Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 74 75 76 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Ciekawy problem |
2012-10-08 (20:39)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 562 856 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie jest to proste - zwłaszcza gdy przeszkadzają numerki ![]() Nie jest to trudne jeśli już się załapie - a nawet wówczas wydaje się proste ![]() Najprościej jak można : Mamy 2 cechy jedna na osi X druga na osi Y stan przed dzisiejszym losowaniem jest wówczas na płaszczyźnie A po losowaniu na płaszczyźnie B na następnych losowaniach na kolejnych płaszczyznach C, D....Z Płaszczyzny jak kartki papieru układasz na sobie i tworzy się oś czas. Jak zdjęcie nieba co godzine - widzisz ruch planet na kolejnych slajdach tak Tu widać ruch punktów. Gdy będą 3 cechy to dochodzi nam jeden wymiar więcej. Wówczas stan przed dzisiejszym losowaniem jest zawarty nie na płaszczyźnie (os x i oś Y) a w przestrzeni 3wymiarowej nazwijmy ją przestrzenią A Stan po losowaniu będzie już w przestrzeni B itd. ustawiając jedną przestrzeń "za drugą" tworzy sie ponownie oś czasu. |
2012-10-08 (21:32)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 562 877 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wiem, że się starasz Kurka ![]() Ja patrze na trafienia zaznaczone na histogramie (u mnie na czerwono). Trafienia, czyli pozycje. To można przedstawić w taki prosty sposób. Pozycja to kartonowe pudełko. Na pudełku napisana jest mazakiem liczba. Ale nie liczba z totolotka tylko numer pozycji. A w środku pudełka, po otwarciu mam dopiero schowaną kulke z liczba na niej namalowaną. Możemy obserwowac i numer na zewnątrz pudełka jak i numer namalowany na kulce, schowanej w pudełku. Mamy wtedy jak mówisz - więcej informacji. Ale jak dla mnie - to i tak nic nie daje. Jeśli chodzi o płaszczyzny to popełniłem taki obrazek w paincie : ) : ![]() Trzy różne płaszczyzny - A,B,C. Na każdej z nich liczba "1" ma inna pozycję. Czyli sa trzy pudełka, z trzema różnymi numerami na zewnątrz, ale w środku jest ta sama kulka, z tym samym numerem w każdym z 3-ech pudełek. I mamy czerwony punkt po środku, jakby współrzedne (a,b,c) z tych płaszczyzn. Co losowanie ten punkt bedzie się przesuwał, będzie w innym miejscu tak? Rozumiem, że Ty przewidujesz jakie będa współrzędne punktu w kolejnym losowaniu..? |
2012-10-08 (23:07)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 562 934 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tak przy czym współrzędne w kolejnym losowaniu nie będą dowolne . jeśli kulka wypadnie to jedna z tych współrzędnych (ta cecha którą mamy omówioną) będzie miała wartość 1,2,3,4,5,6 lub 7 - w zależności która w kolejności zostanie wylosowana - ogólnie wiemy że ta wartość będzie w tym rejonie. Jeśli nie wypadnie to jest możliwe że wartość się nie zmieni - ale to zależy od tego jak zachowają się inne kulki i czy ta którą ten punkt reprezentuje , spadnie nam w klasyfikacji i o ile pozycji - wiemy że max może spaść o 7 pozycji (7 kulek może ją wyprzedzić) Inna cecha zmieni się też w określony sposób i przyjmie określoną wartość , ale na tą wartość może mieć wpływ (większy lub mniejszy) cały wynik losowania- inne kulki które mają wypaść. Nowe możliwe położenia będą przesunięte o pewien wektor. Wektor ten podobnie jak suma 3 rzutów monetą, może być różny. Omawiana Cecha która zamienia numer fizyczny kulki na pozycje jaką zajmuje wśród 49 kulek - pozwala na sensowne umiejscowienie jej na jednej z osi i identyfikacje fizycznej kulki , natomiast inne cechy przywiązują wagę nie tyle do identyfikacji fizycznej kulki co do jakości, zachowania się ect. Można rzec że ta Cecha jest cechą pomocniczą - identyfikującą fizyczne kulki ale nie ma wady jaką jest DOWOLNE ustawienie kolejności na osi , a tak jest przy ustawieniu kulek zgodnie z ich fizycznymi nazwami od 1 do 49 i to jest DOWOLNE ustawienie , choć większość powie że to ustawienie po kolei. One nie jest po żadnej kolej , albo jednej z 49! kolei ![]() Jeśli nie czujesz przewagi takiego ustawienia nad Dowolnym ustawieniem to wybacz. |
2012-10-09 (06:58)![]() Data rejestracji: 2011-06-28 Ilość postów: 1311 ![]() | wpis nr 562 943 [ CZCIONKA MONOSPACE ] arkady202 pyta: Kurka napisała: Nie jest to proste - zwłaszcza gdy przeszkadzają numerki Nie jest to trudne jeśli już się załapie - a nawet wówczas wydaje się proste Najprościej jak można : Mamy 2 cechy, jedna na osi X druga na osi Y stan przed dzisiejszym losowaniem jest wówczas na płaszczyźnie A po losowaniu na płaszczyźnie B na następnych losowaniach na kolejnych płaszczyznach C, D....Z Płaszczyzny jak kartki papieru układasz na sobie i tworzy się oś czas. Jak zdjęcie nieba co godzine - widzisz ruch planet na kolejnych slajdach tak Tu widać ruch punktów. Gdy będą 3 cechy to dochodzi nam jeden wymiar więcej. ------------ odp arkady202: Wiem, że się starasz Kurka Ale ja nadal nie widze przewagi dynamicznego nad statycznym. Ja patrze na trafienia zaznaczone na histogramie (u mnie na czerwono). Trafienia, czyli pozycje. To można przedstawić w taki prosty sposób. http://imageshack.us/a/img341/7549/plaszczk.jpg Trzy różne płaszczyzny - A,B,C. Na każdej z nich liczba "1" ma inna pozycję. Czyli sa trzy pudełka, z trzema różnymi numerami na zewnątrz, ale w środku jest ta sama kulka, z tym samym numerem w każdym z 3-ech pudełek. I mamy czerwony punkt po środku, jakby współrzędne (a,b,c) z tych płaszczyzn. Co losowanie ten punkt bedzie się przesuwał, będzie w innym miejscu tak ? Rozumiem, że Ty przewidujesz jakie będa współrzędne punktu w kolejnym losowaniu..? ---- odp Kurki: Tak przy czym współrzędne w kolejnym losowaniu nie będą dowolne . jeśli kulka wypadnie to jedna z tych współrzędnych (ta cecha którą mamy omówioną) będzie miała wartość 1,2,3,4,5,6 lub 7 - w zależności która w kolejności zostanie wylosowana - ogólnie wiemy że ta wartość będzie w tym rejonie. Jeśli nie wypadnie to jest możliwe że wartość się nie zmieni - ale to zależy od tego jak zachowają się inne kulki i czy ta którą ten punkt reprezentuje , spadnie nam w klasyfikacji i o ile pozycji - wiemy że max może spaść o 7 pozycji (7 kulek może ją wyprzedzić) <- tu przykład chyba z DL + --------- Moja odp: Dopiero teraz po przeczytaniu kilkunastu odp. Kurki załapałem o co jej faktycznie ,chodzi, Jest to jej inny punkt widzenia na *Pietrusa* pomysły -> zdarzeń w przestrzeni. arkady dla Kurki jest ciężko zrozumieć o czym Ty piszesz i jak przedstawiasz swoje spostrzeżenia, co do kulek wychodzących. Po prostu ma swoje zapewne ugruntowane spostrzeżenia. To nic innego jak mój ,stary, pomysł z przed wielu, wielu lat kiedy to jeszcze posługiwałem się,,texas instrumentem,, a komputer byl dla mnie nieosiągalny. Zeszyt A4 ołówek i jakieś kolorowe kredki dla dobrego oznaczania. Moja nazwa to: C Y K L wystąpień wylosowanych liczb. Założenia są proste ! Każda liczba musi wystąpić przynajmniej raz (musi być wylosowana) aby CYKL się zamknął (tu Mini Lotto 42 liczby) Zapisujemy liczby kolejno wg wylosowanie (niesortowane) w wierszu albo w kolumnie -jak kto woli. Wg. Kurki jest to Kolumna bo przedstawia to tak: -- Jeśli nie wypadnie to jest możliwe że wartość się nie zmieni - ale to zależy od tego jak zachowają się inne kulki i czy ta którą ten punkt reprezentuje , spadnie nam w klasyfikacji i o ile pozycji - wiemy że max może spaść o 7 pozycji (7 kulek może ją wyprzedzić) <- tu przykład chyba z DL + -- To chyba zrozumiałe dla wszystkich. Cz teraz widzisz to inne podejście Kurki a Twoje arkady ? dodam bo to ważne liczby ktore są już wylosowane ,,spadają,, albo ,wychodzą , na TOP zależy kto jak sobie to zapisze. przyklad: Najdłużej oczekiwane liczby losowanie bazowe: 2709, ilość liczb: 1 Liczba Przerwa 40 37 36 37 22 25 23 19 3 16 19 13 2 13 42 10 41 10 31 9 28 9 27 9 21 8 9 8 32 7 25 7 10 7 8 6 7 6 1 6 16 5 15 5 6 5 37 4 34 4 24 4 30 3 5 3 4 3 39 2 33 2 17 2 38 1 35 1 29 1 26 1 12 1 20 0 18 0 14 0 13 0 11 0 --------------- tu ostatnie losowanie jest zapisane na dole a liczba 40 jest najdłużej oczekiwaną liczbą w moim C Y K L U ! Tak tu wg Kurki płaszczyzny wystąpień liczb się zmieniają. Te same liczby ani ich położenie Nie zmieniają się w opisie Pietrusa ! TO Jest ta różnica ! arkady teraz już wiesz w czym rzecz ? Twoje pytania są OK. Podobnie myślisz jak Pietrus i wielu innych ,,naśladowców,, Pietrusa. To trzeba najpierw zrozumieć aby cokolwiek na ten temat powiedzieć. wg. mnie To co już mamy, to nic innego jak -> Ogromny wieżowiec ! BANK a w nim mamy Skarbce sejfy szuflady a w nich GOTOWE kupony do posłania (oczywiście w odpowiednim czasie którego szukamy). Opisane i poukładane zgodnie z zapisem ,,cyfrowym,, dla Mini Lotka - bo inne mnie-nas nie interesują. TO Jest Wybudowany wieżowiec i nic w nim nie trzeba zmieniać wybrać tylko odpowiedni czas dla odpowiedniego schowka w którym leżą gotowe kupony do posyłu. Niby to takie proste ale ? Większość błądzi szukając po swojemu krótszej drogi.. Teraz chyba widzicie tą różnicę waszych ,,podejść,, do tematu. Czy coś jeszcze nie jasne ? |
2012-10-09 (08:09)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 562 951 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ups ... Błąd Pomyliłem się ![]() z uwagi że jeszcze nie wykonałem automatyzacji arkusza a robiłem to wszystko "ręcznie" powstał Nie zamierzony Błąd arkusz posiada 160 "Tablic" "Minut" ![]() dane które podałem dotyczą 28 liczb a nie jak pisałem 14 ale .... już się poprawiam ![]() z 160 "Tablic" zdefiniowałem 24 "Tablice" gdzie suma wyjść 5/5, 4/5, 3/5 jest większa niż daje RP .... powstanie wtedy taki układ graficzny "Tablic" ![]() dopiero Te "Tablice" będą poddawane dalszej analizie ... dla 14 liczb na 469 losowań tak wygląda przykładowa "Tablica" 12x 5/5 ![]() 33x4/5 ![]() 80x3/5 ![]() kiedy już wykonam automatyzacje arkusza więcej Błędu nie będzie ![]() |
2012-10-09 (08:29)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 562 955 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wpis Pietrusa rzyjmijmy, że do zdefiniowania 4 specjalnie wybranych podzbiorów użyliśmy 3 kolorów: biały - b, czarny - c, niebieski - n i oznaczyliśmy nimi najbardziej interesujące nas podzbiory --------------------------------------------------- Ja zdefiniowałem 24 podzbiory kolor biały to liczby podzbiorów zapisane symbolem - A kolor czarny to liczby podzbiorów zapisane symbolem - 1/A kolor niebieski to liczby podzbiorów zapisane symbolem - 0 A - podzbiór liczb Zdarzenia Elementarnego które zaszło 1/A - odbicie "lustrzane" (czytaj "wspak") Zdarzenia Elementarnego które zaszło 0 - "Matryca" wzorcowa określająca jakie liczby biorą "udział" w Zdarzeniu Elementarnym określone liczby przez "Tablice" 0 przemieszczają się miedzy podzbiorem 1/A a podzbiorem A z uwzględnieniem warunku .... kiedy liczba z podzbioru 1/A przejdzie do podzbioru A już więcej nie powraca do podzbioru 1/A .... kierunek przemieszczania liczb jest stały z 1/A do A Liczby nie mogą powtarzać się w podzbiorach 1/A i A zawsze występuje tylko jedna liczba z podzbioru 0 choć nie wszystkie liczby podzbioru 0 występują jednocześnie w podzbiorach 1/A i A ...... prawda że to proste jest ![]() |
2012-10-09 (09:24)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 562 962 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 777ch .... w tej 16 liczb które podałeś jest jedno ale ..... 16 liczb nie jest stałe .... kiedy nastąpi jak Ja to nazywam Zdarzenie Elementarne nie będzie to już 16 liczb a może to być 17 liczb lub 15 ... zależy to do którego mojego A jest przypisana 16 .... jeżeli jest przypisana do A liczb przybędzie jeżeli do 1/A liczb ubędzie .... i to właśnie jest tym czymś kiedy stwierdzamy .... analiza była dobra parę losowań a po jakimś czasie zrobiła się do niczego ![]() |
2012-10-09 (10:38)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 562 987 [ CZCIONKA MONOSPACE ] w arkuszu dodałem graficzne wyjścia dla 160 minut arkusz do pobrania http://www.wrzucaj.org/881830 czekamy około 30 sekund na link |
2012-10-09 (10:45)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 562 989 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pisząc dl arkady użyłam 7dmiu kulek losowanych z 49 - gra 49's |
2012-10-09 (11:25)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 562 996 [ CZCIONKA MONOSPACE ] arkady202 .... u Ciebie jest coś takiego ![]() Bez danych dla A nic nie wykonasz |
2012-10-09 (15:22)![]() Data rejestracji: 2005-06-06 Ilość postów: 14775 ![]() | wpis nr 563 048 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam, Sławek twoje wywody coraz mniej pasują do pomysłu Pietrusa. Może jednak jakiś zegarek da się skonstruować ![]() na dziś wg mojego ![]() ![]() |
2012-10-09 (17:55)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 563 070 [ CZCIONKA MONOSPACE ] janus a czy to dobrze ? czy żle? ![]() |
2012-10-09 (19:12)![]() Data rejestracji: 2011-06-28 Ilość postów: 1311 ![]() | wpis nr 563 087 [ CZCIONKA MONOSPACE ] arkady 202 napisał: ![]() Tak tu faktycznie mamy 3 płaszczyzny -> oznaczone po wynikach losowania oczywiście. Płaszczyzny to nic innego jak nasze piętra w Banku. Jak wspomniałem wszystko mamy zapisane i poszufladkowane teraz chodzi o to aby dokonać wyboru albo ustalenia i prognozy przyszłych wyników. Wsiadając w windę należy przycisnąć odpowiedni ,guzik, aby ta winda zawiozła nas na wybrane piętro. Zaraz gdy wysiądziemy na przeciw nas ukażą się skrzynki na listy (schowki) jest ich 16 Każdy ,właściciel, skrzynki wie dokładnie która jest jego a my ,,obcy,, musimy dopasować klucz aby skrzynka się otworzyła inaczej się nie da. Tak więc czeka nas ,robota, za włamywacza ! Czy to potrafimy ? Jeżeli nam się uda to czekają na nas ,,złote kupony,, jako wygrane ! czy to zrozumiałe ? |
2012-10-09 (22:50)![]() Data rejestracji: 2005-06-06 Ilość postów: 14775 ![]() | wpis nr 563 187 [ CZCIONKA MONOSPACE ] U mnie ciągle blisko ![]() ![]() , wynik jest zawarty w w 1/6 kol. G i w 1/6 kol M I do tego potrzebuję czegoś nowego Kurko, wybrać tą jedną G i M z kilku pokazanych jako możliwych do gry przez komp. Powinienem wybrać z tych poniżej i było by dobrze, tak raz w roku ![]() ![]() Dobranoc |
2012-10-09 (23:08)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 563 192 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Myśle, że niestety oczekujecie rzeczy mało realnych graniczących z przypadkiem - szczęściem . O ile można poprawić nieco skuteczność typowania to nie oczekiwałabym aż takiej jak raz na rok czy nawet na dwa lata - strzału w dziesiątke ![]() W grze 49's wystarcza dobrze trafiać trójeczki a nawet niżej a w mini czy lotto tylko główne wygrane . Ale to jest skutkiem podziału środków przeznaczonych na wygrane jak i sama pula jaka jest przeznaczona na wygrane - temat nie zależny od naszego typowania. Co powiesz na to że zamiast raz na 850 000 prób , trafisz raz na 85 000 prób - tak średnio - 10 razy częściej . Czy jednak dobre typowanie pomoże na 100% ? Nadal to jest rząd wielkości dość spory i bez elementu szczęścia - kicha. Natomiast w grze 49's grając na niższe stopnie - trafiamy na codzień |
2012-10-10 (07:52)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 563 216 [ CZCIONKA MONOSPACE ] janus ,,,,,,, No Nie znowu coś pokręciłem .... Tyle się męczę a to nie arkusz Pietrusa co robię ..... Więc wyjścia nie mam swoje wpisy przenoszę do .......Programiki - Wspomagacze.....G-16 .... ![]() ![]() ![]() |
2012-10-11 (06:37)![]() Data rejestracji: 2011-06-28 Ilość postów: 1311 ![]() | wpis nr 563 443 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Powrót do Mini Lotka i naszych przemyśleń (bez zaśmiecania) Działamy według pomysłu Pietrusa. (wybrany skarbiec 44) TO co już wiemy: Bank-jest to wieżowiec wybudowany na 35 pięter (są to Godziny wg. Pietrusa) Na każdym piętrze jest 15 zamieszkałych mieszkań (są to Minuty wg. Pietrusa) albo po naszemu szuflady. W każdym z tych mieszkań jest sejf który posiada 16 schowków (System rekurencyjny wg.Pietrusa) W każdym schowku zdeponowane są rozpisane gotowe kupony Mini Lotka jest ich po 27. (27x16=432 zakłady) jako wszystkie schowki. Wieżowiec posiada jedną windę, służy ona nam do trafnego wyboru odpowiedniego piętra (Godziny) mieszkania (Minuty) i schowka w tym mieszkaniu (gotowego rozpisu liczb) Ale to proste he he ! zapraszam cdn. |
2012-10-11 (11:58)![]() Data rejestracji: 2005-08-20 Ilość postów: 2046 ![]() | wpis nr 563 509 [ CZCIONKA MONOSPACE ] strateg Jak już porównujesz do wieżowca -to moim zdaniem ma on 15 klatek schodowych -czyli 15 wind. Musimy znaleźć właściwą klatkę i wjechać na odpowiednie piętro.Tam jest 16 mieszkań po 27 lokatorów. |
2012-10-11 (15:13)![]() Data rejestracji: 2011-06-28 Ilość postów: 1311 ![]() | wpis nr 563 562 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Trebor napisał: Jak już porównujesz do wieżowca -to moim zdaniem ma on 15 klatek schodowych -czyli 15 wind. Musimy znaleźć właściwą klatkę i wjechać na odpowiednie piętro.Tam jest 16 mieszkań po 27 lokatorów. ---------- Trebor jeżeli tak chciałbyś wybierać klatki to musisz to zrobić na samym dole a tak wg. mnie jest jedna winda i jeżeli wybierzemy piętro to na tym piętrze dalej wybieramy mieszkania a potem co jest w tych mieszkaniach (schowki) i kupony gotowe. Tak czy siak wyniki losowania zawsze zapiszą się na jednym piętrze. w miarę trzymajmy się Pietrusa- jeżeli już to zmieniamy ,coś , za wspólną zgodą. Tu chodzi aby cały pomysł Pietrusa był czytelny. co Ty na To ? |
2012-10-11 (15:37)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 563 566 [ CZCIONKA MONOSPACE ] =================================== Bank-jest to wieżowiec wybudowany na 35 pięter (są to Godziny wg. Pietrusa) Na każdym piętrze jest 15 zamieszkałych mieszkań (są to Minuty wg. Pietrusa) albo po naszemu szuflady. W każdym z tych mieszkań jest sejf który posiada 16 schowków (System rekurencyjny wg.Pietrusa) W każdym schowku zdeponowane są rozpisane gotowe kupony Mini Lotka jest ich po 27. (27x16=432 zakłady) jako wszystkie schowki. Wieżowiec posiada jedną windę, służy ona nam do trafnego wyboru odpowiedniego piętra (Godziny) mieszkania (Minuty) i schowka w tym mieszkaniu (gotowego rozpisu liczb) ===================================== Strateg - powiem szczerze, potrafisz dość obrazowo tłumaczyć rzeczy i wiele dzięki Tobie rozumiem. Żeby tak Kurka potrafiła (Kurka - bez urazy, Jesteś niezastąpiona na tym forum tak czy siak : ) ) Chciałem tylko o pewną rzecz zapytać. Pewnie stosujecie to do Mini Lotka, nie wiem. Ale weźmy za przykład Dużego Lotka. Wieżowiec, piętra, pomieszczenia i windy są fajnym przedstawieniem całej przestrzeni wyników - w przypadku DL - ok 14mln wszystkich możliwych wyników (szóstek). Wszystkie kupony są rozłożone w całym wieżowcu mówiąc w przenośni. Ale nie wiem w jaki sposób te 14mln kuponów jest rozłożone. Jakim algorytmem? Jak są zakodowane te szóstki? Jakie są na 1-szym piętrze, jakie na drugim...i co o tym decyduje, że te są tu a inne gdzie indziej? W sumie cała idea gdyby ją streścić (tak mi się wydaje) wygląda tak, że nie szukamy kuponów, kombinacji bo one już tam wszystkie są, lezą gotowe. Szukamy tylko odpowiedniego piętra, pokoju, schowka itd... Ale kluczowe jest w jaki sposób one są rozłożone w całym wieżowcu. Czy rozkładają się one jakoś dynamicznie, co losowanie przechodzą z jednej skrytki do innej itd? |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 74 75 76 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |