Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 113 114 115 ... 127 128 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Klub Miłośników Twórczości Jasze'go - ALMANACH pod Jego red. |
2006-01-29 (18:41)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 46 110 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dla Jasze! Wolna Grupa Bukowina Bóg zamyka sie przed nami w pokoiku, na poddaszu, karty rozklada na stole i wpatruje sie w pasjans wiata Czasem wyglada jakby spal, lecz on patrzy i patrzy cierpliwie, powstrzymuje sie resztkami sil, by wszystkiego nagle nie skonczyc. Bóg zamyka sie przed nami w pokoiku, na poddaszu.... |
2006-01-29 (19:48)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 46 117 [ CZCIONKA MONOSPACE ] O kurcze,wlasnie siadlem na poddaszu i...przeczytalem. Dzieki. |
2006-01-30 (23:06)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 46 249 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dla Kukoli Maria Pawlikowska Jasnorzewska \"Czerwony zegar\"-fragment Kiedy, gdy zegar stanie i ucichnie tykanie - kukulka zen wyskoczy i kukajac szalenie poleci ku zboczy, gdzie sie klebia zielenie, poleci w modra trawe na czerwcowa murawe! -- |
2006-01-30 (23:19)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 46 256 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Duze dzieki Ruda! ![]() ![]() ![]() Nocny \"marek\" z Ciebie, a ja pie i ...!!! |
2006-01-30 (24:37)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 46 278 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kukola! Wyjelam baterie z mojego zegara. Dalej tyka i to jakby szybciej... Jest bez KUKULKI!! Nie wiem kiedy sie wypie? Moze dopiero jak mój zegar sie zatrzyma? Mykam do pracy. Pa ruda |
2006-01-31 (23:05)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 46 353 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ,,Mistrzowie ringu i biezni,,....zetknalem sie z ta ksiazka chyba majac 15 lat. Jack Dempsey,J.Braddock,Loe Louis,Baer,P.Carnera,Graciano,zpamietalem te nazwiska,czasem co mialem szczecie przeczytac. Od kilkunastu dni ogladam Sport Classic i widze walki dawnych mistrzów. Doslownie kilka dni temu program poswiecono Joe Louisowi,byla tam takze walka Louisa z Braddockiem i Baeyr,em. A dzi obejrzalem film na DVD: ,,Czlowiek ringu,,. Nawet nie wiedzialem co obejrze. Powrót na ring Braddocka i finalowa walka z Baeyr,em. Pomylec...kilka dni temu widzialem ich obu w walce z ...Bomberem Louisem. Goraco polecam ten film tym co znaja starych mistrzów ringu/z ksiazek/ |
2006-02-01 (22:25)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 46 487 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Rudzielcowi! Dom na modrzewiu Na niebotycznym modrzewiu, modrzewiu o lekkich wlosach, który sie w wiatla zadrzewi ukolysze i w zlotych rosach, wisi ptaszece gniazdko, skorupka orzecha -domek, nad drzwiami strzecha, strzecha ze slonca gwiazdka. Wysoko, wysoko, wyzej,wyzej, niz siegnie drabina, niz czlowiek sam sie wspina, czerni sie domek w mgle ryzej. Z wierzcholkiem cofa sie, stoi,wraca, koluje w niebiosach -w niebiosach, skad blask sie roi placze w modrzewia wlosach. Byl modrzew rosa opity - nie wiedzac po co i czemu wlozono ciezar mlodemu i wyniósl ciezar w blekity. - Tam! tam wysoko na drzewie w poszumach zamieszkac chce! Chce! w mym zalosnym gniewie pod zloto skryc sie i rdze! I w domku pod chmur korona przekrzywic na bok glowe, glowe, zatulnie wtulona w piórka czerwone i plowe. I plowe... I nic nie zadac, lecz w bezpieczenstwie glebokiem glupio, o, glupio spogladac na ziemie, w dól, jednym okiem. M.Pawlikowka-Jasnorzewska |
2006-02-01 (22:47)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 46 490 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kukola! Trafiona,zatopiona... To jest to!!!!! Dzieki. ruda |
2006-02-02 (13:10)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 46 567 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Moja ulubiona Wolna Grupa Bukowina ..A jeli dom bede mial bedzie bukowy koniecznie pachnacy, sloneczny radonie.... ...szukam,szukania mi trzeba domu gitara i piórem a góry nade mna jak niebo a niebo nade mna jak góry.... Buuuuuuuuu! ruda |
2006-02-02 (25:33)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 46 723 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dla Tych co nie moga zasnac... Dla KUKOLI ????!!!! Wolna Grupa Bukowina \"KOLYSANKA DLA JOANNY\" Zanim mi sen na oczy splynie Moje myli szybuja przez lufcik Zeby Cie ujrzec w owa chwile Gdy wlosy czeszesz przed lustrem A kiedy zaniesz w cieplej pocieli Zmeczona dlugim przelotem Jak ptaki glowy w skrzydla wtulaja Patrzac na sen Twój spokojny Niech Ci sie przynia pory roku Niech graja we nie Twoim i tancza Jesien prezaca licie do lotu Lato w upale slonecznym A jeli zima to w niegu cala Wiosna w milków wiosennych lakach Spij, moje myli nad Toba czuwaja Na parapecie za oknem Spokojnych snów. ruda |
2006-02-05 (19:31)![]() Data rejestracji: 2006-02-04 Ilość postów: 6 ![]() | wpis nr 47 117 [ CZCIONKA MONOSPACE ] JONASZ KOFTA Muza moja codzienna Podobno w tym jest poezji trec Ze trzeba wzbic sie, wzleciec, wzniec I krazyc chlonac slonca wiatlo Tez chcialbym... Ale mnie nie natchlo Cóz zrobie, gdy mi wzniosloc zbrzydla Cóz zrobie, gdy mi wena schudla Nie wolam - muzo! Daj mi skrzydla! Zwyczajnie prosze - podaj szczudla ____________________________ Moja paranoja Alkohol na ogól wchlaniam Wszystkie gatunki do wytrzymania Moge bimber, brzozowa, wode chrype, \"Byc moze\" Moge brym, berbeluche... politury nie moge Pewnie móglbym i politure, gdybym w gardle byl gladszy... No co sie tak patrzysz? Zycie to znam na wylot Bylem pumpernikiel, kaskader i pilot W jednym filmie, to z drugim kaskaderem Sliwa Dwiecie metrów przeszlo lecialem... po piwo To byl wyczyn, bo mielimy po dwa zlote na krzyz No co sie tak patrzysz? Ty sie nie pytaj - kto ja Ty sie nie pytaj - gdzie A w ogóle To moja paranoja Ole! Kobiety to u mnie w porzadku Z wyjatkiem jednego wyjatku Ona byla dla mnie kobieta zagadka Pól Japonka, pól Serbo-Chorwatka Oczy miala dzikie, bo palila haszysz No co sie tak patrzysz? Mam stanowisko, nie powiem Wszystko na mojej glowie Nawet kapelusz na niej trzymam Biurko, centralne, palme i dywan Jezyka nie znam zadnego (A trzeba znac trzy) No co sie tak patrzysz? Ty sie nie pytaj - kto ja Ty sie nie pytaj - gdzie A w ogóle To moja paranoja Ole! Ja jestem cwanszy niz wy wszyscy Nie jestem zloto co sie blyszczy Moze mnie wziela raz ochota By powiedzieli: równy chlop, choc idiota Moze to dla wspólzycia w grupie Tak heroicznie trzeba zglupiec Czlowiek mylacy jest sola w oku Kretyn - to kretyn. Dajcie mi spokój. Ty sie nie pytaj - kto ja Bo ja juz swoje wiem A w ogóle To moja paranoja To moja paranoja Ole! ________________________ Najpiekniejsze sa miloci, których nie ma Najpiekniejsze sa miloci, których nie ma. Które jutro przyjda albo nie. Najpiekniejsze sa miloci, których nie ma. Swiatlo z nieba nie wiadomo jak i gdzie. (...) Najpiekniejsze sa miloci, które byly. Sa jak stare wino kiedy plynie czas. Najpiekniejsze sa miloci, które byly. Taka chwila przyjdzie na kazdego z nas. |
2006-02-05 (23:39)![]() Data rejestracji: 2005-06-02 Ilość postów: 498 ![]() | wpis nr 47 153 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ruda! Dopiero teraz przeczytalam kolysanke. Dzieki ide spac!!! |
2006-02-06 (23:28)![]() Data rejestracji: 2003-09-04 Ilość postów: 4426 ![]() | wpis nr 47 330 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jutro,6 lutego w TV pr.I bedzie emitowany ponownie klasyczny juz western ,,W samo poludnie,,. Przypomne wiec mój wpis sprzed niemal 2 lat. Ponownie polecam tym co nie znaja tego fimu. 2004-05-04 16:01 Jasze Znany niegdy aktor amerykanski , bohater wielu westernów /W samo poludnie, Vera Cruz/ Gary Cooper zwykl mawiac... -Nie ma takiego konia którego nie mozna dosiac i nie ma takiego jeLdLca który nie da sie zrzucic ----------------------- ,,W samo poludnie,, wielki psychologiczny western z najlepsza rola Coopera jaka kiedykolwiek zagral. Gary Cooper ze swych pierwszych filmów... Gary Cooper w swoich filmach ostatnich. Gary Cooper w przedwojennych przebojach,w ,,Marokku,, i w ,,Pokusie,,, Gary Cooper w swych filmach powojennych,w wielkim westernie,,W samo poludnie,, w kryminalnym filmie ,,Nagie ostrze,,, w ostatnim filmie swojego zycia. Gary Cooper z ,,Marokka,, i Gary Cooper z,,Nagiego ostrza,, to dwóch róznych ludzi. Ten pierwszy jest wierzym,urodziwym,gladkim nieco lalkowatym amantem, ten drugi , czlowiekiem dojrzalym, na którego twarzy zblizajaca sie mierc dokonuje straszliwych spustoszen. Gladka twarz wchodzacego w zycie i w historie filmu amanta; pomarszczona twarz czlowieka opuszczajacego zycie i film. Kokieteryjny umiech;bolesny grymas ust. Jedno nazwisko;dwie rózne twarze,dwóch róznych aktorów, dwóch róznych ludzi. Zblizajaca sie mierc nadala twarzy i sylwetce Gary Coopera charakterystycznoc dzieki której bedzie zyl dluzej w naszej pamieci niz tamten sztampowy amant z ,,Marokka,, Zegnajac sie z Cooperem podziwiamy raz jeszcze potege sztuki filmowej , która zdolna jest zachowac dla nas wizerunek , ruchy i glos ludzi ,którzy juz odeszli. Juz wkrótce obrazy te nie znajda odbicia w pamieci widzów. Beda przypominaly na w pól zapomnialy sen któremu na imie Historia. P.S Wszystkim którzy nie znaja tego filmu i wielkiej roli Gary Copera, polecam ten film. Niezapomniana scena to zblizenie spoconej twarzy Gary Coopera,odjazd kamera w góre az widzimy opustoszale miasteczko i on jeden...samotny i opuszczony przez wszystkich na których liczyl i którym sluzyl. Pozdrawiam. |
2006-02-14 (02:50)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 48 614 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przykicalam do zasypanego klubu... Pusto,zimno,glucho - cudnie. Podrzucam orzeszki i wiersz na Walentynki. Kukulki zzarlam,chalwa jeszcze jest (pistacje \"tysz\" wyszly). Kazimiera Illakowiczówna A jaka jeste, kiedy zasypiasz?... Rózowa, rózowa, Jak nieslychana suknia, jak kora sosnowa, Jak male rece migotliwe, pieszczotliwe... Jak blade usta, nareszcie szczeliwe... A jaka jeste w tancu?... Jak promyk na lowie. A jaka - kiedy kochasz?... Tego sie nie wypowie! Pozdrawiam ruda |
2006-02-14 (02:55)![]() Data rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 ![]() | wpis nr 48 616 [ CZCIONKA MONOSPACE ] I jeszcze... \"Jest cala ziemia...\" Halina Powiatowska jest cala ziemia samotnoci i tylko jedna grudka Twojego umiechu jest cale morze samotnoci twoja tkliwoc nad nim jak zagubiony ptak jest cale niebo samotnoci i tylko jeden w nim aniol o skrzydlach niewazkich jak twoje slowa |
2006-02-14 (03:01)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 48 617 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No to ja tez walentynkowo swój \"wpad\" tutaj zaznacze - nieco bardziej wesolo. Te piosenke piewaly kiedy \"Filipinki\" Pan Twardowski z góry Wola poprzez chmury: Brawo, Walu, bis! I zapiewal Wali Z ksiezycowej dali \"Walentyna Twist\" Walentyna, Walentyna Juz gwiazd kraina ja dobrze zna. Byly kwiaty dla Gagarina A Walentyna twista ma! Walentyna, Walentyna To pierwsza w wiecie podniebna miss. Jej imieniem wiec sie zaczyna Najnowszy \"Walentyna Twist\" Moze ksiezyc stary Znajdzie dwie gitary, przyle tobie list, Zeby przyleciala, Zeby zapiewala \"Walentyna Twist\" Walentyna, Walentyna Juz gwiazd kraina ja dobrze zna. Byly kwiaty dla Gagarina A Walentyna twista ma! Walentyna, Walentyna To pierwsza w wiecie podniebna miss. Jej imieniem wiec sie zaczyna Najnowszy \"Walentyna Twist\" |
2006-02-14 (11:10)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 48 630 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A to dla Pirackiej Dawnej Braci tegoz Klubu. \"Gdzie ta keja...\" Slowa i melodia - tylko kliknac http://www.ewa.bicom.pl/biesiada/bsd33.htm |
2006-02-14 (11:32)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 48 631 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dla miloników country: http://www.ewa.bicom.pl/biesiada/bsd27.htm |
2006-02-14 (24:28)![]() Data rejestracji: 2005-09-22 Ilość postów: 6 ![]() | wpis nr 48 819 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Fobia, przepraszam, ze odpisuje dopiero teraz. Chodzi mi o przetlumaczenie z wloskiego tekstu \"Vivo per lei\" w wykonaniu Bocelli&Giorgia. |
2006-02-14 (25:07)![]() Data rejestracji: 2005-09-22 Ilość postów: 6 ![]() | wpis nr 48 846 [ CZCIONKA MONOSPACE ] oto on: Vivo per lei da quando sai la prima volta l\'ho incontrata, non mi ricordo come ma mi e\' entrata dentro e c\'e\' restata. Vivo per lei perche\' mi fa vibrare forte l\'anima, vivo per lei e non e\' un peso. Vivo per lei anch\'io lo sai e tu non esserne geloso, lei e\' di tutti quelli che hanno un bisogno sempre acceso, come uno stereo in camera, di chi e\' da solo e adesso sa, che e\' anche per lui, per questo io vivo per lei. e\' una musa che ci invita a sfiorarla con le dita, attraverso un pianoforte la morte e\' lontana, io vivo per lei. Vivo per lei che spesso sa essere dolce e sensuale a volte picchia in testa ma e\' un puguo che non fa mai male. Vivo per lei lo so mi fa girare di citta\' in citta\', soffrire un po\'ma almeno io vivo. e\' un dolore quando parte. Vivo per lei dentro gli hotels. Con piacere estremo cresce. Vivo per lei nel vortice. Attraverso la mia voce si espande e amore produce. Vivo per lei nient\'altro ho e quanti altri incontrero\' che come me hanno scritto in viso: io vivo per lei. Io vivo per lei sopra un palco o contro ad un muro Vivo per lei al limite. ...anche in un domani duro. Vivo per lei al margine. Ogni giorno una conquista, la protagonista sara\' sempre lei. Vivo per lei perche\' oramai io non ho altra via d\'uscita, perche\' la musica lo sai davvero non l\'ho mai tradita. Vivo per lei perche\' mi da pause e note in liberta\'. Ci fosse un\'altra vita la vivo, la vivo per lei. Vivo per lei la musica. Io vivo per lei. Vivo per lei e\' unica. Io vivo per lei. Io vivo per lei. Io vivo per lei. Z góry dziekuje i pozdrawiam. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 113 114 115 ... 127 128 Wyślij wiadomość do admina |