Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 55 56 57 ... 127 128 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Klub Miłośników Twórczości Jasze'go - ALMANACH pod Jego red. |
2005-04-23 (01:21)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12111 ![]() | wpis nr 14 907 [ CZCIONKA MONOSPACE ] BLISKOSC CISZY... Tak bardzo mi do ciebie Blisko Ta cisza zrozumiala Wszystko Poprowadzila Nas Od gniewu Ku drzewom W ptaków piew Wród listków Nie trzeba nam slów Slowa rania Znów aniol Ciszy jest Jest przy nas Polozyl nam Swój palec chlodny na glodne usta Wypelnila sie pustka Ucichl zgielk Co rósl w nas Ta cisza jest Jak lza Lza co trwa U powiek Czlowiek W slowie Gubi ja latwo Zyc bez lzy Nie warto Jonasz Kofta |
2005-04-23 (09:22)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 14 912 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A ja sobie gwizdze i piewam... Waltzing Matilda... i slucham...Morningtown Ride /Poranna przejazdzka/ Morningtown Ride Train whistle blowin\', Makes a sleepy noise; Underneath their blankets Go all the girls and boys. Rockin\', rollin\', ridin\', Out along the bay, All bound for Morningtown, Many miles away. Driver at the engine, Fireman rings the bell, Sandman swings the lantern To show that all is well. Rockin\', rollin\', ridin\', Out along the bay, All bound for Morningtown, Many miles away. Maybe it is raining Where our train will ride; All the little travellers Are warm and snug inside. Rockin\', rollin\', ridin\', Out along the bay, All bound for Morningtown, Many miles away. Somewhere there is sunshine, Somewhere there is day, Somewhere there is Morningtown, Many miles away. Rockin\', rollin\', ridin\', Out along the bay, All bound for Morningtown, Many miles away. Rockin\', rollin\', ridin\', Out along the bay, All bound for Morningtown, Many miles away. xxxxxxxxxxxxxx Wiele mil w oddali Gdzie jest wiatlo sloneczne, Gdzie jest dzien, Gdzie jest ??? |
2005-04-23 (10:41)![]() Data rejestracji: 2005-02-20 Ilość postów: 2184 ![]() | wpis nr 14 925 [ CZCIONKA MONOSPACE ] JASZEEEEEEEEE. NARESZCIEEEEEEEEEEEEEEE JESTES. WITAM i nie znikaj na tak dlugie wyprawy. A jezeli juz musisz to sie odzywaj Pa |
2005-04-23 (12:47)![]() Data rejestracji: 2005-04-17 Ilość postów: 21 ![]() | wpis nr 14 935 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Niestrudzony Strudzony Wedrowcze! Gdy odsapniesz po trudach podrózy, wiedz ze w tej wlanie chwili fale morskie wyrzucily na brzeg zakorkowana butelka po rumie. Dopiero rzucilam okiem na te kartki o wiekszym formacie niz poprzednio. Nie wiem od czego zaczac - oba tytuly neca. Moze od maja? Nie, powinnam od poczatku - tak tez zrobie. Dziekuje i pozdrawiam. Potem co zadedykuje - moze jutro - i tak na miejsce dotrzesz zapewne jutro wieczorem. Tu zajrzysz w polowie nastepnego tygodnia. Wiec nie mnie nie nagli. |
2005-04-25 (10:10)![]() Data rejestracji: 2005-04-21 Ilość postów: 98 ![]() | wpis nr 15 082 [ CZCIONKA MONOSPACE ] *** (Bez ciebie...) Halina Powiatowska bez ciebie jak bez umiechu niebo pochmurnieje slonce wstaje tak wolno przeciera oczy zaspanymi dlonmi dzien - szeptem modle sie do upionego nieba o zwykly chleb miloci |
2005-04-25 (10:16)![]() Data rejestracji: 2005-04-21 Ilość postów: 98 ![]() | wpis nr 15 084 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Usta twoje caluja Kazimierz Wierzynski Usta twoje sie snuja, usta twe sie wodza, Jak dwa ptaki rózowe, po mnie lekko chodza, Jak dwa wiatla natchnione, oczu dotykaja, Usta twe mnie zabraly, usta twe mnie maja. Jak wyznania wstydliwe, jak szepty szalone, Powtarzam w ustach twoje usta niezliczone, Od umiechu w kacikach do smaku jezyka - Usta twoje caluja i wiat caly znika. |
2005-04-25 (10:22)![]() Data rejestracji: 2005-04-17 Ilość postów: 6 ![]() | wpis nr 15 085 [ CZCIONKA MONOSPACE ] wiesz,ze to dla Ciebie.... Co to jest miloc Jonasz Kofta Co to jest miloc Nie wiem Ale to mile Ze chce go miec Dla siebie Na nie wiem Ile Gdzie mieszka miloc Nie wiem Moze w umiechu Czasem ja slychac w piewie A czasem W echu Co to jest miloc Powiedz Albo nic nie mów Ja chce cie miec Przy sobie I nie wiem Czemu |
2005-04-25 (12:56)![]() Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 ![]() | wpis nr 15 092 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Barwy\" M. Pawlikowska-Jasnorzewska Oto jest fiolet-drzewa cien idacy zwirem, fiolet laczy miloc czerwieni z szafirem. Tam brzóz rózowa kora i zielen wesola, a w jej ruchliwej sukni nieba blekitne kola. A we mnie bialo, bialo, cicho jednostajnie- bo nosze w sobie wszystkich barw skupiona tajnie- O jakze sie w bialoci mojej bieli mecze- chce barwa byc - a któz mnie rozbije na tecze? |
2005-04-25 (13:09)![]() Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 ![]() | wpis nr 15 093 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Wieczny final\" Halina Powiatowska Obiecywalam niebo ale to nieprawda bo ja cie w pieklopowiode w czerwien - ból nie bedziemy obchodzic rajskich ogrodów ani zagladac przez szpary jak kwitnie georginia i hiacynt my - polozymy sie na ziemi przed brama czarciego palacu zaszelecimy anielsko skrzydlami o pociemnialych zgloskach zapiewamy piosenke o ludzkiej prostej miloci w promyku latarni wiecacej stamtad pocalujemy sie w usa szepniemy sobie - dobranoc zaniemy |
2005-04-27 (20:09)![]() Data rejestracji: 2005-04-09 Ilość postów: 11 ![]() | wpis nr 15 308 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czy ktokolwiek zna opowiesc o trzech braciach ,powedrowali w swiat i zatrzymali sie na rozstajnych drogach,stal tam drogowskaz gdzie pisalo: |
2005-04-27 (20:18)![]() Data rejestracji: 2005-04-17 Ilość postów: 21 ![]() | wpis nr 15 310 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ? |
2005-04-27 (22:34)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 15 320 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tak sobie zajrzalam - pusto tu co ostatnio. Moze Artur Andrus rozrusza nieco? \"Zeby sie soba zauroczyc\" (dwuglos) Ja mam rzekomo troche wdzieku Ty masz jaskrawo smutne oczy Znajdzie sie zatem jaki powód Zeby sie soba zauroczyc I zeby to zauroczenie Ujac w banalnie wielkie slowa, Zeby sie soba pozachwycac, Zeby sie soba rozkoszowac... Ja Cie odszukam bez klopotu W tlumie tak zwanych zwyklych ludzi, Potem sie Toba bede cieszyc, A Ty sie przy mnie nie zanudzisz Znajdziemy powód by byc z soba, Zadnych wymagan, planów zadnych - Ty bedziesz piekna... - A Ty madry... - Ty bedziesz dobra... - A Ty ladny... A potem sam sie znajdzie powód By zwatpic czy to sie oplaca Znajdziemy powód by odchodzic I sto powodów, zeby wracac Gdzie nie spojrzymy bedzie ladnie, Bo zamieszkamy wród ogrodów... Znajdziemy powód by byc z soba Albo bedziemy bez powodu... Artur Andrus |
2005-04-27 (23:10)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 15 321 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Polecam dzisiaj film na TV4 godz. 23:20 \"Lot na kukulczym gniazdem\". Naprawde warto! |
2005-04-28 (12:53)![]() Data rejestracji: 2005-04-21 Ilość postów: 98 ![]() | wpis nr 15 351 [ CZCIONKA MONOSPACE ] (...) najwiekszy dowód wzgledów (...) i delikatnoci daje kobiecie ten, kto ja bierze gwaltem; w przeciwienstwie bowiem do niemialego i wyczekujacego kochanka szanuje jej wstydliwoc i skrupuly, i biorac cala wine na siebie, oszczedza jej dlugiej meczarni stopniowych ustepstw oraz bolesnego poczucia, iz uchybia samej sobie. Crébillon Odrzucenie informacji ma wiec nie mniej doniosle znaczenie dla przetrwania biologicznego niz przekazywanie informacji, co sprawia, ze niezbedne sa mechanizmy umozliwiajace wlaciwa selekcje informacji do przekazania i informacji do odrzucenia. Berlyne D. E. (brak informacji biograficznych Aby nas cwiczyc w mestwie, daje nam los nieprzyjaciela; aby nas cwiczyc w cierpliwoci, daje przyjaciela. Goethe J. W. Czlowiek nie jest bogaty tym, co posiada, lecz tym, bez czego z godnocia moze sie obejc. Kant I. i takie tam.niepowazne... Serduszko Kochane! Kwiatuszku! Bogini! Zawsze trace glowe, gdy zakladasz mini... |
2005-04-28 (12:57)![]() Data rejestracji: 2005-04-21 Ilość postów: 98 ![]() | wpis nr 15 352 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 1. Wyjatek nie tyle potwierdza regule, co ja kompromituje... Stachura E., \"Sie\" 2. Ty jeste tak zwana madra kobieta, o ile takowe w ogóle istnieja. To znaczy najbardziej nieszczeliwa. Stachura E., \"Sie\" 3. Z zaspokajania zmyslów obok radoci - i jakby sie za nia kryjac - moze sie zbudzic rozpacz. Gide, \"Falszerze\" 4. Jezeli mozna by powrócic do mlodzienczej bezkompromisowoci, najwiecej oburzaloby nas to, czym stalimy sie sami. Gide, \"Falszerze\" 5. Trzeba wybierac: albo kochac kobiety, albo je znac; rzeczy poredniej nie ma. Chamfort N. S. 6. Wlaciwocia jednych umyslów ograniczonych jest przypisywanie ciasnoty duchowej wylacznie innym osobom. London J., \"Martin Eden\" .....i starczy |
2005-04-28 (13:07)![]() Data rejestracji: 2005-04-21 Ilość postów: 98 ![]() | wpis nr 15 353 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Krzysztof Kamil Baczynski Erotyk W potoku wlosów twoich, w rzece ust, kniei jak wieczór - ciemnej wolanie nadaremne, daremny plusk. Jeszcze w mroku owine, tak jeszcze róza nocy p minie wiat galazka, strzepem albo gestem, potem niemo sie stoczy, smuga przejdzie przez oczy i powiem: nie bedac - jestem. Jeszcze tak w ciebie plynac, niosac cie tak odbita w Lrenicach lub u powiek zawisla jak lze, uslysze w tobie morze delfinem srebrnie ryte, w muszli twojego ciala szumiace snem. Albo w gaju, gdzie jeste brzoza, bialym powietrzem i mlekiem dnia, barbarzynca ogromnym, tysiac wieków dLwigajac trysne szumem bugaju w galeziach twoich - ptak. Dedykacja: Jeden dzien - a na tesknote - wiek, jeden gest - a juz orkanów pochód, jeden krok - a oto tylo jest a kazdy czas - duch czekajacy w prochu. Adam Asnyk Na poczatku Na poczatku nic nie bylo, Tylko przestrzen ciemna, pusta; Wtem jej czarne blysly oczy I rózowe, wieze usta. Od jej spojrzen, od rumienca Zajaniala wiatel zorza, A gdy pierwsze rzekla slowo, Ziemia wyszla z glebi morza. Gdy przebiegla ziemie wzrokiem, Slac jej umiech, rój skrzydlaty Wzlecial ptaków i motyli, A spod ziemi wyszly kwiaty. Lecz nie istnial jeszcze czlowiek, Tylko martwa gliny bryla; Az nareszcie swym plomiennym Pocalunkiem - mnie stworzyla. I zbudzilem sie do zycia W cudownoci jasnym kraju, Lecz mnie równiez, tak jak innych, Wypedzono z tego raju. DO DZIEWCZYNY Dzien zwykly zaiste tak szybko odchodzil W niepamiec i znikal we mgle szarych zdarzen, Lecz byl tez dzien inny, gdy kto sie narodzil By barwy zmienic moich wyobrazen. To bylo tak dawno, nie znalem Cie, Kwiecie, Gdy smak piersi poczula i chlód u swych skroni... Szla sama przez zycie, jedyna na wiecie, By swe serce zlozyc do mych drzacych dloni. Cóz mi pozostaje, jak i Tobie w darze Cicha miloc i wiare ofiarowac skromnie, Zycie swoim tokiem prawdy nie wymaze, Ze naleze do Ciebie, a Ty tylko do mnie! ...i na koniec... Nie gardLze Pani mym oddaniem, Wszak gniew kochanka jest ognisty! Jeli mnie skrzywdzisz dzi rozstaniem, Któz jutro bedzie pisal listy? |
2005-04-28 (15:27)![]() Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 ![]() | wpis nr 15 375 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 555 toz ta pierwsza, prymitywna myl rodem z redniowiecza... sorry bez obrazy... |
2005-04-28 (20:45)![]() Data rejestracji: 2005-04-09 Ilość postów: 11 ![]() | wpis nr 15 425 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Co mowil drogowskaz: na wszystko przyjdzie czas. Znam doskonale film ,,Lot nad kukulczym gniazde,,. Znam tez gniazdo i sama kukulke. Kiedys poglaskalem ja i...odleciala splpszona. |
2005-04-28 (21:13)![]() Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 ![]() | wpis nr 15 428 [ CZCIONKA MONOSPACE ] BadL Przy Mnie Blisko... BadL przy mnie blisko bo tylko wtedy nie jest mi zimno chlód wieje z przestrzeni kiedy myle jaka ona duza i jaka ja to mi trzeba twoich dwóch ramion zamknietych dwóch promieni wszechwiata. H. Powiatowska |
2005-04-28 (21:23)![]() Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 ![]() | wpis nr 15 429 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ja jeszcze ciagle czekam na Ciebie... Ja jeszcze ciagle czekam na Ciebie a ty nie przychodzisz a jeli to jeste przejazdem na dwa dni... ..... czekam, czekam wytrwale tak lekko dotykaja mnie dni moja tesknota jest tesknota planet zmarzlych teskniacych do slonca a ty jeste sloncem które pozwala mi zyc jest znowu wieczór.... ..... H. Powiatowska |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 55 56 57 ... 127 128 Wyślij wiadomość do admina |