Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 5 6 ... 12 13 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Metoda Najmniejszych Kwadratów |
2006-04-13 (22:49)![]() Data rejestracji: 2005-06-22 Ilość postów: 66 ![]() | wpis nr 57 939 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz,ile wygrywasz rednio miesiecznie? Albo ile srednio by moczyl gdyby gral? Bo wiedze masz gruuuubo powyzej sredniej. |
2006-04-13 (22:49)![]() Data rejestracji: 2006-02-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 57 940 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dlatego wiele osób gra na sucho byc morze nigdy nie odwiedzi kolektury no moze zagra na CHYBIL TRAFIL 1,25 godz. 21.55 kupon w zebach mokre rece itd. Zycie jest jedno i trzeba sie bawic . kto wymylil te metode sporo lat wstecz gdyby byla idealna lotka by juz nie bylo Gdybymy grali w gre losowa wszystko byloby ok wiesz co mam na myli Multilotkiem bawie sie ponad 8 lat i powiem ci ze zaczynalem na MILIARDERZE I dalej czasami z niego korzystam nie wszystko co skaplikowane jest najlepsze. Pierwsze 5/5 zaliczalem wlanie na nim, nie bylo to czesto ale bylo Wiem trzeba ic do przodu i tu masz racje Grac na mnk ? kazde skrelone na kuponie i wyslane pare liczb daje szanse wygrania !!!!!!!! Czy grac na ta metode czy inna : to jest poprostu typowanie tylko nie liczb a metod. im wiecej metod tym trudniej trafic Dzisiaj dobry jest ZOOM jutro mnk a w sobote platynowe piatki a moze odwrotnie. Pozdrowienia Powodzenia edi edi |
2006-04-13 (22:50)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4319 ![]() | wpis nr 57 941 [ CZCIONKA MONOSPACE ] O co ci Barhez chodzi???? Punkt po punkcie pisze jak i co wcisnac w arkuszu . Przeciez edi prosil o wyjanienie stosowania metody najmniejszych kwadratów . To o co ci chodzi ? Nie czytaty jeste ? A ty mylale , ze co to typowanie i jedna liczba mozna opisac ? To co ty masz za pretensje . Najpierw , ze tajemna wiedze pisze a nie chce opisac A w drugim zdaniu , ze cale wyklady pisze ?????????????????????? NIe czytaj i nie bedziesz mial stresu Proste???????????? |
2006-04-13 (22:55)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4319 ![]() | wpis nr 57 946 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Edi Napisale list jako niepowazny czlowiek Pytale sie o metode mnk Wielu ludzi chce ci pomóc Pisze w szczeólach od dwóch dni jak metode stosowac a ty masz protensje To o co ci chodzi ????????? Ty sie poprostu totkiem bawisz . To po co te proby pisale . Zeby co napisac ??????? To ja myle , ze nikt rozsadny juz ci nie odpowie . Ale przeciez nie musisz przeszkadzac bo oprócz tego , ze ty sie tym bawisz wielu ludzi chce sie czego nauczyc . Skoro ty nie to przeciez nie ma straty . NIkt sie nie obrazi . To po co ty te pytania zadale . jako tez zabawa ? To jest powazne ? |
2006-04-13 (22:58)![]() Data rejestracji: 2006-01-05 Ilość postów: 299 ![]() | wpis nr 57 950 [ CZCIONKA MONOSPACE ] mariusz,glówny temat jest ciekawszy. nie ma sensu trwonic liter i czasu na niektórych bo oni wychowani na podejciu \"mi sie nalezy\" i tak nigdy nie zrozumieja. mariusz wróc do MNK i juz olej bartheza i innych \"zaintersowanych inaczej\" . pzdr. |
2006-04-13 (23:02)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4319 ![]() | wpis nr 57 954 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Na koniec edi to nie moja wina , ze uczyle sie na niepowaznym i idiotycznym programie . No to stracile 8 lat . Niemalo Jak by nie mial tego prgramu to by nie stracil 8 lat a dzisiaj mial by metode -a tak to jej nie masz . A nie przejmuj sie . Ja gdybym pisal piec lat nic totek nie splajtuje . Bo na kazdych 2 ludzi , którzy co pojma jest 98 takich , którzy jak biblie bea patrzyc w miliardera i za Chiny sie nie odczepia . tak, ze spokojnie nic te metody mnk nie rozwala ------czego jeste osobistym przykladem . A ten jeden procent totka nie rozwali |
2006-04-13 (23:13)![]() Data rejestracji: 2006-02-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 57 960 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz jezeli cie urazilem to sory to co napisalem to jest ogólnik wiec niebierz tego do siebie mam ludzi w otoczeniu i to o nich pisalem Zadalem pytanie i jestem tutaj bo interesuje mnie doslownie wszystko o lotku ml czego niewiem nieznasz mnie i nie oceniaj analizuje kazdy wpis iwyciagam wnioski ale sam tez chuba moge co napisec |
2006-04-13 (23:17)![]() Data rejestracji: 2006-02-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 57 962 [ CZCIONKA MONOSPACE ] jeszcze jedno pytanie DLACZEGO PRAWIE KAZDY TEMAT KONCZYCIE KLUTNIA??????????????????????????????????????????????????????????? |
2006-04-13 (23:18)![]() Data rejestracji: 2006-04-03 Ilość postów: 9 ![]() | wpis nr 57 963 [ CZCIONKA MONOSPACE ] no nie bardzo \"proste\" bo najpierw musialoby sie spelnic zalozenie ze czytajac ciebie mam stres. poza tym ze zdumieniem stwierdzam ze cos jednak mamy ze soba wspolnego - obydwoje nie za wiele rozumiemy ze swoich wzajemnych wypowiedzi podobna zreszta ceche wykazuje wnuk (jak mniemam) jednego z bohaterow trylogii g. lucasa, wiec zostawiam panow w spokoju p.s. tam tez dzialal podobny duet.. |
2006-04-23 (08:17)![]() Data rejestracji: 2005-02-18 Ilość postów: 82 ![]() | wpis nr 58 084 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariuszu czy móglbys krok po kroku ta metode , jak to trzeba robic bo metoda wydaje sie ciekawa.Zacznijmy od tego ze mamy w excelu 6 kolumn liczb z zakresu 1-49,co trzeba zrobic pózniej?Pozdrawiam |
2006-04-23 (11:27)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4319 ![]() | wpis nr 58 103 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przykladowa funkcja aktywacji jednej liczby w duzym lotku W 19 komórek pionowo nalezy wpisac ponizsze wartosci . Jest to funcja gausowa o sigmie +_9 kIERAS Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi ? Krok po kroku masz napisane cala metode . To mozesz przeciez przeczytac . Trudno aby dla kazdego jeszcze raz przepisywac . 0,3 0,7 1,2 1,9 2,6 3,5 4,7 6,4 7,5 8 7,5 6,4 4,7 3,5 2,6 1,9 1,2 0,7 0,3 To jest tylko przykladowy wektor funkcji Napisanie odpowiedniej formuly w Excelu , która przyporzadkuje taki wektor jest proste Jest taki kabaretowy wiersz .. i daj mi kalasznika i zeslij nam kubanczyka , aby powiedzial co i jak sie pstryka I dalej napiszemy co i jak sie pstryka ................. ..............aby metoda byla bardzo precyzyjne i dokladna . Oczywiscie mam swiadomosc , ze to nie taki program jak miliarder czy lotto Cad - gdyz program wylicza liczby a wymienione tylko typuja Daltego dla tych którzy typuja metoda jest kompletnie nieprzydatna gdyz dla nich program musi pozostawic margines typowania czyli \"kombinacji alpejskich \" Tutaj program daje jednoznaczny wynik w postaci odchylen dodatnich --gdzie nastepna liczba nie wypadnie i odchylen ujemnych -gdxie liczba wypadnie Tutaj nie ma miejsca dla statystyki czy prawdopodobienstwa Po prostu wlasciwosc funkcji REGLIX jest taka , ze nastepny punkt na funkcji REGLINX ma taa wlasciwosc Jezeli poprzedni ma odchylenie dodatnie to nastepny ujemne I vice versa Wystarczy sobie piec punktów narysowac na kartce i przeprowadzic przez nia funkcje REGLINX Dlaczego 5 punktów? lepiej 7 9 11 --czym wiecej tym lepiej Ale najpierw aby tego dokonac trzeba nauczyc sie co i jak pstrykac . |
2006-04-23 (12:06)![]() Data rejestracji: 2005-10-05 Ilość postów: 83 ![]() | wpis nr 58 105 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Mariusz, Nie podobalo mi sie, nie lubie systemów skladanych, ale jest ciekawe. Do czego sie mozna przyczepic: Do liczenia regresji - czyli to o czym jest ten temat ![]() Slaby jestem w Excelu ale pozwolilem sobie to wrzucic Twoja mysl do arkusza, rozmywajac funkcja gaussa. Wyniki sa zaskakujaco dobre, jakby to jeszcze dopracowac. Ale wczesniej musze sie zastanowic czy nie dalobysie udoskonalic tego co Ty zrobiles regresja. Pozdrawiam Krzychu |
2006-04-23 (12:28)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4319 ![]() | wpis nr 58 106 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Krzychu Niestety popelniasz blad myslowy typowy dla statystyków i ekonometrystów . Poswiecilem temu caly wstep i kilkanascie postów . Ale ta falszywa metoda stosowania regresji jest tak zakorzeniona , ze jak sam widzisz nie umiesz obejsc jej i porzucic . NIc nie wyznaczysz stosujac regresje . Widze , ze moje pisanie jest nie wiele warte. Ja swoje a ty swoje Jeszcze raz pisze i przyjmij to jako kolezenska uwage . Nie trajektoria nas interesuje . Tak myslanaiwni ekonometrysci nic nie usyskasz przedluzajac te linie w przyszlosc . To zwidy - takie jakie maja typujacy . Tak mozna do konca zycia robic . I nic nie uzyskasz . Najpierw poczekaj az wytlumacze co sie reguluje i jak w tej metodzie . To nie interpolacje prostej czy krzywej wyznacza prognozowana liczbe a cwane skonstruowanie funkcji aktywacji . To te funkcje trzeba poznac i nauczyc sie jej stosowania . Tutaj nie ma nic sklejanego ??????????? gdzie ty to znalazles ????????? My tylko jako wyznacznik bierzemy odchylenie dla punktu 5 i wartosc REGLINX dla punktu 5 Nic nie sklejamy . Ja tylko podalem dygresje i wyjasnienie jak wygladaja procedury funkcji sklejanych dla tych którzy nie wiedza . Jeszcze raz pisze ---nic nie sklejamy Poruszamy sie po trendzie a wlasciwie po 49 trendach ( to dlaczego piszesz , ze dla kilku liczb ) z przesuwnym równaniem REGLINX i za kazdym losowaniem analizujemy odchylenie REGLINX dla 5 punktu Nie samo odchylenie wyznacza prognozowana liczbe tylko minimum tego odchylenia Dla49 liczb otrzymamy krzywa reprezentujaca 49 odchylen z 6 minimami i tylez maksymami . Skup sie na sprawach istotnych a nie na obocznych czyli wyznaczania metoda regresji . NIc sie ta metoda nie da wyznaczyc Otóz jadac po trndzie dla kazdej z 49 liczb oscylacje wokól funkcji REGLINX sa jedynym wyznacznikiem A precyzja tego wyznacznika to budowa funkcji aktywacji . Ta funkcja jest najlepszym predyktorem --ale trzeba ja poznac i wiedziec co i jak Pozcekaj jak ja opisze jakie istotne wlasciwosci ma ta funkcja i co daje jej zmiana w budowie --a pózniej wyciagaj wnioski . Ale krzychu --najwazniejsze nie powielaj stereotypów . Nie ma nic gorszego jak schematyczne myslenie . To , ze cale pokolenia ekonomisci i ekonometrysci jak barany powielaja te same bledy i pracuja na pseudonaukowych przeslankach nie znaczy , ze inni tez musza jak barany tak postrzegac Swiat . To ich strata i ja nawet nie zamierzam dlka zbawienia Swiata ich prostowac . Przykro mi tylko , ze w XXI wieku pseudonauki jak w srednioweiczu alchemia --istnieja . Zreszta jak wezmiesz pierwszy z brzegu program do wspomagania gier losowych to znajdziesz dokaldnie te same \" pseudolosowe \" metody . Ktos musi miec troche oleju w glowie - bo jak nie zostaniemy my Polacy \" parnasami \" Swiata - niedouczonymi tumanami . Polska jest poteznym rynke zbytu na wszelkie komercyjne idiotyzmy swiata . KOncerny swiatowe mysla , ze jestesmy takimi debilami , ze moga nam wcisnac kazda ciemnote . Tak im sie wydaje tylko .... Pozdrowienia |
2006-04-23 (12:43)![]() Data rejestracji: 2005-10-05 Ilość postów: 83 ![]() | wpis nr 58 108 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz, chyba za szybko pisalem posta i zle mnie zrozumiales. Piszac o systemie sklejanym mialem na mysli ze system taki polega na niezaleznym liczeniu w tym przypadku szesciu liczb. Przeciwienstwem byl system który opisywales gdzie kodujemy piatki w ML. Ale to nie wada, po prostu napisalem ze takich systemów nie lubie, co nie znaczy ze nie warto sie nimi zajmowac. Ja zrobilem tem prosciutki arkusz dokladnie tak jak to opisales i dlatego napisalem ze wyniki sa dobre. Reglinx tez jest uzyte tak jak to opisales, a na to ze nie wartosc odchylenia jest wazna a samo odchylenie to juz sam wpadlem. Ja sie Mariusz na ekonomi nie znam i nie chce sie poznawac. Jesli cos robie to to co rozumiem, jesli nie rozumiem to staram sie zrozumiec wiec teraz mysle nad reglinx. Pozdrawiam Krzychu |
2006-04-23 (12:52)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4319 ![]() | wpis nr 58 109 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Teraz ja zrozumialem O sklejaniu miales na mysli pojedyncze lizcby i ich oddzielne typowanie Juz rozumiem Ale tutaqj jak dobrze dobierzemy sigme otrzymujemy caly spektrometr dla wszystkich liczb . Zeczywiscie sie nie zrozumielismy |
2006-04-23 (18:11)![]() Data rejestracji: 2005-04-23 Ilość postów: 3133 ![]() | wpis nr 58 121 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz jak rozmyc liczby za pomoca funkcji gausa?Nie moge znalezc tej funkcji w excelu. |
2006-04-23 (23:15)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4319 ![]() | wpis nr 58 169 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Podalem adres strony na której jest kilka podobnych funkcji . Te podobne funkcje mozna spokojnie zlozyc z funkcji excelowskich . Na stronie Foxteam jest bardzo dobry program jako dodatek do Excela , który ma wszystkie potrzebne funkcje Moja rada jest taka aby jednakowoz modelowac te funkcje recznie wpsujac wartosci w komórki i obserwujac jej budowe na grafie liniowym . Ta funkcja ma wiele ciekawych wlasnosci i nie ma sensu modelowanie jej równaniem Opisze pewne sprawy i sam zobaczysz , ze trzeba ja bedzie niestety wklepac recznie w kolejne komórki . jako modelko |
2006-04-24 (09:36)![]() Data rejestracji: 2005-10-05 Ilość postów: 83 ![]() | wpis nr 58 181 [ CZCIONKA MONOSPACE ] nowy jesli jednak zdecydujesz sie na funcje arkuszowa to proponuje ROZKLAD.NORMALNY Krzychu |
2006-04-24 (09:42)![]() Data rejestracji: 2003-09-02 Ilość postów: 4319 ![]() | wpis nr 58 182 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No i zakonczenie tematu . Mysle , ze ci którzy wiedza o co chodzi poradza sobie . Komercjusze i tak nie skorzystaja , gdyz technologie , które tutaj sa zastosowane nie leza w ich zakresie wiedzy i umiejetnosci . Teraz co i jak sie pstryka ? =========================================== Otóz najistotniejsza sprawa jest w tym przypadku funkcja aktywacji -nazwijmy ja OMEGA Dlatego OMEGA -ze tego typu funkcji trudno bedzie zanlezc -jest ona nietypowa i nieopisana . Na wstepie podalem , ze przypomina funkcje Gaussa albo podobne -ale sa istotne róznice . Funkcja aktywacji ma na obu zboczach punkty przegiecia Te punkty przegiecia to najbardziej czuly parametr wplywajacy na precyzje modelu Funkcje taka trzeba wymodelowac recznie . Dlaczego ? 1. jezeli przez te punkty przegiecia poprowadzimy proste to musi byc spelniona nastepujaca zasada : Po obu stronac tej prostej asymtotycznie odchodza dwie krzywe coraz to zwiekszajac swoja wartosc Jedna krzywa o wartosciach wzglednych pod prosta przecinajaca punkt przegiecia a druga nad ta prosta Otóz wlasnie sposób asymtotycznego zachowania tych krzywych wokól punktu przegiecia ma decydujacy wplyw Malo tego suma wartosci nad krzywamusi byc taka sama jak pod krzywa. Co to znaczy ? Ano to , ze jak zwiekszamy wartosc sigmy czyli interakcji jednej z szesciu liczb z druga a wlasciwie z liczba stojaca po lewo i po prawo --------to musimy takze zwiekszyc wysokosc wierzcholka tej funkcji Na podanym przykladzie przy sigmie 9 wysokosc wynosi 8 przy sigmie 10 moze byc 10 A przy sigmie 11 moze byc 12 Dojscie zbocza do punktów przegiecia musi byc jak najbardziej lagodne i po obydwu stronach puktu przegiecie takie samo Przy prawidlowym wymodelowaniu tej funkcji OMEGA los daje nam dodatkowe szanse w postaci : mozliwosci zastosowania do metody najmniejszych kwadratów 7,9,11,13 i wiecej punktów Dlaczego? Na poczatku zalozylismy , ze pracujemy na trendzie skumulowanym ----tylko Ale ten trend dla jedej z 49 liczb nie jest oscylacja wzdluz lini prostej Wlasnie dlatego czym dokladniej i cwaniej wymodelujemy te funkcje trend skumulowany bedzie mial tendencje do dazenia do terndu liniowego . Zasadniczoo to nie przeszkadza gdyz dla nas najwazniejsze jest minimum ujemnego odchylenia Ale jezeli linia trendu skumulowanego bedzie bardzo zakrzywina i zawila i tworzyla np sinusoide o duzych fluktuacjach moze to spowodowac , ze te minima odchylen beda bardzo znieksztalcone i dla niektórych liczb niewidoczne Wlasciwie najlepszym sposbem byloby napisanie programu , który 1. dawalby dla 49 liczb trend skumulowany np dla 20 losowan ale na szesciu funkcjach OMEGA w kazdym losowaniu 2. Pozwalalby kszxtalt tej funkcji dopasowywac dynamicznie . Ktos kto dosc dlugo pracuje z metoda najmniejszych kwadratów doskonale da sobie rade i na wyczucie dobierze sklad tej funkcji . Jednak lepiej byloby mioec program . A dlaczego nikt nie wymyslil tak prostego programu ? Sami sobie odpowiedzcie i sami dojdziecie do wlasciwych wniosków . Pozdrawiam |
2006-04-24 (14:47)![]() Data rejestracji: 2006-02-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 58 204 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Mariusz dzieki za wiedze jaka podales na ten temat. Mysle ze wiele wyjasniles i mnustwo graczy skorzysta. Oczywiscie temat jest nadal aktualny. Powodzenia Edi |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 5 6 ... 12 13 Wyślij wiadomość do admina |