Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 23 24 25 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Ciekawy problem |
2010-01-20 (21:09)![]() Data rejestracji: 2005-08-20 Ilość postów: 2046 ![]() | wpis nr 276 655 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pietrus A może ktoś zauważył ten \"kierunek\" i ciekawe czy ktoś może określić najbliższy Kierunek. Pzdr |
2010-01-20 (23:03)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 276 723 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tym ma sie poslugiwac statystyczny uczestnik gry, a Philip Mohrenheim bedzie gral i zgarnial najwyzsze nagrody ? Jak chcesz to moge napisac o wszytskich mozliwosciach i konsekwencjach tego typu podejscia dla statystycznoego gracza, gracza inteligentnego i organizatora gry. Znasz konsekwencje tego co bedzie jak statystyczny gracz bedzie sie tym poslugiwal ? _______________________________________________________________ Witam, \"pietrus\" nie masz moim zdaniem absolutnie nawet grama/sec racji. Zbior kombinacji zwany przez Ciebie \"Skarbiec54\" nie jest ani \"w czasie\" , ani \"na czasie\". 1. Gdybys sie dobrze przyjzal analizie przedstawionej przez \"KURKA\", to bys zauwazyl ze wielu tu na tym forum uwaza ze pewne stany darza do wyrownania, itd. Ja juz wiele razy pisalem ze mozna w bardzo prosty sposob wykazac ze nigdy nie zostana osiagniete stany wyrownania. I nie ma znaczenia co analizujesz. To jest fizycznie niemozliwe i sa tego konkretne powody. Kurka to pokazala juz w minimalnym stopniu. I jest pare osob ktore juz pare lat temu odemnie otrzymaly konkretna odpowiedz dlaczego tak jest. To jest tylko pobozne zyczenie wielu graczy wynikajace z braku znalezienia odpowiedniej interpretacji i odpowiedzi na pytanie czy wszelkie uklady darza do wyrownania, czy tez do zroznicowania. Czyli jak funkcjonuje \"los\". Tego typu podejscie gubi bardzo wielu, juz nie jeden sie na tym przejechal na maxa. 2. ................... 3. ................... 4. A wiec sprawa jest zupelnie w innym miejscu i tylko Philip Mohrenheim moze pomoc, skoro nic innego nie pomaga. \"Trebor\", zeby skrocic meczarnie podpowiem Tobie ze na podstawie tej analizy nie mozna wyciagnac trafnego wniosku dlaczego zbior 54 zostal trafiony. Oczywiscie stosunkowo szybko pewnie sam do tego dojdziesz. Bo to jest tak samo proste jak to co \"pietrus\" tu przedstawia. A Ty wiem ze juz nie z takimi problemami walczyles. Wiec ten to poprostu mila zabawa i pewnie kwestia czasu i go rozwiazesz. \"pietrus\" piszesz tu po to zeby sie od innych dowiedziec co grzebia i w czym grzebia. OK. Ja niechetnie pisze na otwartych Forach. Ale napisze Tobie tak: Czas to podstawowa jednostka ktora ma najwieksze znaczenie , ale nie jest jedynym z najwazniejszych parametrow. Dlaczego ? Ano dlatego ze zbior 54 ( i wszytskie inne, co bys nie wymyslil, czyli rownierz zwykla kombinacja liczb) oddala sie sie w czasie - przestrzeni, a w punkcie w ktorym sie znajduje, czas sie skraca. Ja to juz kiedys pisalem na forum ktore juz jakis czas temu skasowoano i wielu czytelnikow Twojego tematu na pewno sobie to przypomina. Dlaczego sie tak dzieje ? Mozna napisac co najmniej pare tysiecy prac naukowych, dodatkowo do tych ktore juz sa. Jest tylko jeden metoda zeby to zbadac. Bardzo banalna, ale wymaga sporego nakladu finasowego i duzo czasu na to potrzeba. \"pietrus\" na skroty moim zdaniem sie nie da. I jeszcze jedno na koniec : Nie dziw sie ze tak latwo paru osobom przychodzi zrozumienie o czym piszesz, wyliczenia , itd. Twoj temat czytaja i pisze w nim pare osob ktore maja niezla wiedze i juz bardzo dobrze sobie radza w takich sprawach, miedzy innymi dlatego ze probowaly rozwiazac \"Zagadke Swiateczna\". Sa osoby ktore maja odpowiednie opragramowania ktore w ulamkach sekund wyliczaja takie zadania. Z tym nie ma problemu. A wiesz co mnie najbardziej ciekawi z czym Ty masz problem ? Bo wkoncu z jakis powodow zatytulowales swoj temat \"Ciekawy problem\" Powiem Ci szczerze ze ja nie wiem gdzie jest ten ciekawy problem. Ja go nie widze. Moze mozesz zrobic duzy przeskok ( bo moim zdanaiem to jeszcze moze potrwac to pisanie o tych prostych sprawach i tych troche bardziejj skomplikowanych) i w jakis delikatyny sposob napisz mi o tym. Ja osobiscie mam pare podejzanych spraw w ktorych mozesz widzec problem. Ale to Ty musisz dac sygnal z centrali. pozdrawiam karamba |
2010-01-20 (23:55)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 276 755 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Trebor \"\"\"\"\"\"\"\"A jaki wniosek można wyciągnąć z faktu, że w ostatnim losowaniu los odwiedził skarbiec 54 ( np na podstawie powyższej tabeli).\"\"\"\"\"\"\" Sensowny wniosek (związany z tabelką) to taki , że w ostatniej kolumnie \"co ile losowań\" w wierszu \"Skarbiec54\" widnieje liczba 5,77 , która oznacza przybliżone prawdopodobieństwo. A zatem ostatnie (jak i każde inne) losowanie dało wynik który miał (ma) szanse 1 do 5,77 trafić do skarbca 54, więc jest to \"dość częste zjawisko\" i nie dziwi, że ostatnio wystąpiło ![]() Karamba \"\"\"\"\"\"\"Powiem Ci szczerze ze ja nie wiem gdzie jest ten ciekawy problem. Ja go nie widze. \"\"\"\"\"\"\"\"\"\" Już około pół roku temu pisałam, podając prosty przykład z sumą liczb wylosowanych w DL , że tutaj (tzn w tym ciekawym problemie\") jest analogiczna sytuacja, tzn suma liczb wylosowanych w DL (Lotto) najczęściej jest w granicy 100-200 , a suma poniżej np 50 to taka skrajność jak \"mało liczebne skarbce\". |
2010-01-21 (15:44)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 276 992 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie wiem , czy teraz mnie zrozumiecie , ale : Zakładając , że któryś ze skarbców miałby taką dziwną cechę , dla nas korzystną , a mianowicie ilość odwiedzin w nim byłaby o 200 % 300% większa niż wynikało by to z matematyki . Pomijam fakt , że tak jest obecnie w skarbcu 32 , ponieważ jest zbyt mały w stosunku do ilości historycznych losowań. Wezmę skarbiec 34 , gdzie na te 4800 losowań powinno w nim znaleźć się około 220. Powiedzmy że faktycznie znalazło się tam nie 225 jak jest faktycznie a 600. To już naprawdę świadczyło by o anomalii w ogromnej skali , czymś nadzwyczajnym . Ktoś inny , dokonuje podziału podobnego jak Pietrus na skarbce, ale u tego kogoś rządzą inne prawa podziału . Wówczas też u niego powinien powstać pewien zbiór który wyraźnie odstaje od średniej. Jeszcze inna osoba , również dzieli zbiór zdarzeń wedle swych kryteriów. U każdej z tych osób powstają zbiory wyraźnie \"lepsze\" , przy czym w zależności od sposobu podziału , u jednych osób \"wyraźnie lepsze\" to będzie 200% normy, u innych 250% normy lub nawet 300%. Wyżej napisałam , że \"u niego powinien powstać zbiór wyraźnie lepszy\", ponieważ u pewnych osób (w związku z ich metodą podziału) nie będzie zbioru (jednego) \"wyraźnie lepszego\" , gdyż elementy \"wyraźnie lepsze\" rozłożą się równomiernie we wszystkich lub znacznej części zbiorów. Będzie istniał przypadek takiego podziału, w którym elementy \"wyraźnie lepsze\" będą w jednym zbiorze, i w owym zbiorze nie będzie innych elementów. Tak było by gdyby badane zjawisko nie miało cech gry DL (Lotto) gdzie prawdopodobieństwo elementarnych zdarzeń jest takie samo dla wszystkich zdarzeń (elementów) i nie ma \"lepszych i gorszych\". Przy dużej ilości różnych prób okiełznania losu w grze DL , już dawno wiele osób (nie jedna) i to bez wyższego wykształcenia, było by w stanie rozprawić się z grami losowymi. Istnieje teoria , ale odnosi się ona do rzadkich zdarzeń. Tutaj mimo że 6z6 to szansa 1 do 13mln (więc rzadkie zdarzenie) , lecz my operujemy skarbcem w którym zawiera się nie jedno zdarzenie a nawet miliony. W skrócie teoria mówi o tym , że jeśli zdarzenie wystąpiło to ponowne wystąpienie jest bardziej prawdopodobne niż wynika to z prawdopodobieństwa i odwrotnie , jeśli zdarzenia długo nie było , to go nie należy się spodziewać. Ale ta teoria może być zastosowana przy badaniu nie dużych zbiorów a raczej malutkich takich jak skarbiec 32 a to wymaga znów wielkiej ilości losowań historycznych - nie 5000 a 5 mln ![]() |
2010-01-21 (16:30)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 277 014 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"gdzie prawdopodobieństwo elementarnych zdarzeń jest takie samo dla wszystkich zdarzeń (elementów) i nie ma \"lepszych i gorszych\". \" kazda kolejno losowana liczba ma inne prawdopodobienstwo wylosowania, bo 2 liczbe losujemy juz z 48 nie 49 pozdrawiam ps. zazwyczaj sie to zaniedbuje nie rodrabniajac sie co sie dzieje podczas zdarzenia \"losowanie 6 liczb\", moim zdaniem tu tez mozna by bylo znalezc pewne zaleznosci, rozbudowac \"losowanie\" z 1go wymiaru do wiekszej ilosci opisujacych proces zwany \"losowanie\" |
2010-01-21 (16:55)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 277 029 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ralfek, jak zapewne wiesz, miałam na myśli \"całe zdarzenie\" czyli wylosowanie 6 liczb jako jedno z prawie 14mln. A widzę , że tobie chodzi o kolejność losowanych liczb. Ja pójdę dalej i aby można było mówić i o miejscu i o czasie ( bo Pietrus mówi o czasie , tylko moim zdaniem zupełnie bezpodstawnie) czyli o dwóch wymiarach to jednak w wyniku losowania musi być zakodowany czas. Pietrus tworząc macierz 7x7 w której jest określone 6 punktów za pomocą dwóch współrzędnych G i M , moim zdaniem źle zakłada : ![]() W twoim wątku , kiedyś chyba Edi proponował zakodować odstęp między losowanymi liczbami , ale to do niczego sensownego nie doprowadziło. Ale można (co sugerowałam) zakodować \"czas\" , jednak wtedy wynik konkretnego losowania Ln kodujemy na podstawie losowań Ln-1, Ln-2,itd. Pojawia się od razu pewna sprzeczność , przecież nie wiemy czy i ile losowań odbyło się bez naszej wiedzy (próbne losowania). Tutaj należy zastanowić się czy ma to wpływ , czy nie. Najprościej , mamy serie Orzeł, Reszta (O,R) : O,O,R,O,R,R,R,O,R,R,O,O,O,O,R,O,R,R,O,O,O,R,O,itd. Jeśli będzie odpowiednio długi i z niego losowo wybierzemy część zdarzeń to nadal pozostaną właściwości pierwotnej serii w wybranej przez nas (nawet losowo) części. |
2010-01-21 (18:00)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 277 067 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam, \"KURKA\" - zgadza sie i dobrze pamietam Twoj post o sumach. Nie reagowalem, bo pomyslalem sobie ze moze \"pietrus\" \"zaskoczyl\". Ale po Twoim poscie okazalo sie ze nie. Przynajmniej jego reakcja na to wskazuje. \"ze nie\" Gdyby bylo \"tak\" to by napisal np. ze moja \"Zagadka Swiateczna\" czyli nic innego jak podzial na zbiory (mniej lub bardziej podobne do jego podzialu i jakiegokolwiek innego) bylaby dla niego igraszka i w sekundzie by ja rozwiazal.No, ale cisza na ten temat. Bylo by wtedy naprawde o czym pisac i chetnie bym popisal to i owo. Wiec jak temat sie zaczal to sie zastanawialem w czym jest problem. \"pietrus\" moze jeszcze dlugo pisac i problemu nie bedzie. Ale , no wlasnie... Ale mamy to co mamy i tez jest OK i jeszcze mozna daleko dalej, co i tak nie zmieni finalu. \"KURKA\" - tak wogole to mi sie podobaja Twoje konkretne i na temat wpisy. Lubie takie podejscie. \"KURKA\" - gdyby cokolwiek, gdziekolwiek sie zdazylo i wystapila by \"anomalia\" czyli nadzwyczaj czeste odwiedziny, to nie bylo by sensu tym sie zajmowac, a organizator gry mysle by mial spore problemy. Zaden zbior nie jest ani za maly, ani za duzy w stosunku do historycznych losowan. To nie ma znaczenia. Tak samo nie ma znaczenia ilosc odwiedzin, itd. Tego typu podejscie jest bardzo naiwne. Jest jeszcze pytanie co chcemy osiagnac i co sobie zakladamy. No bo mozna miec np. 500 mln kapitalu i zalozyc ze bedzie sie grala stale na jakies konkretne zdarzenie np. przez rok , dwa , itd do poki nie da zysku np. 1 mln. Oczywiscie wszystko zalezy od paru czynnikow , bo kasa moze sie tez szybko skonczyc. Ale ja mam na mysli to ze to zostanie precyzyjnie wyliczone. ______ Teorie o wystepowaniu i prawdopodobienstwie mozna , bardzo latwo obalic. Poprostu wszystko co badasz , analizujesz , itd. wskazuje ze nie dziala rachunek prawdopodobienstwa. To taki skrot, zeby mozna bylo cos wyliczac , co i tak nie jest nikomu przydatne. Cos jak jasnowidztwo. No pewnie ze kiedys tam cos zostanie w \"losie\" ujete. Ale kiedy ? Dokladnie kiedy ? Nie, ze raz tak , raz tak. Moze za 5 losowan , a moze za 100. A powino za 30 , a tym razem sie wylamalo. No trudno , nastepnym razem bedzie lepiej , itd. itd.... Skad my to znamy ??? \"KURKA\" - nie potrzeba zadnej wielkiej ilosci historycznych losowan. Kiedys student zapytal sie: no tak a jak zaczynamy gre calakiem od poczatku z nowymi zasadami , itd i nie odbylo sie jeszcze zadne losowanie. To co wtedy ? Bedziemy czekac 50 lat , az sie uzbiera troche losowan, zeby sobie pograc ? \"KURKA\" pomysl sobie tak, chce zagladac w przeszlosc i w przyszlosc. (Kiedys zaczelem na tym forum dwa takie tematy) Skoro nie odbylo sie jeszcze zadne losowanie i wymyslilismy zasady gry. To powinismy podejsc z pokora do swojego wynalazku i stwierdzic ze nic nie potrafimy wymyslec nowego. To juz zostalo wymyslone i jest w naturze. A wiec gra ktora wymyslilismy juz sie dawno toczy i jest setki, mln, itd losowan. Czyli trzeba znalezc sposob jak zagladnoc w przeszlosc gry ktora dopiero co wymyslilismy, a ktora tak naprawde juz dawno zostala wymyslona i caly czas odbywaja sie losowania czy tego chcemy czy tez nie. (oczywiscie ktos w pewnym momencie postanawia nam pokazac to graficznie, np ta jedna kombinacje ktora moze ktos wylosuje , moze i nie) No oczywiscie nie tak ze poczekamy 50 lat na 5000 losowan. Bo to nam nic nie da. Jak potrafimy zagladnac w przeszlosc, to mamy odpowiedz na jedno pytanie z wielu. Kolejne pytania to jak zagaladnoc w przyszlosc. Ja doszedlem do wniosku ze o wiele latwiej jest zagladac w przyszlosc niz zagladnac w przeszlosc. Obie sprawy sa bardzo trudne, jesli zaberzemy sie do tego konkretnie i zadnych jencow podrodze nie bedziemy zabierac. O tym wszystkim juz kiedys pisalem i nic nowego nie dodalem. A wiec cos nowego dodam. Czarujace jest to ze wiele osob odwoluje sie do historycznych losowan i nie potrafi wykozystac tego co jest \"zle\" w nich i wykozystac to co jest dobre w nich. Zgodnie z zasada zrob tak ze to co Ci przeszkadza niech zacznie Tobie pomagac. Niby proste, nawet bardzo proste. Problem w tym ze nasze mozgi inaczej funkcjonuja. I to jest problem. Jest takie proste i w niektorych miejscach w necie bardzo fachowo opisane doswiadczenie \"fizyczno-motoryczne, itd\" , ktore to pokazuje. Jak ktos chce to moge to przedstawic, to dobry test na samego siebie. Troche z cyklu mam szanse , czy nie mam szansy na to zeby pokonac ........ a przede wszytskim siebie. pozdrawim karamba __________________________________________________________________________ \"KURKA\" - ja bym byl troche mimo wszystko ostrozny w kwesti \"czasu\" u \"pietrusa\". Mamy taka sytuacje ze teraz skoro \"nozyce\" sie odezwaly mozna dopisac cokolwiek. do tego co juz jest. I jak w jednym ze swoich pierwszych postow w tym temacie \"testowalem\" \"pietrusa\" w sprawach czasu. A On napisal ze \"nie rozumie\" pytania czy kombinacja 01.01.2010 - 01 02 03 04 05 06 i kombinacja 01.02.2010 - 01 02 03 04 05 06 sa to takie same czy tez \"inne kombinacje\" Moim zdaniem nie napisal ani jednego slowa ktore by dalo nadzieje, ale .... No wlasnie moze niech sam sie wypowie i utnie spekulacje. I bedzie jasne czy potrzebuje pomocy i szuka wsparcia. Czy tez ma na 100% swoje i twardo sie tego trzyma. Gdyby mial swoje to by nie pisal , itd. itd..... Wow, \"KURKA\" , ale trafilas z tym ostatnim wpisem w zwiazku z tym co wyzej napisalem. Powiem wprost : nie ma probnych losowan to fikcja i zludzenie np. \"optyczne\". Te losowania trwaja caly czas, czy tego chcesz , czy nie. Oczywiscie trzeba kogos kopnac w d.... zeby wlaczyl \"dekoder\" \"maszyne losujaca\" je w sposob graficzny zapisal. (troche zartobliwie mysle ze nie zaszkodzi). To mozna oczywiscie okiem zobaczyc. Tylko jest np. taki \"trick\" trzeba zamienic numerki na kolory, albo moze i cos innego ?. No bo, ......... znowu kwiestia naszej konstrukcji mozgu. (doswiadczenie z kulami W&R). no to wysylam karamba ps. \"pietrus\" - pisz jak mozesz, bo to teraz bardzo wazne, zebys kontynuowal. |
2010-01-21 (23:14)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 277 274 [ CZCIONKA MONOSPACE ] karamba - Jezeli opisany przez KURKE skarbiec54 charakteryzuje sie duza aktywnoscia. Czego mamy potwierdzenie na podstawie historycznych autentycznych wynikow gry z przeszlosci. To nie znaczy to dokladnie to samo, ze w przyszlosci za xx lat jak juz baza wynikow urosnie do 10,000 losowan, ktore beda w tedy tez juz przeszloscia, sytuacja nie bedzie identyczna, ze skarbiec54 dalej bedzie wykazywal wyraznie wieksza aktywnosc? Jezeli los funkcjonuje zawsze tak samo dla tej konkretnej gry to wedlug mnie w przyszlosci za te xx lat sytuacja bedzie identyczna i dalej bedziemy podziwiac, ze skarbiec54 przez lata mial zdecydowana dominacje nad skarbcem32. Karamba - w takim razie, ktory skarbiec wybierasz na gre w przyszlosc skarbiec54 ktory pokazal, ze jest aktywny czy skarbiec32, w ktorym zbiera sie cisnienie jak wulkanie zeby wystrzelic ? Pozdro |
2010-01-21 (23:16)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 277 276 [ CZCIONKA MONOSPACE ] mrowa, sytuacja nie bedzie identyczna.. wszystko sie pozmienia |
2010-01-21 (23:49)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 277 286 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam, \"mrowa\" - przygotowalem zestaw juz + -15 listow na kazda okazje. Ale na Twoje pytanie nie przygotowalem listu, co nie znaczy ze nie mam odpowiedzi. Pytanie? Dlaczego nie przygotowalem odpowiedzi i nie wpadlem na to ze ktos moze takie pytanie zadac ? Tak naprawde jest na to juz odpowiedz we wczesniejszych postach. Udziele odpowiedzi na 100% , ale poczekam az wypowiedza sie inni uczestnicy tego tematu a szczegolnie \"pietrus\", \"KURKA\",TDP, Trebor, aligator i inni \"ralfek\" - no oczywiscie ze sie pozmienia, ale czy skala zmian spowoduje zmiane postrzegania ? Moim zdaniem nie. Dlaczego ? Bo to prawie nie mozliwe zeby w tak krotkim czasie zmienic zasady dzialania mozgu. Ewolucja ma to do siebie ze trwa dlugo. Wiec kolejne 50 lat losowan nie zmieni moim zdaniem dzialania mozgu. To za krotki czas. Oczywiscie minimalna odpowiedz mozesz uzyskac na podstawie histogramu. Warunek jest ze zostanie on odpowiednio zinterpretowany, itd. A to juz spory klopot i problemy z odpowiednia metodologia dzialania, itd. Mozna miec pek kluczy polamanych. karamba |
2010-01-22 (00:54)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 277 297 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Karamba, trzeba by mieć łeb jak Banach a ja nawet w procentach takiego nie posiadam ![]() Niestety jak ktoś nauczy się np pływać ale źle technicznie , to musiałby zapomnieć jak się pływa by na nowo nauczyć się dobrze pływać pod okiem trenera. Z postrzeganiem przyszłości , przeszłości zapewne jest podobnie. Mrówa odnoszę wrażenie , że złe wnioski wyciągasz. Dla łatwiejszego zobrazowania : Mamy 2 talie kart do gry. Joker czarny (będą 2 takie) to Skarbiec $16 ($-Skarbiec) Joker czerwony to $61 , Figury to $54, Asy to $32, reszt $ nie rozpisuje na karty. Ważne jest tu by zauważyć że najliczniejszy jest (z w/w $) $54 bo znajduje się tam aż (8K,8Q,8W) 24 karty W $16 i $61 jest tylko po 2 karty (2 Jokery ), natomiast w $32 jest 8 kart(8Asów) No i wyciągamy jedną kartę z 2talii. Oczywiste jest że często wyciągniemy jakąś figurę wiec coś co należy do $54. Jokera będzie trudno wyciągnąć i dlatego $61 i $16 to skarbce do których nie trafiło na razie żadne z losowań historycznych DL(Lotto). Asa będzie trochę łatwiej wyciągnąć niż Jokera i na razie jedno zdarzenie trafiło do $32 . Piszę o $32 bo sprawa wygląda tak , że po 5-ciu próbach z kartami mam Asa. W tabelce (śmiesznie to zabrzmi) powinno być trafione 0,25 a jest 1. W $54 wypadło tyle ile powinno (w tabelce różnica 2,78) można powiedzieć, że teoretycznie powinno być 832 a było 835 i tutaj to już dziwnie nie brzmi ![]() Również w $26 powinno być 3,13 a jest 6 trafień czyli prawie 2 razy więcej. Ale $26 i $32 to właśnie taka sytuacja jak z tymi kartami . Po pięciu ciągnięciach mam Asa lub Jokera . Tylko to nie znaczy, że w następnych 5-ciu powtórzę ten wyczyn. Druga strona medalu to fakt, że jeśli w $ 54 jest dużo kart (dużo zdarzeń elementarnych ) to by obstawić je należy wysłać dużo kuponów (2,5mln !!!) . By obstawić zdarzenia z $16 (2 jokery) tylko 49 kuponów. I w ten sposób koło się zamyka , albo 2,5 mln kuponów i trafiamy co 6 losowań , albo 49 kuponów i nasze wnuki może trafią ![]() |
2010-01-22 (02:27)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 277 306 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ralfek - pozmienia sie bo dojdzie kolejne 5k losowan, ale wedlug mnie aligator za kolejne 50 lat znowu przedstawi swoj wykres i jak porownamy go za 50 lat wizualnie beda wygladaly tak samo. Dojdzie tylko wiecej danych. Przeciez zasady gry sie nie zmnieniaja? KURKO - ja wiem co masz na mysli nie wnikam w to teraz w ktorym skarbcu jest co. Chodzi tylko o to co udalo sie juz zobaczyc i wyliczyc, ze skarbiec54 byl aktywny przez ostatnie 50 lat a skarbiec32 spi. Kwestia tego czy w przyszlosci za te 50 lat ta sytuacja dalej sie utrzyma na takim poziomie jak dzis. KURKO z Twojego przykladu z kartami sugerujesz w prost, ze szybciej wyciagniesz jakas figure $54 zamiast jokera $16? pozdro |
2010-01-22 (02:45)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 277 307 [ CZCIONKA MONOSPACE ] I w ten sposób koło się zamyka , albo 2,5 mln kuponów i trafiamy co 6 losowań , albo 49 kuponów i nasze wnuki może trafią . KURKO - no to teraz dalas ognia, 2,5 mln nie jestes w stanie puscic chociazby raz a co mowic o 6 razach. Pozostaje gra na Joker $16 tylko tak jak Karamba powiedzial oby kasa sie nie skonczyla albo zeby gracz dozyl tej chwili kiedy wyciagniesz Joker $16. Ale wiesz co KURKA najlepiej to by bylo wiedziec kiedy Joker moze zostac wyciagniety zeby calej kasy nie przewalic. Pozdro |
2010-01-22 (08:40)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 277 330 [ CZCIONKA MONOSPACE ] tak, rozklad gaussa bedzie podobny, ale aktywnosc skarbcy nie, tak mi mowi logika, z tego co piszesz wynikaja oczekiwania, ze nastepne 5k losowan bedzie tak samo losowych co jest niemozliwe, albo cos mi umknelo krotko mowiac aktywnosc skarbcy bedzie dazyc do wyrownania ale przy milionach losowan dopiero, nie tak jak wystapienia poszczegolnych liczb w multi ktore sie wyrownuja pi razy drzwi po \"100\" losowaniach |
2010-01-22 (08:45)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 277 332 [ CZCIONKA MONOSPACE ] teraz jak siebie przeczytalem to nie wiem czy nie przecze sam sobie |
2010-01-22 (17:53)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 277 537 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam, \"KURKA\" - cos w tym jest z tym plywaniem. Ale wszystkiego mozna sie nauczyc, jesli wie sie jakie popelnia sie bledy. Najwazniejsze w tym jest to, zeby umiec sie wewnetrznie przed samym soba przyznac sie, ze sie je popelnilo. Z tym jest najgorzej szczegolnie jak uplywaja lata i strach jest dominujaca reakcja. \"KURKA\" - nie trzeba miec lba jak Banach. Po co taki drugi ? On byl i super ze byl. Ale Twoj jest najcenniejszy, bo jest. Mysle ze mowimy o tym samym Banachu. Ja znam paru. Tak sobie kiedys myslalem ze jak bym mu jedna ze swoich wielu zagadek zaprezentowal to odrazu mialby odpowiedz. Jest jeden konkretny powod dlaczego tak sadze. Domyslasz sie ? To nie istotne i tak na marginesie. __________ Kurka oczywisice ze masz racje ze \"mrowa\" zle wnioski wyciaga. Ale odpwiem \"mrowie\" czesciowo prawde i czesciowo sklamie, bo w tym miejscu nie moge tylko prawdy napisac. (A administratora tego Forum juz nie bede nigdy o nic prosil). Skarbiec54 niestety nic mi nie pokazal. (osobny post juz wczesniej napisalem na ten temat, ale czekam z wyslaniem., lub tez jak \"nic\" to go jutro skasuje. Moj \"kolega\" powiedzai ze jest fajny i wszyscy \"zglupieja\". Czyli moze rzeczywiscie go lepiej skasowac i nie wysylac na Forum ?) W jaki sposob objawia sie jego aktywnosc ? (Skarbca54) Ze zostal np. 10 razy pod rzad trafiony, albo cos w tym rodzaju ? Myslisz ze Skarbce \"pietrusa\" sport uprawiaja ? Eeee chyba nie. Skarbiec32 - mowisz ze cisnienie sie w nim zbiera zeby wyeksplodowac jak wulkan ? hym.... Wiesz co, moj dziadek to mial wulkan, tam bylo cisnienie !!!!!!!! Buuuuua Fontana !!!!!!! Zeby sie dogadac, to trzeba miec teraz strefy czasowe opanowane na pamiec. Zyl bardzo dlugo , duzo powyzej sredniej. Mowisz ze Skarbiec32 ma cisnienie. Ok. A ktory skarbiec wedlug Ciebie ma potencjalnie najwieksze cisnienie ? Ten mniejszy ktory np. nigdy nie wyeksplodowal, czy ten wiekszy ktory co chwile eksploduje ? A moze propocjonalnie maja takie same ? Ja Ci powiem, ze nie !!!!!!!!! Nie !!!!!!!!!!!! Gdyby sie dalo to zmierzyc to znalbym odpowiedz. Ale jak widac czarno na bialym nie da sie tego zmierzyc w taki sposob zeby byly dla Nas konkretne wnioski i wskazowki. A wiec skoro sie nie da t.z. ze to nie ma znaczenia. Czyli inaczej mowiac nie wiemy ktory kiedy eksploduje. A tak bardzo dokladnie to nie znamy przyczyny dlaczego i kiedy bedzie ekplodowal. Czyli musimy poszukac przyczyny. Tak, czy nie ? Czy przyczyna dla nas najbardziej istotna jest to jak duzy jest obiekt i jakie ma cisnienie ? Na byle czym wykaze ze to nie ma znaczenia. Bo to kazdy histogram czegokolwiek wskazuje. A nasz \"glupi mozg\" potrafi tylko jedno na to powiedziec. Zdarzyl sie wyjatek, od czasu do czasu sie nie uda. A ze \"glupi mozg\" jest glupi to za kazdym razem znajdzie inne usprawiedliwienie. Zeby sie lepiej poczuc. No i mozna wiele roznych interpretacji zrobic. Czyli konkretnie co ? Nieznamy przyczyny dlaczego i kiedy. W takich realiach i warunkach sie obracamy . Wiec trzeba konkretnie. Skoro konkretnie i samemu mi sie nic nie udaje, tz ze potrzebuje pomocy. Pytanie gdzie jej szukac ? Ojej... no przeciez to dosc \"delikatna sprawa\" skoro mozna od tego zmienic bardzo duzo. To czy mozna to ot tak np. w TV, na Forum, w publikacjach , ksiegach , itd otrzymac ot tak poprostu na zasadzie 1+2 ? Na tym forum jest osoba ktora, moim zdaniem jak do tej pory jest najbardziej ogolnie wyksztalcona i posiada wiedze z roznych dziedzin, oraz ma naturalna inteligencje daleko rozwinieta. Jest ze wszytskimi swoimi zaletami i wadami. I nie ma z tym zadnego problemu. Bezblednie wskazala mojego \"nauczyciela\". A moim zdaniem to nie bylo latwe. (Ale latwiejsze niz \"Zagadka Swiateczna\") Najwiekszy problem jest w tym, ze ja od najmlodszych lat dzieki rodzicom, mialem tego nauczyciela. karamba ps.1. A wiecie co sie dzieje teraz poza Forum ? Odp: miedzy innymi znikaja czary........ |
2010-01-22 (21:22)![]() Data rejestracji: 2003-08-03 Ilość postów: 4416 ADMIN ![]() | wpis nr 277 632 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Karamba: nigdy nie mów nigdy ![]() Pozdrawiam |
2010-01-22 (22:56)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 277 682 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Karamba dzisiaj w piątek to temat nie na moją głowę . Chyba mnie coś bierze ,choroba jakaś , samopoczucie kiepskie. |
2010-01-23 (08:57)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 277 782 [ CZCIONKA MONOSPACE ] .........Mowisz ze Skarbiec32 ma cisnienie. Ok. A ktory skarbiec wedlug Ciebie ma potencjalnie najwieksze cisnienie ? Ten mniejszy ktory np. nigdy nie wyeksplodowal, czy ten wiekszy ktory co chwile eksploduje ? A moze propocjonalnie maja takie same ?...... Potwierdzam tylko to co widze a widze, ze $54 wywala lawe co chwile jest aktywny przez 50 lat, a $32 eksploduje od okazji. Nie mam pojecia ktory ma wieksze cisnienie. Wiem tyle, ze $32 spi i jezeli bylo by wiadomo, ze $32 eksploduje np. jutro to byla by dla mnie idealna sytuacja. Dobrze, przyjmijmy do wiadomosci to, ze nie jestesmy w stanie przewidziec tego ktory eksploduje i kiedy. Ustalmy chociaz jedna prawde na 100% jak sytuacja bedzie sie miala za kolejne 50 lat czy dalej $54 bedzie dominowal nad $32 ? I czy wykres przedstawiony przez Aligatora bedzie ksztaltem przypominal to co przypomina dzis? Wedlug mnie tak. Jezeli ja wyciagam zle wnioski tzn. ze KURKA tez wyciagnela zle wnioski z losowaniem jednej karty i zalozeniem, ze uda sie jej wylosowac latwiej jakas figure zamias jokera. Stwierdzila to na takiej podstawie, ze figur jest wiecej . pozdro |
2010-01-23 (10:38)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 277 807 [ CZCIONKA MONOSPACE ] xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Mrowa .........Mowisz ze Skarbiec32 ma cisnienie. Ok. Nie. Ja nigdy tak nie powiedziałem i niemógłbym powiedzieć. To Ty tak mówisz. ....A ktory skarbiec wedlug Ciebie ma potencjalnie najwieksze cisnienie ? To pytanie nie ma sensu! ....Dobrze, przyjmijmy do wiadomosci to, ze nie jestesmy w stanie przewidziec ........ Nigdy jednoznacznie tego nie przewidzisz. To wynik doświadczenia losowego! .......I czy wykres przedstawiony przez Aligatora bedzie ksztaltem przypominal to co przypomina dzis? Tak. .....Jezeli ja wyciagam zle wnioski tzn. ze KURKA tez wyciagnela zle wnioski ........ Przykro mi z jednej strony a cieszę się z innej. Kurka ma rację. Pozdrawiam. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 23 24 25 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |