Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 58 59 60 ... 127 128 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Klub Miłośników Twórczości Jasze'go - ALMANACH pod Jego red. |
2005-04-30 (20:13)![]() Data rejestracji: 2005-04-17 Ilość postów: 6 ![]() | wpis nr 15 589 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Niezmiennie\" Andrzej Gradkiewicz Chociaz serce mocno bije To zlamane jest czy zyje? Ciagle miloc przypomina Lecz nie jego jest dziewczyna. Jaki inny ja dotyka Do jej serca teraz wnika. Obiecuje zlote góry Chociaz dawno nie ma chmury. A ja ciagle o niej marze Serce czeka na rozkazy. Oczekuje ja codziennie Wieczór Popatrz - zgasla wieca siedem pokoi pograzonych w ciemnoci czuje twój oddech: chcesz odnaleLc droge Pytasz mnie ja znam ten dom Jeli zechcesz sama ja odnaleLc uderzysz w co stracisz stara chinska waze Jeli zawierzysz moim slowom odnajdziesz drzwi... ale jeli nie zechce ci ich wkazac? Zatrzymam tylko cieplo twoich dloni i pocalunek A póLniej jeszcze jeden gdy przyjdziesz po klucz Pijany ptak On juz mylal, ze przyjela jego zaloty pijany szczeciem odlecial w góre by zanucic milosna pien Nastepnego dnia powiedziala mu tylko \"Na pewno nie twoja\" Miala racje - ale on byl zbyt pijany by w to uwierzyc Odlecial w slonce: prosil, by zechcialo mu oddac swój blask zapalilo pochodnie i przykrylo calunem Lecial znów po szczecie jak przedtem - pijany ptak Nadal tesknie wciaz niezmiennie. |
2005-04-30 (20:17)![]() Data rejestracji: Ilość postów: 985 SKASOWANO ![]() | wpis nr 15 590 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pocalunek Pijesz krew z moich ust smak pocalunku dotyka szalenstwa Uderzasz w zabliLnione rany dawnych lat Gdy wierzylem jeszcze w miloc i czas Dobrze razem mylec o szczeciu Powiedziec sobie - to tylko marzenia Pocalowac jeszcze raz otwarta dlon Odwrócic sie i odejc Bo pozostal mi tylko czas Rozedrgane myli tlumia bicie serca Miloc jest pieknym widowiskien Z zewnatrz: niewielu tu widzów Pijesz krew z moich ust Smak pocalunku wznieca burze Gdzie w tle spokojnego krajobrazu Bo pozostal juz tylko czas Czasem wydaje mi sie... Czasem wydaje mi sie, ze cie nie ma gdy nie podnosisz sluchawki telefonu gdy nie jeste tam gdzie spodziewam sie cie zastac gdy nie moge cie zobaczyc przez kilka dni Mówie sobie, ze to nie jest mozliwe ze nie mozesz raz pojawiac sie to ginac Gdzie tam ciagle jeste i nie jest mi tak Lle Nie zawsze w to wierze wiesz... Czasem wydaje mi sie, ze cie nie ma gdy nie odpowiadasz na mój telefon gdy nie jeste ze mna przez kilka dni Pozegnanie Popatrz na morze tam, gdzie niedaleko horyzontu traci granat morskich glebin Popatrz na fale ciagnace szeregiem linii piany coraz wyzsze, potezniejsze, nieposkromione bialymi kaskadami opadajace na mokre kamienne bloki na koncu mola I powiedz dlaczego wlanie teraz musisz odejc odsunac na bok szczeliwe dni Wziac czastke mojego serca niepotrzebna juz jak rozbita porcelanowa filizanka i rozrzucic na kawalki po pustej plazy Jutro juz ich nie bedzie dosiegna wysokie fale Jutro nie bedzie ciebie Tak latwo powiedziec jutro tez bedzie dzien Ale dlaczego tylko piasek i woda puste deski teatru Jutro tez... bedzie dzien |
2005-04-30 (20:25)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 15 591 [ CZCIONKA MONOSPACE ] sylwia....... nie wazne jak sie pisze dobrze jest jak sie usmiech na ustach pojawia ....... czasem ![]() wesolej zabawy ![]() |
2005-04-30 (20:37)![]() Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 ![]() | wpis nr 15 593 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Po co sie budza pragnienia szalone\" A. Asnyk Po co sie budza pragnienia szalone, Gdy ich nie mozna ugasic napojem? Po co sie serce wyrywa stesknione Do burzy, gardzac cisza i spokojem? Po co chce zedrzec przyszlosci zaslone I nieskonczonoc zmiecic w lonie swoim Kiedy zaledwie dotknie sie spragnione Usycha w zalu nad zmaconym zdrojem... Prózne zabiegi! wieczyste pragnienia! Zwodnicze widma! któz was nie wyklina? A jednak mimo klatw i zlorzeczenia, Kazdy na nowo wraca i zaczyna Szukac tej mary, co wiat opromienia, I o dawniejszych kleskach zapomina. |
2005-04-30 (20:38)![]() Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 ![]() | wpis nr 15 594 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Slawek i o to mi chodzilo! o umiech. |
2005-04-30 (20:55)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 15 596 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tylko jedna osoba, wystepujaca pod kilkoma nickami na tym forum, to zrozumie. I do niej kieruje ten wpis. Podobno w Nowym Yorku nastapil wybuch gazu. To nie Talibowie - to ........... Pozdrawiam Polonie Amerykanska... te która ocalala oczywicie. |
2005-04-30 (20:58)![]() Data rejestracji: 2005-04-21 Ilość postów: 98 ![]() | wpis nr 15 597 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pocalunki to jakby prolog, ale i epilog zwiazku. Moga byc pierwszym wyznaniem pozadania, natomiast ich brak moze sygnalizowac rozstanie. Naukowcy odkryli, ze calowanie jest cile zwiazane z zachodzacymi w organizmie czlowieka procesami biochemicznymi. W okresie dojrzewania plciowego wewnatrz ust i na krawedziach warg rozwijaja sie grupy gruczolów lojowych, które produkuja substancje, zwane semichemicznymi. Te czeciowo chemiczne substancje znajduja sie w skórze i sa przenoszone przez dotyk - mozna je uznac za swoiste sygnaly. Podczas calowania, kiedy jedna osoba przekazuje je drugiej, wzmagaja pozadanie seksualne. Czy odczula kiedy, ze pocalunki sa \"zaraLliwe\", ze mogla calowac kogo bez konca? Okazuje sie, ze przyczyna tego jest natury biologicznej. Gdy wzrasta namietnoc, kazdy z partnerów uwalnia jeszcze wiecej substancji semichemicznych, potegujac w ten sposób wzajemna chec do pocalunków. Pocalunki to jakby prolog, ale i epilog zwiazku. Moga byc pierwszym wyznaniem pozadania, natomiast ich brak moze sygnalizowac rozstanie. Naukowcy odkryli, ze calowanie jest cile zwiazane z zachodzacymi w organizmie czlowieka procesami biochemicznymi. W okresie dojrzewania plciowego wewnatrz ust i na krawedziach warg rozwijaja sie grupy gruczolów lojowych, które produkuja substancje, zwane semichemicznymi. Te czeciowo chemiczne substancje znajduja sie w skórze i sa przenoszone przez dotyk - mozna je uznac za swoiste sygnaly. Podczas calowania, kiedy jedna osoba przekazuje je drugiej, wzmagaja pozadanie seksualne. Czy odczula kiedy, ze pocalunki sa \"zaraLliwe\", ze mogla calowac kogo bez konca? Okazuje sie, ze przyczyna tego jest natury biologicznej. Gdy wzrasta namietnoc, kazdy z partnerów uwalnia jeszcze wiecej substancji semichemicznych, potegujac w ten sposób wzajemna chec do pocalunków. Sposób, w jaki calujesz, ujawnia nie tylko sposób, w jaki sie kochasz, ale wskazuje na szczeroc i zaangazowanie w zwiazek. W poradniach malzenskich zaobserwowano, ze gdy rozpada sie zwiazek wlanie calowanie jest jedna z pierwszych form aktywnoci seksualnej, która zanika. Zadziwiajace, ze pary zwykle nie rezygnuja ze zblizen, natomiast przestaja sie calowac. Kiedy ludzie przestaja byc sobie tak bliscy jak dawniej, gdy coraz wiecej ich dzieli niz laczy - jedna z pierwszych oznak tego stanu jest niedbale calowanie partnera. Nie- trudno pocalunek uczynic jedynie grzecznociowym gestem, zamiast symbolem uczuc. Jeli czesto i czule calujemy partnera, zapewniamy go o naszym uczuciu, ze jest niezmienne. eli kochanek namietnie cie caluje, najprawdopodobniej wiadczy to o zadowalajacym pozyciu seksualnym. Gdy wzrasta namietnoc nasze usta wyszukuja nowe miejsca do zbadania i zdobycia - erogenne strefy platków uszu, brodawek, lechtaczki czy penisa i jest to naturalne. Obok jezyka i warg sa to najbardziej wrazliwe obszary ciala. Wlanie delikatne pocalunki platków uszu czy opuszków palców zdradzaja gotowoc do spedzenia czasu na wspólnym obdarzaniu sie rozkosza. Pocalunki moga byc dobre dla duszy, ale nie zawsze sa korzystne dla ciala. Lekarze odkryli, ze calowanie wywoluje taki sam efekt jak stres - aktywnoc tarczycy gwaltownie wzrasta, zwieksza sie produkcja glukozy, a insuliny - ulega zatrzymaniu. Pocieszajace jest odkrycie, ze przy kazdym pocalunku zuzywamy trzy kalorie. Niestety potrzebujemy 1000 calusów, aby stracic na wadze zaledwie 0,5 kilograma. W starozytnym Rzymie calowanie spelnialo interesujaca funkcje. Pelni troski mezowie, zainteresowani ilocia wina wypitego w ciagu dnia przez ich zony, po powrocie do domu próbowali smaku ich ust i w ten sposób stwierdzali, czy pily one podczas ich nieobecnoci. Rzymianie tak przepadali za calowaniem, ze wymylili dla pocalunków rózne nazwy: Osculum - przyjacielski pocalunek w policzek, Basium - pocalunek w usta, Suavium - pocalunek kochanka. Jednak cesarz Tyberiusz wydal ustawe, zakazujaca calowania, kiedy podraznienia warg staly sie charakterystyczna cecha populacji. |
2005-04-30 (21:05)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 15 598 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pozdrawiam ,Fobie 1,Zamiast,Mnie nie ma i wiele wiele innych |
2005-04-30 (22:23)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 15 606 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No cóz, nikt nie lubi byc demaskowany - przykro mi. Za pozdrowienia oczywicie dziekuje takze pozdrawiam. To optymistyczna wiadomoc. Okazuje sie, ze to tylko \"plotka\", a moze \"szantaz\"? Nieco prymitywny jak na tak elokwentna osobe, z polotem, duza doza tajemniczoci i wrazliwoci. Wprawdzie IP czasami byl zmieniany (co za problem dla znajacych sie na rzeczy) ale czesto nie. Ja mam zawsze swój. A Facet z Ameryki? ------------ Kiedy ponad rok temu zakladalam ten watek (Klub) nie sadzilam, ze zagoci tu dwulicowoc, intryganctwo i takie tam rózne bzdety - malo powazne. Ale sie porobilo...!!! Facecie z Ameryki. W przeciwienstwie do Ciebie nie bede zdradzala Twych wielu, bardzo wielu nicków. Ja mam przynajmniej poczucie przyzwoitoci, a zainteresowani sami dojda. Internet wcale nie jest anonimowy i lepiej zachowac klase zawsze i do konca. Ostatnio nie udawalo mi sie - przynajmniej niektórzy tak sadza. W swoim odczuciu - wychodze stad z twarza. Ja zawsze bylam soba. Jeszcze jedno. Nie pale za soba mostów, bede tu zagladala. Moze czasami co napisze. Pozdrawiam |
2005-05-01 (21:06)![]() Data rejestracji: 2005-04-17 Ilość postów: 6 ![]() | wpis nr 15 654 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mezczyzna i kobieta bylem odlegla gwiazda która wybuchla plomieniem od twojego spojrzenia rzucasz za siebie grzebyk wyrastaja lasy które w mknieniu oka zajmuja sie ogniem rozwijasz z wlosów wstazke rzeki i po niej przelizguje sie blyskawica slyszysz milosny szept palacych sie traw jestem pozarem który cie ogarnie biegniesz wyschnieta na upale laka juz zarza sie twoje oczy serce cala jeste w plomieniach spadajacej gwiazdy I jeszcze jeden Kochanie dla Ciebie Bo miloc moja droga to: To chciec czynic drugiego wolnym, a nie uwodzic go, to uwolnic go z jego wiezów, jeli pozostawal wieLniem, Aby on takze mógl powiedziec: \"kocham ciebie\", nie bedac do tego zmuszonym nieposkromionymi pragnieniami. Kochac to wejc do drugiego, jeli otwiera tobie bramy swego tajemniczego ogrodu, po drugiej stronie okreznych dróg, kwiatów i owoców zrywanych na skarpie, Tam, gdzie zadziwiony potrafisz wyksztusic: to \"ty\", moje kochanie, ty jeste moja jedyna... Kochac to chciec ze wszystkich sil dobra drugiej osoby nawet z pominieciem siebie, to czynic wszystko, by ona wzrastala i rozwijala sie Stajac sie z kazdym dniem czlowiekiem jakim byc powinna a nie takim, jakiego chcialby uksztaltowac wedlug swoich marzen. Kochac to ofiarowac swoje cialo, a nie zabierac ciala drugiej osoby, lecz przyjac je gdy daje siebie, To skoncentrowac siebie i wzbogacic, aby ofiarowac ukochanej cale swoje zycie skupione w ramionach twojego \"ja\", co znaczy wiecej niz tysiace pieszczot i szalonych ucisków, Kochac to ofiarowac siebie drugiej osobie, nawet jeli ona przez moment sie wzbrania To dawac nie liczac tego, co inny ci daje, placac bardzo drogo, nie domagajac sie zwrotu. Najwieksza miloc wreszcie to przebaczyc, gdy ukochana niestety odchodzi, usilujac oddac innym to, co przyrzekla tobie. Kochac to zastawic stól, aby przy nim zasiadl twój goc i nie sadzic, ze mozesz obejc sie bez niego, Poniewaz pozbawiony zywnoci, jaka on ci przynosi, na twoje wiateczne przyjecie nie postawisz dan królewskich lecz tylko suchy chleb biedaka. Kochac to wierzyc drugiej osobie i ufac jej, wierzyc w jej ukryte sily, w zycie które posiada, jakiekolwiek bylyby kamienie do usuniecia dla wyrównania drogi. To zdecydowac sie rozsadnie i odwaznie wyruszyc na drogi czasu, nie na sto, tysiac czy dziesiec tysiecy dni, ale na pielgrzymke, która sie nie skonczy, bo jest pielgrzymka, która trwac bedzie ZAWSZE. Powinienem ci to powiedziec, aby oczycic twe marzenia, ze kochac to zgodzic sie na cierpienie, mierc sobie samemu, aby zyc i ozywiac, Poniewaz tylko ten, kto moze bez bólu zapomniec o sobie dla drugiego, moze wyrzec sie zycia dla siebie tak, zeby nie umarlo w nim cokolwiek z niego. Kochac wreszcie to jest to wszystko, o czym powiedziano i jeszcze wiecej, Bo kochac to otworzyc sie na nieskonczona MILOSC, to pozwolic sie kochac, byc przejrzystym wobec tej MILOSCI, która zawsze w pore. To jest, o wzniosla Przygodo, pozwolic Bogu kochac tego, którego ty w sposób wolny decydujesz sie kochac! |
2005-05-04 (10:32)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 15 749 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Topielcy... Ludzie ozimnych sercach szybciej spadaja na dno, rzadko osiagaja szczyty ci w których sercach jest zlo... Szybko traci sie grunt gdy chce sie zlem dojc do celu, szybko traci sie szczyty osiagniete krzywda czyniona innemu... Szybciej spadaja z podium serca mciwe, lodowate, ludzie bez uczuc i litoci szybciej utona w swym bagnie... To prawda jest stara jak wiat, i tysiace lat sie nie zmienia: -ten kto ma serce jak glaz nie musi sobie przywiazywac kamienia... Lil Kim Lee |
2005-05-04 (10:38)![]() Data rejestracji: 2005-02-20 Ilość postów: 2184 ![]() | wpis nr 15 750 [ CZCIONKA MONOSPACE ] To wytlumaczenie dla naiwnych moim zdaniem. Szybciej to znaczy...............? Pa |
2005-05-04 (10:47)![]() Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 ![]() | wpis nr 15 754 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Rozwin swoja myl Sonda, bo nie chwytam:) |
2005-05-04 (10:56)![]() Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 ![]() | wpis nr 15 755 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Dar\" Cz. Milosz Dzien taki szczeliwy. Mgla opadla wczenie, pracowalem w ogrodzie. Kolibry przystawaly nad kwiatem kaprifolium. Nie bylo na ziemi rzeczy, która chcialbym miec. Nie znalem nikogo, komu warto byloby zazdrocic. Co przydarzylo sie zlego, zapomnialem. Nie wstydzilem sie myslec, ze bylem kim jestem. Nie czulem w ciele zadnego bólu. Prostujac sie, widzialem niebieskie morze i zagle. |
2005-05-04 (17:19)![]() Data rejestracji: 2005-02-20 Ilość postów: 2184 ![]() | wpis nr 15 779 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tzn. Albo wiersz przetlumaczony nie tak jak powinien, albo autor na latwizne sobie szedl. Co znaczy szybciej. to pojecie wzgledne. To niektórym z nas moze sie wydawac, ze kto kto ma zle intencjen \"szybciej\".... a co z tym w którym jest dobro czy on \"wolniej\"..... Uwazam ze czlowiek za bardzo chce panowac i za bardzo ingerowac w los innych ludzi. To co jes nie do przyjecia w danej chwili w innej moze okazac sie zbawienne. Nie cierpie straszenia ludzi ot co. Pa |
2005-05-04 (18:09)![]() Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 ![]() | wpis nr 15 785 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Sonda, byc moze kto niezbyt dokladnie przetlumaczyl, to dla mnie malo istotne, bo i tak wiem o co chodzilo autorowi. |
2005-05-04 (18:11)![]() Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 ![]() | wpis nr 15 786 [ CZCIONKA MONOSPACE ] i jako nie odbieram tego jako straszenie, ja to wiem i czuje. |
2005-05-04 (19:15)![]() Data rejestracji: 2005-02-20 Ilość postów: 2184 ![]() | wpis nr 15 810 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wiem Sylwio, ze autor nie to mial na myli. Jednak z mojego dowiadczenia wynika, ze niektórzy ludzie czekaja na chwile kiedy \"zywe topielce\" w wyniku swojego postepowania jak najszybciej opadna na dno. Ale niekiedy proces ten trwa bardzo dlugo a czsami mam watpliwoci czy w ogóle nadchodzi taki moment. Zycie bez nich byloby chyba inne. Lepsze, gorsze nie wiem. Zalezy dla kogo. Nie lubie - malo powiedziane - nie chce spotykac na swojej drodze ludzi ZLYCH ale oni sa dla mnie np. wskazówka jak nie nalezy postepowac, bo predzej czy tez póLniej (i tutaj takiego uzylabym zwrotu) za swoje postepowanie zaplaca. Ale ludzie idacy ciezka dobra tez placa za swoje postepowanie. |
2005-05-04 (19:24)![]() Data rejestracji: 2005-02-24 Ilość postów: 6116 ![]() | wpis nr 15 814 [ CZCIONKA MONOSPACE ] jaka wielka szkoda ze nie znam sie na poezji ![]() ![]() wesolej zabawy ![]() |
2005-05-04 (20:50)![]() Data rejestracji: 2005-02-20 Ilość postów: 2184 ![]() | wpis nr 15 827 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No bo to twardy orzech do zgryzienia z ta MILOSCIA Ps. I tak narozrabiale. Skad ten cytat ? No skad? |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 58 59 60 ... 127 128 Wyślij wiadomość do admina |