Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | HYDE PARK - POLITYCZNY |
2009-10-31 (08:58)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 246 903 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Watek poświęcony POLITYCE więc: Ostatnio dostałam odmowę świadczeń rodzinnych za ubiegłe lata,nasza kochana instytucja orzeczenie swoje motywowała tym iż ojciec moich dzieci był w tym czasie aktywny zawodowo ( na terenie innego państwa,a osoba aktywna zawodowo ma pierwszeństwo do pobierania świadczeń rodzinnych,według polskich przepisów) i z tego co zrozumiałam to będę musiała oddać rodzinne,które pobierałam. ( bo nie byłam aktywna zawodowo ) Mimo iż dzieci są zameldowane w Polsce,gdzie uczęszczają do polskiej szkoły ( prywatnej ![]() Kochany rządzie,chciałabym Ci napisać iż z miłą chęcią oddam tą kasę ( według moich wyliczeń koło 3 tys zł ) - więcej dostaniemy na nasze dzieci w innym kraju unii europejskiej koło 500 euro/mies, a te śmieszne 3 tys będziecie musieli mi rozłożyć na raty ( powiedzmy 50-100zł/mies ),bo ja teraz w świetle prawa stanę się samotną matką z niewielkim dochodem ( powiedzmy 500zł/mies - alimenty - na druczku przekazu pocztowego,a do rodzinnego nie mam prawa w Polsce przecież ),a że wasza polityka zezłościła mnie okropnie i zmusiła do odwiedzenia wielu urzędów w celu wyjaśniania całej sytuacji ( a czas to pieniądz ) to zastanawiam się nad odwiedzeniem i Opieki Społecznej skoro i tak muszę się teraz włóczyć i przy dochodzie 500zł na cztery osoby zapewne uda mi się coś wyrwać biorąc pod uwagę iż najniższy dochód na osobę to około 350zł - więc rachunek prosty 350x4=1400zł pomniejszone o 500zł ( alimenty ) czyli powinnam dostać 900zł plus jeszcze jakieś dodatki do mieszkania itp. Swoim przykładem chciałabym Wam ukazać drodzy politycy jacy mądrzy jesteście,jak potraficie wspaniale regulować prawo ( mając lub nie pojęcie o prawie i jak to się ma do życia ) W tym wypadku pozostaje mi powiedzieć - i mi będzie się żyło lepiej. I kto tu teraz komu palca pokazał - hehe z poważaniem rzecz jasna ![]() |
2009-11-02 (00:34)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11771 ![]() | wpis nr 247 487 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ks. Jan Twardowski \"Ludziom odlatującym\" nie przeminie wszystko - nie przeminie kwiaty nie pogasną choćby przyszło oczy wam złożyć choćby przyszło na zawsze zasnąć odblask murów na rękach zostanie smutna cisza świętojańskich ulic po odlocie będziecie Warszawę w snach dalekich do ust jeszcze tulić oto dzień się zamyka powoli jak malwa biały zapach przy paltach dzwony biją od dawna cień swój znacząc na ptakach 1937, 1998 |
2009-11-02 (20:04)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 247 740 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Nasze państwo bardziej restrykcyjne - odnośnie hazardu - dla dobra narodu\" Jak czytam taką bzdurę to płakać mi się chce,że istnieją jeszcze tak zacofane osoby,które nie mają pojęcia zielonego - odnośnie polityki naszego rządu. Ta - nasz rząd nie ma większych problemów aktualnie ( chora służba zdrowia,\"dziura budżetowa\" itp.itd) jak problem hazardu w Polsce. Osobiście uważam,że jest to zamach na naszą wolność ! Jeszcze trochę,a dojdzie do sytuacji,że niewiele będzie nam wolno w imię wyższych celów. Hehe dobre sobie. |
2009-11-03 (14:43)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 247 946 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Drodzy nasi politycy - tak mnie coś dzisiaj zebrało ( nastrój podły ),aby napisać Wam coś odnośnie mojego (nie) ukochanego miasta,w którym sobie żyję. W ten pochmurny dzień tak wspomniałam sobie kolegę mojego brata,który był szczęśliwym,młodym i biednym chłopcem. Z racji tego iż ten kolega nie potrafił kraść, z biedy poszedł do pracy do \"biedaszybów\" - zakładam,że jesteście w temacie,bo nawet niemiecka telewizja zrealizowała reportaż,który potem wyemitowała u siebie w telewizji. ( wstyd - prawda? ) Więc poszedł ten chłopak do pracy i został przysypany - akcja ratownicza trwała pięć godz,ale wiadomo wyciągnięte zostało juz tylko ciało ( był to nie pierwszy już tego typu wypadek ),przedwczoraj zapaliłam mu znicz w dowód pamięci. Wiem,wiem,że był sam sobie winny,bo nikt nie kazał mu tam iść ( w tej chwili \"biedaszyby są monitorowane,ale Ci najbiedniejsi w dalszym ciągu wygrzebują węgiel gołymi rękami,aby potem sprzedać i mieć na przeżycie czy w tym wypadku raczej na wegetację), ale jak u nas jest duże bezrobocie to logiczne jest,że każda praca dobra. Tak tylko w woli przypomnienia - dalej istniejącego problemu - Drodzy Politycy z poważaniem rzecz jasna dla Waszej mądrej polityki! |
2009-11-03 (15:13)![]() Data rejestracji: 2009-01-27 Ilość postów: 293 ![]() | wpis nr 247 955 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witam to ja MADGA doloze ci anegdote z mojej rzeczywistosci gdzie powtarza sie co roku . otoz nie mam nic do dzieci ale uwazam ze jak ktos je sobie zrobil to niech je sam sponsoruje a tak co roku cale socjalne dzielone jest na czyjes bachory !!!! to ja sie pytam my nadal zyjemy w SOCJALIZMIE gdzie wszystkie dzieci nasze sa ? kazda osoba dostaje po 1100 zl na dziecko bo tak ustalily zwiazki i zeby bylo smieszniej to u mnie na zmianie na 16 osob 12 prracuje na ich dzieci . to sa dopiero przepisy . narobia sobie dzieci i ktos ma to sponsorowac TO JEST ABSURD , bo jak je robili to o zdanie nikogo nie pytali - to nazywa sie zlodziejstwo w majestacie prawa . pozdr |
2009-11-03 (15:31)![]() Data rejestracji: 2006-03-24 Ilość postów: 7712 ![]() | wpis nr 247 960 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Drogi JACCKU pamiętaj że złodziej (nasze państwo) jak daje cos komuś to nigdy od siebie tylko od każdego uczciwego polaka.,Bo jak bedzie brakować w budżecie to i tak sie to wszystko odbije kosztem,podatków (złodziejskich)na pracujących za głodowe stawki pracowników.Na mazurach tam gdzie od lat jeżdżę jest rodzina z 12 dzieci, nawet nie wiesz jaką rozróbę potrafią zrobić jak na czas im gmina kasy z zapomogi nie przyśle,szlak mnie trafia bo jak robił kolejne dziecko to nie wołał pomocy (byłbym może chętny)tylko teraz wyciąga rękę po naszą kase.A zapomogi wymyślili bo zadbali o swoją dupę żeby jak bedą juz starymi złodziejami nie zdolnymi już do kradzieży to te dzieci na których teraz dają nie ze swojej kasy pieniądze beda na tych nierobów pracować żeby mieli ręcinki i emeryturki.Dużo by pisać o tym złodziejskim kraju,ale szkoda zdrowia.Serdecznie Cie pozdrawiam. |
2009-11-03 (15:36)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 247 961 [ CZCIONKA MONOSPACE ] JACCEK - jeżeli odnosisz się do mnie - to ja od naszego państwa nic nie chcę i nic nie mam. A wracając do \"bachorów\" jak to określiłeś,to tak uważam,iż powinno istnieć rodzinne ( 46zł/, 63zł/w zależności od wieku ) i pomoc socjalna dla mniej zamożnych rodzin.Potem te \"bachory\" będą pracować na Twoją rentę czy emeryturę ( ale to już inny temat ). Natomiast niesprawiedliwe jest,iż osoby całe życie niepracujące ( regułą jest patologia ) idą do Opieki Socjalnej i dostają większy zasiłek ( za to,że nigdy nie pracowały ) jak rodziny wielodzietne zasiłku na swoje dzieci.( i w ogóle pomocy ) Naturalnie nie chcę tu nikogo dyskryminować za to,że zachorował na alkoholizm czy inne.....,ale nie tędy droga,to jest dopiero polityka prawda ! Sponsorowanie,nigdy nie pracujących! pozd |
2009-11-03 (15:50)![]() Data rejestracji: 2009-01-27 Ilość postów: 293 ![]() | wpis nr 247 970 [ CZCIONKA MONOSPACE ] MADZIU nic do ciebie nie mam i nie pije do ciebie . chodzilo mi wylacznie o przedstawienie spolecznego problemu ze kazdemu pracujacemu nalezy sie stala kwota z socjalnego ok 900 zl i juz. niemozna dyskryminowac kogos ze niema badz niechce miec dzieci i z tgo tytulu ze ktos sobie zrobil to inni zaplaca . co do innych rzeczy rowniez uwazam ze zadna pomoc spoleczna sie nie nalezy ani te emerytury wole aby oddali mi wszystkie moje skladki i czesc bo nie chce byc czyims sponsorem. to ze inni sa mniej zaradni to ich problem bo ja pracuje od 18 roku zycia i mnie nikt nic nie dal albo niechcialem bo uwazam sie za osobe ambitna . to ze panstwo daje roznego rodzaje zasilki , emerytury , renty , albo pies wie jak inaczej rozdaje kase to jest DOPIERO PATOLOGIA. mnie nie zawsze jest stac na to co sobie wymaze ale mowia mi znajomi ze niezyje zle ale jednego jestem pewin ze nato zapracowalem dlatego brzydze sie ludzmi ktorzy zebrza o socjal i inne zapomogi . bo jak by zapracowali i mieli kogos sponsorowac to bylby larum pozdrawiam cie |
2009-11-04 (14:21)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 248 270 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Republika - Nie Pytaj o Polskę http://www.youtube.com/watch?v=62Rf97Nipn8 |
2009-11-08 (09:09)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 249 661 [ CZCIONKA MONOSPACE ] KONSTYTUCJA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ WOLNOŚCI I PRAWA EKONOMICZNE, SOCJALNE I KULTURALNE Art. 71. 1. Państwo w swojej polityce społecznej i gospodarczej uwzględnia dobro rodziny. Rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej i społecznej, zwłaszcza wielodzietne i niepełne, mają prawo do szczególnej pomocy ze strony władz publicznych. Tak sobie Drodzy Politycy znalazłam w/w fragment i zaczęłam się zastanawiać jak ten zapis konstytucyjny ma się do życia w naszym pięknym i zarazem dziwnym kraju. Ostatnio zwiedzając urzędy ( biurokracja musi być,a jakże ) spotkałam kobietę w wydziale d/s lokalowych.Siedziała sobie w poczekalni na krzesełku i płakała.Podeszłam sobie do niej i zapytałam: Czy wszystko w porządku i czy może potrzebuje pomocy? Odpowiedziała mi,że nie ma już siły walczyć o godny byt swój i swoich dzieci. Okazało się,że jej rodzina liczy pięć osób ( 2+3),wyrokiem sądu dostała prawo do mieszkania socjalnego,więc złożyła wniosek i takie mieszkanie zostało jej przyznane,a co? Nasza gmina jest wspaniałomyślna i nastawiona na pomoc najbiedniejszym więc zaproponowali jej pokój z kuchnią ( całe 32m2 ) z toaletą na korytarzu (na parterze,gdzie mimo remontu zaczęła wychodzić już wilgoć ) w miejscu,gdzie do przedszkola,służby zdrowia itp trzeba dojeżdżać autobusem,zaznaczając iż w momencie gdy nie przyjmie propozycji w/w mieszkania straci prawo do lokalu socjalnego. Normalnie załamka - postanowiłam bliżej się przyjrzeć problemowi mieszkań socjalnych i pierwsze co mnie zdziwiło to to,że uchwałą naszej gminy nie tworzy się mieszkań socjalnych w budynkach,gdzie istnieją już wspólnoty mieszkaniowe. Z racji tego,że jestem ciekawska zaczęłam dociekać dlaczego tak jest,skoro nie ma kasy na budowanie nowych lokali socjalnych - to właśnie logiczne by było tworzenie takich mieszkań gdzie się da? Ostatnio Drodzy Politycy była u nas zadyma - odnośnie zajmowanych nielegalnie pustostanów. Nasz kochany prezydent gminy posuną się do tego aby w porozumieniu z firmami odciąć dopływ prądu,gazu,wody ludziom,którzy nielegalnie pozajmowali mieszkania. Problem widać duży,ale osobiście nie dziwi mnie postawa ludzi,którzy rozwiązują problem na własną rękę ( mimo,że w świetle prawa jest to przestępstwo ),skoro gmina nie potrafi sobie poradzić z tego typu problemem. Najśmieszniejsze jest jednak to,że stoi tyle pustostanów,które niszczeją,a które można byłoby przeznaczyć na socjalki - zadziwiająca gospodarność i ekonomia mojego regionu lub może \"Pies sołtysa - sam nie zje i komuś nie da\"? Rozumiem jednak,że teraz Wasza uwaga Politycy zaprzątnięta jest tym jak zapobiec rozprzestrzenianiu się hazardu. Zostawię jednak parę linków do problemu,na który zwróciłam uwagę - może któremuś z Was w przypływie uczuć zechce się \"rzucić okiem\" http://archiwum.polityka.pl/art/pustostan-walbrzych,356999.html http://wyborcza.pl/1,76842,5138781.html http://www.money.pl/archiwum/wiadomosci_agencyjne/pap/artykul/walbrzych;okolo;200;osob;pikietowalo;urzad;miasta,32,0,338208.html http://walbrzych.naszemiasto.pl/wydarzenia/844028.html |
2009-11-11 (15:46)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 251 031 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \" Musimy zbudować nowy patriotyzm \" Tak przy święcie naszym narodowym zastanawiałam się,który z naszych jaśnie panujących będzie się starał zabłysnąć. I nie pomyliłam się widać - szkoda tylko,że nie obstawiłam,bo byłabym do przodu. Ok - teraz może Szanowny Prezydencie trochę powagi w tym uroczystym dla Nas dniu. Zastanawiam się do kogo ten apel został skierowany? Czy do nas biednych szaraków - robionych na każdym kroku w bambuko przez państwo czy może do kolegów po fachu? Jeżeli do zwykłych obywateli drogi Nasz Przewodniku to na wiele bym nie liczyła z uwagi na to,że każdy przeciętny Polak zastanawia się nad tym jak tu koniec z końcem związać. I nie za bardzo ma czas zastanawiać się nad patriotyzmem. Jeżeli zaś pańskie słowa były skierowane do kolegów z Wiejskiej o to już inna sprawa - nawet godna zastanowienia,bo jak do tej pory w żadnym z szanownych nie dostrzegłam nawet krzty patriotyzmu. Tak tylko przy święcie. z uszanowaniem ![]() |
2009-11-16 (07:14)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 252 644 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tak wędrując po necie ![]() natknęłam się na temat : \" Świat wydaje 1,5 bln dol. na zbrojenia, a ludzie głodują \" http://wiadomosci.wp.pl/kat,18032,title,Swiat-wydaje-15-bln-dol-na-zbrojenia-a-ludzie-gloduja,wid,11687652,wiadomosc.html Straszne prawda? \" Prawda na temat głodu na świecie JUŻ DZISIAJ MOŻEMY ROZWIĄZAĆ PROBLEM GŁODU NA ZIEMI, TYLKO ŻE ZBYT NIEWIELU Z NAS TEGO CHCE. Ci, którzy twierdzą, że głód jest i zawsze będzie są w wielkim błędzie. Podobnie mówiono kiedyś o tym, że człowiek nigdy nie poleci w kosmos, czy nie postawi nogi na księżycu. Problem głodu jest do rozwiązania w głównej mierze za sprawą reorganizacji obecnych struktur politycznych, ekonomicznych i społecznych, a także za pomocą zmiany w obrębie modelu wyżywienia wszystkich mieszkańców planety, w taki sposób, aby zaspakajał on potrzeby ogółu, a nie tylko uprzywilejowanych jednostek. Ta zmiana jednak musi się rozpocząć od pojedynczego człowieka, jego sprzeciwu wobec obecnego systemu rzeczy. Jeżeli wszystkie dotychczasowe programy walki z głodem okazały się zawodne, a ludzi chronicznie niedożywionych i głodnych jedynie przybywa, trzeba czym prędzej porzucić dotychczasowe metody działania i zwrócić się w kierunku zupełnie nowych rozwiązań. Nie potrzeba dodatkowych środków finansowych, pieniędzy na świecie jest już aż zanadto, wystarczy je odpowiednio rozdysponować. Więcej serca, współczucia i zrozumienia - oto czego potrzeba, aby rozwiązać na dobre problem głodnych ludzi... Obecnie 826 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu i niedożywienia - z czego 792 miliony w krajach rozwijających się oraz 34 miliony w krajach uprzemysłowionych. 2 miliardy ludzi (czyli 1/3 populacji) nie dysponuje dostateczną ilością pożywienia. Gdyby zebrać wszystkich głodujących na świecie, zaludniliby cały kontynent, a liczba jego mieszkańców byłaby większa od ludności Ameryki Północnej i Europy Zachodniej razem wziętych. Każdego roku przeszło 12 milionów dzieci umiera na choroby związane z niewłaściwym odżywianiem! Niedożywienie powoduje 55% z wszystkich zgonów dzieci na świecie. W latach 1990-tych ponad 100 milionów dzieci zmarło z chorób i głodu. Można było temu zapobiec za cenę dziesięciu bombowców Stealth lub za dwudniowe światowe wydatki na cele wojskowe. Za cenę jednego pocisku rakietowego szkoła pełna głodnych dzieci mogłaby przez 5 lat wydawać codzienny obiad. Statystycznie suma pieniędzy wydana w ciągu tygodnia na zbrojenia jest równa kosztom wyżywienia głodujących ludzi na całym świecie przez okres jednego roku. Około 1,3 miliarda ludzi na świecie żyje za mniej niż 1 dolara dziennie, połowa ludności świata (ok. 3 miliardów) żyje za mniej niż dwa dolary dziennie. Produkt Krajowy Brutto 48 najbiedniejszych krajów świata (czyli prawie 1 ludności świata) jest mniejszy niż łączny majątek trzech najbogatszych ludzi na świecie. Aby pokryć niezaspokojone potrzeby świata w zakresie higieny i żywności, wystarczy 13 miliardów dolarów - tyle, ile ludzie w USA i Unii Europejskiej wydają co roku na perfumy. Jedna Europejka wydaje miesięcznie na same kosmetyki tyle co afrykańska kobieta na utrzymanie całej swojej rodziny przez rok. Ziemia - planeta pełna dysharmonii, ludzi chorych z przejedzenia obok tych, którzy umierają z głodu. 1,3 miliarda ludzi nie ma dostępu do czystej wody, z drugiej strony do wyprodukowania jednego samochodu zużywa się 380 ton wody, kilograma bawełny 50 ton wody a 1kg wołowiny 100 000 litrów! Najczęstszymi chorobami spowodowanymi przez niedożywienie są marazm i kwasiorkor. Marazm jest spowodowany brakiem produktów energetycznych, a niedożywione dzieci są całkowicie wychudzone. Ich waga bywa ponad połowę mniejsza od normy. Natomiast kwasiorkor spowodowany jest brakiem białka w pożywieniu. Objawia się głównie obrzękami na całym ciele. Zamiast tkanki tłuszczowej jest woda. Po naciśnięciu skóry palcem pozostaje dołek. Włosy odbarwiają się i prostują. Oba przypadki w cięższych stanach prowadzą do śmierci. W wielu wypadkach dochodzi też do trwałego upośledzenia fizycznego (dzieci nie osiągają normalnego wzrostu) lub umysłowego (zagłodzony mózg nie rozwinie się - później te dzieci nie mogą się niczego nauczyć). Niekiedy dzieci trafiają do ośrodka dożywiania zbyt późno. Wycieńczony organizm nie przyjmie już żadnego pokarmu. Większość krajów zaliczanych do Trzeciego Świata, to byłe kolonie krajów europejskich. Przeważająca część Afryki, Azji, Ameryki Południowej i Środkowej znajdowało się jeszcze do połowy XX w. pod panowaniem Brytyjczyków, Francuzów, Holendrów, Portugalii itd. Kolonizacja na dobre wytrąciła ŻYCIE AFRYKI Z RÓWNOWAGI. Obecne kraje rozwijające się nie cierpiały niegdyś głodu. Odkrywcy w XVI i XVII w. byli bardzo zdziwieni obfitością żywności, którą zobaczyli w Afryce, gdzie pierwotni nie znali nawet pojęcia handlu żywnością. Jednak rewolucja przemysłowa, którą przyniósł wraz z sobą \"lepszy\" biały człowiek zmieniła diametralnie sytuację. Kraje europejskie potrzebowały tanich surowców i poprzez proces kolonizacji mogły nie tylko czerpać je w sposób nieograniczony, ale również przywłaszczyły sobie ziemię podbitych ludów i zaczęły ciemiężyć rdzenną ludność. Rozpoczęła się epoka panowania białych panów. Ludność, cała flora i fauna oraz bogaty świat minerałów, występujących na czarnym lądzie sprowadzono do wspólnego ekonomicznego mianownika. Biały człowiek zniszczył Afrykę, splądrował ją i ograbił, a co więcej czyni to nadal. Na ogromną skalę wycina się lasy pod pastwiska, zatruwa wody, gleby i powietrze. Jednym z najpoważniejszych skutków tej destrukcyjnej działalności jest tzw. efekt cieplarniany, który może doprowadzić w końcu do uniemożliwienia dalszego funkcjonowania życia na Ziemi. Największy winny, czyli USA w dalszym ciągu nie poczuwa się jednak do odpowiedzialności. Obecnie duża część Afryki w dalszym ciągu jest własnością wielkich zachodnich korporacji i leży odłogiem, lub nie jest wykorzystywana do produkcji żywności, ale do produkcji luksusowych używek, takich jak kawa, herbata czy tytoń, które sprzedawane są krajom bogatym. Bywa i tak, że biedni są pozbawiani swych poletek, na których hodowali żywność na swoje codzienne potrzeby, aby mogły powstać wielkoobszarowe gospodarstwa, produkujące na eksport, abyśmy my mogli kupić dużo i tanio i nie ważne w jaki sposób. Generalnie kraje Trzeciego Świata produkują dużo żywności z przeznaczeniem na eksport do Europy i Ameryki. Przyczyna jest prosta - w Trzecim Świecie opłaca się produkować (tania siła robocza, duże obszary itd.), lecz nie opłaca się sprzedawać na miejscu. Lepiej zatem tanią żywność sprzedać drożej na zachodzie, aniżeli wykarmić nią głodnych. Dla przykładu Francja jest głównym importerem produktów, w tym żywności, z Nigru - kraju który kiedyś podbiła i skolonizowała. W chwili obecnej rolę kolonizatorów przejęły ogromne korporacje, które okradają biedne kraje trzeciego świata i łamią prawa ich lokalnych mieszkańców. Zajadając ze smakiem np. orzeszki ziemne, z pewnością nawet nie mamy świadomości faktu, że przybyły one do nas aż z odległego kraju, w którym śmierć głodowa jest zjawiskiem powszechnym. Zjadamy żywność, która tak naprawdę należy do kogoś innego i nieświadomie przyczyniamy się do czyjegoś cierpienia i śmierci. To nie brak żywności, ale nieracjonalna gospodarka żywnością oraz nieekonomiczna dieta mięsna są głównymi powodami głodu i niedożywienia. Prawda jest taka, że w krajach, których mieszkańcy umierają z głodu, uprawia się zboża, które są następnie eksportowane i przerabiane na paszę dla zwierząt hodowlanych krajów zachodnich. Etiopia dotknięta klęską głodu w 1984, uprawiała w tym czasie zboża z przeznaczeniem dla europejskich zwierząt hodowlanych, podczas gdy jej ludność umierała z głodu. Także w tym czasie Etiopia kupowała broń od Związku Radzieckiego za kwotę 2 mln $, nie mówiąc o 22% budżecie tego kraju przeznaczonego na utrzymanie wojska. Stany Zjednoczone zaopatrywały natomiast w broń sąsiednią Somalię, z którą Etiopia prowadziła wojny. Po raz kolejny biały władca świata dolał oliwy do ognia i skorzystał z okazji, że tam gdzie dwóch się bije trzeci korzysta. Podobna sytuacja jest w Ameryce Południowej, zwłaszcza w pełnej konfliktów zbrojnych i nędzy Kolumbii. Wstrząsające jest to, iż 80 procent głodujących na świecie dzieci żyje w krajach, gdzie istnieje nadwyżka produkowanej żywności, produkowanej niestety dla zwierząt, które zostaną zjedzone przez zaledwie 480 milionów ludzi z krajów bogatych. Do takiego stanu rzeczy przyczynia się przede wszystkim niewyobrażalne marnotrawstwo pokarmu roślinnego, z którego \"produkuje się\" mięso. Aby otrzymać 1kg mięsa, hodowane zwierzę musi zjeść prawie 10 kg paszy lub innego pokarmu roślinnego. Stąd blisko 90% upraw na świecie (w tym obszary pastwisk) przeznaczonych jest na produkcję pokarmu dla zwierząt! Dieta mieszkańców krajów rozwiniętych jest bogata w białko i tłuszcze zwierzęce a ponad 50% zapotrzebowania na białko i tłuszcze pochodzi z mięsa, mleka i jaj. W krajach rozwijających się spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego jest znacznie niższe, stanowią one jedynie 14% całego spożycia białka i tłuszczów. W krajach rozwiniętych wysokie jest nie tylko spożycie białek i tłuszczy, spożywa się w nich pięć razy więcej zboża niż w krajach rozwijających się. Większość tego zboża zużywana jest do karmienia trzody i dopiero po \"przetworzeniu\" trafia na stoły w postaci mięsa. Ocenia się, że z 4kg zboża podanego w postaci paszy ludzie odzyskują jedynie 0,5kg mięsa, a w 4kg zboża jest dziesięć razy więcej kcal i cztery razy więcej białka niż w 0,5kg wołowiny. Żywność jest często eksportowana z krajów ubogich dla zdobycia pieniędzy, np. na pokrycie kosztów zadłużenia, które sprawia, że kraje te są zależne gospodarczo od krajów bogatych. Potrzeba około 12 hektarów ziemi, by wyżywić jedną osobę w ciągu roku mięsem, podczas gdy 1 hektar wyżywi jedną osobę produktami zbożowymi. Wszystkie te dane jednoznacznie przemawiają za wegetarianizmem, diety która w najwyższym stopniu może się przyczynić do rozwiązania problemu głodu na świecie A oto kilka przykładów tego niesłychanego marnotrawstwa człowieka: 1. Z tego samego kawałka ziemi, można uzyskać pokarm sojowy dla 60 osób, lub zaledwie 2 osób spożywających pokarm mięsny. 2. Amerykańskie krowy każdego roku zjadają ilość pokarmu, którą można byłoby wyżywić wszystkich mieszkańców Indii oraz Chin (razem 2mld), czyli 1/3 ludzkości! 3. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ilość pokarmu roślinnego na świecie (w 90 proc. konsumowanego przez zwierzęta) wystarczyłaby na wyżywienie 17mld ludzi. Niezależne dane organizacji ekologicznych wskazują nawet na liczbę 27 mld... Głód i niesprawiedliwość - jak położyć im kres? Niestety, aby to uczynić musimy przewartościować całe nasze dotychczasowe życie. Nie da się siedzieć na gałęzi jednocześnie ją ścinając - takie postępowanie i tak zakończy się upadkiem. Podobnie nie da się trwać w dotychczasowym konsumpcyjnym modelu życia, a jednocześnie domagać się rozwiązania problemów takich jak głód czy niesprawiedliwość. Nie da się okradać ludzi z wszystkiego co mają a tym samym domagać się, aby mogli godnie żyć. TRZECI ŚWIAT TO EFEKT UBOCZNY NASZEJ CYWILIZACJI I naszego konsumpcyjnego modelu życia oraz alarm, że pora zmienić dotychczasowe struktury rządzące światem. Bieda na świecie wzrasta - odbierzmy władzę tym, którzy do niej doprowadzają. Chyba, że Tobie taka sytuacja jest na rękę, a głodni ludzie wydają Ci się czymś zupełnie normalnym. \" http://amitaba.republika.pl/glod_na_swiecie.html http://prawda2.info/dobrobyt.html Jakoś nie mogłam tak spokojnie przejść koło tego tematu ! |
2009-11-16 (08:55)![]() Data rejestracji: 2009-07-22 Ilość postów: 121 ![]() | wpis nr 252 655 [ CZCIONKA MONOSPACE ] madzia77 jaki Ty, czy ja mamy wpływ na to ? Żaden ponieważ nawet u nas w kraju te PSEUDO-fundacje to zwykłe firmy mające w statusie przekazywanie \"części\" środków na dożywianie. Przykro patrzeć na takie zagłodzone dzieciaki. Dla nich nie ma już szans ![]() pozdr. |
2009-11-16 (09:59)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 252 675 [ CZCIONKA MONOSPACE ] shadowbb - wiem o tym,ale i tak jest mi przykro z tego tytułu i jakoś nie potrafię się z tym pogodzić ( mając świadomość,że coś takiego się dzieje ),bo przecież jak można to wszystko widzieć i nic nie zrobić? - odnosi się to oczywiście do wielkich tego świata,bo zwykły człowiek ( szarak ) jedynie co może to współczuć ,a Ci co by mogli coś zrobić dla tych ludzi to nie chcą, tylko nie do końca jestem w stanie zrozumieć dlaczego? pozd |
2009-11-16 (10:17)![]() Data rejestracji: 2008-12-11 Ilość postów: 509 ![]() | wpis nr 252 679 [ CZCIONKA MONOSPACE ] To nieprawda droga Madziu, że nic nie może zrobić \"szary człowiek\", bo każdy może odpisać na cele dobroczynne, m.in. głodujące dzieci Afryki 1% z podatku należnego corocznie Urzędowi Skarbowemu... Gdyby wszyscy zadeklarowali ten 1% na rzecz np Ojców Salezjanów którzy prowadzą misje i dają dzieciom przynajmniej śniadanie w szkole, to można by powiedzieć, że coś zrobiłam lub zrobiłem dla dobra ogółu..... Ten 1 % od wszystkich dałby miliony dolarów dla Afryki (byle nie na broń) Nasza planeta w tym tempie rozwoju za 10 lat będzie liczyła ok. 15 miliardów ludzi!!!! I tu już widzę większy problem, ale nie martwmy się na zapas!!! |
2009-11-16 (10:32)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 252 684 [ CZCIONKA MONOSPACE ] rico - jasne,że można ten cały procent przeznaczyć na szczytny cel,ale to i tak będzie za mało - ja właśnie nie jestem w stanie pojąć dlaczego tyle kasy przeznacza się na zbrojenia?Dlaczego w krajach wysoko rozwiniętych rocznie wyrzuca się tony przeterminowanej żywności, a co ileś minut umiera człowiek z głodu.Jaki tragiczny paradoks prawda? Cieszę się jednak,że temat który poruszyłam znalazł trochę zainteresowania.....może kiedyś ktoś........i nie będzie już na świecie pojęcia głodu ! pozd |
2009-11-16 (19:14)![]() Data rejestracji: 2008-12-11 Ilość postów: 509 ![]() | wpis nr 252 908 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Droga Madziu, nie zupełnie masz rację, odnośnie na przykład zbrojeń, a w ich następstwie wojen. O ile wojny są złem i tragiczną konsekwencją zbrojeń, to same zbrojenia, czy też postępy w atomistyce i nowe technologie z dziedziny podboju kosmosu przysporzyły wiele niedocenianego dobra dla ludzkości, a bez ich rozwoju nie było by skutecznych metod leczenia wielu chorób i groziły by światu o wiele większe kataklizmy niż w przypadku postępu technicznego opartego na zbrojeniach i podbojach (sic) Tak więc nie był bym pewien, czy świat bez wojen byłby lepszy i szczęśliwszy??? (na pewno byłby bardziej przeludniony niż jest obecnie) Jest to moja prywatna dygresja: sądzę, że na skutek kataklizmów i naturalnych klęsk żywiołowych zginęło na świecie 10-krotnie więcej ludzi niż we wszystkich wojnach i konfliktach zbrojnych ostatniego stulecia...... Dinozaury też wyginęły całkowicie onegdaj i nikt nad nimi się nie rozczulał!!! Pozdrawiam. |
2009-11-16 (19:21)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 252 911 [ CZCIONKA MONOSPACE ] bystrzak \"rico\" napisał: \"Dinozaury też wyginęły całkowicie onegdaj i nikt nad nimi się nie rozczulał!!!\" A kto miał się nad nimi rozczulać - gdy one wyginęły miliny lat przed pojawieniem się na Ziemi ludzi???? Ot gamoń z tego \"rico\" , który kozakuje na chacie - wiedząc , że tam mu nie mogę odpisać. To jest jego poziom i klasa - ale czego od kogoś bez zasad moralnych wymagać? |
2009-11-16 (19:27)![]() Data rejestracji: 2008-12-11 Ilość postów: 509 ![]() | wpis nr 252 913 [ CZCIONKA MONOSPACE ] hahahahaha,ludzi na pewno nie było, ale był edi8 (sorry to taki żart ad vocem) Pozdrawiam. |
2009-11-16 (19:28)![]() Data rejestracji: 2008-12-11 Ilość postów: 509 ![]() | wpis nr 252 914 [ CZCIONKA MONOSPACE ] P.S ...co to są miliny?????? |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 Wyślij wiadomość do admina |