Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Jak Zagladnac w Przeszlosc ? |
2008-04-17 (23:45) Karamba1 Data rejestracji: 2008-03-10 00:00:00 Ilość postów: 174 | wpis nr 132 917 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam, Kiedys zalozylem temat \"Jak Zagladnac w Przyszlosc\" na pewnym Forum ktore zniknelo. Teraz postanowilem w bardzo minimalnym i przystepnym stopniu nieco popisac o tym jak zagladnac w przeszlosc. Wiem ze wielu sie wydaje i niekiedy maja racje, ze wystarczy tylko sobie popatrzec w historie losowan. Czy to wszytsko ? Na pewno nie. (ale o tym moze duzo pozniej) Oczywiscie zaproponuje pare bardzo banalnych i prostych doswiadczen. Kazdy po tych doswiadczeniach bedzie mogl sobie ewentualnie sprobowac i zaadoptowac wyciagniete, lub tez nie, wnioski do swojej gry losowej. Nie chce sie na poczatku specjalnie rozpisywac, ale czekalem jakich czas na kolejne, dla wielu pewnie spektakularne zdazenie losowe. Dlugo nie czekalem. Niestety w DL jest losowane tylko 6 liczb. Wiec czasem trwa to troche. Oto to zdazenie: DL DE : 16,04,2008 , Godz. 19:00 : 09 10 11 28 40 46 minelo + - 27 godzin DL PL : 17,04,2008 , Godz. 22:00 : 09 10 11 29 40 42 A teraz prosze sobie zrobic np. 20 losowan samemu na wzor i podobienstwo jak to sie dzieje w realu. Polecam jakikolwiek pojemnik , a w nim 49 np. malych pileczek, karteczek, itd. Losujemy tak dlugo az sie skoncza kule , ostatnia ktora sie zostanie jest zarazem pierwsza w kolejnym zestawie i tak w kolko. pozdrowienia Karamba |
2008-04-18 (09:02) maxior Data rejestracji: 2008-02-23 00:00:00 Ilość postów: 47 | wpis nr 132 931 [ CZCIONKA MONOSPACE ] jak chcesz zagladac w przeszlosc lub przyszlosc to polecam http://mariabucardi.pl.tl/ swietna wrozka, konkretna i sie sprawdza, nie ma sztywnego cennika i mozna negocjowac |
2008-04-18 (16:13) Karamba1 Data rejestracji: 2008-03-10 00:00:00 Ilość postów: 174 | wpis nr 132 996 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"maksior\" , Jesli bym chcial zagladnac Twoim sposobem w przeszlosc i przyszlosc to po co mam sie udawac specjalnie na w/w strone www. skoro tu na tej stonie jest moim zdaniem najwieksze zgromadzienie wrozek i wrozbitow ? Jaka roznica jest pomiedzy np. w/w wrozka a Wami ? Prawie zadna. Ona moze ma kule , karty , itd. a Wy macie programy , arkusze kalkulacyjne , itd. Tak naprawde to wrozka przy spelnieniu odpowiednich warunkow moze byc duzo bardziej efektywna niz razem wziete wszytskie dziwne softy do gier losowych. Mimo ze nie ma zielonego pojecia dlaczego tak sie dzieje. Pomysl logicznie nie ma naprawde prawie zadnej roznicy . O co chodzi w grach \"losowych\" w \"losie\" ? Chodzi o to zeby poznac przyczyny tego ze cos sie dzieje i jest tego jak mysle kazdy sie zgodzi jakas przyczyna. \"maksior\" sa instytuty , naukowcy, pasjonaci ktorzy to badaja i wiedza juz bardzo duzo. U podstaw tej wiedzy jest dziedzina nazywana fizyka. Tobie najwyrazniej to ze sa numerki na kulkach losowanych myli sie to z matematyka. Tak naprawde to matematyka jest swego rodzaju graficzna interpretacja zjawisk fizycznych. Wniosek w takim razie wysuwa sie sam. Zeby cokolwiek zrobic w bardzo prostym zjawisku np. DL \"losu w przestrzeni zamknietej\" nalezy zaczac od poznania procesow fizycznych bedacych glownym machanizmem \"losu\", a potem skupic sie na graficznej interpretacji matematycznej , programach , itd. Sa tez tacy , ale jest ich malo \"od konca rozwiazali sprawe\" nie znajac przyczyn, czyli intuicyjnie znalezli rozwiazanie w postaci graficznej interpretacji matematycznej opisywanego tu zjawiska fizycznego. Nie zamierzam nikogo do niczego na sile przekonywac , nie jest to moj cel. Ale mysle ze wielu z Was latwo samemu sie przekona ze mozna obejsc cala mase niepotrzebnych softow , myslenia , wybierania liczb , itd. w bardzo prosty sposob. Wielu bedzie mowilo , a mialem \"farta, szczescie, lub nic z tego mi nie wychodzi\" itd. Najlepiej spkojnie i powoli. Nie wszytsko od razu. Zdaje sobie sprawe ze byc moze wielu czytelnikow nie zabardzo wie jak to ugrysc i od czego zaczac. Dlatego tez mam zamiar bez specjalnego tlumaczenia i studiowania fizyki zademonstrowac co nieco z tej dziedziny, co bezposrednia bedzie sie przekladalo na np. DL, czyli \"los w przestrzeni zamknietej\". Male pytanie : Czy ktos z Was wie w ilu miejscach na swiecie w obrebie np. 3 dni wylosowano np. liczbe \"11\", a np. liczbe \"2\" w zadnym ? pozdrawiam Karamba ps. \"maksior\" los nie ma nic wspolnego z wrozeniem. Mi wrozenie kojazy sie ze zmyslaniem nie prawdy i braniem za to kasy. Co z drugiej strony nie znaczy ze nie ma takich osob ktore nie majac wiedzy i nie znajac przyczyn tych zjawisk moga bez problemow zagladac sobie w przyszlosc i przeszlosc. Ale tym to my sie nie bedziemy w ten sposob zajmowac. My sprobujemy wykozystac to co mamy pod reka. I to nie sa zadne czary mary. Jak nie wierzysz to ugryz sie w jezyk. Boli ? No boli. Byla przyczyna i skutek ? |
2008-04-19 (13:44) Stu Data rejestracji: 2008-04-19 00:00:00 Ilość postów: 3 | wpis nr 133 154 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Śpiewać każdy może, trochę lepiej, lub trochę gorzej, ale nie oto chodzi, jak co komu wychodzi. Czasami człowiek musi, inaczej się udusi. |
2008-04-19 (13:55) Mariusz2 Data rejestracji: 2007-03-05 00:00:00 Ilość postów: 352 | wpis nr 133 156 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Bardzo inteligentna uwaga . A co ma piernik do wiatraka? Rozumiem stu , że tylko tyle wiesz na temat gier losowych -gdyż jak byś więcej wiedział -to byś pewnie napisał . |
2008-04-19 (15:06) Stu Data rejestracji: 2008-04-19 00:00:00 Ilość postów: 3 | wpis nr 133 168 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do M. Błędna teza. Jest tak - im więcej wiesz mniej chcesz pisać. Co zresztą widać, słychać i czuć. Pisanie = wołanie opomoc Pozdrawiam |
2008-04-19 (15:12) crist Data rejestracji: 2008-01-21 00:00:00 Ilość postów: 65 | wpis nr 133 169 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
2008-04-19 (15:51) Stu Data rejestracji: 2008-04-19 00:00:00 Ilość postów: 3 | wpis nr 133 171 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jeśil nie zapomnę zajrzę tu kiedyś. Swiadomośc wzrośnie. I razem sie z tego pośmiejemy. |
2008-04-19 (16:05) Mariusz2 Data rejestracji: 2007-03-05 00:00:00 Ilość postów: 352 | wpis nr 133 177 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Stu Widać , że jesteś mało doświadczony i nie znasz się . Ktoś kto wiele wie zawsze chce wiedzieć więcej . Mało tego , jeżeli zaczyna myśleć kategorią iz jest jedynym Bogiem na tej planecie powinien udać się do odnośnego lekarza . Człowiek ,który nie dzieli się wiedzą z innymi jest bardzo chory - w Polsce nazywa się to naukowo \" pies ogrodnika \" Kramba nie dlatego pisze aby Cię oświecić -bo tego sie nie da . Pisze , gdyż liczy iż pozna ludzi o podobnym systemie myślenia i takich którzy wyznają zasadę wzajemności . My to robimy wszyscy . Tak , że jeszcze musisz sie dużo uczyć . Mało wiesz . Widziałeś kolekcjonera znaczków , który stwierdza , że już ma zbiór i więcej nie potrzbuje zbierać ???? Stu Gdzieś ty takich zasad się nauczył . To są brednie . NIc tym nie osiągniesz . Ja dzięki dzielniem się wiedzą poznałem innych ludzi , którzy o wiele więcej ode mnie wiedzą . I na zasadzie wzajemności też chcieli sie ze mną podzielić . Ale aby taki człowiek chciał z toną gadać musisz sam coś podać --aby nie miał Cię za matoła . Myślę , że zrozumiałęś |
2008-04-19 (16:06) Mariusz2 Data rejestracji: 2007-03-05 00:00:00 Ilość postów: 352 | wpis nr 133 179 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No ja już się śmieję . Szczególnie z takich poglądów jak napisał stu |
2008-04-19 (16:13) Mariusz2 Data rejestracji: 2007-03-05 00:00:00 Ilość postów: 352 | wpis nr 133 181 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ja z Karambą 1 nie mam żadnych wspólnych poglądów . Nie zgadzam się z żadną jego tezą . Ale to nie znaczy abym wypisywał nieprzyjemne uwagi i paszkwile . Wręcz przeciwnie . Uważam , że to dobrze , że ludzie mają różne poglądy . Irytują mnie tacy -co nic nie mają , żadnych poglądów . Ale nie zgadzają się ---aby się nie zgadzać . Dla mnie są to matołki - i już niczego się nie nauczą |
2008-04-19 (16:17) fobia1 Data rejestracji: 2003-09-15 00:00:00 Ilość postów: 5409 | wpis nr 133 182 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Coś napiszę i nie skompentuję tego. Sami pomyślcie czemu to napisałam. Kilka dni temu późnym wieczorem, a właściwie już nocą wypełniałam pewien druk, na którym w jednej z rubryk trzeba było podać swój kod pocztowy. Znam go od lat na pamięć. Druk wypełniłam. Rano pierwszą myślą po przebudzeniu była świadomość, że źle wpisałam ten kod pocztowy. Nawet wiedziałam, ze zamiast 1 wpisałam 2. Spojarzałam na ten druk, wszystko się zgadzało. Faktycznie zrobiła ten konkretny błąd. Wypełniając rubrykę byłam pewna, że wpisałam dobrze, lecz podświadomość zarejestrowała pomyłkę i rano wypoczęty mózg mi to uświadomił. Proszę nie pisać co ma piernik do wiatraka. Ma wiele i pasuje do tego tematu. Polemizować nie mam zamiaru, więc więcej nie zabieram głosu. |
2008-04-19 (16:34) Karamba1 Data rejestracji: 2008-03-10 00:00:00 Ilość postów: 174 | wpis nr 133 190 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Stu\" Skoro wolasz o pomoc. To napisz co Cie intersuje i w czym Ci pomoc. Moze sie okaze ze Ci moge pomoc. Na pewno Tobie pomoge jesli sie okaze ze jestes pracowity, uczciwy, wykazujesz odpowiednia wiedzie , na odpowiednim poziomie w jakiejkolwiek dziedzinie. Mam jeszcze pare kryteriow, ale to sie w \"praniu\" okazuje. Ale z tego co piszesz wnioskuje ze jestes w mniejszosci. Gdyby Twoja teza byla sluszna to powinienes byc na drzewie z malpami, albo siedziec w jaskini caly dzien probujac wzniecic ogien co by Ci du... nie przymarzla. Chodzac po bibliotece w ktorej jest 3,5 mln ksiazek, glownie naukowych wydawnictw (dostep do niej niestety nie maja wszyscy, musisz miec papier upowazniajacy Cie do kozystanie z niej) bede sie zasanawial czy milczenie jest zlotem, czy gownem. Tak naprawde to wiele lat temu wybralem gowno i wiesz co ? Z tego gowna cos mam. I sa to wspaniale rzeczy na polu rodzina, privat, duchowym i materialnym. I zycze tego rowniez Tobie zebys to mial chodz w 1/ 1 000 000 czesci co ja mam. Wiem ze bedziesz na pewno bardziej szczesliwy, bedziesz wiecej pisal , mowil, bedziesz szczery i poprostu szczesliwie zyl. pozdrawiam serdecznie Karamba ps.Tak sie sklada ze jest pare osob z tego Forum ktorym bardzo i niektorym bardzo-bardzo pomoglem, nie oczekujac niczego w zamian. Bo nie jestem zainteresowany osiagnieciami innych osob z tego Forum. Ale mam do nich wszytskich wielki szacunek. I w wolnych chwilach czytam to Forum, czasem dyskutuje z paroma osobami. Na tym Forum nie sa poruszane sprawy ktore mnie interesuja , inaczej mowiac sposob w jaki jest to robione. Od tego sa inne przewaznie zamkniete Fora, instytucje , uczelnie, itd. I ja o tym wiem od trzech lat , tz od kiedy napisalem swoj pierwszy post. A mimo wszytsko jak widzisz od czasu do czasu cos pisze mniej lub bardziej zrozumiale. Ciekawe czy wpadniesz na to kiedys dlaczego ? |
2008-04-19 (17:50) medium Data rejestracji: 2005-03-04 00:00:00 Ilość postów: 2280 | wpis nr 133 206 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Niewolno z nikogo się wyśmiewać nie wolno nikogo poniżać jeśli to robimy świadczy to jedynie o naszym niskim poziomie inteligencji A jeśli ktoś nie rozumie co to inteligencja to może otworzymy taki temat . |
2008-04-19 (18:06) medium Data rejestracji: 2005-03-04 00:00:00 Ilość postów: 2280 | wpis nr 133 209 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dla jednych to czarna magia dla drugich to posmiewisko ale weżcie pod uwagę waszych przełożonych którzy tylko myśla jak z was ostatnie soki wycisnąć czy totolotek ma być lepszy czy głupszy . |
2008-04-19 (18:07) multigracz Data rejestracji: 2008-03-12 00:00:00 Ilość postów: 36 | wpis nr 133 210 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Bardzo ciekawy wątek, czekam na jakiś sygnał, bo mniemam że masz nam jeszcze karamba do powiedzenia coś więcej, coś o czym nie wiemy, a z pewnością nam powiesz |
2008-04-19 (19:06) Stu do kwadratu Data rejestracji: 2008-04-19 00:00:00 Ilość postów: 6 | wpis nr 133 219 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No właśnie ,nie wiemy co dziś wylosuja a karamba już wie. |
2008-04-19 (21:14) serafin Data rejestracji: 2005-12-13 00:00:00 Ilość postów: 3032 | wpis nr 133 258 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Karramba bardzo mnie zainteresował twój wątek...Nie ma to jak poszerzanie horyzontów i nowy punkt widzenia. Osobiście uważałem matematykę za dziedzinę wolną od wszelkich ograniczeń,ograniczeń,które nakłada fizyka... n-wymiarowe wszechświaty,których fizycznie nie da się udowodnić a które na papierze istnieją i z matematycznego punkyu widzenia są jak najbardziej prawidłowe itp... Jednak oczywiście nie o to tutaj chodzi...Wracam na ziemię Mam nadzieję,że jeszcze masz dużo ciekawych rzeczy do przekazania. Pozdrawiam. |
2008-04-20 (01:01) Jarząbek Data rejestracji: 2008-04-20 00:00:00 Ilość postów: 3 | wpis nr 133 294 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kręcę bębnem 48+1. Co 294 cykl sie zamyka. Mam juz 2940 6tek. Nc nie widzę. A może tak właśie ma być? |
2008-04-20 (22:58) Karamba1 Data rejestracji: 2008-03-10 00:00:00 Ilość postów: 174 | wpis nr 133 428 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Wszystkich, \"Jarzabek\" cos sie nie zgadza. 2940 : 9 = 326,6666... \"Pelnych cykli\" ze wszytskich 49 liczb. Czyli cos nie tak. Pelen cykl to 9 kombinacji w ktorych sa wszytskie 49 liczby i 5 liczb sie powtarza. Zalozenie jest takie ze losujemy w sposob fizyczny , nie uzywamy nawet najlepszych dostepnych generatorow pseudolosowych. Nie wiem jaka metode obrales. Napisz wiecej szczegolow. Ja prezentuje tu najprostrza metode. Jezeli w juz w pelnym cyklu znajduje sie juz wczesniej wylosowana piatka lub szostka taki cykl wskazuje nam dokladnie kiedy moglismy wygrac. Czyli zagladamy w przszlosc. Krotko mowiac mozesz sobie sam sprawdzic ile juz mogles wygrac. Kombinacje (czyli cykl skladajacy sie z 9 kombinacji) w ktorych nie ma jeszcze wylosowanych piatek nalezy do przyszlosci. Narazie to tyle co mozesz w najprostrzy sposob zauwazyc. Czy mozna wiecej ? Mozna. Nie jest to proces ktory z dnia na dzien da sie zauwazyc. Ale codzienne losowanie (nie musi byc to wcale ogromna ilosc cykli; wystarczy kilka ) napewno zmusi Cie do refleksji i napewno nieco zauwazysz. Zwaracaj uwage na te w ktorych juz sa trafione 5 i 6 , i na te w ktorych jeszcze nie ma. Patrz na to co jest trafiane i kiedy w tych kombinacjach. To co jest pierwszym i bardzo waznym argumentem to jest parametr \"czasu\". Nie jest on najwazniejszy , ale o tym mozna sie przekonac dopiero po czasie i po wielu doswiadczeniach. No i tu wlasnie jak na przekore okazuje sie ze jednak czas jest istotny i wazny. Wyszedl taki paradoks. A jak jest to sie mysle sam przekonasz. Wazne jest zebys tworzyl odpowiednia dokumentacje swoich wlasnych losowan i tych ktore losowane sa w Twoim kraju, ale i nie tylko. Zeby zauwazyc to co jest \"niewidzialne \" musisz sie posluzyc parametrem \"czasu\". Mozna sie posluzyc innym parametrem , mysle ze juz jest ogolnie dostepny w postaci Softu. Przewiduje ze napewno nie jest tani, no i nie jest prosty w obsludzie. Moze byc tez tak ze jest dostepny w bardzo okrojonej wersji. Nie jest on konieczny i potrzebny. Mozna sie bez niego obejsc jesli chodzi o \"gry losowe\". \"Jarzabek\" jesli nie widzisz ile juz trafiles w tych 2940 kombinacjach. To bedziesz pierwszym ktory tego dokonal. I zamiast nazwac sie iSuperGenerator, powinienes wtedy nazwac sie iBadSuperGenerator. Ja w to watpie zebys tak bylo. Na 100% jestem przekonany ze masz tam 5 i 6 trafione. Jesli tak nie jest ,to jutro powinien sie kosmos zamienic w biala myszke. I wszytskie prawa fizyki, chemi, matematyki powinno sie na stosie spalic. Inaczej mowiac na dzisiejszy moj stan posiadania wiedzy w tym zakresie jest w grze DL PL 6/49 absolutnie wykluczone zeby na tyle ile juz sie odbylo losowan i na tyle ile ty wykonales nie trafic 5 lub 6 . Mam nadzieje ze losowania wykonales zgodnie z natura i w/w opisem. Wiec sie mozesz spokojnie pochwalic jak i kiedy i ile by bylo w przeszlosci wygranych. A co z przyszloscia ? No to jeszcze zobaczymy w jaki sosob do tego sie zabierzemy tu na tym forum. _______________________ \"multigracz\" - ja nie mam wiele do powiedzenia. Ja moge tylko nieco podpowiedziec. Reszte musisz sam odkryc i sam sobie dac odpowiedz. ______________________ \"stu do kwadratu\"- to milo ze wiesz wiecej niz ja. Skozystaj z tej wiedzy na wlasny uzytek. ______________________ Dzieki za wpisy \"Fobia1\"; \"Mariusz2\" ; \"medium\" ; \"crist\" pozdrawiam serdecznie Karamba |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 Wyślij wiadomość do admina |