Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 93 94 95 ... 127 128 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Klub Miłośników Twórczości Jasze'go - ALMANACH pod Jego red. |
2005-06-30 (20:07)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 20 456 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No i na zakonczenie wieczoru Galczynskiego - nieco romantyczniej. Romans Ksiezyc w niebie jak balalajka, ech! za wstazke by go tak ciagnac i na serduszko - bylaby piosenka bardzo nieziemska o zakochanych az do szalenstwa, nieludzko. Jeszcze by mozna rzeke w oddalii cien od dloni, i won konwalii dzika;lawke przy murze, a mur przy sadzie i taka droge, która prowadzi do nikad. -------------- Poszalalam nieco, bo tak chcialam. I naprawde, Drogie Vidmo, nie oczekiwalam zadnej odpowiedzi, zadnego odzewu. Lecz cóz, doczekalam sie. Mimo wszystko potrafie czytac. Niezle to wiadro z pomyjami. Trzymaj sie. A mnie czasami co bierze i zagladam tutaj, pisze dla siebie, a to co myle naprawde... to tylko moje. Sondo, nie pocieszaj mnie. Ja wiem wiecej niz tutaj napisano na tych kartkach walajacych sie bezladnie pod cianami. Kazde moje wejcie wywoluje kontrowersje. Dlaczego? Czy naprawde jestem az do tego stopnia wyrazista indywidualnocia? Nie popadajcie w przesade. Tylu ludzi sie tu wpisywalo i bylo dobrze. A w koncu ten KLUB ja zalozylam, nie dla siebie, dla wszystkich, którzy chca sie zabawic, rozerwac nieco, czasami wyciszyc, a moze wyrzucic swoje frustracje... Nie czarujmy sie, nie idealizujmy - wszyscy je mamy. Dobrego samopoczucia - Wszystkim. |
2005-06-30 (20:09)![]() Data rejestracji: 2005-06-30 Ilość postów: 23 ![]() | wpis nr 20 457 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Niech stana zegary Zamilkna telefony Dajcie psu koc Niech nie szczeka, niech pi najedzony. Niech milcza fortepiany I w miekkiej werbli ciszy Wyniecie trumne Niech przyjda zalobnicy Niech glono lkajac samolot pod chmury sie wzbije I kreli na niebie napis \"On nie zyje!\" Wlózcie zalobne wstazki na biale szyje golebi ulicznych Policjanci na skrzyzowaniach niech nosza czarne rekawiczki. W nim mialem moja pólnoc, poludnie i zachód i wschód Niedzielny odpoczynek i codzienny trud. Jasnoc dnia i mrok nocy, moje slowa i piew Miloc, mylalem, bedzie trwala wiecznie, Mylilem sie, Nie potrzeba juz gwiazd - zgacie wszystkie - do konca Zdejmijcie z nieba Ksiezyc i rozmontujcie slonce Wylejcie wode z morza, odbierzcie drzewom cien Teraz juz nigdy na nic nie przydadza sie. |
2005-06-30 (20:30)![]() Data rejestracji: 2005-02-20 Ilość postów: 2184 ![]() | wpis nr 20 460 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tego nie mogla napisac Beatkaa tj. kobieta! |
2005-06-30 (20:35)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12066 ![]() | wpis nr 20 461 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dla rozweselenia - cytaty z tegorocznych prac maturalnych: W zyciu kobiety najwazniejsza role, jaka ma do odegrania, to rola zony dbajacej o niczym nie zamacony spokój meza. Jedna z najbardziej atrakcyjnych zdrad jest niewatpliwie zdrada malzens Najlatwiej w zyciu byc kochanka. Dlatego w swojej pracy apeluje, my kobiety badLmy najlepszymi matkami i kochankami, ale tylko w najglebszych snach tymi ostatnimi. Zona przyrzeka mezowi wiernoc az do mierci, kochanka natomiast ma w sobie to, czego nie ma zona - jest marzeniem i pragnieniem. Dulska utrzymywala syna w domu przez przymruzanie oka. Antek pije w karczmie i przezywa swój wzwód milosn Szczególnie literatura wspólczesna przedstawia wizerunek kobiety jako bujajacej miedzy aniolami bogini pelnych zabawy i sexu. Czy kiedykolwiek mozolacy sie w trudzie i znoju tlum literatów odpowiedzial kiedy na pytanie: czym jest kobieta? Na pewno - nie. Piszac o slabej plci koniecznie zaczac musze od typowego symbolu kobiety - Kirke, która mezczyzn zamieniala w winie. Lord Jim uciekal od siebie slabiutkiego i najedzonego strachem. Wkrótce zginal i dlatego musimy brac z niego przykla Po przeczytaniu tematu stwierdzam, ze w moim sercu i rozumie wylonily sie dziwne sad Zdecydowanie dochodze do wniosku, ze literatura bez kobiety bylaby bardzo uboga. Lotta byla glupiutka i nie dorastala do piet intelektualisty Wertera. Kolejnym przykladem kochajacej zony jest Kamizelka Prusa. Dulska wciaz krzyczy lub mówi podnieconym glosem. cdn |
2005-06-30 (20:43)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12066 ![]() | wpis nr 20 462 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Julian Tuwim O Grzesiu klamczuchu i jego Cioci - Wrzucile, Grzesiu, list do skrzynki, jak prosilam? - List, prosze Cioci? List? Wrzucilem, Ciociu mila! - Nie klamiesz Grzesiu? Lepiej przyznaj sie kochanie! - Jak Ciocie kocham, prosze Cioci, ze nie klamie! - Oj Grzesiu, klamiesz! Lepiej powiedz po dobroci! - Ja mialbym klamac? Niemozliwe, prosze Cioci! - Wuj Leon czeka na ten list wiec daj mi slowo. - No slowo daje! I pamietam szczególowo: List byl do wujka Leona, A skrzynka byla czerwona, A koperta.. no taka... tego... Nic takiego nadzwyczajnego, A na kopercie nazwisko I LódL, i ta ulica z numerem, I pamietam wszystko: Ze znaczek byl z Belwederem, A jak wrzucalem ten list do skrzynki, To przechodzil tatu Halinki, I jeden oficer tez wrzucal, Wysoki - wysoki, Taki wysoki, ze jak wrzucal to kucal. I jechala taksówka... i powóz... I krowe prowadzili... i trabil autobus, I szly jakie trzy dziewczynki, Jak wrzucalem ten list do skrzynki... Ciocia glowa pokiwala, Otworzyla szeroko oczy ze zdumienia: - Oj Grzesiu, Grzesiu! Przeciez ja ci wcale nie dalam Zadnego listu do wrzucenia!... |
2005-06-30 (20:53)![]() Data rejestracji: 2005-06-30 Ilość postów: 23 ![]() | wpis nr 20 463 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przepraszam faktycznie nie jestem autorem tego tekstu. Tak bardzo mnie poruszyl, jest taki przejmujacy i cholernie smutny, ze chcialam sie nim podzielic. Niestety nie znam autora. |
2005-06-30 (20:57)![]() Data rejestracji: 2005-02-20 Ilość postów: 2184 ![]() | wpis nr 20 464 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Piszac o slabej plci koniecznie zaczac musze od typowego symbolu kobiety - Kirke, która mezczyzn zamieniala w winie. Czy mezczyzni lubia Kirke, bo kobiety wola Kirka |
2005-06-30 (21:04)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 20 465 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Douglasa Sondo, prawda? Z ta Beatkaa(a) masz racje - to lukasz. |
2005-06-30 (21:11)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 20 466 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czasami warto CELOWO zrobic niezly cyrk na stronce, by ujawnil sie ten prawdziwy cyrk, a niektórzy ujawnili swe prawdziwe oblicze. Pozdrawiam kogo - Specjaliste od Cyrku. Zaglada tutaj, ale nic nie pisze. \"Naprawde jaka jeste nie wie nikt...\" /Jonasz Kofta/ Ja przynajmniej plci nie zmieniam. |
2005-06-30 (21:21)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12066 ![]() | wpis nr 20 467 [ CZCIONKA MONOSPACE ] To jest cyrk, to burdel nie cyrk. Mój dziadek mial burdel - to byl cyrk!!!:) |
2005-06-30 (21:26)![]() Data rejestracji: 2005-06-05 Ilość postów: 3646 ![]() | wpis nr 20 471 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Beatkaa napisal:Przepraszam faktycznie nie jestem autorem tego tekstu. Tak bardzo mnie poruszyl, jest taki przejmujacy i cholernie smutny, ze chcialam sie nim podzielic. Niestety nie znam autora. Tez nie pamietam,chyba jakis anglik.No a jest znany równiez dlatego,ze posmierci kochanka ,ten drugi tak go zegna/cztery wesela i pogrzeb/ |
2005-06-30 (21:34)![]() Data rejestracji: 2005-06-05 Ilość postów: 3646 ![]() | wpis nr 20 473 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Sondo,dziekuje Ci za pinkflojdów,a szczególnie za ten tekst. Specjalnie dla Ciebie... We skipped the light fandango turned cartwheels \'cross the floor I was feeling kinda seasick but the crowd called out for more The room was humming harder as the ceiling flew away When we called out for another drink the waiter brought a tray And so it was that later as the miller told his tale that her face, at first just ghostly, turned a whiter shade of pale She said, \'There is no reason and the truth is plain to see.\' But I wandered through my playing cards and would not let her be one of sixteen vestal virgins who were leaving for the coast and although my eyes were open they might have just as well\'ve been closed She said, \'I\'m home on shore leave,\' though in truth we were at sea so I took her by the looking glass and forced her to agree saying, \'You must be the mermaid who took Neptune for a ride.\' But she smiled at me so sadly that my anger straightway died If music be the food of love then laughter is its queen and likewise if behind is in front then dirt in truth is clean My mouth by then like cardboard seemed to slip straight through my head So we crash-dived straightway quickly and attacked the ocean bed ..oczywiscie,ze \"a whiter shade of pale\"-Procol Harum.Pa. |
2005-06-30 (21:34)![]() Data rejestracji: 2005-02-20 Ilość postów: 2184 ![]() | wpis nr 20 474 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tak Fobio - ten sam Kirk. Beatkaa - mnie o autora postu chodzilo a nie utora poezji z filmu. To juz wiemy kto to Beatkaa, tylko mozemy sie domyslac dlaczego zmienilo to kto nick. Wlasciwie po co? |
2005-06-30 (21:37)![]() Data rejestracji: 2005-02-20 Ilość postów: 2184 ![]() | wpis nr 20 475 [ CZCIONKA MONOSPACE ] wow. nie za ma co. |
2005-06-30 (21:39)![]() Data rejestracji: 2005-02-20 Ilość postów: 2184 ![]() | wpis nr 20 476 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Fobia - ty to przynajmiej od razu kumasz. a Beatkaa odwinela kota no wlasnie czym? |
2005-06-30 (21:43)![]() Data rejestracji: 2005-06-05 Ilość postów: 3646 ![]() | wpis nr 20 477 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Co to bedzie, kiedy zganie nasze slonce przeciez wieci nam przykladnie tyle lat jak my wtedy powiazemy koniec z koncem co sie stanie - to pytanie dreczy nas Tyle lat juz patrzy na nas przeciez z góry zyc nam daje bo je stac na taki gest nic nie zmienia wiatrem gnane czarne chmury bo po burzy, w myl przyslowia , zawsze jest... Co to bedzie, gdy sloneczko zajdzie za daleko wiernych sobie pozasmuca, radoc sprawi kretom co to bedzie, kiedy zganie gdy rano nie wstanie Albo bedzie koniec wiata albo... Ech sloneczko nie zdobyte przez nikogo ilez razy nas robilo w ciemny braz stoisz w miejscu, a ta ziemia, ta nieboga krecisz sobie, jakby bylo bonza baz Co to bedzie, gdy sloneczko nasze zganie zanurzenia ma i plany przez ten trud kto to wie a moze bedzie wtedy janiej przezylimy juz niejeden taki cud Co to bedzie, gdy sloneczko zajdzie za daleko wiernych sobie pozasmuca, radoc sprawi kretom co to bedzie, kiedy zganie gdy rano nie wstanie Albo bedzie koniec wiata albo zmCo to bedzie, kiedy zganie nasze slonce przeciez wieci nam przykladnie tyle lat jak my wtedy powiazemy koniec z koncem co sie stanie - to pytanie dreczy nas Tyle lat juz patrzy na nas przeciez z góry zyc nam daje bo je stac na taki gest nic nie zmienia wiatrem gnane czarne chmury bo po burzy, w myl przyslowia , zawsze jest... Co to bedzie, gdy sloneczko zajdzie za daleko wiernych sobie pozasmuca, radoc sprawi kretom co to bedzie, kiedy zganie gdy rano nie wstanie Albo bedzie koniec wiata albo... Ech sloneczko nie zdobyte przez nikogo ilez razy nas robilo w ciemny braz stoisz w miejscu, a ta ziemia, ta nieboga krecisz sobie, jakby bylo bonza baz Co to bedzie, gdy sloneczko nasze zganie zanurzenia ma i plany przez ten trud kto to wie a moze bedzie wtedy janiej przezylimy juz niejeden taki cud Co to bedzie, gdy sloneczko zajdzie za daleko wiernych sobie pozasmuca, radoc sprawi kretom co to bedzie, kiedy zganie gdy rano nie wstanie Albo bedzie koniec wiata albo zmartwychwstanie /kabaret Tey/ /wiec sie zastanów sloneczko i nie strasz/ |
2005-06-30 (21:50)![]() Data rejestracji: 2005-06-30 Ilość postów: 23 ![]() | wpis nr 20 478 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie rozumiem tego zamieszania. Wpadlam na ta strone przypadkiem szukajac dzi pewnego tekstu. Sa tu rózne fajne rzeczy pomylalam tez dodam co fajnego no tak zrobilam. Dziwni jestecie ![]() |
2005-06-30 (21:51)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12066 ![]() | wpis nr 20 479 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Co to bedzie, gdy Sloneczko zajdzie z Kretem?... Wiernego sobie zasmuci... ![]() |
2005-06-30 (21:52)![]() Data rejestracji: 2005-06-05 Ilość postów: 3646 ![]() | wpis nr 20 480 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pamietasz, kiedy po raz pierwszy.. . Pamietasz, kiedy po raz pierwszy Siedlimy tu, nad jeziorem? Lecz czas nieublagalnie pedzi, Dwa lata minely skore. I tamta jesien byla piekna, Zlocilo sie popoludnie. Jablka lagodnie potracaly O licie czerwono - smutne. Wody jesieni odbijaja Blekitne niebo jak wtedy Tak samo czólno sie kolysze Wpól zadumane przy brzegu. Lecz wtedy tylko w mylach moglem Przestapic raju krainy Bo jeszcze ust nie calowalem Jak dzisiaj, mojej dziewczyny. Dwa lata... duzo mi zabraly Od tamtej pory, na zawsze Lecz nie narzekam, one bowiem Przyniosly dary bogatsze. Ciebie dostalem w zamian, Ciebie, Nadziei korone perlowa, Za która i zbawienie wieczne Oddalbym mila, bez slowa. Zostanmy jeszcze tu, gdzie niegdy Smetnie patrzylem przed siebie. Pozwól, ze teraz sie zanurze W szczecia nieskonczonym niebie. /Sandor Petofi/ |
2005-06-30 (21:55)![]() Data rejestracji: 2005-06-05 Ilość postów: 3646 ![]() | wpis nr 20 481 [ CZCIONKA MONOSPACE ] O cholera,Vidmo,dobrze,ze tak to zobaczyle.Dzieki. No ,Sloneczko,nie radze. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 93 94 95 ... 127 128 Wyślij wiadomość do admina |