Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 32 33 34 ... 91 92
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Ciekawy problem

2010-05-28 (13:21)

status kenaj
Data rejestracji: 2003-10-05
Ilość postów: 196

165
wpis nr 328 354
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam, widzę że temat upada to Cię trochę podniosę w rankingu, wgłębiłem się częściowo w temat i myślę, że moja propozycja podania Ci dwóch lub nawet trzech cyfr powinna Ci ułatwić wytypowanie konkretnej szuflady.

/godzin i minut/.Całkiem możliwe ,że to może być klucz do sukcesu za bardzo małe pieniądze, jeżeli to Cię interesuje.No chyba ,że Ty chcesz zostać pisarzem to inna sprawa i wywody moje są Ci niepotrzebne.

pozdrawiam Jan też śląska.

2010-05-28 (16:28)

status pietrus
Data rejestracji: 2009-04-22
Ilość postów: 259

4506
wpis nr 328 407
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

kenaj 2010-05-28 (13:21)

Witaj.

Ja osobiście znam możliwości tego, co krótko nazwę „ Systemem PS”.

W jego przestrzeni nie istnieje pojęcie „Pewniak”. Rozumiem jednak ku czemu zmierzasz i spróbuję nagiąć ku Tobie moją odpowiedź.

Zakładam, że z jakiegoś uzasadnionego powodu potrafisz na 100% wytypować wyniki 3 z 6 ciągnień numeru i po zakończeniu całego doświadczenia.

Masz w „rękawie” Asa w przyszłości konkretnego losowania, które np. zostanie przeprowadzone jutro o godz. 22:00.

Jeżeli masz wyobraźnię to stań się punktem w przestrzeni określonego doświadczenia, które może się zakończyć w znanej Ci jw. przyszłości.

Otwórz teraz oczy a zobaczysz wnętrze Schronu i co najmniej 36 możliwych zbiorów, ale tylko z wnętrza jednego „Widać” Twój typ 3 elementowego Pewniaka.

Twój pewniak to zbiór znanych Ci numerów {■■■}. Ty znasz te numery, zatem wiesz, jaki jest czas Skarbca, że twój Typ do niego należy.

Ciekawe?! Rozwiń temat, co widzisz ewentualnie i co możesz zobaczyć?

Zaznaczę tylko, że w granicznym przypadku obrazem Twojego pewniaka w Skarbcu może być wynik {□□□}. Napisz. Co z tego rozumiesz. Może obaj zechcemy zostać pisarzami?

Pozdrawiam.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

2010-05-29 (09:50)

status kenaj

165
wpis nr 328 638
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam, moja propozycja dotyczy wspólnego grania a nie pisania , ja nie mam zadatków na pisarza.

Ty znasz swój sposób ja mam swój sposób i możemy wspólnie coś zdziałać, ale na polu realnej gry, ażeby sprawdzić nasze możliwości .Ty podajesz szufladę i cyfry a ja podaję liczby/dwie lub trzy/ , które powinne się tam znaleść.

Samemu jest trudno coś osiągnąć dlatego namawiam Cię do współpracy?

z pozdrowieniami kenaj

2010-05-29 (16:53)

status pietrus

4506
wpis nr 328 740
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

ad. kenaj 2010-05-29 (09:50)

kenaj.

Oprę się na moim doświadczeniu.

Małżeństwo.

- To związek dwojga partnerów uważających, że łączy ich wspólny cel.

Liczne przykłady zaczerpnięte z życia wskazują jednoznacznie, że przed, oboje podobnie definiują kierunek swoich dążeń, ale z upływem czasu okazuje się, że suma tych kierunków nie zawiera się w zbiorze zdefiniowanym {Małżeńskie Szczęście).

Wielokrotnie sygnalizowałem, że podejściem do zarysowanego problemu różnię się zasadniczo od wszystkich, z którymi wymieniałem poglądy. Cenię sobie ten sposób. Wydawało mi się, że mogę zdobyć kwalifikacje autora pewnego ciekawego problemu i pomocy upatrywałem w próbach nawiązania dyskusji na tym czy innym forum. W końcu jednak dotarło do mnie, że ów ciekawy problem jest na tyle ciekawy i na tyle nowy i na tyle wartościowy i na tyle pouczający, że nie wolno rozszarpać go w strzępy. Sam muszę uporać się z teorią. Uporam się z nią.

Jaka przestrzeń dzieli nasze pomysły na osiągnięcie celu niech świadczy Twoje pytanie….

xxxxxxxxxxx

…… Ty podajesz szufladę i cyfry a ja podaję liczby/dwie lub trzy/ , które powinne się tam znaleść.

xxxxxxxxxxx

Nie kpię z postawionego jw. pytania, ale nie zawiera się ono w przestrzeni „Ciekawy Problem”.

Prawdopodobnie to jeden z powodów, dla którego na forum nie mogę znaleźć kogoś, kto wychyliłby się poza wyraźnie ustalone ramy.

Przepraszam.

Pozdrawiam
2011-01-24 (12:13)

status kenaj

165
wpis nr 393 601
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witaj Pietrus , wybacz, że dopiero Ci odpisuję, ale teraz trochę pojąłem Twoje rozumowanie i czekam na książke , która miała trafić pod strzechy.

Największy problem dla mnie jest znalezienie kierunku i znalezienie konkretnej szuflady.

Rozpatrywałem skarbiec 44 który jestem w stanie przewidzieć kiedy on wypadnie, natomiast nie mogę wyczuć w którym to sejfie ,schowku i w szufladzie.

Dodam jeszcze , ze pomimo uszeregowania szuflad (1225) to nie mogę znaleśc konkretnej , nie jest jednak to prosta sprawa .

Myślę,że ty masz chyba ten sam problem.

Obliczyłem , że grając na jedną szufladę skarbca 44 (4 sejfy) należy zagrać na 2248 zakładów , używając systemu rekurencyjnego to i tak jest dużo mniej niż grając system pełnym.

Czy możesz coś powiedzieć więcej na temat kierunków jak je mam znaleść.?

pozdrawiam kenaj

2011-01-26 (00:41)

status Ksings
Data rejestracji: 2008-02-02
Ilość postów: 867

3166
wpis nr 394 152
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

zupełnie jak w kodzie DNA

szereg nietożsamych zdarzeń elementarnych tworzy zbiór.

czy zdarzenia wiedzą jak będzie wyglądał zbiór?
2011-01-31 (09:01)

status kenaj

165
wpis nr 395 794
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Coś mi się wydaje ,że Pietrus odpuścił ten temat a na pozostałych forumowiczów nie ma co liczyć, bo każdy sobie rzepkę skrobie.

Pozdrawiam pozytywnie zakręconych.

2011-02-17 (23:28)

status pietrus

4506
wpis nr 400 661
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Widzicie godzinę i datę. Nie znam jeszcze podziału nagród.

Dla tych którzy jeszcze nie domyślają się potęgi Rekurencyjnego Systemu PS odpowiedzcie...

Wybraliście właściwą Szufladę we właściwym Sejfie.

Czy stalibyście się szczęśliwcami w te grze?

Napiszcie dla tych którzy nie wierzą.

Ile razy trafilibyście 6 szóstkę?!!!!!

Ile razy trafilibyście 5 piątkę?!!!!

Ile razy trafilibyście 4 czwórkę?

Ile razy trafilibyście 3 trójkę?

Czy byłoby warto?

Wyliczcie i pokażcie.

Jaki byłby bilans waszego zysku przyjmując, że ogólna wartość nagród przypadająca na szóstki została by pomniejszona o waszą szóstkę.

To kierunki które należy poznać.

Pozdrawiam.
2011-02-18 (02:39)

status Ksings
Data rejestracji: 2008-02-02
Ilość postów: 867

3166
wpis nr 400 667
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

no i skręcił w wąską dróżkę w las,a tam im dalej,tym więcej drzew.pobłądzi ten człowiek
2011-02-19 (18:04)

status kenaj

165
wpis nr 401 225
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam, cieszę się, że się odezwałeś.Jestem w stanie przewidzieć kiedy padnie mój skarbiec i nawet może mi się udać trafienie w godzinę.

Przykładowo rozpatrując skarbiec 55 wiem,że posiada 1 sejf i 441 szuflad, wiem też,że jedna godzina to 21 szuflad, każdą szufladę tego skarbca/sejfu/ mogę zamienić na godziny i minuty.

Zakładając, że trafię w jedna godzinę/21 szuflad/ to będzie wyglądało tak:

- 1x szóstka

- 8x piątka

- 8x czwórka

- 4x trójka

ale mnie interesuje jedna szuflada i trafienie głównej wygranej .

Każda godzina ma 21 minut i nie wiem jak trafić w godzinę i minutę, czyli konkretną jedną szufladę.

W jednej szufladzie jest 25 schowków a każdy schowek ma 104 zdarzenia

czyli 2600 zakładów, jak więc widać to nie jest takie proste i takie tanie .

Porównując Twoją metodę z moim sposobem to bym to określił tak , Ty szukasz klucza a ja mam wytrych i myślę, że metody są różne lecz cel mamy wspólny.

Uważam,że Twoja metoda jest dużo droższa od mojego sposobu, chyba,że jesteś w stanie wytypować konkretny schowek na określony dzień.

pozdrawiam serdecznie

2011-02-22 (00:10)

status pietrus

4506
wpis nr 401 908
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

dot. odo.na wpis z dn. 2011-02-19 (18:04)

Był czas, że miałem ochotę wprowadzić nowy pogląd na teorię gier liczbowych z mojego poziomu znajomości \"<0\".

Wiedziałem, że zasługuje na zainteresowanie. Chciałem wprowadzić swój język do nowej teorii. Spotykałem się jednak z rozlegle krojonymi kpinami i drwinami.

Widzę horyzont swoich dążeń.

Niezbędny jest język, ale wielu kaleczyło go i raniło. Teraz \"Ty\" dążąc do poznania używasz języka, którego nie sposób zrozumieć, ale próbuj. Może uda się nadrobić zmarnowany czas.

.......

To dobry pomysł ze Skarbcem 55.

Wnioski....

Chcesz poznać. Dobrze, ale nie chciej od razu zgarnąć całą pulę.

Zacznij od małego skarbca. Przyjrzyj się jego budowie. Na nim poćwicz. Tam zdobądź doświadczenie.

...Odnośnie wyników.

Swój post zamieściłem tuż po wielkiej kumulacji. Nie stwierdzono tam 6/6, a podane przez Ciebie wyniki są wyssane z palca.

Jeśli zajmujesz się Skarbcem 55 to w dniu losowania jw. nie mogłeś mieć trafienia 6/6 a ewentualne wyniki możliwe do osiągnięcie były by 10 - 100 ktornie wyższych.

Pozdrawiam również Życzliwych na Wesołej... i pana z kolektury Lotto.

2011-02-22 (21:52)

status kenaj

165
wpis nr 402 128
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witaj Pietrus widzę ,że jesteś rozgoryczony na niektórych dyskutantów ,ja osobiście nie jestem tym faktem zaskoczony.

Na forach tak bywa,że trudno znaleść wspólny język z niektórymi osobami,

Ciebie może zrozumieć ktoś kto zajmował się grami liczbowymi i to dość długo

i jeszcze zauważył pewne prawidłowości tam występujące.

Piszesz o horyzoncie swoich dążeń byłbym w tym ostrożny bo to jest tak, że jak się zbliżasz to linia horyzontu się oddala.

Moja wzmianka o skarbcu 55 to był przykład , że w przypadku trafienia szóstki wystąpią trafienia w jednej godzinie , która składa się z 21 szuflad,

przez to chciałem dać Ci do zrozumienia jak trudno jest wytypować jedną szufladę, w której będzie trafiona szóstka.

Ten przykład nie dotyczył losowania w dniu 19.02.11.

Pietrus ja zrozumiałem i wiem co oznacza, Bank, schron, skarbiec, sejf szuflada, schowek i zdarzenia w schowku. Przeczytałem Twoje i nie tylko , adwersarzy również i czas nadrobiłem, pomimo dość póżnego rozpoczęcia czytania.

Na podstawie Twoich wpisów sporządziłem sobie system rekurencyjny do skarbca 44 i na tym stanąłem gdyż zorientowałem się ile to może w przyszłości kosztować.

Na podstawie Twoich wyjaśnień mogę wykorzystać mój pomysł.

Gdybyś tak jeszcze wskazał mi jakiś kierunek /ten właściwy/ to byłbym wdzięczny.

Tego zdania nie rozumiem o co Ci chodzi\"Jeśli zajmujesz się Skarbcem 55 to w dniu losowania jw. nie mogłeś mieć trafienia 6/6 a ewentualne wyniki możliwe do osiągnięcie były by 10 - 100 ktornie wyższych.\"

pozdrowienia

2012-07-28 (19:06)

status strateg1
Data rejestracji: 2011-06-28
Ilość postów: 1311

13100
wpis nr 544 004
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

=> W I E L K I ----> Powrót !

Dobry Temat nigdy nie jest zły !

Pietrus napisał !

Widzicie godzinę i datę. Nie znam jeszcze podziału nagród.

Dla tych którzy jeszcze nie domyślają się potęgi Rekurencyjnego Systemu PS odpowiedzcie...

Wybraliście właściwą Szufladę we właściwym Sejfie.

Czy stalibyście się szczęśliwcami w te grze?

Napiszcie dla tych którzy nie wierzą.

Ile razy trafilibyście 6 szóstkę?!!!!!

Ile razy trafilibyście 5 piątkę?!!!!

Ile razy trafilibyście 4 czwórkę?

Ile razy trafilibyście 3 trójkę?

Czy byłoby warto?

Wyliczcie i pokażcie.

Jaki byłby bilans waszego zysku przyjmując, że ogólna wartość nagród przypadająca na szóstki została by pomniejszona o waszą szóstkę.

To kierunki które należy poznać.

Pozdrawiam.

----------------------------

O D Ś W I E Ż A M temat !

Mnie tu jeszcze nie było ale temat wart odświeżenia !

Dobrych pomysłów nigdy za wiele.

Zapytam czy ktoś już doszedł ciut dalej wg. Pietrusa pomysłu i jego zaleceń ?

zapraszam !

2012-07-29 (17:48)

status strateg1

13100
wpis nr 544 175
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam ponownie !

mimo, że odwiedzin tematu było ponad setkę to nikt nie odważył się napisać ?

a szkoda bo temat jest wart przypomnienia nawet dla nowych ,adeptów sztuki,

Ja ze swojej strony zapoznałem się powiedzmy w połowie, a ile jeszcze do przeczytania he he !

zapraszam !
2012-07-31 (05:01)

status strateg1

13100
wpis nr 544 423
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

,,Klikanie,, Pietrusa z Treborem

odp Pietrusa:

----

Teraz zacytuję końcówkę post Trebor 2010-05-16 (16:20)

cyt.

… Nie wiem jak Ci ale ja podziwiam twórców TELEBIMU, zastanawia mnie jak można podzielić obraz na fragmenty,

które wyświetlane są w osobnych telewizorach np 35x35- taki wielki ekran. No ale to nie na temat.

------------

odp Pietrusa:

Dlaczego nie na temat ?

Trochę mnie tu uraziłeś wspominając o twórcach TELEBIMU.

Osobiście znam jednego i tylko jednego twórcę przedmiotowego TELEBIMU.

Również na zielonym posługuje się nick pietrus.

Pozdrawiam !

------------------

Co o tym myślicie ? Czyżby Pietrus był pomysłodawcą ,,telebimu,, ?

Bez niego nie było by Naszych wspaniałych ,stref kibica, na Euro 2012 !

Co Wy na to ?

To tylko wyrwane z kontekstu w ostatnich zdaniach rozmowy Pietrusa z Treborem.
2012-07-31 (10:48)

status Goldeno
Data rejestracji: 2012-07-31
Ilość postów: 24

13519
wpis nr 544 454
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Cześć strateg

Kiedys sie tym tematem zajmowałem . Pietrus nie bardzo objaśniał o co chodzi.

Przykladowo pisze o zegarach cyt.

"Rem: informacyjnie. Suma chwil wskazywanych przez wszystkie zegary jest wartością czasu, jaki upłyną w SCHRONIE w chwili zajścia zdarśśzenia elementarnego {□{n}}

Każdy zegar SCHRONU wskazuje inny czas a kilka z nich jest zegarami bawarskimi i tak jak to jest w rzeczywistości – chodzą w tył z tą samą stałą czasową, co ich odpowiedniki, które chodzą normalnie. „Cyferblat” takiego bawarskiego zegara ma oznaczenia lustrzane i trzeba być prawie Bawarczykiem, żeby prawidłowo odczytać czas, ale dokładność jest ta sama.

i najważniejsze: każdy zegar w SCHRON’ie jest zdefiniowany zdaniem SKARBIEC, zatem SKARBIEC jest jednoelementowym podzbiorem SCHRONU i to normalne, że może w nim zajść zdarzenie elementarne ."

koniec cytatu.

Natomiast nie pisze nic o praktycznym zastosowaniu . Przypuszczam , że suma chwil tych zegarów wskazuje wypadnięcie w najblizszym czasie następnego skarbca lub sejfu lub szuflady itp. ale czy tak jest to nie wiem. Może ktoś jest na forum co zna lepiej ten temat i będzie chcial się podzielić.

pozdr.

2012-08-02 (08:54)

status Goldeno

13519
wpis nr 544 899
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam

Nikt się nie chce włączyć do tematu a pietrus dalej pisze tak:

========================================================

Nie pamiętam już teraz czy było to 2,3,4,5lat temu. Wyznaczałem tę interesującą mnie chwilę tSkarbiec, ze 100% dokładnością. Już wtedy wiedziałem, kiedy siedzi 6/6, kiedy a kiedy nie. Wiedziałem, kiedy „moja”6/6 dzieliła się nagrodą a kiedy była singlem. Mogłem powiedzieć: ”…o dzisiaj zgarnąłbym całą kumulację „”, pamiętam, że przy dwóch losowaniach/tydzień aż 23 razy kod rząd wyznaczona chwila nie była tą, na którą oczekiwałem a mimo to na około 105 losowań/rok 26 razy chwila się zgadzała. Pojawiając się po tym okresie zapóźnienia, nadeszła seria nad wyraz częstego pojawiania się określonego zdarzenia. Tak, że krótki czas badań, może okazać się złudny w każdą stronę!

================================================================

nie bardzo chce mi się wierzyć , żeby ze 100% dokladnością wyznaczyć jakiś skarbiec w którym będzie 6/6 i w dodatku będzie singlem lub może się dzielić nagrodą.

pozdr.
2012-08-06 (05:27)

status strateg1

13100
wpis nr 545 701
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Rozmowa Trebora z Pietrusem:

Trebor. Nie byłbym sobą, gdybym przyjął uzyskane od Ciebie informacje bez słowa.

cyt,

Przedmiotem badania jest przestrzeń zdarzeń elementarnych Omega/DL zawierająca 13 983 816 zdarzeń elementarnych.

- Dlaczego właśnie tak.

Wiki - … Pojedynczy element zbioru zdarzeń elementarnych to zdarzenie elementarne…..

rozumiem: 1,2,3,…,48,49

Wiki… natomiast jednoelementowy podzbiór zbioru zdarzeń elementarnych to już zdarzenie losowe.

rozumiem:

{□}, {□□}, {□□□},{□□□□}, {□□□□□}, {□□□□□□}

1 Dlaczego Omega/DL ma moc 13 983 816 zdarzeń elementarnych?!

2 Dlaczego w takim razie zdarzenie {□□□□□} nie jest zdarzeniem elementarnym w świetle podstaw rach. prawdop.?

3 Może to jakoś wypływa jedno z drugiego?

Chcę to wiedzieć. Proszę o wiedzę.

piszesz:

Omega/Dl ma moc – jw.

4 -Dlaczego Bank ma tylko 49 zdarzeń (zgadzam się) a Omega/Dł ma jw.

5 Przecież to taki sam zbiór możliwych (wg. Wiki) wyników doświadczenia losowego.

Bank = Omega/DL

Taki sam jak dla rzutu kostką przykład Wiki..

Przyjąłbym, gdyby wychodziły tu jakieś perturbacje z uznaniem zdarzeń 3,4,5,6 elementowych, bo te są zdarzeniami wygranymi….

Piszesz…

… Schron jest zbiorem wyników doświadczenia losowego….

Dlaczego Schron nie nazwałeś zdecydowanie zbiorem zdarzeń elementarnych tylko delikatnie zbiorem wyników doświadczenia losowego!?

Przecież, jeżeli otrzymuję polecenie zdefiniowania zdarzeń elementarnych i zbioru zdarzeń elementarnych dla Gry Lotto jako definiujący mam prawo zdefiniować zdarzenia elementarne jako Skarbiec11,Skarbiec 12, itd.

a zbiór zdarzeń elementarnych wg. potrzeb

Omega/Schron = {Skarbiec11,Skarbiec12,….. Skarbiec66}

6 Na podstawie tego przykładu można z całą stanowczością wykazać, że Wikipedia myli się!!!

Można wykazać, Udowodnić, że podstawy rachunku prawdopodobieństwa nie są właściwie rozumiane nie tylko przez naszych matematyków, ale kto wie czy nie znacznie dalej. Twierdzę tak ja, który nie ma zielonego pojęcia o przestrzeni probabilistycznej. Twierdzę tak ja, który uważa się tylko za człowieka myślącego i wyłapującego ewidentne niedopuszczalne na tym poziomie dwuznaczności.

Zbadaj to a najlepiej skontaktuj mnie z tym, o którym myślę, że zna się ma matematyce.

Na tej samej podstawie Skarbce są zbiorami zdarzeń elementarnych ■/Sejf.

Na tej samej podstawie zbiór Sejf.. jest zbiorem zdarzeń elementarnych

■/ Schowek.

Na tej samej podstawie Schowek jest zbiorem zdarzeń elementarnych ■/Szuflada

i wreszcie na tej podst. …………..

Możliwe, że załatwiają to przytoczone a nie zrozumiałe pojęcia ciało, miara itp. Ja chcę zakończyć moje badania na nie wyższym poziomie. To wystarczy, To jest proste i takie ma pozostać.

Dlatego potrzebuje kontaktu z matematykiem. Chcę dopiąć sprawę pod względem zgodności merytorycznej. Prawnie.

Trebor. Zrób, co możesz. Ujawnienie tutaj wszystkiego, bez stosownych dokumentów, może pozbawić chociażby mnie PA ……..

Pozdrawiam i oczekuję Twojego działania.

------------

Oj jest tego masa ! Ale krok po kroku można opanować!

CYFROWY zapis ,,doświadczenia,, np. Omega /Mini Lotto to tylko 850 668 kombinacji . Tu z łatwością można ,opanować, przestrzeń zdarzeń elementarnych.

Co Wy na to zapraszam do dalszej dyskusji.
2012-08-06 (14:46)

status Goldeno

13519
wpis nr 545 789
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witaj strateg

Trzeba zacząć od banku , jak pietrus to ponumerował . Na forum matematyka wygląda to tak:

2012-08-07 (05:47)

status strateg1

13100
wpis nr 545 909
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Rozbijamy ,,BANK,, !

Jak wyżej tylko do Mini Lotka ! (o jeden wiersz tabelki mniej) 7 x 6 = 42

To jest Bank czyli 42 liczby !

Każda liczba ma swoje miejsce w Banku.

Co dalej tak aby zrozumiał każdy ,gracz,

Co to jest ten ,BANK, i z czego się składa ?

Jest ktoś chętny aby uzupełnić dalej - zapraszam

| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 32 33 34 ... 91 92
Wyślij wiadomość do admina