Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 64 65 66 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Ciekawy problem |
2012-10-01 (08:17)![]() Data rejestracji: 2011-06-28 Ilość postów: 1311 ![]() | wpis nr 560 558 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam ! Jak widzę to pozmieniałeś nazwy i odwróciłeś Bank według kolejności pionowej nie tak jak Pietrus dał w kolejności poziomej. Czyli ostatecznie mamy tak 1.8.15.22.29.36 <=G 6 2.9.16.23.30.37 <=G 5 3.10.17.24.31.38 <=G 4 4.11.18.25.32.39 <=G 3 5.12.19.26.33.40 <=G 2 6.13.20.27.34.41 <=G 1 7.14.21.28.35.42 <=G 0 M,,M,,M,,,M,,M,,M 5,, 4,,3,,,2,,,1,,0 ----------------------- BANK. Do tego wstawiłeś kody w wierszach najpierw godzina i minuta Tak wygląda ta odwrotna strona Banku czy tak ? godzina pierwsza to liczby 1,8,15,22,29,36 i minuty 5,4,3,2,1,0 itd Jak ułożyleś skarbce ? zaczynasz od 65 i kończysz na 00 (to jako 42 liczby) Dalej jak je zestawiasz wg swojej notacji A 1A, 1B 1C itd czyli to jest to samo ale po Twojemu tak ? no i najważniejsze jak tworzysz system rekurencyjny ? muszę po Twojemu zacząć myśleć.. nie lubie zmian ale co zrobić. |
2012-10-01 (08:27)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 560 561 [ CZCIONKA MONOSPACE ] strateg1 .... kto odwrócił nie będę wnikał ![]() ![]() ![]() |
2012-10-01 (08:34)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 560 562 [ CZCIONKA MONOSPACE ] strateg1 .... jest to wersja bardzo uproszczona ..... nie posiada Schron ..... Skarbiec ..... posiadać będzie tylko jeden przypadkowo wybrany Zegar ![]() ![]() |
2012-10-01 (12:34)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 560 618 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wykonałem szablon do sprawdzania Godzin i Minut .... wystarczy zmienić podane rzędy liczb a mamy nową Godzinę i Minutę ![]() całość wygląda tak ![]() link do pobrania http://www.wrzucaj.org/841433 czekamy 30 sek. teraz tylko wszystko zrobić "wspak" Makro i automat zapisze liczby Godzi i Minut ![]() |
2012-10-01 (13:22)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 560 636 [ CZCIONKA MONOSPACE ] tej definicji Pietrusa dotyczy szablon Zegara Zbiór zdarzeń elementarnych mogę zdefiniować i definiuję w przyszłości {■}doświadczenia losowego {■}. Mogę, bo mówiliśmy już o tym wielokrotnie. Pod tą definicją kryje się pewien „kruczek”. Dozwolony. Nikt go jeszcze nie zastrzegł. W ten sposób dla doświadczenia losowego Lotto w przestrzeni zdarzeń elementarnych zdefiniowałem podzbiór {■} jednoelementowych zbiorów - zdarzeń elementarnych, gdzie wynikiem zajścia każdego zdarzenia elementarnego jest przeszłość doświadczenia losowego Lotto. i koniec wpisów w Pietrus Matematyka teraz muszę szukać wpisów Tu na Forum odnośnie liczb "wspak" |
2012-10-01 (14:55)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 560 670 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Obojętnie jak bym nie ustawił liczby do zegara tak by pierwsze zdarzenie elementarne miało 5/5 zawsze są liczby gdzie nic nie wyszło .... wygląda to tak jak by w tym zdarzeniu były dwa zbiory liczbowe po 10 liczb .... tylko jak Je oddzielić od siebie ? ![]() |
2012-10-01 (19:21)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 560 719 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ja trąbie już rok ale nikt tego na poważnie nie słucha. Przypisanie do matrycy czy gdziekolwiek (w tym na koszulkach kulek w bębnie) - NUMERÓW i traktowanie później tych numerów (liczb) w różnoraki sposób jest błędne. Z racji tego że mamy w mini 42 pola to już zaczynamy posługiwać określaniem ilosci "42" - czyli liczbą , każde nazwanie pola , kulki ect również wyrażone jest liczbą . Wynik losowania również wyrażamy liczbami - liczbami jakie umownie naniósł organizator na kulki. Wszędzie te liczby czy numerki ![]() ![]() To że w matrycy oznaczymy pole nr 1 to nie musi wcale oznaczać że kulka o nr 1 ma być tam zaznaczana - była czy nie była. Kulka o nr 1 nie różnie się od kulki oznaczonej nr 10 a niektórzy rozróżniają je np: 1 jest liczbą pierwszą, jest nieparzysta a 10 nie jest liczbą pierwszą nie jest nieparzysta. ABY INACZEJ SPOJRZEĆ : proponuje zamienić oznaczenia kulek - w sumie wystarczy oznaczenia wynikow losowań- na LITERY: obecna 1 to qw, 2 to we, 3 to er, 4 to rt - itd Odejdziecie wtedy od numerków i zmusicie szare komórki by coś sensownego wymyśliły. Przypisanie kulce "er" jakiegoś numerka (liczby) może nastąpić tylko na drodze pewnego porównania którego wynikiem jest liczba oznaczająca CECHE - konkretnie WARTOŚĆ CECHY. Niech to będzie cecha o nazwie "Trafienie" - i liczba 7 oznacza że kulka w porównaniu z innymi kulkami - kiedy była trafiona- ma wartość =7 Wówczas można ją umieścić na szablonie- matrycy ect w polu nr 7 Z innego porównania kulka "er" może mieć wartość następnej cechy = 23 a z jeszcze innego porównania wartość następnej cechy = 41 Mnożenie CECH spowoduje że wynik będzie w przestrzeni nCech wymiarowej co przy 3 cechach jest jeszcze to przełknięcia (wizualizacja 3D) , dużo łatwiej posługować się dwoma cechami i układ współrzędnych wystarcza . Również obliczenia wektorów na płaszczyźnie a w przestrzeni 3D jest bardziej kłopotliwe nie mówiąc o n-przestrzeniach. Przede wszystkim zmienić baze wyników z numerów jakie są na kulkach na nazwy ! |
2012-10-01 (20:30)![]() Data rejestracji: 2011-06-28 Ilość postów: 1311 ![]() | wpis nr 560 740 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurka napisała: Ja trąbie już rok ale nikt tego na poważnie nie słucha. Przypisanie do matrycy czy gdziekolwiek (w tym na koszulkach kulek w bębnie) - NUMERÓW i traktowanie później tych numerów (liczb) w różnoraki sposób jest błędne. ----- NIE ! NIE ! NIE ! Kurka nie trąb a weż sobie do serca, że tak musi pozostać ! To jest to co jest potrzebne nawet w Lotto produkują kupony z tymi numerkami ! Bo niby dlaczego chcesz to ,zlikwidować, ? Jeżeli ktoś- gracz wybiera sobie 5 numerów to z czegoś te numery musi wybrać ! Nie ważne z czego ale musi je wybrać aby stać się szczęśliwcem ,losu, może posiadać te ,,42, numery w głowie ale dla samej Gry musi je wybrać w naszym przypadku jest to Mini Lotto na 42 liczby. Zrozum wreszcie, że do każdorazowego losowania są używane 42 liczby a nie mniej ! One są one startują ze wszystkimi innymi liczbami do losowania. Zapytam dlaczego w sporcie np w biegach każdy zawodnik posiada jakiś numer na koszulce ? Po co im są te numery ? Tak z jakiego miejsca zawodnik startuje czasem ma znaczenie ale nie zawsze. --- cd Kurki : To że w matrycy oznaczymy pole nr 1 to nie musi wcale oznaczać że kulka o nr 1 ma być tam zaznaczana - była czy nie była. Kulka o nr 1 nie różnie się od kulki oznaczonej nr 10 a niektórzy rozróżniają je np: 1 jest liczbą pierwszą, jest nieparzysta a 10 nie jest liczbą pierwszą nie jest nieparzysta. --------- Tu masz trochę racji ale nie do końca. Kulki są przeważnie jednakowe ale zaznaczone ! Tylko po to aby ,gracz, wiedział jaka kulka zostanie wylosowana ! Z tym się zgadzasz chyba tak ? Co do dalszej części zdania o liczbach pierwszych, parzystych i nieparzystych tego w ogóle nie bierzemy pod uwagę ! Bo i po co sobie tym głowę zawracać ! Tu mamy inne zadanie z którym trzeba sobie poradzić ! Kurka zrób coś w tym temacie aby pomóc a nie zaszkodzić lub zwieść co niektórych z ,,tropu,, Kurka to nie my mamy słuchać Twojej trąbki a Ty musisz zrozumieć Nas My tu chcielibyśmy wiele powiedzieć ale czy aby ktoś nas chce słuchać ? pozdrawiam mimo wszystko ![]() |
2012-10-01 (20:53)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 560 744 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Strateg Ty już potrafisz spojrzeć inaczej - przynajmniej takie mam wrażenie a teraz piszesz NIENIENIE - co mnie zdumiało. Myślałam że właśnie TY najchętniej podejdziesz do tego co piszę w sposób aprobujący a tu taka niespodzianka ![]() Przecież Twój sposób uszeregowania kulek jest właśnie nadaniem kulką nie numeru a CECHY o jakiejś wartości liczbowej. Sportowcy mają numerki - fakt - ale nawet komentator sportowy nie komentuje : dwójka podała do trójki , ta minęła siódemke przeciwnika i oddala strzał na bramkę w której broni jedynka ![]() Protokoły zawodów sportowych wymagają wprowadzenia oznaczeń liczbowych (numerów) ale MY zachwycamy się grą , występem, skokiem nie 49-tki a Małysza czy Stocha obecnie. O zawodniku możemy powiedzieć że jest takiej a takiej budowy ciała , jest u***liwy i twardy albo delikatny o słabym charakterze ect. |
2012-10-01 (20:58)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 560 746 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jest turniej siatkówki czy kosza i drużyny grają o puchar a po za tym są : najlepiej blokujący, atakujący , punktujacy itd. w kolarstwie szosowym mamy kilka koszulek i najważniejsza żółta -lidera Ale jest wiele kategorii i jeden zawodnik zajmuje (ma cechy) różne miejsca w różnych kategoriach podczas rozgrywania zawodów - np :wyścig Turdecoś . Zawodnika możemy oznaczyć na kilku osiach (gdzie oś = cecha) i mamy jego wynik w przestrzeni ncechowej - n koszulkowej ![]() |
2012-10-01 (21:16)![]() Data rejestracji: 2011-06-28 Ilość postów: 1311 ![]() | wpis nr 560 748 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pierwsze zdanie Kurki: Przypisanie do matrycy czy gdziekolwiek (w tym na koszulkach kulek w bębnie) - NUMERÓW i traktowanie później tych numerów (liczb) w różnoraki sposób jest błędne. ----------- To jak miałem zrozumieć to Twoje zdanie ? Zapytam bo sam teraz nie wiem ? cd odp Kurki: Strateg Ty już potrafisz spojrzeć inaczej - przynajmniej takie mam wrażenie a teraz piszesz NIENIENIE - co mnie zdumiało. Myślałam że właśnie TY najchętniej podejdziesz do tego co piszę w sposób aprobujący a tu taka niespodzianka . Przecież Twój sposób uszeregowania kulek jest właśnie nadaniem kulką nie numeru a CECHY o jakiejś wartości liczbowej. --------------- Tu się teraz zgadzam z Tobą ! Dlatego mnie ,,zdumiało,, pierwsze Twoje zdanie ! Dalsza część jest już zgodna.. Co Ty na to ? |
2012-10-01 (21:23)![]() Data rejestracji: 2011-06-28 Ilość postów: 1311 ![]() | wpis nr 560 754 [ CZCIONKA MONOSPACE ] slawek i jacek co dają nam te rozpisy ? D. 111 C3.110 C2.101 C1.011 B3.100 B2.010 B1.001 A .000 ----- co odwalacie a co zostaje i jak rozpisujecie te zegary po 3 kolumny (21) liczb ? Jakie 3 kody odejmujecie ? |
2012-10-01 (21:28)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 560 756 [ CZCIONKA MONOSPACE ] oki |
2012-10-01 (21:43)![]() Data rejestracji: 2008-10-13 Ilość postów: 20531 ![]() | wpis nr 560 766 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ej, ty!. |
2012-10-02 (03:34)![]() Data rejestracji: 2011-06-28 Ilość postów: 1311 ![]() | wpis nr 560 824 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ![]() (jako ostatni obrazek) slawek tu masz rozpis tych 20 liczb w trzech kolumnach brak jest liczby 28 nie wiem dlaczego ? dziwny ten rozpis czy możesz to wyjaśnić - opisać ? |
2012-10-02 (04:08)![]() Data rejestracji: 2011-06-28 Ilość postów: 1311 ![]() | wpis nr 560 825 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ![]() slawek tu jest obrazek z naszymi minutami i kilku godzinami ale chodzi o minuty. zauważ jak są rozpisane liczby w minutach po 4 oczywiście nie tak jak u Ciebie po 3. U nas jest 4 zestawy po 4 liczby z których rozpisujemy na gotowe zakłady po 5 liczb. System rekurencyjny. Co możesz powiedzieć o swoim rozpisie ? |
2012-10-02 (07:39)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 560 838 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ups .... sorry.... w arkuszu jest Błąd .... muszę arkusz poprawić ![]() To co podałem jak przykład jednej Godziny i Minut to tak naprawdę jest ostatnia możliwość Definiowania Zdarzeń Elementarnych Przeszłych po tym etapie już nic nie ma można tylko Definiować zdarzenia Przyszłe Godzina to zapis 001 100 100 010 001 itp Minuta to zapis 01 10 00 11 w tym wszystkim występuje jeszcze jedna 4 "Minuta" którą nie można zdefiniować KOD-em ... ale jest możliwość oddzielenia jej od całego układu sposobem dodawania i odejmowania Zbiorów Elementarnych ![]() Godzina to Zbiór liczb Elementarnych 0 Minuty to podzbiory A,B,C będące w zbiorze 0 kiedy dodamy do siebie podzbiory A+B+C otrzymamy Nowy podzbiór X teraz trzeba wykonać czynność odjęcia z Zbioru 0 takich samych układów 5/5 jakie są w powstałym podzbiorze X Powstaje Nowy układ .... Podzbiór D... który jest bardzo potrzebny ![]() Janusz uczył mnie wykonywać Tą czynność ale .... zapomniałem jak to się robi ... poproszę o przykład wykonany na arkuszu bym mógł Tą czynność do Hybryda_Mini wstawić ![]() strateg1 .... pisząc do Kurka .... NIE! NIE! NIE! .... rozumiem doskonale ze cały mój arkusz Hybryda_Mini idzie do kosza nic nie jest wart .... został On wykonany własnie takim sposobem który omawia Kurka i Pietrus też tak Zdarzenia Elementarne przedstawił To wszystko można wykonać na czymkolwiek nie muszą to być liczby liczą się Zdarzenia Elementarne Jakie zachodzą a nie czego Dotyczą |
2012-10-02 (08:16)![]() Data rejestracji: 2011-06-28 Ilość postów: 1311 ![]() | wpis nr 560 843 [ CZCIONKA MONOSPACE ] slawek piszesz tak: strateg1 .... pisząc do Kurka .... NIE! NIE! NIE! .... rozumiem doskonale ze cały mój arkusz Hybryda_Mini idzie do kosza nic nie jest wart .... został On wykonany własnie takim sposobem który omawia Kurka i Pietrus też tak Zdarzenia Elementarne przedstawił To wszystko można wykonać na czymkolwiek nie muszą to być liczby liczą się Zdarzenia Elementarne Jakie zachodzą a nie czego Dotyczą ========= odpowiadam jeszcze raz bo o to zdanie Kurki mi chodziło: Pierwsze zdanie Kurki: Przypisanie do matrycy czy gdziekolwiek (w tym na koszulkach kulek w bębnie) - NUMERÓW i traktowanie później tych numerów (liczb) w różnoraki sposób jest błędne. ----------- => jest błędne ! <= dlaczego jest błędne ? moja odpowiedż jest NIE ! NIE ! NIE ! czy z tym się zgadzasz ? cd Twoje: Janusz uczył mnie wykonywać Tą czynność ale .... zapomniałem jak to się robi ... poproszę o przykład wykonany na arkuszu bym mógł Tą czynność do Hybryda_Mini wstawić -- tu nie wiem o jaką czynność chodzi ? wyjaśnij proszę ? |
2012-10-02 (08:52)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 560 844 [ CZCIONKA MONOSPACE ] strateg1 zaraz wyjaśnię obrazkowo tera podaje jak w Godzinie rozkładają się Minuty Godzina ![]() Rozłożenie Godziny na 3 Minuty ![]() i właśnie Tu brak 4 Minuty którą muszę wstawić |
2012-10-02 (09:00)![]() Data rejestracji: 2011-06-28 Ilość postów: 1311 ![]() | wpis nr 560 846 [ CZCIONKA MONOSPACE ] slawek pisze: To co podałem jak przykład jednej Godziny i Minut to tak naprawdę jest ostatnia możliwość Definiowania Zdarzeń Elementarnych Przeszłych po tym etapie już nic nie ma można tylko Definiować zdarzenia Przyszłe Godzina to zapis 001 100 100 010 001 itp Minuta to zapis 01 10 00 11 w tym wszystkim występuje jeszcze jedna 4 "Minuta" którą nie można zdefiniować KOD-em ... ale jest możliwość oddzielenia jej od całego układu sposobem dodawania i odejmowania Zbiorów Elementarnych Godzina to Zbiór liczb Elementarnych 0 Minuty to podzbiory A,B,C będące w zbiorze 0 kiedy dodamy do siebie podzbiory A+B+C otrzymamy Nowy podzbiór X teraz trzeba wykonać czynność odjęcia z Zbioru 0 takich samych układów 5/5 jakie są w powstałym podzbiorze X Powstaje Nowy układ .... Podzbiór D... który jest bardzo potrzebny Janusz uczył mnie wykonywać Tą czynność ale .... zapomniałem jak to się robi ... poproszę o przykład wykonany na arkuszu bym mógł Tą czynność do Hybryda_Mini wstawić ========= Ja liczyłem że z tego coś się wykluwa a tu ciężko to ,,coś,, zobaczyć. Ale spróbuję to rozpisać po swojemu: Mamy 5 układów Godzin i 4 uklady minut tak ? To zestawić każdy z każdym daje 20 kombionacji czy tak ? np G 001 + M A,B,C = 5 liczb wybranych z zestawy tej godziny. = to nowy zestaw X. tak ? itd podstawiając podobnie uklad Godziny i do nich A,B,C minut. Dalej sam nie wiem co robisz slawku ? dodajesz odejmujesz i po co to wszystko ? Czy powstają duble w kombinacjach ? z tego tak wynika ? Jeżeli tak to nie tędy droga ! Powstające układy nie mogą posiadać dubli ! Postaraj się zrozumieć naszą czworkę i jej rozpis ukladami minut 2+111 1+2+11 11+2+1 111+2 ---------- takie układy dają nam gotowe rozpisy na 5 liczb i to bez powtórzeń ! Nazywamy je schowkami po 27 kombinacji. schowków jest 16 dla 1 godziny i dla jednej minuty co daje nam 432 kombinacje po 5 liczb bez powtórzeń oczywiście. Całość zbioru tych piątek nazywamy szufladą (432) Kolejne minuty tak samo powstają i zawierają po 432 kombinacje piątek U nas 1 godzina ma 15 minut czyli 15 x 432 =6480 piątek itd.podobnie powstają rozpisy czy chcesz coś jeszcze wiedzieć -- to już jest gotowe dla skarbca 44 bo nad nim pracujemy. ------- o widzę nowy wpis to wklejam i sprawdzam co opisujesz. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 64 65 66 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |