Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 17 18 19 ... 127 128 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Klub Miłośników Twórczości Jasze'go - ALMANACH pod Jego red. |
2004-05-29 (22:18)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 4 270 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zabladzilam. Wpadlam na Irene Jarocka i slucham, slucham... Maly kawalek: "Byl kto, kto smutek otarl z twarzy jednym cieplym slowem. Byl kto kto z piasku mi zbudowal teatr, w którym gram. Byl kto, kto mocniej wzial za reke poprowadzil w ogien. Byl kto - kto zwyczajnie sam." A jeszcze tu przyjde. Teraz mi piewa "Wymylilam Cie..." |
2004-05-29 (22:36)![]() Data rejestracji: 2004-04-23 Ilość postów: 470 ![]() | wpis nr 4 271 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Fobia1 - dla mnie Irenka to juz za miekkie klimaty. |
2004-05-29 (22:53)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 4 272 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Net_er - nie kreuj sie na takiego TWARDZIELA! Drugi Linda, czy co? Zmieknij na wiosne. Jak chcesz to moge co Kazika podrzucic, albo lepiej jaki "metal". |
2004-05-29 (23:11)![]() Data rejestracji: 2004-04-23 Ilość postów: 470 ![]() | wpis nr 4 273 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Metal - to lepiej nie, za slabe nerwy mam do takiej kakafonii. Ale ballady rockowe - bardzo prosze. Mozet byc toze kamanda Pinka Floyda. Wczoraj z przyjemnocia odgrzalem Procol Harum . |
2004-05-30 (01:30)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 4 284 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Nie marmur, nie ksiazecych pomników zlocenia, jeli co wiecznie przetrwa, to ten wiersz jedyny" (W. Szekspir) ------------------ TAKA GRA Morrison Jim Kiedy gralem w taka gre W glowie swej chowalem sie Chyba wiecie jak nazywa sie ta gra "Zwariuj" - taka nazwe ma Spróbujcie zagrac w te gre Zamknijcie oczy, poddajcie sie Zapomnijcie o wiecie i nim chwila minie Wzniesiemy razem calkiem nowa wiatynie Ta mala gra zabawna jest Zamykasz oczy, zapadasz w sen Jestem tuz obok, uwalniam cie Na drugi brzeg przebijmy sie --------------------- Dobranoc |
2004-05-30 (02:32)![]() Data rejestracji: 2004-03-04 Ilość postów: 19 ![]() | wpis nr 4 287 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Rozdzierajacy jak tygrysa pazur antylopy plecy Jest smutek czlowieczy Przerazajacy jak ozdoba wiata co w malignie bredzi Jest obled czlowieczy Przemienic w jasny nowy dzien najsmutniejsza noc To jest dopiero co Na druga strone przebic sie przez obledu los To jest dopiero co Mosty i niemosty porzucone dawno maja nas i my je mamy doc Stachu... choc zapomniany i niemodny byle i bedziesz goc |
2004-05-30 (09:01)![]() Data rejestracji: 2004-05-30 Ilość postów: 7 ![]() | wpis nr 4 288 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Chce by byla moja dziewczyna Tak niewinna i czysta i prosta Chce, by zawsze laczyla nas miloc Bym mógl kochac Cie jak kwiaty wiosna Chce azeby i Ty mnie kochala By umiala docenic, co piekne Chce, by zawsze miloc, moja Mala Szla z przyjaLnia przez zycie pod reke Malo ludzi to umie docenic To, ze miloc, to piekne zjawisko ze choc wiat sie caly moze zmienic Kto Cie kocha - pozostanie blisko |
2004-05-30 (13:23)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 4 289 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No i zajrzal Mikol. Tez tajemniczy i natchniony. Kurt coraz bardziej aktywny... I o to chodzi Kochani, o to chodzi. Nie tylko zagladac, ale wpisywac sie. Internet jest kopalnia róznych informacji, inspiruje do mylenia. Mozna swoje lub skopiowane myli przekazywac w Klubie. Zobaczcie jaka mamy ogladalnoc - zagladalnoc. Chwilka wytchnienia od myli nad forsa czyni cuda. -------------------- W swoich wedrówkach po wiecie trafilam na: "LATO 2001" Ogladam zdjecia, co nagle Bardzo stare sie staly, Choc mordy nasze tylko trzy lata temu w obiektyw sie mialy. Wtedy wiatr byl muzyka. Nie wazne, ze mocno przewiewal Nasze palatki na pustej równinie pod wielkim dachem nieba. Nie mielimy nic do stracenia, Do domu bylo daleko, Prawdziwy wiat mial dziwny smak za siódma góra i rzeka. Nie mielimy nic do stracenia, Do domu bylo daleko, Prawdziwy wiat mial dziwny smak za siódma góra i rzeka. Góra i rzeka To chyba bylo w Szczecinie: Rozmowa o Wittgensteinie... Chociaz siedzialo sie wciaz, to sie dzialo, a dzialo sie bardzo fajnie. Przemadre rozmowy przy stole, myl Kanta, poezja Milosza W koncu Pacyfka zapytala czy to pomaga nam kochac. Nie mielimy nic do stracenia... Czekanie na zmilowanie, Upalna szosa do Gdanska I kurz na spodniach, szum samochodów i dola nasza bezpanska. Tesknota w kieszeni na piersi, Horyzont w zmeczonych Lrenicach, Cieple piwo w plecakach, cierpki sierpien we krwi, statystycznie 50 lat zycia. Nie mielimy nic do stracenia... |
2004-05-30 (17:41)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 4 297 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wpis Odnosze wrazenie, ze przytaczajac myli oraz przezycia innych osób (poetów), tracimy po czeci wlasne poczucie indywidualnoci, wlasne losy i przezycia. Szaty poetów sa ich wlasnymi szatami, ich historia; prawda, ze piekne, lecz przeciez nie nasze. Wolalbym wlasne przemylenia goci tego forum, które samotnie ozywia Fobia. Ich ( w tym moje) myli, rozwazania, wnioslyby nowe perspektywy. Nie uwazacie, ze warto spróbowac? |
2004-05-30 (19:11)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 4 300 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Indywidualisto, masz duzo racji. Jednak poeci, których slowa tu przytaczamy, dzialaja na innych (na mnie bardzo) inspirujaco w róznych kierunkach. Gdy potrzebuje bodLca do dzialania - slucham nagran z tekstami Mlynarskiego. Czasem jednak potrzebuje wyciszenia - wówczas pomaga mi krakowska grupa "Pod Buda". Moglabym przytaczac wiele przykladów. Nie rezygnujmy calkowicie z poezji, czy innych form wyrazania swych emocji. Caly czas zachecam do dyskusji, wymiany pogladów. Ciagle panuje "martwa cisza". Ostatnio nieco sie ozywia, co bardzo cieszy. Szkoda tylko, ze nicki sa nieznane. Ale to nie jest wazne. Rozmawiajmy, nie siedLmy cicho. Nie badLmy indywidualistami. W grupie raLniej, ciekawiej i chyba latwiej. Prawda? |
2004-05-31 (16:34)![]() Data rejestracji: 2004-05-30 Ilość postów: 7 ![]() | wpis nr 4 321 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Gdy pierwszy raz ujrzalem Cie We mgle porannej boso stala Gdy pierwszy raz spotkalem Cie Na lakach kwiaty rozkladala Ty razem z wiosna przyszla i... Do serca mego weszla sobie Mówila mi, ze kochasz mnie A ja pisalem wiersze Tobie Od tego dnia uplynal rok Minelo dni juz bardzo wiele Twe slowa slysze wciaz co krok I wciaz na sercu jest weselej Lecz boje sie, ze przyjdzie dzien Gdy swoja droga pójdziesz sobie zostane sam, schudne jak cien I bede wciaz mylal o Tobie |
2004-05-31 (16:59)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 4 322 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jestem pod wrazeniem. Musicie przyznac, ze Mikol jest natchniony bardzo wiosennie. Zajrzalam do Klubu i stanelam jak wryta. Wrecz mnie zamurowalo. Mikol, powiedz dlaczego tylko wklejasz wiersze? Napisz pare slów od siebie. Chcialam Ci zaproponowac ta ostatnia butelke rumu, ale boje sie, ze tak wrazliwa dusza moze zostac zraniona. Szampan tez zbyt pospolity. Naprawde nie wiem jakiz trunek Ci zaproponowac. Podpowiedz, dobrze? |
2004-06-01 (12:06)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 4 341 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cos z poezji Stefka Burczymuchy... -Ja nikogo sie nie boje, chocby niedzwiedz to ustoje. Lew,coz lew kociak duzy, naczytalem sie podrozy. A te wszyskie hieny i szakale, pozabijam i pokraje. P.S Ciag dalszy o ,,Szakalach ,,w Ksiedze. |
2004-06-01 (17:46)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 4 355 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Troche POEZJI SPIEWANEJ przez Ryszarda Stope "Pytania do siebie" To historia tak prawdziwa, Ze jej serce wrecz nie raczy, Jej istnienie tak pokrótce, Chce wam wytlumaczyc. Aniolem bede. Ptakiem bede. Pofrune po wlasnym niebie. Jezeli trzeba dobrym znakiem bede. Byle nie odchodzic od siebie. I mówie NIE! I mówie DOSC! I spluwam znów przez lewe ramie. Do dno - na pieprz. Wyssana koc. I gdy tak mówie, Wiem. Ze klamie. I znów sie budze sinym brzaskiem, I nie wiem jakich Bogów wzywac, Gdy trzymam w rekach wlasna czaszke, I pytam, Byc czy bywac ? I nie chce brac, I nie chce grac. Za zaden klejnot szczerozloty. A we mnie Hamlet, Jego mac! I gdy tak krzycze, Milcze o tym... Byc czy bywac? ---------------------------------- Chodzac dzisiaj, swoim zwyczajem, po róznych watkach tego Forum - tez zadalam sobie pytanie "Byc czy bywac?" OdpowiedL: Bywac... i to bardzo rzadko. Nie wiem kiedy znowu zajrze do Klubu. Pozdrawiam |
2004-06-02 (00:06)![]() Data rejestracji: 2004-03-04 Ilość postów: 19 ![]() | wpis nr 4 366 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie dac sie, zakrzyczec onych Przezyc kolejny dzien na górze Oddalic pustke i samotnoc I czas co gniecie jak zla samotnoc I tak mija kolejny dzien I my z nim Ulegajac zludzeniu, ze zmieniamy niezmienialne |
2004-06-02 (01:04)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 4 368 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zaznaczam tylko swoja obecnoc. Kazde nowe wpisy, bede czytala, ale nie zawsze bede to potwierdzala. Ja tu kraze, jestem, czasami zatrzymuje sie na dluzej. Potrzebuje tego jak nalogowiec. BadLcie pewni, ze to co tutaj wpisujecie jest potrzebne. Ja troszke pomilcze. Co mnie korci. Taki maly kawaleczek Jonasza Kofty: "Bo gdy sie milczy, milczy, milczy to apetyt ronie wilczy na poezje, co byc moze drzemie w nas..." |
2004-06-02 (02:31)![]() Data rejestracji: 2003-08-03 Ilość postów: 4418 ADMIN ![]() | wpis nr 4 369 [ CZCIONKA MONOSPACE ] http://www.polskie.programy.nom.pl/cgi-bin/prog_edit.cgi?idn=3679 |
2004-06-03 (21:35)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 4 403 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zawsze w wolnej chwili wpadam do Klubu.Nie mam czasu na pisanie(obecnie) lecz czytam popijajac Heikenem. pozdrawiam bywalcow a Almanach tez dokoncze. Przeciez obiecalem karolowim z Torunia ze napisze o nim na deser. Z poezji nic nie napisze teraz,wiem jednak ze mistrz fechtunku na szpady,Cyrano de Bergerac ,czesto podczas pojedynkow recytowal poezje. |
2004-06-05 (03:43)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 4 425 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zajrzalam - Klub znowu na czele Forum. W Szczecinie bylo kiedy takie sportowe powiedzenie: "Odwróc tabele - Pogon na czele". I jeszcze refrenik piosenki (sportowej): "Trzej przyjaciele z boiska Skrzydlowy, bramkarz i lacznik Zyc bez siebie nie moga Dziarscy i nierozlaczni Niejeden mecz juz wygrali Niejeden przegrac zdazyli Czesto sie rozjezdzali Lecz zawsze znów sie schodzili" Hej, kibice! Pamieta kto ta piosenke? Ze sportowym pozdrowieniem - do jutra. |
2004-06-05 (23:22)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 4 438 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wpis bez komentarza, bo nie widze potrzeby komentowania twórczoci Edwarda Stachury. Moze sie myle, ale wydaje mi sie, ze ten utwór piewa Leszek Dlugosz - nie jestem tego pewna. ZYCIE TO NIE TEATR Edward Stachura Zycie to jest teatr -- mówisz, ciagle opowiadasz. Zycie to jest tylko kolorowa maskarada. Wszystko to zabawa, wszystko to jest jedna gra. Przy otwartych i zamknietych drzwiach -- to jest gra. Zycie to nie teatr -- ja ci na to odpowiadam. Zycie to nie tylko kolorowa maskarada. Zycie jest straszniejsze i piekniejsze jeszcze jest. Wszystko przy nim blednie, blednie nawet sama mierc. Ty i ja -- teatry to sa dwa, ty i ja. Ty, ty prawdziwej nie uronisz lzy. Ty najwyzej w góre wznosisz brwi Nawet kiedy Lle ci jest, to nie jest Lle, bo ty grasz. Ja dusze na ramieniu wiecznie mam Caly jestem zbudowany z ran Lecz kaleka nie ja jestem tylko ty Bo ty grasz. Jutro bankiet u artystów. Ty sie tam wybierasz. Goci bedzie duzo, nieodstepna tyraliera. Flirt i alkohole, moze tance beda tez. Drzwi otwarte potem zamkna sie, no i czec. Wpadne tam na chwile, zanim spuchnie atmosfera. Wódki dwie wypije, potem cicho sie pozbieram. Wyjde na ulice, przy fontannie zmocze leb. Wyjde na przestworza, przecudowny stworze wiersz. Ty i ja -- teatry to sa dwa, ty i ja. Ty, ty prawdziwej nie uronisz lzy. Ty najwyzej w góre wznosisz brwi Nawet kiedy Lle Ci jest, to nie jest Lle, bo ty grasz. Ja dusze na ramieniu wiecznie mam Caly jestem zbudowany z ran Lecz kaleka nie ja jestem tylko ty Bo ty grasz. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 17 18 19 ... 127 128 Wyślij wiadomość do admina |