| Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 ... 34 35 Wyślij wiadomość do admina |
| Przewiń wpisy ↓ | POEZJA - czyli cos dla :) wielu |
2006-03-17 (24:59) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 53 831 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Umiech Jezeli ta, co z samych zna mnie slów, Zdola pokochac mnie, to czegóz pragne wiecej, Jeli umialem juz do wnetrza wejc jej snu Jak w róze silny zuk i umiech jej dziewczecy Na wlasnoc wziac odjawszy od jej ust. ************************************* Uciekasz. Z twarzy twojej rysy Starlo powietrze. W wode zanurzasz sie irysem. Wiedniesz na wietrze. W sól sie roztapiasz, w gorycz morza, Z której powstala, Lecz lad twym stopom w bialych zlozach Odjela skala. O wicie budze cie, bez Lrenic, Niebem przewiana, Jak gdybym pytac chcial zieleni: Czy to juz rano? Wyzarla biala czasu soda Oczu twych blawat, Lecz ni o cieniu twoim woda, Drzy po nim trawa. Jeste figura z morskiej soli, Malzonka Lota, Dlon moja kladzie na twym czole Wspomnienie zlota. Pociagasz mnie za soba w przepac, Na wspólne loze, Aby nas sól pozarla lepa, Wypilo morze. Mieciu Jastrun |
2006-03-17 (25:50) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 53 835 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Klabund Gdy na twych ustach moje plomienieja usta Gdy na twych ustach moje plomienieja usta, Firmament o firmament krwia i ogniem chlusta! Slonce w slonc powtórzeniach obiega niebiosy, Gdzie czolem bil pokutnik, dlonie w modlach sklada chór [milionoglosy. Ksiezyc z wiela ksiezyców sprzagl sie w zloty lancuch, Jak lózko twe, dziewczyno, ze mna zabiegalo w tancu! Jak beduinski wiatr me tchnienie rózowy namiot piersi [twych owialo, Oko me malym bozkiem jest, a wielkim wiatem twoje cialo. Wszystkie najdziksze checi me sa niczym dzieci rade psotom, Co w jej czarnych wlosów maj fiolki wplatalyby z ochota. Otom ja który przekraczam góry z moca I przepaciami sie nie przeraze ani lawina, ani od mroku [czarniejsza noca — Drze i me cialo z chrzestem podzwania niby kolczuga, Nogi me bebnia, mój sen obleka klejem szaruga: Wznosisz spojrzenie ku mnie lekkie jak skrzydlo motyla! Od najdalszego szczecia — jakze odlegla najblizszej [bliskoci chwila! dobranoc |
2006-03-18 (24:16) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 53 943 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"SYRENA \" W oceanie sie zrodzila Poród skarbów, muszel, perel Pieknym glosem pien swa wila - Gdy marynarz stal za sterem Morska piana wykarmiona Ma na ustach koral glebin Z gracja rusza swym ogonem - Wodna tecza w nim sie mieni Zapragnela wiat zobaczyc Z nad powierzchni wód królestwa Kedy slonce wschód swój znaczy - Wyplynela tam w refleksach I za skala sie schowala Gdy na plaze wyskoczyla Cala wtedy oniemiala - Bo czlowieka zobaczyla Byl to mlodzian piekny, zgrabny I syrene wnet uslyszal Melodyjny glos powabny - W jego sercu brzmial jak krysztal Zakochany za nia poszedl W morska piane, w cicha glebie Szczeciem wspólnym sie unosza - Neptun chroni ich trójzebem Tylko czasem niesie bryza Teskne piewy tuz na fali To mlodzienca serce wzywa - Inna panne z ziemi dali z tomika wierszy \"Nieokielznane emocje\" Autor: Maja- Marc |
2006-03-18 (24:28) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 53 946 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Móc tworzyc \" utkane zycie z miliarda sekund czastki wspomnienia tworza obrazy kazdy jest inny ,ma swoja wage lubie spogladac na te pejzaze tam stapam boso po lenej drodze i dlonia gladze ton wody srogiej tam jestem pelna slonca promieni i wierze,pragne ,lezac w zieleni tam kocham piewy ptaków o wicie i tule drzewa w wielkim zachwycie tam jestem wolna, wolna od bólu czuje tam radoc i nie znam trudu to jest mój eden - ogród baniowy tam gna po polach kon bursztynowy tam jelen z lania odprawia gody to jest mój obraz,obraz odnowy to nie realne,wiec jest falszywe? ale w mej glowie jakze prawdziwe jakaz to czlowiek ma wyobraLnie, czyz to nie piekne móc tworzyc banie? |
2006-03-19 (02:47) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 53 964 [ CZCIONKA MONOSPACE ] John Donne Sonet XIV Zmiazdz moje serce, Boze, jak zmurszala ciane, Która tchem, blaskiem dotad muskal potajemie, Naprawial; niech mnie Twoja moc zlamie i ze mnie, Spali, odnowi; zwal mnie z nóg - dopiero wstane. Jam jest miasto zdobyte, innemu poddane, Trudze sie, by Twa odsiecz wpucic, lecz daremnie, Rozum, co mial mnie bronic, Twój namiestnik we mnie, Wziety w niewole, zdradza miasto pokonane. Tak, kocham Cie, chce Twojej miloci, lecz jeszcze Ciagle Twój nieprzyjaciel jest mym oblubiencem; RozwiedL mnie zatem, rozwiaz, rozerwij nareszcie Ten wezel, weL mnie w siebie, uwieL; swoim jencem Gdy mnie uczynisz, wolnoc dopiero posiede, I tylko gdy mnie weLmiesz gwaltem, czysty bede ... |
2006-03-19 (10:22) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 53 969 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Prawdziwa perelka ...w miare mozliwoci,w oryginalnym zapisie François Villon przeklad Tadeusz Boy-Zelenski Ballada W czerwoney siarce, arszeniku zracem, W orypimencie, w saletry rozczynie, Toz w wapnie zywem i w olowiu wrzacem, W smole y loiu, rozrobionych w szczynie Zydówki starey, y pocie cuchnacem, Y nóg toczonych tradem popluczynie, W gnoiu, co moci zdeptane trzewiki, W ziolach miertelnych, w iadzie bazyliszki, W zólci krogulca, nietoperza liszki, Niechay sie smaza zawistne iezyki! W mózgu kocura, co iuz ryb nie chwyta, Bo mu iuz zeby i szczeki wygnily, W linie starego kundla, co do syta Nakarmion zyciem, w koncu legl bez sily, W dychawicznego mula rzadkiej pianie Drobno kraianey do króliczey badziny, W wodzie, gdzie czynia nadobne figliki Szczury, ropuchy, zaby y ich panie, Weze, padalce y inne ptaszyny, Niechay sie smaza zawistne iezyki! W odwarze ziadley, trujacey brunicy, W pepku wpólzdechley jaszczurki, w posoce, Co ia na misie susza cyrulicy, Gdy xiezyc pelny idzie w letnie noce - Ta czarna, owa jak czosnek zielony - We wrzodzie raczym, w miednicy skazoney, Gdzie mamki krwawe wyciskaja luzy; W kapiólce trzykroc rozgrzaney podwiki (Zna, co to, kazdy, kto zwiedzal zamtuzy) Niechay sie smaza zawistne iezyki! |
2006-03-19 (10:24) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 53 970 [ CZCIONKA MONOSPACE ] SZALENSTWO pograzona szalenstwem wonia dzikiej rozkoszy opleciona czulocia polykala odglosy chlonac radoc bliskoci upojona marzeniem trwala w blogim ucisku oddychajac spelnieniem zlizywala minuty pieszczac sny kolorowe budowala dom z ciasta w herbacianym humorze kolysana szeptami miloc z serca wyssala przyklejona uczuciem w zakochaniu szalala. |
2006-03-19 (11:37) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 53 974 [ CZCIONKA MONOSPACE ] biegne w morze jak na randke odwrócone odlegloci, sny ledwo slysze jego szum do morza wdzieraja sie kamienie rekoma na wspak sercami na opak chmury wyrzucaja bursztyn... s. |
2006-03-19 (11:51) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 53 976 [ CZCIONKA MONOSPACE ] I tylko w snach dotykam Cie... Bo wtedy - Jeste blisko. Dlatego ja nie zyje, nie Nie zyje, nie. Nie zyje - Snie? To wszystko... |
2006-03-19 (13:13) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 53 984 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Podaj mi usta... Podaj mi usta!... Chce dzi wyssac z ciebie Wszystko, co miloc twoja dac mi moze... Zanim wit nowe pozapala zorze, Zanim sie slonce pokaze na niebie, Pragne sie upic twojem wonnem cialem... Ach, jakze dlugo ja ciebie szukalem!... Podaj mi usta... Dokola noc glucha, My tylko dwoje na lozu rozkoszy Nie pimy jeszcze... Plomien, co wybucha W naszych ekstazach — sen stad cichy ploszy... Podaj mi usta!... Chce sie twojem cialem Upic... Tak dlugo, dlugo cie szukalem... z.d. |
2006-03-19 (13:36) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 53 986 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Patrycja Markowska - \"Daj znak \" Teraz jeste tu, a za chwile ona rozkosza spojrzen swych karmic bedzie sen karmic bedzie cialo swe powoli znikne znów... Wiem, ze robie blad wiem, ze tylko dzika noc przyniesie ciebie mi chociaz pachniesz mna nie bedziesz mój... Daj znak, a zostane tak dlugo jak bedziesz chcial daj znak, tuz nad ranem bo odejc stad jako... Daj znak, a zostane tak dlugo jak bedziesz chcial daj znak, tuz nad ranem bo odejc stad jako zal zal... Nie zobacze jak glowe dla mnie tracisz nie, nie poczuje, ze dla nas wstaje dzien dla nas spada letni deszcz to nie dla mnie wiem... A jednak wracac chce kawalek ciebie wydrzec jej i w slodkim grzechu ty jeszcze jeden raz oszukac czas... Daj znak, a zostane tak dlugo jak bedziesz chcial daj znak, tuz nad ranem bo odejc stad jako zal... Daj znak, a zostane tak dlugo jak bedziesz chcial daj znak, tuz nad ranem bo odejc stad jako... Daj znak... |
2006-03-19 (14:11) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 53 991 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zbozowy erotyk moje palce wplataly sie w klosy twoich wlosów szukaly najpiekniejszych by wyluskac dojrzale juz ziarna Moje oczy chcialy przejrzec twoje odgadnac myli zasiane reka Amora Moja pier o twoja sie wspierala czula oddech ziemi niczym dwóch wiezych kretowisk Moje biodra byly mocniej przytulone do twoich niz powój do pszenicy A dusze nasze jak LdLbla wyrosle z jednego ziarna ********************************** Rozkosz Promienne w swej pieknoci, nagie drzace ciala, Oplecione namietnym, lubieznym uciskiem, Tarzaja sie wród ciszy, co dLwieczy i pala W upojeniu bezkrelnym, znicestwienia bliskiem. Dusze jasnoc roztapia jaka krwawo-biata, W nieskonczonoc rozlana wietlanym koliskiem, Która zmaca szal nagle, jak piorunna strzala W cienie nocy lecaca zlotawym pociskiem. Upaja kragloc piersi, biódr rózowa bialoc, Wlosów won, przegiec urok, ksztaltów doskonaloc, Rozkosz, co usta pali i oczy przymyka — I omdlaloc opada na piersi i lona — Rozkosz z wolna przygasa, rozwiewa sie, kona Jak milknaca w oddali lubiezna muzyka Nareszcie mozna sobie poszalec...w wierszach oczywicie Przeczytalem...Dopisalem...I Dobranoc... |
2006-03-20 (16:36) full.Data rejestracji: 2004-01-29 Ilość postów: 43270 | wpis nr 54 151 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Antoni Slonimski Oczy Kiedy tylko otworze oczy, to Cie widze. Wlochy, Grecja i Egipt -- to wszystko daremne. Calemu wiatu dzisiaj przyznac sie nie wstydze -- Piekniejsze sa Twe oczy, usta, wlosy ciemne. Czasami, upojony blekitem przeLroczy, Bladzac okiem po morzu slodkim i po niebie, Zapominam o wszystkim i zamykam oczy, A kiedy zamkne oczy -- znowu widze Ciebie. |
2006-03-20 (16:39) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 54 152 [ CZCIONKA MONOSPACE ] *** - Kazimiera Zawistowska Kocham Ciebie, bo wracasz ty mi wiosne zlota Mej mlodoci jasne powracasz miraze. Twój cien trwa przy mnie, jakby wierne straze, Twój cien, mej duszy przywolan tesknota. Niech wiec ramiona mie Twoje oplota - Zaslon oczy - dzi w przyszloc nie chce patrzec ciemna, Chce zapomniec, ze zycie za mna i przede mna - Chce zapomniec o wszystkim, co nie jest pieszczota. Tak dzi ciemno i zimno ... Daj mi Twoje oczy! Twoje oczy rozwietla marzenia ogrody ... Tam dLwiek - zloto - purpura - alabastrów schody I korowód weselny barwi sie teczowo. Tak dzi ciemno i zimno ... a nad moja glowa Sny majacza zlowrogie ... Daj mi Twoje oczy! ... |
2006-03-20 (18:15) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 54 166 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Vicente Aleixandre Lezacy, noca Dlatego, ty, taka spokojna, przygladajac sie tobie, jak gdybym badal, w nocy pragnac powolutku dojrzec kolor twych oczu. Obejmujac ci dlonmi twarz, kiedy lezysz tu wyciagnieta u mego boku, przytomna, zbudzona, w milczeniu patrzaca na mnie. W oczach twych sie pograzyc. Spala. Patrzec na ciebie, bez zachwytu ci sie przygladac, suchym okiem. Jak nie umiem na [ciebie patrzec. Bo nie umiem na ciebie patrzec bez miloci. Wiem o tym. Bez miloci jeszcze cie nie widzialem. Jak wygladasz bez miloci? Czasem sie zastanawiam. Patrzec na ciebie bez miloci. Widziec cie, [jaka bylaby z drugiej strony. Z drugiej strony mych oczu. Tam gdzie przechodzisz, gdzie by szla z innym wiatlem, inna stopa, z innym odglosem kroków. Z innym wiatrem suknie twe rozwiewajacym. I przyszlaby. Umiech... Przyszlaby. Patrzec na ciebie i widziec, jaka jeste. Ta, co nie wiem, jaka jeste. Jaka nie jeste... Bo jeste ta, co tu pi. Ta, która budze, która trzymam. Która mówi cichym glosem: \"Zimno\". Która calowana przeze mnie szepce nieomal krystalicznie, której zapach doprowadza mnie do obledu. Ta, która pachnie zyciem, czasem teraLniejszym, czasem slodkim i wonnym. Po która wyciagam reke, która biore i przygarniam. Która czuje jako stale cieplo, gdy siebie jako popiech czuje i poploch co mija, unicestwia sie i spala. Która trwa jak platek rózy nie blednacy. Która mi daje ciagle zycie, obecne, obecne niewzruszenie jak miloc, w moim szczeciu, w tym budzeniu i zasypianiu, w tym witaniu, w tym gaszeniu wiatla i mówieniu... I milczeniu, i trwaniu we nie u boku stalego zapachu, który jest zyciem |
2006-03-20 (18:57) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 54 168 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Jednym\" Jednym slowem, jednym gestem, Spojrzeniem i zrozumieniem. Zaufaniem, miloci spelnianiem, Dotykiem, czulym szeptem, Umiechem, uczucia bezdechem ... Tolerancja, akceptacja, obopólna racja. Po prostu nocy jednym przytuleniem, Gdy serca siebie slysza, bija ta sama cisza. I nie ma w chwili chwil rozstania, Nie ma próznych nadziei, próznego czekania. >>>>>>>>>>>>>>>>>>> \"Ic ... ic w strone slonca...\" Ic ... ic w strone jasnego slonca, Tam - gdzie miloc piekna - goraca. Tam - gdzie w promieniach skapany dom, A na progu czeka ........... czeka On. Biec ... biec z rozwianymi wlosami, Z glowa w chmurach, z tesknymi mylami. Biec, biec nie ogladajac sie za siebie, Dac sie poniec uczuciu - byc blisko Ciebie. Ic ... ic po srebrnej drodze ksiezyca, W strone gwiazd, gdzie miloc zachwyca. Smutki, lzy, troski ... zostawic za soba, Byc w Twych ramionach - byc z Toba. We wszystkie dni - wzruszen napelniac dzbany, Co noc szeptac - Ciebie pragne mój Kochany, Z blekitnego nieba szczecie na nas splynie, Nareszcie - bedziemy razem ... badL przy mnie. |
2006-03-20 (19:13) full.Data rejestracji: 2004-01-29 Ilość postów: 43270 | wpis nr 54 170 [ CZCIONKA MONOSPACE ] NOC-KRÓLOWA CIEMNOSCI I znów nadeszla Noc Królowa ciemnoci Pani wiecznoci Ciekawe gdzie dzi zagoci? Komu bajeczke opowie. Kogo do snu ukolysze Noc piekna Pani Tanczy na niebie z gwiazdami. Wolam Ja-chodL do mnie Przytul ciemnocia, Poszeptaj do uszka Pogiglaj poduszka. Zmyj zmeczenie pocalunkiem Dotknij mnie Swym silnym ramieniem. Jestem juz Twoja- Królowo ciemnoci. india |
2006-03-20 (19:27) full.Data rejestracji: 2004-01-29 Ilość postów: 43270 | wpis nr 54 171 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dobranoc Kochanie Wodospad marzen z nieba leci puch bialy ulice mieci aniolki caluja twe oczka zmeczone caluja szyjke,plecki i dlonie zloty pylek gubiac na niebie by spadl cichutko, prosto na ciebie W takiej z marzen utkanej pocieli nij sobie poród anieli a ja czuwam tuz kolo lózka czule szeptajac do twego uszka ; ) : ) ; ) : ) ; ) |
2006-03-20 (20:06) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 54 173 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jacek Bierezin * * * Jest juz druga w nocy i usnela ze mna po raz pierwszy Moge zostac z Toba do rana i sluchac gwizdu pociagów na mocie Od dzisiaj jeste Innym Krajem w moim starym tym samym kraju I za oknem jest inne drzewo i inni przyjaciele w domach Od dzisiaj jeste Pienia nad Pieniami i nie obudza Cie córki jerozolimskie Jeste niada i wdzieczna i moja reka jest pod Twoja glowa Od dzisiaj jeste Pasja nad Pasjami i Twój szczyt góruje nad górami wiata Pokochalem Twoje szalone rece które zostawily mi krwawe pregi na plecach Od dzisiaj jeste Ziemia Obiecana której oczy i usta rozmawiaja ze mna Mozesz wejc — mówisz — przebij mnie bo pokochalam ból i twoja nienawic A ja — ja wejde w Ciebie by cie oddalic i by Cie zatrzymac I moze nasze gorace ciala urodza mierc której tak pragne z Toba Dobranoc ... |
2006-03-20 (20:34) full.Data rejestracji: 2004-01-29 Ilość postów: 43270 | wpis nr 54 174 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zawsze kocham Cie!:* Noca i dniem zawsze kocham Cie! Jak myle o Tobie to zasnac nie moge. Gdy sen mnie otoczy, W Twe ramiona mnie wtoczy. I powie na uszko, dobranoc serduszko. Wies pij juz slodko, moja kochana istotko:* ... ; ) : ) ; ) : ) ...... |
| | Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 ... 34 35 Wyślij wiadomość do admina |