Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | LOTTO: podatek od ludzi słabych w matematyce |
2009-07-28 (13:44)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2433 ![]() | wpis nr 216 529 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Login_2009 Bardzo mi się spodobała twoja wykładnia i opracowanie tematu . Niemniej w rozumowaniu jest kilkanaście błędów i to podstawowych . Po pierwsze mylisz matematykę jako przedstawicielkę nauk ścisłych taką samą jak fizykę , chemię ,mechanikę z .. ...pseudonauką jaką jest ekonomia . Żaden przedstwiciel nauk ścisłych nawet by nie pomyślał ,iż ekonomia jest dziedziną nauki . To typowa pseudonauka . I w takim przypadku masz rację co do etyki . Natomiast matematyk,fizyk,chemik,mechanik nie ma nic wspólnego z etyką -gdyż to nauki ścisłe I żaby go na mękach przypiekali zawsze dla matematyka będzie 2 plus 2 to 4 . A dla ekonomisty nie . Matematyk,fizyk,chemik i mechanik nie mają dylematów etycznych bo to nauki ścisłe i ci ludzie myślą ściśle tak jak stoi w kanonach nauki . Ekonomiści nie mogli kryzysu przewidzieć ---bo sie nie znają a ekonomia to pseudonauka . O kryzysie wiedziały dzieciaki i przewidzeć go było nietrudno . Każdy kto był w USA od lat widział jak i na czym polega cód gospodarczy USA . Głównie na tym ,iż idąc do sklepu w USA nie musisz nic posiadać . Sklep sam ci da kredyt bez pytania . U nas siedzi przedstwiciel banku i jak nie masz zdolności nic nie kupisz . W USA chcesz 10 telewizorów -bierz a sklep ci skredytuje . Nie było trudno przewidzieć , ze nawet wnuki tych kredytów nie spłacą . Do dzisiaj w USA i Kanadzie jeszcze ludzie nie zrozumieli ,że oto jak to nie można kupić samochodu bez pieniędzy i nie posiadając pieniędzy ?????? Sam Obama też nie może zrozumieć i zamienia dług kliencki w zadłużenie wewnętrzne . Dopompowuje 800 mld dol w planie Paulsona do przemsłu aby obniżyć ceny i dać zatrudnienie sztuczne - jak u nas za komuny . USA dokładnie zrobiły tak jak komuniści -bo to kraj per saldo komunistyczny -tylko nie przyznaje się do tego . Następny prezydent będzie już musiał wpompować 2 biliony dol aby utzrymać to co ten baranek zaczął a właściwie jego poprzednik . Tak ,że nie myl nauk ścisłych z ekonomią---bo to nie jest nauka ... |
2009-07-28 (13:53)![]() Data rejestracji: 2008-10-09 00:00:00 Ilość postów: 464 ![]() | wpis nr 216 535 [ CZCIONKA MONOSPACE ] To nie tak: po prostu odniosłem się do tekstu danteV na temat jego spostrzeżenia o ekonomii, i nie miałem na myśli matematyków, zauważ, że mój tekst jest właśnie tylko i wyłącznie o sytuacji gospodarczej, etyce... ale nawet gdybym łączył matematyków z ekonomistami, to prawda będzie leżeć zawsze gdzieś po środku, tak to już jest, że jedna nauka czerpie z drugiej, ekonomistą jest też często właśnie ktoś po matematyce, a nawet odwrotnie, albo mają pokończone obydwa te fakultety... |
2009-07-28 (14:08)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2433 ![]() | wpis nr 216 539 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Login_2009 No właśnie w tym względzie się mylisz . Matematyk ani fizyk ani chemik nigdy nie będzie ekonomistą . A ekonomista nigdzy nie będzie matematykiem ani chemikiem ani fizykiem . Właśnie poprzez to ,że barierą dla ekonomisty njest ścisłe milczenie . Dam przykład . Ja 25 lat pracuję jako chemik . I jeżeli z obliczeń ten klej wymaga 25 % żywicy to tyle będzie .Nie 20 ani 30 tylko 25 % . I gdyby nawet stu prezesów chcaiło zaoszczędzić i 100 dni mnie namawiało to inaczej nie będzie . To są zasady nauk ścisłych . Nic mi nikt nie może zrobić A najlepsze co może zrobić to mnie zwolnić . ....a najgorzej jak sie do mnie dobierze prokurator . Ale żaden człowiek nauk ścisłych na takie coś nie pójdzie . A ekonomista tak . Jak mu prezes powie ,że w tym roku zysk ma być 23 miliony -........ to będzie . Oczywiście wirtualny Ale będzie . U człowieka nauk ścisłych będzie taki jak wyjdzie z obliczeń Ani mniej ani więcej To jest właśnie różnica pomiędzy naukami scisłymi a pseudonauką aekonomią. I ja nigdy ani żaden matematyk ani żaden fyzyk nie będzie ekonomistą . Niestety nie zrozumiałeś różnicy . Kwestia wpojonych zasad . Inaczej mosty by sie waliły codziennie . A pół samolotów nie doleciało by do lotniska jak by je ekonomiści projektowali albo projektanci przekształceni z ekonomistów Pozdrawiam |
2009-07-28 (14:08)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 216 540 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Logicznie rzecz biorąc gdyby tak zebrać tysiąc graczy którzy przez jakiś okres czasu obstawiali np. wszystkie zestawy zaczynające się na -1, ( w dużym lotku statystycznie losowany zestaw zaczynający się na -1 jest co 8 raz ) to co 8 raz mielibyśmy milionera -jedyny szkopuł jest taki iż takie zdarzenie nigdy nie nastąpi bo nawet net nie jest wstanie spiąć 1000 graczy lub więcej którzy wspólnie grali by progresją na taką skalę a totalizator wie o tym-ale nie chodzi o to tylko o matematykę-jak widać w takim przypadku matematyka ta nawet wyższa nie jest potrzebna tylko logika pozd |
2009-07-28 (14:15)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 216 542 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Natomiast biorąc pod uwagę matematykę i prawdopodobieństwo wygrania to dobrym rozwiązaniem było by stworzenie osobnych stron ( w tym wypadku tematów ) multi-multi, dl i expresa i każdy grający w realu wpisywał by swoje wytypowane zakłady -to pozwoliłoby na uniknięcie typowania zakładów które skreślił już ktoś inny-zawsze to jest większe prawdopodobieństwo |
2009-07-28 (14:21)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2433 ![]() | wpis nr 216 544 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Oczywiście ,że totek o tym wie . Ale nie potrzeba być żadnym filozofem aby to wiedzieć . Wystarczy poczytać to Forum . Tak po porstu jest skonstruowany ludzki mózg iż jak by spnisano wszystkie kobinacje ,które wysyłają klienci kolektur w Kraju to obejmowały by może 10 % kombinacji a może 20 % . Stąd są kumulacje . Wszak wszyscy korzystają z tych samych programów opartych o te same algorytmy analizy statystyczqnej . A te 80 % ludzi ,którzy skreślają \" z sufitu \" ma jeszcze gorzej bo muszą liczby wymysleć . A ludzki mózg ma taką właściwość iż nie wygeneruje liczby dokąd nie będzie ona w podświadomości kojarzyć się z czymś . Stąd na przykład liczba 47 ponieważ nie kojarzy się z niczym jest niechętnie skreślana . To samo z liczbą 33 bo miesiąc ma tylko 31 dni . Ale to wie nawet student 1 roku socjologii i psychologii . Pozdrawiam |
2009-07-28 (14:45)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 216 551 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Najśmieszniejsze jest to-że wszyscy wszystko wiedzą a i tak \" kucha \" |
2009-07-28 (16:19)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2433 ![]() | wpis nr 216 577 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Oooooooooo Wcale nie widzą nic nie widzą . Wiedza o wielu rzeczach jest na żenującym poziomie . A szkolnictwo na najniższym poziomie od 70 lat . Jak się chce zobaczyć co ludzie wiedzą o grach losowych wystarczy to Forum poczytać . Właściwie można tylko jeden post -bo reszta to jest to samo . Madzia Ja takiej optymistki jeszcze nie widziałem . Ja na każdym kroku spotykam się z kompletną niewiedzą . No to gratuluję . Widocznie gdzie indziej mieszkamy . |
2009-07-28 (16:35)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 216 580 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Drogi Mariuszku nie wiem o co Ci chodzi ?? Odnośnie wiedzy wśród ogółu to jest ona większa jak do tej pory w historii ze względu na bezproblemowy dostęp do wiedzy jakiego w dawnych czasach nie było -myślę,że problem stanowi to iż ludzie nie potrafią należycie tej wiedzy wykorzystać a jeżeli już to z reguły w niekoniecznie dobrych celach i tyle |
2009-07-28 (16:50)![]() Data rejestracji: 2009-05-31 00:00:00 Ilość postów: 32 ![]() | wpis nr 216 590 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Panie Mariuszu, to gdzie szukać tego sposobu, aby trafić 6/6? w matematyce? fizyce? chemi? czy wymaga to wykorzystania połącznia wiedzy tych wszystkich nauk lub jeszcze jakiś innych dyscyplin naukowych? tym bardziej jeśli jestem zwykłym Kowalskim a nie twórczym uczonym z MIT lub instytutu Santa Fe, a może biologia lub dynamika nieliniowa? jest odpowiedzią, osobiście uważam, że jedna osoba, jednostka, niema szans w aby znaleźć rozwiąznanie problemu, tylko i wyłącznie przeprowadzenie jakiegoś wielkiego projektu, badań przez specjalistów z wszystkich tych dziedzin, i w dodatku musiałby sie znaleźć poważny sponsor i duże pieniądze aby takie prace prowadzić. pozdrawiam |
2009-07-28 (18:54)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2433 ![]() | wpis nr 216 624 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Odpowiadam jednoznacznie. W takiej nauce jak logika . Dawno zapomniana nauka bo ma tę wadę ,iż oprócz nauczenia się milionów formułek i zasad i reguł wymaga uruchomienia mózgu . Trzeba zacząć od prostych reguł logiki oczywiście odnoszących się do gier logicznych . Są całe książki poświęcone zasadom gry w gry logiczne. Trzeba zacząć od takich zasad logiki jak Brzytwa Okhama , Reguły Bayesa i zasada równomiernego rozkładu ignorancji . Oczywiście po najważniejsze prawo : est to Zasada Heisenberga znana fizykom i chemikom Zasada nieoznaczoności Heisenberga : I trzeba sobie wbić w \" łeb \" za przeproszeniem te proste zasady logiki ... ...ale to chyba nie na tym Forum jest miejsce bo tutaj są kulkowicze zajmujący się maszynami i kompletami kulek . A to inna gra niż gra losowa . Odpowiedziałem chyba precyzyjnie |
2009-07-28 (19:03)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2433 ![]() | wpis nr 216 627 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zapomniałem oczywiście odnieść się do ilości pracy włożonej w projekt . Nic bardziej błędnego jak taki sposób myślenia . Do tego nie potrzeba specjalistów z matematyki,fizyki ani chemii ale specjalistów od logiki . Trzeba przeczytać co piszą na stronie http://www.wynalazki.mt.com.pl/joomla/index.php Podrawiam |
2009-07-28 (21:49)![]() Data rejestracji: 2009-05-31 00:00:00 Ilość postów: 32 ![]() | wpis nr 216 662 [ CZCIONKA MONOSPACE ] odpowiedź jest precyzyjna i wyczerpująca, ---------------------------------------------------------------------------------------- to teraz odcinam sie od kulkowiczów i to mnie nie interesują już kulki i maszyny zamiast tego działam na kombinacjach ----------------------------------------------------------------------------------------- losowanie 4715 to kombinacja 10782218 losowanie 4716 to kombinacja 11278621 losowanie 4717 to kombinacja 11988037 losowanie 4718 to kombinacja 03720702 ------------------------------------------------------------------------------------------ jak z tych wszystkich zasad wyznaczyć losowanie 4719 ??????????? ------------------------------------------------------------------------------------------- (oczywiście zakładając, że 4718 sie jeszcze nie odbyło) stałej nie znajdziemy , stała Plancka 6,626·10-34, czy 5·1044 , czy pi=3,141592653589793238462643383279............... one są dobre ale nie w grze losowej dwa następne założenia: -niema stałej -niema zależności -niema wzoru, bo geniusze od matmy i logiki już dawno by go znaleźli wiec co my możemy???????????? ------------------------------------------------------------------------------- chyba tylko sie zniechęcić........ |
2009-07-29 (10:40)![]() Data rejestracji: 2008-10-09 00:00:00 Ilość postów: 464 ![]() | wpis nr 216 732 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Trzeba przeczytać co piszą na stronie http://www.wynalazki.mt.com.pl/joomla/index.php no tak, ale tu nic nie ma, na co konkretnie trzeba kliknąć? |
2009-07-29 (11:50)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2433 ![]() | wpis nr 216 755 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Karwoski ============================= to teraz odcinam sie od kulkowiczów i to mnie nie interesują już kulki i maszyny zamiast tego działam na kombinacjach ============================= Szybko ci się poglądy zmieniają . A dopiero pisałeś całe elaboraty o maszynach i kulkach . Ty jesteś po wsze czasy kulkowiczem i to ,ze ty napiszesz ,że się od czegoś odcinasz to nic nie zmienia . Nie można zjeść jabłka i go nie zjeść . Trzeba w życiu mieć jakiś pogląd albo taki , albo inny . Pozostań przy swoich kulkach , bo koła nie odkryjesz . Totalizator bardzo chętnie cię poprze bo takich trzeba . Ja już twoja wykładnię na temat gir losowych obejrzałem . Ja się też od kulkowiczów odcinam Jak sie faktycznie odetniesz i cś poznasz w dziedzinie gier losowych i o czymś ciekawym napiszesz to pogadamy Na razie Pa |
2009-07-29 (12:29)![]() Data rejestracji: 2008-12-11 00:00:00 Ilość postów: 509 ![]() | wpis nr 216 774 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mam pytanie: Marriusz 2, czy ty jesteś Mariuszem 2, czy tylko jego kopią, bo mi w twoim nicku to drugie r nie \"pasuje\" Proszę o szybką odpowiedź. |
2009-07-29 (15:14)![]() Data rejestracji: 2009-05-06 00:00:00 Ilość postów: 342 ![]() | wpis nr 216 822 [ CZCIONKA MONOSPACE ] jak wygrać? Odpowiedź jest banalnie prosta, ale nie powiem bo TS zablokuje moje źródło dochodów. Liczby znam, ale i tak korzystam z nich raz w roku. Daję je mojej rodzinnie zawsze z innego miasta, aby nie powiązać ich ze mną. Znacie przecież wygrane z Białego, Kóz, Warszawy, Kamienia. Oczywiście nie odkryłem żadnego sposobu ale warto pomarzyć. |
2009-07-29 (19:24)![]() Data rejestracji: 2009-05-31 00:00:00 Ilość postów: 32 ![]() | wpis nr 216 878 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz,racja szybko zmieniam zdanie ale niektórzy tak mają, może wkrótce coś napisze tylko musze poeksperymentować, ale jak na te chwile to sie mi wydaje, ze to jest kwestia zapisu tych całych kombinacji, wydaje mi sie że należy wprowadzić jakiś zapis skalarny wektorowy, jakiś cząstkowy tak podzielić abyśmy to mieli sensownie wkomponowane w układ x,y lub x,y,z . a mając tak to już zapisane np w układzie x,y to już jest \"bułka z masłem\" aby to opisać jakąś całka wielokrotną, całka możemy bez problemu opisać każdą krzywą i każda figure nieregularną...... a później tylko określić kontinuum tej całki lub calek aby otrzymać szukaną przez nas wartość...... to mój pomysł na lotka brzmi banalnie, zobaczymy co z tego bedzie pozdrawiam |
2009-07-30 (11:10)![]() Data rejestracji: 2008-10-09 00:00:00 Ilość postów: 464 ![]() | wpis nr 217 047 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Karwowski wrote: <<Panie Mariuszu, to gdzie szukać tego sposobu, aby trafić 6/6?>> oraz: <<dwa następne założenia: -niema stałej -niema zależności -niema wzoru, bo geniusze od matmy i logiki już dawno by go znaleźli wiec co my możemy???????????? ------------------------------------------------------------------------------- chyba tylko sie zniechęcić........>> a także: <<wydaje mi sie że należy wprowadzić jakiś zapis skalarny wektorowy, jakiś cząstkowy tak podzielić abyśmy to mieli sensownie wkomponowane w układ x,y lub x,y,z . a mając tak to już zapisane np w układzie x,y to już jest \"bułka z masłem\" aby to opisać jakąś całka wielokrotną, całka możemy bez problemu opisać każdą krzywą i każda figure nieregularną...... a później tylko określić kontinuum tej całki lub calek aby otrzymać szukaną przez nas wartość...... to mój pomysł na lotka brzmi banalnie, zobaczymy co z tego bedzie pozdrawiam>> czy nie ma stałej, oraz zależności? geniusze od matmy i logiki już dawno by go znaleźli !? Nawet jeżeli by go wynaleźli (cokolwiek by to nie było), to i tak tego nie ujawnią, tylko sami będą tym grać, i nikomu tego przecież nie udostępnią (pewnie każdy z nas na ich miejscu by tak postąpił); ale taka możliwość nie jest nierealna, wprost przeciwnie, taka możliwość istnieje, ale b. trudno jest ją wykazać empirycznie. Zaś co do tej stałej oraz prawdopodobieństwa warunkowego, przypominam (Prawdopodobieństwem warunkowym zajścia zdarzenia A pod warunkiem zajścia zdarzenia B...), myślę że takowe istnieją, i mogę je wykazać choćby w tej chwili, ale będzie to tylko cząstkowa stała, nie pozwalająca wprawdzie osiągnąć z tego wygranej; ale gdyby takich stałych mieć więcej (wystarczy tylko przysiąść i postarać się je znaleźć; wiem, wiem, łatwo powiedzieć, gorzej zrobić), to można by się pokusić o coś znacznie więcej; zatem tylko większa ilość takich stałych może zagwarantować nam wygraną (ale, jak już powiedziałem, o większą ich ilość będzie b., ale to bardzo trudno; sam ich już poszukuję, ile to już lat, mój Boże, chyba straciłem rachubę czasu) A oto ta stała: Prawdopodobieństwem warunkowym zajścia zdarzenia A (przynajmniej jedna liczba express lotka) pod warunkiem zajścia zdarzenia B (tym zdarzeniem niech będzie ostatnie losowanie ex.l); wynikiem tego zabiegu myślowego nie będzie jeszcze wskazanie konkretnej liczby (zazwyczaj jest to jedna liczba, b. rzadko dwie liczby), ale wiemy przynajmniej, że liczba, która wypadnie znajduje się wśród wylosowanych uprzednio całość niech przedstawia ta mapka http://www.pewniaki.pl/express.htm , a więc np. jeżeli 2009-07-11 wylosowano liczby: 16,20,28,36,41 to w kolejnym losowaniu 2009-07-14 wylosowano: 15,18,20,21,41 wniosek: powtórzyły się liczby 20, oraz 41 (przeważnie powtarza się jedna liczba, w tym przypadku akurat dwie); na poniższej stronie mamy analizę ostatnich 30 loswań; ja osobiście zbudowałem bazę danych (90 ostatnich losowań); co się okazało? taka prawidłowość zachodzi - o dziwo - zawsze względem poprzedniego wiersza! Gdyby zastosować to względem wiersza kolejnego, albo następnych, takich rezultatów już nie ma (to nie przypadek!); ale wracając do moich badań: można więc powiedzieć, że istnieje taka stała, która zachodzi zachodzi jednak przeważnie co drugie losowanie, a także nierzadko co trzecie losowanie, a więc między jedną a drugą powtórką, mamy jedno/dwa losowania bez tej tendencji; teraz wystarczy wskazać kolejną prawidłowość i zestawić (porównać) ją z poprzednią (z poprzednimi), i wyciągnąć z tego liczby, które będą wspólne dla tych zbiorów; problem jednak w tym, że: 1) trudno te stałe uzyskać; 2) nawet jeżeli już je posiadasz, to w tych stałych mogą być liczby wspólne, które będą zarówno na \"TAK\", jak i na \"NIE\"; inna stała: jeżeli stała, którą opisałem powyżej zachodzi 2/ rzadziej 3 razy pod rząd, to na 100% ostatnie losowanie da nam liczby na \"NIE\" |
2009-07-30 (15:18)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 217 233 [ CZCIONKA MONOSPACE ] login_2009-spróbuj raczej u wróżki może ona Ci podpowie jak 6/6 bo na szczęście to raczej nie licz pozd |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 Wyślij wiadomość do admina |