Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]


Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 9 10 11 ... 22 23
Wyślij prywatną wiadomość do admina

Sposoby myslenia w grach losowych

2006-03-14 (21:17)

statusMariusz
Data rejestracji: 2003-09-02
Ilość postów: 3480

22
wpis nr 53 270

Pesko

Wysylam raport 55

Idzie w tej chwili mailem

Przeczytaj list i bedziesz znowu troche w przodzie

Jezeli wszystko zrozumiesz to napisz , ze ok
2006-03-14 (25:15)

statusr12d12
Data rejestracji: 2006-01-05
Ilość postów: 299

1598
wpis nr 53 335

jasze, jeli chcesz to napisz mi mejla z tymi "cytatami" które cie szczególnie raza i burza krew, a ja ci odpisze co i jak.

............................................................
czy kto zna odpowiedL na moje pyt. dot. excela?
............................................................

pzdr.
2006-03-15 (03:59)

statusMariusz
Data rejestracji: 2003-09-02
Ilość postów: 3480

22
wpis nr 53 356

R12d12


jak w excelu oznaczac przejcie do róznych komórek lub kolejnych wierszy? nie moge uzyc dokladnych adresów, bo baza losowan i zakres analizy sa zmienne.

np. stawiajac kursor w komorce C10 i urchamiajac makro zeby wykonywalo potem kolejna operacje na komórce D10, E10...do V10, po przeprowadzeniu pewnych czynnoci, rozpoczynalo kolejny cykl od nowego wiersza w komórce D9... itd...

czy w excelu mozna tez adresowac w sposób "wzgledny" ?

===================================================
Tutaj masz kawalek makra na adresach wzglednych
==================================================
sortowanie(w)
ala=0
ala=ADR.TEKST(KOM.AKT())
=ZAZNACZ("WK:WK[40]")
=SORTUJ(2;ADR.TEKST(KOM.AKT());1)
=ZAZNACZ("W1K1")
=DOPÓKI(NIE(CZY.PUSTA(KOM.AKT())))
....................................


W Excelu tam gdzie postawisz selektor to jest w makrach dwa polecenia


=zaznaczenie()
=bierzace zaznaczenie()

albo jeszcze ciekawsza funkcja i pozyteczna

MOzesz przeciez markowac komórke i wtedy adres nie bedzie sztywny

ZAZNACZ.SPECJALNIE(typ_nr, wartoc_typ, poziomy)
ZAZNACZ.SPECJALNIE?(typ_nr, wartoc_typ, poziomy)
Typ_nr jest to liczba od 1 do 13 odpowiadajaca opcjom w polu dialogu Wybierz specjalnie i opisuje, co ma byc zaznaczone.

Typ_nr Opis

1 uwagi
2 stale
3 formuly
4 komórki puste
5 biezacy obszar
6 biezaca tablica
7 rózne wiersze
8 rózne kolumny
9 poprzednicy
10 nastepcy
11 ostatnia komórka
12 tylko widoczne komórki (struktury)
13 wszystkie obiekty
2006-03-15 (09:02)

statusr12d12
Data rejestracji: 2006-01-05
Ilość postów: 299

1598
wpis nr 53 359

dziekuje Mariusz za odpoweidL.

powoli zabieram sie tak jak radzile za parki i wlanie pracuje nad makrem w excelu które zautomatyzuje odszukiwanie ostatnich autobusów.
algorytm tej operacji juz sobie obmyslilem teraz ta trudniejsza czec - excel

pozdr.
2006-03-15 (16:04)

statusTomek21
Data rejestracji: 2005-09-20
Ilość postów: 24

1244
wpis nr 53 390

r12d12
Jesli potrzebne Ci formuly w Excelu to np:
ILE.NIEPUSTYCH(zakres) - pokazuje ile jest niepustych w zakresie;
Licz.jezeli(zakres;kryteria) np Licz.jezeli(a1:a65000;">0") - pokazuje ile w zakresie jest wiekszych od zera
i jeszcze wiele innych funkcji
A co do odwolania do adresów to dwie funcje:
ADR.POSR() - pokazuje wartoc w komórce na podstawie adresu jako tekstu
ADRES() - tworzy adres (jako tekst) z liczb (jak równiz wartoci w innych komórkach)
np:
ADR.POSR(ADRES(1;1)) - odwoluje sie do komórki A1
SUMA(ADR.POSR(ADRES(1;1)&":"&ADRES(2;2))) - sumuje komórki od A1 do B2

Co do Makr w VBA to:
Activecell.Ofset(o ile kolumn, o ile wierszy)
Jak równiez:
Cells(nr kolumny i nr wiersza)
np.
Range(Cells(4, 4), Cells(6, 6)).Select - zaznacza zakres od D4 do F6

POwodzenia
2006-03-15 (16:07)

statusr12d12
Data rejestracji: 2006-01-05
Ilość postów: 299

1598
wpis nr 53 391

tomku21, dziekuje bardzo za informacje.
wlanie uruchamiam excela i biore sie do roboty.
pzdr.
2006-03-16 (05:49)

statusZenek.
Data rejestracji: 2006-03-16
Ilość postów: 5

1837
wpis nr 53 514

Czy nie lepiej zajac sie czwórkami zamiast piatkami?
Jest ich mniej i latwiej je upolowac.
2006-03-16 (12:09)

statusMariusz
Data rejestracji: 2003-09-02
Ilość postów: 3480

22
wpis nr 53 532

A próbowale sobie wziac dziesiec piatek .
Poczekac az 9 wypadnie i od tego momentu policzyc czas oczekiwania ?
2006-03-16 (12:09)

status777ch
Data rejestracji: 2005-11-07
Ilość postów: 9984

1386
wpis nr 53 533

nie próbowalem.....bardziej interesuje mnie.......porównanie czasu...dla tych które sa ..........na czasie
2006-03-16 (12:37)

status777ch
Data rejestracji: 2005-11-07
Ilość postów: 9984

1386
wpis nr 53 536

to.........w takim razie nie interesuja mnie te dla których czas........uplynal
lecz te .......dla których on........uplywa:)
2006-03-16 (12:47)

statusMariusz
Data rejestracji: 2003-09-02
Ilość postów: 3480

22
wpis nr 53 537

to rozumiem
2006-03-16 (19:15)

statusMariusz
Data rejestracji: 2003-09-02
Ilość postów: 3480

22
wpis nr 53 602

ZEnek

Ja ci pare spraw wyjanie .

Ale najpierw odpowiedz prosze czym sie kierowale piszac o czwórkach .
Jakie byly twoje motywy ?
2006-03-17 (14:34)

statusZenek.
Data rejestracji: 2006-03-16
Ilość postów: 5

1837
wpis nr 53 688

1. Wszystkich czwórek jest 15 razy mniej niz piatek: 24040016/1581580 = 15,2

2. Co losowanie czwórek wypada tylko 3 razy mniej niz piatek: 15504/4845 = 3,2

3. Czwórki wypadaja 5 razy szybciej niz piatki
2006-03-17 (14:43)

statusTomek22
Data rejestracji:
Ilość postów:

wpis nr 53 691

A trójki odpowiednio 292,6 i 4,91. czyli 59,6 szybciej.
A dwójki jeszcze szybciej niz trójki.
Zenek nie o to biega.
Chodzi i o czas i o poziom zwrotu nakladu.
Trzeba to ozenic by dobrze wybrac.
Tak to rozumiem
2006-03-17 (16:58)

status777ch
Data rejestracji: 2005-11-07
Ilość postów: 9984

1386
wpis nr 53 725

Mariusz...czy Twój e-mail ......zamieszczony gdzie......na forum...jest aktualny
2006-03-17 (16:58)

statusMariusz
Data rejestracji: 2003-09-02
Ilość postów: 3480

22
wpis nr 53 726

W pocie o sieciach neuronowych
2006-03-17 (17:00)

status777ch
Data rejestracji: 2005-11-07
Ilość postów: 9984

1386
wpis nr 53 727

.......znajde....dzieki
2006-03-17 (19:28)

statusPęsko
Data rejestracji: 2003-08-15
Ilość postów: 1648

5
wpis nr 53 769

Mariusz dziekuje za zakres 55. Ostatnio nie zawsze mam czas na ml ale widze ze masz"moc" w sobie. Powiedz jak to robisz ze wiesz ze w najblizszych dniach ten zakres padnie. Na 6 losowan 3 razy- to dla mnie jest imponujace!!!
Pozdrawiam i mecze dalej "maszyne czasu" - mam pewne spostrzezenia ale jeszcze kilka testów i Wyle Ci moje obserwacje.
2006-03-17 (19:29)

statusMariusz
Data rejestracji: 2003-09-02
Ilość postów: 3480

22
wpis nr 53 770

Spokojnie
Ja sam czesto lapie sie na tym , ze niewiele rozumiem
Prawdopodobnie dotknalem jakiego rozwiazania .
Ale to jedyna droga .

Innej nie ma . A jak nie to przlacze sie do Icemario i bede na lepo walil na umór .
A co by mi wtedy zostalo ?
Poniewaz w P-55 ciagle pada wyle ci nowy raport
A jest taka paczka 203 gdzie koty sie nie ganiaja .
Jak zakleta .
2006-03-17 (23:34)

statusr12d12
Data rejestracji: 2006-01-05
Ilość postów: 299

1598
wpis nr 53 817

Mariusz.

Czytalem o alternatywach.
czytalem o flarach.

nie chcialbym zeby mi sie to pomieszalo.z drugiej strony wszystko objaniasz na piatkach i miewam problemy z ogarnieciem tego, zwlaszcza ze do piatek nie dotarlem. siedze w parkach.
chcialbym potwierdzic wiedze.lub wyeliminowac bledy.



flary - "skracaja" czas, dodaja nowy , blizszy punkt odniesienia. sluza do podrózy w czasie. tak? rozumiem ze flary moga byc "realne" lub hipotetyczne - powstajace z przeksztalcenia wyników, tak jak to sie dzialo w slimaku dla kostki. limak lewy i prawy tworzyl 2 flary, skracajace czas 3 krotnie, zgadza sie?

alternatywy z kolei to ...hmmm... równowazne sobie "ostatnie autobusy" ?
w doborze alternatyw najwazniejsze jest aby zachowywaly sie podobnie, to znaczy, w celu unikniecia ogonów dobiera sie np. piatki posiadajace ta sama charakterystyke - zblizony oczekiwany czas wypadniecia.
przy czym "zachowanie" nie jest badane na normalnych wynikach poprzez gorace i zimne i inne klasyczne metody, tylko te piatki przekodowane poddawane sa "obróbce" . co w stylu marita11, gdzie widac inny rozklad wyników. z paczek gdzie piatki sa tej samej kategorii - dobiera se alternatywy z sasiadujacych ze soba piatek. sasiadujacych kodami- a nie rzeczywistymi liczbami. zgadza sie?

prosze o poprawienie tam gdzie sie myle.

pozdrawiam.
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 9 10 11 ... 22 23
Wyślij prywatną wiadomość do admina

Statystyka forum:    
Piszących osób w ostatnich 30 dniach: 195 Ilość tematów: 3684 Ilość odsłon tematów: 44472467 Ilość wypowiedzi: 1060467