Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 9 10 11 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Ciekawy problem |
2009-07-24 (22:54)![]() Data rejestracji: 2006-07-21 Ilość postów: 2814 ![]() | wpis nr 215 746 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pamiętam ową KLM ale z 70-tych lat, była OPIECZĘTOWANA... aby rozpocząć losowanie należało złamać pieczęcie... Pietrus, sprostuj mnie jeśli się mylę |
2009-07-24 (23:17)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 215 752 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Coś za dużu tych wierszy mi się mamalowało w tej kasecie z post 2009-07-24 (22:27) Cieszę się dylong, że i Ty pamietasz. Dostrzegasz zatem, że lata nad tym pracowałem! Prawie nic tu nie jest z palca wyssane. Szkoda, że nie skomentowałeś poprzedniego post. Płocharz, miał by ze mną o czym dyskutować. Czuję, ze jestem o kilkanaście lat wcześniej, bo znacznie dalej, głębiej i dokładniej. zaprojektowana przeze mnie przestrzeń jest bogatsza o ładnych parę wymiarów. Pozdrawiam. |
2009-07-25 (01:47)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 215 765 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Milo mi ,ze mnie jeszcze pamietasz Pietrus ,ale mysle ,ze nie jestem w stanie Tobie , Nam pomoc. Twoj temat to dla mnie za wysoki poziom . No chyba ,ze chcesz uzyc mojego nicka w jakims doswiadczeniu to prosze bardzo ![]() |
2009-07-25 (11:35)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 215 797 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Twój krótki post mrowa jest bardzo wymowny w swym zakończeniu. Jestem pewien, że przy Twojej rozwadze nie doszłoby do przeprowadzania tego typu doświadczeń. Zetknąłem się z ciekawą grupą ludzi, którzy robili wszystko, aby nie realizować tematu, a przecież wszystko ma swój czas. Tak też mogło być, ale Ci, których napotkałem, nie chcieli czekać i nie tyle domagali się, co natarczywie żądali! Nie długo dowiesz się tu, na Tym forum, że podstawą zrozumienia jest zdefiniowanie notacji, jako formy jednoznacznego porozumienia. Jeżeli dotarłeś do źródła, do którego i ja przed kilkoma godzinami dotarłem, to wcale nie dziwię się, że odniosłeś wrażenie: „za wysoki poziom”. To ewidentny przykład, gdzie poruszono problem, nie definiując notacji. Na to jednak nie pozwolili mi Ci, którzy stanęli „murem”. Wystarczy, że będziesz stawiał konstruktywne pytania zwracając uwagę na ewentualne błędy, nieprawidłowości, przekłamania w interpretacji istniejących pojęć, do których dopasowuję inaczej brzmiącą definicję. To wszystko ma Kierunek. NOTACJA. To tak jak z całką. Naucz ucznia całkowania, jak uczeń nawet nie wie, co to jest różniczka!? Od czego byś zaczął? Zapewniam wszystkich jeszcze raz: „Dajcie sobie wyłożyć „nowe podstawy” a zbudujemy razem Bank o tak fantastycznej architekturze, że zadziwi Was na tym forum i poza nim. Będziecie mogli poruszać się w nim ja w najbardziej skomplikowanym labiryncie, ale dozwolona droga, zawsze z dokładnością szwajcarskiego zegarka będzie prowadziła w kierunku, bez względu na to, co to oznacza. Pozdrawiam mrowa\'ę i Was. |
2009-08-03 (21:37)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 218 303 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Eh pietrus nie doceniasz mnie zdazalo mnie sie przeprowadzac rozne doswiadczenia losowe czesto wysmiewane tu na forum . Ale jak do licha zaobserwowac los nie robiac tak prymitywnych doswiadczen ? Poczytalem troche Twoj temat na matematyka.pl widze ,ze latwo nie jest dyskutowac z matematykami . Szkoda ,ze tutaj ludzie ktozy zapewne maja wiedze i temat jest im wyjatkowo bliski nie chca sie udzielac. Ja Tobie pomoc nie umiem mnie interesuja rzeczy proste takie jak chociazby macierz 7x7 . Dlamnie jest to 7 pietrowy blok z 49 oknami wiem ,ze swiatlo moze byc wlaczone tylko w 6 oknach w jednym czasie. To mi na poczatek wystarczy bo wiem ,ze nikt mnie nie uszuka wlaczajac swiatlo tylko w 5 oknach . Pozdrawiam Cie pietrus mam nadzieje ,ze temat Tobie sie rozwinie . Jedno juz wiesz ,ze ludzia ciezko jest myslec inaczej niz gotowymi juz schematami. |
2009-08-03 (23:37)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 218 336 [ CZCIONKA MONOSPACE ] mrowa. Po takim spostrzeżeniu dałeś sygnał, że masz wyobraźnię. Odpowiem. |
2009-08-04 (11:58)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 218 370 [ CZCIONKA MONOSPACE ] mrowa. Przygotowuję dla Ciebie i Was odpowiedź na poprzedni Twój post. Podziel się z nami swoimi uwagami pozostającymi w związku ze zdarzeniem {Bank\\7*7}. (sens zapisu myślę, że rozumiesz). Porównamy drogę, którą Ty wybrałeś z moją. Tą, którą ja poszedłem. Śmiało. Naprzód. Kręć tą korbką! Bo oni nie wierzą, że skomplikowaną drogę można zdefiniować w elementarnie prosty sposób. Niektórzy jeszcze nie rozumieją, jak można pożytecznie bawić się. |
2009-08-04 (22:59)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 218 525 [ CZCIONKA MONOSPACE ] mrowa. mrowa. To nie możliwe!!!!! mrowaaaaaa! Nie wiem ile miałem lat, ale mógłbym policzyć. Zbliżał się wieczór i musiałem intensywnie myśleć o powrocie do domu. Ciepły i pogodny wieczór. Leżałem ma porośnięty, trawą pagóreczku i spoglądałem w kierunku wschodnim. Przede mną stał blok mieszkalny. W niektórych oknach paliło się światło, gdy nagle na skutek zapewne awarii w całym rejonie pociemniało. Rozmyślałem o wielkiej wygranej, gdy wtem zasilanie powróciło i zapaliło się tylko 5 okien (5 nie sześc). Bank. To był mój bank. mrowa skąd wiedziałeś. Przeglądałeś moje notatki?! Bank to miejsce, gdzie pokazać obrazy wszystkich możliwych wynikó przeprowadzanych losowań w Grze. bujna wyobraźnia… W Banku „siedział” (kasjer). To skojarzenie z Bębnem Maszyny Losującej dalej (BML). Przeprowadzone w dniu 27-sty-1957 r. w Warszawie 1 Losowanie w Grze o podobnie brzmiącej nazwie można było zapisać 1A = {08, 12, 31, 39, 43, 45}. Oczywiście nawet na taki zapis nie było mnie stać. Organizację pracy w Banku wyobrażałem sobie tak?!. Kasjer obliczył wpływy i podzielił nagrody. Czekał na losowanie. Na podstawie odnotowanego wyniku zestawiał 12 cyfrowe konta bankowe np. 081231394345 i sprawdzał w podziemnej części Banku – Schronie czy takie konto istnieje?! Zobaczcie. Nie miałem pojęcia a coś mnie ciągnęło. mrowa. Ty mówisz, że to dla Ciebie za trudne. Guzik prawda. Ty idziesz podobną, najprostszą drogą, Ty idziesz dozwoloną drogą. Powodzenia. Ale namów tych odważniejszych. Dyskutujmy a opanujemy problem. |
2009-08-04 (23:15)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 218 528 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pietrus Czytam ten temat na bieżąco i boje się go dalej czytać ![]() Mam może zbyt matematyczne podejście a nie filozoficzne . Dla mnie zakrawa on (ten temat) o strefe 11 ![]() Musiałbyś coś konkretnego powiedzieć a ty za przeproszeniem nic ciekawego od A do Z (lub w nawet sensownym skrócie) nie powiedziałeś , tylko za w)w przeproszeniem mówisz w kółko to samo w sumie nic. Kto tu ma w takim razie coś napisać , skoro mało kto Cię rozumie. Na tym forum jest setki ludzi którzy chcą a tylko kilkadziesiąt którzy dają. |
2009-08-04 (23:40)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 218 535 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurka. Mam plan. Wtedy kiedy nie będę pewny swego zapytam a wtedy zabieraj głos. To już za krok. Już nie długo. Może każdego dnia. Już nie długo możesz się nawet przyczepić do niefortunnego mojego sformułowania i wtedy pokaż się, że masz coś do powiedzenia a będę Ci wdziędzny. Mam plan. Ty sens złapiesz w mig, ale być może ktoś będzie zadowolony, że rozumie. Cierpliwości. |
2009-08-04 (23:52)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 218 536 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Każde sformułowanie które jest nie do konca jasne , można rozwinąć na przykładzie z życia, czy z innej dziedziny wiedzy (nauki) nie koniecznie na gruncie matematyki. Mi w cale nie chodzi o czepianie się \"głupot\" w postaci sformułowań ale o sens- całokosztalt. nie pali się ![]() pozdrawiam. |
2009-08-05 (02:42)![]() Data rejestracji: 2009-06-13 Ilość postów: 213 ![]() | wpis nr 218 541 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Zapis {Bank\\7*7} chyba jest sprawa oczywista co sie w nim kryje. Pietrus musze Cie zmartwic w tym miejscu nasze drogi prawdopodobnie sie rozchodza . Ty masz jeden budynek mieszkalny podejzewam ,ze patrzysz sobie na niego z roznych stron a moze nawet potrafisz go obracac do woli. Ja wychodze z zalozenia ,ze Bank 7*7 ma swoich klientow , ktozy musza gdzies mieszkac . W takim razie stram sie budowac mniejsze domy dla klientow Banku. Lokale mieszkalne nie sa rozdawane przypadkowo . Zawsze w ,ktoryms z mniejszych blokow pada glowna wygrana czesto bloki musza sie dzielic wygrana z sasiednimi . Jako projektant osiedla znam wszystkie numery mieszkan . Sasiadow znam z widzenia nie interesuje mnie ich zycie prywatne nie potrzebuje wiedziec o ktorej godzinie pija kawe a o ktorej wyprowadzaja psa na spacer. Tobie pietrus udalo sie to zrobic lepiej masz tylko jeden BANK i jednego Kasjera . Narazie nadazam mozesz kontynuowac jesli masz ochote. Na sile tu nikogo nie przyciagne jak juz to sami przyjda chociaz wiekszosc juz tu pewnie jest . Ja jestem tu na forum sam tak jak i Ty . Raz sie udzielilem w innym temacie to kolega odpisal mi ,ze malo jeszcze wiem bo mam tylko 13 postow . Zaprzeczac nie bede. Ja jestem zmuszony odpisywac z opoznieniem stosunkowo dlugi dzien pracy i inne zawirowania nie zawsze pozwalaja byc w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie. Jedynie chyba tylko Ty mozesz tu przyciagnac tych odwaznych i tych z wiedza. pozdrawiam |
2009-08-05 (10:02)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 218 557 [ CZCIONKA MONOSPACE ] KURKA Ty masz się czepiać wygadywanych szczególnie przeze mnie głupot, nie będę ich wtedy powielał i nauczę się od Ciebie czegoś. Rób to jednak konstruktywnie. Pokaż jak byś Ty to widział! Zależy mi na tym szczególnie teraz. Na wstępie. Przygotuj się na pojęcie przestrzeni zdarzeń elementarnych. Podstawa Wikipedia. Dlaczego. Bo statystyczny uczestnik tej dyskusji, gdzie ma szukać właściwej dla niego informacji?... Nie bój się. Pogadamy. Tylko, żebyś w określonej chwili nie zwinął zabawek i poszedł na swój podworzec. |
2009-08-05 (22:13)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 218 718 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Uczestnicy forum: dsg, Tajemniczy Don Pedro, dylong, Pasko, Adameus, Loeo why?, łakeme, hehehe, kurka i wszyscy inni, których nie wymieniłem a mogli by zabrać głos. Dzisiaj ja mam do Was pytanie. Odpowiedzcie ku uporządkowaniu mojej wiedzy. Muszę rozegrać do końca Wielką wojnę, ale muszę wiedzieć!. To będzie kilka pytań: - Czy przestrzeń zdarzeń elementarnych jest podzbiorem przestrzeni? Jak takie pytanie skomentować? Następne pytanie będzie dot. Zbioru zdarzeń elementarnych, ale najpierw 1. Jeżeli jesteście ze mną to składajcie „zeznania”. Podyskutujmy jeśli będzie trzeba. Pozdrawiam. |
2009-08-05 (22:19)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 218 722 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Czy przestrzeń zdarzeń elementarnych jest podzbiorem przestrzeni?\" Sprecyzuj, proszę, swoje pytanie. Czy przestrzeń zdarzeń elementarnych jest podzbiorem JAKIEJ przestrzeni? Amadeus |
2009-08-05 (22:39)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 218 727 [ CZCIONKA MONOSPACE ] NIE. Chyba że chcesz by traktować inne gry losowe również jako inne przestrzenie zdarzeń elementarnych i wówczas cała grupa gier losowych \"nadprzestrzenia\" a twoja (ujęta w pytaniu) przestrzeń będzie wtedy podzbiorem tej \"nadprzestrzeni\" . Napisałam \"nadprzestrzeni \" aby słowo przestrzeń nie zrobiło masła maślanego. ![]() |
2009-08-05 (22:41)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 218 730 [ CZCIONKA MONOSPACE ] powinno być : Chyba że chcesz by traktować inne gry losowe również jako inne przestrzenie zdarzeń elementarnych i wówczas cała grupa gier losowych będzie \"nadprzestrzenią\" a twoja (ujęta w pytaniu) przestrzeń będzie wtedy podzbiorem tej \"nadprzestrzeni\" . |
2009-08-05 (23:05)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 218 740 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Chcę tu wyrazić, że pod pojęciem przestrzeń rozumiem: Przestrzeń to dozwolona droga upływu czasu w kierunku, gdzie jedynym zdarzeniem jest kierunek. Ku ostrożności dodam, że przestrzeń jest Pojęciem Pierwotnym i to, co tu napisane to niestety moje \"wypociny\". Czy tak pojęta przestrzeń może być rozumiana jako nadzbiór, gdzie zdarzeniem jest przestrzeń zdarzeń elementarnych? |
2009-08-05 (23:13)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 218 744 [ CZCIONKA MONOSPACE ] W czasie jak redagowałem pytanie nadeszły odpowiedzi (KURKA) przekonała mnie. Dzięki Rozumiem. |
2009-08-05 (23:23)![]() Data rejestracji: 2009-04-22 Ilość postów: 259 ![]() | wpis nr 218 746 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wiem, że o zbiorze zdarzeń elementarnych wyraża się inaczej. Uwaga na grę słów. Matematyk załwtwi to jednym cięciem, ale czy jest tu coś do uratowania a co nie wytrzymuje krytyki. Dlaczego nie wytrzymuje ale tu nastaw się na mój opór chyba, że przedstawione argumenty nie pozoatawią wolnego miejsca Zbiór zdarzeń elementarnych to jednoelementowy podzbiór przestrzeni zdarzeń elementarnych, gdzie jedno i tylko jedno zdarzenie może zajść w jednym i tylko jednym kierunku, którym jest przyszłość przeprowadzanego doświadczenia. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 9 10 11 ... 91 92 Wyślij wiadomość do admina |