Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 31 32 33 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Ciekawy problem |
2010-05-13 (14:36)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 323 627 [ CZCIONKA MONOSPACE ] xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx do post 2 KURKA z dn. 010-05-13 (11:38) Mogę się odnosić przede wszystkim do tematu Ciekawy problem, ale… Z Twojej relacji wynika, że jeżeli bilans przychód- rozchód są zadowalające to System Ralfka jest sukcesem. Został rozwiązany problem. Można osiągać zysk z zawieranych zakładów i zawsze można śmiało troszczyć się o projekt odpowiedniego Biznes-plan’u i zastanawiać się co dalej. Nie śledziłem dyskusji w temacie ralfka, ale widać, że istnieją jakieś problemy skoro nie jesteś tym pomysłem zachwycona. Ciekawe jednak jest, czy wyniosłaś jakąś korzyść, powiększając swoje doświadczenie o wartościowe informacje. Jeżeli tak, to warto było. Chciałbym, żebyś ewentualnie ustosunkowała się do używanego przez Ciebie pojęcia: podziału na grupy a podziału na zbiory. Domyślam się, że co najmniej masz zacięcie matematyk o ile nie jesteś przyszłym matematykiem i swoje wiesz. w post pietrus 2010-05-12 (21:50) – zakończenie skierowałem zapytania do jednego z uczestników forum . Być może sam odpowie mi w miejscu określonym jako forum i w określonej chwili, którą sam wybierze. Spróbuj odpowiedzieć mi na postawione tam pytania. O ile pamiętasz Ty pierwsza udzielałaś mi na tym forum wskazówek, czym jest przestrzeń zdarzeń elementarnych, zbiór zdarzeń elementarnych. Zapewne zauważyłaś, że od tej chwili poczyniłem jakieś tam postępy. Ciągle jednak mam otwarte podzbiory swojej niewiedzy, lub pewności. Odnieś się do postawionych pytań. Może uda się nakłonić aligator’a do pomocy. O ile wiem On nie jest wprawdzie matematykiem, ale dotychczas zrobił na mnie największe wrażenie swoją błyskotliwością Wtedy stanie się to nowym doświadczeniem w moim życiu. Pozdrawiam. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX |
2010-05-13 (16:01)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 323 651 [ CZCIONKA MONOSPACE ] W temacie Ralfka , Ja pisałam , nie on ![]() I co z tego że coś tam wychodzi znacznie lepiej niż ustawa przewiduje ![]() Zauważ , że gdybym mogła typować \"konkretne liczby\" 2 x lepiej niż ustawa przewiduje , to w takim MM gram dziesiątkami i powoli wychodzę do przodu. Ale w Lotto ja określam gdzie ukrywa się szóstka , a ukrywa się wśród 200-300 tysięcy innych, nie typuje konkretnych liczb z których składa się cały wynik losowania a typuje zdarzenia które mają pewne wspólne cechy. Czyli zdarzenia o pewnych cechach częściej są losowane , również są zdarzenia o innych cechach (czy wartościach cechy)które są rzadziej losowane. Czy nazwiesz je jako grupa zdarzeń, czy zbiór zdarzeń, nie ma to najmniejszego znaczenia, a Ty uparcie zamiast używać języka który rozumiesz , starasz się by to co piszesz \"pięknie\" wyglądało. Są definicje, które z racji stylu , języka i składni , stają się wręcz niezrozumiałe nawet dla ludzi którzy na co dzień są obyci z terminologią. |
2010-05-13 (17:12)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 323 670 [ CZCIONKA MONOSPACE ] xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx do KURKA z dn. 2010-05-13 (16:01) Dobrze Kurka. Teraz ja wystąpię w charakterze „adwokata diabła” i w miarę określonej sytuacji, będę Cię zaciekle atakował a Ty się broń. Będę się starał robić to e miarę delikatnie?! Ty się broń. Może to komuś z nas pomoże. cyt. Zauważ , że gdybym mogła typować \"konkretne liczby\" 2 x lepiej niż ustawa przewiduje. - Oczywiście, że dostrzegam. ale obawiam się, że 2x to może być za mało. Z resztą nie wiadomo do jakiego punktu to odnosisz…. cyt. Ale w Lotto ja określam gdzie ukrywa się szóstka , a ukrywa się wśród 200-300 tysięcy innych, nie typuje konkretnych liczb z których składa się cały wynik losowania a typuje zdarzenia które mają pewne wspólne cechy. - Nie umiem się powstrzymać. Występuje tu szereg niedomówień, które wynikają z używanego przez Ciebie języka. Myślę, że po tym zdaniu różni uczestnicy dyskusji będą rożnie rozumieli sedno. Proponuję a jeżeli źle rozumiem to sprostuj. …Ale w Lotto ja definiuję zbiór sześcioelementowych zdarzeń o mocy 200-300tys. [zdarzeń]. Nie rozumiem o jakie zdarzenia chodzi. - Czy ten liczny zbiór zawiera wyniki doświadczeń losowych, czy zawiera możliwe wyniki, możliwych zdarzeń elementarnych w Twoim zbiorze? cyt. Czyli zdarzenia o pewnych cechach częściej są losowane , również są zdarzenia o innych cechach (czy wartościach cechy)które są rzadziej losowane. - Rozumiem, że w tym licznym zbiorze zawierają się co najmniej 2 podzbiory. cyt. Czy nazwiesz je jako grupa zdarzeń, czy zbiór zdarzeń, nie ma to najmniejszego znaczenia, a Ty uparcie zamiast używać języka który rozumiesz , starasz się by to co piszesz \"pięknie\" wyglądało. Kurko. Zapytaj Twoich znajomych, który język lepiej rozumieją. -Czy ten, którym zapytałaś, czy ten, którym ja odpowiedziałem? Myślę, że kierując się Twoją niechęcią do języka, którym się posługuję moglibyśmy zaproponować na forum używanie jednego ż, jednego u, h. Wyobrażasz sobie, co by się działo? Pomijając fakt, że rozumielibyśmy się jeszcze mniej. Przemyśl to. Pozdrawiam XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX |
2010-05-13 (17:36)![]() Data rejestracji: 2005-08-20 Ilość postów: 2046 ![]() | wpis nr 323 678 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Szacunek bywalcom Pietrus Nie wiem czy taka odpowiedź Cię zadowoli? PRZEDMIOT BADANIA Przedmiotem badania jest przestrzeń zdarzeń elementarnych Omega/DL zawierająca 13 983 816 zdarzeń elementarnych. Każde zdarzenie elementarne, a więc także wynik doświadczenia losowego posiada ciało dla którego dla celów badawczych musimy określić funkcje mierzalne. Konieczne jest zatem stworzenie odpowiednich narzędzi dla umożliwienia przeprowadzenia badań Narzędzia badań BANK Bank jest to zbiór zdarzeń elementarnych składający się z 49 zdarzeń elementarnych, z których w wyniku doświadczenia losowego 6 elementów wchodzi w skład ciała zdarzenia losowego przestrzeni Omega/DL. Instrukcja obsługi i zastosowane funkcje mierzalne - znasz na pewno. SCHRON Schron jest zbiorem wyników doświadczenia losowego, a więc zaistniałych zdarzeń losowych z zapisanymi funkcjami mierzalnymi zastosowanymi w badaniu zdarzenia losowego przestrzeni Omega/DL. Zapisy wynikające z funkcji mierzalnych - są DROGOWSKAZEM. SKARBCE i SEJFY Skarbce są odrębnymi przestrzeniami zdarzeń elementarnych zawierającymi zdarzenia elementarne, które będą w określonym porządku wchodziły w ciała przyszłych wyników zdarzenia losowego, charakteryzujące się swoimi funkcjami mierzalnymi. Skarbiec może zawierać SEJFY, które charakteryzują zróżnicowany indywidualny porządek wchodzenia w skład ciała przyszłego zdarzenia losowego. W uproszczeniu są to matryce przyszłych zdarzeń losowych. SZUFLADY /schowki/ Szuflady są specjalnymi podzbiorami zdarzeń elementarnych Banku tworzonymi wg schematu wynikającego z zapisu zastosowanych funkcji mierzalnych odpowiadające właściwościom odpowiedniego Skarbca czy Sejfu. Zdarzenia elementarne szuflady ustawione wg wymogów określonych w skarbcu będą ciałami przyszłych zdarzeń losowych przestrzeni Omega/DL. Uff , Pozdrawiam |
2010-05-13 (21:18)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 323 766 [ CZCIONKA MONOSPACE ] xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ad. Trebor 2010-05-13 (17:36) Nie zacznę od słów Kochany Terbor’ze z oczywistych powodów. D Z I Ę K U J Ę Jeszcze nikt nie udzielił mi tak wyczerpującej odpowiedzi i to zapamiętam. Postaram się odwdzięczyć. Podobnie jak Ty zaskoczył mnie swoją odpowiedzią aligator. Trebor i aligator – Szacunek Wam. Nie zakończę swojej odpowiedzi niczym. Wiem, że istnieje droga, którą możecie obaj być pierwsi w opracowaniu cyfrowym tematu. Daję na to przyzwolenie! Daję na to moje przyzwolenie. Przy- zwo – le - nie. Uważam Was z godnych. Nie wolno jednak pozostawić żadnego zainteresowanego uczestnika forum prawa do zapoznania się z rozwiązaniem zarysowanego problemu. Niech zostanie przeprowadzony dowód cyfrowy. Niech zainteresowani dostaną w przyszłości swobodny wgląd do wydrukowanego dowodu matematycznego (tu potrzebuję wsparcia). Niech wszyscy zainteresowani zapoznają się z właściwym kierunkiem prowadzenia swoich przyszłych badań nad wszelakimi liczbowymi grami losowymi. Mógłbym już nieco wcześniej ujawnić wiele szczegółów, teoretycznych ale szkoda mi utracić Praw Autorskich. Dlatego dobry matematyk nawet do współpracy byłby niezwykle miło widziany. Wdzięczny jestem również dylong’owi. On pierwszy, ze wszystkich próbował wyciągać dłoń. Trezor. Ni byłbym sobą, gdybym przyjął uzyskane od Ciebie informacje bez słowa. cyt, Przedmiotem badania jest przestrzeń zdarzeń elementarnych Omega/DL zawierająca 13 983 816 zdarzeń elementarnych. - Dlaczego właśnie tak. Wiki - … Pojedynczy element zbioru zdarzeń elementarnych to zdarzenie elementarne….. rozumiem: 1,2,3,…,48,49 Wiki… natomiast jednoelementowy podzbiór zbioru zdarzeń elementarnych to już zdarzenie losowe. rozumiem: {□}, {□□}, {□□□},{□□□□}, {□□□□□}, {□□□□□□} 1 Dlaczego Omega/DL ma moc 13 983 816 zdarzeń elementarnych?! 2 Dlaczego w takim razie zdarzenie {□□□□□} nie jest zdarzeniem elementarnym w świetle podstaw rzch. prawdop.? 3 Może to jakoś wypływa jedno z drugiego? Chcę to wiedzieć. Proszę o wiedzę. piszesz: Omega/Dl ma moc – jw. 4 -Dlaczego Bank ma tylko 49 zdarzeń (zgadzam się) a Omega/Dł ma jw. 5 Przecież to taki sam zbiór możliwych (wg. Wiki) wyników doświadczenia losowego. Bank = Omega/DL Taki sam jak dla rzutu kostką przykład Wiki.. Przyjąłbym, gdyby wychodziły tu jakieś perturbacje z uznaniem zdarzeń 3,4,5,6 elementowych, bo te są zdarzeniami wygranymi…. Piszesz… … Schron jest zbiorem wyników doświadczenia losowego…. Dlaczego Schron nie nazwałeś zdecydowanie zbiorem zdarzeń elementarnych tylko delikatnie zbiorem wyników doświadczenia losowego!? Przecież, jeżeli otrzymuję polecenie zdefiniowania zdarzeń elementarnych i zbioru zdarzeń elementarnych dla Gry Lotto jako definiujący mam prawo zdefiniować zdarzenia elementarne jako Skarbiec11,Skarbiec 12, itd. a zbiór zdarzeń elementarnych wg. portzeb Omega/Schron = {Skarbiec11,Skarbiec12,….. Skarbiec66} 6 Na podstawie tego przykładu można z całą stanowczością wykazać, że Wikipedia myli się!!! Można wykazać, Udowodnić, że podstawy rachunku prawdopodobieństwa nie są właściwie rozumiane nie tylko przez naszych matematyków, ale kto wie czy nie znacznie dalej. Twierdzę tak ja, który nie ma zielonego pojęcia o przestrzeni probabilistycznej. Twierdzę tak ja, który uważa się tylko za człowieka myślącego i wyłapującego ewidentne niedopuszczalne na tym poziomie dwuznaczności. Zbadaj to a najlepiej skontaktuj mnie z tym, o którym myślę, że zna się ma matematyce. Na tej samej podstawie Skarbce są zbiorami zdarzeń elementarnych ■/Sejf. Na tej samej podstawie zbiór Sejf.. jest zbiorem zdarzeń elementarnych ■/ Schowek. Na tej samej podstawie Schowek jest zbiorem zdarzeń elementarnych ■/Szuflada i wreszcie na tej podst. ………….. Możliwe, że załatwiają to przytoczone a nie zrozumiałe pojęcia ciało, miara itp. Ja chcę zakończyć moje badania na nie wyższym poziomie. To wystarczy, To jest proste i takie ma pozostać. Dlatego potrzebuje kontaktu z matematykiem. Chcę dopiąć sprawę pod względem zgodności merytorycznej. Prawnie. Trebor. Zrób, co możesz. Ujawnienie tutaj wszystkiego, bez stosownych dokumentów, może pozbawić chociażby mnie PA …….. Pozdrawiam i oczekuję Twojego działania. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX |
2010-05-13 (22:32)![]() Data rejestracji: 2010-04-15 Ilość postów: 537 ![]() | wpis nr 323 794 [ CZCIONKA MONOSPACE ] x zdarzen ...x mozliwosci ..x wynikow...tak jest wszedzie!nawet jak opracujesz system to PAMIETAJ:::LOTTO MA ZAWSZE O JEDNO ROZWIAZNIE WIECEJ!!!!!!3,4 5 traficie ale 6 ......sa szanse ale lepiej wypic piwo!!!pozdro i powodzenia .bede spr ten temat bo szacun dal wtajemniczonych.próbujcie.pzdr |
2010-05-13 (23:15)![]() Data rejestracji: 2005-08-20 Ilość postów: 2046 ![]() | wpis nr 323 813 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Petrus cyt, Przedmiotem badania jest przestrzeń zdarzeń elementarnych Omega/DL zawierająca 13 983 816 zdarzeń elementarnych. - Dlaczego właśnie tak. Wiki - … Pojedynczy element zbioru zdarzeń elementarnych to zdarzenie elementarne….. rozumiem: 1,2,3,…,48,49 Wiki .. się nie myli. Gra Lotto jest zdefiniowana i tu nie masz nic do definiowania. Ma ona swoją przestrzeń zdarzeń elementarnych i zdefiniowane zdarzenia elementarne (13 983 816) . Wynikiem doświadczenia losowego jest {□□□□□□} czyli zdarzenie losowe. Zdarzenie losowe jw nic nie zmieniło w przestrzeni Omega/DL. Dla swoich badań stworzyłeś narzędzie Bank jako odrębną przestrzeń zdarzeń elementarnych zawierającą 49 zdarzeń elementarnych. Na podstawie zaistniałego zdarzenia losowego określasz za pomocą odpowiednich współrzędnych poszczególne części ciała zaistniałego zdarzenia losowego.Tutaj inaczej zdefiniowałeś zdarzenia elementarne, ale taka jest potrzeba dla Twych badań. cyt Piszesz… … Schron jest zbiorem wyników doświadczenia losowego…. Dlaczego Schron nie nazwałeś zdecydowanie zbiorem zdarzeń elementarnych tylko delikatnie zbiorem wyników doświadczenia losowego!? Przecież, jeżeli otrzymuję polecenie zdefiniowania zdarzeń elementarnych i zbioru zdarzeń elementarnych dla Gry Lotto jako definiujący mam prawo zdefiniować zdarzenia elementarne jako Skarbiec11,Skarbiec 12, itd. a zbiór zdarzeń elementarnych wg. portzeb Czy naprawdę tak myślisz? To powiedz mi jaką przestrzeń zdarzeń elementarnych i zdarzeń elementarnych ma Schron przed pierwszym losowaniem? Schron moim zdaniem jest tylko ewidencją już zaistniałych zdarzeń losowych z przypisanymi współrzędnymi określonymi w Banku dla spełnienia podstawowej swej funkcji - DROGOWSKAZU. Skarbce i Sejfy są stworzonymi dla potrzeb doświadczenia losowego narzędziami, które umożliwiają stworzenie matrycy wg określonego układu ciał w przyszłości doświadczenia losowego. Nie potrzeba tutaj żadnego matematyka, na tym etapie masz wszystkie zagadnienia rozpracowane - tylko nie próbuj wprowadzać innych definicji dla Omega/DL. Pozdrawiam |
2010-05-13 (23:23)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 323 815 [ CZCIONKA MONOSPACE ] xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx dot post Trebor 2010-05-13 (23:15) Serdeczne dzięki. Redaguję Odp. pozdrawiam XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX |
2010-05-13 (23:52)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 323 818 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Na razie (może później napisze więcej) odnośnie tego co na początku Twego postu (dalej nie czytam- brak czasu w tej chwili): \"\"\"\"\"\"cyt. Zauważ , że gdybym mogła typować \"konkretne liczby\" 2 x lepiej niż ustawa przewiduje. - Oczywiście, że dostrzegam. ale obawiam się, że 2x to może być za mało. Z resztą nie wiadomo do jakiego punktu to odnosisz…. \"\"\"\"\"\" Odnoszę to do np Multi. jeżeli jedną liczbę potrafię \"określić\" z dokładnością nie 1 raz na 4 próby a 1 raz na 3 próby to automatycznie oznacza że : 1z1 trafiam raz na 3 typy- tak? (nie 1 raz na 4 typy) 2z2 trafiam raz na 9,3158 - tak? ( nie raz na 16,6316) 3z3 trafiam raz na 30 -tak? ( nie na 72,07) a 10z10 ???? |
2010-05-13 (23:58)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 323 821 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A zauważ że typuje zamiast 1raz na 4 , tylko trochę lepiej ( nie 2 razy na 4 ) nie dwa razy lepiej tylko 1,333 raza lepiej i wynik 10 z 10 : 10z10 to raz na 8 911 711 a u mnie byłoby 1 raz na 408 073 róznica nie jest x1,333 a blisko 22x |
2010-05-14 (00:26)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 323 830 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przekładając znów na fakt ,że typuje 2 razy lepiej ( A PISZESZ ŻE TO MOŻE BYĆ ZA MAŁO) to : 1z1 trafiam co 2 losowania i przy kursie =2 to jest za mało. 2z2 trafiam co 4,1 losowania co przy kursie = 8 jest już wystarczająco dużo nie chcę podawać 10z10 bo już nikt by nie mógł w to uwierzyć , ale na tej samej zasadzie (tylko że przewagę mają buki a nie gracze) działają typowania 10 czy wiecej meczy. jeśli na każdym (jednym zdarzeniu - meczu) jesteśmy 5% w plecy to na 10-ciu meczach na jednym kuponie jesteśmy ile??? |
2010-05-14 (00:41)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 323 833 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" …Ale w Lotto ja definiuję zbiór sześcioelementowych zdarzeń o mocy 200-300tys. [zdarzeń]. Nie rozumiem o jakie zdarzenia chodzi. - Czy ten liczny zbiór zawiera wyniki doświadczeń losowych, czy zawiera możliwe wyniki, możliwych zdarzeń elementarnych w Twoim zbiorze? \"\"\"\"\"\"\"\" ten zbiór to elementarne zdarzenia (możliwe rzecz jasna) \"\"\"\"\"\"\"\"\"\" cyt. Czyli zdarzenia o pewnych cechach częściej są losowane , również są zdarzenia o innych cechach (czy wartościach cechy)które są rzadziej losowane. - Rozumiem, że w tym licznym zbiorze zawierają się co najmniej 2 podzbiory. \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" Nie. zdarzenia o pewnych wartościach \" danej cechy\" (powiedzmy że cechą jest suma wszystkich kulek-ich wartości na koszulkach ![]() więc są grupy (zbiory) do których można przyporządkować dane zdarzenie elementarne ze względu na jego cechę . Dana cecha (jej wartość) stanowi o liczebności zbioru (np zbiór 30 oznacza że suma numerków na koszulkach =30) , a znów numerki na koszulkach nie są numerkami jakie widzimy na co dzień (tzn 1,2,3...49) , lecz wynikają z .... i tu już w tym momencie nie jest ważne. I również nie jest ważne czy nazwiesz 200 000 elementarnych zdarzeń jako \"grupa\" , czy zbiór, czy kupa ![]() |
2010-05-14 (01:37)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 323 839 [ CZCIONKA MONOSPACE ] zachowując się jak PIS I PO to musiała bym Pietrusowi ( na podstawie opisu Trebora) wskazać błąd logiczny w definicji szuflad. Ale nie o to chodzi , chodzi o to że jak pisałam wcześniej , czasem definiowanie pomaga, a czasem prowadzi do zbyt dużych komplikacji, gdzie sami autorzy potrafią się pogubić. A przecież można prościej. A tak dla przykładu podam taką usterkę : nagle komputer przestał działać , wyłączył się . co mam zrobić, co myśleć /?? czy mam go rozkręcać ,???, czy sprawdzić zasilacz ???, a może kości pamięci operacyjnej podmienić, a może kartę graficzną, a może dysk twardy padł?? A może najpierw sprawdzę czy jest prąd w chałupie ???? |
2010-05-14 (11:59)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 323 906 [ CZCIONKA MONOSPACE ] xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx dot post Trebor 2010-05-13 (23:15) Trebor – zgłaszam stanowczy protest! Koleżeński ma się rozumieć, ale PROTEST. dot. niedopuszczalnego przestawienia miejsca w którym uczyniłem zarzut Wikipedi. Wyjaśniam, że zarzut podtrzymuję, ale dotyczy on innego zagadnienia. Mogę przytoczyć tu swoją pietrus 2010-05-13 (21:18), ale może wystarczyć, że sam porównasz. dalej… Nie zwróciłem uwagi na słowa „Przedmiotem badania…”, co ukształtowało teraz mój pogląd. Wszystko, co dalej, teraz zmieniło sens do słów: ” Dla swoich badań stworzyłeś narzędzie Bank…….”. teraz dot Twojego post cyt. ……Dla swoich badań stworzyłeś narzędzie Bank jako odrębną przestrzeń zdarzeń elementarnych zawierającą 49 zdarzeń elementarnych…. - Z całym szacunkiem dla Twojej wypowiedzi i wiedzy. Zgłaszam swój STANOWCZY i KATEGORYCZNY SPRZECIW…….. tak, że będę go bronił do upadłego. Właśnie stąd biorą się moje wątpliwości dot. tematu, który zamknąłem jw. Dotyczył mocy 13983816 zdarzeń i jeżeli pozwolisz to sami do niego wrócimy. Potrafię przeprowadzić dowód matematyczny, że dla każdego możliwego wyniku doświadczenia losowego Lotto - zbiór zdarzeń elementarnych może być zdefiniowany Bank/7×7 (częściowo zgodny z niedopowiedzeniami Wiki). Mógłbym ten dowód przedstawić już dzisiaj mojemu szanownemu rozmówcy, ale to nie może jeszcze ujrzeć stron forum! Do tego nie wolno mi odpuścić. Rozpoznając innego współ dyskutanta wnoszę o osobisty kontakt. Trebor załatwisz to. Prawda?..... Kontynuując twierdzę, że Bank może być zbiorem wszystkich możliwych wyników eksperymentu losowego w rozumieniu Wiki.. Tu zauważam, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby \\Omega dla dośw, Lotto nie można było zdefiniować tak jak dla rzutu kostką \\Omega/dla kostki = {■ ■ ■ ■ ■} \\Omega/ dla Lotto = \\Omega/|49| = ={■ ■ ■ ■ ,,,,■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ ■ ■ ■ ■} oraz \\Omega/|49| = Bank Tego się będę trzymał, bo jestem w posiadaniu stosownego dowodu, może niezdarnie sporządzonego, ale prawie matematycznego! Prawie, bo dowód matematyczny – to Dowód przeprowadzony wg ściśle określonego „”szimel’a” tu wzoru. ……..Czy naprawdę tak myślisz?......... Tak. Właśnie tak myślę. Dalsza krótka Odp; symboliczna niżej Nie. Ty nie jesteś Trebor. Ty rozumiesz, że coś jest w moim rozumowaniu. Ty stawiasz zbyt celne pytania. Zbyt celne. Ty rozumiesz, o czym „mówię”. Tym bardziej chcę się z Tobą nie tylko skontaktować, ale i spotkać. Inaczej skazany będę na poszukiwanie kolejnego matematyka. Terbor. Nie mam pretensji. Odpowiem już teraz, ale nie stawiaj samo nasuwającego się kolejnego pytania!!!! (bez zmiany statusu naszej ew. współpracy) Odpowiedź: \\Omega/schron = Schron = □/(0,0) = (0,0) Interpretacja: W przyszłości pierwszego ciągnienia numeru (eksperymentu l.) zdarzenie elementarne zaszło po kierunku (na kierunku, w kierunku) {0,0} !!!!!!!!!!! Możesz się o tym przekonać, w przeszłości doświadczenia losowego wtedy, gdy wynik zakończonego doświadczenia losowego stał się doświadczeniem w Twojego życia. Inaczej. - Gdy dla ciągnienia pierwszego numeru miejsce Schronu definiowane jest w…….. …,skąd „widać” kierunek, po którym może zachodzić zdarzenie elementarne. Wypowiedź jest umyślnie zakropkowana – z resztą na pewno wymaga fachowego „szlifu”. Na tym kończę szanowny rozmówco. Takim mi Cię trzeba. Dziękuję Trebor. Pozdrawiam PS. Po twoich wyjaśnieniach dot początku tej wypowiedzi chcąc utrzymać w mocy status zbioru zdarzeń elementarnych dla zbioru Schron, będę musiał wyłączyć z niego wszystkie skarbce, gdzie iloczyn przesunięć jest mniejszy od 6. G×M < 6 XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX |
2010-05-14 (13:49)![]() Data rejestracji: 2005-08-20 Ilość postów: 2046 ![]() | wpis nr 323 961 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Petrus Jeśli masz życzenie - możemy wymieniać poglądy korespondencyjne Landbert@wp.pl Pozdrawiam |
2010-05-14 (16:10)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 323 994 [ CZCIONKA MONOSPACE ] xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Kiedyś już tak postąpiłem, ale niewiele otrzymałem wzamian...............!? Pozdrawiam. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX |
2010-05-16 (16:20)![]() Data rejestracji: 2005-08-20 Ilość postów: 2046 ![]() | wpis nr 324 723 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Szacunek Pietrus - piszesz Cyt \"Potrafię przeprowadzić dowód matematyczny, że dla każdego możliwego wyniku doświadczenia losowego Lotto - zbiór zdarzeń elementarnych może być zdefiniowany Bank/7×7 (częściowo zgodny z niedopowiedzeniami Wiki). \" Nie musisz mi przeprowadzać tego dowodu, tak jest i jest to zgodne z zasadami rachunku prawdopodobieństwa a także z Wiki. Tak na marginesie moja fantazja i wyobraźnia wiedzie mnie do wyraźnego porównania BANK= Kopalnia Urobek z pokładów, wyrobisk i ścian (odpowiednio oznaczonych - H i M) transportowany jest na składowiska. Zarząd musi chyba wiedzieć z jakich urobisk (44,45,54) i ile tego węgla pochodzi.Stąd takie moje podejście do SCHRONU. Ale też możliwe jest porównanie BANK= Bank PKO W Banku PKO kasa gromadzona jest w skarbcach i sejfach. Czyli widziałbym raczej SKARBIEC i SEJF jako oddzielne pomieszczenia czy oddziały banku. Trochę to zmienia ideę Twojego pomysłu ale jest czytelniejsze.Oczywiście rola i zasady wykorzystania tych narzędzi pozostają bez zmian. Nie wiem jak Ci ale ja podziwiam twórców TELEBIMU, zastanawia mnie jak można podzielić obraz na fragmenty, które wyświetlane są w osobnych telewizorach np 35x35- taki wielki ekran. No ale to nie na temat. Pozdrawiam |
2010-05-17 (00:14)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 324 951 [ CZCIONKA MONOSPACE ] xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 2010-05-16Trebor. Wyrażam tu swoje zadowolenie z powodu uznania, że zbiór zdarzeń elementarnych Bank dla doświadczenia losowego Lotto jest poprawnie „zbudowany” w myśl ustaleń Wiki… O.K. Przynajmniej do tego miejsca zgadzamy się. A gdzie mój zarzut o niedomówieniach Wiki….. wynikających z Literatury na podstawie której zatwierdzono zdefiniowane pojęcie przestrzeni zdarzeń elementarnych (zbioru zdarzeń elementarnych)? Zadam niżej pytanie i będę oczekiwał odpowiedzi. Ważka będzie obok innych Twoja i aligatora odpowiedź. Czy wg Was zacytowany niżej przykład jest rozwiązany zgodnie z wytycznymi Wiki?!!!!!!! ------------------------------------------------------------------------------------------------ Zacytowany przykład jest powszechnie znany i bodaj jako trzeci po rzucie: monetą, kostką wymieniany w innych pozycjach literackich. Przykład. Partia towaru składa się ze sztuk dobrych i wadliwych. Wybieramy losowo jedną sztukę. Zdarzenia elementarne definiujemy następująco. d – wybieramy sztukę dobrą. w – wybieramy sztukę wadliwą Zbiorem zdarzeń elementarnych jest zbiór. \\Omega = {d,w} Zdarzenie elementarne zachodzi wtedy i tylko wtedy, gdy wylosujemy sztukę dobrą, zdarzenie elementarne zachodzi wtedy i tylko wtedy, gdy wylosujemy sztukę złą. Uprzedzam, że jeszcze przez bliżej nieokreślony czas nie będę mógł wam wyjaśnić powodów mojej oceny. Apropos Twojej uzasadnionej wyobraźni. To bardzo realistyczny obraz dozwolonej drogi, jaką urobek pochodzący z wyrobisk eksploatacyjnych i udostępniających odstawiany jest pod szyb a potem ciągniony na powierzchnię, odstawiany do sortowni na hałdę lub ładowany do wagonów i transportowany do elektrowni. Przodek górniczy, z którego pochodzi kęs węgla może być zdefiniowany numerem pokładu i odległością od osi szybu, która jest kierunkiem (0.0). To dobre skojarzenie. Na tym koniec nudnego zapewne wykładu. Teraz zacytuję końcówkę post Trebor 2010-05-16 (16:20) cyt. … Nie wiem jak Ci ale ja podziwiam twórców TELEBIMU, zastanawia mnie jak można podzielić obraz na fragmenty, które wyświetlane są w osobnych telewizorach np 35x35- taki wielki ekran. No ale to nie na temat. Dlaczego nie na temat. Temat/ Trochę mnie tu uraziłeś wspominając o twórcach TELEBIMU. Osobiście znam jednego i tylko jednego twórcę przedmiotowego TELEBIMU. Również na zielonym posługuje się nick pietrus. Pozdrawiam XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX |
2010-05-17 (17:06)![]() Data rejestracji: 2005-08-20 Ilość postów: 2046 ![]() | wpis nr 325 088 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pietrus Wybacz, ale ta dyskusja jest na poziomie III klasy liceum i raczej wygląda na badanie wiedzy matematycznej w społeczeństwie ( lub ma jakieś inne cele). Kilkanaście razy dopytujesz np. o definicję BANK i nie możesz się zdecydować jaką przyjąć. Niedługo minie rocznica tego tematu. Powtarzam - przestrzeń zdarzeń elementarnych to określone zdarzenia elementarne. W tym przypadku Omega{d,w}. ZDARZENIEM LOSOWYM jest wybranie omega{d} lub omega{w}. Twoje twierdzenie jest więc wewnętrznie sprzeczne z założeniami rachunku prawdopodobieństwa, i musiałbyś przeprowadzić dowód, że przynajmniej jedno z nich jest prawdziwe - a wtedy wejdziesz do panteonu nauk matematycznych. Dla mnie do przyjęcia mogłoby być twierdzenie, że ewentualne wybranie omega{w} jest przyszłością doświadczenia losowego - może wypaść zdarzenie losowe omega{w}. Bue zrazy - Pozdrawiam |
2010-05-17 (18:50)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 325 132 [ CZCIONKA MONOSPACE ] xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Po tak wyczerpujących wyjaśnieniach Wybieram: Pozosyaję na następny rok w klasie III. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 31 32 33 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |