| Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 15 16 17 ... 34 35 Wyślij wiadomość do admina |
| Przewiń wpisy ↓ | POEZJA - czyli cos dla :) wielu |
2006-04-11 (23:50) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 57 646 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Rudzielcu!!Nie przejmuj sie \"innymi\".Tematy poboczne byly,sa i beda Wiersze sa pod konkretnym tematem i nikt kogo to nie interesuje nie musi tutaj zagladac.Czesto siedzac nad \"cyferkami\" dla oderwania lubie tu zajrzec...przeczytac,wkleic,napisac... Ten temat budzi sie na 1 do 2 godz ,by spokojnie zasnac do nastepnego \"polosowania\" Pisz,wklejaj,nie przejmuj sie przedzieraniem Gorace Pozdrówka Tadeusz Kubiak Kobieta przed lustrem Dlugo stala przed lustrem jak slonce przed woda powoli sczesywala ruchem na wpól sennym z promieni wlosów pietno moich dloni ciemnych które z jej zycia wziely pól jej zycia — mlodoc Iskry szpilek blyszczaly w palcach jej rózowych grecka moda zdobila profil swojej glowy puszczajac wlos na czolo w zlocistych meandrach Bezwiednie to czynila zwiazywala wlos w gordyjski wezel wiazac me checi i los których nie umiem rozciac mieczem Aleksandra ----------------------------------------------------------------------- Kolysanka Lezeli obok siebie gdy usypialy usta przemawiali do siebie kolysanka rak Lezeli obok siebie gdy usypialy oczy szukali swoich ksztaltów poród cial niebieskich i do kolejnego napisania...Dobranoc |
2006-04-12 (21:27) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 57 760 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Usta i oczy\" - Boleslaw Lemian Znam tyle twoich pieszczot! Lecz gdy dzien na zmroczu Blynie gwiazda, wspominam te jedna - bez slów, Co kaze ci ustami szukac moich oczu... Tak mnie zegnasz zazwyczaj, nim powróce znów. Czemu wlanie w tej chwili, gdy odejc mi pora, Piecisz oczy, nim spojrza w czar lasów i lak?... Bywa tak: wit sie budzi od strony jeziora, Naglac nas do rozplotu snem zagrzanych rak... O szyby - jeszcze chlodne - uderza pozlota Nagly z nieba na ziemie wiatel zlot i spust - Usta twe - na mych oczach! Co chcesz ta pieszczota Powiedziec? Mów - lecz zamylonych nie odrywaj ust ! |
2006-04-12 (22:19) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 57 767 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tadeusz Borowski * * * Myle o tobie. Twoje oczy, twój glos, twój umiech przypominam, patrzac na niebo. Zboczem nieba zsuwa sie oblok, jakby lekko profil zwrócila w lewo. Ówdzie drzewo wplatane w wiatr przechyla korone twoim przechyleniem, a tam w powietrzu ptak sie wazy — i wiem, ze tak do twarzy wznosisz dlon w zamyleniu. Rozproszona uroda rzeczy, blysk przelotny piekna na ziemi wiem, ze w tobie uwiazl i zastygl w ksztalt... --------------------------------------------------------------------- Volker Braun Lezysz taka cicha... Lezysz taka cicha, zatopiona w tobie Kazda noc zwyczajna, skarbie; Pozwól mi przyjc, nie zamykaj sie Jak uwieziona, po dniu, Który widzial ciebie do wszystkiego ochocza. PrzyjdL, otrzanij sie, strac z siebie Olów, ciezar, który tobie Ciazy — jestem przy tobie Wynurz sie z owego szarego snu, Który psuje twój dzien, plyn Na powierzchni niby splawik, trzymaj sie Owej deski ratunku, nie zastanawiaj sie. Na plazy, bialej od slonca, Przy kazdym poruszeniu odnajdujemy siebie Ramie przy ramieniu Co jeszcze zamierzasz? Moje zamiary Spoczywaja w twojej dloni, Która mi kladziesz na glowe. |
2006-04-12 (22:34) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 57 770 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tajemnica - Boleslaw Lemian Nikt nas nie widzial - chyba te cmy, Co puszycieja w przelocie. I tak nam slodko, ze tylko - my Wiemy o naszej pieszczocie. Mlodsza twa siostra, zrywajac wrzos, Sledzila szept nasz daleki... I mówiac z nami, ucisza glos - A milknac - spuszcza powieki. I po ogrodzie mknie wzdluz i wszerz, Zaprzepaszczona w swym piewie! I tak nam slodko, ze ona tez Wie o tym, o czym nikt nie wie... |
2006-04-12 (22:51) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 57 776 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \" Wiosna w zapachu miety\" chcecie to wierzcie chcecie nie wierzcie w fakt oczywisty, ze wiosna wreszcie ja jej nadejcia tez bym nie poczul gdyby nie dwoje zielonych oczu to przez nie wlanie me stare gnaty miete poczuly tak jak przed laty *** wtedy to czeciej pachnialo mieta dzi gdy sie zdarzy to wielkie wieto Napisany 2006.04.11 Autor: nico |
2006-04-12 (22:54) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 57 777 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kiedy Cie moje oplota sny — jak biale róze — nie bój sie kochac — ja — i ty w nieba lazurze. Ziemia, jak echo minionych dni, grajace w borze, a nasze duchy wród martwych pni wieszaja zorze. Serce mi splatasz korona gwiazd, hymnem warkoczy — pode mna góry, wiezyce miast — nade mna — oczy. Dziwnie sie srebrzysz, aniele mój, w teczowym piórze — fontanny szemrza, gwiazd iskrzy rój — wonieja róze... ----------------------------------------------- Lew Ozierow * * * O tobie chce mylec. Myle o tobie. Nie chce o tobie mylec. Myle o tobie. Chce o innych mylec. Myle o tobie. Nie chce o nikim mylec. Myle o tobie |
2006-04-12 (23:05) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 57 781 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mila, zielone oczy twoje... Mila, zielone oczy twoje W mej duszy, w oczach mych janieja! W zyciu doczesnym i niebianskim Jeste jedyna ma nadzieja. Jeli jedyna ma nadzieje Okrutny wicher jak sen zmiecie, Nigdy szczeliwy juz nie bede Ni na tym, ni na tamtym wiecie! Dzi nad jeziorem stoje, obok Wierzby, co placze po cichutku. Zalosne miejsce! To sasiedztwo Pasuje do mojego smutku. Patrze na wierzby zaplakanej Galezie zwisajace w gluszy, Jakby skrzydlami byly mojej Zgorzknialej beznadziejnie duszy. Ptak juz odlecial do wyraju Z jesiennej zwiedlej okolicy. Ach, gdybym ja sie mógl oderwac Od ziemi, smutnej mej siostrzycy! Nie moge — smutek mój jest wielki Jak moja miloc rozploniona, A moja miloc, miloc moja Bezbrzezna jest i niezglebiona. |
2006-04-12 (23:19) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 57 789 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A moje oczy sen juz mroczy...he,he Dobranoc i mietowych snów... |
2006-04-12 (23:21) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 57 790 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Co to jest miloc\" - Jonasz Kofta Co to jest miloc Nie wiem Ale to mile Ze chce go miec Dla siebie Na nie wiem Ile Gdzie mieszka miloc Nie wiem Moze w umiechu Czasem ja slychac W piewie A czasem W echu Co to jest miloc Powiedz Albo nic nie mów Ja chce cie miec Przy sobie I nie wiem Czemu |
2006-04-13 (21:31) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 57 913 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \" Wzlot \" - Charles Baudelaire Nad doliny, nad góry, jeziora i morza, Nad chmury, poza kregi slonecznych promieni, Poza kres wypelnionej eterem przestrzeni, Dalej niLli siegaja sferyczne przestworza, Unosisz sie, mój duchu, i lzejszy od tchnienia - Jak dowiadczony plywak niesiony na falach - Nurzasz sie w bezgranicznych i bezdennych dalach Z samcza pozadliwocia nie do wyslowienia. Unie sie ponad ziemie owinieta morem - Duch tym czystszy sie staje, im wyzej ulata - I ogniem, który plonie w kielichu wszechwiata, Zachlynij sie i upij jak boskim likworem. Kres jalowym marnociom, kres wszelkim niedolom, Pod których sie ciezarem istnienie ugina; Szczeliwy ten, co skrzydla szeroko rozpina, Szybujac ku wietlistym pozaziemskim polom! Szczeliwy, czuje myli zdolne sa do lotów, Kto z chyzocia skowronka wznosi sie nad chmury, Na zycie spogladajac z wysoka i który Rozumie mowe kwiatów i niemych przedmiotów! tlum. : Wieslawa Szymborska |
2006-04-13 (22:32) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 57 929 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Dobranoc\" - Adam Mickiewicz Dobranoc! juz dzi wiecej nie bedziem bawili, Niech snu aniol modrymi skrzydly cie otoczy, Dobranoc! niech odpoczna po lzach twoje oczy, Dobranoc! niech sie serce pokojem zasili. Dobranoc! z kazdej ze mna przemówionej chwili Niech zostanie dLwiek jaki cichy i uroczy, Niechaj gra w twoim uchu, a gdy myl zamroczy, Niech sie mój obraz sennym Lrenicom przymili. Dobranoc! obróc jeszcze raz na mnie oczeta, Pozwól lica. - Dobranoc! - Chcesz na slugi klasnac? Daj mi pier ucalowac. - Dobranoc! zapieta. - Dobranoc! juz uciekla i drzwi chcesz zatrzasnac. Dobranoc ci przez klamke - niestety! zamknieta! Powtarzajac: dobranoc! nie dalbym ci zasnac. |
2006-04-22 (21:54) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 58 057 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Zasnac juz!...\" - Kazimierz Przerwa - Tetmajer Zasnac juz!... Noc ta pochmurna, bezgwiezdna, posepnych widzen krynica jest bez dna - zasnac juz, sklonic na nirwany lono glowe plonaca, bez miary zmeczona... Przeplynal przez nia strumien mysli dlugi, a jedna byla smutniejsza od drugiej, a wszystkie byly smutne bezlitosnie - - chce spac, choc wiem, ze ciagu mysli dosnie ... Ha! ... Tlum okropny mar cisnie sie bialych, w szatach zwalanych ziemia i zbutwialych, tancza wokolo z szalonym pospiechem, szyderczym w twarz mi wybuchajac smiechem Widok ich trupich czaszek mie przeraza, dusi mie zgnila, wstretna won cmentarza, a ten smiech strasznej ironii sie wwierca, jak tepa sruba, w glab mojego serca. Tlocza sie ku mnie ohydna gromada, trupie swe rece na czolo mi klada i spróchnialymi szczekami klekoca najokropniejsze z wszystkich pytan: Po co!? ... |
2006-04-22 (22:11) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 58 061 [ CZCIONKA MONOSPACE ] KOCHAM SWIAT Wiersz ten dedykuje glównie tym wszystkim, którym zycie zbrzydlo! Moze ja i jestem stary, moze skóra moja wiotka, moze mi zabraknie pary, gdy 30-tke w lozu spotkam. Pewnie siwe moje skronie, pewnie mam panstwowe zeby, mocno spracowane dlonie no i zmarszczki wokól geby. Ruchy pewnie mam staruszka, powojenne mam nawyki, gniecie miekka mnie poduszka... lecz nie jestem sklerotykiem! Mlode panie i panowie wiem, ze jestem ciut fisniety, lecz sluchajcie co wam powiem, az wam pójdzie równo w piety! Czy nie lepiej zamiast szlochac i wylewac gorzkie zale, kochac ludzi? Wszystkich kochac! Bawic sie, radowac, szalec! Milosc? Ma niejedno imie! Ciesz sie czleku kazda chwilka! Czy musi byc jedna przy mnie? Czy mam kochac jedna tylko? Swiat okrutny - powiadacie. Malo blasku, duzo cienia. Co wy z tego zycia macie, prócz lez, nerwów i cierpienia? Na \"niej\" swiat wasz sie nie konczy! A na \"nim\" sie nie zaczyna! Przeciez mozesz sie wykonczyc, czys Ty chlopak, czy dziewczyna! Jak Cie rzucil - kij mu w oko! On frajerem jest i glupkiem! Powiedz sobie: - Stara, spoko, jak bym zyla z takim dupkiem? Jesli ona Cie rzucila, to nie zaluj tej milosci! Widocznie nie zasluzyla dzielic lózko z takim gosciem! Milosci sie nie da kupic! Wiedza o tym starzy, mlodzi! Miloscia sie mozna upic, lecz milosc sama przychodzi! Cierpliwosci mili moi. Nic na sile! Nie i kwita! Milosc przeszkód sie nie boi i zawsze do Was zawita! Ja kochalem setki razy i bywalem w siódmym niebie! Na mym sercu nie ma skazy, no i jestem dumny z siebie! Ciesze sie, jak wstaje rano, jak mnie strzyka, rwie i boli, cudnie lamie mnie kolano, slicznie w gardle mi rzepoli. Pieknie jest, ze ja ból czuje! Ze lumbago weszlo w szyje! No i z tego sie raduje, ze jak boli - znaczy zyje!!! Jakze sliczne sa kobiety, kiedy widze blysk ich ciala! Ile drzenia i podniety i mysl plocha: - Czy by dala? Ja dam rade! Obiecuje! Pytasz ile ja mam latek? Wazne, ze przezywam, czuje i zem niezly jest gagatek! Moze ktos mi nie uwierzy. Powie - wariat, kocha swiat! Mnie na zyciu nie zalezy! Moge zyc i 200 lat!!! Napisany 2006.04.22 Autor: Dacek |
2006-04-22 (22:46) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 58 067 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czuje sie znacznie odmlodzony... Pewnie ten wiersz juz byl ,ale na poczatek... Vicente Aleixandre Lezacy, noca Dlatego, ty, taka spokojna, przygladajac sie tobie, jak gdybym badal, w nocy pragnac powolutku dojrzec kolor twych oczu. Obejmujac ci dlonmi twarz, kiedy lezysz tu wyciagnieta u mego boku, przytomna, zbudzona, w milczeniu patrzaca na mnie. W oczach twych sie pograzyc. Spalas. Patrzec na ciebie, bez zachwytu ci sie przygladac, suchym okiem. Jak nie umiem na [ciebie patrzec. Bo nie umiem na ciebie patrzec bez milosci. Wiem o tym. Bez milosci jeszcze cie nie widzialem. Jak wygladasz bez milosci? Czasem sie zastanawiam. Patrzec na ciebie bez milosci. Widziec cie, [jaka bylabys z drugiej strony. Z drugiej strony mych oczu. Tam gdzie przechodzisz, gdzie bys szla z innym swiatlem, inna stopa, z innym odglosem kroków. Z innym wiatrem suknie twe rozwiewajacym. I przyszlabys. Usmiech... Przyszlabys. Patrzec na ciebie i widziec, jaka jestes. Ta, co nie wiem, jaka jestes. Jaka nie jestes... Bo jestes ta, co tu spi. Ta, która budze, która trzymam. Która mówi cichym glosem: \"Zimno\". Która calowana przeze mnie szepce nieomal krystalicznie, której zapach doprowadza mnie do obledu. Ta, która pachnie zyciem, czasem terazniejszym, czasem slodkim i wonnym. Po która wyciagam reke, która biore i przygarniam. Która czuje jako stale cieplo, gdy siebie jako pospiech czuje i poploch co mija, unicestwia sie i spala. Która trwa jak platek rózy nie blednacy. Która mi daje ciagle zycie, obecne, obecne niewzruszenie jak milosc, w moim szczesciu, w tym budzeniu i zasypianiu, w tym switaniu, w tym gaszeniu swiatla i mówieniu... I milczeniu, i trwaniu we snie u boku stalego zapachu, który jest zyciem brakowalo mi najbardziej tej stronki... |
2006-04-22 (23:27) rudaData rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 | wpis nr 58 074 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czesc \"DZIECIACZKI\" Dzisiaj juz spiewalam kolysanke. Kazdego konczacego sie dnia spiewam cichutko cos, co chce zapamietac dla nastepnego pokolenia dzieciaków.Ociupinke pogodnej lagodnosci. I kazdego ranka budze sie o ton weselsza, bo slonca we mnie przybywa. Cieplejszych nocy zycze. rudzielec |
2006-04-23 (18:21) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 58 122 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witaj RUDA Jak Ty wczoraj spiewalas kolysanke, to ja juz slodko spalam \"Szczescie\" - Wladyslaw Broniewski Rozmyslam coraz czesciej, od pewnego wieczoru, ze chyba moje szczescie jest zielonego koloru. Wiec niech ta zielen we mnie rosnie i niech mnie zewszad otoczy drapiezne, zachlannie, milosnie - zielen jak twe oczy. Niechaj mi bedzie zycie oceanicznym dnem, gdzie plywaja morskie straszydla o wlosach z wodorostów - zielone! Zielone niesamowicie! - i gdzie wszystko jest snem. Przeczytaj te bajke, nim usniesz, jesli chcesz. Szczescie? - to co dzien dostac jeden usmiech i zwrócic jeden wiersz. |
2006-04-23 (19:59) serafinData rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 | wpis nr 58 134 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam koty cd.... PAN BÓG ZMARKOTNIAL Pan Bóg zmarkotnial, gdy patrzac na Ziemie, na to co stworzyl (a stworzyl niemalo), stwierdzil ze smutkiem, ze to ludzkie plemie, to Mu sie jednak nie bardzo udalo. W tyglu tworzenia Aniol pomocniczy byc moze mieszal nie tak jak nalezy, byc moze dodal za duzo goryczy, albo surowiec nie calkiem byl swiezy... W sumie rezultat byl raczej dosc mierny, Pan Bóg chcial wszystkich potopic i wylac, ale i tutaj wynik byl mizerny, bo sie pospólstwo nauczylo plywac. Cóz bylo robic? Bóg zaczal na nowo i postanowil cos lepszego stworzyc, juz wiedzial: teraz nie wystarczy SLOWO bo do stwarzania trzeba sie p r z y l o z y c. Wiec - co najlepsze mial jeszcze w zapasie zestawil zgrabnie, a gdy byl juz gotów, tchnal iskre zycia i po jakims czasie stanela przed Nim parka malych kotów. I wnet weselej zrobilo sie w Niebie, a Bóg na Ziemie juz prawie nie patrzac, powiedzial cicho i tylko do siebie: - Moze od tego nalezalo zaczac? ---------------------------------------------------- O MUZYCE Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem, choc nie bedzie to pewnie mysl zlota: Najpiekniejsza muzyka przed snem, jest mruczenie szczesliwego kota. Pozdro |
2006-04-23 (22:33) rudaData rejestracji: 2005-07-24 Ilość postów: 995 | wpis nr 58 162 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dzisiaj na dobry sen... \"WSPOMNIENIE\" Agnieszka Osiecka Sa takie noce od innych ciemniejsze Kiedy wolno sie wyglupic Wolno powtarzac nigdy i zawsze Wolno slowami sie upic Tylko nie wolno tej nocy podróza okrasc oklamac oszukac Bo sie juz odtad bedzie na prózno bezsennej nocy tej szukac Sa takie od innych laskawsze Kiedy wolno sie rozplakac Wolno powtarzac slowo najswietsze Mówic o wrózbach i znakach Tylko nie wolno tej nocy podróza okrasc oklamac oszukac Bo sie juz odtad bedzie na prózno bezsennej nocy tej szukac Szukam wiatru w polu Przedwczorajszych bzów Sladu lez w kakolu Przedwczorajszych snów Szukam wiatru w polu Jak to trwa i trwa Chociaz oczy bola Szukam w niebie dna i jeszcze jedna kolysanka \"ZASNIJ WRESZCIE\" Olga Blaszczak Zasnij juz za oknem noc i zmierzch krzyzuja swe sztylety umknal z zyciem dzien ozywi nas kiedy jutro do nas przyjdzie Spij i nie mysl juz ze samotnosc peta sie za oknem Ktos odwiedzi Cie we snie - spotkanie trzeciego stopnia? No spij, zostaw wycie psom za oknem lepiej snij tam laki wiatraków, z którymi nie musisz juz walczyc rudzielec |
2006-04-23 (22:38) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 58 163 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Zdumienie\" Na pokladzie zycia wsród cierni i slodyczy arcydziela nieskonczonosci Przelknely gwiazdy tajemnice goryczy zapach nieskonczonosci nieskonczonosci ... Zobaczysz - ... Czy poplynie tratwa zdumienia? - niepewnosc rzes kamienia - niepewnosc polozenia lecz Co to znaczy sie zdumiec? Ujrzec nieujrzane? Zrozumiec? \"Potok sie nie zdumiewa, gdy spada w dól i lasy milczaco zstepuja w rytmie potoku - lecz zdumiewa sie czlowiek!\" JAN PAWEL II |
2006-04-23 (23:12) OpalxxxxxData rejestracji: 2005-07-25 Ilość postów: 2834 | wpis nr 58 168 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ** NAD JEZIOREM ** Pamietasz pierwszy podmuch wiosny, gdy wiatr otulal nasze ciala ? I nastrój miales tak radosny, gdy sie do ciebie usmiechalam... Marzyles ,by mnie wziac za reke, a ja by palce splesc z twoimi. Niepokój czulam i udreke, aby nie sploszyc tamtej chwili... Wnet nas poniosla wyobraznia. Nad brzeg jeziora ,w zieleni cisze ... Moglismy tam spokoju zaznac i tylko swe oddechy slyszec ... W bajecznie pysznej tej scenerii do moich ust przywarles swoje. Wnet ciala nasze staly sie jednym, a wiatr muskajac chlodzil skronie ... Delikatnoscia na mnie spadles. Trudno powstrzymac serca drzenie. Truchlalam ,gdy pocalunki kradles, nieziemskie czujac upojenie ... Szeptaniem - imie twoje krzycze, a echo je powtarza w lesie. Bedzie to odtad nasze miejsce. Niech woda piesn rozkoszy niesie ... |
| | Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 15 16 17 ... 34 35 Wyślij wiadomość do admina |