Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 ... 12 13 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Metoda Najmniejszych Kwadratów |
2006-04-13 (12:01) edi edi Data rejestracji: 2006-02-07 00:00:00 Ilość postów: 237 | wpis nr 57 828 [ CZCIONKA MONOSPACE ] barthez masz wyslany jak sa pytania to jestem na gg 4466867 jaka godzinke do bzik dzieki |
2006-04-13 (12:44) krzychu Data rejestracji: 2005-10-05 00:00:00 Ilość postów: 83 | wpis nr 57 836 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam, Tak sie zastanawiam, o czym wy dyskutujecie? Przeciez MNK nie jest metoda do gry w gry losowe. To jest tylko technika matematyczna obliczenia równania krzywej do wyników dowiadczalnych, krzywej która najlepiej pasuje do wyników. Jeszcze raz TECHNIKA. Ja widze ze temat sie rozwija a nikt chyba oprócz r12d12 nie wie o czym mówi. Oczywicie technike mozna wykorzystac do gier losowych ale najpierw trzeba miec metode wyznaczania tych jak ja to nazwalem danych dowiadczalnych. Edi edi w pierwszym pocie powinna byc podana ta metoda bo inaczej temat jest bez sensu. Krzychu |
2006-04-13 (13:31) edi edi Data rejestracji: 2006-02-07 00:00:00 Ilość postów: 237 | wpis nr 57 839 [ CZCIONKA MONOSPACE ] krzychu dla ciebie: Estymacja MNK jest to procedura numeryczna która pozwala na takie oszacowanie parametrów modelu ekonometrycznego, w którym suma kwadratów róznic pomiedzy wartociami empirycznymi a estymowanymi jest najmniejsza. |
2006-04-13 (13:43) Iskierka Data rejestracji: 2006-03-02 00:00:00 Ilość postów: 2751 | wpis nr 57 841 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Edi Edi i Bzik, moja poczta: megi.mult@vp.pl. Mozecie mi tez podeslac swoje programy ? Dziekuje i czekam, papa |
2006-04-13 (14:04) edi edi Data rejestracji: 2006-02-07 00:00:00 Ilość postów: 237 | wpis nr 57 844 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Magdziu masz wyslane Pozdrowienia Edi |
2006-04-13 (14:30) bzik Data rejestracji: 2006-03-16 00:00:00 Ilość postów: 5170 | wpis nr 57 845 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Madziu !! wyslalem POZDRO !! |
2006-04-13 (17:02) krzychu Data rejestracji: 2005-10-05 00:00:00 Ilość postów: 83 | wpis nr 57 860 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Edi edi, Ja doskonale wiem co to MNK, nie musisz dla mnie przepisywac regulek z ksiazek do ekonometrii. Napisale to co ja tylko ze ja podalem to swoimi slowami a Ty przepisale regulke, malo tego regulke nie najlepszej jakoci. Ja podam taki przyklad: Edi edi zatrudniasz jakiego mechanika w domu, dajesz mu nowa wiertarke i wychodzisz. Po dwóch godzinach wracasz i pytasz mechanika jak dziala nowa wiertarka. A on mówi ze nie wie bo Ty nie powiedziale mu co ma wiercic. Z MNK jest tak samo, to jest tylko narzedzie taka wiertarka, tylko nie wiadomo do czego to narzedzie ma sluzyc. I o to mi chodzi. Napisz mi co tak naprawde jest liczone metoda najmniejszych kwadratów, a nie przytaczaj regulek metody. Krzychu |
2006-04-13 (17:16) Iskierka Data rejestracji: 2006-03-02 00:00:00 Ilość postów: 2751 | wpis nr 57 862 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Bziku i Edi Edi dziekuje, tylko, ze od Bzika doszla poczta a od Ciebie Edi Edi jeszcze nie. Moze jeszcze dojdzie? Pozdrawiam Was. |
2006-04-13 (17:34) edi edi Data rejestracji: 2006-02-07 00:00:00 Ilość postów: 237 | wpis nr 57 865 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Krzychu masz wyobraznie ? to rusz wykres dwie linie czyli dane empiryczna i dane estymowana z wyliczen w pewnym momencie linie ciach i sie przecinaja czyli wartoci tych funkcji sa identyczne Rozumiesz???? ja mam to dodatkowo podane w liczbach co ustawia liczby w odpowiedniej kolejnoci Kazda liczba liczona jest osobno jeszcze inaczej im wyzsza wartoc prognozy tym wieksza wartoc funkcji w okresie przyszlym------------- co to znaczy wiesz jednym z czynników do obliczen jest wielkoc bazy losowan i tutaj jeszcze nie sprawdzilem jaka iloc jest ok. Powodzenia Edi |
2006-04-13 (18:00) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4315 | wpis nr 57 873 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Krzychu Poniewaz zainteresowanie tematem jest duze -a jak sadze wiekszoc piszacych rzeczywicie nie ma pojecia co liczy postaram sie opisac bardzo dobre zastowsowanie mnk do lotka . Po pierwsze dane do stosowania metody nmk musza zostac przygotowane . Inaczej nie ma co liczyc a cale liczenie nie nadaje sie do niczego . Krzychu Ty sie z kolei nie denerwuj . Ci piszacy tutaj nie obliczaja wyniku tylko robia przyblizenie czyli prognoze . To niezaleznie jak to robia jest to tylko taka sama prognoza jak na przyklad z równie banalnych programów jak lottocad czy innych multimiliarderów . nie znam ich ale poniewaz kazdy z nich jest toczka w toczke taki sam i nie ma zadnego pomyslu na mechanizm to moze faktyczny algorytm sie komu przyda . ....... |
2006-04-13 (18:06) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4315 | wpis nr 57 874 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Otóz najpierw starsznie sie dziwie , ze zaden programista nie napisal prostego programu do totka opartego o mnk. Ja mam kilka Szczególnie do duzego lotka metoda jest wspaniala . Takze do Expresa . Napisalem na samym wstepie , ze warunkiem jest nie stosowanie-----------NIE STOSOWANIE metod opisanych w ekonometrii . Poza tym jak odwrócisz strone to zapytywalem czy edi jest gotów typowac . Po prostu kto kto typuje nigdy nie zastosuje prawidlowo metody . Ja opisze i ty sam zobaczysz dlaczego typujacy nie maja szans Zreszta dokladnie wiesz o co chodzi i nie musze ci tlumaczyc --gdyz to jest podstawowa sprawa . Ci, ktorzy typuja co innego maja jako cel . Dla nie typujacych podstawa jest prawdziwy i powtarzajacy sie wynik i nie na 50, 80,300,500 procent tylko taki jaki powinien byc . Ale te posty czytaja tez nietypujacy czyli ci którzy chca wygrac a na szczecie nie moga liczyc . Inaczej n ie mieliby szans A wiec o tej metodzie mnk Najpierw jak przygotowac dane .??????????? ........ |
2006-04-13 (18:20) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4315 | wpis nr 57 875 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Otóz na wstepie jeszcze wyjanienie dlaczego ekonometryci popelniaja prosty i banalny blad . Po prostu nie sa fizykami ani matematykami i im wolno bredzic co popadnie . Bo jak wieesz ekonomista jest w stanie wszystko udowodnic --podobnie jak ci od gieldy . Jak spada --to oni udowodnia , ze trend spada. Jak ronie --to oni udowodnia w ten sam sposób ze musi trend rosnac . A wiec ten blad Stosowane jest pojecie tak zwanej \" trajektorii \". To jest taka linia gladka nieopisywalna wzorem matematycznym --no moze poza iterowanymi funkcjami trygonometrycznymi . Ale to pominmy . I wszyscy ekonometryci szukaja tej trajektorii A prognoza tej trajektorii to prognoza trendu . To jest absurdalne i naiwne i dziecinne Zadnej krzywej i zadnej trajektorii nie da sie zaprognozowac . To tyle i koniec ========================== Teraz te dane Mamy szec liczb na skali 49 w duzym lotku . Dla kazdej--jaka by nie byla metod to liczba wypadnieta to jeden A liczba niewypadnieta to zero I koniec Taki zapis jest nie do przyjecia Malo tego >>>>>>>>>>>>>to zwykle marnowanie przestrzeni informatycznej???????? to cytat z filmu >>>>>>>>>>>jakiego??????? >>kontakt>>> Nie moze byc zapisu zerto jedynkowego --gdyz nie da sie zastosowac metody nmk Móglbymn tlumaczyc sto godzin Ale niewielu by zrozumialo NIe i koniec To glupota Kazda liczbe trzeba przedstawic jako wielkoc rozmyta . Najlepsza do tego funkcja sa funkcje : Sigmoid, Gaussian, Hyperbolic tangent and secant transfer functions normalize the output signal generated by each node. Jak te funkchje wygladaja jest na stronie : http://www.qnetv2k.com/Qnet2000Manual/contents2000.htm W Excelu jest to banalnie proste oprócz ostatniej najlepszej funkcji --niestety nie ma jej w Excelu To piata funkcja trygonometryczna zapomniana przez ludzi i Boga Mozna sobie to wyobrazic jak kupka maki przesiewana przez przetak Szerokoc tej funkcji np dla liczby 10 ---( podaje tylko przyklad ) od 7 do 13 oznacza sie sigma A w literaturze taki sposób --oknem Parzena z sigma Ustawienie tej szerokocvi jest fundamentalne i musi byc z wielka wiedeza wykonane Najlepiej za Y usatwic z przedzialy 10,0 Na skali 1--49 takich kupek wyobrazonych taka funkcja jest szec To wstep ......... |
2006-04-13 (18:23) krzychu Data rejestracji: 2005-10-05 00:00:00 Ilość postów: 83 | wpis nr 57 876 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wysmarowalem wczeniej posta ale zjadlo trec. Drugi raz nie chce mi sie tego pisac. Zreszta nie ma po co i tak prawie do nikogo to nie trafi. Mariusz chetnie poczytam jeli przedstawisz jedna z mozliwoci zastosowania MNK. Krzychu |
2006-04-13 (18:27) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4315 | wpis nr 57 877 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No przeciez ja glównie do ciebie pisze . Pozostali pewnie nie skorzystaja . A szkoda , gdyz taki program moze posiadac co najwyzej pieciu ludzi w Polsce . I jest tyle wart co te wszystkie mieci . Zwaz , ze ja pytam sie zawsze kazdego czy stac go na to aby porzucic myli o typowaniu . Jak nie to ja moge mialo pisac . Typujacy i tak nie skorzysta gdyz zawsze --po wsze czasy nawet jak dostanie wynik ------to wlasna autosugestia i tak mu nie pozwoli . To narkotyk . Ale ci , którzy chca i maja zdrowy rozsadek skorzystaja i juz korzystaja --gdyz mi dzisiaj zawalilo skrzynke ===================== Do rzeczy Jak sie ustawia sigme ???????????? ===================== |
2006-04-13 (18:33) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4315 | wpis nr 57 880 [ CZCIONKA MONOSPACE ] To zalezy od gry Jak ja by m ustawil w duzym sigma/2=49/6+2 Takim wzorem bym zaczal to jest gdzie 6 po jednej stronie liczby i szec po drugiej stronie Dlaczego ? Sa metody bardzo trudne opisane w ksiazkach metod ustawiania sigmy . Ale lepiej trudno ------samemu sie przekonac jak to dziala . Proste Jak sigme ustawimy za szeroko np +_12 to w wyniku dzialania mnk dostaniemy n ie precyzyjne liczby a skupienie tych liczb Wole liczby pojedyncze jak skupienie Jak ustawimy za wasko to moze sie zdarzyc , ze mnk ominie jaka lizcbe Ja mialem takie juz sytuacje gdzie 5 liczb bylo trafionych a szósta w ogóle nie bylo . To sie mozna pochlastac ============================== Przy okazji--------gdyz pisze szybko -----------bo sprzatanie czeka -----metoda ta RAZ NA ZAWSZE KONCZY -fame dylemat lotkowiczów czy grac na rzadko wypadajace czy na czesto !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Po prostu kazda liczba ma wypac albo nie ma I zeby miala piec razy pod rzad wypac to i tak wypadnie i mnk ja poda . .... |
2006-04-13 (18:34) DarekS Data rejestracji: 2006-04-13 00:00:00 Ilość postów: 8 | wpis nr 57 881 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witaj Mariusz, Dobrze ze masz zamiar rozjanic troche temat. Bawilem sie kiedy regresja dla ML (takim samym sposobem jak LottoTeam) ale wynik byl mierny - tzn z duzym bledem. Mam nadzieje ze twoje podejcie do tematu bedzie sluszne i da pozytywny wynik. pozdrawiam DarekS |
2006-04-13 (18:37) edi edi Data rejestracji: 2006-02-07 00:00:00 Ilość postów: 237 | wpis nr 57 884 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz masz racje typowanie niema tu miejsca. granie na nmk niema nic wspolnego z prawdopodobienstwem. masz tez racje ze przygotowanie danych to podstawa a nastepnie podstawienie do koncowego równania. Krzychu blad niewiem jaki ? brzmialo jak formulka bo uczylem sie tego pare lat tamu na pamiec Narazie |
2006-04-13 (18:40) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4315 | wpis nr 57 885 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jeszcze dla tych , którzy nie maja wyobraLni przestrzennej . Maksumum czyli wierch tej kupki obrazuje liczbe a czym dalej od tego szczytu tym liczba jest mniej prawdopodobna . To proste ================= Z innej beczki Oczywicie jest jasne i jedyne , ze po liczbie 49 jest liczba 1 czyl;i skala jest walcowa ---to chyba sie nbazywa w projekcji Mekatora czy jako tak w planimetrii i geografii nie jestem za silny Wiadomo o co chodzi Rzutuje sie kule ziemska na rolke papieru i rozwija Poniewaz nasza skala to równik to proporcje beda zachowane i skala bedzie jednostajna To chyba jasne jak slonce .............. |
2006-04-13 (18:48) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4315 | wpis nr 57 886 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Edi Ty ciagle o regresji i jej równaniach . równanie regresji np REGLINX lub inne podobne bylo by wlaciwe gdyby to funkcja miala trajektorie ------trajektorie wyznaczyc . Ale nie wyznaczy . Nie tedy droga ======================== Do rzeczy ========================== czyli jedno losowanie to suma szeciu kupek Teraz nalezy zrobic pewne obliczenie dla uproszczenia metody . Nalezy przeskalowac wynik Przeskalowanie polega na takiej sprawie aby wynik byl znormalizowany To na codzien ta metoda pracuja maklerzy na gieldzie Tak musza wyniki przeskalowac aby zrównowazyly sie po jednej stronie ---iloc akcji sprzedajacych razy kurs( teoret)==cons==iloc akcji kupujacych razy kurs teoret =const Gielda nie ma pien iedzy swoich wiec to musi byc solver i takie obliczenie iter owane daje wyznacznik mkursu U nas poniewaz dla kazdej z szeciu liczb wartoc SCO czyli suma wartoci pod krzywa nalezy tak przeskalowac , ze jak dal wszystkich 49 liczb obliczy sie wartoci musi to dac ===zerooooooooooooooooooooooooooooo Utworzy sie krzywa czeciowo nad zerowa skala a czeciowo pod zerowa skala Proste W Excelu jest to naprawde proste ........... |
2006-04-13 (18:51) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4315 | wpis nr 57 887 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Myle , ze i tak na dzisiaj doc grzania mózgów . Po co na Swieta sie martwic i zajmowac totkiem jest wiele przyjemniejszych spraw . ......... Ale jeszcze troche dalej napisze . |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 ... 12 13 Wyślij wiadomość do admina |