Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]


Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 10 11
Wyślij prywatną wiadomość do admina
Przewiń wpisy ↓

Unikatowe KOMBINACJE.. od wielu los. oczekujące na min. wypłacalne


2022-05-17 (20:52)

status 777ch
Data rejestracji: 2005-11-07
Ilość postów: 20012

1386
wpis nr 1 418 251

Jacek_K1961
Ja przestraszyłem się tych ilości 300.500.200 6-tek do sprawdzania
------------------

To naprawdę najprostsze.
Wyliczyć csn 6 ,oznaczyć jako true
i liczydłu pozwalać -->"biec" tylko przy każdym segmencie 6z10 który jest na false
--> polecam ten sposób


-- Gwar.6 if [6] --
C(80,20,6,6)=83,2508334437049 % brak[50331279]
Brak {50331279}
Sprawdzono zbiór = 300500200 kombinacji
Gwar..[6]= 83,2508334437049 %

czas obliczeń 13s
Czyli w tym czasie program zamienił 13862 losowania po 20 liczb
na 6-ki i podał ile brakuje i ile jest pokryte

pozdrawiam
2022-05-18 (20:59)

status Jacek_K1961
Data rejestracji: 2017-03-29
Ilość postów: 257

15220
wpis nr 1 418 378

777ch
... a tak z ciekawości jaką metodę Pan wybrał do zamieniania 20-ki na 6-ki? Jeżeli to nie tajemnica.
Pozdrawiam.

P.S. co oznacza skrót csn? cyt."Wyliczyć csn 6 ,oznaczyć jako true"

P.S.2 Co do mojego poziomu, to bym określił amatorski, ale te statystyki lotka robię tylko na tablicach 0/1

--- wpis edytowano 2022-05-18 21:08 ---

2022-05-18 (21:29)

status Jacek_K1961
Data rejestracji: 2017-03-29
Ilość postów: 257

15220
wpis nr 1 418 387

Całą tą logikę programu kumam ale ....
- cyt. "druga sprawa to szybkość kodowania liczb na index i odwrotnie.... jeśli tego nie potrafisz ,toś raczej .....przepadł.
... i przepadłem i muszę kombinować inaczej.
Pozdrawiam.

P.S. To kodowanie pod jakim hasłem szukać w opisach programowania?
P.S. 2 ... ale się nie spodziewałem, że wyświetlanie pierwszych 4 liczb z dziesięciu w okienku tekstowym aż tak spowalnia program.

--- wpis edytowano 2022-05-18 21:43 ---

2022-05-18 (22:45)

status 777ch
Data rejestracji: 2005-11-07
Ilość postów: 20012

1386
wpis nr 1 418 408

Jacek_K1961


csn,index
--> pisano o tym na tym forum i nie tylko
szukaj...

https://forum.multipasko.pl/2872?page=31&sort=&dir=

https://lottoforums.com/threads/csn.3812/


Mój program jest kompilacją w Object Pascal,
mam to zrobione w inny sposób ,ale podobnie,
współpraca funkcji z procedurami .

Wybacz,ale nie wstawię rozwiązania gotowego,
czyli codu w Paskalu.



Może wstawię jakieś makro w vb
ale nie dziś....nie teraz .
2022-05-19 (13:15)

status Jacek_K1961
Data rejestracji: 2017-03-29
Ilość postów: 257

15220
wpis nr 1 418 474

Mam wadę, że jestem zbyt ambitny i wolę sam dojść, dlatego obrzydza mnie np. Java gdzie korzysta się z gotowych apek, czy jak tam się to nazywa. Ciekawy jestem więc zobaczę te wpisy na forach. Dzięki.
Pozdrawiam
2022-05-19 (13:44)

status 777ch
Data rejestracji: 2005-11-07
Ilość postów: 20012

1386
wpis nr 1 418 481

Mam tą wadę od lat .

Widzę w tym pozytywny aspekt,
gdybym zrobił według znalezionych wzorców ,
nie uzyskał bym nic .....nowego.

pozdrawiam
2022-05-19 (21:25)

status Jacek_K1961
Data rejestracji: 2017-03-29
Ilość postów: 257

15220
wpis nr 1 418 529

Na starcie problem. Zadeklarowałem tablicę 300500200 i po starcie programu komunikat że za duża.
System.OutOfMemoryException: „Zgłoszono wyjątek typu 'System.OutOfMemoryException'.”

... ale z ciekawości puszczę obliczenie 6z10 bez pokazywania wyników na ekranie. Z układu 1,2,3,4 itd do 10, drugą liczbę z wartości 2 na 3 zmienił po 8 minutach. Bez żadnego sprawdzania zliczenie kombinacji 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 do 71,72,73,74,75,76,77,78,79,80 trwa może z sekundę.

--- wpis edytowano 2022-05-19 21:39 ---

2022-05-19 (23:19)

status MultiTest
Data rejestracji: 2020-08-05
Ilość postów: 2332

16235
wpis nr 1 418 540

Duże tablice odpala bez problemu.

=============================================

unit Unit1;

interface

uses
Winapi.Windows, Winapi.Messages, System.SysUtils, System.Variants, System.Classes, Vcl.Graphics,
Vcl.Controls, Vcl.Forms, Vcl.Dialogs, Vcl.StdCtrls;

type
TForm1 = class(TForm)
Button1: TButton;
procedure Button1Click(Sender: TObject);
private
{ Private declarations }
public
{ Public declarations }
end;

var
Form1: TForm1;
tab1:array [1.. 300500200] of byte;
tab2:array [1.. 300500200] of boolean;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
tab1[10000000]:=1;
tab2[300500200]:=true;
showMessage('OK');
end;

end.
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 10 11
Wyślij prywatną wiadomość do admina