Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 15 16 17 ... 91 92
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Ciekawy problem

2009-12-20 (20:42)

status Janio
Data rejestracji: 2008-06-22
Ilość postów: 165

3566
wpis nr 264 712
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Musisz przetransponować z Bank do Skarbiec.
2009-12-20 (21:03)

status ~aligator
Data rejestracji: 2009-12-16
Ilość postów: 127

12303
wpis nr 264 726
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

witaj Janio

dziękuję za podpowiedź

tylko jak dokonać tego przetransponowania z Bank do Skarbiec

możesz podać konkretny przykład ?

pozdrawiam
2009-12-20 (21:19)

status Janio

3566
wpis nr 264 744
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Forum http://matematyka.pl/133264,100.htm post z 26 września o 23:27 zaczynając od wytłuszczonego pod tematu \"Sprowadzanie zdarzeń Bank na Skarbiec - Bank’Skarbiec44 .\". Ale proponuję ten cały post przeczytać.
2009-12-20 (21:31)

status Janio

3566
wpis nr 264 752
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Zapomniałem dodać żebyś uważał bo jest w tym poście kilka błędów np. Bank={1,2,3,8,15,24} z interpretacji geometrycznej wynika, że liczba 24 powinna być zamieniona na liczbę 25.
2009-12-20 (21:46)

status pietrus
Data rejestracji: 2009-04-22
Ilość postów: 259

4506
wpis nr 264 766
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

aligator i Wszyscy zainteresowani.

Ja Cię proszę nie dlatego, że jeszcze tego nie wiem. Ja lubię właśnie tak wykładać problem. Zapalam mały płomyczek wskazujący kierunek. Ty umiesz z tego korzystać. Tyle trzeba.

Gdybym ja miał Twoją wiedzę, to też bym tak daleko szukał, ale patrz na mnie jak na „chopa od kilofa, co ale poradził ino brecha wrazić i coś osztrabować, tyle ze szachy, żek nie jeden szpil rozegroł”. Rozłożyłeś szachownicę i chcesz grać. Twoja partia rozgrywa się w zbiorze (8,8), ale tak zaszachowałeś króla, że moż poruszać się tylko w 1 miejscu należące do (8,8) jest nim (5,2)[g,m]

(5,2) jest podzbiorem na szachownicy (8,8), ale u nas podzbiorem Bank(7,7).

Z kolei (21111,51) jest podzbiorem (5,2) uwaga nie ma tu pomyłki w zapisie 51 i 5,2!. Nie wiesz, co z tym dalej…

W jednym z postów ma matematyka. pl pokazałem taką definicję przestrzeni a teraz na przykładzie jn.

(21111,51) = 10^2+10^1+10^1+10^1, 10^5+10^1)=(140,100010)

Inaczej zdefiniowałem przestrzeń. Nazwam ją Sejf, tu Sejf(140,100010).

Wystarczy zapis (140,100010), bo gdzieindziej taka para uporządkowana już nie występuje.

(140,100010) jest podzbiorem (5,2) - ja już przestałem stawiać nawias klamrowy, bo okrągły nabrał od pewnego czasu zupełnie innego sensu – prawidłowego z resztą.

Rozkładasz szachownicę.

Definiujesz przyszłość zdarzenia (5,2).

Boisz się o Twoją szachownicę – namaluj „chopu” przestrzeń 5[g]×2[m] na kartce papieru z drukarki. Kratki pomaluj mu na czarno jak nie umie sobie wyobrazić, że biała na szachownicy to czarna w przyszłości doświadczenia losowego Lotto.

Ustaw mu czarnymi pionami „pierwsze możliwe zdarzenie

(5,2) = (21111,51) =(140,100010) = {■_{1,2,3,4,5,6}}

Pokaż mu następne możliwe zdarzenie {■_{1,2,3,4,5,7}}

Ja to kieeedyś tak robiłem no i coś to dało…

O. Mam DLA Was pytania sprawdzające.

Problem do rozwiązania.

Zadanie domowe.

Spróbujcie rozwiązać.

To z Waszą korzyścią będzie.

Jakich zmian zależy dokonać w zapisie jw. aby miało ono sens jeżeli następne możliwe zdarzenie to {1,2,3,4,5,7}

Jaką moc ma zdarzenie sejf140,100010.?

Która tożsamość jest prawdziwa?.

1. (5,2) = (21111,51)

2. (5,2) = (21111,15)

3. (2,5) = (21111,51)

Uzasadnij.

Ile zdarzeń zawiera się w sejfie (21111,51) = (140,100010)

Przykład 1

1 6 4

2 3

3 2 godziny

4 1

5 0

1 0

minuty

Przykład 2

1 . 4

2 7 3

3 . 2 godziny

4 . 1

5 . 0

1 0

minuty

……………………

………………………….

…………………………

To jednak nie wszystkie sejfy zdarzenia Skarbiec 52.

tu aligatorze oczekujesz pomocy. Masz, ale tylko palec…

Tobie wystarczy.

Przykład 3

1 6 4

2 . 3

3 . 2 godziny

4 . 1

. 10 0

1 0

minuty

…………………

………………….

…………………

to Sejf (21111,42) = ( ?, ?) . Ile tu zdarzeń i jakie zdarzenia należy wpisać zamiast pytajników?

Co się zmieni, jeżeli zapiszemy możliwe zdarzenie jako Sejf(21111,24).

Czy zdarzenie jw. będzie w tym samym skarbcu czy nie.?

Czy zdarzenie jw. będzie w tym samym sejfie czy nie.

uzasadnij..... Uzasadniajcie. Jak nie będziecie zabierali głosu to tylko dowiecie się czy to się opłaca i całe piękno diabli poniosą w \"pieriot\".

Jaki jest obraz tego zdarzenia w zbiorze do którego należy.

Takich pytań znalazłbym jeszcze parę.

Poszukaj. Może jeszcze jest jakiś sejf jako podzbiór Skarbiec52

Jaką moc ma Skarbiec52 wyrażoną w zdarzeniach Sejf o tak jak niżej

[tex]\\overline{\\overline{ (5,2)}} = ?[\\blacksquare][/tex] = ?[Sejf]

Wtedy obliczysz moc (5,2), ale ta nie będzie równa tej, którą wyznaczyłeś Ekscelu. Obie będą dobre. Tam w Ekscelu wykryłeś, ile jest wszystkich zdarzeń (5,2) zawierających się w Banku. Tu wyliczysz ile zdarzeń jest w Wzorcowym Skarbcu52, gdzie barwnie dodaję: „Znajduje się wzorzec pomiaru czasu każdego zdarzenia Skarbiec52, jakie może zajść jako zdarzenie elementarne w Banku”!.

….Zdarzenie elementarne nie losowe!

Nie Spiesz się. Przecież, chociaż raz chciałeś widzieć porządek.

………To zobaczysz.

…..a to dopiero początek.

Ważne, żeby załatwić jeden skarbiec. Wybrałem 52, ale zamknijmy go całkowicie a będzie się działo….

Mam pytanie.

Czy ja w tym „wyślij to” też dam radę zainstalować Arkusz Excela?

Pozdrawiam i pracuję nad dalszymi podpowiedziami.

A tak po cichu. …chciałbym wiedzieć, jakie losy z moim udziałem przewidujesz na przyszłość, dla rozwiązanego wspólnie rozwiązanego tematu. Ja wiem, że Ty jesteś w stanie Odpowiedzieć na pytanie, które się niebawem pojawi: „Czy to się opłaca”, ale jakie widzisz miejsce dla mnie!

Ja przyznaję, że moje rozważanie tam już nie sięgają.

Daj jakieś zapewnienie.

Pozdrawiam

2009-12-20 (22:31)

status Janio

3566
wpis nr 264 781
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Zapomniałem dodać żebyś uważał bo jest w tym poście kilka błędów np. Bank={1,2,3,8,15,24} z interpretacji geometrycznej wynika, że liczba 24 powinna być zamieniona na liczbę 25.
2009-12-20 (22:55)

status ~aligator

12303
wpis nr 264 792
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

witaj Janio

oczywiście wpis do którego mnie odsyłasz

czytałem na początku poznawania tematu Bank Schron Skarbiec

dziękuję za chęć pomocy

pietrus

cieszę się że jesteś niezmordowany w swoich wysiłkach niesienia kaganka oświaty pod strzechy

a właściwie pod czaszki mniej rozgarniętych czytelników tego forum (myślę o sobie)

przygotowałem sobie już odpowiedzi na twoje poszczególne pytania

i okazuje się że musiałbym zadawać ci kolejne pytania

a to powodowałoby nieczytelność dyskusji

chętnie też skonfrontowałbym moje postrzeganie tematu

z innymi uczestnikami i czytelnikami tematu

czy inni postrzegają ten ład i porzadek

ciekawi mnie jak inne osoby to widzą

pietrus jeszcze raz

wielkie dzięki za twoje podpowiedzi

i dwie sprwy o których wspominasz na końcu

1. niestety nie wiem o jakim \"wyślij to\" piszesz

2. pietrus TY TUTAJ RZĄDZISZ i to ty decydujesz

takie jest twoje miejsce i jeśli chodzi o moją osobę

to tak zawsze pozostanie niezależnie od chwilowych możliwości

pozdrawiam
2009-12-20 (23:09)

status pietrus

4506
wpis nr 264 797
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Dziękuję Janio.

Szkoda, że nie napisałeś, gdzie tego użyłem. Znam swoje przykłady i wiem, że taki jak przytoczył Janio odnosił się do zdarzenia Bank44 i tu Uwaga jest słuszna. Przepraszam, poprawcie, zgłaszajcie.

DO Janio.

Musisz podawać kontekst zdania. Dobrze, że ja się domyślam, gdzie przy jakiej okazji mogłem chcieć podać takie zdarzenie jak wskazuje Janio.

Natomiast suchy zapis jest dobry. Definiuje zdarzenie

Bank = Skarbiec34 = {1,2,3,8,15,24}.

Ponieważ moim zamiarem było zdarzenie Skarbiec 44 - uwaga jest słuszna.

Często łapię się na tym, że zatwierdzę wpis a potem sam na siebie jestem zły, że pośpieszyłem się.

Dziękuję.

Przepraszam.

2009-12-20 (23:42)

status KURKA
Data rejestracji: 2009-01-23
Ilość postów: 2551

4098
wpis nr 264 812
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Może jest to dobry moment by krótko opisać (tylko proszę bez terminologii i bez LaTex-a) po kolei ! Bank , schron, skarbiec, (był jeszcze wariant?) .

Tutaj jest trochę groch z kapustą.

kolega Aligator rozpoczął logicznie formułowanie Banku:

\"\"\"\"\"z tego co zrozumiałem to idea jest nastepująca

mamy zdarzenie - losowane jest 6 kul

wynik losowania umieszczamy na tablicy (6..0, 6..0)(gxm)

każda kulka wyznacza konkretną g i konkretną m

po zdarzeniu mamy 6 g i 6 m (bo było 6 kul)

w swoich wartościach g mogą się powtarzać (ale będzie ich 6)

to sami dotyczy m

odpowiednimi przekształceniami przechodzimy do umownie nazwanego czasu

w postaci pary (g,m)

np.wylosowane kule {1, 2, 3, 4, 5, 6} = (111111,6)

wylosowane kule {1, 2, 3, 4, 9, 18} = (1212,411)

wylosowane kule {1, 2, 3, 4, 25, 28} = (11121,42) \"\"\"\"\"\"\"\"

Pozwolę sobie zaznaczyć dużą literą \"B\" - Bank.

Mamy 3 przykłady wylosowanych kul .

w I przykładzie wylosowano :{1,2,3,4,5,6,} w każdej kuli pojawia się nam 1 godzina , oraz 6 minuta - dlatego też zapis Bank ma postać : B(1,6)

II przykład gdzie wylosowane to {1,2,3,4,9,18} , mamy 1 i 2 godzinę oraz 1 i 4 minutę (tzn tylko te minuty i godziny występują) dlatego też zapis ma postać : B(21,41)

III przykład gdzie wylosowano {1,2,3,4,25,28} , mamy 1 i 2 godzinę oraz 2 i 4 minutę. Analogicznie zapis : B(21,42)

Proszę zauważyć że zapis godzin i minut jest od największej do najmniejszej wartości , czyli nie 12 a 21 w ostatnim przykładzie B(21,42) a nie B(12,42).

Inny przykład :

wylosowane {1,9,17,25,33,41}

dla kolejnych kul godzina i minuta :

1- (6,6) ; 9-(5,5) ; 17-(4,4) ; 25-(3,3) ; 33-(2,2) oraz 41 to (1,1)

więc zapis godzin i minut będzie zawierał aż po 6 cyfr : B(654321,654321).

i jest to najdłuższy zapis , natomiast najkrótszy zapis jest w I przykładzie.

Proponuje dalej przejść do schronu a następnie do skarbca, chyba że jeszcze coś dodać do tematu Banku.

2009-12-21 (00:12)

status KURKA

4098
wpis nr 264 821
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Niestety zasugerowałam się przykładem Aligatora i powieliłam błąd dalej.

W pierwszym przykładzie wylosowano {1,2,3,4,5,6} więc przedstawiają każdą wylosowaną w postaci godzin i minut mamy :

1-(6,6)

2-(5,6)

3-(4,6)

4-(3,6)

5-(2,6)

6-(1-6)

co oznacza że występują godziny : 6,5,4,3,2,1 i minuta 6

zapis w banku będzie : B(654321,6)

podobnie w następnych przykładach Aligatora jest błąd.

Jeśli odnośnie Banku będzie wszystko jasne , to proponuje przejść do następnego elementu jaki występuje w tej układance.

Jeśli wygodniej przejść do Skarbca to może być teraz Skarbiec.

Jeśli jednoznacznie będzie jasne dla wszystkich co jest co i dlaczego tak a nie inaczej to można dalej dyskutować bo wówczas strony dyskusji wiedzą o czym rozmawiają , a nie domyślają się co ktoś może mieć na mysli.

2009-12-21 (01:20)

status pietrus

4506
wpis nr 264 825
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurko.

„…Proponuje dalej przejść do schronu a następnie do skarbca, chyba że jeszcze coś dodać do tematu Banku….”

To pierwsza część odp:.

Prawdę mówiąc masz rację. Do tej pory nie został zdefiniowany Bank. To była najcenniejsza uwaga, jakiej domagałaś się ode mnie już, co najmniej 1 miesiąc temu. Cudowne pytanie Bardzo, Bardzo dużo mi dało i odpowiem jeszcze na to.

Przyjmijmy, że Bank jest zdefiniowany, Bo ja wiem, że jest. Załóżmy, że Ty się z tym zgadzasz i zakładasz się o pewniaka {******} za 3zł.

Przed doświadczeniem masz świadomość, że takie zdarzenie może zajść w przyszłości doświadczenia los…

Masz świadomość, że może zajść Bank.

Jesteś obecna przy losowaniu i natychmiast dowiadujesz cię, że w przeszłości doświadczenia losowego zaszło zdarzenie identyczne jak to o które założyłaś się. Wygrałaś, ale gdzie zaszło wytypowane zdarzenie?!

Chciałbym słyszeć Twoją odpowiedź i na 100% odpowiedział bym „NIE”.

Nie sprawdzając Twojej odpowiedzi powiem: Miało zajść w Bank, a zaszło zupełnie gdzieindziej!!!!!!!

To nic, że wynikiem jego zajścia jest to samo zdarzenie, które mogło zajść jako elementarne w Bank. Zaszło zdarzenie elementarne Schron!!!.

To dzięki tobie znalazłem niepodważalny dowód, że właśnie tak jest, i jestem pewie, że matematyka będzie MUSIAŁA się s tym zgodzić.

Spróbuję jutro. Będze teraz krucho.

Nie dam Ci się zagubić.

Mam dług. wdzięczności.

Pozdrawiam
2009-12-21 (05:58)

status Tajemniczy Don Pedro
Data rejestracji: 2009-04-18
Ilość postów: 722

4474
wpis nr 264 838
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam Wszystkich.

Rzadko tu zaglądam z braku czasu i widzę, że temat ostatnio rozwija się z kopyta.

Problemy definicyjne:

1) Bank

2) Sejf

3) Schron

4) Skarbiec

Dalej: Aligator opracował arkusz w Excelu, teraz się dowiaduję, że tam są błędy. Co więcej nie ma żadnego opisu, nie wiadomo jakie zbiory są tam umieszczone. Same zachwyty Pietrusa, to za mało, szczególnie, że Kurka znalazła tam jakieś kolosalne błędy w zapisie.

Albo to się da zdefiniować logicznie, albo nie.

Mamy do czynienia ze zbiorami i to z dość prostymi zbiorami. Ale jeśli nawet nie ustalimy o co chodzi w kwestiach podstawowych, to tematu się nie ruszy z posad.

Nie chodzi o rzeczy tajne, przecież nikt nie chce klucza do wrót.

Chodziłoby na początek o jakieś definicje oparte na codziennej logice.

I od razu pojawia się globalny problem nierozwiązywalny.

Jak rozumiem Pietrusa interesuje finalny produkt Jego pomysłu /teorii/ jako kreatora, dalej matematyka/matematyków, który/którzy zdefiniuje/zdefiniują problemy jakimś przyjętym językiem symbolicznym oraz programisty czy programistów, który/którzy potrafi/potrafią to przekształcić w program gotowy do odpalenia.

Od razu trzeba zauważyć, że będzie ciężko.

Mam całkiem podobny problem, chociaż podchodzę nieco inaczej do zagadnienia. Również od przeszło 20 lat poszukiwałem programisty. Problemy kreacji i opracowania matematycznego nie są są mnie kłopotem, ale już z programowaniem jest fatalnie. I niestety znalezienie kogoś godnego zaufania graniczy właściwie z cudem boskim.

Wygląda na to, że czeka mnie najpierw kilkuletnie nauka programowania. Po prostu jedyne wyjście to zostać swoim własnym programistą. Oczywiście nie idzie o drobiazgi, ale budowę dość skomplikowanego programu.

Dlaczego miałem takie problemy? Ano proste - nie wszystko można ujawnić. Chciało by się trzymać główny pomysł w sekrecie, przynajmniej do czasu, gdy ewentualni współpracownicy mogliby skorzystać z pomysłu, gdyby okazali się godni zaufania.

Ponadto budowa modelu jest nie tylko długotrwała, ale trwa etapami /epokami/. Trzeba mnóstwo czasu zużyć na eksperymenty. W związku z tym robi się nie jeden model i nie jeden program, ale setki czy tysiące.

I niestety przed laty zawiodłem się na paru osobach, ukradli pomysły. Były to początki współpracy, wiele nie ukradli, zagadnienia początkowe. No ale tak, czy inaczej, ukradli i zwiali. Potem moje pomysły pojawiły się w kilku komercyjnych programach /tak beznadziejnie wykorzystane, że śmiech bierze więc bezużyteczne, ale czego się można spodziewać po programistach/.

Pietrus, Ty będziesz miał taki sam problem do rozwiązania, a nawet jeszcze gorszy, bo Tobie potrzebny jest cały zespół ludzi. Mnie był potrzebny tylko jeden dobry programista i szukam go od ćwierć wieku.

To jest problem, który można pokonać wyłącznie boskim cudem. Tak to widzę. Jaj Pan Bóg się zmiłuje, to ześle człowieka, jak nie, no to do widzenia.

Osobiście od samego początku podejrzewam Cię Pietrus o analizę przestrzeni wielowymiarowej /pół żartem pisałem Ci wtedy o wielomianach/ z uwzględnieniem pojęcia czasu.

I doskonale wiem Pietrus jaki masz dylemat. Po prostu nie możesz tego ujawnić, a ja od dawna domyślam się czego i też nie mam zamiaru o tym pisać.

Ciekaw jestem tylko, czy masz świadomość, że w Twoim modelu jest znacznie więcej wymiarów i nie ma żadnych ograniczeń w budowie zbiorów, dzięki czemu można znacznie wyostrzać postrzeganie tych obiektów...

Wszystkiego Dobrego Wszystkim z okazji Świąt Bożego Narodzenia i oby nadchodzący Nowy Rok był dla Was wszystkich pomyślny
2009-12-21 (10:36)

status ~aligator

12303
wpis nr 264 892
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witaj KURKA

w moich zapisach nie ma błędu

zapisy te dotyczą skarbca (nie banku) a konkretnie g i m według opisu

witaj pietrus

zdefiniowałeś nowe pojęcie sejf

oraz

Wzorcowy skarbiec52

ile zdarzeń jest w Wzorcowym Skarbcu52?

Jeśli dobrze zrozumiałem to jest ich 80

Rozdzielonych w proporcji 10, 40, 30 między poszczególnymi sejfami

Ale czy dobrze myślę?

pozdrawiam

2009-12-21 (11:55)

status KURKA

4098
wpis nr 264 912
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam Aligator i Tajemniczy Don Pedro.

Tajemniczy Don Pedro masz zupełną rację : \"\"\"\"\"\"Mamy do czynienia ze zbiorami i to z dość prostymi zbiorami. Ale jeśli nawet nie ustalimy o co chodzi w kwestiach podstawowych, to tematu się nie ruszy z posad.

Nie chodzi o rzeczy tajne, przecież nikt nie chce klucza do wrót.

Chodziłoby na początek o jakieś definicje oparte na codziennej logice. \"\"\"\"\"\"\"

I dlatego też zaproponowałam by zrobić porządek w tym temacie i po kolei określić w prosty sposób Bank, Schron, Skarbiec , teraz dochodzi Sejf ( może gdzieś się to określenie pojawiło ).

BANK mamy już na określony i na przykładach jest to zobrazowane.

SCHRON to zbiór , którego elementami są Skarbce.

(Schron oznaczmy skrótem \"S\").

W Schronie S (podobnie jaw w banku) opieramy się znów na tablicy (g,m) lecz o wymiarze (6,6) a nie (7,7) jak to było w Banku B.

W ten sposób mamy podzielony S na 36 elementów - Skarbców.

Nazwa Skarbca zawiera opis położenia w S a metoda jest taka sama jak w B, lecz wartość godzin i minut (współrzędnych) jest z zakresu 1-6 (w B było 0-6).

Najmniejsza wartość jest z prawej , oraz z dołu.

Tak więc w prawym dolnym rogu S jest miejsce dla Skarbiec 11.

W lewym górnym rogu jest miejsce dla Skarbiec 66.

Proponuje skrót ,odpowiednio Skarbiec 11 to $11 i Skarbiec 66 to $66.

W ten sposób utworzony podział w S , stworzył miejsce dla 36 Skarbców, jednak możliwe jest istnienie tylko 26 Skarbców ale to lepiej wyjaśnić w opisie Skarbca.

Przykładowy $11 nie istnieje , więc miejsce w S w prawym dolnym rogu jest puste , >>>>> Albo będziemy w trudniejszy sposób definiować S , nie jako tabele o wymiarze 6 na 6 , ale to może niepotrzebnie stwarzać niejasności (chyba że w dalszej części będzie taka potrzeba) .

Jeżeli coś należy dodać to proszę Pietrusa o poprawienie i dodanie niezbędnych informacji .

SKARBIEC - to podzbiór S.

Tworzenie jego nazwy : $11 , czy $66, przedstawiono wyżej.

W Skarbcu (podzbiorze S) znajdują się elementy zdarzenia losowego , oznaczmy skrótem \"Z\".

Dalszą część o Skarbcu proponuje opisać dopiero po ewentualnej korekcie w kwestii Schronu S.

Jeśli użyte skróty B- Bank, S-Schron, $-Skarbiec , Z-zdarzenie los. będą lub mogą się kłócić w jakiś sposób z ewentualnymi dalszymi wyjaśnieniami Pietrusa , to proszę o korektę .

I proszę Pietrus , na razie wstrzymaj się do prostego , krótkiego zapisu kilku tych określeń , by nie czytać 15-stu stron a 2 strony i wiedzieć o co chodzi i co znaczy ten czy inny zapis.

Pozdrawiam wszystkich (na razie z życzeniami się wstrzymam , w końcu temat ruszył i piszemy co dziennie ).

2009-12-21 (14:59)

status Janio

3566
wpis nr 264 973
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam, Kurka

Małe wyjaśnienie. Piszesz, że Skarbiec11 nie istnieje. Jesteś w błędzie. Ten skarbiec istnieje tylko, że jest pusty i nigdy się nie zapełni zdarzeniami elementarnymi. Dla uściślenia podam wszystkie puste skarbce.

Skarbiec51

Skarbiec41

Skarbiec31

Skarbiec22

Skarbiec21

Skarbiec15

Skarbiec14

Skarbiec13

Skarbiec12

Skarbiec11

Przykład z poziomu mężczyzny: czy w każdej kieszeni spodni mamy pieniądze ? Nie. Ja noszę pieniądze w prawej kieszeni, co nie znaczy, że innych kieszeni nie mam. Mam ale puste.

I następna sprawa cyt.\"W Skarbcu (podzbiorze S) znajdują się elementy zdarzenia losowego , oznaczmy skrótem \"Z\". \". Powinno być \"W Skarbcu (podzbiorze S) znajdują się Sejfy.

Do Pietrusa.

Przepraszam cię bardzo ale podałem konkretne namiary gdzie tego użyłeś. Post 2009-12-20 (21:19) na tej stronie.

Nie wiem co było przyczyną,że post 2009-12-20 (21:31) został powielony na post 2009-12-20 (22:31), który prawdopodobnie narobił zamieszania.

Do moderatorów tego forum proszę o usunięcie mojego powielonego postu 2009-12-20 (22:31)

Pzdr.

2009-12-21 (16:50)

status karamba
Data rejestracji: 2006-06-07
Ilość postów: 237

2075
wpis nr 265 025
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam Wszystkich,

Na poczatek chcialbym sie odnisc do tematu.

Od poczatku go \"sledze\" mniej lub bardziej.

I wlasciwie to caly czas zastanawiam sie czy autor kolega \"pietrus\" wie o czym pisze i do konca zna rozwiazanie tego prostego problemu, czy szuka kogos kto mu podpowie co z tym zrobic.

Caly czas mysle sobie ze gdyby znal do konca rozwiazanie to by tego wszytskiego w tak niepotrzebnie lekko skomplikowany sposob nie opisywal tylko by poprostu poszukal np. na Forach dla programistow programiste ktory by mu cala sprawe zaprogramowal.

Ja pytan w sprawie tematu \"Ciekawy problem \" nie mam. Bo problemu w tym nie wiedze.

Dla mnie to wszystko jest juz dawno temu przerobione.

Pytanie jest tylko jak daleko ma to przerobione \"pietrus\" ?

I tu moge sie mylic , bo mam spore watpliwosci czy zna on sprawe do samego konca.

\"Tajemniczy DP\", klopotow ze znalezieniem programisty nie mialem.

Pierwszego \"osobistego\" programiste wylonilem przy pomocy konkursu programistycznego.

Jest najlepszym pod kazdym wzgledzie no i 100% zaufania do konca zycia.

Drugi moj programista to byl napalony amator z ciezka sytuacja finasowa i malymi umiejetnosciami, co spowodowalo ze nie przeszedl drogi eliminacji i poddal sie.

Jego slaby charakter go pozbawil wiedzy no i podobnie jak u Ciebie zadowolil sie okruchami ze stolu. Ciekawostka jest to ze mimo ze mi zwymyslal od roznych takich i owakich to milczy jak grub w sprawach ktorych odemnie sie dowiedzial. \"Wcale mu sie nie dziwie\"

Nasze drogi sie roztaly i slusznie , bo to zabawa dla ludzi z mocnym charakterem i wiedza.

A droga selekcji nie jest latwa.

Moj trzeci \"osobisty\" programista jest jednym z najbardziej pracowitych i rozwijajacych sie programistow jakich znam. Przed nim jest bardzo swietlana przyszlosc i to juz w niedlugim czasie.

Kolejnych z + - 200 programistow mam na uczelni z czego 15 na 99% sa kandydatami na to ze do konca zycia maga byc osobistymi programistami i oddami na 99,99%.

Wybor jest spory.

A wiec to tylko kwestia odpowiedniej selekcji i podejscia do sprawy.

Moim zdaniem masz zle podejscie i w ten sposob nie znajdziesz odpowiedniego programisty.

Po jakiejs procedurze selekcyjnej , nie ma innego wyjcia jak zaufac programiscie i cala sprawe wylozyc na lawe. Warunek jest taki ze masz caly model tak przerobiony ze wiadomo jaki bedzie final. Jest to sprawdzalne i latwe do przetestowania. Inaczej to nie ma sensu kogos meczyc i bawic sie w chowanego.

\"Tajemniczy DP\" ja sie na nikim nie zawiodlem. Po prostu stworzylem taki sposob zeby kandydaci na osobistych programistow sami sie na sobie zawiedli lub tez skrzydla im urosly i znalezli sie w grupie \"Tylko dla Orlow\". U mnie na trzy proby wygrywaja 2:1 Orly.

Jak bys potrzebowal pomocy to daj jakis mail.

To tyle o programistach.

\"pietrus\" lubisz problemy ? To mam dla Ciebie jeden, ktory od juz kliku lat przewala sie po roznych Forach i do dzis nie zostal przez nikogo nie rozwiazany.

Na tym Forum masz szczegoly:

http://www.g-lotto.info/forum/viewtopic.php?f=36&t=27

http://www.g-lotto.info/forum/viewtopic.php?f=36&t=74

Jest jeszcze inny maly problem nazywa sie NSnS, ale to osobna sprawa.

Ja uwazam ze to bardzo ciekawa ze przez tyle lat i w dobie takich pomocy technicznych nikt tego nie pokonal , a zabierali sie do tego ludzie roznej \"masci\".

Prawda jest to ze liczylem ze co najmniej kilka osob to rozwiaze i bedzie to powiedzmy \"przepustka\" do tego ze bede mogl z tymi osobami pogdac, itd.

W efekcie jest tak ze sie z nikim nie wymieniam zadnymi informacjami , nie interesuja mnie tez osiagniecia innych osob. Jedynie co, to od czasu do czasu sluze malymi podpowiedziami niektorym pracowitym osobom.

\"pietrus\" jesli Twoj \"Ciekawy problem\" dla Ciebie nie jest problemem to ta zagadka jest w ciagu sekundy przez Ciebie rozwiazana.

(Tylko nie zrob takiej pomylki jak kolega Mariusz ktorego uwazam za jedna z niewielu osob na tym Formu ktora kiedys pisala z sensem. On napisal kiedys na Forum, ktore zostalo juz skasowane ze \" systemami skroconymi on sie nie zajmuje i jak chce to mnie skontaktuje z najlepszym specjalista od systemow skroconych\". To oczywiscie wielka pomylka wynikajaca ze zlego rozpoznania zadania.)

Do zagadki zachecam tez \"Tajemniczy DP\". Jesli od 20 lat masz sprawe opracowana to jest dla Ciebie poprostu zabawa ta \"Zagadka Swiateczna\".

pozdrawiam serdecznie

Karamba

2009-12-21 (20:17)

status pietrus

4506
wpis nr 265 097
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

...Z doskoku.

ad. post z 2009-12-21 (10:36)

wypowiedź aligatora:

..”w moich zapisach nie ma błędu…”

Potwierdzam pietrus.

wypowiedź aligatora:

….”zdefiniowałeś nowe pojęcie sejf

oraz

Wzorcowy skarbiec52…”

Sejf prawda nowy - czy to należy uznać za definicję to można dyskutować, ale o to chodzi.

Te nazwę wzorcowy Skarbiec to zarzuć. To niczym nieuzasadniony lapsus.

aligator idź obraną drogą.

Ona prowadzi….. Nie zapomnij tylko o mnie, bo to wszystko, czego mogłem jeszcze doświadczyć.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
2009-12-21 (22:54)

status pietrus

4506
wpis nr 265 175
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

ad Janio 2009-12-21 (14:59)

Janio!

Z tym wyliczaniem zbiorów pustych to może być ciekawie?

Przyjmuję, że ja wymyśliłem to, zabieram głos, zamierzam stoczyć bój o prawdę głoszonej przez matematykę teorii (aż w uszach trzeszczy) a w rzeczywistości chwieję się na nogach i to nie z powodów wywołanych sztucznie.

Ja nie byłem tak uczony, bo moja edukacja przemknęła jakoś obok Rach. Prawd. i wszystko co ogłoszę wywodzę raczej w własnych rozważań.

Powszechnie podaję się wszelkim uczniom, studentom i w ogóle: wylosowano numer 1 zaszło zdarzenie elementarne w Omega. W drugim ciągnieniu wylosowano numer 49…. zaszło zdarzenie losowe {1,49}! Ciekaw jestem czy rozumiem to dobrze – możesz mnie poprawić.

Tak może się dziać w zbiorach zdarzeń elementarnych zdefiniowanych w przyszłości doświadczenia losowego.

Przykład:

Rzut kostką

Zbiór zdarzeń elementarnych definiuję wg rankingu rosnącego

Zbiorem zdarzeń elementarnych jest zbiór

\\Omega = {■■■■■■}

nie ważne teraz jest to, że Ty byłeś nauczony {1,2.3,4,5,6}. Tak, czy inaczej na to samo wychodzi.

Tu jednak nieodwołalnie i będę tego do upadłego bronił: Zbiór \\Omega został zdefiniowany w przyszłości doświadczenia losowego. Teoria Rachunku Prawdopodobieństwa wymaga tego: „aby zdarzenia elementarne i zbiór zdarzeń elementarnych zostały zdefiniowane przed przeprowadzeniem doświadczeni losowego”!!!!....- a zatem w przyszłości doświadczenia losowego.

w Takim przypadku zgadzam się, że jeżeli po wykonaniu pierwszego rzutu kostką zaszło np. zdarzenie {1} i jest to wynik zajścia zdarzenia elementarnego w \\Omega to po drugim rzucie może zajść zdarzenie losowe (1,6}. Zgoda.

Janio, Pytam Ciebie: Jeżeli wynikiem pierwszego rzutu kostką jest {1} to gdzie zaszło zdarzenie, którego wynikiem jest {1}?!

Nie próbuj mi odpowiedzieć, że w \\Omega, bo w \\Omega mogło zajść a zaszło gdzieindziej. Tego Was nikt nie uczył! Nie uczył, bo to ja na całe szczęście w tym kierunku nieuczony przy okazji prowadzonego tematu odkryłem.

W naszym przypadku zdarzenie mogło zajść Bank a zaszło gdzie indziej. Zaszło Schron.

Schron jako przyszłość doświadczenia losowego Lotto został zdefiniowany w PRZYSZŁOŚCI DOŚWIADCZENIA LOSOWEGO LOTTO. Tak nie mylę się. Przyszłości w przyszłości. Dlatego w schronie każde zdarzenie zachodzi jako zdarzenie elementarne.

Przykład

Zdarzenie {1,6} tu ma dokładnie jedno i tylko jedno miejsce, gdzie może zajść jako zdarzenie elementarne Skarbiec..

Pogłówkuj, w jakim miejscu Schronu, ja już ci pomogę w jakim Skarbcu zaszło (tu ZASZŁO, ale to kolejna historia) ZDARZENIE ELEMENTARNE {1,6}.

To bardzo pouczające.

A gdzie oznaczyć miejsce zajścia zdarzenia, którego wynikiem po 5 ciągnieniach numeru jest {2,4,5,1,3}.

No dosyć już. Inni niech się też zastanowią nad odpowiedzią. Nie czekajcie na aligatora.

Myślę, że on sam będzie tu ważył słowa.

2009-12-21 (23:34)

status piertus
Data rejestracji: 2009-06-02
Ilość postów: 5

4673
wpis nr 265 193
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

W zbiorze Schron jest taki Skarbiec, że nie każdy zawierający się w nim Sejf może zajść jako zdarzenie elementarne Skarbiec.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

2009-12-21 (23:51)

status pietrus

4506
wpis nr 265 197
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

aligator - pytasz:

......\"ile zdarzeń jest w Wzorcowym Skarbcu52? (nie mam wzorcowego Skarbca52 - to pomyłka)

Jeśli dobrze zrozumiałem to jest ich 80

Rozdzielonych w proporcji 10, 40, 30 między poszczególnymi sejfami\".....

To masz dobrze.

Brak Ci jednej definicji przestrzeni.

Ona da Ci dużo Szuflad, a w każdej jak w pudełku dla lalek.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 15 16 17 ... 91 92
Wyślij wiadomość do admina