Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 32 33 34 ... 127 128 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Klub Miłośników Twórczości Jasze'go - ALMANACH pod Jego red. |
2004-11-05 (02:19)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12061 ![]() | wpis nr 6 814 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jonasz Kofta Kiedy serce pi Kiedy serce pi, daj odpoczac mu Przeciez czeka je nowy ból Na czas jaki wejdL w codziennoci tlo Mniejsze dobro w niej, mniejsze zlo Poród zwyklych spraw niech mijaja dni A ty zyj! Kiedy serce pi, daj odpoczac mu By nabralo sil, przeciez czeka je nowy ból Kiedy serce pi, jak zmeczony ptak Nie budL nigdy go, sil mu brak Jest zmeczone twych uczuc zmienna, gra, Niechaj sobie pi, a ty z nim Poród sennej mgly niech mijaja dni Serce pi Zeby wzleciec znów, zeby znów sie wzbic Musi nabrac sil, nim nadejdzie to, co ma byc Kiedy serce pi, daj odpoczac mu Przeciez czeka je nowy ból Kiedy zbudzi sie, wtedy da ci znak Zatrzepoce jak w sidlach ptak Jeszcze wyrwie sie, jeszcze jeden raz Frunie w blask Kiedy serce pi, miloc zbudzi je Znów tesknota, lek, gorycz, radoc W nie, wejdzie w nie Kiedy serce pi, daj odpoczac mu Przeciez czeka je nowy ból Na czas jaki wejdL w codziennoci tlo Mniejsze dobro w niej, mniejsze zlo Poród zwyklych spraw niech mijaja dni A ty zyj! Kiedy serce pi, daj odpoczac mu Przeciez czeka je nowy ból |
2004-11-06 (01:08)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 6 829 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A ja czasami powracam mylami do Kazika STASZEWSKIEGO, szczególnie tekstów jego ojca. Przypomne dzisiaj "Baranka" Ach ci ludzie, to brudne winie Co napletli o mojej dziewczynie Jakie bzdury o jej nalogach To po prostu litoc i trwoga Tak to bywa, gdy kto zazdroci Kiedy brak mu wlasnej miloci Plotki plodzi, mnie nie zaszkodzi zadne obce zlo Na mój sposób widziec ja Na glowie kwietny ma wianek w reku zielony badylek a przed nia biezy baranek a nad nia lata motylek a przed nia biezy baranek a nad nia lata motylek Krzywde robia mojej panience Opluc ja chca podli zboczency Utopic ja chca w morzu zawici Paranoicy, podli sadyci Utaplani w podlej rozpucie A na gebach falszywy umiech Byle zagnac do swego bagna, ale wara wam Ja ja przeciez lepiej znam Na glowie kwietny ma wianek... Znów widzieli ja z jakim chlopem Znów wyjechala do St. Tropez Znów sie meczyla, Boze drogi Znów na jachtach myla podlogi Tylko czemu rece ma biale Chcialem zapytac, zapomnialem Cialo kloniac skinela dlonia, wsparla skron o skron Znów zapadlem w nia jak w ton Na glowie kwietny ma wianek... Ech dziewczyna pieknie sie stara Kosi pieniadz, ma Jaguara Trudno prace z milocia zgodzic Rzadziej moze do mnie przychodzic Tylko pyta, kryjac rumieniec Czemu patrze jak potepieniec Czemu zgrzytam, kiedy sie pyta, czy ma ladny biust Czemu tocze piane z ust Na glowie kwietny ma wianek... |
2004-11-06 (02:25)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12061 ![]() | wpis nr 6 830 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tak glono obecnie o spuciLnie po Herbercie, to tak a propos: grzesze Zbigniew Herbert Rozpuszczam wlosy i grzesze w mylach w ukryciu nocy w snach |
2004-11-06 (02:31)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12061 ![]() | wpis nr 6 831 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A teraz tak a propos wieta zmarlych - ploccy poeci, których juz nie ma wród nas: Urszula Ambroziewicz * * * Czy mozna tak w nieskonczonoc nasluchiwac kroków jak szumu deszczu wyczekiwac slonca w cianach skutych lodem tak w nieskonczonoc wypatrywac oknem wylotu ulicy.. a tam tylko szaroc i obcoc razem za rece tak w nieskonczonoc czy mozna... Edward KOstek * * * moje proroctwo jest takie sila woli nie wstrzymasz pulsowania krwi nie wstrzymasz go i nie bedziesz wiedzial w czyich oczach szukac zrozumienia moje proroctwo jest takie nie wytrzymasz dlugo w skórze kameleona nie wytrzymasz w niej i nie cierpisz obgryzania az do koci na caly glos na caly glos zawolasz oto jestem |
2004-11-06 (02:37)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12061 ![]() | wpis nr 6 832 [ CZCIONKA MONOSPACE ] [...] Co to znaczy, ze niby ja wszystkich rozumiem, a nikt mnie? Czy to czasem nie znaczy, ze ja nie jestem induwiduum, ze nie mam wlasnego charakteru, ale ze mam w i e l k a d r a z l i w o c n e r w o w a i m o r a l n a, jak kobieta; co robi, ze moge w l e L c w k a z d e g o u c z u c i a n a c h w i l e. - I kobiety; dla tych samych przyczyn, nikt nie rozumie, bo kto moze kaprysy, rzeczy nieregularne, niewymiarkowane zrozumiec? [...] Zygmunt Krasinski do ojca, Wincentego Krasinskiego Rzym, 11 listopada 1834 |
2004-11-06 (18:13)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 6 843 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A ja sobie teraz piewam na swojska nutke wraz z Maryla Rodowicz. To naprawde bardzo ladna piosenka i dobre slowa Jacka Cygana. Francuzi, przebacz im Bóg, Kochaja Rosje i Wschód! Tam ciagle Aznavour Charles Ech, raz - piewa - jeszczio raz! I maja bistra bez dna, Gdzie ruska wódke sie chla! Gilbert Becaud, c'est la vie, Zapraszal tam ... Nathalie. A my, choc Szarik juz padl, Wciaz nie jestemy na tak! A przeciez Janek, nasz Bond Tak bardzo kochal ja. Marusia, Marusia, maja, maja Marusia, Marusia, lublju tiebia Marusia, Marusia, maja, maja Marusia, Marusia, lublju tiebia, tiebia! Bo teraz, bracia, jest tak Ze zewszad Zachód sie pcha Otwierasz puszke, a tu Slyszysz: How do you do? I czasem boje sie, ze Ze Wschód kto ukrac nam chce! Gdy bedziesz biernie tak stac, Zabiora nam slowo "mac" Wiec powiedz "tak" albo "nie" Czy Szarik mógl mylic sie? Lub czy Janek, nasz Bond Nieslusznie kochal ja? Marusia, Marusia... |
2004-11-06 (20:56)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 6 850 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ciag dalszy wieczoru z Maryla Rodowicz. Swiatem zaczela rzadzic jesien, Topi go w zólci i czerwieni, A ja tak pragne czemu nie wiem, Uciec pociagiem od jesieni. Uciec pociagiem od przyjaciól, Wrogów, rachunków, telefonów. Nie trzeba dlugo sie namylac, Wystarczy tylko wybiec z domu. Wsiac do pociagu byle jakiego, Nie dbac o bagaz nie dbac o bilet, Sciskajac w reku kamyk zielony, Patrzec jak wszystko zostaje w tyle W taka podróz chce wyruszyc, Gdy podly nastrój i pogoda Zostawic lózko, ciebie, szafe, Niczego mi nie bedzie szkoda. Zegary stana niepotrzebne, Pogubie wszystkie kalendarze. W taka podróz chce wyruszyc, Nie wiem czy kiedy sie odwaze. ----------------------------------------- Od siebie: Chce, pragne, ale czy kiedy sie odwaze? Chyba tak. |
2004-11-08 (23:59)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12061 ![]() | wpis nr 6 889 [ CZCIONKA MONOSPACE ] NOSI MNIE Adam Ziemianin Nosi mnie wodzi mnie Na pokuszenie mnie nosi Po ogrodku wodzi mnie Po lesie i po asfalcie W rode piatek i niedziele Nawet wcale nie wiem Po jaka cholere Nosi mnie i wodzi mnie Na pokuszenie A moze to tylko Pospolite ruszenie Zbieram sobie kaczence i pólszlachetne kamienie Ale dalej mnie nosi Rzucam sie miotam sie I tak mnie wodzi Ze ide przed siebie A tu puste kieszenie Chyba na pokuszenie Wiec jeszcze bardziej wodzi mnie Nic tutaj nie zmienie Kiedy zbieralem znaczki I etykiety zapalczane Nawet w sobie sie zbieralem A teraz wodzi mnie Nosi mnie na pokuszenie Nawet po wodzie mineralnej Wodzi mnie i kusi mnie Zwlaszcza nad ranem I amen w pacierzu Choc mówie do siebie I nie wódL mnie Na pokuszenie Nosi mnie wodzi mnie Slonce po bozemu wstaje A ziemnia dziwna mi jest Bo mnie nosi i wodzi Kolo kiosku "Ruchu" Przy telewizorze - o Boze! A nawet przy stole Tez mnie nosi i wodzi W radiu co mówia Ze mnie nosi i wodzi W telewizji nawet Mówia i pokazuja Wiec teskno mi Bo mnie nosi i wodzi Na zatracenie I na pokuszenie Po calym domu I po strychu Tez mnie nosi Tylko czekac Jak mnie rozniesie |
2004-11-09 (00:07)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12061 ![]() | wpis nr 6 890 [ CZCIONKA MONOSPACE ] DLA MALEJ Adam Ziemianin Wystukaj po torach do mnie list Wtedy naprawde nie wyjedziesz cala Niech bedzie w nim lokomotywy gwizd Tylko to zrób jeszcze dla mnie - Mala Wystukaj po torach do mnie list Chocby w alfabecie Morse'a Moja ulica jeszcze twardo pi Jeli tak chcesz - w licie zostan Napisz od serca do mnie list I zamieszkaj w tym licie cala Niech miechu duzo bedzie w nim Obiecaj mi to dzisiaj - Mala Napisz od serca do mnie list Lecz - prosze - nie wysylaj go nigdy W szufladzie zamknij go na klucz Niech czeka wciaz lepszych dni A moglimy - Mala - razem laka ic Swit witac po kolana w rosie A moglimy - Mala - razem piwo pic Dom nasz zamienic na sto pociech A moglimy - Mala - konie krac Z niebieskiego boskiego pastwiska A moglimy - Mala - w rodku lata Zbudowac sloneczna przystan |
2004-11-09 (15:01)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 6 899 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Trzeba przyznac, ze Adam Ziemianin co w sobie ma. To COS tak na mnie podzialalo w ten mglisty dzien, ze zamiast zajac sie realnymi rzeczymi, znowu ucieklam w wiat marzen. A moze tak lepiej? Przepraszam VIDMO, ze poszlam Twoim tropem i szukalam Ziemianina - nie moglam inaczej. Taki króciutki wierszyk tegoz Autora: Prezent na jesien Mam dla ciebie Czajnik Do parzenia herbaty Taki zwyczajny Porcelanowy W banalne wzory Ty przeciez Tak lubisz Jasne i dobre wiersze Przepic lykiem Ciemnej herbaty Gdy przyjda Listopady |
2004-11-09 (21:45)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12061 ![]() | wpis nr 6 904 [ CZCIONKA MONOSPACE ] DOPÓKI JESZCZE Józef Baran dopóki jeszcze nie dotarle w sobie do najdalszych biegunów i planet dopóki mozesz krzyknac - eureka i zawiesic nad odkryta ameryka flage wiersza dopóki sa w tobie nie zglebione oceany nie rozbite atomy nie rozszczepione na czworo wlosy dopóki mozesz wierzyc w siebie jak w Boga którego nigdy nie widziale i nie zobaczysz dopóki nie pootwierale wszystkich zamknietych szuflad i nie stwierdzile ze sa puste dopóki jeszcze p o t r a f i s z s i e w y l a m a c z k a s y p a n c e r n e j r o z s a d k u |
2004-11-09 (22:07)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12061 ![]() | wpis nr 6 905 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Letni pastelowy zmierzch" Józef Baran gwiazdy zaplataja sie od gwiazd w doline naplywaja cienie czuloc wiatel pulsujaca od szyb i samotnoc miedzy niebem a ziemia stlumione glosy pastelowy zmierzch psów ujadanie czyje kroki na ciezce po ogrodach szeleszcza wspomnienia i na pogode cykaja wierszcze szarówka utkana cala z domyslów az po lasu czarny widnokrag i chce sie ic - nie wiadomo z kim na nieskonczony spacer Bóg wie dokad i z zachwytu chce sie wstrzymac oddech wiecznie trwac w tym wieczornym czerwcu i jest tak jakby kto daleki kochany laskotal cie piórkiem po sercu 1992 |
2004-11-09 (23:35)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 6 909 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Wspomnienie" Czeslawa Niemena WSPOMNIENIE Mimozami jesien sie zaczyna zlotawa, krucha i mila To ty, to ty jestes ta dziewczyna Która do mnie na ulice wychodzila Od twoich listów pachnialo w sieni Gdym wracal zdyszany ze szkoly A po ulicy w pelnej zieleni Fruwaly za mna jasne anioly Mimozami sennoc przypomina Niesmiertelnik, zólty paLdziernik To ty, to ty moja jedyna Przychodzilas wieczorami do cukierni Z przeomdlenia, z przemodlenia senny W parku plakalem szeptanymi slowy Mlodzik z chmurek przewitywal wiosenny Od mimozy zlotej majowy Ach z czulymi, z przemilymi snami Zasypialem z nim gasnacym o poranku W snach dawnymi bawiac sie wiosnami Jak ta zlota, jak ta wonna wiazanka ------------------------ Mimozami jesien sie zaczyna... I tym optymistycznym akcentem... Przyjemnie tu, prawda? DOBRANOC |
2004-11-10 (23:49)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12061 ![]() | wpis nr 6 919 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mijanie (sie) przemijanie trwanie Józef Baran mijaja stulecia a one fruna i sa dla nas wciaz te same zadzierajac glowy niezmiennie mówimy na nie: kawki bociany pszczoly nie próbujac rozróznic kawke od kawki bociana od bociana pszczole od pszczoly i one dostrzegaja w nas stale tego samego czlowieka zyjacego teraz i przed wiekami w tej gatunkowej perspektywie (moze nie tak znów niedorzecznej) mijajac sie a nie przemijajac istniejemy dla siebie bezimiennie ale za to wiecznie |
2004-11-11 (17:09)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 6 934 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czas na Marka Grechute ************************************ Tyle bylo dni do utraty sil Do utraty tchu tyle bylo chwil Gdy zalujesz tych, z których nie masz nic Jedno warto znac, jedno tylko wiedz, ze Wazne sa tylko te dni, których jeszcze nie znamy Waznych jest kilka tych chwil, tych na które czekamy Pewien znany kto, kto mial dom i sad Zgubil nagle sens i w zle kregi wpadl Choc majatek prysl, on nie stoczyl sie Wytlumaczyc umial sobie wtedy wlanie, ze Wazne sa tylko te dni, których jeszcze nie znamy Waznych jest kilka tych chwi , tych na które czekamy Jak rozpoznac ludzi, których juz nie znamy? Jak pozbierac myli z tych nie poskladanych? Jak oddzielic nagle serce od rozumu? Jak uslyszec siebie poród piewu tlumu? Jak rozpoznac ludzi, których juz nie znamy? Jak pozbierac myli z tych nie poskladanych? Jak odnalezc nagle radoc i nadzieje ? Odpowiedzi szukaj, czasu jest tak wiele... Wazne sa tylko te dni, których jeszcze nie znamy Waznych jest kilka tych chwil na które czekamy... |
2004-11-11 (18:10)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 2665 ![]() | wpis nr 6 935 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam,Fanów tego forum.Zagladam tu czasem,lecz sie nie wypowiadam,nie chodzi mi o to ze móglbym krytykowac(nie mam najmniejszego zamiaru)lecz dlatego ze proza zycia,zniszczyla we mnie wrazliwoc,chociazby na poezje. dwadziecia lat temu,mialem otwarty umysl na piekno tego wiata,lecz co mi zgnoilo marzenia,wiem teraz co to jest... to zycie.Chociaz moge wydawac sie niewdzieczny,bo jestem szczeliwy z rodzina.Nie zmienia to faktu ze poezja juz do mnie nie przemawia.Pozdrawiam wszystkich,niech was codziennoc nie zniszczy. |
2004-11-11 (18:56)![]() Data rejestracji: 2004-03-04 Ilość postów: 19 ![]() | wpis nr 6 936 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Obiektywnie biorac to czasu raczej jest ...niewiele, oj niewiele... I to mnie coraz czeciej zasmuca... A myli to juz tak bardziej kolo Manna T. (nie W.) kraza sobie niebiezpiecznie... |
2004-11-11 (20:18)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 6 938 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do obu Panów powyzej, czyli Mirka oraz Kurta. Czy wycie powariowali? Jeden o "prozie zycia", drugi o "uplywajacym czasie". Zgadza sie. Mnie tez proza zycia na wiele lat "zmusila" do zapomnienia o innych wartociach. Jednak to zostaje w czlowieku, nigdzie sie nie ulatnia. Teraz wiem, ze popelnilam duzy blad, powiecajac sie calkowicie - na wiele lat - tylko prozie zycia. Wlanie internet, kontakt ze wiatem - wprawdzie wirtualny, ale jednak - przypomnial mi o koniecznoci ucieczki w wiat marzen, o koniecznoci wyciszenia sie. Mirek, póki nie jest za póLno, spróbuj od czasu do czasu siegnac do poezji, uruchomic wyobraLnie, wylaczyc sie - to naprawde jest potrzebne. Zreszta nie tylko Tobie, ale i Twojej rodzinie wyjdzie to na dobre. A Ty Kurt nie badL takim pesymista. Ja doskonale pamietam Twoje wpisy w tym temacie. Sa cudowne. Myle, ze jezeli dale znac - to jednak powrócisz tu bardziej namacalnie. Czas plynie coraz szybciej, to fakt. Ja tez to odczuwam. Jednak czas to pojecie wzgledne. Nie jest wazne ile lat juz za nami. Wiem, ze Grechuta ma racje piewajac: "Wazne sa tylko te dni, których jeszcze nie znamy...". Te za nami juz byly, byly i nie powróca. A przed nami jeszcze wszystko. Chyba dlatego znaleLlimy sie na tej stronie, prawda? Pozdrawiam - przygnebiona ta jesienna szaruga - ale jednak optymistycznie nastawiona do przyszloci. Przeciez ciagle mamy nadzieje na COS, pomimo tego uplywajacego czasu. |
2004-11-11 (21:02)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 6 939 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cofnelam sie az do maja w tym temacie, czyli w tej kawiarence klubowej, gdzie czas zatrzymal sie w miejscu, moze nie calkiem, ale bardzo wolno sobie posuwa sie do przodu. 12 czerwca pytalam "Gdzie sie podzial Kurt?", bowiem Jego ostatni wpis byl z data 2 czerwca. Wprawdzie IP inny, sadze jednak, ze to ten sam Kurt. Specjalnie dla Kurta cytat z "Doktora Fausta" Tomasza Manna: "Pieklo w istocie nie ma ci nic nowego do zaoferowania - jedynie to, do czego mniej lub wiecej przywykle". Spróbujmy wiec nieco to pieklo sobie uprzyjemnic. Wcale ono nie musi byc takie PIEKIELNE. |
2004-11-12 (18:06)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12061 ![]() | wpis nr 6 954 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Fobia1 - chyba zaloze Twój fanklub... "Kraina poezji nie jest z tego wiata..." Krzysztof Jarzynski |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 32 33 34 ... 127 128 Wyślij wiadomość do admina |