Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 46 47 48 ... 127 128 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Klub Miłośników Twórczości Jasze'go - ALMANACH pod Jego red. |
2005-03-21 (16:49)![]() Data rejestracji: 2005-02-02 Ilość postów: 462 ![]() | wpis nr 12 444 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Moze byc, ja tez nie slucham tylko rocka, heavy metal równiez i inne nowsze gatunki muzyki, calkiem inne... |
2005-03-23 (20:51)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 12 635 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wiosna, dedykuje wiec wszystkim piosenke ,,Spaceruj ze mna,, Walk with Me Walk with me through the long and lonely night; Walk with me, and my world is filled with light. Here I stand, feeling lost and so alone. Take my hand; don\'t desert me now, Please don\'t hurt me now. If you walk with me, though I know the road is long, I\'ll get by, with your love to make me strong. More by far than a guiding star above, I long for you; walk with me, oh my love. Somewhere the songbirds fly In a clear, blue sky. Only you and I, there forever; Love me, leave me never. (Instrumental bridge) Now you\'re here, and at last my life\'s begun. All my trials I will overcome, in the morning sun. If you walk with me, though I know the road is long, I\'ll get by, with your love to make me strong. More by far than a guiding star above, I long for you; walk with me, oh my love. I long for you; walk with me, oh my love. P.S Jutro jeszcze cieplej za oknami. Warto pospacerowac , najlepiej trzymajac sie za rece. Pozdrawiam. |
2005-03-24 (23:51)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 12 724 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Najwiekszemu Romantykowi ze strony (tej strony) - dedukuje: DO M... Adam Mickiewicz Precz z moich oczu!... poslucham od razu, Precz z mego serca!... i serce poslucha, Precz z mej pamieci!... nie tego rozkazu Moja i twoja pamiec nie poslucha. Jak cien tym dluzszy, gdy padnie z daleka, Tym szerzej kolo zalobne roztoczy, - Tak moja postac, im dalej ucieka, Tym grubszym kirem twa pamiec pomroczy. Na kazdym miejscu i o kazdej dobie, Gdziem z toba plakal, gdziem sie z toba bawil, Wszedzie i zawsze bede ja przy tobie, Bom wszedzie czastke mej duszy zostawil. Czy zadumana w samotnej komorze Do arfy zblizysz nieumylna reke, Przypomnisz sobie: wlanie o tej porze Spiewalam jemu te same piosenke. Czy graja w szachy, gdy pierwszymi ciegi Smiertelna zlowi króla twego matnia, Pomylisz sobie: tak staly szeregi, Gdy sie skonczyla nasza gra ostatnia. Czy to na balu w chwilach odpoczynku Siedziesz, nim muzyk tance zapowiedzial, Obaczysz prózne miejsce przy kominku, Pomylisz sobie: on tam ze mna siedzial. Czy ksiazke weLmiesz, gdzie smutnym wyrokiem Stargane ujrzysz kochanków nadzieje, Zlozywszy ksiazke z westchnieniem glebokiem, Pomylisz sobie: ach! to nasze dzieje... A jeli autor po zawilej probie Pare milona na ostatek zlaczyl, Zagasisz wiece i pomylisz sobie: Czemu nasz romans tak sie nie zakonczyl?... Wtem blyskawica nocna zamigoce: Sucha w ogrodzie zaszeleszczy grusza I puszczyk z jekiem w okno zalopoce... Pomylisz sobie, ze to moja dusza. Tak w kazdym miejscu i o kazdej dobie, Gdziem z toba plakal, gdziem sie z toba bawil, Wszedzie i zawsze bede ja przy tobie, Bom wszedzie czastke mej duszy zostawil. |
2005-03-26 (14:14)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 12 845 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Do napisania tego postu zainspirowal mnie artykul o dziejach Elzbiety Dmoch. Mala wie pod Tarczynem,32 kilometry od Warszawy. I w tej malej wsi stoi stara chalupa. Zamiast podlogi klepisko a jedyna oznaka cywilizacji to studnia.Nie ma pradu nie ma telewizji. Kobieta która kiedy rozdawala setki i tysiace autografów,mieszka w walacej sie chalupie. Kobieta która do dzi jest znana w Niemczech,zyje ze miesznie niskiej emerytury. Kobieta której uroda rzucala fanów na kolana, teraz rozczochrana snuje sie nocami po polach Wszyscy o Niej zapomnieli. Ona nikogo nie chce znac. ...... Ten reportaz nadano w koncu lutego w TVN. W Niedziele Wielkanocna zostanie wyemitowana druga czec reportazu w TVN o godz.19.40 program ,,Uwaga,, Oto jeden z Jej wielkich przebojów. CHOD POMALUJ MÓJ SWIAT Dwa plus jeden Na na na na, na na na, na x2 C d a 1. Piszesz mi w licie, ze kiedy pada, a d Kiedy nasturcje na deszczu mokna G a Siadasz przy stole, wyjmujesz farby C G I kolorowe otwierasz okno d E a 2. Trawy i drzewa sa takie szare a d Barwe popiolu przybraly nieba G a W ciszy tak smutno szepce zegarek C G O czasie, co mi go nie potrzeba d E a Ref.: Wiec chodL pomaluj mój wiat C d Na zólto i na niebiesko F C Niech na niebie stanie tecza C d Malowana twoja kredka F G Wiec chodL pomaluj mi zycie C d Niech wiat mój sie zarumieni F C Niech mi zalni w pelnym sloncu C d Kolorami calej ziemi F G 3. Za siódma góra, za siódma rzeka a d Twoje sny zamieniasz na pejzaze G a Niebem sie wlecze wyblakle slonce C G Owietla ludzkie wyblakle twarze d E a .................. Niektórzy twierdza ze Elzbieta jest chora,chora z miloci. Nigdy nie mogla zapomniec o Januszu Kruku. Dedykuje wiec dla tej Kobiety wielki przebój Jima Reevesa,,Nigdy Cie nie zapomne,, daje takze tlumaczenie,slowa mozna zawsze przeciez dobrac do obu stron. I won’t forget you I know that I won’t forget you For I’ve loved you too much for too long Though you don’t want me now, I’ll still love you ‘Til the breath in my body is gone That’s how it is with me ... and you’ll always be The only love I ever knew I’ll forget many things in my lifetime But my darling, I won’t forget you Dokladna tlumaczenie. Wiem,ze nie zapomne Ciebie. Dlatego ze kocham Cie tak bardzo i tak dlugo /dawno/ Nie , nie wiesz co jest ze mna; Ciagle cie kocham, Az do zalamania w sobie gdy odeszla /odszedle/ ref. Oto jak jest ze mna! A Ty-zawsze moja /mój/ Badz jedyna milocia,jaka kiedykolwiek znalem /znalam/ Wiele zapominam w zyciu, Ale Ciebie moja Kochana/Kochany/ -nie zapomne... ......... Polecam ten program, wielu z nas Ja pamieta. |
2005-03-26 (14:39)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 12 849 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jasze ja wczoraj ogladalem powtórke na TVN i nie moge sie uspokoic . Jedyne co moge to powiedziec tak : Zyjemy w zlodziejskim i mafijnym kRAJU , GDZIE OD pREZYDENTA kRAJU DO Ostatniej najmiejszej urzedniczki w gminie wszyscy sa skorumpowanie a zlodziejskie i przestepcze partie typu SLD , PO SDPL kisza sie w bogactwie . Co przestepcy beda ukarani . Ja w to wierze . Zycze im na Swieta zeby w Berezie Kartuskiej zrobiono obóz dla przestepców i zlodziei partjnych i najwyzszych przestepców jak Prezydenta , Premierów i innych mafiozo . Tam zgnija z glodu . Tak sie stanie , jezeli troche sprawiedliwoci jest w tym Kraju . Bo to chodzi o to ,ze w Polsce wszystkie wladze , przyjaciele i byli koledzy z róznych zwiazków artystów maja wszystkich obywateli w d.... . To ja jedyne co moge zrobic to to ze teraz beda wybory i ja i moja piecioosobowa rodzina teraz tych zlodziei i przestepców bedzie miala w d.... . Musialbym byc idiota zeby w Kraju skorumpowanym sam ic do wyborów i wybierac kolejnych zlodziei . A telewizja TVN ma tez to w d..... Gdyz im nie chodzi o los Pani Elzbiety a o program i zrobienie kasy na sensacji . Ja o niej juz ws\\czeniej wiedzialem . A dlatego tych hien z TVN juz do konca zycia nie wlacze . A na wybory pujde jak ostatni zlodziej oddda kase , za która Panstwo bedzie moglo pomóc zasluzonym osobom . Bo Pani Elznieta ma status nie tylko piosenkarki ale zasluzonej dla Kraju . I stad , zeby sobie ulzyc i moralnie pomóc tego typu osobom : .......niech szlag trafi wszystkich rzadzacych przestepców w tym Kraju . Zycze im na Swieta wysokich wyroków dozywocia , które chetnie podpisze sie pod zamiana na kare mierci . To sa mieci tego Kraju i nie byloby tego , gdyby nie ich zlodziejstwo . Pomylcie sobie . Niejaki Owsiak zbiera co roku 30 milionów i mówi , ze na chore dzieci . A jeden przyglup Neuman i jeden minister zdefraudowal na marzach leków 2 miliardy . Jak latwo policzyc Owsiak musialby zbierac to przez 60 lat . I wlos z glowy tym przestepcom nie spadl z glowy . Ulklad jest taki : I jak Jasze szukasz przyczyny to ci napisze tak Przestepca Prezydent skorumpowany zlodziej wybiera sobie innego zlodzieja -Premiera , Ten zlodziej i przestepca Premier dobiera sobie takich samych zloczynców ministrów a oni z kolei takich samych przestepców w rózznego typu agencjach i Urzedach pomocy . A ci przestepcy dobieraja sobie takich samych skorumpowanych urzedników , którzy nie zajmuja sie praca tylko zlodziejstwem i pzrestepstwem ............. bo przeciez zostali przyjeci na stolki ...... i maja w d..... Pania Elzbiete . Niech szlag trafi wszystkich politycznych przestepców w Polsce -na Swieta Mariusz |
2005-03-26 (14:49)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 12 854 [ CZCIONKA MONOSPACE ] W wielu kwestiach o meritum nie zgadzalem sie z Mariusze. I dobrze. Lecz sposób mylenia w innych kwestiach zawsze byl mi bliski. I dklatego NIGDY nie atakowalem Mariusza i NIGDY nie bede. Nie ogladalem wczoraj tej powtórki ale los Elzbiety nigdy nie byl mi obcy,wiele juz czytalem. Chylac czola przed jej nieodpartym sex-appealem dolaczam sie do grona osób widzacych w Niej takze Czlowieka. |
2005-03-26 (17:51)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 12 862 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przylaczam sie do zyczen Mariusza. A Elzbiecie Dmoch wcale sie nie dziwie. Czytalam w prasie o tym co Jasze napisal, widzialam Ja jakich czas temu w TV2 w programie Dyskotego Doroslego Czlowieka. Janusz Kruk piewal z Nia razem w zespole Dwa Plus Jeden. Byl chory na serce, ale przy nim czula sie bezpiecznie. Po Jego mierci faktycznie wiat jej sie zawalil. Owszem byla w depresji, to chyba normalne w takiej sytuacji, gdy czlowiek traci poczucie bezpieczenstwa. Nie chce oceniac rodowiska artystycznego. Wydaje mi sie, ze gdyby prawdziwi przyjaciele ja wówczas wsparli psychicznie - lzej przeszlaby te tragedie. Prawdopodobnie zostala sama, psychicznie sama. Byc moze byly próby pocieszenia, a ona je odrzucala - to tez normalne. Kazda zaloba sklada sie z kilku etapów. U jednych trwa krócej, u innych dluzej, a u wielu osób nie przechodzi wcale. Wszystkie te etapy trzeba przejc w samotnoci, bo nikt nie potrafi dzielic zaloby z czlowiekiem, to jest choroba duszy. Dlatego w takiej sytuacji przyjaciele powinni byc blisko, na wyciagniecie reki - jednak nie powinni na sile wyciagac z tej zaloby czlowieka, bo to jest sztuczne. Wiadomo, ze czlowiek sie buntuje po tak ogromnej stracie. Byc moze i Pani Elzbieta buntujac sie odrzucala pomoc przyjaciól wiadomie, ale podwiadomie byli jej bardzo potrzebni. Zaloba po stracie najblizszej osoby jest ogromna i nikt tego nie zrozumie, gdy sam przez takie pieklo nie przeszedl. Pieklo udreczonej duszy. Poczucie bezradnoci, wewnetrznego osamotnienia. Ta miesznie niska rente, wrecz symboliczna, zawdziecza jednak garstce przyjaciól, którzy po latach wystarali sie w jej imieniu o przyznanie tego wiadczenia. Wiem, ze byly jakie próby jej powrotu na scene, zreszta za namowa garstki przyjaciól, m. in. Pani Szablowskiej i Pana Szewczyka prowadzacych program Dyskoteka Doroslego Czlowieka. Próby nieudane. Elzbieta Dmoch nie potrafi sie juz odnaleLc w tym artystycznym wiecie. Chce byc sama, chce dalej przezywac swa zalobe w samotnoci. I ma do tego pelne prawo. Szkoda tylko, ze w takich warunkach. Sama sobie nie jest w stanie poprawic tego bytu, ale sa jej dawni niby-przyjaciele, którzy - gdyby tylko chcieli - mogliby to zmienic. Przypuszczam, ze nie mialaby nic przeciwko. Ale tyle czasu minelo, ze w Niej utrwalila sie nie tylko ta zaloba, ale takze gorycz. Dlatego sie nie dziwie. Po prostu rozumiem Ja. Przypominam jeszcze jedna piekna piosenke z repertuaru Dwa Plus Jeden. Winda Do Nieba Mój piekny panie raz zobaczony w technikolorze Pisze do pana ostatni list Juz mi lusterko z tym pana zdjeciem tez nie pomoze Pora mi dzisiaj do lubu ic Mój piekny panie ja go nie kocham, taka jest prawda Pan glówna role gra w kazdym nie Ale dziewczyna przez zycie nie moze ic calkiem sama Zycie jest zyciem pan przeciez wie. Juz mi niosa suknie z welonem Juz cyganie czekaja z muzyka Kon do taktu zamiata ogonem Mendelsonem stukaja kopyta Jeszcze ryzem sypna na szczecie Goci tlum co falszywie odpiewa Zloty krazek mi wcisna na reke I powioza mnie winda do nieba Mój piekny panie z tego wszystkiego nie moglam zasnac, Wiec nie mógl mi sie pan przynic dzi I tak odchodze bez pozegnania jakby z znienacka Kto miedzy nami zatrzasnal drzwi. Juz mi niosa suknie z welonem... |
2005-03-26 (18:11)![]() Data rejestracji: 2005-01-30 Ilość postów: 1207 ![]() | wpis nr 12 863 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do dzisiaj wród moich zdjec z mlodoci jest zdjecie Elzbiety tanczacej wród maków na lace.Zawsze bylam jej fanka,moja córka biorac lub na przywitanie i pierwszy taniec wybrala \"Winda do nieba\",to piekna piosenka i do dzi popularna.Jestem zaskoczona tymi wiadomociami i bardzo mi zal Elzbiety,dziekuje Ci Jasze za ten post. |
2005-03-26 (19:14)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4318 ![]() | wpis nr 12 869 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jeszcze o tym programie . Najbardziej wstretne i nieludzkie w tym programie w TVN bylo to jak przestepcza urzedniczka opieki spolecznej chyba z gminy , zeby uspokoic swoje sumienie mówi , ze Pani Elzbieta nie chce pomocy mimo staran urzedu . Ci ludzie w urzedzie to przestepcy i ja juz zaocznie ich skazalem . A wstawianie kitu , azeby sie wytlumaczyc jest równie ochydne . Mam pecha , ze obejrzalem ten program . Kazdy uczciwy czlowiek chociazby z okazji Swiat wpada w zadume nad losem innego czlowieka . Szkoda tylko , ze to przestepcze panstwo polskie za moje podatki nie robi nic. Taki prezydent panstwa jak by mial troche honoru to by co zrobil --bo tez ten program ogladal . Ale przeciez on nie ma honoru , a jeszcze nie wszystko rozkradziono w Kraju . Smutne |
2005-03-26 (19:25)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 12 871 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie moge sie wypowiedziec,nie widzialem programu ani wczoraj ani w koncu lutego kiedy byl nadawany pierwszy raz. Ale wszysttkie inne wiadomosci o których wspomniala takze fobia...byly mi znane. Czekam na ten jutrzejszy reportaz,z czytanego artykulu wiem jednak ze Elzbieta juz nie mieszka w tej walacej sie chalupie. Fobia ma racje,Pani Elzbieta sama zamknela sie w sobie lecz z pewnoscia nie odrzucilaby delikatnie podanej przyjacielskiej dloni. Tak,czytalem ..w okresie ich slawy nie oplacano skladek,nawet o tym nie mylano. Trzeba zadumy...nad ulotnocia czasu Chcialbym i marze by kiedy Elzbieta przeczytala te posty/moze kto z Jej znajomych ???/ a piosenke Reevesa trzymalem w ukryciu na taka mniej wiecej chwile. Jeszcze nieraz odnajde sie w odpowiedniej chwili. Pozdrawiam , a halah...dziekuje równiez. |
2005-03-26 (20:26)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 12 878 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Masz racje Jasze. Skladek ZUS artyci nie oplacali - nie mieli takiego obowiazku. Identycznie jak rolnicy. Tylko rolnikom Gierek dal mozliwoc otrzymania emerytury za przekazanie ziemi na rzecz panstwa. Skromnej, ale bez laski - za ziemie. Natomiast artysta tej klasy powiecil wiele lat ze swojego zycia na promowanie polskiej kultury poza granicami kraju. Powiecal na to swój czas, pieniadze - nikt nie fundowal im tych podrózy, oplacali sami wliczajac to w gaze. Swoja osoba Pani Elzbieta godnie reprezentowala Polske na wschodzie i zachodzie, w przeciwienstwioe do naszych polityków. Polityk gledzi od rzeczy, za nasze pieniadze rozjezdza sie po wiecie i nie mozna tych podrózy nazwac absolutnie godnym reprezentowaniem ojczyzny. Wrecz przeciwnie - politycy omieszaja nas i my im za to placimy. Porównaj poziom Elzbiety Gmoch z poziomem tych rzadowych cymbalów, którzy maja zapewniona do mierci wysoka emeryture. I za co? Czy przypadkiem takie wiadczenie nie przysluguje artycie, który wiecej zrobil dla kraju niz niejeden prezydent, premier, czy inny kretyn, który wykorzystal swoje przywileje? To jest upodlenie Elzbiety Gmoch, gdy proponuje sie jej jalmuzne. A jak wyglada ta pomoc opieki spolecznej tez czytalam. Potrafia na rodzine dawac kilkadziesiat zlotych miesiecznie. Niech taki kretyn rzadowy, jeden z drugim, spróbuje zyc za te grosze! Przeciez oni maja klapki na oczach! Chociaz, nie posadzam ich o to. To jest dzialanie z premedytacja. Jak najwiecej dla siebie. Diety poselskie, a w sejmie pusto - przeciez trzeba te diety przepic, albo wykorzystac na inne rozrywki godne reprezentantów Narodu. Elzbieta Gmoch ma godnoc, nie bedzie sie znizala do poziomu zlodziei bioracych forse za nic. Jej sie nalezy emerytura, a nie jalmuzna. Porównaj Jej dzialalnoc artystyczna z niektórymi wspólczenie aktywnymi artystami. Taka np. Adrianna B., która bardzo lubilam jako aktorke, nakradla ile sie dalo i co? Ano NIC. Siedzi sobie dalej w apartamencie kupionym za cudze pieniadze i gwizdze. Bo to nie ona (podobno). Nie wspomne juz o przedstawicielach wladzy oraz ich malzonkach potrafiacych sie wietnie promowac we wszystkich mediach. Tylko naiwny sie nabierze na ich dzialalnoc charytatywna. Zyjemy w panstwie prawa i wolnoci slowa. Pusty slogan - miac mi sie chce. ---------------------- Nic nie stracila na aktualnoci piosenka Krzysztofa Daukszewicza, która wklejam ponizej Zbyt czesto mnie pytaja ludzie, co piewam im i gram, Jaki naprawde jest mój kraj, ja nie wiem, nie wiem sam, Bo co odpowiedziec, przy tych gramach stu, Gdy z wódka sie miesza, tylko gorycz slów. Nie pan i nie ulan, inny mam dzi fart. Tu Pewex wytworny, tu obskurny bar I szare ulice tam, gdzie mial byc raj I gruszki na wierzbach, i to jest mój kraj. Tu jedni maja grosz powszedni, a drudzy pelny miech. Tu madrych orza, glupich sieja, a trzecim z tego miech. Pijaczki, prostaczki maja wszystko gdzie, A ci co przegrali, pija by sie wzniec. Tu wielki zlodziej ex-dobrodziej spokojnie moze tyc. I sa uczciwi, zywi choc tak ciezko jest im zyc. Tu dziwki, jak liwki, ze tylko placic i rwac. I panny pokrzywki, ze az strach z nimi spac. Tu wiete krowy jezdza w nowych Mercedesach Benz. Tramwaje maja ci co wstaja do pracy piata piec. I szaletów smród, czy grudzien to czy maj I zapach maciejki, i to jest mój kraj. MezczyLni godnie nosza spodnie, bo na to ich jeszcze stac. Ci maja gorzej co w honorze postanowili trwac. Kobiety, niestety - praca, dom i sklep, By troche wedzonek dzieciom dac na chleb. Poetom bywa czasem dobrze, choc czeciej bywa Lle, Wiec jaki jest ja nie wiem sam po prosu myle, ze Dla uczciwych to pieklo, dla cwaniaczków raj, Dla glupich glupota, dla mnie to mój kraj. |
2005-03-29 (01:08)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 13 039 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wlodzimierz Wysocki - gdy piewal, zyly nabrzmiewalu ma na szyi tak, ze wydawalo sie iz za moment pekna. Swoje utwory wykonywal z niesamowita ekspresja, autentycznie. Wspanialy aktor, poeta, bard. Szkoda ze nie zdazyl przyjechac do Polski. Cholera Choc wszedzie czyha niewidzialny wróg. Dla spoleczenstwa wirus nic nie znaczy: Cholera zwala ludzi pracy z nóg, Lecz ludzie pracy staja znów do pracy. Zamkniety Krym, zaraza jest i tam, Sterty arbuzów pala w Astrachaniu, Ale robotnik wykonuje plan I od maszyny nie odejdzie za nic! Niewazny bilans poniesionych strat, Gdy w piersiach nam chec walki wzbiera szczera! Nie bedzie drwic z potegi Kraju Rad Jaka niemrawo tlaca sie cholera! Zgodnym wysilkiem pracujacych mas Damy cholerze solidarny odpór! No pasaran! Cholera nie ma szans! Naród zaraze stlumi juz w zarodku! Wrózylem z kart, i widzac dame trefl Rzucilem jej dla zartu: ,,ty cholero!\", I nagla myl - cholera to byl blef, Walczylimy z chimera, nie z cholera! Dzi kwestie te przejrzalem az do dna, I na tym dnie dostrzeglem treci glebsze: Cholera fakt, rzecz groLna ale ta Co ciska nas i rzuca, albo trzesie. Ruszymy znów na choleryczny front, Lecz walka ta nie bedzie juz tak prosta, Bo wredny szept ze wszystkich slychac stron: \"Panie, pan wie, cholery mozna dostac!\" DOBRANOC!!! |
2005-03-29 (16:32)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 13 106 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Po programie ,,Uwaga,, mam mieszane uczucia. Wiem jedno , Pani Elzbieta nie chciala jalmuzny od osób które w najtrudniejszych momentach nie wsparly jej duchowo. Wysocki,Ty fobiu wiesz lepiej ,czy jego zona nie byla francuska aktorka Marina Vlady/ Debiutowala jako 17-letnia panienka w filmie Clouzo ,tytul bodajze ,,Przed potopem,,.Nie sprawdzalem w necie,nigdy tego nie robilem jeli chcialem cokolwiek napisac,w ten sposób sprawdzam sam siebie /pamiec/ Pozdrawiam. |
2005-03-29 (20:20)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 13 121 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tak Jasze. Zona Wysockiego byla Marina Vlady przepiekna blondynka z dlugimi wlosami. Pamietam ja doskonale z filmu \"Czarownica\", a ogladalam ten film ponad 30 lat temu. Grala liczna mloda dziewczyne mieszkajaca w zacofanej wsi, czy moze miasteczku. Poniewaz nie poddawala sie zadnym konwenansom, kochala przyrode, chodzila boso po lesie, nucila sobie i zyla w swoim wyimaginowanym wiecie, w zgodnie z przyroda, ze zwierzetami - zostala posadzona przez spoleczenstwo o czary. Pamietam scene, gdy ludzie rzucali w nia kamieniami, a ona - zaszczuta przez otoczenie - uciekala do lasu, do swoich prawdziwych przyjaciól, tych co ja rozumieli i akceptowali. Nie pamietam jak sie film skonczyl, wiem ze tragicznie. Ale nie moge sobie przypomniec czy zostala zabita-ukamieniowana, czy tylko mocno zraniona. Krew splywajaca po tych pieknych jasnych wlosach pamietam do dzisiaj. A Wysockiego twórczoc szalenie mi odpowiada. Mam wiele Jego oryginalnych nagran, bo jednak najlepiej sluchac tych utworów piewanych przez samego Wysockiego w oryginalnej rosyjskiej wersji. Czasami slucham. Jednak nie moge zbyt dlugo, bo dzialaja na psychike bardzo pobudzajaco, drazniaco. Szalenie lubie \"Na Bolszom Karetnom\". Taki maly urywek z pamieci: \"Gdzie twai siemnatcat let Na Balszom Karetnom A gdzie twai siemnatcat bied Na Balszom Karetnom Gdzie twoi czornyj pistolet Na Balszom Karetnom A gdzie tiebia siewodnia niet Na Balszom Karetnom Jest jeszcze tak cudowna piosenka: \"Moja cyganskaja\" Ta piosenke piewa takze Charles Aznavour, ale po francusku. Tylko refren w jednym momencie piewa po rosyjsku. Na pewno kazdy ja zna, lub slyszal. Sa tam takie slowa: \"Ech raz, daj iszczo raz, Daj iszczo mnogo, mnogo, mnogo raz, Wsio nie tak, kak nada... .................... Niet rebiata, wsio nie tak, wsio nie tak rebiata...\" Wysocki tak przejmujaco to piewa, ze moja slowianska dusza wyrywa sie gdzie, sama nie wiem jak to nazwac, ale czuje sie wtedy tak, ze chcialabym sie rzucic w jaki szalenczy wir nieskrepowanej szalonej wolnoci, miec wszystko w nosie, nie przejmowac sie kompletnie niczym i chyba po prostu szalec, tak bez pamieci oszalec... Jest jeszcze tak piekna piosenka o górach, gdzie piewa, ze najpiekniejsze sa te szczyty, na których \"jeszczo nikto nie bywal...\" Ma racje. O Wysockim moglabym bez konca... Kocham Jego, bliski mi jest Jego sposób postrzegania wiata, rzeczywistoci, Jego styl zycia, pragnienie wolnoci. Ten Czlowiek mial dusze, autentycznie przezywal to o czym piewal i zarazal tym sluchaczy. Czyni to zreszta dalej, mimo iz od Jego mierci minelo ponad 20 lat. Smierci bardzo zagadkowej, naglej. Mial chyba 42 lata, moze sie myle o rok - nie chce sprawdzac. Jest Jedyny i niepowtarzalny. |
2005-03-29 (20:47)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 13 122 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Sama Marina Vlady miala czec rosyjskiej w sobie krwi nie pamietam dokladnie. Moze rodzice byli Rosjanami i wyemigrowali. Tak jak Kirk Douglas /z filmu ,,Ostatni zachód slonca,, nadano ten film w Niedziele Wielkanocna w TV-2 / Jego rodzice wyemigrowali , on sam juz urodzil sie w Stanach. O górach... Znam piekna piosenke,,Kiedy zaczna spadac gwiazdy,,. Sa tam slowa: -Zaplaczesz do skal i gór, zaplaczesz do skal i gór... You will weep for the rocks and mountains, You will weep for the rocks and mountains, You will weep for the rocks and mountains, When the stars begin to fall. Zaplaczesz do skal i gór. Spiewa to kto cudownym sopranem. |
2005-03-29 (21:15)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 13 124 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jasze - prowokator. Zamiast zajac sie tym czym powinnam, to ja \"rozsiadlam sie\" w tym klubie, bo Ty ciagle podsycasz moja wyobraLnie. Film ten ogladalam. Kirk Douglas - romantyk, takze o slowianskiej duszy. Dochodze do wniosku, ze prawdziwymi romantykami moga byc tylko Slowianie. Reszta to plastikowy romantyzm. A bierze sie to stad, ze slowianski romantyzm ma bardzo szerokie znaczenie. To nie tylko uczucie dla drugiego czlowieka. To ta cholerna skrwawiona dusza, która ciagle szuka, pragnie, sama nie wie czego... Której ciagle jest Lle i inaczej nie moze byc... Ale na tym wlanie polega ten romantyzm, na tej przejmujacej tesknocie za niewiadomym, na umiejetnoci przezywania tej tesknoty... I to jest piekne. Dumam, dumam dalej i ... nic nie wydumam. To tez jest piekne. |
2005-03-29 (21:24)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 13 125 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A znasz to powiedzenie... -Tesknie za czym , czego nie potrafie okreslic. To takze prowokacja,lubie czytac co nastapi. |
2005-03-29 (22:52)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 13 130 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A co ma nastapic? Zobacz, nikt tu nie zaglada oprócz nas. Swiat sie materializuje i koniec. Czekajac na spóLnionego gocia nuce sobie pod nosem co z repertuaru Kabaretu Elita. Do serca przytul psa Zanim zniknie w oceanie struty ropa ledL ostatni, a ostatnie trawy LdLblo przykryje pyl. Zanim w leniczówce \"Pranie\" gigantyczny motel stanie, zanim cisze lena zmaci jazgot pil. Zanim zniknie pod betonem osiedlowych skwerków reszta, a w piwnicy odda ducha szara mysz. Zanim wszystko, co zielone, co w pachnacej trawie mieszka rozniesiemy na podeszwach wzdluz i wszerz: - Do serca przytul psa, weL na kolana kota, weL lupe, popatrz - pchla! Daj spokój, pchla to tez istota. Za oknem zasadL bluszcz, niech sie gadzina wije. A kiedy ciemno juz i wszyscy pia: matka pi, ojciec pi, babcia pi, córka pi, zona pi - zapylaj georginie! Nim zatruje aerozol do cna zycie morskim wiatom i przesloni góry ciag dymiacych hald. Nim slowiki i skowronki straca glosy i umilkna w metalicznym ryku rozwydrzonych aut. Nim karmiona sztucznie krowa da zielone, sztuczne mleko, zanim wzruszysz sie wachajac sztuczny kwiat. Zanim naturalny erzac w krew ci wejdzie tak daleko, ze polubisz plastikowy, mieszny wiat. - Do serca przytul psa, weL na kolana kota. WeL lupe, popatrz - pchla! Daj spokój, pchla to tez istota. W jezyny nura daj, lub usiadL na mrowisku. To moze nie jest raj, lecz trwaj tam, trwaj, w jezynach trwaj - wiosna, maj, a ty trwaj, a ty trwaj, bo to jest w koncu wszystko |
2005-03-29 (23:24)![]() Data rejestracji: 2005-01-30 Ilość postów: 1207 ![]() | wpis nr 13 132 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zaglada,zaglada tylko nie umie tak pieknie pisac jak Wy wiec siedze cicho i czytam to co Wy piszecie .Pozdrowionka fobiu1. |
2005-03-30 (09:19)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 13 145 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A widzisz fobiu,zagladaja. Piszac slowo prowokacja , nie mialem nic zlego na myli. Prowokuje do zadumy,tesknien,to co piekne. To wszystko. Skonczyly sie czasy panowania przefajnowanego cynizmu. Ale ostrzegam dowcipnisiów ,zawsze sie zbudze, ale nigdy w tym watku. Pozdrawiam. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 46 47 48 ... 127 128 Wyślij wiadomość do admina |