Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | MNK Metoda Najmniejszych Kwadratow - pomoc |
2011-11-25 (10:14)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 475 482 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Technik obstawiania jest dużo, ale praktycznie sprowadzają się do elementu progresji stawki . na forum jest najczęściej stosowana progresja tradycyjna - tak nazwałam ja nazwałam , ponieważ tutaj jest ona tradycją. Ja lansuje inny pogląd , ale sądzę że dopiero teraz padł on na podatny grunt i wiele osób już zrewidowało swe poglądy a inne mają szanse to zrobić. Mając przewagę matematyczną i grając stawkami wedle kryterium kellego też nie ma gwarancji 100% , ale nie ma ryzyka totalnego bankructwa. Bankrol można podzielić na 2 lub nawet 3 części i wtedy stosować kryterium . W razie wejścia do gry w złym momencie , tracimy znaczną część bankrolu już wcześniej podzielonego /2 lub /3. A skoro nie weszliśmy w dobrym momencie i stracilismy to właśnie dalsza gra ma większy sens i potrzebę uzupełnienia bankrolu , a mamy rezerwę. Właśnie toprzerobiłam na własnych piórkach . W tym miesiącu dopadła mnie czarna seria i dzisiaj już nie tylko podniosłam się z kolan ale po dzisiejszym trafieniu już stoję mocno . Trzymając się ściśle kryterium kellego nie osiągnęłabym tego. Kryterioum kellego stworzone było w innym celu (telekominikacja przesył danych) natomiast wykorzystuje się go w grach losowych czy na giełdzie. Ale jak kij ma 2 końce tak i ono bez modyfikacji też nie jest cudowne. ja w sumie jeszcze inaczej postępowałam, ale ogólnie to raczej nie ma narzędzi które idealnie bez przeróbek nadają się do gier losowych. Wszystko warto adoptować, przerabiać i kierunek czy stopień zmian zalezy od kursu (czyli również p), marży, oczekiwanych zysków przy zadanym ryzyku. Idzie zima , może będzie więcej czasu na uporządkowanie myśli, pomysłów itd. Może przesiądę się na objectpascal. |
2011-11-25 (13:14)![]() Data rejestracji: 2010-10-12 Ilość postów: 408 ![]() | wpis nr 475 522 [ CZCIONKA MONOSPACE ] jestem i czytam temat swoj, choc nadal nie mam tu podpowiedzi ( poprowadzenia za raczke ) co do MNK...no nic moze jeszcze ktos pojawi kto rozumie te wzory matematyczne i wyjasni mi a ja juz to wprowadze w program. pozdrawiam |
2011-11-25 (13:33)![]() Data rejestracji: 2008-12-15 Ilość postów: 4663 ![]() | wpis nr 475 536 [ CZCIONKA MONOSPACE ] teOdor, Przecież otrzymałeś odpowiedź, że MNK jest niezdatna do gry. A reszta się nie wpisuję wiec czekasz na cód ? |
2011-11-25 (13:34)![]() Data rejestracji: 2008-12-15 Ilość postów: 4663 ![]() | wpis nr 475 537 [ CZCIONKA MONOSPACE ] miało być cud, piszę z telefonu i stąd błędy. |
2011-11-25 (14:19)![]() Data rejestracji: 2006-05-27 Ilość postów: 4979 ![]() | wpis nr 475 544 [ CZCIONKA MONOSPACE ] te0dor, programy do metody MNK są. Zobacz tutaj: http://progs_jp.w.interia.pl/programy2.htm albo tutaj http://www.prz.edu.pl/~janand/mnk.htm |
2011-11-25 (14:27)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 475 548 [ CZCIONKA MONOSPACE ] teOdor niestety ale muszą Cię trochę zmieszać , bo jak widzę to porywasz się z motyką na słońce. Nie traktuje tego jako złośliwość. Wystarczy wpisać w google termin typ : gry losowe + MNK, lub samo MNK lub encyklopedia. Spoke zauważył że twój temat był poruszony, może zbyt lakonicznie ale był. Podejrzewam że skoro nie masz ikry by takie banalne rzeczy sprawdzić i zajarzyć , nie zauważyłeś że nawet podpowiadam jak ewentualnie można próbować MNK zastosować to nie dasz rady nic sensownego zrobić. |
2011-11-25 (18:48)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 475 612 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Teodor tj_gumis Długość granic państw jest taka sama , czy to Polski , czy to Niemiec czy innego dowolnego kraju, wyspy , kontynentu . To jest paradoks , ale tak w rzeczywistości jest . Natomiast my ludzie dostrzegamy jednak różnicę i dla nas granice te są różne. Dokonujemy pomiaru za pomocą wzroku ( astronauta może rzucić okiem ![]() By dokładnie coś zmierzyć trzeba mieć dokładny przyrząd i z reguły wystarcza odpowiedni przyrząd do odpowiednie rozmiaru badanego zagadnienia. MNK to tak jakbyś suwmiarką chciał zmierzyć obwód grubego drzewa. A ten obwód to w sumie jest taki sam jak długość granic. Super precyzyjnie nie da się zmierzyć a równy jest 8 przewrócone na bok. Może właśnie usiłujemy mierzyć "los" za pomocą różnych przymiarów a on = nieskończoność a raczej nie istnieje w rzeczywistości a istnieje w naszej świadomości. Został stworzony przez ludzi z braku wiedzy. Zjawisko losowe najczęściej jest to zjawisko na które ma wpływ duża ilość czynników i nie umiemy ogarnąć takich powiązań . Czynniki te nie są stałe w czasie wiec zarazem ich liczba też nie jest słała ( w chwili t czynnik alfa=0 oznacza brak tego czynnika) . Podobnie mamy, ruchu browna , następnie ułamkowe ruchu browna (fraktalne) , a teraz już multifraktalne i czekamy na nano.... Ale jak dotąd wszystkie drogi prowadzą do lasu i mam wrażenie że ten las gęstnieje. Pisałam o jedynym unikalnym wirtualnym stole w ruletce. Trzeba znaleźć jeszcze inny sposób , inną grzędę , nie stół , jedyną w swym rodzaju . I na tej grzędzie i na stole ponawał będzie chaos więc wprowadzić dodatnie sprzeżenie by go wzmocnić. Szukam grzędy ![]() |
2011-11-25 (19:07)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 475 617 [ CZCIONKA MONOSPACE ] żadna metoda bazująca na twardych obliczeniach nie zadziała do oszukania "losowości", kurka to rozumie niech zrozumieją też inni oczywiście jest wyjątek - gdy znasz wszystkie warunki początkowe, zmienne itp, ale to jest nie do odtworzenia |
2011-11-25 (20:34)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 475 637 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ![]() |
2011-11-25 (20:40)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 475 639 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurka To popatrz na moja grzede ... Przedstawia analize 1 wylosowanej liczby dla 49s. 8-9 elementowe zamkniete sekwencje w +/- 95 przypadkach na 100 konczy sie natychmiast po wystapieniu przedostatniego elementu. Przedostatni element jest jednoznaczny i rozpoznawalny, a jego wystapienie generuje srednio 15 numerow, ktore jak widac wchodza z powyzej opisana czestoscia. Czerwone kwadraciki oznaczaja sekwencje w kotrych wystapilo "jednolosowaniowe" opoznienie. Rzuc na to okiem i powiedz jak sie ma wg Ciebie do tego rachunek prawdopodobienstwa ? Pzdr TJ_GUMIS |
2011-11-25 (22:44)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 475 691 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Oj , nie wiem czy ktoś zrozumiał . |
2011-11-25 (23:18)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 475 701 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurka Ok. Z tym sekwencjami jest tak jak z falkami. Ilu analitykow tyle moze byc pomyslow. Okreslasz sobie warunek i na podstawie losowan obserwujesz w jaki sposob kolejne wylosowane numery go spelniaja. Jak widac z przykladu warunek ktory ja nalozylem spelnia sekwencja skladajaca sie odpowiednio od 8 do 9 liczb. (falka mojego pomyslu ![]() To ze nie wystepuja zawsze jedna po drugiej jest malo wazne. Najwazniejsze jest to ze w 90-95% ostania liczba spelniajaca obserwowany warunek do zamkniecia sekwencji nastepuje natychmiast po przedostatniej. Nie mniej wazny jest rowniez fakt iz 7(8) elementow "niedomknietej" sekwencji jednoznacznie okresla srednio 15 numerow zamykajacych te sekwencje. W tabelce ktora umiescilem wczesniej druga kolumna reprezentuje pierwsze wylosowane liczby loterii 49s. Kolumna 3 to transformacja liczb reprezentujacych te numery wg pewnego klucza. Chodzi o to ze tak naprawde wazny jest model wystepowania liczb a nie ich same wartosci, dlatego nie nalezy sie sztywno trzymac sie konwencji iz dana zmienna losowa musi byc koniecznie walorem namalowanego na kulce numeru. Namalowany numer to tylko cecha, a wartosc zmiennej losowa przypisana zdarzeniu nie musi byc wcale przypisana wprost na podstawie tej cechy. Reasumujac, wiemy w ktorym momencie jestesmy na etapie przedostatniego elementu sekwencji (w jaki sposob to juz moja sprawa ![]() Mamy sukces w 95 przypadkach na sto. Powtorze zatem moje pytanie jak sie ma do tego rachunek prawodopodobienstwa ? Pytam bo sie na nim nie znam, ale jestem przekonany ze wyniki ktore przestawilem kloca sie z jego podstawowym zalozeniem ze wszystkie zdarzenia sa prawdopodobne ![]() Pzdr TJ_GUMIS |
2011-11-25 (23:40)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 475 704 [ CZCIONKA MONOSPACE ] najciekawsze jest to : '''''''''''''''''''''' Najwazniejsze jest to ze w 90-95% ostania liczba spelniajaca obserwowany warunek do zamkniecia sekwencji nastepuje natychmiast po przedostatniej. """""""""" To rzecz oczywiście oczywista ![]() """""""""" Chodzi o to ze tak naprawde wazny jest model wystepowania liczb a nie ich same wartosci, dlatego nie nalezy sie sztywno trzymac sie konwencji iz dana zmienna losowa musi byc koniecznie walorem namalowanego na kulce numeru. Namalowany numer to tylko cecha, a wartosc zmiennej losowa przypisana zdarzeniu nie musi byc wcale przypisana wprost na podstawie tej cechy. """""""""""" i w tym momencie: """"""""""""" na podstawie wartosci liczbowych elementow niedomknietej sekwencji mozliwe jest wyznaczenie zbioru srednio 15 potencjalnych numerow zamykajacych te sekwencje. Mamy sukces w 95 przypadkach na sto. """""""""""" z średnio 15 potencjalnych jeden w 95% jest prawidłowym co daje średnio skuteczność 1 trafny na 16 typów (lub 0,95 trafnych na 15 typowanych) , więc jeśli bierzemy tylko jedną kulkę z 7 losowanych w grze to mamy grę : 1 losowana z 49 więc powinno być : 1 typ trafny na 49 potencjalnych typów . Różnica nie do zaakceptowania w większej skalilosowań . |
2011-11-25 (23:43)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 475 705 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tylko czy ten sam model działa dalej tak samo (lub podobnie ) w dowolnym fragmencie gry? Zapewne nie, a dopasowałeś falkę do wyników. |
2011-11-25 (23:44)![]() Data rejestracji: 2010-10-12 Ilość postów: 408 ![]() | wpis nr 475 706 [ CZCIONKA MONOSPACE ] kurka oj nie poddam sie tak latwo...ale przyznam ze podobaja mi sie twoje barwne opisy porównawcze, Fakt szukałem informacji o MNK - trafialem na rozrawy matematyczne i wzory...i nic mi to nei dalo, moze i porywam sie na slonce...no ale jak sam nie sprawdze to nie uwierze...i dlatego z czasem zrobie to narzedzie....ktore bedzie czescia wiekszego systemu + progresja ![]() |
2011-11-25 (23:50)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 475 707 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurka Oj chyba niekoniecznie. Po mojemu to wyglada tak. Dla pierwszej wylosowanej liczby w 49s masz kurs 45 prawda ? Czyli na kazdej grze zakonczonej sukcesem, przy srednio 15 obstawianych numerach jestes do przodu 29 jednostek. 90 gier to 29x90= 2610 jednostek do przodu 5 gier to 5x15=75 jednostek w plecy Tego jak odejmowac wyniki tych dwoch dzialan opisywac nie musze ![]() Zatem ? Pzdr TJ_Gumis |
2011-11-25 (23:56)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 475 708 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Temperatura czegoś , waha się nawet w szerokich granicach np od 0 do100 czegoś tam( kelvinów, czy stopni) . Badamy ją co pewien czas (sekunda , czy godzina) , i mamy wykres . Po 10 punktach naniesionych na wykres możemy "prorokować" gdzie będzie 11 punkt i MNK dość dobrze wyznaczy ten punt. badamy osoby wychodzące z kina pod kątem wzrostu i tak samo jak przy badaniu temperatury powtarzamy wszystko. Po dziesięciu osobach wykreślamy punkt przy pomocy MNK i jeśli trafimy dobrze w wzrost 11 osoby to tylko przypadek ![]() |
2011-11-25 (23:59)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 475 709 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurka Mylisz sie z tym dopasowaniem falki do wynikow. Uzycie slowa "falka" mialo mialo jedynie na celu uzmyslowienie iz warunek (nazwijmy go sekwencyjnym) moze byc roznorodny i uzalezniony zarowno od inwencji jak i od intuicja - nazwijmy ja matematyczna i ma sie nijak do historycznych ani biezacych wynikow losowan. Dlatego na tym jego podobienstwo do falek sie konczy w przeciwienstwie do falek jest on uniwersalny i niezalezny od dotychczasowych wynikow. Ten sam bowiem warunek sekwencyjny jest tak samo skuteczny zarowno dla separowanych kolumn niesortowanych jak i sortowanych losowan. Poza tym z racji miejsca wkleilem tylko obrazek z przypadkowego zakresu 50 losowan. Nie sadzisz chyba ze nie sprawdzilbym tego na calej dostepnej mi bazie ![]() TJ_GUMIS |
2011-11-26 (00:02)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 475 710 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie wiem dlaczego widzisz różnicę między moim zdaniem z Twoim. Więc raz jeszcze : na każde 16 typów trafisz 1 a powinieneś na każde 49 typów trafiać 1. Dlatego jest taka różnica , ale dalej pytam czy to działa na dowolnym fragmencie danych , ponieważ sądzę że nie. Już tak ordynarnie to można dopasować w banalny sposób typy by trafień było 100% , tylko że to zadziała , a raczej zadziałało tylko w ściśle określonym miejscu bazy danych. |
2011-11-26 (00:11)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 475 711 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurka "...ale dalej pytam czy to działa na dowolnym fragmencie danych , ponieważ sądzę że nie." Tu sie odzywa statystyczne podejscie i obawa przed kominami ![]() W moim przypadku nie ma mowy o statystyce wiec nie ma mowyc o kominach ![]() Wlasnie po to zeby odpowiedziec sobie na to pytanie sprawdzilem jakies 2000 losowan (nie pamietami ile ma moja baza) i wyniki sa caly czas takie same. Dlaczego ? Ano dlatego ze algortym ktory opracowalem weryfikuje wyniki kolejnych losowan uznajac je jako spelniajace warunek sekwencyjny lub nie, stat widzisz w tabelce podziurawione sekwencje. TJ_GUMIS |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 Wyślij wiadomość do admina |