| Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 26 27 28 ... 34 35 Wyślij wiadomość do admina |
| Przewiń wpisy ↓ | POEZJA - czyli cos dla :) wielu |
2006-06-25 (21:58) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 64 881 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witaj Serafinie - trafne porównanie Pozdrawiam |
2006-06-25 (22:55) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 64 891 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ***Kolysanka*** Wez serce w dlonie, Nad ziemia ponies, W objeciach mroku, Ponies, gdzie spokój, Przez brame spelnienia, Trzymajac pragnienia, Przeprowadz bezpiecznie, Ku szczesliwosci wiecznej, Gdzie gra cisza milosna, Spelnieniem pachnie wiosna, Milosc nie zna miary, Pocalunki czynia czary, Wiatrem twarz poglaszcz, Na oblokach zatancz, Splyn po ustach kropla rosy, Wplec oddech we wlosy, Niech ptaki dla nas spiewaja, Na nutkach z mgly zagraja, Do snu nas tecza kolysze, Ciii spijmy... juz slysze cisze. |
2006-06-26 (16:47) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 64 949 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Ubiore cie w czuly dotyk\" Ubiore cie w czuly dotyk I w to zalotne spojrzenie moich blekitnych oczu Które przyfrunie do ciebie Jak rozspiewany ptak milosci I zatrzymam sie na tobie Jak ten ptak wlasnie Który przysiada na galezi drzewa Aby na niej wypoczac A kobieta najpiekniej wyglada Gdy ubrana jest Tylko w ramiona mezczyzny I w jego rozkochane oczy - Wiedzialas o tym ? ... Robert Kruk, 16.05.2006r |
2006-06-26 (17:39) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 64 955 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Philip Sidney Ksiezycu, pniesz sie w niebo tak smutnymi kroki (Sonet 31) Ksiezycu, pniesz sie w niebo tak smutnymi kroki, Bez slów, bladoscia lica zdradzajac jedynie Bolesc! Jakze to — nawet wiec w niebios wyzynie Ów lucznik czyha, strzale dziurawiac obloki? Jesli moge — poznawszy sam, czym sa wyroki Milosci — po objawach sadzic o przyczynie, Jeden z twej melancholii jasny wniosek plynie: Cierpisz, jak ja, z milosci, wedrowcze wysoki. Powiedz zatem, Ksiezycu, zdradzze, mój kompanie W krzywdzie — czy i tam, w górze, zwe milosc goraca Brakiem rozumu? Czy i tam wierne kochanie Dumne pieknosci zawsze wzgardliwie odtraca, Chocby je radowaly holdy i zaloty? |
2006-06-26 (17:43) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 64 956 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ...przegapiona linijka Czy i w niebie niewdziecznosc nosi miano cnoty? Przelozyl Stanislaw Baranczak pozdrówka. |
2006-06-26 (17:54) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 64 958 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Diamenty duszy\" Wsród wszystkich szczesc jakich zaznalam wsród cudów tego swiata blekitów nieba, zlotych piasków i mórz co je przeplata, wsród gietkich palm, figowców, pinii na wyspach pelnych slonca, wsród oleandrów i jasminów i innych barw, bez konca, posród poranków przy szampanie i nocy przy muzyce, wschodów, zachodów slonca tyle, ze nawet ich nie zlicze, miedzy chwilami, które dzisiaj owiane sa wspomnieniem, diamenty w duszy swieca mojej choc reszta jest juz cieniem... Ten pierwszy placz malej istoty, ze szczescia, tych lez pare i twoja dlon co trzyma moja, najwiekszym bylo darem. |
2006-06-27 (20:18) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 65 048 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Do motyla\" O jakiez skrzydelka jego! Barwa blekitna z rózowym, Na glowie cos zielonego A sam w pancerzu stalowym. Motylu, piekny motylu, Ja ciebie dzis zlapac musze! Tylko stane przy tym dylu, Zlapie, galazki nie rusze. Do mojej milej Justyny Poniose cie z skwapliwoscia. Mój ty, motylu jedyny, Z jakaz cie przyjmie radoscia! Ona ci porobi klatki, Majem cie w kolo osloni, Kaze zbierac rózne kwiatki, Jesc bedziesz z jej bialej dloni. Zeby ci teskno nie bylo, Ja szukac drugiego bede, Jesli wam tak w parze milo, Jak ja z Justyna gdy siede. Nie bój sie smierci z jej reki, Zyj, póki zechcesz na swiecie! Ona nie patrzy bez meki, Choc brzydka muche kto gniecie. Oh! on polecial w gestwiny! Nie zlapie... prózno sie klóce. Z czymze do mojej Justyny, Z czymze ja z pola powróce? Franciszek Karpinski |
2006-06-27 (23:26) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 65 068 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Rozkochac zycie\" Swiezosc brzasku nad ranem wezme w me rece obie, bryze fali ukradne i podaruje tobie I zaraz w twoich oczach tysiace blaskow czulosci, - topisz sie caly w sobie poddany ksztaltom milosci Zcalujesz swit z moich dloni, okryjesz me cialo niebem, wlosy mgla ranna poplaczesz, przytulisz wiatru powiewem I mewy lotem spokojnym - cos piszesz na nieba blekicie usmiechem dopowiadasz, ze pieknie rozkochac jest zycie Dobranoc |
2006-06-28 (15:51) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 65 117 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Edward Balcerzan * * * myslenie toba nacinanie brzozowej kory plócien Renoira ale tylko do miejsc nie zabliznionej wilgoci zwijanie w przekrwionym kciuku prazacego zagla z tkaniny twego biodra nazbyt spierzchlej farba zblakany w tobie w dzwieczne mrowisko grudek na odwrocie lydki zwiany z sucha wata przesilenia dostrzegalny w listopadach swiatel wzbierajacy w sypka lache przysnionego tobie ciala powtórzeni w sobowtórach naszych ust — niepowtarzalni wydobyci z cieplych kropel snu — niedocieczeni przygarnieci w popielatej wnece — czasu? siebie? snu? ogarniajacy wneke pozdrówka ... |
2006-06-28 (19:10) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 65 123 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ***serce doskonale*** wyrzezbie serce w kamieniu: aorte, przedsionek, komore, powoli i w wielkim skupieniu do zylki sie kazdej dobiore, z pylu oczyszcze, wypoleruje, chocby do krwi kaleczac rece, chichoczac po nosem, kiedy poczuje, ze juz nie peknie mi wiecej, jeden tylko zostanie klopot, gdy praca juz bedzie skonczona: gdzie teraz szukac chirurga - wariata, który przeszczepu dokona? ;) |
2006-06-28 (19:35) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 65 128 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ***Jasminowy list... Czy ten wiersz to pan mi przyslal? Drogi panie, znów rumienie sie, jak pensjonarka plocha... Bo ja wiersz ten odebralam jak wyznanie... Czy naprawde musze w panu sie zakochac?... A ten wiersz... Pan jednym prostym, cieplym slowem trafia w dusze... A to bardzo czula struna... Ja wiem przeciez, ze juz nigdy nikt nie powie, ze mam oczy tajemnicze jak laguna... Pan nade mna posiadl jakas dziwna wladze, opanowal calkowicie moje mysli... Boze drogi, jak ja sobie z tym poradze, jesli sen to tylko, a pan mi sie przysnil... Ja juz czuje, jakby wzial mnie pan w ramiona i calowal nieprzytomnie i namietnie... Jestem panem jak jasminem odurzona, który pachnie za oknami tak natretnie... |
2006-06-28 (19:49) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 65 129 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Adam Asnyk Anielskie chóry Anielskie spiewaja chóry W gwiazdzistym blekitów morzu, Wsród nocnej ciszy, przy lozu Sennej natury. Spiewaja tej biednej ziemi, Co wiecznie w swiezej zalobie Jak matka placze na grobie Za dziecmi swemi. Spiewaja ludziom, co dysza W codziennym a krwawym trudzie, Lecz biedni, zmeczeni ludzie Piesni nie slysza. I tylko ci, którzy tona W wielkiej milosci pragnieniu, Ci slysza w serc swoich drzeniu Te piesn natchniona! ****************************** \"Chcialem list pisac do ciebie Na listku rózy, Lecz listek móglby zaginac W chaosie burzy; Chcialem na skrzydlach motyla Zloconym wzorem Pisac do ciebie, lecz motyl Ginie wieczorem. Chcialem list oddac zdrojowi W górach szumnemu, Ale zdrój móglby list odniesc Komu innemu; Wiec chcialem list rzucic z gwiazda W dól spadajaca, Lecz dusze by twa palila I tak goraca! Chcialem znów list mój zaczepic O blysk na niebie, Ale sie balem, by piorun Nie zabil ciebie! I tak nie zjawia sie posel Dosyc bezpieczny, A list mój lezy do ciebie Taki serdeczny ******************************* Maria Pawlikowska-Jasnorzewska List Ktos list dostal. Komus serce bije. Idzie czytac pod kwitnace jablonie. Czyta. Chwyta sie reka za szyje i dno traci, i w powietrzu tonie.\" |
2006-06-28 (20:04) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 65 131 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ***Chwila... Wymawiam Twoje imie szeptem Aby nie sploszyc takiej chwili. Patrzysz mi w oczy...swiat wiruje... Pod sercem czuje rój motyli. Nie moge wypowiadac slów, Bo kazde spijasz z moich ust. Dotykasz czule mojej twarzy... Wchodzisz w komnate moich marzen. I nic juz nie ma ...wazniejszego Od rytmu kochanego serca. Gdy wiesz i czujesz...jak pulsuje. Slyszysz swe imie z jego wnetrza. Dzikosc w Twych oczach, spokój twarzy Mówia, ze zaraz sie wydarzy... Dusza i cialem, slowem, gestem Jestes. I ja przy Tobie jestem. |
2006-06-28 (22:26) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 65 148 [ CZCIONKA MONOSPACE ] NIE OPUSZCZAJ MNIE Nie opuszczaj mnie Kazda moja lza Szepcze, ze co zle Sie zapomniec da Zapomnijmy ten Utracony czas Co oddalal nas Co zabijal nas I pytania zle I natretne tak Jak, dlaczego, jak Zapomnijmy je Nie opuszczaj mnie Ja deszczowym dniem Ci przyniose z ziem Gdzie nie pada deszcz Perel deszczu sznur Jesli umre z chmur Splynie do twych rak Swiatla zloty krag I to bede ja W swiecie ziemskich spraw Milowanie me Bedzie pierwszym z praw Królem stane sie A królowa ty Nie opuszczaj mnie Nie opuszczaj mnie Ja wymysle ci slowa Których sens pojmiesz tylko ty Z nich uloze basn Jak sie serca dwa pokochaly Na przekór ludziom zlym Z nich uloze basn O tym królu co Umarl z zalu bo Nie mógl kochac cie Nie opuszczaj mnie Przeciez zdarza sie Ze najwiekszy zar Ciska wulkan co Niby dawno zmarl Pól spalonych skraj Wiecej zrodzi zbóz Niz zielony maj W czas wiosennych burz Gdy ksiezyca ciern Lsni na nieba tle A z czerwienia czern Nie chca zlaczyc sie Nie opuszczaj mnie Nie opuszczaj mnie Juz nie bedzie lez Juz nie bedzie slów Dobrze jest jak jest Tylko taki kat Maly kat mi wskaz Gdzie twój slychac smiech Widac twoja twarz Chce gdy zloty krag slonca wzejdzie Byc co dnia Cieniem twoich rak Cieniem twego psa Nie opuszczaj mnie.... Dobranoc... |
2006-06-29 (20:59) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 65 234 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ** MYSLI LATAWCE ** Przysiade cichutko na parkowej lawce. Wypuszcze z uwiezi swych mysli latawce. Puszcze wolno slowa, z piersi wyrwe serce. Zlapiesz je, czy wróce w smutku i rozterce? Bo milosc jak wiatr to cichnie, to hula. Raz spada euforia, to odchodzi w bólach. Nie widac jej wprawdzie, lecz czuc kazda tkanka. Pozwól wiec, bym twoja sie stala wybranka. Poprosze, wiatr - figlarz w serce twe zapuka. I przyjdziesz do parku, by mnie tam odszukac. A gdy juz cie zwabie usmiechem, spojrzeniem, odejdziemy razem w alei spelnienie. Zapalimy gwiazdy pocalunków zarem. Bede ci ostoja, ty dla mnie filarem. *********** \"Nasza noc...\" Rozpale Twoje marzenia, otule kocem milosci. Nakryje rzadza pragnienia, poddaj sie mej namietnosci. Chce poczuc Twe drzace cialo reka Aniola rzezbione, i slodycz ust goracych, dzikoscia nasycone. Szalenstwem prawdziwej rozkoszy Twe zmysly polaczone. Ta noc jest tylko nasza, niech trwa.... trwa w nieskonczone. Napisany 2006.06.29 Autor: Milczacy_wiatr |
2006-06-30 (00:02) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 65 253 [ CZCIONKA MONOSPACE ] MICHAL BAJOR - PEJZAZE NIEBA Pejzaze nieba z twych oczu znam Im nie potrzeba zloconych ram Bo w powiek mgnieniach milionem mienia sie gwiazd Switu lagodny blask mieszka tam Jest tyle cieni i chmur i mgiel w pejzazach ziemi wokolo mnie A w twym spojrzeniu jakby zatrzymal sie czas Krysztal nieba bez skaz mieszka tam Za te nieba jedna lze oddam ziemi garscie dwie Nie mów, ze tak wiele za niewiele chce Dzis pragne zmieszac pyl z mych rak z rosa z twych niebianskich lak na cale noce, cale dnie Pejzaze nieba z twych oczu znam Im nie potrzeba zloconych ram Jest w nich zdziwienie Senne marzenie w nich drga Tylko nie wiem czy ja jestem tam... *************************** MICHAL BAJOR - UCZUCIA Dopóki prad, cieply prad tego snu Nie uniesie cie stad Ja wciaz bede tu, zostane tu Bede trzymal twa dlon Zeby zaden strach niedorzeczny Burz nie zbudzil w twoich snach Nie bój sie burz, w dal zegluj hen To przeciez sen Siedmiu mórz bezpiecznych Nie pójde stad nim zasniesz Zanim noc strzepów dnia nie przemieni w basnie Nim cieply prad zmyli mysli twych bieg I poplyna na lad Hen zza siedmiu rzek, i gór, i mórz Ja wiem juz Nie pójde stad Gdy przemierzysz snu oceany wietrzne Dalej bede tu Nie bój sie burz, w dal zegluj hen To przeciez sen Siedmiu mórz bezpiecznych Sen... Dobranoc |
2006-06-30 (18:20) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 65 313 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A teraz cos ku przestrodze - hi,hi - moze... **KOBIETY - BARBIE ** ......................Tak - ku przestrodze....................... Jakis szal nasz kraj ogarnal: wzorce, miary, porównania. Kazda babka chce byc chudsza, wciaz skromniejsze jej ubrania. W prasie, radio, telewizji blyskawiczne diety cud. Panie poca sie, gloduja. W imie czego taki trud? Wprawdzie dobrze jest byc szczupla. Szczupla, co nie znaczy chuda . Takie diety, wyrzeczenia moga stac sie nasza zguba. Odchudzanie, jak narkotyk wciaga, chce sie bardziej, wiecej... Juz niejedna sie szkieletem stala... tyle, ze w sukience. Razem z kazdym centymetrem oddajemy wdziek i powab. Chuda to nie znaczy piekna! Chuda to nie znaczy zdrowa! W diecie latwo sie zatracic odmawiajac soku szklanki tylko, by byc o centymetr chudsza od swej kolezanki. ............................................................. A wiec nie badzmy sztuczne jak Barbie. Stawiajmy bardziej na piekno duszy, emocjonalnosc, powab figlarny... Madrego czlowieka* to wlasnie poruszy. *czlowieka - czytaj ... równiez mezczyzne |
2006-06-30 (18:27) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 65 314 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Ci,którzy odeszli\" Ludzie odchodza, bez wznioslych toastów, bez fanfar, spokojnie. Odchodza w cien zapomnienia. Po ich odejsciu zostaja jedynie wspomnienia. Te dobre. Najlepsze. Bo ci co odeszli, zmeczeni, nie staja przeszkoda na drodze falyszywch ambicji, próznosci i Ci co odeszli nie budza u bliznich zjadliwej zazdrosci........... |
2006-06-30 (21:18) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 65 326 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ile fajnych aktorek dzieki super odchudzaniu dodalo sobie z 15 lat...niestety. Wiadomo przeciez ,ze piekny owoc po ususzeniu jest juz tylko namiastka Pozdrówka. |
2006-06-30 (21:30) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 65 329 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tak Serafinie |
| | Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 26 27 28 ... 34 35 Wyślij wiadomość do admina |