Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 5 ... 15 16 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Program analizujący przedziały - ciekawe spostrzeżenia!! |
2009-11-08 (15:59)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 249 815 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ralfek@interia.eu - mozesz pisac musisz Pedro zrozumiec, ze ja jestem swiadom, ze metody statystyczne nie sa w stanie wytypowac przyszlosci gdyz chaos nie pamieta swojego poprzedniego stanu mimo wszystko zajmuje sie tym gdyz ludzie maja dziwna zdolnosc dzieki metodom statystycznym zawezania zbioru liczb i tyle a jesli chodzi o inne podejscie do losowosci to jestem tym bardzo bardzo zainteresowany ale nie znam np ksiazek o losowosci ?? sa jakiekolwiek? przeczytalem pare ksiazek ale mowiacych bardzo delikatnie o tych sprawach nawet chwile pracowalem przy sieciach neuronowych do rozpoznawania znakow pozdr |
2009-11-08 (16:02)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 249 817 [ CZCIONKA MONOSPACE ] moze to wydac sie smieszne ale wczoraj wymislilem, ze zaczne analizowac wypadniete liczby w lotto w polaczeniu z panujaca temperatura i cisnieniem ![]() wyda sie to smieszne ale znajdzmy np wiecej czynnikow fizycznych ktore wplywaja na losowanie, np to ze po wylosowaniu liczb ktos je potem maca zeby wyjac z maszyny |
2009-11-08 (18:07)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 249 855 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ralfek, i Wszyscy, Spodziewałem się takiego wpisu, jak ten z pomysłem badania ciśnień, temperatur, itp. ZAPOMNIJCIE O KULKACH. Zapomnijcie o ich kształcie. Zapomnijcie o liczbach namalowanych na tych kulkach. Ujmę rzecz przykładowo. Wyobraźcie sobie wielki bęben maszyny losującej a w nim zamiast kulek np. wojskowe kalosze w liczbie 80 /ponumerowane w środku/, identycznego rozmiaru /mniej więcej/ i powiedzmy, że same prawe /bo nie lubię myśleć o lewicy/. Czym się różni losowanie tych wojskowych chodaków z losowaniem kulek? Ano niczym. Rozkłady losowe będą takie same. Będą trendy, przerwy, będą anomalie, itd. itp., wszystko tak jak teraz. I czy wówczas będziesz Ralfek badał ciśnienia i temperatury? A teraz pójdź dalej i pomyśl co się stanie, gdy zamiast numerami oznaczysz te chodaki znakami chińskimi lub kolorami.. Badajcie losowość a nie kulki. Badanie kulek daje ilość zmiennych nie do opanowania. Sprawy należ upraszczać a nie komplikować. Badanie kulek nic nie da. |
2009-11-08 (18:18)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 249 857 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pedro zrobilem dzis doswiadczenie majace pokazac losowania probne.. wynik mnie porazil wygenerowalem 5 probnych po przedostatnim losowaniu po czym wygenerowalo mi 5 trafnych kul ostatniego losowania + kule o nr ktorych nie ma (112 np, 145 itp) odrzucajac te ktorych nie ma jest 5/5 uwaga do generowania nie uzylem ostatniego losowania! wiec de facto nie wiedzialem co bedzie!!! jestem w szoku ![]() |
2009-11-08 (18:18)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 249 858 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Praw się nie zmieni, Ale Don Pedro czy jesteś pewny że w okresie pierwszej maszyny prawdopodobieństwo wylosowania kulki z numerem 50 było takie samo jak kulki z numerem 1 czy 2 ? To że z założen gry tak by wynikało (a zarazem z RP) wcale nie znaczy , że faktycznie takie było w owej maszynie fizycznie ułomnej. Można by przeprowadzić test dla próbki z zakresu 1 do 300 losowań i nie wiem jakby wypadł ale mam wątpliwość czy próbka ta miała by charakter losowej. Niemniej teraz o takich anomaliach nie ma mowy więc to też potwierdza teorię o nielosowym zakresie od losowania nr 1 do ponad 300 (Edi dokładnie określił date wymiany maszyny). Jeśli nie bedzie wady maszyny to nie ma szans metodami ludowymi cokolwiek znaleźć (chyba w krótkim okresie czasu i wtedy jak występuje czyli w czasie przeszłym) . |
2009-11-08 (18:23)![]() Data rejestracji: 2009-05-29 Ilość postów: 3951 ![]() | wpis nr 249 861 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Hej ralfek. No to ładnie żeś pojechał, nie ma co. A czy na tej Twojej stronie można to powtórzyć? Czy tez jest to tylko i wyłącznie na Twoim pc? |
2009-11-08 (18:31)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 249 867 [ CZCIONKA MONOSPACE ] sirmavins musze nad tym popracowac bo nie wiem czy to nie przypadek, ale jezeli to bedzie dzialac to bedzie sie oplacalo typowac nawet po 10 losowan probnych zeby utrafic to ktore da zysk a zaleznosc ktorej uzylem jest tak prosta, ze szok |
2009-11-08 (18:43)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 249 870 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam! \"Badajcie losowość a nie kulki.\" ... \"Badanie kulek nic nie da.\" Mam kilka refleksji filozoficznych w temacie. Założmy, że rzucam kostką sześcienną wewnątrz naczynia w którym panuje próżnia (by wyeliminować wpływ powietrza), rozkład masy w kostce jest doskonale znany uprzednio, podobnie jak parametry jej wyrzucenia. W takich warunkach można przewidywać, co nam wypadnie (i robiono takie eksperymenty). Mamy zatem pewien układ FIZYCZNY oraz jego przewidywalne na gruncie \"newtonowskim\" zachowanie. I nikt nie kłóci się, że jest to taki układ. Widzimy prawa fizyki w działaniu i warto zauważyć, że pojęcie \"losowości\" nie jest tu nam wcale potrzebne! Wystarczy jednak, że zasłonię przed sobą jakiś parametr (np położenie kostki w chwili wyrzucania) zachowując kontrolę nad pozostałymi i nagle magicznie pojawia się nam \"losowość\". Jedyne, co uległo zmianie, to moja WIEDZA o układzie. Z \"punktu widzenia kostki\" zabawa przebiega identycznie jak poprzednio. A jeśli jest dwóch obserwatorów tego eksperymentu i jeden zna WSZYSTKIE parametry początkowe i uwarunkowania, a drugi ŻADNEGO, to dla jednego wynik takiego rzutu będzie nudnie PRZEWIDYWALNY, a dla drugiego LOSOWY - a mówimy O TYM SAMYM ZDARZENIU. Zauważmy, że kiedy mówimy komuś, by WYLOSOWAŁ np. kulkę z naczynia, to zamyka on oczy albo się odwraca - innymi słowy, odsuwa swoją świadomość od stanu układu, tak by proces przebiegł poza jego świadomą wiedzą. Maszyny dmuchające, kręcące, trzęsące kulkami to po prostu \"zacieracze wiedzy o układzie\", wypychające go poza zasięg świadomej oceny i przewidywania. Podobne znaczenie mają też chyba międzylosowania. Analizując projekty kryptograficznie silnych generatorów pseudolosowych zauważyłem, że wiele z nich działa nie tylko na zasadzie akumulacji wielu wartości stanu wewnetrznego w jednej wartości wyjściowej, ale posługują się też \"gubieniem po drodze\" takich wartości, tak, żeby wynik ostateczny zawierał mniej wiedzy o stanie wewnętrznym. Takie same metody - pomijanie wartości - stosuje się też w sprzętowych generatorach losowości, gdzie uzyskane próbki są nie tylko akumulowane ale i pomijane. Zgadzam się ze stanowiskiem Stanisława Lema zacytowanym w poście \"Kompas informacyjnego kalectwa\". To prawa fizyki determinują wynik, bo przecież nie \"losowość\" jako tajemnicza siła stojąca PONAD mechaniką ruchów ciał, dbająca o odpowiednie rozkłady statystyczne? Bo przecież niezależnie od tego, czy znamy uprzednio wszystkie parametry początkowe, czy nie, te rozkłady i inne cechy statystyczne WYSTĄPIĄ. Nalepienie liczb na kulki - w przypadku gdyby losowano jednym niezmiennym zestawem - byłoby ideałem dla \"fizykalistow\" i NA PEWNO pewne stałe, możliwe do wykorzystania zależności by wystąpiły. Użytkownik Mariusz wielokrotnie podkreślał, że numery to zmienne nominalne i że przeciwny jest \"numerologii\". W przypadku hipotetycznego jednego niezmiennego zestawu kul cierpliwy badacza na pewno zyskałby. A to, że są różne zmieniane zestawy, zmieniane maszyny, itp z tego punktu widzenia wcale nie jest krytyczną przeszkodą - po prostu mamy do czynienia z układem którego niektóre elementy zmieniają swoje cechy. Zmiana kulek na polecenie prezesa TS nie rożni się bardzo od zmiany ich cech np. pod wpływem wilgoci. A jeśli decyzje prezesa są INTERAKTYWNE - tzn są REAKCJĄ na jakieś \"zaburzenie losowości\" wykryte przez matematyków pracujących dla TS - to jest to dla grających nawet lepiej - bo w ukladzie pojawia się \"prezesowo-kulkowe\" sprzężenie zwrotne - i taki układ można analizować nawet łatwiej. Nie chcę wchodzić w pewne delikatniejsze kwestie, by - jak ujął to \"Don Pedro\" - nie przenosić wyścigu zbrojeń na wyższy poziom - ale jestem przekonany, że przewagę mają jednak grający i MOŻNA \"osaczyć\" losowość na tyle, by jej kolejne przejawienie się wypadło tam, gdzie przewidywaliśmy. Pozdrawiam serdecznie! Amadeus |
2009-11-08 (20:12)![]() Data rejestracji: 2009-05-29 Ilość postów: 3951 ![]() | wpis nr 249 914 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No to akurat racja, że jeśli weźmiesz 10 i nawet w jednym padnie piątka, to się opłaca. A tak na marginesie: co ma filozofia do gry losowej? |
2009-11-08 (21:54)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 249 969 [ CZCIONKA MONOSPACE ] nie byloby matematyki bez filozofii ![]() ps. dzieki wszystkim za wypowiedzi w tym temacie |
2009-11-08 (22:35)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 249 989 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Don Pedro.. dziekuje ci za pomysl zeby rozwazac losowosc w czasie! wpadlem na trop czegos genialnego, w razie czego dowiesz sie o tym bo miales na to wplyw, chyba dzis nie przespie nocy. |
2009-11-09 (02:17)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 250 003 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do: Ralfka, Kurki i Amadeusa - po kolei Ralfek, Inaczej w ogóle się nie da, to jest jedyny sposób. No a wówczas masz przed sobą ocean. I tam jest coś, o czym już nie należy otwarcie mówić na forum, dla dobra wszystkich graczy. Napiszę do Ciebie może jutro w wolnej chwili na email. Kurko, Napisałaś coś takiego 8 listopada o 18:18: \"To że z założeń gry tak by wynikało (a zarazem z RP) wcale nie znaczy, że faktycznie takie było w owej maszynie fizycznie ułomnej. Można by przeprowadzić test dla próbki z zakresu 1 do 300 losowań i nie wiem jakby wypadł ale mam wątpliwość czy próbka ta miała by charakter losowej. \". Przypomniała mi się taka historia.. Idzie sobie dwóch mnichów buddyjskich brzegiem rzeki, patrzą, a tu przepiękna młoda kobieta, stoi nad rzeką i płacze. - Czemu płaczesz ? pyta jeden z mnichów - rzeka wezbrała, rano przeprawiłam się na ten brzeg, a teraz nie potrafię wrócić do domu. - Przeniosę cię na drugi brzeg. I niewiele się namyślając, ów pierwszy mnich, jak wiadomo wszyscy mnisi buddyjscy to siłacze i mistrzowie sztuk walki, przeniósł w podskokach dziewczynę na drugi brzeg. Potem mnisi poszli dalej. Po kilku godzinach drugi mnich powiada: - Ślubowałeś, że w życiu nie dotkniesz niewiasty, a tą nie tylko dotykałeś, ale jeszcze nawet nosiłeś na rękach, młodą i piękną. Co czułeś, gdy ją niosłeś? - Ja ją rzeczywiście niosłem kilka godzin temu. A ty ją niesiesz aż do tej pory! Kurko, Przyznam się, że nie bardzo rozumiem, dlaczego uważasz jakąś losową maszynę za \"ułomną\" /i to fizyczne?!/. Co w niej było ułomnego??? Inaczej: co tam się wydarzyło takiego niezwykłego dla Ciebie, że uznałaś maszynę za wadliwą. To jest bardzo ważne, jak Ty to rozumiesz w tym momencie? Nie stawiam się w tym momencie w roli eksperta /dla własnej chwały/, lecz jak lustro. Burza mózgów.. Sam się tu uczę nie mniej od Was Wszystkich. Ciekawi mnie, dlaczego zadajesz takie pytanie. W każdym razie zadajesz intrygujące pytania, na które z przyjemnością odpowiem, dla dobra wielu grających. W ogóle nie miałem do tej pory czasu na analizę tamtych 300 z hakiem losowań, ale oczywiście uważam, że były losowe i że prawdopodobieństwo wypadania liczb było jednakowe. Byłbym PRZEPOTWORNIE ZDUMIONY, gdyby było inaczej. Ale nie było. To tylko prestigitator w cyrku iluzji, który wielu dało sobie wmówić /lub wbudowało do.../swojej jaźni. Zagrywka psychologiczna, element ze sztuki walki. Udowodnię to wkrótce, po odpowiedzi na ten mój wpis. Amadeus, Rozumiem Cię doskonale. Twój \"pomysł\" jest do zrealizowania, ale też jest dla organizatorów loterii niezwykle ryzykowny. Rozumiem, że oszustwo byłoby doskonałe i niewykrywalne. Bo wszelkie zaburzenia rozkładów losowych już z kilku losowań jestem w stanie obecnie bez najmniejszego trudu odkryć.. Programy tego jeszcze w zasadzie nie potrafią /chyba, że są to jakieś wyjątkowo dobre programy../, a dla człowieka rzecz jest względnie nietrudna.. Jeśli nawet tak byłoby /oszustwo doskonałe/, to jednak lepiej nie podawać szczegółów z uwagi na \"prawo Lityńskiego\". Mnie się tu zdarzyło kilka razy \"wyrwać przed orkiestrę\" i podać jeden taki \"numer\" /między innymi w odpowiedzi na Twój wpis/ , no i wkrótce na tym forum użytkownicy zaczęli pisać o zaobserwowaniu objawów, które wcześniej przewidziałem. No więc była to przypadkowa zbieżność, ale jak powiada przysłowie: \"licho nie śpi\". Generalnie, to co my możemy zrobić. Przypuśćmy, że złapaliśmy organizatorów loterii na kolosalnym oszustwie. Następnie doprowadziliśmy do rzetelnych losowań. I co teraz? Przecież nadal jest problem, jak wygrać?! No więc co możemy tak naprawdę zrobić? Możemy tylko to, o czym napisałeś na końcu Twojej wypowiedzi. To niemało. I wystarczy. |
2009-11-09 (13:56)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 250 117 [ CZCIONKA MONOSPACE ] test na 14sta multi 3 siodemki 9,49,14,22,19,68,48 26,63,29,53,6,62,28 50,74,12,69,58,18,14 |
2009-11-09 (14:00)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 250 123 [ CZCIONKA MONOSPACE ] i wyplulo mi jeszcze 8ke 68,3,15,11,38,50,18,62 |
2009-11-09 (14:13)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 250 125 [ CZCIONKA MONOSPACE ] slabiuchno ![]() |
2009-11-09 (14:17)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 250 128 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ralfek>> nie odbierz tego wbrew moim intencjom i nie jest to tym brakiem nawet 1 trafionej liczby w zestawach nr nr 1 i 4 powodowane - ale czy w ramach swoich prób , nie masz interesujących wyników do gry na NIE? Bo szukając wśród różnorakich metod doboru liczb na TAK , można i do takich metod na NIE też dojść... Pzdr. edi8 |
2009-11-09 (14:20)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 250 132 [ CZCIONKA MONOSPACE ] c.d. Bo być może ta metoda zastosowana przez Ciebie powyżej , jest akurat dobra do gry na NIE? Poobserwuj więc proszę jej rezultaty także pod tym kątem... |
2009-11-09 (14:24)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 250 134 [ CZCIONKA MONOSPACE ] swoja metode na nie juz podawalem w innym temacie teraz szukam na tak ![]() pozdrawiam |
2009-11-09 (16:58)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 250 182 [ CZCIONKA MONOSPACE ] cos na poparcie teorii, ze nic nie jest przypadkowe od poczatku wszechswiata do teraz jak tlumacza Ian Stewart i Jack Cohen w swojej ksiazce zalamanie chaosu: caly wszechswiat jest powiklana siecia przyczynowosci krok po kroku, tych krokow jest jednak tak duzo, ze w wielkiej skali widzimy jedynie przypadek |
2009-11-09 (20:36)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 250 273 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ralfek jak juz sie zapusciles w badanie czystej losowosci tej najprostrzej na swiecie losowanej recznie. Moze przyda Ci sie temat najmniejszego systemu na swiecie NSnS. Temat byl poruszony tu na forum. Jest jeszcze jedno zrodlo gdzie mozna sie cos dowiedziec o tej metodzie http://www.g-lotto.info/forum/viewtopic.php?f=36&t=108 pozdro |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 5 ... 15 16 Wyślij wiadomość do admina |