Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 7 8 9 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Ciekawy problem |
2009-06-22 (11:22)![]() Data rejestracji: 2006-07-21 Ilość postów: 2814 ![]() | wpis nr 207 747 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pietrus, jesli możesz to skieruj do mnie maila, nie chodzi bynajmniej o utajnienie prac... jurekuc@wp.pl Pozdrawiam |
2009-06-22 (13:32)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 207 791 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cze Dylong To problem??......... |
2009-06-22 (21:25)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 207 988 [ CZCIONKA MONOSPACE ] [tex]\\Omega_{\\{\\blacksquare}[/tex]} = [tex]{\\{\\blacksquare}\\}[/tex] |
2009-06-22 (21:27)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 207 990 [ CZCIONKA MONOSPACE ] [tex]\\Omega_{\\{\\blacksquare}[/tex]} = [tex]{\\{\\blacksquare}\\}[/tex] |
2009-06-22 (21:31)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 207 993 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przepraszam . Myślałem, że edytor to przyjmie. Przepraszam. pietrus |
2009-06-22 (22:55)![]() Data rejestracji: 2006-07-21 Ilość postów: 2814 ![]() | wpis nr 208 068 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pietrus, tu TeX czy LaTeX nie pójdzie na pewno. Zapewne o to Ci chodziło: ![]() |
2009-06-22 (23:25)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 208 077 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cze dylong. Jak żeś to zrobił? Naucz mnie tego. Przecież to prawie wszystko, co potrzebuję do stosowania mojej notacji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! O ile była by ona bardzie przejrzysta! To byłby szlagier! Na pewno. Prawie na pewno nie wiesz, co to może oznaczać! ..a rozglądnij się i nie patrz co napisane…..a widoczne…… To przykład jak można przedstawić zbiór zdarzeń elementarnych w grze liczbowej. Prze-strzeń zdarzeń elementarnych to punkt. Punkt, który właśnie widzisz. Czy wyobrażasz sobie w takiej postaci PRZESTRZEŃ ZDARZEŃ ELEMENTARNYCH D MULTILOTKU?! Az mnie tu, teraz nosi! Zbiór zdarzeń elementarnych to przyszłość przeprowadzanego doświadczenia w grze. Uma-wiam się już teraz z Wami wszystkimi, że przyszłość zdefiniujemy po wsze czasy kolorem czarnym. Odtąd czarny to ten jednoelementowy podzbiór przestrzeni gdzie czas może upły-nąć w kierunku, którym jest przyszłość. A biały?!!!!!!!! Nie spodziewacie się. Nie piszę dalej bo mnie tu ponosi. Dylong opisz mi jak żeś to zrobił a rozegramy tu partię „Królewskich Sza-chów”. (dałem Ci co chciałeś) a Ty daj mi ten sposób a zadziwimy wszystkich. Czekam. Sam z resztą widzisz, że nie zasypiam gruszek w popiele skoro takie wyrażenie zapisałem. Czekam. Czekam. Czekam i chociażby oboma kanałami naucz mnie. pietrus |
2009-06-23 (06:04)![]() Data rejestracji: 2006-07-21 Ilość postów: 2814 ![]() | wpis nr 208 091 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Pietru, to jak widzisz jest rysunek, a nie bezpośredni zapis tekstowy w edytorze. Tego tutaj nie przeskoczysz. Co zrobić - najlepiej skorzystać pod windowsem z tzw. edytora równań (jest wiele takich programów), a stworzony wzór czy równanie zapisać jako plik graficzny. Najprostszym edytorem równań jest ten dostępny w programie Word (poprzez -> wstaw obiekt -> równanie... czy jakoś tak). NIE POLECAM!!! ale możesz zobaczyć o co w tym z grubsza chodzi. Największe możliwości (kto opanował ten już niczym innym się nie posłuży) mają edytory korzystające z tego co tu nam przedstawiłeś (TeX), ale coś za coś - składnia ciężka, większy wzór wymaga pewnej wiedzy. Ja nie znam, więc nie korzystam. Z mglistych wspomnień bardzo dobry edytor był w programie Mathematica, ale to zupełnie z innej bajki program. Ja w tej chwili korzystam z programu MathType, tzn. nie korzystam z niego ale mam zainstalowany, pracuje jako osobny program a także zespala się z Officem i można bezpośrednio korzystać z niego w tym pakiecie. Program niestety płatny, jeśli znasz LaTeX to można pisać rónież w nim bezpośrednio w tym języku (oczywiście znaczniki typu [tex] zbędne są), jeśli nie znasz to posługujesz się symbolami. Póki co zobacz jak w Wordzie pracuje tzw. edytor równań, jest to najgorszy badziew w tym gatunku programów ale z grubsza filozofię ich pracy (przynajmniej tych graficzno/symbolicznych) można uchwycić. Pozdrawiam |
2009-06-23 (07:50)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 208 097 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dylong, przecież wystarczy dosłownie byle jaki edytor. Wchodzisz do ->wstaw->symbol i otwiera się okno ze wszystkimi symbolami jakie istnieją na świecie. Potem to kopiujesz do edytora. I tyle. Pietrus mógłby w ten sposób szybko w byle jakim edytorze składać pożądaną przez siebie prezentację graficzną. Bo jemu nie idzie, jak sądzę o matematykę, tylko o swoistą własną interpretację.. Np. Open Office 3.01 jest dostępne zupełnie za darmo w internecie, jest całkowicie i precyzyjnie spolszczone, z polskim słownikiem, itd. Dylong, ale napisz w rewanżu, w jaki sposób wkleić tekst z edytora, do wątku na forum, bo ja tego nigdy tu jeszcze nie robiłem. Może jako grafikę, jeśli się nie da jako tekst, czy jak.. To Twoja domena. Wszystkiego najlepszego |
2009-06-23 (21:57)![]() Data rejestracji: 2006-07-21 Ilość postów: 2814 ![]() | wpis nr 208 342 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Już prościej nie mogę, gdzieś tam to kiedyś pisałem. Aby wystawić obrazek na forum trzeba przejść przez trzy etapy: 1. Zapisanie fragmentu ekranu jako obrazek (zalecany format jpg), oczywiście może być skan czy fotografia 2. Umieszczenie tego obrazka na serwerze który umożliwia dostęp do niego poprzez link internetowy 3. Umieszczenie tego linku w odpowiedni sposób na forum (różnie w różnych miejscach, najprościej u Paski) 1. Narzędzia do zrzutu W sieci tego pełno, z darmowych to mwsnap http://www.mirekw.com/winfreeware/mwsnap.html Ja go nie używam, do prostych celów stosuję screencaptur a do bardziej zagmatwanych HyperSnap. Generalnie szukać należy w screen grabberach, zrzuczaczach ekranu (piękne słowo zrzuczacz, nie wiem czy to prawidłowa forma). Mają to na pokładzie także proste programy graficzne. Jeśli chodzi o wzór który nie może być zapisany w formie pliku graficznego, to należy utworzyć go np. w Wordzie (większą czcionką albo zastosować powiększenie), i uruchomić program do przechwytywania ekranu i wyciąć fragment go zawierający (w tym przypadku fragment strony Worda). 2. Umieszczenie obrazka na serwerze Ja korzystam z http://imageshack.us/ bo obrazki przechowują wieczyście ![]() Można się u nich zarejestrować (nic nie kosztuje) i ściagnąć nakladke na Explorera albo Mozille i wtedy mieć wszystko w pasku narzędzi przeglądarki. Rejestracja nie jest konieczna. Jak wystawić: - wejść na http://imageshack.us/ następnie kliknąć \"browse\" ![]() - wskazać plik z obrazkiem (na swoim lokalnym dysku) - wcisąć na dole \"start upload\" ![]() (nie trzeba wpisywać maila ani zaznaczać innych opcji, i \"resize image\" odhaczone rzecz jasna) Po chwili (jeśli wszystko przebiegło OK) wyskoczy okienko z linkami do obrazka, należy skorzystać z dużego, górnego linku \"Direct link to image\" ![]() Jeśli już mamy link, należy go skopiować ![]() 3. Umieszczenie obrazka na forum U Paski nie należy korzystać ze znacznikóm [img], aby umieścić obrazek należy wkleić skopiowany link poprzedzając go spacją ![]() za umieszczonym linkiem również spacja (albo enter) ![]() i tyle, można pisać dalej, a potem zatwierdzić wpis. Przepraszam za łopatologię, to bardzo prosta rzecz, ale sam miałem początkowo z tym problemy. Pozdrawiam |
2009-06-23 (22:40)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 208 374 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Chopie a na ile dni to mam rozłożyć?! Chodzi o ten materiał, który tu prezentujesz. Dziękuję Ci. Dzisiaj już nie, ale od jutra spróbuję to, chociaż nagryźć. |
2009-06-23 (22:45)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 208 378 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dziękujemy! Wszystko jest proste, gdy się już umie. A my po to sobie możemy służyć pomocą w miarę czasu i możliwości, aby nikt nie musiał bez potrzeby wyważać otwartych drzwi. Samych piątek życzę |
2009-06-23 (23:03)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 208 392 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tajemniczy Don Pedro i Wszyscy zainteresowani. Poddałem dyskusji temat Naszego Forum w postaci zmienionej zasadniczo. Muszę wiedzieć, co sądzą o tym matematycy. Czasem pojawiają się tacy, którzy nie sprzedają tanio skóry. Na moją prośbę próbują mnie konsekwentnie podszczypywać i chwała im za to. Tam do dyspozycji jest lepszy edytor. Ciekawe jak oceniacie moje tam wystąpienia. Odpowiadajcie jednak tu. Bo tu jest Nasze Miejsce. |
2009-06-25 (19:57)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 208 888 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cze. Mam dzisiaj dla Was ciekawy kąsek. Postawiono mi dzisiaj taki problem do rozwiązania. Powiedzmy że mamy taką podobną grę, rzucamy kostką i ja wygrywam jeśli wypadnie któraś z liczb . Naturalnych zdarzeń elementarnych jest jak możliwych wyników w zakończeniu doświadczenia. Ale chcę też mieć zdarzenie \"wygrałem\" oraz \"przegrałem\". W chwili zakończenia doświadczenia, taki stan możemy jednoznacznie rozpoznać, więc mogę to uznać za zdarzenie? Czy u Ciebie jest różnica między zdarzeniem a zdarzeniem elementarnym? Odpowiedzi udzielę w 2 etapach. Najpierw odpowiem na 2 pytanie. Potem drugie. Po pierwsze nie przywykłem do rozwiązywania zadań, ale poziom tego mieści się w moich umiejętnościach. Po drugie chciałbym posłużyć się Latexem, żeby ukazać piękno, które przed Tobą i innymi odsłonię. … Czy u Ciebie jest różnica między zdarzeniem a zdarzeniem elementarnym?.... Już wspominałem o tym, ale proszę. Jeszcze raz. Swoją wiedzę opieram tu i w ogóle! na 2 książkach i żadnej innej pozycji księgarskiej! Zarys matematyki wyższej Leitner Zacharski dla studentów cz.III ( w sumie 3 strony) dlatego mie umiem dyskutować na temat Rachunku Prawdopodobieństwa, Oraz Krótka historia czasu S.W. Haw-king’a. Z tej drugiej dowiedziałem się, że istnieje zasadnicza różnica pomiędzy zdarzeniem w prze-strzeni a zdarzeniem w przestrzeni zdarzeń elementarnych – zdarzeniem elementarnym. Resz-ta to moje „wizje i przemyślenia”. Dlatego poddaje je tak szerokiej dyskusji, żeby później nigdy nie wygłupić się. Wole przed takim jak Wy, bo przymrużycie najwyżej oko. Otóż Hawking stwierdza….zdarzenie, jest tym, co zachodzi w określonej chwili i określonym punkcie przestrzeni. Żeby było to dla mnie strawne wyczyniałem na pozór dziwne harce. Dopiero zbudowana przeze mnie „Teoria Boskiego stworzenia wszechświata” uzmysłowiła mi, czym jest prze-strzeń zwana czasoprzestrzenią dalej przestrzenią. Zanim do tego doszedłem zawsze zatrzy-mywałem się w tym samym punkcie. Czegoś mi brakowało a przecież leżało to u podstaw tematu, który dojrzewał we mnie, co najmniej 50 lat!? Z większymi i mniejszymi przerwami. Szukałem przede wszystkim w Internecie. Kierunek. To stało na granicy poznania. I oto Bóg i koncepcja stworzenia z niczego rozjaśnił mi WSZYSTKO. Robiąc pewne szkice, zauważyłem, że w powstałym modelu przestrzeni jest miejsce, gdzie można zdefiniować pojęcie przestrzeni zdarzeń elementarnych funkcjonujące w Rachunku prawdopodobieństwa. Możliwe, że Wy matematycy nie możecie sobie pozwolić na tego typu luksusy, ale mnie.. Dzięki Tm rozmyślaniom zrozumiałem istotę: przestrzeni zdarzeń elementarnych, zdarzenia elementarnego, zdarzenia w przestrzeni, przestrzeni no a to, co zrobiło pojęcie Kierunek, to przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Myślę, że już po tych wyjaśnieniach uznasz moją wypowiedź za wystarczającą, chociaż w przyszłości, na Wasze życzenie mogę ją poprzeć ją stosownym jak mi się wydaje pouczają-cym a z pogranicza fantazji, tekstem. Teraz zastanawiam się nad rozwiązaniem postawionego problemu, sformułowanego na po-ziomie mojej lichej wiedzy teoretycznej. To postawiony problem. Powiedzmy że mamy taką podobną grę, rzucamy kostką i ja wygrywam jeśli wypadnie któraś z liczb . Naturalnych zdarzeń elementarnych jest jak możliwych wyników w zakończeniu doświad-czenia. Ale chcę też mieć zdarzenie \"wygrałem\" oraz \"przegrałem\". W chwili zakończenia doświad-czenia, taki stan możemy jednoznacznie rozpoznać, więc mogę to uznać za zdarzenie? dot . rozwiązania postawionego problemu. W książce Leitner Zacharski autorzy informują, że istnieje całkowita swoboda w definiowa-niu zbiorów zdarzeń elementarnych i delikatnie oświadczają, że zdarzenia elementarne defi-niujemy w rozmaity sposób podając przykłady. Moim zdaniem zawarta jest w tym pewna ostrożność na wypadek, gdyby zdanie definicji zajścia zdarzenia elementarnego w Omega było sformułowane w jakiś uwikłany sposób. Ja znalazłem doskonałe, kryterium dla zdarze-nia zachodzącego w przestrzeni zdarzeń elementarnych. Kierunek zbioru zdefiniowanego w przyszłości przeprowadzanego doświadczenia. Utożsamiam to z kierunkiem czasu, jaki trzeba uwzględnić w Omega. To jest konieczne, bo w przeciwnym razie kule wsypane do bębna Masz. Losuj mogłyby unieść się w górę i zając miejsce w kasecie!? Strzałka psychologiczna – NIE ( tak czas nie upływa w przestrzeni) A więc czas pełni tu niewidoczną rolę, ale jego wszech obecność była dotychczas pomijana! Widzisz jak na każdym kroku podkreślam, że Omega definiujemy w przyszłości przeprowa-dzanego doświadczenia. Dotychczas nikt na to nie zwracał uwagi a mimo tego można było posługiwać się pojęciem zdarzenia elementarnego i zbioru Omega. To tak jak w elektrotechnice, gdzie przyjęło się, że prąd elektryczny płynie od plusa do minu-sa, chociaż wiadomo już dzisiaj, że jest odwrotnie. Wszystkie prawa działają i niech tak bę-dzie powiedzieli…. Podobnie z tymi lansowanymi przeze mnie oznaczeniami. Można stosować stare, ale ta nie są tak ekspresyjne w swoim przesłaniu. Ale do rzeczy. Wygrywasz jak wypadła nieparzysta liczba oczek. Zbiór zdarzeń elementarnych ma moc [tex]\\Omega_{\\{\\blacksquare}[/tex]} = [tex]{\\{\\blacksquare}{\\blacksquare}\\}[/tex] 2[zdarzeń] Definiuję zdarzenia elementarne. [tex]{\\{\\blacksquare}_{\\blacksquare}\\}[/tex] zaszło zdarzenie liczba oczek parzysta [tex]{\\{\\blacksquare}_{\\blacksquare}\\}[/tex] zaszło zdarzenie liczba oczek nieparzysta Dopiero teraz! zastanawiasz się wg jakiego rankingu zdefiniujesz Zbiór zdarzeń elementar-nych! To bardzo, BARDZO ważna umowa samego ze sobą. W przypadku Gry liczbowej NIESAMOWICIE, nieprawdopodobnie ułatwi definiowanie dziesiątków, setek, tysięcy a na-wet milionów zbiorów. Raz przyjęty i konsekwentnie stosowany ranking definiowania Ome-ga uwalnia cię od nieprawdopodobnie żmudnej dłubaniny. Tu możesz pozwolić sobie pozwolić na luksus i zdecydować się na dowolny ranking. Tak jak wcześniej stwierdziłem: zależnie od tego, co Cię interesuje, jaki masz kaprys, lub fantazję. Ja podam tutaj trzy możliwości, ale może być ich „multum”. 1. Zbiór zdarzeń elementarnych definiujemy wg rankingu kolejności definiowania. (naj-częściej stosowany, bo nie uczy się nikogo co traci) 2. ……………………………………………wg rankingu alfabetycznego zdefiniowa-nych zdarzeń. 3. …………………………………………….Wg rankingu (wspak alfabetycznego) defi-niowanych zdarzeń 4. …………………………………………….Wg tego, co Cię najbardziej interesuje. ..A wiemy, co Cię interesuje. Wygrana Zbiór Omega zdefiniujesz wg rankingu ważnośći. Nie musiałbym pisać tego, co niżej napiszę, bo już domyślasz się, pasuje Cię ranking z poz. 3 równy temu z pozycji 4. Interesuje Cię (i tego już nie powinienem napisać, bo to wynika z uzgodnień co do przyjętego rankingudefiniowania Omega!) [tex]\\Omega_{\\{\\blacksquare}[/tex]} = [tex]{\\{\\blacksquare}_{\\blacksquare}\\blacksquare}_{\\blacksquare}\\}[/tex] = [tex]{\\{\\blacksquare}_{n}\\blacksquare}_{p}\\}[/tex] Teraz jak wszystko już wiesz to dla porządku Twój zbiór Omega to [tex]\\Omega_{\\{\\blacksquare}[/tex]} = [tex]{\\{\\blacksquare}{\\blacksquare}\\}[/tex] Teraz wszystko już wiesz. Rzuciłeś kostką. Kostka leży. Wygrałeś. Jaki jest obraz zdarzenia elementarnego, jakie zaszło w Omega?[/quote] Mam zadzieję, że dobrze się to wyedytuje?! |
2009-06-25 (20:03)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 208 889 [ CZCIONKA MONOSPACE ] w podanym przykładzie dyskutant zadał pytanie. Rucam kostką do gry i interesuhe mnie wygrana wtedy gdy wypadnie 1, lub 2, lub 3. Jd zdafiniować zdarzenia elementarne i zbiór zdarzen elementarnych? Taki był problem. A takst nie wyedytował się tak jak chciałem. bo zapomniałem o ważnej, rzeczy. Edytor, Postarajcie się to przetworzyć, chyba, że poprosicie o to dylohg\'a. |
2009-06-25 (20:05)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 208 890 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przepraszam. Codzi o wyrzucenie numerów nieparzystych 1,3,5. |
2009-06-25 (21:33)![]() Data rejestracji: 2006-07-21 Ilość postów: 2814 ![]() | wpis nr 208 918 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pietru, nie wiem czy poprawnie bo parę błędów składniowych popełniłeś, a ja również w TeX-ie raczkuję ======================= .... Zbiór zdarzeń elementarnych ma moc ![]() 2[zdarzeń] Definiuję zdarzenia elementarne. ![]() ![]() ... ... ![]() Teraz jak wszystko już wiesz to dla porządku Twój zbiór Omega to ![]() ..... =============================== |
2009-06-25 (22:10)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 208 930 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ach dylong. Bajera. Ty mnie ciezysz. Tak to mialo wyglądać. Ciekawe, Czy Ty wiesz jak w sniorze zdarzeń elementarnych zaszło zdarzenie elementarne, jeżeli rzucający kostką wygrał? dylong. Ty musisz mić łeb. Wspaniale! Prima. dzięki. |
2009-06-25 (22:43)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 208 947 [ CZCIONKA MONOSPACE ] dylong Jak byś miał kiedyś czas to poślij mi tu poprawną zkładnię. Ja przeanalizuję sobie to i będę wykorzystywał. Dzięki |
2009-07-01 (08:16)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 210 263 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pasko Pytam wprost. Co ja będę z tego miał, jeżeli Opinia Publiczna Całego Świata dowie się, że Paradoks Newkomba został poraz pierwszy rozwiązany na forum miltipasko.pl Czy to ma dla Ciebie jakieś znaczenie? Rozważam tylko.....co dla mnie korzystniejsze. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 7 8 9 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |