Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 25 26 27 ... 53 54 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Excel- potrzebna pomoc |
2012-12-19 (08:21)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 00:00:00 Ilość postów: 22559 ![]() | wpis nr 584 846 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Trewor> ja nie chcę Twojej tajemnicy,najlepiej krok po kroku zautomatyzuj sobie arkusz, pytaj jak ,podpowiem. |
2012-12-19 (13:25)![]() Data rejestracji: 2012-12-16 00:00:00 Ilość postów: 6 ![]() | wpis nr 584 920 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 777ch> Ok. Do pewnego momentu mam zautomatyzowany arkusz, ale utknąłem na etapie tworzenia mapy dla pojedynczego losowania. Obraz jest wart więcej niż 1000 słów, to daję zrzut: ![]() Jest to losowanie MM, w tym przypadku nr. 6978. Liczby mam ustawione w pionie w komórkach DB8:DB27. Przeciągam każdą z osobna w prawo aż dojdzie do 80 i daje po niej 1-ke, i dalej jadę aż dojdzie do kolumny GC. W całym obszarze tej mamy w zakresie DB8:GC27, mam ustawione formatowanie warunkowe dla dwóch wartości, tutaj 40 i 41. Nie wiem jak zautomatyzować tworzenie takiej mapy od momentu, gdy wklejam wyniki losowania pionowo. No i dalej jak dodatkowo zrobić by zaznaczyły się całe kolumny, w których występują te liczby, tutaj 40 i 41. Zaznaczenie jako przygotowanie do dalszego przekopiowania tych kolumn gdziekolwiek. Dalej sobie poradzę. Z tym mam problem. Z góry dzięki za pomoc. |
2012-12-19 (14:05)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 00:00:00 Ilość postów: 22559 ![]() | wpis nr 584 936 [ CZCIONKA MONOSPACE ] od momentu, gdy wklejam wyniki losowania pionowo ![]() zrozumiałem napisz gdzie ,czyli w jakim arkuszu znajduje się baza losowań ,aby pobrać dane zamiast wklejania jakie wykonujesz, dokładnie gdzie wpisałeś sobie liczby ,na razie nie mam czasu ,ale .......znajdę później ![]() |
2012-12-19 (15:16)![]() Data rejestracji: 2012-12-16 00:00:00 Ilość postów: 6 ![]() | wpis nr 584 963 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mam w tym samym, Arkusz1 w pozycji CG61:CZ61 ![]() |
2012-12-19 (16:37)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 00:00:00 Ilość postów: 22559 ![]() | wpis nr 584 982 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dziś raczej do tego nie usiądę ,ale mam pytanie i sugestię ![]() pytanie: czy masz Excela 2003 ? sugestia: bazę losowań umieść w innym arkuszu ,narastająco wyniki,tak aby losowania można było dopisywać poniżej ,a nie powyżej jak to jest u Ciebie. W ten sposób : ostatnie losowanie w bazie to będzie np. zmienna [vlos] a poprzednie łatwo znajdziesz [vlos-1] Inaczej zawsze będziesz musiał ręcznie dopisywać losowania,a można to i trzeba ![]() Dopiszą się te których nie masz,co również zaoszczędzi czas.....który trzeba szanować. sorry ,jestem już dziś zmęczony |
2012-12-19 (17:07)![]() Data rejestracji: 2012-12-16 00:00:00 Ilość postów: 6 ![]() | wpis nr 584 989 [ CZCIONKA MONOSPACE ] W info programu mam, że jest 2002. Antyk. Może i nazywają go 2003, a to tylko data wydania. Chyba tak zrobię z wynikami, mam tak ze względu na widok mapy. A w odwrotnej kolejności będę musiał myśleć o niej trochę w inny sposób, jakby działała tam grawitacja. ![]() Ze zmiennymi to raczej nie miałem doczynienia w excelu, by je definiować samemu. Pewnie masz na myśli zmienną [vlos] już w kodzie makro. Jak pisałeś wcześniej, że tworzysz tylko w postaci algorytm. W każdym razie jakieś drobne zmiany w makro to jestem w stanie dopisać, edytować. |
2012-12-19 (18:57)![]() Data rejestracji: 2011-08-16 00:00:00 Ilość postów: 795 ![]() | wpis nr 585 008 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 777ch. Proszę o pomoc. Jak przerobić poniższe makro by pobierało wyniki ze strony lotto. Próbowałem sam, ale mi się nie udało, oto kod: Sub aktualizuj() Dim ost_k As Long, i As Long, ost_w As Long, ile As Long, x As Long Dim wsk As Byte, pom As Byte Dim Tabela As Variant Application.ScreenUpdating = False Application.Calculation = xlCalculationManual With Sheets("dane") ost_k = .Cells(1, .Columns.Count).End(xlToLeft).Column For i = ost_k To 1 Step -1 .Columns(i).Delete Next i With Sheets("dane").QueryTables.Add(Connection:="URL;http://www.multipasko.pl/wyniki-csv.php?f=multimulti", _ Destination:=Sheets("dane").Range("a1")) .Name = "ml_1" .FieldNames = True .RowNumbers = False .FillAdjacentFormulas = False .PreserveFormatting = True .RefreshOnFileOpen = False .BackgroundQuery = True .RefreshStyle = xlInsertDeleteCells .SavePassword = False '.SaveData = True .AdjustColumnWidth = True .RefreshPeriod = 0 .WebSelectionType = xlAllTables .WebFormatting = xlWebFormattingNone .WebPreFormattedTextToColumns = True .WebConsecutiveDelimitersAsOne = True .WebSingleBlockTextImport = False .WebDisableDateRecognition = False .WebDisableRedirections = False .Refresh BackgroundQuery:=False .SaveData = True End With .Rows(1).Delete ile = .Cells(Rows.Count, "A").End(xlUp).Row Tabela = .Range("A1:A" & ile).Value On Error GoTo koniec: For i = 1 To ile Tabela(i, 1) = Replace(Tabela(i, 1), ";", ". ", 1, 1) Tabela(i, 1) = Replace(Tabela(i, 1), ";", ".", 1, 2) Next i On Error GoTo 0 .Range("A1:A" & ile).Value = Tabela .Columns("A:A").TextToColumns Destination:=Range("A1"), DataType:=xlDelimited, _ TextQualifier:=xlDoubleQuote, ConsecutiveDelimiter:=True, Tab:=False, _ Semicolon:=True, Comma:=True, Space:=True, Other:=False, OtherChar:= _ ".", FieldInfo:=Array(Array(1, 1), Array(2, 4), Array(3, 1), Array(4, 1), Array(5, 1), _ Array(6, 1), Array(7, 1), Array(8, 1), Array(9, 1), Array(10, 1), Array(11, 1), Array(12, 1) _ , Array(13, 1), Array(14, 1), Array(15, 1), Array(16, 1), Array(17, 1), Array(18, 1), Array( _ 19, 1), Array(20, 1), Array(21, 1), Array(22, 1)), TrailingMinusNumbers:=True .Columns("A:A").Replace What:=".", Replacement:="", LookAt:=xlPart, _ SearchOrder:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, _ ReplaceFormat:=False .Cells.EntireColumn.AutoFit Erase Tabela Tabela = .Range("C1:V" & ile).Value ost_w = .Cells(.Rows.Count, 1).End(xlUp).Row ost_k = .Cells(1, .Columns.Count).End(xlToLeft).Column Range(.Cells(3), .Cells(ost_w, ost_k)).Copy Sheets("Baza").Range("AP1").PasteSpecial Paste:=xlPasteValues For i = 1 To ile Do wsk = 0 For x = 1 To 20 - 1 If Tabela(i, x + 1) < Tabela(i, x) Then wsk = 1 pom = Tabela(i, x) Tabela(i, x) = Tabela(i, x + 1) Tabela(i, x + 1) = pom End If Next x Loop Until wsk = 0 Next i .Range("C1:V" & ile).Value = Tabela Range(.Cells(1, 3), .Cells(ost_w, ost_k)).Copy Sheets("Baza").Range("D1").PasteSpecial Paste:=xlPasteValues .Cells.QueryTable.Delete End With Erase Tabela With Application .ScreenUpdating = True .Calculation = xlCalculationAutomatic .CutCopyMode = False End With MsgBox "Aktualizacja zakończona." Exit Sub koniec: With Application .ScreenUpdating = True .Calculation = xlCalculationAutomatic .CutCopyMode = False End With Worksheets("dane").Cells.QueryTable.Delete MsgBox "Aktualizacja obecnie niemożliwa", vbExclamation End Sub Bardzo proszę o pomoc. Jak widać makro pobiera wyniki z naszej stony ("Paski"), na stronie lotto już 15 min. po losowaniu można zaktualizować sobie arkusz, u nas trwa to 1 godzinę |
2012-12-20 (03:32)![]() Data rejestracji: 2012-12-19 00:00:00 Ilość postów: 5 ![]() | wpis nr 585 145 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Mam problem z napisaniem sobie funkcji w Excelu, tak aby chciała pracować jako tablicowa, pomimo tego, że "na co dzień" pracuje na pojedynczej danej. Niech przykładem będzie pole kwadratu Function poleKwadratu(bok) poleKwadratu = bok * bok End Function Oczywiście działa, ale za nic nie mogę jej namówić do pracy w roli tablicowej przez zatwierdzenie Ctrl Shift Enter Nie wiem gdzie popełniam błąd? |
2012-12-20 (13:29)![]() Data rejestracji: 2006-05-27 00:00:00 Ilość postów: 4967 ![]() | wpis nr 585 237 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Geniu7, tu masz przerobiony kod , który podałeś. Ważne jest aby nazwy arkusza były standardowe ( czyli Arkusz1 i Arkusz2). Sprawdziłem, u mnie to makro działa. Sub aktualizuj() Dim ost_k As Long, i As Long, ost_w As Long, ile As Long, x As Long Dim wsk As Byte, pom As Byte Dim Tabela As Variant Application.ScreenUpdating = False Application.Calculation = xlCalculationManual With Sheets("Arkusz1") ost_k = .Cells(1, .Columns.Count).End(xlToLeft).Column For i = ost_k To 1 Step -1 .Columns(i).Delete Next i With Sheets("Arkusz1").QueryTables.Add(Connection:="URL;http://www.multipasko.pl/wyniki-csv.php?f=multimulti", _ Destination:=Sheets("Arkusz1").Range("a1")) .Name = "ml_1" .FieldNames = True .RowNumbers = False .FillAdjacentFormulas = False .PreserveFormatting = True .RefreshOnFileOpen = False .BackgroundQuery = True .RefreshStyle = xlInsertDeleteCells .SavePassword = False '.SaveData = True .AdjustColumnWidth = True .RefreshPeriod = 0 .WebSelectionType = xlAllTables .WebFormatting = xlWebFormattingNone .WebPreFormattedTextToColumns = True .WebConsecutiveDelimitersAsOne = True .WebSingleBlockTextImport = False .WebDisableDateRecognition = False .WebDisableRedirections = False .Refresh BackgroundQuery:=False .SaveData = True End With .Rows(1).Delete ile = .Cells(Rows.Count, "A").End(xlUp).Row Tabela = .Range("A1:A" & ile).Value On Error GoTo koniec: For i = 1 To ile Tabela(i, 1) = Replace(Tabela(i, 1), ";", ". ", 1, 1) Tabela(i, 1) = Replace(Tabela(i, 1), ";", ".", 1, 2) Next i On Error GoTo 0 .Range("A1:A" & ile).Value = Tabela .Columns("A:A").TextToColumns Destination:=Range("A1"), DataType:=xlDelimited, _ TextQualifier:=xlDoubleQuote, ConsecutiveDelimiter:=True, Tab:=False, _ Semicolon:=True, Comma:=True, Space:=True, Other:=False, OtherChar:= _ ".", FieldInfo:=Array(Array(1, 1), Array(2, 4), Array(3, 1), Array(4, 1), Array(5, 1), _ Array(6, 1), Array(7, 1), Array(8, 1), Array(9, 1), Array(10, 1), Array(11, 1), Array(12, 1) _ , Array(13, 1), Array(14, 1), Array(15, 1), Array(16, 1), Array(17, 1), Array(18, 1), Array( _ 19, 1), Array(20, 1), Array(21, 1), Array(22, 1)), TrailingMinusNumbers:=True .Columns("A:A").Replace What:=".", Replacement:="", LookAt:=xlPart, _ SearchOrder:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, _ ReplaceFormat:=False .Cells.EntireColumn.AutoFit Erase Tabela Tabela = .Range("C1:V" & ile).Value ost_w = .Cells(.Rows.Count, 1).End(xlUp).Row ost_k = .Cells(1, .Columns.Count).End(xlToLeft).Column Range(.Cells(3), .Cells(ost_w, ost_k)).Copy Sheets("Arkusz2").Range("AP1").PasteSpecial Paste:=xlPasteValues For i = 1 To ile Do wsk = 0 For x = 1 To 20 - 1 If Tabela(i, x + 1) < Tabela(i, x) Then wsk = 1 pom = Tabela(i, x) Tabela(i, x) = Tabela(i, x + 1) Tabela(i, x + 1) = pom End If Next x Loop Until wsk = 0 Next i .Range("C1:V" & ile).Value = Tabela Range(.Cells(1, 3), .Cells(ost_w, ost_k)).Copy Sheets("Arkusz2").Range("D1").PasteSpecial Paste:=xlPasteValues .Cells.QueryTable.Delete End With Erase Tabela With Application .ScreenUpdating = True .Calculation = xlCalculationAutomatic .CutCopyMode = False End With MsgBox "Aktualizacja zakończona." Exit Sub koniec: With Application .ScreenUpdating = True .Calculation = xlCalculationAutomatic .CutCopyMode = False End With Worksheets("Arkusz1").Cells.QueryTable.Delete MsgBox "Aktualizacja obecnie niemożliwa", vbExclamation End Sub |
2012-12-20 (14:01)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 00:00:00 Ilość postów: 22559 ![]() | wpis nr 585 249 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kare > nie używam formułek... żadnych , ale pole kwadratu to przecież tylko a2 ale również iloczyn dwóch boków np: {=ILOCZYN(B1;B1)} albo {=POTĘGA(B1;2)} poczytaj sobie co to w ogóle znaczy „formuła tablicowa”? np tu: http://www.excelblog.pl/tajemnica-ctr-shift-enter/ --------------------------------------------------------------------------------------- Zamieszczę [niebawem] ![]() arkusz który aktualizuje multi,lotto,mini,49s , to podstawa ... potem można się bawić w obliczenia czy mapy ,na bazie bazy ,oczywiście Excel może pobrać dane bazowe z pliku ,nie musza być one wpisane w arkuszu ,ale taka ilość losowań jak kilka tysięcy nie robi różnicy, a można wykonywać sobie różne działania na bazie tych danych znajdujących się w bazie w jednym z arkuszy, |
2012-12-20 (19:12)![]() Data rejestracji: 2011-08-16 00:00:00 Ilość postów: 795 ![]() | wpis nr 585 326 [ CZCIONKA MONOSPACE ] kleszek, my się nie zrozumieliśmy. Ja nie napisałem, że to makro nie pobiera wyników, owe makro doskonale radzi sobie w moim arkuszu. Ja napisałem, jak je przerobić aby pobierało ze strony lotto. Tyle to ja też umiem, zmienić "dane" na "Arkusz1" i "Baza" na "Arkusz2". To nie o to chodzi. Chodzi o oficjalną stronę "Lotto". W tej chwili jest z "multipasko". Jak napisałem wcześniej, na stronie lotto aktualizację arkusza można zrobić już po 15 minutach po losowaniu, zaś z naszej strony dopiero po godzinie (nie wiem dlaczego). |
2012-12-20 (19:23)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 00:00:00 Ilość postów: 22559 ![]() | wpis nr 585 333 [ CZCIONKA MONOSPACE ] tak wyglada do lotto Sub NET_DANE_DużyLotek() v = Application.WorksheetFunction.CountA(Arkusz2.Range("a:a")) Dim tabwyn() As Variant ReDim tabwyn(9, 7) Application.ScreenUpdating = False Arkusz4.Activate'do tego arkusza wchodza dane z netu Arkusz4.Cells.ClearContents Range("A1").Select Selection.QueryTable.Refresh BackgroundQuery:=False Cells.Select Selection.ClearContents Selection.QueryTable.Delete Range("A1").Select With ActiveSheet.QueryTables.Add(Connection:= _ "URL;http://www.lotto.pl/lotto/wyniki-i-wygrane", Destination:=Range( _ "A1")) .Name = "wyniki-i-wygrane" .FieldNames = True .RowNumbers = False .FillAdjacentFormulas = False .PreserveFormatting = True .RefreshOnFileOpen = False .BackgroundQuery = True .RefreshStyle = xlInsertDeleteCells .SavePassword = False .SaveData = True .AdjustColumnWidth = True .RefreshPeriod = 0 .WebSelectionType = xlSpecifiedTables .WebFormatting = xlWebFormattingNone .WebTables = "1" .WebPreFormattedTextToColumns = True .WebConsecutiveDelimitersAsOne = True .WebSingleBlockTextImport = False .WebDisableDateRecognition = False .WebDisableRedirections = False .Refresh BackgroundQuery:=False End With tabwyn(0, 0) = Arkusz4.Cells(3, 2).value tabwyn(0, 1) = Arkusz4.Cells(3, 3).value For y = 0 To 5 tabwyn(0, 2 + y) = Cells(y + 3, 4).value Next y k = 0 For i = 1 To 240 nowe = Arkusz4.Cells(i, 2) ost = tabwyn(k, 0) gra = Arkusz4.Cells(i, 1) If gra = "Lotto Plus" Then GoTo 1 If nowe <= v Then GoTo 1 If nowe = ost - 1 Then GoTo 2 Else: GoTo 1 2 k = k + 1 tabwyn(k, 0) = Arkusz4.Cells(i, 2).value tabwyn(k, 1) = Arkusz4.Cells(i, 3).value For y2 = 0 To 5 tabwyn(k, 2 + y2) = Cells(y2 + i, 4).value Next y2 1 Next i n = 0 For dopisz = k To 0 Step -1 For KOL = 1 To 8 Arkusz2.Cells(v + n + 1, KOL) = tabwyn(dopisz, KOL - 1) Next KOL n = n + 1 Next dopisz Application.ScreenUpdating = true Arkusz2.Select End Sub |
2012-12-20 (19:32)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 00:00:00 Ilość postów: 22559 ![]() | wpis nr 585 338 [ CZCIONKA MONOSPACE ] pozostałe, bo do 49s już jest w tym temacie wklejone przez wcześniej ----------------------------------------------------------------------- Sub NET_DANE_EXPRESLotek() v = Application.WorksheetFunction.CountA(Arkusz2.Range("a:a")) Dim tabwyn() As Variant ReDim tabwyn(9, 6) Application.ScreenUpdating = False Arkusz4.Activate Arkusz4.Cells.ClearContents Range("A1").Select Selection.QueryTable.Refresh BackgroundQuery:=False Cells.Select Selection.ClearContents Selection.QueryTable.Delete Range("A1").Select With ActiveSheet.QueryTables.Add(Connection:= _ "URL;http://www.lotto.pl/mini-lotto/wyniki-i-wygrane", Destination:=Range( _ "A1")) .Name = "wyniki-i-wygrane" .FieldNames = True .RowNumbers = False .FillAdjacentFormulas = False .PreserveFormatting = True .RefreshOnFileOpen = False .BackgroundQuery = True .RefreshStyle = xlInsertDeleteCells .SavePassword = False .SaveData = True .AdjustColumnWidth = True .RefreshPeriod = 0 .WebSelectionType = xlSpecifiedTables .WebFormatting = xlWebFormattingNone .WebTables = "1" .WebPreFormattedTextToColumns = True .WebConsecutiveDelimitersAsOne = True .WebSingleBlockTextImport = False .WebDisableDateRecognition = False .WebDisableRedirections = False .Refresh BackgroundQuery:=False End With tabwyn(0, 0) = Arkusz4.Cells(3, 1).value tabwyn(0, 1) = Arkusz4.Cells(3, 2).value For y = 0 To 4 tabwyn(0, 2 + y) = Cells(y + 3, 3).value Next y k = 0 For i = 4 To 93 nowe = Arkusz4.Cells(i, 1) ost = tabwyn(k, 0) If nowe <= v Then GoTo 1 If nowe = ost - 1 Then GoTo 2 Else: GoTo 1 2 k = k + 1 tabwyn(k, 0) = Arkusz4.Cells(i, 1).value tabwyn(k, 1) = Arkusz4.Cells(i, 2).value For y2 = 0 To 4 tabwyn(k, 2 + y2) = Cells(y2 + i, 3).value Next y2 1 Next i n = 0 For dopisz = k To 0 Step -1 For KOL = 1 To 7 Arkusz2.Cells(v + n + 1, KOL) = tabwyn(dopisz, KOL - 1) Next KOL n = n + 1 Next dopisz Arkusz2.Select Application.ScreenUpdating = True End Sub Sub NET_DANE_MULTILOTEK() ' ' Multi_multi_ostwyniki Makro ' Makro zarejestrowane 2012-10-13, autor leo ' v = Application.WorksheetFunction.CountA(Arkusz2.Range("a:a")) Dim tabwyn() As Variant ReDim tabwyn(9, 21) Application.ScreenUpdating = False Arkusz4.Activate Arkusz4.Cells.ClearContents Range("A1").Select Selection.QueryTable.Refresh BackgroundQuery:=False Cells.Select Selection.ClearContents Selection.QueryTable.Delete Range("A1").Select With ActiveSheet.QueryTables.Add(Connection:= _ "URL;http://www.lotto.pl/multi-multi/wyniki-i-wygrane", Destination:=Range( _ "A1")) .Name = "wyniki-i-wygrane" .FieldNames = True .RowNumbers = False .FillAdjacentFormulas = False .PreserveFormatting = True .RefreshOnFileOpen = False .BackgroundQuery = True .RefreshStyle = xlInsertDeleteCells .SavePassword = False .SaveData = True .AdjustColumnWidth = True .RefreshPeriod = 0 .WebSelectionType = xlSpecifiedTables .WebFormatting = xlWebFormattingNone .WebTables = "1" .WebPreFormattedTextToColumns = True .WebConsecutiveDelimitersAsOne = True .WebSingleBlockTextImport = False .WebDisableDateRecognition = False .WebDisableRedirections = False .Refresh BackgroundQuery:=False End With tabwyn(0, 0) = Arkusz4.Cells(3, 1).value tabwyn(0, 1) = Arkusz4.Cells(5, 1).value For y = 0 To 19 tabwyn(0, 2 + y) = Cells(y + 3, 10).value Next y k = 0 For i = 4 To 800 nowe = Arkusz4.Cells(i, 1) ost = tabwyn(k, 0) If nowe <= v Then GoTo 1 If nowe = ost - 1 Then GoTo 2 Else: GoTo 1 2 k = k + 1 tabwyn(k, 0) = Arkusz4.Cells(i, 1).value tabwyn(k, 1) = Arkusz4.Cells(i + 2, 1).value For y2 = 0 To 19 tabwyn(k, 2 + y2) = Cells(y2 + i, 10).value Next y2 1 Next i n = 0 For dopisz = k To 0 Step -1 For KOL = 1 To 22 Arkusz2.Cells(v + n + 1, KOL) = tabwyn(dopisz, KOL - 1) Next KOL n = n + 1 Next dopisz Arkusz2.Select Application.ScreenUpdating = True End Sub |
2012-12-20 (19:37)![]() Data rejestracji: 2011-08-16 00:00:00 Ilość postów: 795 ![]() | wpis nr 585 340 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 777ch, słuchaj. Z całym szacunkiem do Ciebie. Zawsze uważałem Ciebie za "guru" jeśli chodzi o makra. To makro działało jeszcze nie tak dawno, po zmianie szaty graficznej na stronie lotto, nie działa (wywala błąd). Jeśli nie wierzysz sprawdź sam. |
2012-12-20 (19:43)![]() Data rejestracji: 2011-08-16 00:00:00 Ilość postów: 795 ![]() | wpis nr 585 344 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mi wywala błąd tutaj : "Selection.QueryTable.Refresh BackgroundQuery:=False" |
2012-12-20 (19:48)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 00:00:00 Ilość postów: 22559 ![]() | wpis nr 585 347 [ CZCIONKA MONOSPACE ] geniu7> no ja przed chwilą sprawdziłem i wszystko działa |
2012-12-20 (19:52)![]() Data rejestracji: 2012-12-19 00:00:00 Ilość postów: 5 ![]() | wpis nr 585 349 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Generalnie nie boję się Google. Wyznaję zasadę "Google prawdę ci powie" Dziękuję 777ch, byłem w na tej stronie już przed pojawienie się Twojej wypowiedzi i przerobiłem przykłady w arkuszu. Działają - fakt. Zapomnijmy więc o polu kwadratu, które było tylko przykładem (pewnie nie najlepszym). Skoro jednak pracujesz w kodzie VBA, podsuń mi proszę pomysł, lub gotową odpowiedź na to, jak sprawić, by funkcja normalnie pobierająca daną do obróbki z komórki np. A1 nie zwróciła błędu w przypadku otrzymania zakresu np. A1:B1 i zatwierdzeniu Ctrl Shift Enter, tylko zliczyła je. Za przykład można wziąć tutaj np. zakres liczb i zliczenie tylko parzystych, zakres liczb i zliczenie zawartych pomiędzy 20 - 30, listę produktów i zliczenie, które po terminie przydatności itd. Nie chodzi o to, co chcę policzyć, tylko dlaczego reaguję wartością błędu przy wprowadzeniu zakresu komórek. Pozdrawiam |
2012-12-20 (19:53)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 00:00:00 Ilość postów: 22559 ![]() | wpis nr 585 350 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 'Selection.QueryTable.Refresh BackgroundQuery:=False 'Selection.QueryTable.Delete te dwa miejsca odznacz apostrofem sprawdź w nowym arkuszu.....oczywiście zmień nazwę arkusz4 na arkusz3 albo przed uruchomieniem wstaw arkusz4 pozdrawiam |
2012-12-20 (19:58)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 00:00:00 Ilość postów: 22559 ![]() | wpis nr 585 352 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kare> przyjrzę się temu, tylko tak jak mówię ,zapełniam tablice danymi,i obrabiam w tablicach...... a wynik do arkusza albo gdzie indziej ![]() ![]() |
2012-12-20 (19:59)![]() Data rejestracji: 2011-08-16 00:00:00 Ilość postów: 795 ![]() | wpis nr 585 353 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A u mnie nie działa. Cały czas wywala błąd. Już próbowałem zrobić przyciski w każdym z arkuszy. Nic to nie dało, zrobiłem 4 arkusze (bo tyle widzę w makrze) i nic. Napisz proszę, gdzie umieścić ( w jakim arkuszu) przycisk pod który przypinamy makro (może to też ma jakieś znaczenie). No nie wiem |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 25 26 27 ... 53 54 Wyślij wiadomość do admina |