| Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 28 29 30 ... 34 35 Wyślij wiadomość do admina |
| Przewiń wpisy ↓ | POEZJA - czyli cos dla :) wielu |
2006-07-06 (23:27) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 66 049 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Krysiu - nie pisz mi o morzu, bo juz mam lzy w oczach - CHCE NAD MORZE!! Niestety chciec (chwilowo) nie znaczy móc \"Pocalunek rusalki\" Pamietam Dzien naszego poznania Zdziwiony niepojety Powiazany z zachwytem Gdy slowami zdobywales sciezki nieodkryte Oswajajac mnie wolno Z soba kazdym gestem Stawales sie pelniej Powtarzajac - jestem A ja plochoscia leciutenko drzalam Przesiewajac przez sita zaufania slowa szukajac wsród ziarnem i slodyczy bez liku migdalowego posmaku arszeniku nie chce krzywdy - powtarzales po co sie wciaz chowac wybieglam za drzewa by cie pocalowac i umknelam sploszona ust Twoich przesytem tam gdzie drogi pomieszane szczyty niezdobyte Dobranoc |
2006-07-07 (10:37) ~skasowanoData rejestracji: Ilość postów: 985 SKASOWANO | wpis nr 66 073 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariuszu - tytulu Twojego watku nikt wrogo nastawiony nie zmienial. Sprawa braku literki s jest prozaiczna... Jak wiekszosc uzytkowników forum pamieta - po ostatnim po padzie serwera strony (kilka miesiecy temu) - poznikaly niemal wszystkie stare tematy. Po przejsciu na nowy serwer, Pasko stopniowo je odzyskiwal. Poczakowo odzyskiwane teksty zawieraly mnóstwo bledów miedzy innymi zniklo w nich wiekszosc polskich znaków (a, e, c, s itd.). W ich miejscu nie bylo spacji/odstepu - po prostu je wcielo i juz (inny edytor). Potem stopniowo bylo to poprawiane (Pasko wielokrotnie apelowal o zglaszane mu wszytkich zauwazonych bledów). Niestety jak latwo sprawdzic do tej w wielu starych tekstach nadal brakuje literki male s (o dziwo duze S wszedzie juz jest). I to cala tajemnica. Nie tu ma zadnego spisku mocy tajemnych Zycze wszystkim troche luzu. Swiat nie jest taki zly. |
2006-07-07 (10:55) ~skasowanoData rejestracji: Ilość postów: 985 SKASOWANO | wpis nr 66 074 [ CZCIONKA MONOSPACE ] bardzo przepraszam milosników poezji - jakis chochlik, albo zwiotczenie zwojów wywolane upalem spowodowalo, ze wpisalem ten tekst w niewlasciwym watku |
2006-07-07 (11:56) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 66 083 [ CZCIONKA MONOSPACE ] cóz przy odrobinie wyobrazni mozna to przegryzc bialym wierszem a co do znikajacych literek ...fajnie,ze o tym przypominasz pozdro |
2006-07-07 (12:00) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 66 085 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aniu... Pozdrówka |
2006-07-07 (12:15) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 66 086 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Serafin |
2006-07-07 (22:39) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 66 198 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Korale intymnosci\" Milosny zapach skóry zmysly dotyka Wilgoc nabrzmialych ust pragnienie zamyka Przyjemnosc sprawia dawanie i branie Pieszczota namietna i cial pozadanie Emocje wzburzenia po bloga uleglosc Bez pamieci oddanie i pulsujaca namietnosc Wnikanie i wchlanianie czuloscia kolysane Zniewalanie uczuc i w posiadanie - dawanie Rozkosz - grymas na twarzy, krzyk oddechu Czule zamkniecie ramion bez pospiechu Wtapianie sie dloni, zacisk warg i ciala jednosc Tkliwe polaczenie serc i oddania wielkosc Blogosc odprezenia i stan uczucia lekkosci Cud spokojnie falujacego spelnienia milosci. Napisany 2006.07.07 Autor: Krzemka |
2006-07-07 (22:57) ~skasowanoData rejestracji: Ilość postów: 985 SKASOWANO | wpis nr 66 201 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dance Me To The End Of Love Dance me to your beauty with a burning violin Dance me through the panic \'til I\'m gathered safely in Lift me like an olive branch and be my homeward dove Dance me to the end of love Dance me to the end of love Oh let me see your beauty when the witnesses are gone Let me feel you moving like they do in Babylon Show me slowly what I only know the limits of Dance me to the end of love Dance me to the end of love Dance me to the wedding now, dance me on and on Dance me very tenderly and dance me very long We\'re both of us beneath our love, we\'re both of us above Dance me to the end of love Dance me to the end of love Dance me to the children who are asking to be born Dance me through the curtains that our kisses have outworn Raise a tent of shelter now, though every thread is torn Dance me to the end of love Dance me to your beauty with a burning violin Dance me through the panic till I\'m gathered safely in Touch me with your naked hand or touch me with your glove Dance me to the end of love Dance me to the end of love Dance me to the end of love Niestety Cohen musi byc w oryginale (Dworniczak, Zembaty i inni próbowali, ale im nie wyszlo) To tylko grzecznosciowa wizyta po rannej wpadce. Pozdrawiam Dafnisa i Chloe. |
2006-07-07 (22:57) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 66 202 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jezeli praca jest swietna i dobrze platna(czego Ci zycze) to i morze moze byc o kazdej porze np zima ...cieple...morza...poludniowe Pozdrówka |
2006-07-07 (23:18) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 66 208 [ CZCIONKA MONOSPACE ] jez Serafinie - duza konkurencja - jak wygrac z facetami ta dobra prace? Zobaczymy |
2006-07-07 (23:27) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 66 209 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Robert Howard(ten od Conana Zmierzch nad Stonehenge Pod zamyslonym niebem olbrzymie kolumny Jak giganci z zaswiatów, wyniosle i dumne, Rzucaja w glab ladu swoje dlugie cienie. Placza sie z nimi slonca ostatnie promienie, Gdzies ponad leci mewa samotna i szara. Ksiezyc tli sie jak galaz wyciagnieta z zaru, I wsród tych cieni ciosanych rekami Tytana Tancza ksztalty nieludzkie z mgly czarnej utkane. Krwawy ksiezyc wspina sie na nieba strome stoki, Ciemnosc cofa sie wolno i pierzchaja mroki. Z moczarów, z szeptem wiatru morskiego przygnany Dudni jazgot posepny, bebnów rytm zapomniany, Budzac duchy samotne co wsród ptaków i wezy Drzemia w Celtów ostatniej opuszczonej twierdzy. ------------------------------------------------------------------------ John Donne Elegia na idaca do lózka Pójdz wreszcie, Pani; wkrótce sil mi juz nie stanie, Bardziej niz trudy przyszle trudzi mnie czekanie. Bywa, ze wojownicy, widzac wroga z dali, Znuza sie staniem, chociaz bitwy nie zaznali. Precz z tym paskiem, co skrzy sie jak zodiaku sfera, A przecie swiat piekniejszy w swym kregu zawiera. Rozepnij stanik lsniacy, pod którym piers biala Przed wscibskimi oczami glupców sie skrywala. Rozwiaz go: brzek cekinów niech tego wieczora Jak kurant znac nam daje, ze do lózka pora. Precz z gorsetem, o którym zazdrosnie wciaz mysle, Ze obejmuje ciebie tak blisko i scisle. Niech splyna suknie: spod nich piekno sie wynurza, Jak kiedy z kwietnej laki odplywa cien wzgórza. Zdejmij przybranie glowy, niech bujnym bezladem Ozdobi ja królewski wlosów twoich diadem; Zrzuc cizemki: juz stopa twoja wstapic moze Do milosnej swiatyni, w nasze miekkie loze. W takich to bialych szatach anioly na niebie Objawialy sie ludziom; ty, aniele, siebie Objawiasz mi jak niebo, jak raj Mahometa; Choc zle duchy w biel takze sie stroja, kobieta Jako aniol z diablami ma podobienstw malo: Tam wlos staje deba, tutaj zasie - cialo. Pozwól dloniom, niech bladza jako dwaj wlóczedzy Z tylu, z przodu, powyzej, ponizej, pomiedzy. O, Ameryko moja! mój ladzie nieznany, Oby zawsze przeze mnie tylko zaludniany, O, kopalnio klejnotów, kolonio szczesliwa, Jak dobrze sie odkrywa ciebie i zdobywa! Te okowy ci wolnosc przyniosa; i wszedzie Gdzie tylko dlon poloze, moja pieczec bedzie. Nagosc zupelna! Cóz to za rozkosz, o nieba! Jak dusze z cial, tak ciala z szat uwolnic trzeba, By kosztowaly uciech. Klejnoty, brylanty Na cialach kobiet sa to jablka Atalanty, Rzucane nam przed oczy; gdy kiep je oglada, Przyziemna dusza bardziej ich niz cial pozada. Jak ksiazka, co laika obwoluta swoja Przyciaga, tak kobiety zdobia sie i stroja; Same zas sa ksiegami, w których my jedynie (Jesli na nas ich laska niespodzianie splynie) Czytamy tresc mistyczna. Skoro zatem mozna, Ukaz mi sie tak calkiem, jakby cie polozna Ogladac miala: nuze, zrzuc te biale plótna, Nie wstydz sie, niepotrzebna tu szata pokutna. Spójrz, jestem nagi; racje natura mi przyzna: Po co masz miec przykrycie inne niz mezczyzna? Dobranoc... |
2006-07-07 (23:43) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 66 210 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Serafinie Jeszcze do jez-a |
2006-07-08 (00:07) ~skasowanoData rejestracji: Ilość postów: 985 SKASOWANO | wpis nr 66 213 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pierwszy raz na plycie utwór ukazal sie w 1984 (Various Positions). Potem kilkakrotnie na innych, np. w 1994 na Cohen Live i o to chyba pytalas. Znikam |
2006-07-08 (09:07) rudaData rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 | wpis nr 66 223 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aniu! Nie daj sobie wmówic, ze trzeba wygrac z facetami,by miec dobra prace. Morze i wszystkie cudowne miejsca na ziemi, czekaja na Ciebie. Trzeba tylko wiedziec czego sie chce i okreslic sposoby zdobycia tego. Poezja jest jedna z dróg realizacji marzen.Bywaja tez mniej piekne sposoby (np lokcie) osiagniecia celu.Tylko po takich \"chwytach\" traci sie radosc ze spelnienia marzenia. Pozdrawiam rudzielec |
2006-07-08 (16:34) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 66 274 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Krysiu \"Pokrewienstwo dusz? \" Kusisz mnie swoim slowem, Mamisz mnie swoim gestem, Wersem kolejnym rozczulasz, Dla Ciebie codziennie tu jestem. Dotykasz struny w mym sercu, tesknym brzmieniem ozywa, nieswiadomie gramy wspólna arie, co potrzebe milosci odkrywa. Gdy Cie nie ma, tesknie nieslychanie, do lektury Twoich tkliwych wierszy, wiadomosci co w mym sercu robia zamet, kiedy jestes, zaraz dzien o niebo lepszy. Wiec nie znikaj z moich oczu tak bez slowa, Gdyz przy Tobie czuje sie bezpiecznie, Jestem wtedy taka jakas wyjatkowa, Pokrewienstwem dusz musze nazwac to koniecznie. |
2006-07-08 (16:51) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 66 278 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jez Pozdrawiam |
2006-07-08 (18:29) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 66 293 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kolobrzeg: Upwelling i zakaz kapieli... Chociaz wzdluz niemal calego polskiego wybrzeza Baltyku mozemy sie cieszyc coraz wyzsza temperatura wody, przekraczajaca 20 stopni, to jednak sa miejsca, gdzie dochodzi do bardzo ciekawych zjawisk, które z pewnoscia nie ciesza turystów. Tak jest na przyklad u wybrzezy Kolobrzegu, gdzie ma miejsce zjawisko o nazwie upwelling. Powoduje ono, ze w tym regionie wybrzeza temperatura jest o ponad 10 stopni chlodniejsza niz w innych jego czesciach. Podczas, gdy we Wladyslawowie, Sopocie czy Miedzyzdrojach woda w Baltyku ma 20 stopni, w Kolobrzegu ledwie siega 10 stopni. Woda jest do tego stopnia zimna, ze na czas trwania zjawiska wprowadzono zakaz kapieli. Ma to uchronic plazowiczów przed skutkami wejscia do zimnej wody w momencie, gdy cialo jest rozgrzane. To mogloby prowadzic do wstrzasu termicznego, a wiec i do smierci, przy tak gigantycznej róznicy temperatur powietrza i wody. Upwelling to zjawisko podnoszenia sie morskich wód glebinowych, zwykle z glebokosci ponizej termokliny, na powierzchnie. Generowane jest przede wszystkim przez wiatry wiejace wzdluz brzegu, które powoduja, zgodnie z teoria Ekmana, odplywanie od brzegu wody powierzchniowej i zastepowanie jej wodami z nizszych warstw. taka ciekawostka pozdro |
2006-07-08 (19:04) mirek77335Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 2665 | wpis nr 66 295 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Serafin... a jesli wejde do wody w Kolobrzegu, czy dajmy na to, w Odrze. To musze zaplacic mandat bo nie wolno sie kapac, czy moze to jest doplata klimatyczna ? W Kolobrzegu to móglbym zrozumiec... Ale w Odrze??? Moja sprawa gdzie dupe mocze!!! I nie musze za soba targac ratownika Kilka dni temu mialem przejscia z \"psami kaczora\" dotyczace wody... Uwaga na to gdzie i co... |
2006-07-08 (21:05) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 66 318 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Nagosc ciala\" Dzis nagosc ciala by sie przydala, listek figowy to tez za duzo, bo nawet kwiaty co slonce lubia od jego zaru oczka swe mruza dzis tylko w wodzie siedziec po szyje, lub sie z prysznicem nie rozstawac, albo wraz z fala na desce plywac, bo to dopiero przednia zabawa dlatego zycze Wam, moi mili w jakze upalne lato lipcowe by chlodny powiew muskal Wam szyje i kropli deszczu na kazda glowe |
2006-07-09 (17:00) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 66 422 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cisza, która z nami... Pamietajmy ,ze jestesmy. Jesli w danej chwili nie zyjemy dla kogos... Zawsze! Zyjemy dla samych siebie... Przytulilam sie do niego. Pachnial pieknem, które podarowal mi soba. Jego oczy mówily, choc usta pozostawaly lekko uchylone. Jego dlonie smialy sie, wzrok wypatrywal dzikiej oddali. Szeptem obejmowal, co mu sie do serca zali... Poczulam chwile, w której bylismy, Nadsluchiwalam, czego nie widzielismy... Aksamitnym cialem rozbudzal we mnie pozadanie... Tak, wlasnie teraz, co stac sie ma, niech sie stanie... |
| | Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 28 29 30 ... 34 35 Wyślij wiadomość do admina |