Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 5 6 7 ... 15 16 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Program analizujący przedziały - ciekawe spostrzeżenia!! |
2009-11-10 (23:18)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 250 801 [ CZCIONKA MONOSPACE ] wyniki kolejnego testu tym razem duzego lotka udalo mi sie zwiekszyc prawdopodobienstwo trafienia 3/6 : 1/44 z 1/57 4/6 : 1/825 z 1/1032 teraz tylko opracowac alg. ktory jeszcze zwiekszy prawd. tak aby oplacalo sie rzucac szmalem do kolektury (proba dla 5000 generowanych zestawow) |
2009-11-10 (23:26)![]() Data rejestracji: 2009-07-01 Ilość postów: 2510 ![]() | wpis nr 250 807 [ CZCIONKA MONOSPACE ] TDP. . . To jest twoja odpowiedz do pytania o użycie matematyki. ? Piwa to ty hyba wypiłeś za dużo bo plećiesz coraz gorsze głupoty. |
2009-11-10 (23:28)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 250 809 [ CZCIONKA MONOSPACE ] rat ja cie prosze zainstaluj sobie jakiegos poprawiacza ortografii jesli sam nie mozesz sie nauczyc.. |
2009-11-10 (23:31)![]() Data rejestracji: 2009-08-12 Ilość postów: 245 ![]() | wpis nr 250 811 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ralfek>> czy mógłbyś, w wolnej chwili ( ![]() |
2009-11-10 (23:55)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 250 817 [ CZCIONKA MONOSPACE ] dopisuje to do listy zyczen, ale w glowie, wiec musisz mi czasem bez skrupulow przypomniec ![]() |
2009-11-11 (00:08)![]() Data rejestracji: 2009-08-12 Ilość postów: 245 ![]() | wpis nr 250 819 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ralfek masz jak w banku!!! ![]() p.s. bez złośliwosci, bo sama korzystając w większosci z kompa nabawiam się \"wtórnego analfabetyzmu\", ale ..... \"skrupułów\" |
2009-11-11 (00:11)![]() Data rejestracji: 2009-08-12 Ilość postów: 245 ![]() | wpis nr 250 821 [ CZCIONKA MONOSPACE ] bardzo Cię przepraszam!!! teraz do swojego \"wtórnego analfebetyzmu\" musze dodać \"pomroczność jasną\", bo dobrze napisałeś tylko bez \"kreski\".... |
2009-11-11 (00:18)![]() Data rejestracji: 2009-08-12 Ilość postów: 245 ![]() | wpis nr 250 822 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ralfek>> nie wiem czy grasz u buka czy w TS, ale moim zdaniem gra na 4-ki u buka bardziej się opłaca niż na 2-ki lub 3-ki... tylko gorzej trafić... |
2009-11-11 (00:30)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 250 823 [ CZCIONKA MONOSPACE ] nigdzie nie gram ![]() i nei zagram dopoki nie znajde sposobu byc moze nigdy wiec nie zagram pozdrawiam, ps, chwilke sie zastanawialem jak pisze sie to slowko zanim je napisalem ![]() |
2009-11-11 (03:38)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 250 840 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tajemniczy Don Pedro Piszac o dobrej jakosci kombinacjach mialem na mysli to, ze probujac poznac sam los w grze liczbowej nie wiemy jeszcze jak on funkcjonuje jakie ma zwyczaje. Dorwac sie do generatora pseudolosowego i walic jak z karabinu to moze byc mylace ? Ktos musial ten generator stwozyc jaka byla tego kogos wiedza o losie w grze liczbowej ? Protensji tez nie mozna miec mialo byc pseudolosowo wiec i jest. Ja osobiscie na razie nie chce myslec o pseudo generatorach bo i niema takiej potrzeby moze to blad, ale na razie czuje, ze nie jest mi to potrzebne. Wykonalem za to kilka dziesiat losowan NSnS recznie sprawdzalem wylosowane kombinacje na mizernych bazach danych z oryginalnych gier DL mizernych w porowaniu z bazami ralfika 5 mil losowan w porownaniu z moimi ledwo 5 tysiacami. Bardzo duzo systemow, ktore wylosowalem dawalo w przeszlosci trafienia 5 . To dalo do myslenia nie znajac jeszcze dzialania losu juz nauczylem sie go nasladowac to nic, ze w przeszlosc . A pozniej w miare mozliwosci poznawac. Dzisiaj wiem, ze istnieja kombinacje dobrej jakosci. Nie ujmujac nic liczba, ktore traktuje jednakowo. Sprawa lezy gdzie indziej kazda z liczb moze zbudowac kombinacje dobre jakosci … pod warunkiem znajomosc rozkladu losowego, ktory tez nie zachowuje sie byle jak. To mi na razie musi wystarczyc jako punkt zaczepienia do zabawy w kolejne etapy. Typowania sie nie lapie nawet dla zabawy szkoda na to czasu. Do Twojego przykladu z fraktalem nie bede sie odnosil. Jest to dlamnie za trudne po kropce, ktora nie pasowala by do fraktala nie wiedzial bym co sie stalo. Poczolbym się wtedy jak „ ralfik” ktory wylosowal 5 mil zestawow i niewie teraz w jaki sposob wybrac ten jeden jedyny. Musze Ci podziekowac za post z wojskowymi kaloszami. Pozdro |
2009-11-11 (11:54)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 250 917 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Bardzo duzo systemow, ktore wylosowalem dawalo w przeszlosci trafienia 5 . To dalo do myslenia nie znajac jeszcze dzialania losu juz nauczylem sie go nasladowac to nic, ze w przeszlosc . A pozniej w miare mozliwosci poznawac.\" mrowa, ja robie cos podobnego przeciez, a 5mln losowan bylo po to zeby znalezc cos niezwyklego, udalo mi zwiekszyc prawdopodobienstwo trafienia w dl - czyli podobnie jak ty probuje uczyc sie jak dziala los w maszynie lotka, ale narazie to tylko taka zabawa |
2009-11-11 (20:13)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 251 128 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dzisiaj Wielkie Święto, zatem dla odmiany na lekką nutę: Wiedza to moc, chyba każdy się zgodzi. (1) wiedza = moc Czas to pieniądz - to wiedzą wszyscy. (2) czas = pieniądz Prawo fizyki mówi: (3) moc = praca / czas Podstawiając z (1) i (2) do (3) otrzymujemy: (4) wiedza = praca / pieniądz Czyli po przekształceniu: (5) pieniądz = praca/wiedza Co oznacza, że pieniądze dążą do nieskończoności przy wiedzy dążącej do zera, bez względu na wykonaną pracę. Matematyk, fizyk i inżynier dostali po kawałku siatki ogrodzeniowej i zadanie, by ogrodzić jak największy teren. Inżynier ogrodził elegancki kwadrat. Fizyk obliczył że najlepszy stosunek powierzchni do obwodu ma koło i rozstawił siatkę w okrąg. Natomiast matematyk rozstawił siatkę byle jak w krzywa zamkniętą, wszedł do środka i powiedział, że jest na zewnątrz. Trzech ludzi leciało balonem, ale stracili orientację i postanowili dowiedzieć się, gdzie się znajdują. Obniżyli lot i widząc na dole człowieka zapytali: - Czy może nam pan powiedzieć, gdzie jesteśmy? - W balonie - odpowiedział człowiek na ziemi. - Pan zapewne jest matematykiem. - A po czym to wnioskujecie? - Podał pan odpowiedź prawdziwą, precyzyjną i zupełnie bezużyteczną. - A panowie zapewne są inżynierami. - A skąd taki wniosek? - Po pierwsze: nie macie pojęcia, gdzie jesteście i jak się tam znaleźliście, po drugie: prosicie o pomoc matematyka, a po uzyskaniu odpowiedzi dalej nic nie wiecie i winicie za to matematyka. Po czym można poznać prawdziwego matematyka? Przed śniadaniem całuje jajko, a żonę puka łyżeczką w czoło. Rozwiązuje zadania kredą na karoserii mijanego czarnego mercedesa i dziwi się, że tablica mu odjeżdża. Wieczorem wyrzuca za drzwi zegarek i nakręca kota. I na koniec coś bardzo pouczającego: Zapytano pewnego razu Alberta Einsteina (1879 -1955), w jaki sposób pojawiają się odkrycia, które przeobrażają świat. Wielki fizyk odpowiedział: Bardzo prosto. Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie. Miłego wieczoru! |
2009-11-11 (22:03)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 251 174 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Z Einsteinem nie było tak dosłownie , ale w sumie chodzi o to że, jeśli ktoś ma wątpliwości to dąży do ich rozwiązania , a nie zarzuca tematu jako już pewnego i ostatecznie rozwiązanego. TDP odnośnie mojej sugestii co do pierwszych losowań MM to : jest możliwość iż losowania te były losowe ALE prawdopodobienstwo nie było identyczne dla wszystkich kul (nie pisze numerów, bo ja cały czas rozpatruje to fizycznie czyli \"kul oznaczonymi numerami) . Fizyczna ułomność - to właśnie jest coś co , jeśli występuje pozwala na to by korzystając z niej lepiej trafiać. Taka ułomność w pierwszych losowaniach pozwalała na typowanie z 70 a nie z 80 liczb. Niestety wówczas na wiele się to nie zdało ( bo dzisiaj jest możliwość typowania na NIE) . TY (TDP) poruszasz zagadnienia które już w przytoczonej rozmowie z A. E . lepiej nie znać , by je rozwiązać ![]() |
2009-11-11 (22:08)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 251 175 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Proszę zauważyć , że wlaściwości fizyczne mają różny wpływ na wynik losowania w zależności od jego sposobu. jeśli ciężar kul jest różny to maszyna \"pneumatyczna \" bardziej wychwyci róznice ciężaru , a maszyna bębnowa mniej. Tu kłania się fizyka . |
2009-11-11 (22:13)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 251 178 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ralfek : \"\"\"\"\"\"\" udalo mi sie zwiekszyc prawdopodobienstwo trafienia 3/6 : 1/44 z 1/57 4/6 : 1/825 z 1/1032 \"\"\"\"\"\' Czy mogę Ci podesłać wyniki z innej gry 6z49 ? możesz sprawdzić skuteczność w owej grze ? |
2009-11-11 (22:19)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 251 186 [ CZCIONKA MONOSPACE ] a pisz, mail podalem wczesniej w tym temacie ![]() pozdr |
2009-11-15 (03:16)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 252 295 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do kol. Kurki i innych czytelników. Kurko, napisałeś w jednym z początkowych wpisów na tym wątku m.in. \"I tak np po 100 losowaniach widzisz że średnio w przedziale 50-59 wypada 1,22 liczby . w następnych 100 losowaniach również 1,22 liczby na losowanie. w kolejnych 1,62 i dopiero po wymianie maszyny jest \"normalnie\" tzn 2,41 liczby na losowanie. Dzisiaj aż takich anomalii nie ma (niestety) .\" Potem ja kilkakrotnie napisałem, że jest to iluzja i obiecałem wyjaśnić, o co chodzi... Rozpoczynam wyjaśnianie, dlaczego to jest iluzja. Mógłbym to zrobić metodą powszechnie stosowaną, trudniejszą. Ale dla dobra czytelników, lepiej pisać bardzo prosto. Tak, aby każdy zrozumiał, o co właściwie chodzi. Wobec tego bardzo prosto, ale niestety /chyba/ jako trzyodcinkowy serial... Najpierw wklejam skrócone i trochę przeredagowane urywki mojego wpisu z 28 kwietnia 2009 z innego wątku /z dyskusji o kodowaniu liczb/: \" Przyjmijmy taki ciąg liczb: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 itd. aż do 49. Jak widać jest to rozkład wszystkich możliwych liczb z dużego lotka zapisanych w ciągu rosnącym o 1 i zapisanych od lewej do prawej od 1 do 49. Przypuśćmy, że wylosowana została \"liczba\" 2 - maszyna wypluwa tylko i wyłącznie po 1 \"liczbie\". Ciąg liczb- na pozycji 2 jest wylosowana \"liczba\" - dobrze będzie, jak to sobie czytelnicy wyobrażą albo nawet narysują - trzeba otoczyć ją kółkiem. Teraz czeka nas w tym dziwnym losowaniu jeszcze jedna i ostatnie próba losowa - dolosowanie jeszcze jednej \"liczby\". I teraz mam następujące pytanie: przy założeniu, iż maszyna jest losowa a nie \"niesprawiedliwie ustawiona\", gdzie według Was padnie los - na prawo od wylosowanej \"liczby\" 2, czy na lewo?? To jest niesłychanie ciekawe, co na ten temat powiedzą gracze w lotto. Otóż jasnym jest, że prawdopodobieństwo padnięcia \"liczby\" w jednej próbie losowej jest identyczne dla \"liczby\" 1 i każdej \"liczby\" z przedziału 3 do 49. To jest oczywiste. Tutaj rozkład prawdopodobieństw jest zgodny z rachunkiem prawdopodobieństwa. Wagi \"liczb\" są identyczne, układ statyczny, jest to jakby rzut doskonale wyważoną kostką o 48 ściankach. Ale totolotkowi gracze obserwują \"liczby\" i analizują odstępy między nimi, itp. Co ja mówię gracze - PROGRAMY DO GRY w lotto NA TYM SIĘ OPIERAJĄ! No więc tutaj widać, że 1 jest przyklejone z lewej strony do 2 a z prawej strony ciągu \"liczb\" jest potężna przestrzeń, w którą \"chce\" paść wiele \"liczb\". Ale mamy jedynie jedną jedyną próbę!! No to gdzie padnie los? W pustkę na prawo od 2, czy w jedyne wolne miejsce na lewo? W tym momencie proszę o szybką decyzję i odpowiedź, obojętnie, czy poprawną. Szybką i intuicyjną. A teraz.. wyobraźmy sobie, że Was nabierałem, to nie jest ciąg liniowy zbudowany z odcinka, ja to tylko tak żartobliwie przedstawiłem. To jest okrąg, który rozciąłem między \"liczbą\" 49 a \"liczbą\" 1. SKLEJAM TEN OKRĄG Z POWROTEM. Teraz mamy okrąg, na którym jest ciąg \"liczb\" rosnących, ale po liczbie 49 następuje liczba 1, itd w koło Macieju. W takim razie okazuje się, że wylosowana \"liczba\" 2 jest tylko jedynym punktem na tym okręgu. To jak uważają Szanowni Czytelnicy, czy prawdopodobieństwo na prawo od liczby 2 jest większe niż na lewo? OD RAZU WIDAĆ, ŻE JEST DOKŁADNIE TAKIE SAMO!! Bo jest to ten sam ciąg \"liczb\" i nie ma w ogóle żadnych \"dziur\" i odstępów. A CZYŻ Prawdopodobieństwo WYLOSOWANIA \"liczby\" W MASZYNIE LOSUJĄCEJ MOŻE ZALEŻEĆ OD TEGO, JAK MY TUTAJ SOBIE PRZEDSTAWIMY TE \"LICZBY\", CZY NA OKRĘGU, CZY NA ODCINKU ?? \" Na ten wpis nie było odpowiedzi. A szkoda, bo liczyłem wówczas na okazję do pouczającej i zabawnej dyskusji.. A teraz zagadka: Wiadomo, że jeśli umieścimy na odcinku np. 49 \"liczb\", to ilość wszystkich możliwych kombinacji umieszczenia tych \"liczb\" względem siebie wnosi n! = 49! /czterdzieści dziewięć silnia/. Pytanie: co się stanie, gdy umieścimy te 49 obiektów /\"liczb\"/ na okręgu? Proszę zastanawiać się nad zagadką, to jest czysta kombinatoryka. Można to sobie sprawdzić na małej liczbie obiektów losowych, np. na 3 \"liczbach\"... Oczywiście ciąg dalszy wkrótce nastąpi... |
2009-11-15 (13:17)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 252 383 [ CZCIONKA MONOSPACE ] to zalezy czy okreslimy, ze po okregu poruszac sie w jedna strone, czy w druga, a moze okrag jest statyczny i nie ma to znaczenia? wtedy kombinacja 1-2-3 wystapila by 3 razy bo w 3 roznych pozycjach, nie wspominajac o kombinacjach mieszanych a jesli okrag nei jest \"statyczny\" to kombinacja 1-2-3 to to samo co 3-2-1 i wtedy redukuje nam sie ilosc mozliwosci |
2009-11-15 (16:57)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 252 481 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ralfek, Ralfek, oj przestań żartować. Jaki znowu \"statyczny okrąg\". Gdyby nawet był \"statyczny\" czy \"dynamiczny\", czyli wirował wokół swojej osi na płaszczyźnie jak szalony lub nie to i tak niczego to nie zmienia. Bo wirował by lub nie wirował razem z tymi liczbami. Nie o to chodzi. Rozrysuj sobie na 2 obiektach, potem na 3, to zrozumiesz. Ale ja Cię podejrzewam, że Ty to dobrze wiesz a tylko sobie takie żarty robisz. No żartowniś i tyle!! Tu na tym forum wielu lubi żartować i ja to rozumiem. Może też kol. Kurka zastanowi się nad tym problemem /zapewne od zawsze zna odpowiedź.../... Zadanie dla 2 i 3 obiektów /jak to niektórzy piszą - \"liczb\"/ ma analogiczne rozwiązanie jak dla 49 albo 80. Jest to czysta kombinatoryka ale znakomicie pokazuje i ujawnia pewną iluzję... Gry losowe to gra iluzji... Oczywiście zanim ruszę dalej z odpowiedzią dla kol. Kurki, to /w razie czego/ wyjaśnię to zadanie... Wszelkiej Pomyślności i trzymajcie się Wszyscy! |
2009-11-15 (17:20)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 252 487 [ CZCIONKA MONOSPACE ] widzisz pedro.. ja staram sie byc jak male dziecko, ktore widzi wiecej niz ludzie rozwinieci, pomimo, ze tego nie rozumie, nawet jezeli wprowadza sie w blad w tej konkretnej sytuacji to moze zainspirowac innych ![]() dobra probuje odp na zagadke: dla 3 zmiennych ilsoc komb na okregu to 2 dla 4 zm ilosc komb. to 6 dla 49 zm il. komb to (49-1)! (jesli sie okaze ze w zagadce kolejnosc ustawienia w kombinacji nie ma znaczenia to bedzie jeszcze mniej kombinacji, dla 3zm - tylko jedna, dla 4ch zm tylko 3) to by byla ta iluzja, ze rozwazajac zmienne na odcinku bierzemy pod uwage wiecej kombinacji niz jest w rzeczywistosci pozdrawiam i jestem ciekaw ![]() |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 5 6 7 ... 15 16 Wyślij wiadomość do admina |