Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 105 106 107 ... 758 759
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

HYDE PARK

2011-04-02 (21:09)

status Robal_36
Data rejestracji: 2010-02-28
Ilość postów: 4889

12415
wpis nr 412 831
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

http://nt.interia.pl/komputery/wiadomosci/news/jak-prl-pograzyla-polskiego-geniusza-kompu terowego,1615431,1010

AAH, perceptron i ...

... bank odmówił wypłacenia kolejnej transzy kredytu ...

2011-04-02 (21:16)

status Robal_36

12415
wpis nr 412 835
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

http://nt.interia.pl/komputery/wiadomosci/news/jak-prl-pograzyla-polskiego-geniusza-komputerowego,1615431,1010,2
2011-04-09 (22:36)

status edi8
Data rejestracji: 2007-04-03
Ilość postów: 41774

2623
wpis nr 414 952
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Znalezione w necie:

COŚ W TYM JEST, NAJWAŻNIEJSZE TO OSTROŻNOŚĆ!!!

Strach podnieść słuchawkę...!!!!!

Przyjeżdża do Ciebie kurier i oświadcza, że ma dla Ciebie paczkę za zaliczeniem.

Koszt około 500 zł.

Na paczce jest Twoje imię, nazwisko

i poprawnie napisany adres.

Nadawcą jest firma .X., której nie znasz i w której nic nigdy nie zamawiałeś..

Kurier oświadcza, że nic mu na ten temat nie wiadomo, jego zadaniem jest tylko dostarczenie paczki i pobranie pieniędzy, ale skoro są wątpliwości , to można je wyjaśnić od ręki telefonicznie.

Kurier pyta, czy w takim razie może zadzwonić od Ciebie do firmy

i szybko się wszystko wyjaśni... 99% ludzi, nie podejrzewając podstępu, wpuszcza kuriera do domu i wskazuje mu, gdzie jest telefon, albowiem chce jak najszybciej sprawę wyjaśnić...

Kurier wykonuje KRÓTKI TELEFON (1 min) i niby sprawdza w firmie, czy nie zaszła pomyłka , po czym informuje Cię, że faktycznie jest to pomyłka, przeprasza grzecznie i wychodzi!

(bajki o pomyłkach są różne w zależności od oceny reakcji wrabianego...).

Po miesiącu przychodzi rachunek telefoniczny... około 10.000 dolarów w przeliczeniu na złotówki.

Dlaczego?

Ponieważ ten jeden niewinny krótki telefonik obleciał w międzyczasie cały świat przez przekierowania komercyjne (Seszele, wyspy Bali, Kajmany i wiele innych – wszystko automatycznie), aby w końcu trafić na sex linię w Australii.

Jak to możliwe?! . zadasz samemu sobie pytanie.

Przecież patrzyłeś kurierowi na ręce i było widać, że wykręca numer telefonu stacjonarnego...

Tak, to prawda . kurier wykręcił numer telefonu stacjonarnego,

który jest zainstalowany gdzieś w jakimś wynajętym (po cichu)mieszkaniu

(na dodatek, na lewe papiery) i w tym właśnie mieszkaniu stoi sobie małe, niepozorne urządzenie, które natychmiast dokonuje przekierowań, jak się tylko do niego dodzwonisz.

Podoba Ci się?

Czy masz szansę na reklamacje w TPSA?

Nie, ponieważ połączenie wyszło z Twojego numeru telefonu,

a co za tym idzie za Twoją zgodą więc nawet w sądzie przegrasz...

Numer \"na Tepsę\" Dzwoni do Ciebie człowiek i podaje się za pracownika

Telekomunikacji Polskiej SA.

Informuje Cię o tym, że właśnie wymieniono: skrzynkę kablową, rozdzielczą lub cokolwiek innego.

W związku z powyższym monterzy TPSA testują połączenia i proszą o potwierdzanie ich poprawnego funkcjonowania poprzez naciśnięcie

klawiszy: 9, 9#, 09, 09#, 90,90# Nie naciskaj! Niczego nie potwierdzaj!

Jeżeli to zrobisz . jesteś. przekierowany na sex linię (NA TWÓJ koszt oczywiście) do Wielkiej Brytanii przez pół świata na Pacyfiku (Wyspa Niua w tym procederze króluje!!) i nawet jeżeli natychmiast rzucisz słuchawkę na widełki .

NIC CI TO NIE DA!!! . połączenie nie skończy się przed upływem 5 min.

Podoba Ci się? Koszt . około 1500 zł.

Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni i powie, że coś wygrałeś

rzuć natychmiast słuchawkę i niczego nie naciskaj! żadnych cyfr, gwiazdek lub krzyżyków.

Jeżeli zadzwoni do Ciebie ktoś, kogo nie znasz nieważne czy będzie to firma, czy osoba prywatna i poprosi Cię o oddzwonienie w dowolnym czasie...

NIE RÓB TEGO! . nie znasz osobiście . nie oddzwaniasz bo może Cię to kosztować 320 zł za samo połączenie!

Pamiętaj, że oszuści bardzo często podszywają się pod różnego typu

instytucje lub wydziały spółdzielni mieszkaniowych.

Jak administracja lub inna instytucja będzie miała do Ciebie sprawę to wyśle Ci pismo!

A teraz: Jak się bronić?

1. Myśleć i nic na huraa.. Niczego nie naciskać i niczego nie potwierdzać.

2. Zadzwonić do swojego operatora np. TP SA (9393!? Moja uwaga , tu też występują dziewiątki!!!) i zażądać zablokowania

wszystkich numerów komercyjnych: 0-700...,0-300..., 0-400..., jak i możliwości przekierowania na nie.

3. Zablokować wszystkie numery: międzymiastowe, międzynarodowe i komórkowe. Każdy operator ma obowiązek udostępnić Ci kod aktywujący takie połączenia i drugi kod dezaktywujący takie połączenia.

Nie ma innego wyjścia!

Dostaniesz od operatora dwa osobiste hasła i nikomu ich nie pokazuj.

Pamiętaj!

Zapisz datę i godzinę połączenia się z operatorem w celu zablokowania powyższych numerów.

Zapisz imię i nazwisko osoby przyjmującej zgłoszenie.

Zapisz numer zgłoszenia.

Potem żądaj od operatora pisemnego potwierdzenia faktu, że zgłaszane przez Ciebie zadania zostały zrealizowane.

Jak to będziesz miał na piśmie, to jakby co wygrasz w każdym sądzie.

To jest wiadomość, którą przekazał pracownik działu reklamacji w TPsie!

Jeśli zadzwoni jakiś gość, że wygrałeś coś w konkursie (przeważnie ekskluzywną wycieczkę) i w dodatku poprosi o naciśnięcie klawisza 9, żeby potwierdzić wiadomość, i jeśli to zrobisz, to jesteś. załatwiony na cacy- łączność z tą linią kosztuje 20funtów za minutę, ponieważ rozmowa przekierowana jest przez Kajmany do sex linii w Anglii.

Nawet jak natychmiast rzucisz słuchawkę na widełki, to dużo nie da, bo rozłączy Cię za 5 minut.

Ale jeśli dasz zrobić się w balona i dasz im swoje dane, to możesz już strzelić sobie w łeb,

bo po następnych dwóch minutach dostaniesz potwierdzenie, że oczywiście nic nie wygrałeś.

Koszt takiej rozmowy to około 260 funtów.

Jedyne, co można zrobić, to natychmiast po odebraniu takiej rozmowy rozłączyć się.

I to jak najszybciej.

Jeszcze jedno.

Może zadzwonić ktoś podający się za technika TP SA i poprosić o potwierdzenie numeru telefonu poprzez naciśnięcie klawisza 9. Efekt jak powyżej.

Problem dotyczy też komórkowców.

Nigdy nie należy naciskać 9, lub 9,0,#, lub 0,9,# w tych kombinacjach.

Przeważnie numer dzwoniący to: 07090203840.

Numer może się różnić ostatnimi 4 cyframi. Pojawia się na początku jako nieodebrane.

Nie oddzwaniać na ten numer, bo połączenie kosztuje 320 zł/min .sex linia w Australii.

Ponieważ w Anglii ten proceder jest już nielegalny, to farmazony tego typu przeniosły się do Polski.

Tak więc nie gadać z kim., kto wciska Ci kit, że coś wygrałeś...

Proszę o rozpowszechnienie tej informacji wśród swoich znajomych!
2011-04-10 (13:17)

status górecky
Data rejestracji: 2008-11-09
Ilość postów: 198

3876
wpis nr 415 118
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jeszcze jeden obszerny artykuł o sposobach i wątpliwościach dotyczących losowań w T.S. :

http://www.gnglotto.webpark.pl/przekroj.html
2011-04-15 (08:31)

status kogucik19
Data rejestracji: 2006-03-24
Ilość postów: 7712

1867
wpis nr 416 742
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Zawarte informacje w tych wpisach są bardzo cenne dlatego aby nie znikły,postanowiłem odświeżyć temat,bo jest to moim zdaniem bardzo cenna informacja,jak również rady tam zawarte mogą uchronić nas i nie tylko nas przed utratą kasy,a chyba lepiej zagrać,jak dać sie wydoić i dać zarobić oszustom.Pozdrawiam
2011-04-17 (12:13)

status edi8

2623
wpis nr 417 350
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

W nawiązaniu do tej podanej przeze mnie informacji-ostrzeżeniu o możliwych nadużyciach z wykorzystaniem naszych telefonów, to że jest to jak najbardziej możliwe niech świadczy dość głośna kilka lat temu sprawa nakrycia w Warszawie gangu Azjatów tym się zajmujących i wykorzystujących podłączone do telefonu stacjonarnego w wynajętym * przez nich mieszkaniu najnowocześniejsze urządzenie wartości kilkudziesięciu tysięcy dolarów, rozsyłające ( przesyłające dalej ) nadchodzący na ten numer połączenie - na cały świat!

* dodatkowego smaczku tej sprawie dodawało to, że tamto mieszkanie było im wynajęte nielegalnie, bez zgłoszenia tego do Urzędu Skarbowego - a wynajmującą była pani wiceminister finansów....

Tak więc uważajmy!
2011-04-19 (13:23)

status edi8

2623
wpis nr 418 087
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

http://www.ukokey.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1207:loteryjna-ciema&catid=54:ludzie-i-miasto&Itemid=34
2011-04-19 (13:59)

status edi8

2623
wpis nr 418 101
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Przed urlopem lub wyjazdem....

Słownik podstawowych słów z ich wymową - ze strony polskiego portalu w Anglii:

http://www.ukokey.com/index.php?option=com_content&view=article&id=310&Itemid=232

http://www.ukokey.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=105&Itemid=230

Pzdr.

edi8
2011-04-20 (16:55)

status edi8

2623
wpis nr 418 461
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kuba 2011:

średnia pensja ( w przeliczeniu ) 45€/miesiąc

godzina korzystania z Internetu 15€ ....
2011-04-21 (08:12)

status zasada.
Data rejestracji: 2010-12-16
Ilość postów: 28

12810
wpis nr 418 672
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Edi8 - wspaniały słownik - polonia rulez!

Tak więc ( zgodnie z tym słownikiem) :

idę na działkę (tree-trii)

wchodzę na drabinę ( flower-pot - flauer-pot)

i zrywam gruszkę (pears - pis) z wierzby

potem wkładam gruszkę do miksera (microware-makrouejw)

dokładam trochę śmietany (cream-sanflaue(r)

i mam pyszny sos (souse-solt)

do kurczaka (hen-hen)

Potem dopiero zauważam, że na głowie miałam (za)ciasną (tight-blaue) czapkę (cap-tajt).

Miłej nauki angielskiego wszystkim życzę!

2011-04-21 (09:22)

status edi8

2623
wpis nr 418 680
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

zasada . >>> faktycznie, ta Twoja czapeczka musi być w rozmiarze o jeden za małym , bo tu akurat czepiasz się bez powodu - gdyż z samej swojej zasady tradycyjne słowniki języków obcych nie są nastawione na naukę wymowy, czyli strony czynnej jakiegoś języka a w poznaniu słownictwa , czyli jego strony biernej.

Zapis fonetyczny czyli wymowy, nigdy nie odda żywego języka i zawsze należy mieć to na uwadze i traktować go w odniesieniu do znacznego procentu prezentowanego tam słownictwa jako dalece niedoskonały.

Dostępne w Internecie słowniki nowej generacji, posiadają możliwość zapoznania się z żywym językiem, poprzez wysłuchanie wymowy lektora - i tu widać jak ta wymowa daleko niekiedy różni się od zapisu fonetycznego:

www.slownictwo.pl/?f=wielkanoc

Pzdr.

edi8

2011-04-21 (10:04)

status zasada.

12810
wpis nr 418 684
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

No i tu się z Tobą edi8 nie zgodzę, przyjrzyj się linijkom w tym \"słowniku\" .

Jeżeli wg Ciebie np piwo pisze się \"beer\", a czyta \"parsli\" , to gratuluję spostrzegawczości!
2011-04-21 (10:29)

status Robal_36

12415
wpis nr 418 696
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

zasada>>

żartobliwie - to jest to tak zwany \"obok\", a poważniej

zapis wymowy o jeden wiersz niżej, czy to faktycznie dramat ?

czepiamy się ?

no to się narobiło - robal jako fajter? łorior ? ojojoj

Dobrze, że nie czepiasz się kol spooka za przeprosiny w których dalej popełnia \"fopa\", chociaż...

może inne osobniki płci żeńskej są takich słów warte, czy tak ?

albo kol spoka, za błąd w wyliczaniu stawki, chociaż...

może pierwszy wers z pierwszego wpisu na drugiej stronie owego tematu, to jakaś prekognicja była, wróżenie

Nie odbierz tego osobiście, ale Kurka... jakoś tak... bardziej... Kobieco ujmująca była
2011-04-21 (10:47)

status zasada.

12810
wpis nr 418 701
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

No i widzisz Robal, nie \"łapiecie \" z edi8 żartów zasady, bo mylicie, że jak zasada, to już zasadniczo poważna persona i wszystkiego się czepia.

A tak naprawdę zasada myślała, że edi8 wkleił ten link dla żartu i chciała żartobliwie \"pociągnąć\" temat, a tu ...zrobił się dramat !

Sorry, że odważyłam się zażartować, ale jak usłyszycie w sklepie na wyspach, że jakiś osobnik pokazując na piwo, powie :\"parsli plis\", to będziecie wiedzieli z jakiego słownika ten osobnik się uczył i że nie był na tyle bystry żeby poprzesuwać (i to wielokrotnie linijki).

Co do mojej kobiecości , to wcale nie chcę rywalizować z wymienioną przez Ciebie Kurką. Moja kobiecość , moja sprawa, ja nie narzekam.

A te przytoczone przez Ciebie błędy Panów, to ich błędy , nie moje.

2011-04-21 (10:51)

status spook
Data rejestracji: 2010-11-17
Ilość postów: 1960

12741
wpis nr 418 702
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Robal_36

A co ja mogę dla kolegi zrobić, żebym był cacy i \"dopasowany\"?

Cenzurka...? kolega chce mnie ustawić, ukształtować po swojemu?

Może w byciu sobą posunąłem się zbyt daleko; trzeba mi zmiękczyć kręgosłup, co by bardziej elastyczny był
2011-04-21 (11:26)

status edi8

2623
wpis nr 418 707
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

zasada . >>> a jednak się czepiasz, bo robisz ( choć przyznaję oczywiście że w żartobliwy sposób ) problem , z faktu rozjechania się niektórych linijek i niezamierzonej zamiany wymowy sąsiadujących w tym wykazie z sobą słów, jak np. piwo i pietruszka....

Obyśmy tylko takie mieli problemy edytorskie!

P.s: a co do mojej spostrzegawczości - zapewniam, że jest ok ( o kej )

Pzdr.

edi8
2011-04-21 (12:02)

status zasada.

12810
wpis nr 418 713
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Moja czapeczka edi8 też jest (o kej) i szyta na miarę, a zmniejszyłam ją tylko do potrzeb tego żartobliwego wpisu.

No , ale oczywiście to jest wina zasady, że zauważyła nieprawidłowości, a redakcja jest cacy i (o kej) , bo pewnie jej nie stać na zatrudnienie korektora

i wypuszcza w świat buble edytorskie. Linijka niżej, linijka wyżej...co za różnica??

Tak jak w tym żarcie:

\"Uczta\" Balzaka, - uczta się same , Balzak po kursie (na portalu UKokej)

Polonia rulez!
2011-04-21 (13:11)

status zasada.

12810
wpis nr 418 738
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Moja czapeczka edi8 też jest (o kej) i szyta na miarę, a zmniejszyłam ją tylko do potrzeb tego żartobliwego wpisu.

No , ale oczywiście to jest wina zasady, że zauważyła nieprawidłowości, a redakcja jest cacy i (o kej) , bo pewnie jej nie stać na zatrudnienie korektora

i wypuszcza w świat buble edytorskie. Linijka niżej, linijka wyżej...co za różnica??

Tak jak w tym żarcie:

\"Uczta\" Balzaka, - uczta się same , Balzak po kursie (na portalu UKokej)

Polonia rulez!
2011-04-21 (13:14)

status zasada.

12810
wpis nr 418 739
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Przepraszam, cofałam stronę i przez pomyłkę mój wpis się zdublował...
2011-04-21 (13:32)

status spook
Data rejestracji: 2010-11-17
Ilość postów: 1960

12741
wpis nr 418 740
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

zasada.

Przepraszam za dociekliwość, lecz zastanawiam się jak Ty to robisz- po prawej stronie przy Twoim nicku wciąż widnieje informacja: ilość postów 25.

ps. inteligentne kobiety są takie pociągające...
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 105 106 107 ... 758 759
Wyślij wiadomość do admina