Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 11 12 13 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Ciekawy problem |
2009-08-10 (23:22)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 219 774 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czeeeee. Dylong. Ja chcę taką tabelkę umieścić w miejscu, gdzie zostanie przyjęta. Rozbuduję ją sobie. Jak ma to być napisane, żeby mogło być w innym miejscu!!!! Mogę nie zdążyć odpowiedzieć i zamilknę do końca tyg. Napisz to tak, że jak skopiuję w odpowiednie miejsce to będzie wyglądała jak chcę. Dzięki. |
2009-08-10 (23:26)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 219 775 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dylong. I jeszcze jedno. Ja nie poddałem się. Dużo się nauczyłem. Kurka pomoże. Wiem to. |
2009-08-11 (00:06)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 219 777 [ CZCIONKA MONOSPACE ] kurka ma dobre serce ale nia ma nieograniczonego czasu ![]() Pietrus , pisz bardziej dla nas zrozumiale to może jakoś , \"CÓŚ\" wymyślimy. Nie wiem o co chodzić może z programowaniem , bo na razie za bardzo w ogóle nie wiem o co chodzi ![]() Tak więc nie przeceniaj moich możliwości. Ide spać bo już późno a z reguły dopiero teraz mam troche czasu by coś napisać i poczytać . Pozdrawiam. |
2009-08-11 (08:21)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 219 789 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do niedzieli |
2009-08-19 (23:26)![]() Data rejestracji: 2009-08-16 Ilość postów: 11 ![]() | wpis nr 222 162 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Szkoda że temat sie urwał,był godny uwagi,pozdrawiam. |
2009-08-19 (23:35)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 222 166 [ CZCIONKA MONOSPACE ] blanko temat na pewno się nie urwał Ja miałam zrobić pewną analizę dla jednego z forumowiczów i nie ma szans bo brak czasu ( sezon w pełni) i tu tak na szybkiego po parenaście minut dziennie ( i to niecodzewinnie) pisze. podejrzewam że Pietrus też ma jakieś kłopoty czasowe, lub z netem i kiedyś cos napisze. Dla mnie lepiej że nie pisze bo nie mam czasu . A musze jeszcze \" cóś\" napisać w innych działach. I tu i tam minutka i poczytać i 0,5 godziny się do kupy za cały dzień zbierze . A czas w dzisiejszych czasach jest \" ciężki\". A szkoda. |
2009-08-19 (23:56)![]() Data rejestracji: 2009-08-16 Ilość postów: 11 ![]() | wpis nr 222 174 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mimo to pozdrawiam i mam nadzieje ze dalszy ciog nastopi,dobranoc. |
2009-08-20 (00:18)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 222 175 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Również ide spać , bo o 8-smej trzeba wstać ![]() Może Pietrus napisze nam coś więcęj niż \" cóś\" i może wtedy jakoś GO sprowadzimy na dobrą drogę , albo ON nas sprowadzi na Lepszą . Na razie błąkamy się wśród określeń i nic więcej . Suche określenia dla mnie nie stanowią podstaw to czegokolwiek . Nie neguje , ale mam obiekcje. Pietrus , nie wyrażaj się \"ściśle matematycznie\" - skoro (masz) albo możesz mieć z tym mały problem. Używaj słów pospolitych, (zdań, związków frazeologicznych, porównań , itp.) Tak aby Cię każdy zrozumiał. jak ktoś nie rozumi , to zapyta , a ty w bardziej \"ilustracyjny\" sposób odpiszesz. I nie ma co się tu rozdrabniać nad \"ZAPISEM\" bo kwestia jest nie w zapisie a w \" INTERPRETACJI \" zapisu. ok????????????????? |
2009-08-20 (10:18)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 222 204 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witaj Kurka i blanco. Problemy mam, ale głównie z reakcją tego, co powinie Wszystkim przekazać. Wiem, że nie wyrażam się fachowo i wiem, że mam z tym problemy. Chciałem się czegoś nauczyć od Was, ale jedni tylko czytali, inni zaś nie pomagali. Wszelka „dyskusja” raczej zmierzała do ostrej wymiany słów niż służyła mojej edukacji. Jeszcze raz apeluję i przypominam: „ Temat zrodził się ok. 50 lat temu i wtedy myślałem kategoriami kodu obrazkowego”. Dzisiaj chcę o tym pisać, ale pisz jak języka nie staje. Wiedzcie, że ciągle stoicie tyko o maleńki kroczek od poznania. Jak go zrobię (przepraszam) „rozdrapiecie temat na strzępy” i wtedy nie będę już wam potrzebny. Kurko – zapis odgrywa tu nieprawdopodobną rolę. Sama niebawem się o tym przekonasz. To klucz do wszystkiego! Przechwalałem się tu o idealnym porządku w zbiorze zdarzeń elementarnych Omega\\DL, ale pojawił się Ktoś, kto zwrócił moją uwagę na inne przeznaczenie tego, co chcę przekazać. Mówi Wam coś słowo „Enigma”? Czy wyobrażacie sobie prognozowanie wyników przyszłości DL na podstawie wyników osiągniętych w przeszłości?! Już niemal za chwilę wskażę Wam, jak odczytać pierwsze informacje niesione w ciągu archiwalnych wyników DL a z pewnością i innych gier liczbowych. Ktoś tu, czy tam stwierdził: „…że, w DL nie ma systemu!”. Ale co to jest system…?! W oczekiwaniu na moje wypowiedzi (z trudnością redagowane) spróbujcie ustalić. Co to jest system w grze liczbowej?! Może dzięki temu będziemy mogli ustalić czy kierunek prowadzonej tu dyskusji wiedzie ku projektowaniu takich sposobów zawierania zakładów, o których można powiedzie system. PS. Kurko – prowadziłbym z Tobą dyskusję, ale poza forum. Innych poważnych sposobów nie znam. Pozdrawiam. |
2009-08-20 (15:47)![]() Data rejestracji: 2006-07-21 Ilość postów: 2814 ![]() | wpis nr 222 323 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pietrus, rozpocząłem dziś boje z LaTeX-em... trudny temat, można wszystko ale zgłębić trzeba, czas.... Z tabelami każdy ma jakieś problemy, co dopiero początkujący. Dziś zrobiłem przykładową tabelę 8x8 (z grubsza komórki kwadratowe) ![]() kod: \\renewcommand{\\tabcolsep}{0cm} \\renewcommand{\\arraystretch}{2} \\begin{tabular}{|p{1cm}|p{1cm}|p{1cm}|p{1cm}|p{1cm}|p{1cm}|p{1cm}|p{1cm}} \\hline 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 \\\\ \\hline 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 \\\\ \\hline 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 \\\\ \\hline 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 \\\\ \\hline 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 \\\\ \\hline 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 \\\\ \\hline 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 \\\\ \\hline 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 \\\\ \\end{tabular}[/tex] I tu mam problem, zmieniam wartość domyślną odstępu od linii tabeli \"tabcolsep\" na 0 bo tak łatwiej operować jej rozmiarami, następnie zmieniam domyślne odstępy między wierszami \"arraystrech\", później definiuję szerokość każdej komórki na 1 cm. Ale dalej jestem bezradny... jak zastosować wyrównanie tekstu, na razie jest z lewej przyklejony do linii (bo brak \"tabcolsep\"), nie wiem jak wycentrować... Pozdrawiam |
2009-08-20 (22:50)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 222 469 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dylong, Nie mogłem się doczekać na Twoją pomoc i właśnie w tej chwili zamieściłem na forum matematyka swoje gryzmoły na temat tej tablicy. Dziękuję napewno przestudiuję to. Narazie pozdrawiam. |
2009-08-20 (23:24)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 222 481 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dylong - a może ktoś inny. Czy taką kratkę można zakreskować, przekreślić po przekątej, zakolorować, lub jakoś inaczej wyróżnić?! |
2009-08-21 (12:44)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 222 571 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Właśnie zamieściłem nowy wpis na matematyka.pl |
2009-08-21 (13:52)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22655 ![]() | wpis nr 222 591 [ CZCIONKA MONOSPACE ] tu masz chyba to czego szukasz; http://en.wikibooks.org/wiki/LaTeX/Tables Alternate Row Colors in Tables The xcolor package provides the necessary commands to produce tables with alternate row colors, when loaded with the table option. The command \\rowcolors{<starting row>}{<odd color>}{<even color>} has to be specified right before the tabular environment starts. \\documentclass{article} \\usepackage[table]{xcolor} \\begin{document} \\begin{center} \\rowcolors{1}{green}{pink} \\begin{tabular}{lll} odd & odd & odd \\\\ even & even & even\\\\ odd & odd & odd \\\\ even & even & even\\\\ \\end{tabular} \\end{center} \\end{document} File:LaTeXAlternateRowTable.png |
2009-08-21 (14:56)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 222 613 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ach 777ch. Czuję, że to jest ty czego poszukuję, ale wstyd mi się przyznać. No wiesz. Ten język. Napisz mi jeszcze, czy tym mógłbym posługiwać się na ...pasko.pl?] ajajajajaj................. Wiesz co ja się nakombinyję, żeby coś sklecić. Idzie mi to coeaz lepiej, ale przedemną las nieprzebyty... Nie wiem jak dam sobie radę w najbliższej przyszłości. Podsuń jeszcze jakąś propozycję. |
2009-08-22 (22:25)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 222 937 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Uczestnicy Forum. Zwracam się do Was z Prośbą o pomoc w sformułowaniu nowej definicji zbioru zdarzeń elementarnych Bank. Sami wiedzieliście jak „krztusiłem” się formułowaniem określeń w znanym mi języku. Od nazwy Bank nie odstępuję. Dlaczego, okaże się. Mamrotałem coś o zbiorze zdarzeń Omega = Bank. Znacie już obraz Banku. Pomóżcie sformułować jakąś w miarę poprawną definicję Bank, z uwzględnieniem znaczenia pojęcia „Ranking wariant” (Super ważne!), gdzie ważną rolę odgrywają: zbiór {G} godzin! o mocy |{G}| = 7[g] i zbiór {M} minut! o mocy |{M}| = 7[m] . Lepiej, żeby była poprawna, ale można przyjąć poprawkę na to, że definiowana jest przez kilkunasto letniego młodzieńca, który ledwie się czegoś domyśla. Natychmiast po wykonaniu zadania jeszcze raz zdefiniujemy Bank, ale teraz !!!! Definicja będzie oparta na zależności funkcyjnej miejsca zajścia zdarzenia w Bank od godziny g i minuty m w zbiorach {G} i {M}. Przyjmując, że (gwiazdka) {*} to miejsce kolor czarny {przyszłość} a gwiazdka kolor biały {} (nie widać białej gwiazdki) w bank, w przyszłości przeprowadzonego doświadczenia zdarzenie będzie mogło zajść w miejscu określonym funkcją {*} = f(g,m) a wynikiem jego zajścia w Bank będzie {} = f(g,m). Wy czekacie na mnie, ale ja czekam na Was. Kurko. To może być również Twoja działka. Pozdrawiam. Pietrus |
2009-08-23 (21:14)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 223 135 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pietrus czy : \"zbiór {G} godzin! o mocy |{G}| = 7[g] i zbiór {M} minut! o mocy |{M}| = 7[m] \" własnie dlatego ma moc =7 bo macierz 7x7 ??? (49 liczb ???) czy nie prościej używać sformułowań bardziej przyziemnych niż wprowadzać dziwnie brzmiące minuty i godziny ? może wiersze i kolumny? Niestety nie mam czasu na zgadywanie i pisanie bajek. Jak coś faktycznie ciekawego w tym temacie bedzie to zapewne nie tylko mnie ale i innych zainteresuje i napiszą tu. na razie błądzisz w kółko przez kilkanaście stron i nic wiele z tego nie wynika. powodzenia. |
2009-08-24 (18:45)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 223 363 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurko. Już niedługo zauważysz, że te zbiory {G} i {M} i ich moc wcale nie są takie głupie jak wyglądają a swobodne korzystanie z ich definicji przyniesie nieocenione usługi. Jeszcze czekaj. Pamiętaj, że ja nie jestem matematykiem, ale mam pomysł jak opisać w języku, który wzbudzi zainteresowania czytelnika. Ty matematyk dasz sobie z tym radę, ale poradzić ma sobie „On” statystyczny gracz. Wpakowałem się teraz na matematyce w „kozi róg”. I nie umiem wybrnąć. Tak będzie niezręcznie, ale muszę zdefiniować te ciekawie zapisane funkcje. Od tego się zacznie. Pozdrawiam |
2009-08-31 (20:18)![]() Data rejestracji: 2009-08-16 Ilość postów: 11 ![]() | wpis nr 225 563 [ CZCIONKA MONOSPACE ] witam wszystkich graczy,i znow cisza,a był to temat godny uwagi.wielka szkoda ze na tym koniec.pozdrawiam. |
2009-09-01 (00:07)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 225 651 [ CZCIONKA MONOSPACE ] blanko ciekawy , bo pietrus w ciekawy sposób potrafo \"podgrzać atmosferę\" ale to nic w porównaniu z : http://forum.multipasko.pl/n_viewtopic.php?id=2546&page=1 Pietrus pisz po polsku a nie \"po matematycznie\" - tak będzie łatwiej tobie i nam wytłumaczyć . wszelkie nieściśłości typu \"co masz na myśli mówwiąc (pisząc) ......to i owo .... wyjaśnimy w postach. pozdrawaiam. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 11 12 13 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |