Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 8 9 10 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Ciekawy problem |
2009-07-02 (08:29)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 210 477 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pietrus, Jeśli jesteś przekonany, to opatentuj. W przeciwnym razie, zrobi to ktoś inny, i ten ktoś będzie autorem odkrycia i będzie coś z tego miał. A autentyczny twórca ma odtąd zakneblowane usta i może nawet być pozwany do sądu za zajmowanie się cudzym patentem w dziedzinie praktycznej. Niestety, takie są przepisy. Najśmieszniejsze są obecnie przepisy patentowe w USA. Bo tam gdy się opatentuje coś, co władze uznają za rzecz przydatną np. w celach wojskowych, to wszystko jest natychmiast utajniane /takie tam sobie wprowadzili prawo/, no i twórca ma poważne kłopoty. Czasem po prostu zupełnie znika z \"areny publicznej\". Potrafią go do tego skutecznie skłonić, czy jak. W kwestii Twojej pracy. W zasadzie, z zupełnego braku czasu, zaledwie przejrzałem ten Twój ostatni tekst, wiem mniej więcej o czym piszesz. Zapewne zdajesz sobie sprawę, że to jest herezja probabilistyczna, ale czytam to z zaciekawieniem i mam od wielu lat podobne odczucia. W każdym razie jeśli znajdujesz znacznie zwiększone prawdopodobieństwo zdarzeń oczekiwanych w Twoim modelu w stosunku do teoretycznego modelu obowiązującego, to /choć jest to herezja/ muszę się z tym zgodzić. Obserwacja ta jest słuszna w odniesieniu do wielu gier losowych, logicznych jak i losowo-logicznych. W każdym razie obserwuję to zjawisko w znanych mi grach. Pietrus, ciekaw jestem, na ile zdajesz sobie sprawę z relatywizmu czasu. Bo w obliczaniu zjawisk fizycznych czy matematycznych czas jest łatwo odwracalny, co dotyczy zjawisk jednostajnych. To może pomagać w obliczeniach czy być nawet kluczem rozwiązania równań. Wszystkiego Dobrego |
2009-07-02 (12:24)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 210 507 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tajemniczy Don Pedro! cyt. W przeciwnym razie, zrobi to ktoś inny, i ten ktoś będzie autorem odkrycia i będzie coś z tego miał. koniec cyt. Nie myślałem o tym w takich kategoriach jak Patenyt. Ogólnie wiem co to jest, ale opisz mi co to znaczy, że ewentualnie uzyskam Patent na rozwiązanie Paradoksu Newkomba? Kto może dać „złamanego szeląga”. Dlaczego może chcieć coś dać?. Umiesz pisać to wiem. Nie przesadzaj, ale opisz mi co mogę zyskać w dzisiejszym świecie a czego nie zyskać tracąc. Co weźmie ten za to, że ja nie chciałem wziąć? Tylko ..Pedro nie przedstawiaj tego w jednym odcinku!\" Od nadmiaru informacji boli czasem głowa. Będziemy mogli mierzyć zainteresowanie tematem. Może będę Ci wdzięczny?! Może nie przegapię dobrej karty. |
2009-07-02 (13:22)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 210 519 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pietrus, Ty posiadasz niespotykany talent do zadawania bardzo trudnych i filozoficznie głębokich pytań, na które oczekujesz prostych odpowiedzi. Patenty dotyczą odkryć praktycznych, bądź takich, które mogą być praktycznie zastosowane. I to nie są żadne żarty, np. wiele technik programistycznych jest opatentowanych, co widać choćby po wielu głośnych procesach sądowych pomiędzy potentatami w dziedzinie oprogramowania. W grę wchodzą kolosalne, niewyobrażalne ilości pieniędzy. Mój poprzedni wpis dotyczył jednak jedynie Twojego modelu eksperymentalnego a nie znanego \"paradoksu Newcomba\", który uchodzi za nierozwiązywalny. Mnie się zdaje, że Ty to odnosisz do gry w DL. Ale może się mylę i nie nadążam za tokiem Twojego filozoficznego rozumowania. Tak na marginesie, to wiele największych odkryć w różnych dziedzinach nauki dokonywali ludzie, którzy zajmowali się problemami uchodzącymi za teoretycznie nierozwiązywalne. A ponieważ nie wiedzieli o tym, no to w końcu znajdowali rozwiązanie. Nawet jeśli nie udawało im się np. znaleźć perpetuum mobile, to przynajmniej potrafili zbudować silnik o większej sprawności, itp. Bilans strat i zysków. no co Ty? Ja nie jestem Duchem Świętym. Jak Cię to poważnie zajmuje, to polecam Biblię, a konkretnie \"Księgę Koheleta\". Tam jest przedstawiona filozoficznie najgłębsza i najlepsza z możliwych dla człowieka droga postępowania w kwestiach wyboru. Życzę Ci szybkiej szóstki w DL! |
2009-07-02 (14:10)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 210 536 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tajemniczy Don Pedro. Po poraźe moralnej na jednym z forów szukając sobie miejsca przypadkowo, zupełnie przypadkowo otworzyłem stronę intwrnet http://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=8320386 Tam dowiedziałem się o podobnym problemie w Wikipeda http://pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_Newcomba Zły na siebie zagłębiłem się w temat i...... Rachunki się zgadzają, ale trzeba to zinterpretować w przestrzeni. To o Taki Paradoks mi chodzi jak widzę w Wiki |
2009-07-02 (20:19)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 210 622 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jesli moge sie wtracic . Kozysc jaka bys mial z publicznego rozwiazania tego problemu ? 1. Strona multipasko raczej Ci nie jest w stanie zaplacic czy cos w tym stylu . Wiec moze lepiej zachowaj to co uwazasz za cenne dla siebie . Bo chyba na tym polu niema nic do dodania z kozyscia dla Ciebie. 2. Jedyna pozytywna dla Ciebie w tym przypadku rzecz po opublikowaniu to to ,ze ktos by mogl Ci udowodnic ,ze sie mylisz ? pozdr. |
2009-07-02 (21:34)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 210 647 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Morwa ....I w punkcie 2 możesz mieć prawie 100.99% racji. Lepiej w szerokim gronie a nie bujać w .. Ty masz rację. |
2009-07-02 (23:31)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 210 688 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ano dokladnie mozna czasami bardzo dlugo bujac w oblokach w przekonaniu ,ze tak wlasnie jest jak sie mysli . Az w koncu ktos udowodni ,ze sa to bledy mysleniowe , logiczne itd.itp. Znam to po sobie . Co nie znaczy ,ze i Ty sie mozesz mylic . Twojego tematu i tak ja nie rozumie no chyba ,ze tak ma byc . To taka moja zwykla sugestia odnosnie kozysci . Pozdr. |
2009-07-03 (09:26)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 210 705 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Morwa. Może Ty naprawdę uwierzysz, że ja chcę się czegoś podstawowego nauczyć. Może właśnie od Ciebie, bo Ty mi to możesz umożliwić. Droga edukacyjna, którą przeszedłem nigdy, nigdy nie ocierała się o Rachunek prawdopodobieństwa, chociaż wiodła, przez Kombinatorykę i Indukcję matematyczną. Z tego okresu gdzieś, tam..... coś, słyszałem o Rachunku zbiorów. Chcę odpowiedzieć na ostatnie zdanie Twojego ostatniego post, [](cyt. Twojego tematu i tak ja nie rozumie no chyba, że tak ma być [koniec] cyt.) …. nie tak ma być.... Brakuje mi pewności w doborze określeń o odpowiedniej wadze. To, że jesteś na forum coś oznacza. Weź pod uwagę, że coś tam \"wpadło\" mi przed wieeeloma laty w oko i dojrzewało przez lata. W tym przerywanym okresie używałem własnych pojęć i oznaczeń i nie miałem pojęcia, że istniej ogólnie przyjęta konwencja regulująca notację. Okazuje się właśnie to było dobre, bo dziewicze, nieskażone. Dzisiaj wiem, że przedmiotowa nowa notacja jest lepsza od stosowanej w Rp. i bez niej nie było by dzisiaj naszej dyskusji. Nie było by tematu. Chciałem tej pewności nabrać w innym miejscu, ale dyskusja potoczyła się w innym kierunku. Dobrze, że została przerwana, ale szkoda, bo wzbudzała znaczne zainteresowanie a i jeszcze dzisiaj jest odwiedzana. Szkoda. To było konieczne. Szkoda, że tylko tak niewielu brało w niej czynny udział a może nie…. Jeśli potrafisz zadeklaruj mi pomoc a będę Ci zadawał tu czasem żenująco proste pytania, czasem po to, żeby wywołać dyskusję. Dyskusję. Pozdrawiam |
2009-07-03 (13:38)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 210 732 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tajemniczy Don Pedro, mrowa i inni, którzy dali tu już przykłady swojej wiedzy. Pedro.. Ty twierdzisz, pewno nie bez powodu, że zadaję dziwne pytania. No, co zrobić jak nękają mnie takie jak ten peryferyjne problemy!. Uwaga! Z jednej strony ma reszkę a z drugiej orła. Rzucam monetą. Jedną monetą, ale sklejoną!?. Nie miałem dobrego kleju, ale jakoś skleiłem. Nie wierzę, że mi się rozpadnie. Rzucam, rzucam i rozpadła się. Czy takie zdarzenie można jakoś zdefiniować.? |
2009-07-03 (16:50)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 210 794 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pietrus, Tak. Suma zbiorów, np. zbioru M1(o r) i M2 (o r) daje sumę M1 i M2 {o r}. Elementy o i r występują w obu zbiorach ale w sumie zbiorów występują tylko jeden raz. Oczywiście istnieje też pojęcie sumy rozłącznej zbiorów, to jest termin znany z teorii mnogości /chodzi o możliwość powrotu do stanu sprzed operacji, zatem zapamiętana jest informacja z którego zbioru pochodzi który element. Wszystko znajdziesz byle gdzie, powinno tego być w internecie pod dostatkiem i będzie to dla Ciebie niezwykle łatwe. Ewentualnie Dylong mógłby to opisać używanymi w Waszej debacie symbolami, robi to doskonale. Powodzenia |
2009-07-03 (17:32)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 210 800 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tajemniczy Don Pedro dziękuję za już, poszukam. Dzisiaj nie. ale poszukam. Spaprałem temat. Jeszcze raz. Taką sklejoną monetą nech są dwie blaszki (jednakowe). Taką monetą rzucam na stoł. Blaszka (2 w jednej) spada czasem na podłogę, ale to mnie nie interesuje. Ja jestem zainteresowany zdarzeniem {leży na stole}. Rzuciłem monetą a ona rozpadła się i leży na stole. Zbiór zdarzeń miałem już zdefiniowany a tu taki ambaras. Co z tym fantem. Masz czas bo wychodzę na ładnych kilka godzin. |
2009-07-04 (18:08)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 211 005 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Z przykrością zawiadamiam wszystkich zainteresowanych rozwojem tematu Ciekawy problem - forum multipasko. pl, wiernych zwolenników, gości i biorących udział w dyskusji, że z tą chwilą zawieszam na czas nieokreślony mój udział w dyskusji. Szczególne Słowa Podziękowania kieruję do dylonga, który z zadziwiającą umiejętnością odczytywał moje intencje i nadawał im właściwy sens. Krótko zabierał głos mrowa, ale jego rozważne przestrogi post 2009-07-2 20;19 szczególnie p.2 oraz post z dn 2009-07-02 23:31 wywarły niezwykle pozytywne oddziaływani. Wyciągnąłem z tego daleko idące wnioski. Dziękuję Ci mrowa. Temat będę odwiedzał, ale z pozycji gościa... Pozdrawiam Do \"Zobaczenia\". pietrus PS Moja decyzja jest dobrowolna i spowodowana koniecznością wyższą. p czynnych w temacie Ciekawy problem, że z tym post zawieszam mój udział w prowadzeniu |
2009-07-19 (23:11)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 214 567 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Po chwilowych problemach wznawiam temat Ciekawy Problem. Właśnie na forum http://matematyka.pl/133264,75.htm zamieściłem szkic zbioru zdarzeń elementarnych dla DL. Miejsce zamieszczania rysunków wybrałem z względu na lepszy edytor. Myślę, że dokładniejsze opisy będę zamieszczał na multipasko. pl. Niektórych z Was już poznałem, a ostatnio gościł tu mrowa.Bierz udział w dyskusji mrowa. Weźcie udział w dyskusji. Stawiajcie pytania, ale nie pędźcie na przód z wszelką cenę. Chodzi tu o pouczający przykład dla wszystkich. |
2009-07-23 (15:13)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 215 449 [ CZCIONKA MONOSPACE ] W latach 60-siątych pod pojęciem „Wariant Zakładu” rozumiało się, że jest to nie tylko: wersja zakładu, ale przede wszystkim nadruk na awersie specjalnego formularza dopuszczonego przez Organizatora do zawierania zakładów prostych i systemowych. 1 8 15 22 29 36 43 2 9 16 23 30 37 44 3 10 17 24 31 38 45 4 11 18 25 32 36 46 5 12 19 26 33 37 47 6 13 20 27 34 38 48 7 14 21 28 35 39 49 Właściwie dzisiaj, po wstępnej dyskusji na forum matematyka. pl mogę stwierdzić, że chyba nikt dotąd nie brał pod uwagę, że Organizator gry przyjmując zakłady na formularzach jw. wymownie sugerował grającemu, że zbiór zdarzeń elementarnych można zdefiniować w dwuwymiarowej tablicy zdarzeń o rozmiarze [7 * 7] = [W * K] = [wierszy * kolumn]. Nie warto było próbować, ale to się wyczuwało, że {wariant} jak {Bank} zawierają się w nim wszystkie wyniki, jakimi może zakończyć się przeprowadzone. |
2009-07-23 (15:48)![]() Data rejestracji: 2006-07-21 Ilość postów: 2814 ![]() | wpis nr 215 460 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pietrus, ze względu na ten \"wariant zakładu\" od pewnego czasu interesują mnie tylko gry typu x z 49. To jest bardzo wdzięczna macierz, korzystając z niej oraz jej transpozycji (a może oryginału) 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 można wiele rzeczy analizować. Pisał o tym wiele pan Płocharz, a ostatatnio natrafiłem na ciekawy opis jak korzystając z tych dwu macierzy wyznaczyć położenie zdarzenia elementarnego (wyniku losowania) w przestrzeni dwuwymiarowej w macierzy 126x126. Oczywiście punktowi w tej macierzy nie odpowiada tylko i wyłącznie jedno zdarzenie elementarne ale cały podzbiór wszystkich zdarzeń w którym dane zdarzenie się zawiera. Łączenie kolejnych punktów daje pole do popisu dla fanów analizy geometrycznej (obliczanie długość odcinka pomiędzy kolejnymi losowaniami, kątów które tworzą itp.) Oczywiście nie wiem do czego zmierzasz, ale zaskoczyłeś mnie tą matrycą więc o tym wspominam. |
2009-07-23 (16:09)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 215 465 [ CZCIONKA MONOSPACE ] dylong. Kim jest p.Płocharz? dylong, kirdyś zauważyłeś używając innych słów, że ...nie poznali się... Ja powiem: \"Nie chcieli zrozumieć istoty stawianego problemu a przecież mieli by fantastyczny temat do studiów\" - bez względu na to czy to się opłaca....?! Jak trafić do tego p. Płocharz? Czy to tu na M-pasko? Pozdrawiam. Nie będzie mnie 3h.°○ ● Pozdrawiam. mrowa - będziesz mi potrzebny! Będziesz nam wszystkim potrzebny. |
2009-07-23 (20:04)![]() Data rejestracji: 2006-07-21 Ilość postów: 2814 ![]() | wpis nr 215 497 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Strona WWW Krzysztofa Płocharza znajduję się pod adresem http://www.gnglotto.webpark.pl Statystycze podejście do macierzy 7x7 jest opisane w poradniku hazardzisty np. http://www.gnglotto.webpark.pl/phr.html Jeśli o mnie chodzi to nie korzystam ze wskazówek p. Płocharza jak i z rzutowania wyniku losowania na macierz 126x126. Wpatruję się po prostu w macierz podzieloną na strefy wg. wskazówek Jasze i tyle... ![]() |
2009-07-24 (16:16)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 215 640 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ad.dylong 2009-07-23 (15:48) cyt. a ostatatnio natrafiłem na ciekawy opis jak korzystając z tych dwu macierzy wyznaczyć położenie zdarzenia elementarnego (wyniku losowania) w przestrzeni dwuwymiarowej w macierzy 126x126. Oczywiście punktowi w tej macierzy nie odpowiada tylko i wyłącznie jedno zdarzenie elementarne ale cały podzbiór wszystkich zdarzeń w którym dane zdarzenie się zawiera. koniec cyt. dylong. nie uważasz, że to ciekawa zbitka. Sygnalizowałem, i ciągle to czynię, że zbiór zdarzeń elementarnych Omega\\Bank a stąd Omega\\schron jest zbiorem kilkudziesięciu zbiorów zdarzeń elementarnych, gdzie jedynym zdarzeniem każdego z nich jest odpowiednio ten sam czas każdego zawartego w nich zdarzenia Zakładając się o taki zbiór można założyć się zajście zdarzenia ementarnego w specjalnie zdefiniowanym zbiorze zdarzeń elementarnym czego namiastkę mamy zdefiniowanego dla np. DL. |
2009-07-24 (17:50)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 215 657 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ad.dylong 2009-07-23 (15:48) cyt. a ostatatnio natrafiłem na ciekawy opis jak korzystając z tych dwu macierzy wyznaczyć położenie zdarzenia elementarnego (wyniku losowania) w przestrzeni dwuwymiarowej w macierzy 126x126. Oczywiście punktowi w tej macierzy nie odpowiada tylko i wyłącznie jedno zdarzenie elementarne ale cały podzbiór wszystkich zdarzeń w którym dane zdarzenie się zawiera. koniec cyt. dylong. nie uważasz, że to ciekawa zbitka. Sygnalizowałem, i ciągle to czynie ( z reguły bez należytego zrozumienia) , że zbiór zdarzeń elementarnych Omega\\Bank i zbiór zdarzeń elementarnych Omega\\Schron są niezwykle ciekawymi zbiorami zdarzeń. Każde zdarzenie {Bank} ma swoje z góry określone miejsce rankingowe w zdarzeniu {Schron} i jest tym zdarzeniem a każde zdarzenie {Schron} jest zdarzeniem {Bank}. Stąd równość zbiorów {Bank} = {Schron} Zdarzenie {Shron} zawiera kilkadziesiąt zdarzeń elementarnych {Skarbiec}. Skarbiec ma moc od |kilkudziesięciu| do ok. |jedności milionów| [zdarzeń elementarnych] a każde ma kierunek {Skarbiec}, ale żeby to było wszystko…?!....?????!!!!!! Właśnie (myślę) chcemy założyć się o zdarzenie elementarne {Skarbiec\\t}. Jeżeli w wyniku przeprowadzonego doświadczenia w grze, w {Bank} zaszło zdarzenie elementarne to musi również zajść w jednym ze zbiorów {Skarbiec\\t} jako zdarzenie elementarne. W takim razie zdarzenie {Skarbiec\\t} gdzie t jest wskazaniem „odpowiedniego zegara zachodzi jako zdarzenie elementarne w zbiorze zdarzeń elementarnych {Schron}. Znając moc interesującego nas |Skarbiec\\t| można wyliczyć koszt zakładu {Skarbiec\\t}. Jeżeli znamy ( a jest znana) metodę wyznaczania ilości i poszczególnych stopni trafień wtedy, kiedy zachodzi zdarzenie {Skarbiec\\t} oraz wtedy, kiedy zachodzi zdarzenie {Skarbiec\\n} gdzie n jest różne od t to warto przeprowadzić analizę: Czy to się opłaca!? Dotychczasowe obserwacje wyników losowań wskazują, że około 35 razy roku przy losowaniach 3/tydzień zachodzi zdarzenie {Skarbiec\\określony}. Teraz można się chcieć zakładać o to, że Zbiór zdarzeń elementarnych, którego kierunek został zdefiniowany umownie {Skarbiec\\t}, będzie 35 razy /rok zachodził jako zdarzenie elementarne w zbiorze zdarzeń elementarnych {Schron}, {Bank}, {DL}. |
2009-07-24 (22:27)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 215 732 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kaseta maszyny losującej z lat 60- siątych. Kaseta maszyny losującej była prostopadłościennym przezroczystym pudełkiem zawierającym wszystkie kule biorące udział w losowaniu. Na uwagę zasługiwał fakt, że zawsze przed każdym nowym losowaniem kule wypełniały kasetę wg rankingu wariant. Oznacza to, że kula z numerem 1 zajmowała miejsce numer 1, kula z numerem 2 miejsce numer 2 itd. jak niżej. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Dotychczas nigdy nikogo nie interesowało, co może się dziać w KML po zakończeniu losowania? Nie ma się, czemu dziwić, bo z pewnością każdy grający odpowiedziałby pytaniem: „Cóż może się dziać w opróżnionej z kul KML po zakończeniu doświadczenia”?! Dla Uczestnika Gry: „Wynik Losowania Ogłoszony”, zabawa i gra zakończona. Zapewniam jednak, że takie rutynowe traktowanie wyniku losowania skutecznie przesłaniało ukryte w nim piękno. A przecież wystarczyło „puścić wodze fantazji” i po przeprowadzonym doświadczeniu, (kiedy Zatwierdzonego Wyniku już nikt i nic nie zmieni) „uruchomić bieg czasu urojonego”, aby natknąć się na abstrakcyjne i wprost fantastyczne skojarzenia. Oto umówiłem się (sam z resztą z sobą), że po zakończeniu doświadczenia „rozpoczyna się bieg czasu urojonego” a w wyniku jego upływu kule nie wylosowane samoistnie powracają do kasety na te same miejsca, jakie zajmowały w wypełnionej kulami KML?! Kule wylosowane pozosta ją w tulejach BML. A co z tego wynikło - to z pewnością domyślacie się, ale o tym następnym razem. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 8 9 10 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |