnym losowaniu w historii N poprzednich losowan N to parametr \"Ile losowań wstecz do analizy?\" |
2010-01-20 (14:03)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 276 426 [ CZCIONKA MONOSPACE ] uzywajac tego programu 8/13 o 14:00 |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 7 8 9 ... 15 16 Wyślij wiadomość do admina |