Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | dziwne losowania multi lotka |
2009-10-04 (16:47)![]() Data rejestracji: 2009-09-29 Ilość postów: 51 ![]() | wpis nr 236 896 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zastanawia mnie jak to sie dzieje że podczas losowania multi lotka gdy piłka z numerem zostaje wylosowana niemal w tym samym momencie pojawia sie ona jako animacja komputerowa-bo tak to chyba trzeba nazwać i zostaje umieszczona na dole ekranu. Jak to sie dzieje ? Przeciez na to potrzeba czasu by ktoś \"wklepał\" ją na klawiaturze a to przeciez chwilke trwa. Chyba że rzeczywiście piłeczki mają czipy - kody kreskowe i sa one skanowane jak towar w sklepie. |
2009-10-04 (16:56)![]() Data rejestracji: 2005-12-19 Ilość postów: 260 ![]() | wpis nr 236 898 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Niczego nad zwyczajnego bym się tu nie doszukiwał raczej nikt tego nie \"wklepuje\" bo wystarczy prosty skaner który skanuje powierzchnie i odczytuje \"zawartośc\" może to byc dowolny znak np.miś ![]() pozdro |
2009-10-04 (17:07)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 236 906 [ CZCIONKA MONOSPACE ] kumorek-Ty jesteś na etapie zdziwienia -mnie już nic nie jest w stanie zdziwić -odnośnie lotto ![]() |
2009-10-04 (17:38)![]() Data rejestracji: 2009-05-06 Ilość postów: 342 ![]() | wpis nr 236 921 [ CZCIONKA MONOSPACE ] O ile wiem, to mija trochę czasu, bo maszynka musi się przekręcić, mija ponad sekunda zanim ta animacja się pojawia. Z resztą pewnie i mniej by wystarczyło |
2009-10-04 (19:13)![]() Data rejestracji: 2009-09-29 Ilość postów: 51 ![]() | wpis nr 236 960 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Sam rozpaliłem ogień i sam go ugasze. Jeśli przyjrzymy sie nowej maszynie do losowania multi lotka to zauważymy czerwoną lampke w komorze na wylosowane kulki. Prawdopodobnie jest to laser używany właśnie dla tej animacji czyli do uatrakcyjnienia losowanial. Jeśli piłeczki, kulki są znakowane tylko i wyłącznie dla uatrakcyjnienia losowania - dla bajeru - to okej niech tak będzie. Tylko obawiam sie żde za kilka lat tak wszystko zostanie unowocześnione że sama maszyna losująca będzie jakimś elektronicznym interfejsem a całe losowanie będzie jedną wilką animacją komputerową wyświetlaną na 42 calowym monitorze lcd. |
2009-10-04 (19:51)![]() Data rejestracji: 2005-12-19 Ilość postów: 260 ![]() | wpis nr 236 971 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kumorek to że jest maszyna losująca jest \"analogowa\" zawdzięczamy swoim ludzkim nawykom po prostu dla mózgu i naszym naturalnym przekonań maszyna z bębnem z kuleczkami w środku daje nam poczuci realności losowania a TS o tym wie i inni Właściele Gier i zakładów i dlatego dalej funkcjonują z powodzeniem w XXI w. (oj ta ciemnota ludzka ![]() ![]() Do ludzi bardziej przemawiają \"analogowe\" maszyny bo widzą co i jak się dzieje i dlatego chętniej posyłają kuponiki. Mają złudne poczucie że gra jest \"czyta\" Osobiście jestem za maszynami \"cyfrowymi\" ponieważ ją przez matematyków wymyślne skomplikowane i dopracowane algorytmy liczb \"losowych\" jak dla mnie elektronika w tym przypadku wygrywa całkowicie Niestety na razie jeszcze nie wygenerowano liczby całkowicie losowej (To jedno z marzeń fizyków) poczytaj o tym fenomenie bardzo ciekawe |
2009-10-04 (19:59)![]() Data rejestracji: 2005-12-19 Ilość postów: 260 ![]() | wpis nr 236 972 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Maszyny \"analogowe\" są dużo bardziej nie doskonałe w próbie losowania liczb losowych od maszyn \"cyfrowych\" Można porównac oby dwa typy maszyn i zrozumiesz o czym mowa, generowanie liczb pseudolosowych będzie dużo dokładniejsze w cyfrowej maszynie jestem tego pewny technika w tym przypadku jest po naszej stronie. pozdro |
2009-10-04 (21:22)![]() Data rejestracji: 2009-09-29 Ilość postów: 51 ![]() | wpis nr 237 001 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A ja jestem za tym by maszyny losujące zawsze były \"analogowe\" a nie \"cyfrowe\" bo te drugie generują liczby - jak dla mnie-\"niewiadomego pochodzenia\". Wole widzieć wypasioną maszyne losującą ze światełkami, z trąbkami i innymi bajerami która zasysa błyszczące ponumerowane bąbki, piłeczki czy jak je tam nazwać ![]() |
2009-10-04 (21:41)![]() Data rejestracji: 2009-09-29 Ilość postów: 51 ![]() | wpis nr 237 006 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ...a poza tym jak mi udowodnisz że Twoja dziewiątka wylosowana cyfrowo jest bardziej przypadkowa od mojej czwórki którą zassała analogowa maszynka ? |
2009-10-04 (22:33)![]() Data rejestracji: 2005-12-19 Ilość postów: 260 ![]() | wpis nr 237 022 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Są na to sposoby Fizyka fizyka tu wszystko jest określone \"niewiadomego pochodzenia\" - i oto chodzi ![]() poczytaj co to są algorytmy ta wiedza się przydaje |
2009-10-04 (22:52)![]() Data rejestracji: 2009-09-29 Ilość postów: 51 ![]() | wpis nr 237 029 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Z tego co wiem to algorytmy tworzy sie przez programy komputerowe lub inne urządzenia więc są one wytworem ludzkim więc mogą być tworzone na zamówienie-prawda? ![]() Moim zdaniem nie ma sensu zagłębiać się na tym poziomie w to które z urządzeń losuje bardziesz przypadkowe liczby. Zachowajmy zdrowy rozsądek i uwierzmy że obecna maszyna losująca Totalizatora wystarczająco dobrze miesza i losuje jak najbardziej przypadkowe zestawy liczb. ![]() |
2009-10-04 (22:56)![]() Data rejestracji: 2008-02-02 Ilość postów: 867 ![]() | wpis nr 237 032 [ CZCIONKA MONOSPACE ] a to światełko to tylko czujnik wysokości mojej maszyny. poczytajcie jeszcze raz temat \"maszyna oszust-jak ją zrobiłem\" |
2009-10-05 (12:51)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 237 137 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Osobiście jestem za maszynami \"cyfrowymi\" ponieważ ją przez matematyków wymyślne skomplikowane i dopracowane algorytmy liczb \"losowych\" jak dla mnie elektronika w tym przypadku wygrywa całkowicie \" wiekszej pierdoly dawno nie czytalem nigdy cyfrowo nie osiagniesz losowosci analogowa metoda zawsze bedzie bardziej losowa |
2009-10-05 (13:06)![]() Data rejestracji: 2005-01-07 Ilość postów: 6391 ![]() | wpis nr 237 143 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ...gorylla zgadzam sie z toba w 100% ![]() ...zeby nie ciemnota ludzka to dawno bysmy mieli maszyny cyfrowe...i nie byloby takich anomalii w losowaniach jakie teraz czasami maja miejsce ![]() ...wszystko dzialalo by na dobrym algorytmie ktory mozna by bylo rozgrysc i lupac kase ![]() ...a tak to niestety ale trzeba modlic sie (majac algorytm do gry) zeby nie przestal dzialac...i modyfikowac go w razie wpadki ![]() ...a co do laseru na samej gorze maszyny losujacej to jest to nic innego jak czujnik laserowy sprawdzajacy obecnosc kulki w komorze...kulka wskakuje czujnik zadziala ze kulka jest w komorze i obraca ramieniem na nastepna komore ![]() ...ps.jest to czujnik punktowy jak ktos dobrze sie przyjrzy ktory nie ma morzliwosci zeskanowania czegokolwiek z kulki biorac pod uwage ze kulka wpada do komory w jakielkolwiek pozycji i musiala by miec na swojej powierzchni mnostwo znaczkow do zeskanowania tak zeby laser mogl odczytac...a tak nie jest ![]() pzdr.nara:) |
2009-10-05 (13:19)![]() Data rejestracji: 2009-10-02 Ilość postów: 47 ![]() | wpis nr 237 147 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do autora tematu.Widze ze interesuja cie tego typu sprawy wobec tego polecam ci wejscie na archiwalne losowanie MM z dnia 02.10 o 14.i zobacz co sie tanie przez moment zraz po wylosowaniu cyfry 8....;-] |
2009-10-05 (15:57)![]() Data rejestracji: 2008-10-09 Ilość postów: 464 ![]() | wpis nr 237 207 [ CZCIONKA MONOSPACE ] goryla wrote: <<Niczego nad zwyczajnego bym się tu nie doszukiwał raczej nikt tego nie \"wklepuje\" bo wystarczy prosty skaner który skanuje powierzchnie i odczytuje \"zawartośc\" może to byc dowolny znak np.miś>> icemario wrote: <<...ps.jest to czujnik punktowy jak ktos dobrze sie przyjrzy ktory nie ma morzliwosci zeskanowania czegokolwiek z kulki biorac pod uwage ze kulka wpada do komory w jakielkolwiek pozycji i musiala by miec na swojej powierzchni mnostwo znaczkow do zeskanowania tak zeby laser mogl odczytac...a tak nie jest>> Mam przez to rozumieć, że losowania są ustawiane?! matev44 wrote: <<Do autora tematu.Widze ze interesuja cie tego typu sprawy wobec tego polecam ci wejscie na archiwalne losowanie MM z dnia 02.10 o 14.i zobacz co sie tanie przez moment zraz po wylosowaniu cyfry 8....;-]>> Możesz coś więcej podać, bo nie mam w tej chwili możliwości obejrzenia tego filmu, bo musiałbym pobrać plugin. No właśnie, co się stanie?! dsg wrote: <<O ile wiem, to mija trochę czasu, bo maszynka musi się przekręcić, mija ponad sekunda zanim ta animacja się pojawia. Z resztą pewnie i mniej by wystarczyło>> No właśnie i ta sekunda wg mnie wystarcza, i mniej by wystarczyło. Wystarczy, że w studio jest 20 osób (nazwijmy ich „informatykami”), i każda z nich ma przypisaną daną kulkę. Kiedy ta zostanie wylosowana to błyskawicznie wklepuje. Wiem trochę absurdalne. Dlatego być może jest tylko jeden, ale b. solidny informatyk, i ma tak wyćwiczoną obsługę klawiatury, że zdąży. No właśnie, ale nie wiem czy by zdążył, poćwiczcie sami. Najlepiej zapytać lotto, obawiam się tylko, że nie odpiszą. Mogliby pokazać filmik jak to się odbywa, i wszystkie niejasności byłyby rozwiane. Ale trzeba chcieć! I tak jeszcze na marginesie, odnośnie tych kul do multi. Napisy na kuli wykonane są w negatywie (negative space). Porównaj: ![]() Palma, sandały, słońce na obrazku są białe, podobnie jak tło na całym ekranie jest białe; dlatego taki sposób obrazowania w przypadku gdy napis i tło są w tym samym kolorze, a sam napis oddzielony jest od tła jakimś innym kolorem (w przeciwieństwie do pozytywu, niestety w pozytywie drukowane są książki, i to co teraz czytacie) jest nieinwazyjny; porównaj zresztą kule do multi multi czy też logo multi multi, które stanowi biały napis TM Multi Multi w fioletowej chmurce, tło zaś podobnie jak napisy też jest białe, kule z kolei są jak dobrze pamiętam żółte, i napisy są też żółte, a tło liter jest czarne; nieinwazyjność z kolei polega na tym mianowicie, iż mówiąc w skrócie, sam napis nam się nie narzuca, ale łagodzi oko; całość zaś odbywa się podprogowo; zmienia się tutaj cały proces percepcji; przez to widz ulega swoistemu oczarowaniu; z drugiej jednak strony w przypadku gdy taki napis umieszcza lotto, przy niskiej wiarygodności tej firmy, każe nam wyciągnąć wniosek, iż ma przyciągnąć, zauroczyć klientów (z jednej strony się nie dziwię); Z kolei w pozostałych grach (express, dl, tsn) kule są w pozytywie, duży błąd! I jeszcze co do tego ich loga, które można zobaczyć na tym małym telebimie podczas studia lotto, dobrze pomyślane. Krzyżujące się kierunki, dynamika, brawo, poezja! Ciekawe kto to projektował i za ile. Taki projekt wart jest sporo kasy. Lotto musiało sobie zadać wiele trudu, aby osiągnąć taki efekt wizualny, nie liczyli się z kasą z waszych przegranych! |
2009-10-05 (16:41)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 237 211 [ CZCIONKA MONOSPACE ] jakie kurde stada informatykow wpisujace liczby kulki do kompa.. rozbrajacie mnie ludzie wystarczy, ze kazda kulka bedzie miala inny identyfikator radiowy i zasieg do odczytu bedzie tam gdzie kulka jest zlapana albo wzbudzenie elektromagnetyczne, sa rozne sposoby |
2009-10-05 (17:35)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 237 231 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Inne opcje: - cała kulka może być pokryta znacznikami wykonanymi substancją niewidoczną w paśmie widzialnym (np. podobną do tuszu widocznego tylko w świetle ultrafioletowym) - znaczniki mogą być np kodem kreskowym - kulki mogą zawierać znaczniki RFID \"Oczko\" widoczne w komorze wylotowej maszyny losującej wskazuje bardziej na system optyczny - system radiowy odczytujący RFID nie wymagałby widocznego elementu - i mógłby być bardziej podatny na błędy. Poza tym pojawiłby się problem wyważenia takich kulek. Amadeus |
2009-10-05 (18:46)![]() Data rejestracji: 2009-10-02 Ilość postów: 47 ![]() | wpis nr 237 242 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do login 2009--.zaraz po wylosowanej cyfrze 8 przez ulamek sekundy wpada 60 lecz nie zostaje wciagnieta do konca,wypada.Wpada natomiast 69,jak bedziesz mial okazje ogladac to archiwalne losowanie to puść sobie pare razy ten moment od cyfry 8. |
2009-10-05 (19:41)![]() Data rejestracji: 2009-09-29 Ilość postów: 51 ![]() | wpis nr 237 258 [ CZCIONKA MONOSPACE ] matev44 sugerujesz że prezes w ułamku seknundy sie rozmyślił i wydał komende zamiany liczby ? Hahaha.Nie wariauj facet ! ![]() |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 Wyślij wiadomość do admina |